apd453 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2010 Και τέλος για τελευταία φορά, δεν έχω καταλάβει πότε να κόβω απόδειξη παροχής υπηρεσιών και πότε τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών και τι με συμφέρει; :-D Είμαι πληροφορικός. :-) Όταν είναι ιδιώτης απόδειξη, όταν είναι επαγγελματίας τιμολόγιο. Βασικές γνώσεις. Καλύτερα να συμβουλευτείς ένα λογιστή τουλάχιστον στην αρχή γιατί από ότι φαίνετε δεν γνωρίζεις βασικά πράγματα. Συμφέρει να μην κόβεις τίποτα από τα δύο.:lol:
pournaras Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2010 Το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι να ρωτας τον ιδιο τον πελατη αν θελει αποδειξη ή τιμολογιο. Πχ ερχομαι και αγοραζω ενα πισι για τρο σπιτι μου. Θα σου ζητησω (κανονικα) αποδειξη, διοτι δεν μπορω να το δικαιολογησω σαν δαπανη καπου. Ερχομαι παλι μετα απο καιρο και περνω ενα πισι για το γραφειο μου. Εκει θα σου ζητησω τιμολογιο ωστε να το περασω στα εξοδα της δικης μου επιχειρησης. Το βασικοτερο ωστε να μην κανεις λαθος ειναι οτι το τιμολογιο θελει απαραιτητως ΑΦΜ, επαγγελμα και εδρα, ενω η αποδειξη οχι (συνηθως μονο ονοματεπωνυμο χρειαζεται). Οποτε αν καποιος σου ζητησει τιμολογιο, σιγουρα θα πρεπει να σου δωσει αυτα τα τρια.
AFANIS_ Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2010 Μία ερώτηση...όλα αυτά τα έχεις θεωρήσει υποθέτω....σωστά???
Moderators Praetorian Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2010 Moderators Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2010 Σε αυτά που λέει ο Dangelo νομίζω πως πρέπει να προστεθούν και: 1. Η Δήλωση ΚΒΣ μια φορά το χρόνο 2. Η εκκαθαριστική δήλωση Φ.Π.Α. μια φορά το χρόνο (νομίζω Φεβρουάριο). Επίσης δεν είμαι σίγουρος για την εισφορά των 35€ /χρόνο στο Επαγγελματικό επιμελητήριο, αν κατά την Έναρξη έχεις πάρει βεβαίωση ότι δεν εντάσσεσαι στο Επιμελητήριο. Έτσι δεν είναι;
apd453 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2010 (επεξεργασμένο) Μία ερώτηση...όλα αυτά τα έχεις θεωρήσει υποθέτω....σωστά??? Ναι 'Αλλες ερωτήσεις που θα έπρεπε να κάνεις: Πότε κόβεις Τιμολόγιο δελτίο αποστολής? Αν θέλεις να πουλήσεις λογισμικό ή hardware στον πελάτη σου. Αν αναπτύξεις δικό σου λογισμικό και θέλεις να το πουλήσεις? Τιμολόγιο ή απόδειξη παροχής υπηρεσιών (κατά παραγγελία ανάπτυξη). Τέλος έχεις έδρα το σπίτι σου? Επεξ/σία 14 Ιανουαρίου 2010 από apd453
Dangelo Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2010 Χίλια ευχαριστώ Άγγελε! Ήσουν κατατοπιστικότατος! Να σε ρωτήσω κάτι τελευταίο; Το παραπάνω δεν ισχύει και για Αποδείξεις Παροχής Υπηρεσιών; Ισχύει μόνο για τιμολόγια παροχής υπηρεσιών; Και τέλος για τελευταία φορά, δεν έχω καταλάβει πότε να κόβω απόδειξη παροχής υπηρεσιών και πότε τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών και τι με συμφέρει; :-D Είμαι πληροφορικός. :-) Όπως σου το είπανε τα παιδειά πιο πάνω, σε ιδιώτη απόδειξη και σε επαγγελματία τιμολόγιο. Συνήθως αυτός που θέλει τιμολόγιο στο ζητάει. Πάντως ισχύει πως αν κόψεις απόδειξη, υπάρχει τρόπος να περαστεί στα έξοδά σου... Αλλά ο λογιστής ίσως ξέρει καλύτερα. Νομίζω (δεν είμαι σίγουρος) πως και στην απόδειξη παροχής υπηρεσιών ισχύει το ίδιο, μιας και το ΤΠΥ είναι για επαγγελματία ενώ η ΑΠΥ είναι για ιδιώτη... Και 'γω πληροφορικός είμαι, αλλά αν μπλέξεις με αυτά, γίνεσαι και λίιιιγο λογιστής... αρκεί να σου έρθει το πρώτο πρόστιμο και να σοβαρευτείς...
AFANIS_ Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2010 Ναι'Αλλες ερωτήσεις που θα έπρεπε να κάνεις: Πότε κόβεις Τιμολόγιο δελτίο αποστολής? Αν θέλεις να πουλήσεις λογισμικό ή hardware στον πελάτη σου. Αν αναπτύξεις δικό σου λογισμικό και θέλεις να το πουλήσεις? Τιμολόγιο ή απόδειξη παροχής υπηρεσιών (κατά παραγγελία ανάπτυξη). Τέλος έχεις έδρα το σπίτι σου? εγω να τα ρωτήσω αυτά???γιατί???
apd453 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2010 εγω να τα ρωτήσω αυτά???γιατί??? sorry προς την Κατερίνα απευθυνόταν το post.:lol::lol:
Dangelo Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2010 Ναι'Αλλες ερωτήσεις που θα έπρεπε να κάνεις: Πότε κόβεις Τιμολόγιο δελτίο αποστολής? Αν θέλεις να πουλήσεις λογισμικό ή hardware στον πελάτη σου. Αν αναπτύξεις δικό σου λογισμικό και θέλεις να το πουλήσεις? Τιμολόγιο ή απόδειξη παροχής υπηρεσιών (κατά παραγγελία ανάπτυξη). Τέλος έχεις έδρα το σπίτι σου? 1) Δελτίο Αποστολής - Διακίνηση ποσοτήτων προς πελάτες - προμηθευτές - χρησιμοποιείται για: - (Πώληση) Αποστολή εμπορευμάτων (πρέπει να ακολουθήσει τιμολόγιο σε διάστημα 30 ημερολογιακών ημερών) - (Επιστροφή) Αποστολή εμπορευμάτων (πρέπει να ακολουθήσει πιστωτικό τιμολόγιο απο τον προμηθευτή σου σε διάστημα 30 ημερολογιακών ημερών) - (Δειγματισμός) Αποστολή εμπορευμάτων (πρέπει να ακολουθήσει Δελτίο αποστολής απο τον προμηθευτή - πελάτη με τις ίδιες ποσότητες. Σε περίπτωση που θα γίνει μερική επιστροφή, θα πρέπει να ακολουθήσει και το ανάλογο φορολογικό στοιχείο (Πιστωτικό)) 2) Το τιμολόγιο έχει καθαρά αξιακή σημασία, δλδ χρεώνεις τον πελάτη σου χωρίς να μπορείς με αυτό να δικαιολογήσεις μεταφορά του αγαθού. Πρέπει να έχει προηγηθεί δελτίο αποστολής 3) Το λογισμικό κόβεται σε Δελτίο Αποστολής - Τιμολόγιο με 19% ΦΠΑ 4) Αν αναπτύξεις δικό σου λογισμικό και θέλεις να το πουλήσεις? - (Δεν γνωρίζω) 5) Τιμολόγιο ή απόδειξη παροχής υπηρεσιών (κατά παραγγελία ανάπτυξη). - Νομίζω πως είναι παροχή υπηρεσίας. 6) Το αν έχεις έδρα στο σπίτι (για παροχή υπηρεσίας) δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο, γιατί μπορείς να θεωρήσεις ΤΠΥ και ΑΠΥ. Εαν όμως θέλεις να κάνεις εμπόριο χονδρικής ή λιανικής, θα πρέπει να έχεις μισθωμένη επαγγελματική έδρα για να σου θεωρήσει η εφορία σου: -Δελτίο αποστολής - Τιμολόγιο -Δελτίο Αποστολής -Τιμολόγιο (όχι για παροχή υπηρεσίας) -Πιστωτικό Καθώς επίσης θα πρέπει να έχεις και Ταμειακή μηχανή. Σημειώνω πως οι όποιες δραστηριότητες θα πρέπει να δηλώνονται στην αρμόδια ΔΟΥ και τα όποια παραστατικά πριν κοπούν να είναι θεωρημένα απο αυτήν. Ειδάλλως είναι παράνομο και επιβαλλονται πρόστιμα... Ουφ.. έχω να γράψω κανένα χρόνο αλλά νομίζω πως κάτι έκανα σήμερα.... !! :p
black_widow Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2010 Καταρχάς να ξεκινήσω λέγοντας ότι δεν είμαι λογίστρια, είμαι τελειόφοιτη τμήματος ΤΕΙ διοίκησης επιχειρήσεων ( όχι λογιστής, δηλαδή Α' λογιστής δε θα γίνω ποτέ, οι αντίστοιχες άδειες για τις ανάλογες άδειες υπογραφής πάνε με τα χρόνια προυπηρεσίας και αναλόγως τι σχολή έχεις τελειώσει). Είχα ένα μάθημα φορολογικής λογιστικής που σε αυτό μας έβγαινε κοινώς η πίστη στο διάβασμα με τον ΚΒΣ και τη φορολογία εισοδήματος κ.λ.π. Είχαμε φυσικά και δηλώσεις ΦΠΑ στην εξέταση κανονικά αλλά σχετικά απλές. Αφού λοιπόν θεωρείτε ότι δε χρειάζονται οι λογιστές , σας παραθέτω το link http://www.taxheaven.gr/eshop/books.php# να αγοράσετε βιβλία σχετικά με το ΚΒΣ και ΦΠΑ για αρχή, φυσικά τα πιο πρόσφατα γιατί αλλάζουν διάφορα άρθρα και φυσικά πρέπει να παρακολουθείτε και τις αλλαγές και καλή τύχη με την εφορία! Προσωπικά δε ξέρω ούτε ένα ελεύθερο επαγγελματια ή γενικά επιτηδευματία με κάποια χρόνια στο επάγγελμά του που να μην έχει λογιστή. Δείτε και στο blog μου στην υπογραφή ( το annxyd) για αρχή ότι συνδέσμους έχω σχετικούς με ΚΒΣ και φορολογική λογιστική να διαβάσετε για αρχή τα βασικά. Διαβάστε και σχετικά topic στο taxheaven.
apd453 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2010 1) Δελτίο Αποστολής - Διακίνηση ποσοτήτων προς πελάτες - προμηθευτές - χρησιμοποιείται για: - (Πώληση) Αποστολή εμπορευμάτων (πρέπει να ακολουθήσει τιμολόγιο σε διάστημα 30 ημερολογιακών ημερών) - (Επιστροφή) Αποστολή εμπορευμάτων (πρέπει να ακολουθήσει πιστωτικό τιμολόγιο απο τον προμηθευτή σου σε διάστημα 30 ημερολογιακών ημερών) - (Δειγματισμός) Αποστολή εμπορευμάτων (πρέπει να ακολουθήσει Δελτίο αποστολής απο τον προμηθευτή - πελάτη με τις ίδιες ποσότητες. Σε περίπτωση που θα γίνει μερική επιστροφή, θα πρέπει να ακολουθήσει και το ανάλογο φορολογικό στοιχείο (Πιστωτικό)) 2) Το τιμολόγιο έχει καθαρά αξιακή σημασία, δλδ χρεώνεις τον πελάτη σου χωρίς να μπορείς με αυτό να δικαιολογήσεις μεταφορά του αγαθού. Πρέπει να έχει προηγηθεί δελτίο αποστολής 3) Το λογισμικό κόβεται σε Δελτίο Αποστολής - Τιμολόγιο με 19% ΦΠΑ 4) Αν αναπτύξεις δικό σου λογισμικό και θέλεις να το πουλήσεις? - (Δεν γνωρίζω) 5) Τιμολόγιο ή απόδειξη παροχής υπηρεσιών (κατά παραγγελία ανάπτυξη). - Νομίζω πως είναι παροχή υπηρεσίας. 6) Το αν έχεις έδρα στο σπίτι (για παροχή υπηρεσίας) δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο, γιατί μπορείς να θεωρήσεις ΤΠΥ και ΑΠΥ. Εαν όμως θέλεις να κάνεις εμπόριο χονδρικής ή λιανικής, θα πρέπει να έχεις μισθωμένη επαγγελματική έδρα για να σου θεωρήσει η εφορία σου: -Δελτίο αποστολής - Τιμολόγιο -Δελτίο Αποστολής -Τιμολόγιο (όχι για παροχή υπηρεσίας) -Πιστωτικό Καθώς επίσης θα πρέπει να έχεις και Ταμειακή μηχανή. Σημειώνω πως οι όποιες δραστηριότητες θα πρέπει να δηλώνονται στην αρμόδια ΔΟΥ και τα όποια παραστατικά πριν κοπούν να είναι θεωρημένα απο αυτήν. Ειδάλλως είναι παράνομο και επιβαλλονται πρόστιμα... Ουφ.. έχω να γράψω κανένα χρόνο αλλά νομίζω πως κάτι έκανα σήμερα.... !! :p ΑΨΟΓΟΣ. Για το λογισμικό και την πώληση του έχεις δίκιο (λάθος διατύπωση) Εξάλλου δεν είμαι λογιστής (στα χαρτιά είμαι αλλά δεν ασκήσει ποτέ το επάγγελμα μπλιαχχ..) Άλλα ερωτήματα: Αυτοψία στο σπίτι? Αν το σπίτι το νοικιάζεις? Ο ιδιοκτήτης? Καταστατικό οικοδομής? αν δεν υπάρχει? πρέπει να πάρεις άδεια από τους υπόλοιπους ενοίκους? Ειδικό ακυρωτικό για λιανική πώληση (επιστροφή)? Μετά από πόσες μέρες από το δελτίο αποστολής πρέπει να κόψουμε το τιμολόγιο? Αν το σπίτι είναι σε περιοχή κάτω από 2000 κατοίκους πληρώνεις τελικά και ΟΓΑ ή ΤΕΒΕ?
black_widow Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2010 ΑΨΟΓΟΣ. Για το λογισμικό και την πώληση του έχεις δίκιο (λάθος διατύπωση) Εξάλλου δεν είμαι λογιστής (στα χαρτιά είμαι αλλά δεν ασκήσει ποτέ το επάγγελμα μπλιαχχ..) Έχεις άδεια γ' βαθμού εννοείς, υπάρχουν βαθμίδες στις άδειες ( για να ακριβολογούμε το λέω, δεν έχω κανένα λόγο να γίνομαι κακιά).
apd453 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2010 (επεξεργασμένο) Έχεις άδεια γ' βαθμού εννοείς, υπάρχουν βαθμίδες στις άδειες ( για να ακριβολογούμε το λέω, δεν έχω κανένα λόγο να γίνομαι κακιά). Στα χαρτιά είμαι Β και σε πολύ λίγα χρόνια γίνομαι Α. Άσχετα που ξέρω τα βασικά μόνο. Βέβαια τα βασικά που λέω ότι ξέρω πίστεψε με πως είναι πολύ περισσότερα από αυτά που ξέρουν μερικοί που ασκούν το επάγγελμα. Με άλλα λόγια ξέρω αυτά που μου χρειάζονται για την δουλειά που κάνω τώρα. Για Β κατηγορία βιβλία δεν χρειάζεσαι λογιστή (ίσως μόνο για να σου κάνει την έναρξη στην εφορία). Αυτά που πρέπει να ξέρεις είναι ελάχιστα. Για τυχόν απορίες το taxheaven είναι super. Γνώμη μου για τη λογιστική (και αντίστοιχα για πολλά άλλα επαγγέλματα): Οι βαθμίδες που έχει το επάγγελμα του λογιστή είναι τέσσερεις και δεν είναι οι γνωστές Δ εώς Α αλλά: 1.Καφετζής-παιδί για όλες τις δουλειές (στησίματα στις ουρές κλπ κλπ) 2.Καταχωρητής τιμολογίων-φωτοτυπατζής-τηλεφωνητής-υπενθυμιτής 3.Βοηθός λογιστή (αυτή η κατηγορία είναι σχεδόν ίδια με την δεύτερη) 4.Λογιστής (αυτό μπορεί να μην το προλάβεις μέχρι την σύνταξη). Όλα βέβαια αλλάζουν αν: μπεις στο δημόσιο, έχει γονιό λογιστή, αν είσαι γυναικάρα πρόθυμη για όλα, είσαι γάτα με πέταλα. Μην κολλάτε με το πτυχία σας. Στην ζωή υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Μην νομίζετε ότι αν είστε Β ή Α θα ανοίξουν οι πόρτες στην αγορά εργασίας. Κανείς δεν πρόκειται να σας μάθει την δουλειά χωρίς κέρδος. Κανέναν δεν τον νοιάζει τη κατηγορία λογιστής είστε. Όπως σε όλα τα επαγγέλματα απλά πρέπει να ξέρετε την δουλειά καλά. Το να ξέρετε την δουλειά του λογιστή άλλωστε και να μην έχετε πτυχίο (που θα πρέπει να σου πληρώνουν) είναι αυτό που ψάχνουν όλοι οι εργοδότες. Αν τώρα θέλετε να ανοίξετε δικό σας λογιστικό γραφείο εδώ είμαι εγώ (300ευρώ τον ισολογισμό). Είμαι ακριβός? Δεν ξέρω. Μία τιμή στην τύχη είπα. Πόσοι λογιστές βγαίνουν κάθε χρόνο? Που θα δουλέψουν όλοι αυτοί?. Επεξ/σία 14 Ιανουαρίου 2010 από apd453
black_widow Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2010 apd έτσι όπως τα λες είναι , εγώ είμαι εκτός κυκλωμάτων, σε όλες τις αγγελίες βλέπω να ζητάνε προυπηρεσία σε λογιστήριο τουλάχιστον 2 χρόνια. Τη δουλειά της μητέρας μου θα ασκήσω που δεν έχει σχέση με το πτυχίο μου, τις σπουδές τις έχω για να μαθαίνω πράγματα, αν περίμενα να βρω δουλειά της προκοπής με αυτές σώθηκα Και θα συνεχίζω να σπουδάζω για την πάρτη μου και μόνο
apd453 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2010 apd έτσι όπως τα λες είναι , εγώ είμαι εκτός κυκλωμάτων, σε όλες τις αγγελίες βλέπω να ζητάνε προυπηρεσία σε λογιστήριο τουλάχιστον 2 χρόνια. Τη δουλειά της μητέρας μου θα ασκήσω που δεν έχει σχέση με το πτυχίο μου, τις σπουδές τις έχω για να μαθαίνω πράγματα, αν περίμενα να βρω δουλειά της προκοπής με αυτές σώθηκα Και θα συνεχίζω να σπουδάζω για την πάρτη μου και μόνο Και το μπείς σε κύκλωμα ευκαιρία της ζωής είναι Δεν ζητάνε 2 χρόνια προϋπηρεσία. Ζητάνε απλά 2 χρόνια λογιστή της κατηγορίας 1 δίνοντας του ένα μεροκάματο της πλάκας χωρίς ένσημα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα