Προς το περιεχόμενο

Αλλαγή ψύκτρας

malestrom

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα

Λοιπόν έχω έναν υπολογιστή 6 χρονών.

CPU Type:AMD Athlon 64, 2000 MHz (10 x 200) 3000+

Motherboard Name:Chaintech VNF3-250(5 PCI,1AGP,1CMR,3DDR DIMM,Audio,LAN,IEEE-1394)

Motherboard Chipset:nVIDIA nForce3 250, AMD Hammer

Video Adapter:NVIDIA GeForce FX 5700LE (256 MB)

System Memory:2048 MB (PC3200 DDR SDRAM)

Δούλευε με την μαμίσια ψύκτρα του την οποία επειδή νόμιζα ότι έκανε θόρυβο ο ανεμιστήρας της,είπα να την αλλάξω.Τελικά αποδείχτηκε ότι είναι το τροφοδοτικό.

Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες απλά δεν υπήρχε πια καθόλου πάστα ανάμεσα στον επεξεργαστή και την ψύκτρα!

th_27774_0142_122_109lo.jpgth_27777_0145_122_781lo.jpgth_27782_0149_122_489lo.jpgth_27788_0150_122_409lo.jpg

Η θερμοκρασία μου ποτέ δεν ανέβαινε πάνω από τους 45 βαθμούς στην κατάσταση που βλέπετε παραπάνω.Ο υπολογιστής δούλευε με 512 ΜΒ μνήμη και στην κατάσταση που βλέπετε τον επεξεργαστή στις φωτό.

Αλλαξα με έναν Revoltec

http://papoutzis.com/index.php/hardware/www-papoutzis-com-coolers/cpu-revoltec-freeze-tower.html

http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=de&u=http://www.allround-pc.com/artikel/kuehlung/2007/revoltec-freeze-tower-cpu-kuehler-im-test&ei=Pxv4TN-KMIjsOeaz4MUI&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=7&ved=0CEIQ7gEwBg&prev=/search%3Fq%3Drevoltec%2Bfreeze%2Btower%26hl%3Den%26prmd%3Divs

Το θέμα μου είναι ότι με το καινούργιο,η θερμοκρασία μου έχει φτάσει και πάνω από 50 βαθμούς.Η παλιά ψύκτρα "καθόταν" μέσα στο socket και απλά έβαζες την πάστα πάνω στον CPU και την τοποθετούσες.

Με την καινούργια ψύκτρα,έβαλα μια δόση στην μέση (στο μέγεθος μπιζελιού) και απλά φρόντισα να την κεντράρω με τον επεξεργαστή και δυσκολεύτηκα να περάσω το κλιπ για να την κουμπώσω.Socket 754 βλέπετε.

Δεν έχω συγκεκριμένο πρόβλημα τώρα και ούτε είχα αλλά μήπως έπρεπε να έχει πέσει η θερμοκρασία μου σημαντικά?Τώρα η θερμοκρασία του CPU είναι σταθερά στο 45.Αν κάνω να ανοίξω ένα PDF θα φτάσει στους 49.

Πιάνω την παλιά την ψύκτρα και είναι κρύα! Ισως το υλικό της,δεν ξέρω.Είναι σε θερμοκρασία δωματίου και είναι κρύο το αλουμινένιο μέρος της.

Τι μου προτείνετε να κάνω.Να το αφήσω έτσι?Να βγάλω την καινούργια και να δω αν έκατσε καλά η πάστα και να ξαναδοκιμάσω ή να βάλω την παλιά?

Ευχαριστώ

Χρήστος

Δημοσ.

Έδωσες 49€ γι αυτή τη ψύκτρα; :(

Υ.Γ. Πάστα υπήρχε, απλά όταν χώρισες ψύκτρα-CPU έμεινε μισή από'δω και μισή από'κει.

Υ.Γ. Αν είναι μέσα στα όρια η θερμοκρασία χέσ'το, δεν έχει σημασία. Μετά από λίγο καιρό ίσως τα πηγαίνει και καλύτερα (αναλόγως και της πάστας).

Δημοσ.

Αυτό που δείχνει στα βίντεο είναι λάθος, δεν υπάρχει λόγος να το κάνεις έτσι και σπάνια προτείνεται. :o

Βάζεις τη σωστή ποσότητα στο σωστό σημείο του επεξεργαστή (αν δεις το datasheet εγκατάστασης της CPU αναφέρεται σε αυτό) και δεν την απλώνεις, απλώνει σωστά και όσο πρέπει μόνη της κατά την εφαρμογή της ψύκτρας. Αν την απλώσεις όπως παραπάνω, κινδυνεύει σοβαρά να εγκλωβιστεί κενό αέρα + το ότι το να βάζεις μέχρι την άκρη αγώγιμες πάστες τύπου silver είναι επικίνδυνο + το ότι θα πεταχτεί έξω και θα τα κάνει ***** χωρίς λόγο.

Δημοσ.

Καλημέρα και ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Την ψύκτρα μου την έδωσε ένα τοπικό κατάστημα στα 30 ευρώ.Συσκευασμένη και σφραγισμένη όμως. Υποθέτω την είχε στην βιτρίνα και από την όψη της,δεν πρέπει να θυμόταν πόσο είχε! :rolleyes:

Είδα τα βίντεο στο youtube και έβαλα απλώς μια ποσότητα στην μέση (υποθέτω ότι εκεί είναι ο μοναδικός πυρήνας της CPU?)

Οσο για το αν κούμπωσε καλά,ναι δεν κουνιέται άλλα μέχρι να κουμπώσω το βραχίονα, που περνά μέσα από την ψύκτρα,στις 2 πλαστικές άκρες και να την ασφαλίσω,μετακινιόταν λίγο αριστερά-δεξιά (όχι πάνω,δηλαδή να χάσει την επαφή με την επιφάνεια)

Καμμία σχέση όμως με της μάνας του η οποία κουμπώνει με τα 2 πιαστράκια και ασφαλίζει με μοχλό.

Η μαμίσια δούλευε στις 3000+ στροφές αθόρυβα.Αυτή εδώ δουλεύει στο silent στις 2200 και στο overlock στις 3450 (ακούγεται πολύ!)

th_53974_3_12_20107_18_04_122_347lo.jpgth_53975_3_12_20107_18_29_122_131lo.jpgth_53976_3_12_20107_24_45_122_469lo.jpg

Το όλο θέμα είναι δεν έπρεπε κάτι πιο "εξελιγμένο" να είχε καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με κάτι που είναι 6 ετών?Τέλος πάντων θα δοκιμάσω να βάλω την μαμίσια πάνω (μόλις αγοράσω πάστα) και να ποστάρω τα αποτελέσματα.

:D

Δημοσ.

Πιθανότατα σωστά την έβαλες τη πάστα, όπως το περιγράφεις (δε μας είπες και τί πάστα είναι, βέβαια όχι πως είναι τεράστιες οι διαφορές).

Ακόμα και για 30€ εγώ δε θα την έπαιρνα αυτή τη ψύκτρα. Για έναν επεξεργαστή με TDP 89W http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_AMD_Athlon_64_microprocessors#.22ClawHammer.22_.28C0_.26_CG.2C_130_nm.29 είναι ψύκτρα από την οποία δε περιμένεις πολλά και ειδικά σε θέμα θορύβου.

Για ποιό λόγο σου φαίνεται "πιο εξελιγμένη" αυτή η ψύκτρα; Εμένα μου φαίνεται καλύτερη η μαμίσια, καθώς αποτελείται από ένα ενιαίο κομμάτι μετάλλου και τα fins της είναι πιο κοντά στη βάση της χωρίς τη χρήση heatpipes, άρα η μαμίσια έχει μηδενική αντίσταση σε συνδέσεις και μηδενική καθυστέρηση στη μεταφορά θερμότητας από τη βάση στα fins. Συνεπώς αφού έχουν και συγκρίσιμο όγκο μετάλλου, η μαμίσια είναι αναμενόμενο να δούλευε καλύτερα. Ο σχεδιασμός που βλέπεις στη καινούργια ψύκτρα που έβαλες με τα heatpipes και τη χωροταξία που βλέπεις, προσφέρει άλλα πράγματα (πχ δυνατότητα παραλληλισμού της κατεύθυνσης κίνησης του αέρα με εκείνη εντός του κουτιού, άρα αποφυγή στροβιλισμού), αλλά για να αποδώσει καλά χρειάζεται να μην έχει γίνει οικονομία στο μέταλλο και φυσικά 120άρη ανεμιστήρα για λιγότερο θόρυβο, όχι 80άρη. Δε πάει με την ομορφιά η εξέλιξη, είναι παρεξηγημένο το θέμα των ψυκτρών.

:)

Δημοσ.

Αυτό που δείχνει στα βίντεο είναι λάθος, δεν υπάρχει λόγος να το κάνεις έτσι και σπάνια προτείνεται. :o

Βάζεις τη σωστή ποσότητα στο σωστό σημείο του επεξεργαστή (αν δεις το datasheet εγκατάστασης της CPU αναφέρεται σε αυτό) και δεν την απλώνεις, απλώνει σωστά και όσο πρέπει μόνη της κατά την εφαρμογή της ψύκτρας. Αν την απλώσεις όπως παραπάνω, κινδυνεύει σοβαρά να εγκλωβιστεί κενό αέρα + το ότι το να βάζεις μέχρι την άκρη αγώγιμες πάστες τύπου silver είναι επικίνδυνο + το ότι θα πεταχτεί έξω και θα τα κάνει ***** χωρίς λόγο.

Απ' την στιγμή που θα "πατήσει" πάνω η επιφάνεια της ψύκτρας θα συμπιέσει την πάστα και θα αφαιρέσει όλο τον αέρα (θα μείνει μόνο ένα λεπτό film (στρώμα) πάστας.

Όπότε είναι το ίδιο πράγμα με το να βάλουμε λίγη πάστα στο κέντρο (και με λίγη πάστα στο κέντρο πάλι με το "πάτημα" της ψύκτρας θα απλωθεί σε όλη την επιφάνεια του επεξεργαστή).

Προυπόθεση βέβαια είναι να "πατήσει" η ψύκτρα σωστά και σταθερά πάνω στον επεξεργαστή.

Δημοσ.

Συγγνωμη αλλα εγω παντα οπως τα δειχνει το βιντεακι το κανω απλα αντι για τη καποτα-γαντι

βαζω sanitas και δεν ειχα ποτε εγκλοβισμενο αερα ουτε γεμισε τπτ γυρω γυρω.

Ασε που εχω την εντυπωση πως οσο μεγαλυτερη επιφανεια καλυπτεις τοσο καλυτερη απαγωγη θερμοτητας εχεις

αφου περισσοτερα mm2 επαφης καλυπτοντε

Δημοσ.

Αυτή η ψύκτρα έχει δύο ελλατώματα:

1) Έχει μόνο 2 heatpipes. Γι' αυτό τον λόγο δεν έχει μεγάλη δυνατότητα απαγωγής θερμότητας.

2) Έχει μικρό fan. Έπρεπε να έχει fan 120mm.

Αν δεν υπήρχαν αυτά τα δύο ελλατώματα η θερμοκρασία του cpu θα ήταν 5°-7°C κάτω.

Δημοσ.
Είδα τα βίντεο στο youtube και έβαλα απλώς μια ποσότητα στην μέση (υποθέτω ότι εκεί είναι ο μοναδικός πυρήνας της CPU?)

Λάθος υποθέτεις.

1) Η επιφάνεια του επεξεργαστή είναι όλη μεταλλική και θερμαίνεται ολόκληρη. Όχι μόνο στο κέντρο.

2) Όπως λέει και ο @FaRMaKhs "οσο μεγαλυτερη επιφανεια καλυπτεις τοσο καλυτερη απαγωγη θερμοτητας εχεις αφου περισσοτερα mm2 επαφης καλυπτοντε".

Δημοσ.

Ναι, παίδες όπως τα λέτε... :rolleyes:

Τα βίντεο είναι επιεικώς τραγικά και ειδικά στο πρώτο τα έκανε μαύρο χάλι με την arctic silver και βάζω στοίχημα πως όταν τοποθετήθηκε η ψύκτρα και λειτούργησε έμειναν τεράστια κενά πάνω στη CPU.

Δεν υπάρχει λόγος γι άπλωμα, ούτε να τη φτάνεις μέχρι τα άκρα του CPU case (το case έχει παραπάνω διαστάσεις από τον κατασκευαστή ακριβώς για το λόγο να μπορείς να απλώνεις τη θερμοαγώγιμη χωρίς να τρέχει απέξω), αφού απλώνει μόνη της η πάστα πολύ πιο σωστά πολύ πιο σίγουρα και πολύ πιο εύκολα με τη τοποθέτηση απλά της ψύκτρας (που ούτως ή άλλως πρέπει να σφίξει πολύ καλά πάνω στη CPU).

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...