Προς το περιεχόμενο

Περιοδική δήλωση ΦΠΑ και πιστωτικό υπόλοιπο.

katina

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα παιδιά, επειδή είμαι καινούρια ελεύθερη επαγγελματίας, θέλω να σας κάνω μια ερώτηση.

Έκανα τη δήλωση και έχω πιστωτικό υπόλοιπο (περίπου 90 Ευρώ). Λαμβάνω από κάπου αυτά τα χρήματα;

Σας ευχαριστώ πολύ

Δημοσ.

Πιστωτικό υπόλοιπο εννοείς επιστροφή;

If so, πηγαίνεις με το χαρτί που σου έστειλαν και την ταυτότητα σου σε μια εθνική τράπεζα.

Δημοσ.
Καλησπέρα παιδιά, επειδή είμαι καινούρια ελεύθερη επαγγελματίας, θέλω να σας κάνω μια ερώτηση.

Έκανα τη δήλωση και έχω πιστωτικό υπόλοιπο (περίπου 90 Ευρώ). Λαμβάνω από κάπου αυτά τα χρήματα;

Σας ευχαριστώ πολύ

Φυσικα και δεν παιρνεις πισω το πιστωτικο υπολοιπο. Συψηφιζεται με φπα απο μελλοντικες εκροες κτλ. Λεπτομερειες στον λογιστη που δεν εχεις! :P

Δημοσ.

Λίγη ηρεμία παρακαλώ.

Δεν είναι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ίδιοι, δεν είναι όλες οι περιπτώσεις πανομοιότυπες σε όλους τους τομείς εξάσκησης επαγγέλματος.

@ katina

Αν εξασκείς κάποιο επάγγελμα που έχεις παρακράτηση φόρου [π.χ. 20% οι "κομπιουτεράδες"] σημαίνει ότι πλήρωνες προκαταβολικά τον φόρο σου για το οικονομικό έτος που διανύσαμε.

Αν έκοβες απόδειξη παροχής υπηρεσιών για τις υπηρεσίες που προσέφερες στους πελάτες σου υποχρεούσε να αναφέρεις πάνω στην απόδειξη "παρακτρατήθηκε χ ποσό", και να τους αφήσεις την παρακράτηση.

Αυτά συμψηφίζονται με τα έξοδα και με το ύψος της δήλωσης σου και σου επιστρέφεται η διαφορά στο εκκαθαριστικό από αυτά που θα έπρεπε να φορολογηθείς.

Οπότε ναι, σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ουσιαστική "επιστροφή", και ναι είναι ουσιαστικά μικρό ποσό για την εφορία και θα το πάρεις κανονικά.

Το εκκαθαριστικό σου το παίρνεις από την εφορία που ανήκεις είτε φτάνει με ταχυδρομείο σπίτι σου, που αναφέρει το ποσό της επιστροφής όπως και έλεγχο δικαιολογητικών ( στην εφορία ) αν το ποσό επιστροφής ξεπερνάει τα 1500€ .

Τώρα, ανάλογα αν κατέθεσες τη δήλωση σου φυσικά ή μέσω taxisnet θα σου έρθει επιταγή σπίτι σου με το ταχυδρομείο σε 1-1,5 μήνα συνήθως που μπορείς να την καταθέσεις στο λογαριασμό σου, σχεδόν σε οποιαδήποτε τράπεζα. Αν έκανες την δήλωση σου μέσω taxisnet τώρα και δήλωσες εσύ ή ο λογιστής σου λογαριασμό τραπέζης τα χρήμματα κατατίθονται σε αυτόν συνήθως σε μικρότερο χρονικό διάστημα από την προήγουμενη περίπτωση.

Btw σε τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών δεν αφήνεις την παρακράτηση στον πελάτη, όπως στην απόδειξη. ;)

Απλά θα πρέπει να έχεις τα χρήμματα όταν έρθει η ώρα να πληρώσεις την εφορία σου.

Σε τί αριθμό λήγει το ΑΦΜ σου;

/sc

Δημοσ.

Τα πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ δεν τα παίρνεις πίσω.

Συμψηφίζονται με επόμενες δηλώσεις..

<offtopic>

Όσο για την παρακράτηση φόρου εισοδήματος ελευθέρων επαγγελματιών επί τιμολογίου (το 20%) που αναφέρει ο madc,

τα έχει γράψει τελείως ανάποδα...

Αν θέλεις το τηρείς (με γνωστοποίηση στην εφορία νομίζω, δεν είναι υποχρεωτικό),

ισχύει ΜΟΝΟ για εταιρικούς πελάτες (με τιμολόγιο) οι οποίοι παρακρατούν το 20% της καθαρής αξίας που αναγράφεται στα τιμολόγια που εκδίδεις (και εφόσον αναφέρεται πάνω στο τιμολόγιο και το υπογράφει ο πελάτης), και το αποδίδουν (ανά τρίμηνο νομίζω) στο κράτος αντί για σένα..

Το συνολικό ποσό των παρακρατήσεων θεωρείται προκαταβολή φόρου στη δήλωση εισοδήματος σου.

Η παρακράτηση έχει το νόημα του να πληρώνεται σταδιακά ο φόρος εισοδήματος σου βάσει των τιμολογίων, και να μην σου έρχεται κατραπακιά όταν υποβάλεις τη δήλωση εισοδήματος στο τέλος του χρόνου,

και γίνεται μόνο με πελάτες επιχειρήσεις , με τη λογική ότι έχουν οργανωμένο λογιστήριο και συχνές συναλλαγές με το κράτος, και άρα είναι πολύ πιο εύκολο για αυτούς να αποδίδουν την αντίστοιχη παρακράτηση , παρά να ταλαιπωρείσαι εσύ κάθε τρίμηνο..

</offtopic>

• Moderators
Δημοσ.

Επιβεβαιώνω, ότι το πιστωτικό υπόλοιπο στην περιοδική ΦΠΑ δεν το παίρνεις πίσω και μεταφέρεται μεταξύ δηλώσεων. Ρώτησε πάντως κάποιον λογιστή για το πώς το τηρείς (γιατί πχ εγώ το είχα κάνει λάθος -σε ηλεκτρονικές υποβολές- και κατέληξα να πληρώνω και πρόστιμο).

Δεν χρειάζεται επίσης να μπερδεύουμε τον topic starter με την παρακράτηση φόρου που είναι κάτι διαφορετικό (όπως εξηγήθηκε) και δεν έχει καμιά σχέση με την περιοδική δήλωση ΦΠΑ.

Δημοσ.

@Physics_Rulez σαν να έχεις δίκιο. :P

@kfyros αυτά που έγραψα είναι επιβεβαιωμένα από έλεγχο εφορίας σε εισαγωγική εταιρεία πελάτη μου τον Ιούλιο του 2010.

Οι παρακρατήσεις είναι από τα πρώτα πράγματα που ελέγχουν. ( άμεσο χρήμα στην εφορία γαρ ;) )

Αν κάνουν λάθος και αυτοί ... την βάψαμε.

Btw oι παρακρατήσεις αποδίδονται ανά μήνα ή ανά τρίμηνο ανάλογα με τα βιβλία που υποχρεούται να τηρεί έκαστη εταιρεία/επαγγελματίας.

@katina για το ΦΠΑ ότι σου είπαν από πάνω.

Λεφτά στα χέρια σου από την εφορία βλέπεις σε περίπτωση επιστροφή φόρου, ως freelancer.

/sc

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...