Προς το περιεχόμενο

Κολλάει το PC

spdrosin

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχει περάσει κανένας μήνας τώρα που το πρόβλημα γίνεται ολοένα κι εντονότερο και είπα πώς ήρθε η ώρα ν' αρχίζω να το ψάχνω προτού μείνω με το PC στο χέρι.

Αυτό που αντιμετωπίζω κυρίως είναι πως το PC μου (η υπογραφή αναφέρει λεπτομέρειες) κολλάει συχνά στο bios. Πολλές φορές κολλάει στο πρώτο μήνυμα (logo) της μητρικής κι αντί να το περάσει μέσα σε 2" που χρειαζόταν πάντα μπορεί τώρα να κάνει 10-20" ακόμα και να κολλήσει τελείως μέχρι να κάνω επανεκκίνηση. Όμως (σπανιότερα) αντιμετωπίζω και πρόβλημα μέσα στο λειτουργικό (κυρίως στα Windows 7 - στο Ubuntu εξαιρετικά σπάνια). Μπορεί δηλαδή εκεί που τρέχω μια εφαρμογή το σύστημα να "κρεμάσει" για μερικά δευτερόλεπτα.

Είπα να κάνω ένα φορμάτ (δεν είχα πάνω από 6μηνο) με την ευκαιρία της νέας 10.10 Ubuntu έκδοσης μήπως το πρόβλημα ήταν (ξαφνικά ; ) στη φόρτωση του grub όμως δεν είδα διαφορά.

Κατέβασα το τελευταίο Hiren's Boot CD (11.1) για να αρχίσω να τρέχω κανένα διαγνωστικό τεστ.

Καμιά άλλη ιδέα;

Υ.Γ.: Να σημειωθεί πως το PC γενικά έχει κλείσει 5ετία. Ο σκληρός όμως στον οποίο έχω εγκατεστημένα τα Windows (άρα και τον grub) είναι σχετικά κανούργιος (λιγότερο από χρόνο), η κάρτα γραφικών είναι ολοκαίνουργια (από το καλοκαίρι, αφού η παλιά 8800GTS τα "έφτυσε") ενώ το τροφοδοτικό, οι μνήμες RAM κι ο σκληρός του Ubuntu είναι 2,5 χρόνων.

Υ.Γ.: Το ένστικτο και η εμπειρία μου υπαγορεύουν πρόβλημα μητρικής.

Δημοσ.

Συνήθης ύποπτη τροφοδοτικό η όπως είπες motherboard,αν είναι overclocked πάντως δοκίμασε να τα βάλεις πάλι στης κανονικές συχνότητες(ιδίως της συχνότητες της μνήμης) επίσης δες αν έχεις κάποια εξωτερική συσκευή που δημιουργεί το πρόβλημα.Αν μπορείς να μπεις στο bios και να απενεργοποιήσεις το logo ώστε να σου δείχνει πληροφορείς ίσος φανεί κάτι.

Δημοσ.

Clear CMOS η πρώτη κίνηση, μιας και δεν αναφέρεις ότι το έχεις κάνει ήδη.

Κατόπιν ένα ωραιότατο BIOS update, μιας και επίσης δεν αναφέρεις αν το έχεις ήδη κάνει.

Δημοσ.

Την τελευταία φορά που συνάντησα παρόμοιο πρόβλημα τα κολλήματα οφειλόταν σε έναν από τους σκληρούς μου... οπότε καλό θα ήταν να κατεβάσεις τα αντίστοιχα διαγνωστικά τους και να τους ελέγξεις!

Δημοσ.
Συνήθης ύποπτη τροφοδοτικό η όπως είπες motherboard,αν είναι overclocked πάντως δοκίμασε να τα βάλεις πάλι στης κανονικές συχνότητες(ιδίως της συχνότητες της μνήμης) επίσης δες αν έχεις κάποια εξωτερική συσκευή που δημιουργεί το πρόβλημα.Αν μπορείς να μπεις στο bios και να απενεργοποιήσεις το logo ώστε να σου δείχνει πληροφορείς ίσος φανεί κάτι.

Τροφοδοτικό ψιλοδύσκολο μου φαίνεται.

Υπερχρονισμένο δεν έχω τίποτα. Όλα στις προεπιλεγμένες τιμές είναι.

Όταν συνδέω τον εξωτερικό σκληρό πάντα τρώει ένα κόλλημα λίγων δευτερολέπτων. Το έκανε πάντα αυτό. Συνεπώς ποτέ δεν τον έχω συνδεδεμένο πάνω.

Αυτό με logo έχει βάση. Θα το checkάρω.

Clear CMOS η πρώτη κίνηση, μιας και δεν αναφέρεις ότι το έχεις κάνει ήδη.

Κατόπιν ένα ωραιότατο BIOS update, μιας και επίσης δεν αναφέρεις αν το έχεις ήδη κάνει.

Έχω κάνει πριν βέβαια δημιουργηθεί τόσο έντονο πρόβλημα, οπότε θα το ξανακάνω.

Βios έχω το τελευταίο.

Την τελευταία φορά που συνάντησα παρόμοιο πρόβλημα τα κολλήματα οφειλόταν σε έναν από τους σκληρούς μου... οπότε καλό θα ήταν να κατεβάσεις τα αντίστοιχα διαγνωστικά τους και να τους ελέγξεις!

Τους έχω ελένξει και τους 3 με το διαγνωστικό της Western Digital.

Δημοσ.

Τους έχω ελένξει και τους 3 με το διαγνωστικό της Western Digital.

Quick ή Full test??? αν έκανες μόνο γρήγορο κάνε και ένα πλήρες .. μερικές φορές το γρήγορο δεν βρίσκει τα προβλήματα!

Επίσης κάνε πολύωρο memtest με το κάθε αν δεν έχεις κάνει ήδη.

Δημοσ.
Quick ή Full test??? αν έκανες μόνο γρήγορο κάνε και ένα πλήρες .. μερικές φορές το γρήγορο δεν βρίσκει τα προβλήματα!

Επίσης κάνε πολύωρο memtest με το κάθε αν δεν έχεις κάνει ήδη.

Kαι γρήγορο και αργό τεστ.

Ναι είναι το επόμενό μου βήμα. Πρέπει να κάνω με την κάθε μνήμη χωριστά; :rolleyes:

• Moderators
Δημοσ.

Ναι είναι το επόμενό μου βήμα. Πρέπει να κάνω με την κάθε μνήμη χωριστά; :rolleyes:

Οχι.Μονο αν εμφανισει προβλημα το memtest και θελησεις να βρεις ποιο dimm ειναι το προβληματικο.

Δημοσ.
Οχι.Μονο αν εμφανισει προβλημα το memtest και θελησεις να βρεις ποιο dimm ειναι το προβληματικο.

Α μπράβο. Είπα κι εγώ. Το άφησα παιδιά 4-5 ώρες (8-9 τεστ). Μια χαρά είναι οι μνήμες. ;)

Δημοσ.

Έχεις συσκευή IDE πάνω;

(κάποιο από τα DVD-RW π.χ);

Αν ναι, ξύλωσέ τα εντελώς και δες συμπεριφορά.

Δημοσ.
Έχεις συσκευή IDE πάνω;

(κάποιο από τα DVD-RW π.χ);

Αν ναι, ξύλωσέ τα εντελώς και δες συμπεριφορά.

Το έχω κάνει αυτό από χθες, γιατί η αλήθεια είναι πως ένα από τα 2 DVD-Drives μου έδινε κατά καιρούς σημάδια περίεργα. Μέχρι τώρα δεν έχω δει κόλλημα στο bios. Μακάρι να είναι αυτό. ;)

Edit: Μπα πάλι έφαγε ένα κολληματάκι το bios.

Δημοσ.

Φτου, με πρόλαβε το λιοπύρι.

Τεσπα, φορ ρέφερενς ρήζονς (μιας και μάλλον λύθηκε το μίνι-Κυπριακό σου) :

BIOS issues=πρώτα βγάζεις απ' τη μητρική το οτιδήποτε δεν είναι απαραίτητο για να εκκινήσει το σύστημα (σκληρούς-μαλακούς-ημίσκληρο ΚOLIOS, κάρτες-μάρτες, USB-MOUSB) και βλέπεις συμπεριφορά. Αν συνεχίζει τα ίδια, περνάς σε solutions α-λα pal phanis : ΣΙΜΟΣ (sic) κλήαρινγκ δλδ, κι άμα συνεχίζει να μη νιώθει, αλλαγή αρχικά μπαταρίας μητρικής (έτσι προληπτικά, σαν Pap-test, ειδικά σε παππού-πισί) και φλασάρισμα του BIOS μπας και στρώσει Πολιτεία (κι ας το είχες ήδη κάνει πρόσφατα : τσιπάκια είναι, man-made πράμματα δηλαδής, και δεν ξες πότε και γιατί μπορεί να φαν το κόλλημά τους και τα εντός data τους να ζαβαρακατρανεμιαστούν).

Περί σκληρών και οπτικών συσκευών δε, μιας κι αναφέρθηκε, από χλωμό έως χλωμότατο να τραβάνε κάποιο ζόρι, και να μην το μπλοκάρουν ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ το πισί. Πράγμα που συνεπακόλουθα σημαίνει ότι καλά θα έκανες να δοκίμαζες άλλες καλωδιοταινίες (ντάτα -κι όχι Κλάρκ- κέημπλς στα Ελληνικά). Και σίγουρα δεμπαίζει να έχει SMART τύπου προβλήματα καμμιά σκληρούμπα, και να ευθύνεται για ΤΕΤΟΙΕΣ (ακριβώς) συμπεριφορές. Οπότε τα σκαναρίσματα χρήσιμα γενικώς μεν-άχρηστα για την περίφτωση δε.

Δημοσ.
Φτου, με πρόλαβε το λιοπύρι.

Τεσπα, φορ ρέφερενς ρήζονς (μιας και μάλλον λύθηκε το μίνι-Κυπριακό σου) :

BIOS issues=πρώτα βγάζεις απ' τη μητρική το οτιδήποτε δεν είναι απαραίτητο για να εκκινήσει το σύστημα (σκληρούς-μαλακούς-ημίσκληρο ΚOLIOS, κάρτες-μάρτες, USB-MOUSB) και βλέπεις συμπεριφορά. Αν συνεχίζει τα ίδια, περνάς σε solutions α-λα pal phanis : ΣΙΜΟΣ (sic) κλήαρινγκ δλδ, κι άμα συνεχίζει να μη νιώθει, αλλαγή αρχικά μπαταρίας μητρικής (έτσι προληπτικά, σαν Pap-test, ειδικά σε παππού-πισί) και φλασάρισμα του BIOS μπας και στρώσει Πολιτεία (κι ας το είχες ήδη κάνει πρόσφατα : τσιπάκια είναι, man-made πράμματα δηλαδής, και δεν ξες πότε και γιατί μπορεί να φαν το κόλλημά τους και τα εντός data τους να ζαβαρακατρανεμιαστούν).

Περί σκληρών και οπτικών συσκευών δε, μιας κι αναφέρθηκε, από χλωμό έως χλωμότατο να τραβάνε κάποιο ζόρι, και να μην το μπλοκάρουν ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ το πισί. Πράγμα που συνεπακόλουθα σημαίνει ότι καλά θα έκανες να δοκίμαζες άλλες καλωδιοταινίες (ντάτα -κι όχι Κλάρκ- κέημπλς στα Ελληνικά). Και σίγουρα δεμπαίζει να έχει SMART τύπου προβλήματα καμμιά σκληρούμπα, και να ευθύνεται για ΤΕΤΟΙΕΣ (ακριβώς) συμπεριφορές. Οπότε τα σκαναρίσματα χρήσιμα γενικώς μεν-άχρηστα για την περίφτωση δε.

Πωπω. Τί ποστ κι αυτό. Κουράστηκα να το διαβάσω - εννοώ λόγω της "διαλέκτου" που χρησιμοποιείς. Χαχα. Θα έχω κατά νου τις προτάσεις. Ήδη έχω αρχίσει τις αλχημείες. ;)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...