Προς το περιεχόμενο

Δημόσιο ΙΕΚ === Αποψεις


Γιάννης Platano

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η αναζητηση δεν με βοηθησε. Μπορει και να εκανα λαθος...

 

Οποιος ξερει οτιδηποτε ας μας πει...Αξιζουν ή ειναι χαμενος χρονος ? Ποσο κρατανε οι σπουδες ? Πρωινα ή και απογευματινα τμηματα ?

 

Κρητηρια για εισαγωγη ? Χρειαζεται ...μεσον ?

 

Ποιες ειδικοτητες λενε κατι , αν λενε...

 

Ευχαριστω.

Δημοσ.
Η αναζητηση δεν με βοηθησε. Μπορει και να εκανα λαθος...

 

Οποιος ξερει οτιδηποτε ας μας πει...Αξιζουν ή ειναι χαμενος χρονος ? Ποσο κρατανε οι σπουδες ? Πρωινα ή και απογευματινα τμηματα ?

 

Κρητηρια για εισαγωγη ? Χρειαζεται ...μεσον ?

 

Ποιες ειδικοτητες λενε κατι , αν λενε...

 

Ευχαριστω.

 

Αξιζει τουλαχιστον για μενα, οταν ειχα παει ημουν και εγω πολυ επιφυλακτικος αλλα εκει εμαθα πολλα χρησιμα πραγματα και η αντιμετωπιση τον καθηγητων δεν ητανε οπως στο σχολειο. Ο καθε καθηγητης προσπαθουσε να τα περασει ολα σε ολους τους μαθητες.

 

2 χρονια (4 6μηνα) κρατανε, εγω πηγαινα 3:30 με 8:30 αν θυμαμαι καλα, απουσιες κανονικα, και δινονται εξετασεις στα μεσα του 6μηνου και στο τελος στυλ εξεταστικης και ο μεσος ορος αυτον τον 2 του καθε μαθηματος πρεπει να ειναι πανω απο το 10 αλλιως το δινεις το αλλο εξαμηνο αλλα μπορεις να χρωστας μεχρι καποιο οριο μαθηματων.

 

Κριτηριο ειναι το απολητηριο και νομιζω καθε τμημα περνει καμια 20ρια ατομα οποτε αν δεν χωρας δεν σε παιρνουν, το κοστος αν θυμαμαι καλα ειναι περιπου 500 ευρω το εξαμηνο, και ο καλυτερος του καθε τμηματος περνει υποτροφια και δεν πληρωνει το επομενο εξαμηνο και περνει και αυτο το ποσο πισω.

 

Οταν τελειωσεις και τα 2 χρονια μετα απο καποιους μηνες δινεις εξετασεις στυλ πανελληνιων για να παρεις το χαρτι με πανελλαδικες εξετασεις.

 

Τμηματα καθε χρονο κανουν διαφορετικα αναλογα τις αναγκες της αγορας.

Δημοσ.
Ευχαριστω πολυ.Χρησιμες πληροφοριες.:-D

 

Τα 500 ευρω ανα 6μηνο ειναι στα πλαισια της δωρεαν παιδειας ?:cry::cry:

 

πριν ενα χρονο ηταν 367 ευρω το εξαμηνο

 

Τα 500 ευρω δεν ισχιουν....

Δημοσ.
Ευχαριστω πολυ.Χρησιμες πληροφοριες.:-D

 

Τα 500 ευρω ανα 6μηνο ειναι στα πλαισια της δωρεαν παιδειας ?:cry::cry:

 

Στα ιδιωτικα ειναι πολυ περισσοτερα και εχει και λιγοτερη αξια το χαρτι απο οτι του δημοσιου. Βεβαια ουτε βιβλια σου δινουν και οι σημειωσεις μια φορα στο τοσο.

Μην ξεχνας οτι οι καθηγητες εκει ειναι ορομισθιοι και ειναι 3 χρονια σχεδον απληρωτοι. Φαντασου κιολλας αν ητανε τσαμπα...

Δημοσ.
Ευχαριστω πολυ.Χρησιμες πληροφοριες.:-D

 

Τα 500 ευρω ανα 6μηνο ειναι στα πλαισια της δωρεαν παιδειας ?:cry::cry:

 

Καλησπέρα,

 

κάποια αξίζουν. Το ποσό ειναι λιγότερο απο 400 (ίσως 367). Δυστυχώς όμως έχει (λόγω των σπουδαστών κυρίως) πολύ χαμηλό επιπεδο (συνήθως).

 

Είναι γενικά καλη εναλλακτικη. Με τίποτα μην τα δώσεις σε ιδιωτικό πάντως όσα κι αν υπόσχονται.

Δημοσ.
Εχουνε καλυτερες υποδομές και εγκαταστάσεις τα ιδιωτικά.

 

συμφωνω, τα δημόσια πολύ συχνά δεν έχουν καν εγκαταστασεις (διδασκα σε ένα που το πρωι ηταν γυμνάσιο).

Δημοσ.

Γιάννη, απο το να πάει ΙΕΚ καλύτερα να πάει στρατό ή να βρεί μια δουλειά. Απο εμπειρία ξαδέρφου μου απο δημόσιο δεν τους μαθαίνουν τίποτα, όλο παιχνίδια στο PC και καφρίλες εντός της τάξης.

 

Άσε που η πιστοποίηση δεν πιάνει μια.

Δημοσ.

Ξερετε το ελαχιστο οριο μαθητων σε ενα τμημα ?Γραφτηκα στο ιεκ Λαρισας και ειμαστε 15 (στα αποτελεσματα).Και μου τηλεφωνησαν και μου ειπαν οτι υπαρχει περιπτωση να μην γινει και κατι αλλα σχετικα με την πληρωμη.Δηλαδη για 1 ατομο αμα δεν ερθει να ολοκληρωσει την εγγραφη και να πληρωσει χαλαει ολο το τμημα ?Μεγαλη αδικια.

Δημοσ.

βρηκα το παρακατω κειμενο

 

http://koukou.wordpress.com/2010/01/19/%CE%B9-%CE%B5-%CE%BA-%CE%B9%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BA%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%BF/

 

Ι.Ε.Κ. = Ινστιτούτο Εκμεταλλευτικής Κοροϊδίας

 

Σήμερα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο ακανθώδες ζήτημα: “τι είναι ΙΕΚ”. (Κυρίως δημόσιο ΙΕΚ)

 

Προφανώς δεν είναι οι κάμποι και τα βουνά! Βουνό ίσως είναι η υποκρισία που κρύβεται πίσω από τις βαρύγδουπες διακηρύξεις- υποσχέσεις των κατά καιρούς αρμοδίων υπουργών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ!

 

Ας περάσουμε στο ζουμί όμως. Πώς λειτουργεί ένα ΙΕΚ; Πρώτα- πρώτα χρειάζεται ένα κτίριο. Το κτίριο είναι ένα μεγάλο Λύκειο, το οποίο λειτουργεί κανονικά το πρωί. Το απόγευμα το βουτάει το ΙΕΚ και κάνει τα μαθήματά του στις ίδιες τάξεις.

 

Το μόνο που χρειάζεται επιπλέον, είναι ένα γραφείο για να στεγάζεται η γραμματεία του ΙΕΚ. Μετά χρειαζόμαστε ένα διευθυντή, καθώς και υποδιευθυντές και γραμματείς, ο αριθμός των οποίων είναι ευθέως ανάλογος με τον αριθμό των σπουδαστών, ο αριθμός των οποίων είναι ευθέως ανάλογος με τον αριθμό των αιθουσών και των χρημάτων που θέλει να βγάλει ο ΟΕΕΚ σε κάθε εξάμηνο.

 

Ο διευθυντής και οι υποδιευθυντές συχνά προέρχονται από τους λειτουργούς μέσης εκπαίδευσης και είναι οι μόνοι μόνιμοι υπάλληλοι ενός ΙΕΚ. Μόνιμοι μπορεί να είναι και κάποιοι από τους γραμματείς. Όλοι οι υπόλοιποι είναι συμβασιούχοι/ ωρομίσθιοι /εργαζόμενοι με μερική απασχόληση/ σπουδαστές που κάνουν πρακτική άσκηση.

 

Στην αρχή κάθε εξαμήνου οι σπουδαστές πληρώνουν δίδακτρα. Ανέρχονται στα δημόσια ΙΕΚ στα 367 ευρώ, ενώ στα ιδιωτικά είναι κατά προσέγγιση πέντε φορές ακριβότερα (πληρώνεις την ωραία διακόσμηση). Από τα δίδακτρα πληρώνεται ο διευθυντής και οι υπόλοιποι μόνιμοι, ενώ οι υπόλοιποι εκπαιδευτές κάνουν από μήνες έως και δύο χρόνια να πάρουν τις πενταροδεκάρες τους. Αν ο σπουδαστής δεν πληρώσει μέσα στις δυο- τρεις μέρες της προθεσμίας, όμως, απλώς παύει να είναι σπουδαστής.

 

Ας κάνουμε έναν απλό υπολογισμό. Έστω 20 σπουδαστές σε ένα τμήμα επί 367 μας δίνουν 7340 ευρώ. 14 βδομάδες ενός εξαμήνου επί π.χ. 28 ώρες τη βδομάδα δίνουν 392 ώρες. Διαιρούμε το ποσό 7340 με τις 392 ώρες και έχουμε 18,72 ευρώ ανά ώρα! Δίνουμε χοντρικά 8,72 στον ωρομίσθιο και μας μένουν τα 10 ευρωπουλάκια. Από αυτά θα πάει ένα ποσό για τους μισθούς των μονίμων (γύρω στους 4 ανά ΙΕΚ), ένα ποσό για αναλώσιμα και τα υπόλοιπα που πάνε; (Πραγματικά καλή επιχείρηση. Φανταστείτε οι ιδιωτικές!)

 

Φυσικά οι σπουδαστές δεν παίρνουν τίποτα δωρεάν. Φωτοτυπίες, υλικά, φόρμες εργασίας (όπου χρειάζονται) είναι από την τσέπη τους. Στους πρώτους κάθε τμήματος και σε λίγους υπότροφους με κοινωνικά κριτήρια επιστρέφεται απλώς το ποσό της εγγραφής.

 

Επίσης οι διδάσκοντες πέρα από τα ασήμαντα ποσά, είναι διαχωρισμένοι από τους λειτουργούς μέσης εκπαίδευσης. Θεωρούνται εκπαιδευτές και εντάσσονται σε άλλες λίστες επιλογής. Στην επιλογή περιλαμβάνεται συνέντευξη και ο ρόλος του διευθυντή είναι καθοριστικός. Μπορεί να επιλέξει ακόμα και εκπαιδευτή που δεν έχει ακριβώς τα τυπικά προσόντα που ορίζει ο ΟΕΕΚ στους οδηγούς σπουδών κάθε σχολής.

 

Ο διευθυντής έχει όλα τα εργαλεία για να κάνει κουμάντο σε όλους. Στους εκπαιδευτές, αν δεν του αρέσει κάποιος, απλώς δεν τον επιλέγει το επόμενο εξάμηνο. Στους σπουδαστές έχει το ισχυρό όπλο των απουσιών, μέχρι 3 ανά μαθημα 14 ωρών. Επίσης η ύλη είναι τόσο χαλαρά ορισμένη, που ένα μάθημα μπορεί να γίνει από απίστευτα εύκολο, έως απίστευτα δύσκολο.

 

Φυσικά ο συνδικαλισμός τελεί υπό διακριτικό ή εμφανέστατο διωγμό. Ο ΣΥΣΔΙΕΚ, ο σύλλογος των σπουδαστών, καταφέρνει να λειτουργεί δίνοντας συνεχώς μάχες για αυτονόητα πράγματα. Οι εκλογές γίνονται κάθε χρόνο υπό καθεστώς πίεσης και οι συνελεύσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενοχληθεί ένας διευθυντής. Στους εκπαιδευτές τα πράγματα είναι μάλλον χειρότερα. Μπορεί στον ιδιωτικό τομέα να είναι σε καλύτερη μοίρα, αφού συμπληρώνουν περισσότερες ώρες και αμοίβονται σχετικά στην ώρα τους.

 

Το ΙΕΚ είναι επίσης ένα μεγάλο εξεταστικό κέντρο. Σε κάθε εξάμηνο υπάρχει υποχρεωτική πρόοδος σε κάθε μάθημα και εξετάσεις στο τέλος. Το πτυχίο όμως ενός ΙΕΚ δεν έχει το παραμικρό αντίκρυσμα. Μόνο μετά από εξετάσεις πιστοποίησης (για τις οποίες πληρώνεις ξανά) μπορείς να κατοχυρώσεις τα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου, αν βέβαια υπάρχουν.

 

Ενώ σε άλλες χώρες (π.χ. στη Γαλλία οι προπαρασκευαστικές σχολές) η εκπαιδευτική βαθμίδα αυτού του τύπου είναι αναγνωρισμένη, στην Ελλάδα μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι με τα ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ και την υπόλοιπη κατάρτιση. Όλοι διαγκωνίζονται για τις θέσεις ΔΕ του ΑΣΕΠ. Ακόμα και σε επίπεδο διαχείρισης, το Ελληνικό κράτος αδικεί τους αποφοίτους των ίδιων του των σχολών σε σχέση με τους αποφοίτους ξένων παραρτημάτων. Η κατάρτιση ανακατεύεται με την εκπαίδευση παράγοντας φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό.

 

Κλείνω με μια απορία. Οι λαλίστατοι συνδικαλιστές της συμβιβασμένης πλειοψηφίας στην ΟΛΜΕ γιατί δε λένε κουβέντα για τους “εκπαιδευτές” των ΙΕΚ; Αυτοί δεν είναι “λειτουργοί”;

 

Η συντεχνιακή λογική χωρίς καμία ντροπή!

 

και εδω..

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=2119952&publDate=4/1/2004

 

και σε ιδιωτικα που εψαξα αρκετα ειναι κοροιδια.

ξυνη: http://activistis.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4945:2010-06-27-08-21-08&catid=39:2009-02-05-10-45-54&Itemid=69

 

δομη: http://www.edugate.gr/content/mploko-se-iek-gia-paraplanitiki-diafimisi

 

και εγω για ιεκ ψαχνω να παω φετος αν και περασα σε τει (επαρχια) αλλα δεν ξερω ακομα σε ποιο ιεκ θα παω.

 

οποιος γενικοτερα εχει γνωμη για ιδιωτικες σχολες/ιεκ/κολεγια ας γραψει.

Δημοσ.

επιβεβαιώνω κάποια σημεία απο το παραπάνω ποστ. Ακόμα δεν έχω πληρωθεί (19 μηνες μετα)... το ίδιο και η μητέρα μου που έκανε κάποιες ώρες σε ιεκ άλλου νομού (τώρα πληρωνεται για κάποιες του 2008 και όχι όλα μαζί... 100-150 ευρώ το τρίμηνο βάζουν και αν...).

Δημοσ.
επιβεβαιώνω κάποια σημεία απο το παραπάνω ποστ. Ακόμα δεν έχω πληρωθεί (19 μηνες μετα)... το ίδιο και η μητέρα μου που έκανε κάποιες ώρες σε ιεκ άλλου νομού (τώρα πληρωνεται για κάποιες του 2008 και όχι όλα μαζί... 100-150 ευρώ το τρίμηνο βάζουν και αν...).

 

εχεις τελιωσει ιεκ για να μπορεις να δουλεψεις ως καθηγητης σε ιεκ; υπαρχει αυτη η δυνατοτητα;

κατι ακομη...γενικα αποφοιτ απο τα ιεκ οπως τους βλεψεις μπορουν να δουλεψουν καπου;

οπως φαινεται τα ιεκ ακομη και τα δημοσια λειτουργουν σαν επιχειρηση για να παρουν λεφτα καποιοι...χωρις να προσφερουν τιποτα στους σπουδαστες.

Δημοσ.

τα ιδιωτικα ιεκ ειναι 3χιλιαρο το χρονο...

ξερω οτι το κρατικο πτυχιο το δεινουν ανεξαρτητα απο την σχολη σε εξετασεις απο υπουρ.παιδειας.

Οτι ισχυει και στα δημοσια δηλ. ΑΡΑ δεν υπαρχει ουσιωδης διαφορα στο θεμα ΧΑΡΤΙ.

το τι επαγγελματικες δυνατοτητες εχει το χαρτι καπου θα υπαρχει λινκ...λογικα καποιες ειδικοτητες θα μπορουν να ανοιγουν και μαγαζι με το χαρτι αυτο.

Η συνεχεια στα ιδιωτικα που πουλανε σαν εξτρα ειναι οτι και καλα σε στελνουν σε δουλειες αφου τελειωσεις...(απλα οι εταιρεις-αλυσιδες στελνουν χαρτια για εργασιες σε ολες τις σχολες)

Το δημοσιο εχει σαν συνεχεια το οαεδ που βρισκεις δουλεια ή τα σεμιναρια που πληρωνεσαι..

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...