function Δημοσ. 6 Απριλίου 2012 Δημοσ. 6 Απριλίου 2012 Παιδιά καλημέρα, Επειδή δυστυχώς και εγώ (λόγω του ότι δεν είχα άλλη επιλογή) έμπλεξα με τα του ελεύθερου επαγγελματία, έχω να ρωτήσω τα εξής. Κανένας δεν μας είχε ενημερώσει ότι κόβουμε ΑΠΥ ΑΦΟΥ πληρωθούμε, εγώ ο μ..κας έκοψα για Γενάρη και Φλεβάρη (σημειώνοντας το τετραγωνάκι "ΜΕ ΠΙΣΤΩΣΗ") και τώρα πρέπει να πληρώσω σαν μ...κας το ΦΠΑ μου. Επειδή παίζει να μου αλλάξουν σύμβαση και να υπογράψω με άλλη εταιρεία του ομίλου, μου είπαν ότι μάλλον θα χρειαστεί να κόψω ένα πιστωτικό με το οποίο και καλά (συγχωρέστε με αλλά δεν ξέρω λογιστικά) θα "παίρνω πίσω" τις υπηρεσίες μου αυτών των 2 μηνών, και θα τις μεταφέρω στον άλλο εργοδότη ώστε να με πληρώσει αυτός για τους 2 μήνες αυτούς. Ρώτησα λογιστή, και μου είπε ότι αυτό είναι παράνομο, δηλαδή ότι η παροχή υπηρεσιών δεν είναι προιόν για το οποίο μετάνιωσες και κόβεις πιστωτικό για άλλον, εκτός και αν σου επιστρέψουν τα original ΑΠΥ, τα ακυρώσεις και μετά κόψεις καινούρια για εκείνους τους 2 μήνες... Ειλικρινά δεν ξέρω, μήπως μπορεί κάποιος να μου απαντήσει..τελικά είναι ή δεν είναι παράνομο? Ευχαριστώ πολύ!
Σούπαφλαϊ Τζίμμι Σνούκα Δημοσ. 6 Απριλίου 2012 Δημοσ. 6 Απριλίου 2012 ελεύθερος επαγγελματίας χωρίς λογιστή πού πας;
Physics_Rulez Δημοσ. 6 Απριλίου 2012 Δημοσ. 6 Απριλίου 2012 Παιδιά καλημέρα, Επειδή δυστυχώς και εγώ (λόγω του ότι δεν είχα άλλη επιλογή) έμπλεξα με τα του ελεύθερου επαγγελματία, έχω να ρωτήσω τα εξής. Κανένας δεν μας είχε ενημερώσει ότι κόβουμε ΑΠΥ ΑΦΟΥ πληρωθούμε, εγώ ο μ..κας έκοψα για Γενάρη και Φλεβάρη (σημειώνοντας το τετραγωνάκι "ΜΕ ΠΙΣΤΩΣΗ") και τώρα πρέπει να πληρώσω σαν μ...κας το ΦΠΑ μου. Επειδή παίζει να μου αλλάξουν σύμβαση και να υπογράψω με άλλη εταιρεία του ομίλου, μου είπαν ότι μάλλον θα χρειαστεί να κόψω ένα πιστωτικό με το οποίο και καλά (συγχωρέστε με αλλά δεν ξέρω λογιστικά) θα "παίρνω πίσω" τις υπηρεσίες μου αυτών των 2 μηνών, και θα τις μεταφέρω στον άλλο εργοδότη ώστε να με πληρώσει αυτός για τους 2 μήνες αυτούς. Ρώτησα λογιστή, και μου είπε ότι αυτό είναι παράνομο, δηλαδή ότι η παροχή υπηρεσιών δεν είναι προιόν για το οποίο μετάνιωσες και κόβεις πιστωτικό για άλλον, εκτός και αν σου επιστρέψουν τα original ΑΠΥ, τα ακυρώσεις και μετά κόψεις καινούρια για εκείνους τους 2 μήνες... Ειλικρινά δεν ξέρω, μήπως μπορεί κάποιος να μου απαντήσει..τελικά είναι ή δεν είναι παράνομο? Ευχαριστώ πολύ! Εφόσον παρέχεις υπηρεσίες τακτικά κάθε μήνα, είναι υποχρεωτικό να κόβεις κάθε μήνα ΑΠΥ, ανεξάρτητα από το αν εισπράττεις ή όχι, διότι η ΑΠΥ δεν κόβεται με την είσπραξη, αλλά με την παροχή υπηρεσίας, όπως ορίζει ο Ν.3842/2010 και έχει διευκρινιστεί με ΠΟΛ. Επίσης, άγνοια νόμου δε συγχωρείται, οπότε το "Κανένας δεν μας είχε ενημερώσει" σε μειώνει από μόνο του. Ο λογιστής σου μπορεί να σε κατατοπίσει. Πλέον, διαβάζω τέτοιες απορίες και ενστάσεις και δε σας λυπάμαι καθόλου! Προχειρότητα στο δημόσιο, προχειρότητα και στο ελεύθερο επάγγελμα. Δεν πάμε πουθενά έτσι.
function Δημοσ. 6 Απριλίου 2012 Δημοσ. 6 Απριλίου 2012 Λες ότι πρέπει να κόβω ΑΠΥ ανεξαρτήτως αν πληρώνομαι. Εγώ ρώτησα 2 λογιστές, και 2-3 ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν σύμβαση με εταιρείες και μου είπαν το αντίθετο!!!!!!! Ποιον να πιστέψω τώρα εγώ??? Εφόσον παρέχεις υπηρεσίες τακτικά κάθε μήνα, είναι υποχρεωτικό να κόβεις κάθε μήνα ΑΠΥ, ανεξάρτητα από το αν εισπράττεις ή όχι, διότι η ΑΠΥ δεν κόβεται με την είσπραξη, αλλά με την παροχή υπηρεσίας, όπως ορίζει ο Ν.3842/2010 και έχει διευκρινιστεί με ΠΟΛ. Επίσης, άγνοια νόμου δε συγχωρείται, οπότε το "Κανένας δεν μας είχε ενημερώσει" σε μειώνει από μόνο του. Ο λογιστής σου μπορεί να σε κατατοπίσει.
Physics_Rulez Δημοσ. 6 Απριλίου 2012 Δημοσ. 6 Απριλίου 2012 Λες ότι πρέπει να κόβω ΑΠΥ ανεξαρτήτως αν πληρώνομαι. Εγώ ρώτησα 2 λογιστές, και 2-3 ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν σύμβαση με εταιρείες και μου είπαν το αντίθετο!!!!!!! Ποιον να πιστέψω τώρα εγώ??? Ρώτησες, ρώτησες να στο κάνω λιανό: "ΠΟΛ. 1091/14.06.2010 Εναρμόνιση του χρόνου έκδοσης των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών (Α.Π.Υ.) των ασκούντων ελευθέριο επάγγελμα κατονομαζόμενο στην παράγραφο 1 του άρθρου 48 του ν. 2238/1994 με το χρόνο έκδοσης των φορολογικών στοιχείων παροχής υπηρεσίας όλων των επιτηδευματιών (έναρξη ισχύος από 1.1.2011). Με τις διατάξεις της παραγράφου αυτής αντικαθίσταται το τέταρτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 13 του Κ.Β.Σ. και εναρμονίζεται ο χρόνος έκδοσης των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών των ασκούντων ελευθέριο επάγγελμα κατονομαζόμενο στην παράγραφο 1 του άρθρου 48 του ν. 2238/1994 με τον χρόνο έκδοσης των αποδείξεων και των λοιπών περιπτώσεων παροχής υπηρεσιών όλων των επιτηδευματιών, πλην της περίπτωσης είσπραξης των σχετικών αμοιβών τους από το Δημόσιο και τα Ν.Π.Δ.Δ., όπου η απόδειξη εξακολουθεί να εκδίδεται με κάθε επαγγελματική τους είσπραξη. Έτσι με τις νέες διατάξεις η απόδειξη παροχής υπηρεσίας των ελεύθερων επαγγελματιών εκδίδεται με την ολοκλήρωση της παροχής. Όταν δε η παροχή υπηρεσίας διαρκεί, η απόδειξη παροχής υπηρεσίας εκδίδεται κατά το χρόνο που καθίσταται απαιτητό μέρος της αμοιβής, για το μέρος αυτό και την υπηρεσία που παρασχέθηκε. Πάντως, η απόδειξη παροχής υπηρεσίας δεν μπορεί να εκδοθεί πέραν της διαχειριστικής περιόδου που παρασχέθηκε η υπηρεσία, χωρίς να αποκλείεται και η προγενέστερη έκδοσή της, εντός της ίδιας διαχειριστικής περιόδου, για υπηρεσία βεβαία και εκκαθαρισμένη. Με τις νέες διατάξεις αποσυσχετίζεται πλέον ο χρόνος έκδοσης των Α.Π.Υ. των εν λόγω επιτηδευματιών από την είσπραξη των αμοιβών τους και κατά συνέπεια αυτοί υποχρεούνται να εκδώσουν, όπως και οι λοιποί επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες, τις σχετικές Α.Π.Υ. στους χρόνους που ορίζονται ανωτέρω, ανεξαρτήτως εάν εισπράξουν ή όχι τη συμφωνηθείσα αμοιβή." στην περίπτωσή σου, που υποθέτω πως παρέχεις σε μηνιαία βάση κάποιες υπηρεσίες (σύμβαση έργου; ), η ΑΠΥ πρέπει να κόβεται κάθε μήνα, διότι ένα μέρος της παροχής υπηρεσίας ολοκληρώνεται κάθε μήνα, άρα και γίνεται απαιτητή κάποια αμοιβή. Η κάνεις αυτό που λέω, ή στο επιβάλλει ο έλεγχος με το κατάλληλο πρόστιμο. Διάλεξε και πάρε. Επίσης: Στην περίπτωση που έχει παρασχεθεί η υπηρεσία ή μέρος αυτής για συγκεκριμένο αντισυμβαλλόμενο και έχει εκδοθεί τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών και ο αντισυμβαλλόμενος είτε δεν αποδέχεται εκ των υστέρων την υπηρεσία, είτε για οποιοδήποτε λόγο αρνείται την καταβολή της σχετικής αμοιβής, δεν επιτρέπεται η έκδοση πιστωτικού τιμολογίου (ΑΠΥ), αλλά οι ανωτέρω διαφορές ως αστικές κρίνονται από τα αρμόδια δικαστήρια δεδομένου ότι, όπως προαναφέρθηκε, η έκδοση του αρχικού τιμολογίου δεν συναρτάται με την είσπραξη ή όχι των σχετικών αμοιβών ή την αποδοχή ή όχι από τον αντισυμβαλλόμενο της υπηρεσίας που παρασχέθηκε αλλά αρκεί και μόνο το γεγονός ότι αυτή παρασχέθηκε. ...και σοβαρευτείτε με τις δουλειές σας!
function Δημοσ. 6 Απριλίου 2012 Δημοσ. 6 Απριλίου 2012 Μια χαρά λοιπόν...κόβω χωρίς να πληρώνομαι, και πως ακριβώς αποδεικνύω μετά ότι δεν έχω πάρει λεφτά?? Από τις κινήσεις της τράπεζας? χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, απλά θα την εκτιμούσα περισσότερο αν δεν εμπεριείχε ένα "σχετικά" ειρωνικό ύφος. Δεν πειράζει όμως... Σε ευχαριστώ και πάλι. Ρώτησες, ρώτησες να στο κάνω λιανό: "ΠΟΛ. 1091/14.06.2010 Εναρμόνιση του χρόνου έκδοσης των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών (Α.Π.Υ.) των ασκούντων ελευθέριο επάγγελμα κατονομαζόμενο στην παράγραφο 1 του άρθρου 48 του ν. 2238/1994 με το χρόνο έκδοσης των φορολογικών στοιχείων παροχής υπηρεσίας όλων των επιτηδευματιών (έναρξη ισχύος από 1.1.2011). Με τις διατάξεις της παραγράφου αυτής αντικαθίσταται το τέταρτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 13 του Κ.Β.Σ. και εναρμονίζεται ο χρόνος έκδοσης των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών των ασκούντων ελευθέριο επάγγελμα κατονομαζόμενο στην παράγραφο 1 του άρθρου 48 του ν. 2238/1994 με τον χρόνο έκδοσης των αποδείξεων και των λοιπών περιπτώσεων παροχής υπηρεσιών όλων των επιτηδευματιών, πλην της περίπτωσης είσπραξης των σχετικών αμοιβών τους από το Δημόσιο και τα Ν.Π.Δ.Δ., όπου η απόδειξη εξακολουθεί να εκδίδεται με κάθε επαγγελματική τους είσπραξη. Έτσι με τις νέες διατάξεις η απόδειξη παροχής υπηρεσίας των ελεύθερων επαγγελματιών εκδίδεται με την ολοκλήρωση της παροχής. Όταν δε η παροχή υπηρεσίας διαρκεί, η απόδειξη παροχής υπηρεσίας εκδίδεται κατά το χρόνο που καθίσταται απαιτητό μέρος της αμοιβής, για το μέρος αυτό και την υπηρεσία που παρασχέθηκε. Πάντως, η απόδειξη παροχής υπηρεσίας δεν μπορεί να εκδοθεί πέραν της διαχειριστικής περιόδου που παρασχέθηκε η υπηρεσία, χωρίς να αποκλείεται και η προγενέστερη έκδοσή της, εντός της ίδιας διαχειριστικής περιόδου, για υπηρεσία βεβαία και εκκαθαρισμένη. Με τις νέες διατάξεις αποσυσχετίζεται πλέον ο χρόνος έκδοσης των Α.Π.Υ. των εν λόγω επιτηδευματιών από την είσπραξη των αμοιβών τους και κατά συνέπεια αυτοί υποχρεούνται να εκδώσουν, όπως και οι λοιποί επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες, τις σχετικές Α.Π.Υ. στους χρόνους που ορίζονται ανωτέρω, ανεξαρτήτως εάν εισπράξουν ή όχι τη συμφωνηθείσα αμοιβή." στην περίπτωσή σου, που υποθέτω πως παρέχεις σε μηνιαία βάση κάποιες υπηρεσίες (σύμβαση έργου; ), η ΑΠΥ πρέπει να κόβεται κάθε μήνα, διότι ένα μέρος της παροχής υπηρεσίας ολοκληρώνεται κάθε μήνα, άρα και γίνεται απαιτητή κάποια αμοιβή. Η κάνεις αυτό που λέω, ή στο επιβάλλει ο έλεγχος με το κατάλληλο πρόστιμο. Διάλεξε και πάρε. ...και σοβαρευτείτε με τις δουλειές σας!
Physics_Rulez Δημοσ. 6 Απριλίου 2012 Δημοσ. 6 Απριλίου 2012 Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, απλά θα την εκτιμούσα περισσότερο αν δεν εμπεριείχε ένα "σχετικά" ειρωνικό ύφος. Δεν πειράζει όμως... Σε ευχαριστώ και πάλι. Να σαι καλά. Ειρωνεία δεν υπάρχει, αγανάκτηση ναι. Νομίζω πως θα την εκτιμούσες περισσότερο αν την πλήρωνες, είτε σε μένα είτε -χειρότερα- σε έναν έλεγχο. Σεβαστείτε το εισόδημά σας, ας μη γίνουμε δημόσιο.
australis Δημοσ. 6 Απριλίου 2012 Δημοσ. 6 Απριλίου 2012 Οταν ειχα μπλοκακι (15+ χρονια), επιση μια φορα το χρονο κατα Μαιο μηνα, επρεπε να υποβαλουμε καταστασεις πελατων- προμηθευτων (αν το ποσο του τιμολογιου ηταν πανω απο καποιο οριο -δεν θυμαμαι το ακριβες ποσο). Δεν ξερω αν ισχυει ακομα... ψαχτο ΥΓ. Εγω το εμαθα ...πολυ αργα και οταν νε καλεσαν υπεθεσα οτι θα με ..σκισουν αφου δεν το ειχα υποβαλλει ποτε! Ευτυχως με εβαλαν να το συμπληρωσω εκ των υστερων χωρις προστιμο...
DrLo Δημοσ. 6 Απριλίου 2012 Δημοσ. 6 Απριλίου 2012 Καλησπέρα σας και Χρόνια Πολλά! Είμαι νέα ελεύθερος επαγγελματίας πληροφορικός και εγώ. Έκανα έναρξη το Νοέμβριο και έχω μπλοκάκι αποδείξεων παροχής υπηρεσιών και μπλοκάκι με τιμολόγια και βιβλίο εσόδων -εξόδων. Περνάω μόνο ΦΠΑ τώρα στις 20 Ιανουαρίου ή χρειάζεται και τίποτα άλλο;; Είμαι άσχετη γι'αυτό ρωτάω! Ευχαριστώ πολύ Έχεις να κάνεις και εκκαθαριστική ΦΠΑ. Ήταν μέχρι 10 Απριλίου αλλά πήρε παράταση. Αργότερα θα πρέπει να κάνεις και συγκεντρωτική πελατών-προμηθευτών.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα