bele Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2010 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2010 Γεια σε όλους σας. Λαμβάνοντας αφορμή από το post "Σπάζοντας" κλειδωμένα ασύρματα δίκτυα ,στο οποίο υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες αποψεις σχετικά με το αν είναι ηθικό ή όχι να "κλέβουμε" internet,δημιούργησα αυτό το θέμα για να ακουστούν οι απόψεις όλων μας μέσα σε πλαίσια ευπρέπειας.Σκοπός δεν είναι η επιβολή της άποψης μας με υβριστικό ή απειλητικό τρόπο,αλλά η διεξαγωγή μιας εποικοδομητικής συζήτησης.Πρώτος λοιπόν θα πάρω θέση εγώ. Ξεκαθαρίζω από την αρχή ότι το να κλέβουμε το wifi άλλου είναι παράνομο, τόσο στην περίπτωση που το έχει κλειδωμένο όσο και στην περίπτωση που είναι εργοστασιακά ξεκλείδωτο το router του.Ακόμη και όταν ο καταναλωτής δεν ξέρει να προστατευτεί κλειδώνοντας το δίκτυο, οι ίδιες οι εταιρίες οφείλουν να τον προστατέψουν παρέχοντας WPA/WPA2 κωδκούς ασφαλείας.Συνεπώς κάθε κίνηση παρέμβασης στο δίκτυό του μπορεί να θεωρηθεί παράνομη. Ωστόσο,επειδή οι νόμοι δεν εξαντλούνται μονάχα στο νομοθετικό κομμάτι αλλά επεκτείνονται και στο ανθρώπινο συναίσθημα,ας πάρουμε για παράδειγμα ένα άτομο που δεν εχει τα χρήματα γι'αυτή τη μορφή επικοινωνίας και ετσι δεν έχει πρόσβαση σε δικό του internet ή σε κάποιο ελευθερο hotspot.Παρόλα αυτά καταφέρνει να βρεί ένα οpen-το τονίζω- δίκτυο.Θεωρώ πως δεν είναι ζημιογόνο για κανέναν να σερφάρει και αυτος,χωρίς όμως να εμπλέκεται σε προσωπικά δεδομένα ή να έχει το utorrent ανοιχτό όλη την μέρα.Εξάλλου το adsl πάγιο είναι το ίδιο κάθε μήνα,οπότε λίγη επιπλέον πλοήγηση από έναν λογικό άνθρωπο δεν κοστίζει τίποτα.Τελειώνω λέγοντας ότι εγώ έχω σπάσει ένα Netfaster της hol το οποίο χρησιμοποιώ για να κατεβάσω κανένα τραγουδάκι το σαββατοκύριακο, διότι με το internet που παρέχει ο δήμος μου,και το οποίο χρησιμοποιώ τις υπόλοιπες μέρες, δεν έχω πρόσβαση σε p2p προγράμματα. Περιμένω τις δικές σας γνώμες για το θέμα!
VonLoutsos Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2010 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2010 Υπάρχει ακόμα η λέξη ηθική?? γιατί πιστεύω οτι αν δεν έχει εξαλειφθεί τείνει να εξαλειφθεί...Στο θέμα μας, δεν ξέρω να σπάω δίκτυα, αν ήξερα ίσως προσπαθούσα, άλλωστε είναι γνωστό σε οποιαδήποτε κατάσταση της ζωής αν δεν ξέρεις θα σε εκμεταλλευτούν. Εκμετάλλευση δυνατοτήτων είναι...Σε έναν γείτονα πάντως που του είχα ρυθμίσει το ρούτερ είχα κρατήσει τον κωδικό και για προσωπική μου χρήση ( msn και facebook ), απλά γιατί δεν είμαι @@@@@@@@@
Vasileios-gr Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2010 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2010 Παράνομο είναι μόνο η παραβίαση νόμου . Αν ξέρεις κάπιον νόμο που να απαγορεύει να μπαίνω σε ξεκλείδωτα δίκτυα θα ήμουν ευτυχής να μου τον γνωρίσεις . Στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες υπάρχουν πάμπολα ξεκλείδωτα δίκτυα από καφετέριες ή καταστήματα εστίασης , Δεν υπάρχει κανείς νόμος που να μου απαγορεύει να τα χρησιμοποιώ ούτε έχω πουθενά την ρητή συγκατάθεση τους . Από κει και πέρα κάθε δίκτυο που βρίσκω ανοικτό δηλώνει την σιωπηρή συγκατάθεση του ιδικτήτη του, εφόσον δεν έχω ρητή άρνηση. Είναι εντελώς άλλο όμως να σπάς δίκτυα
cosmos000 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2010 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2010 bele είσαι Ελληνάρας όπως όλοι μας....εμ έσπασες....(παράνομο)...εμ θες να κατεβάζεις με p2p (δυο φορές παράνομος) και ανοίγεις κουβέντα περί ηθικής Για μένα ας είναι ξεκλείδωτα όλα και ας παίρνουν όλοι απ όλους.Οι "κλέφτες "όμως να κάνουν μόνο surfαρισμα...άμα μου κόβουν τα upload-download τί σκ@τ@ την πληρώνω την γραμμή??Ξηγημένα πράγματα
lexmark Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2010 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2010 Γνώμη μου: Δεν τίθεται θέμα ηθικού προβληματισμού στο σπάσιμο αυτό καθεαυτό τόσο, όσο στο γιατί το σπας. Η 1η περίπτωση: Το κάνεις γιατί θέλεις να εξασκηθείς, γιατί είναι για σένα μια πρόκληση, γιατί θες να γίνεσαι όλο και καλύτερος στο πάθος σου που λέγεται "ηλεκτρονικός υπολογιστής" μαζί με όλα τα παρελκόμενά του; ΟΚ τότε. Αυτός που το κάνει για τους παραπάνω λόγους δεν πρόκειται να ασχοληθεί ξανά με τα ήδη σπασμένα δίκτυα. Η 2η περίπτωση: Το κάνεις γιατί δεν έχεις 30€ να αφιερώσεις το μήνα σε μια ADSL σύνδεση; Αν μου το έλεγε κάποιος αυτό πριν μερικά χρόνια θα του έριχνα το βλέμμα "τι λες ωρε καραγκιόζη;! Έχεις λεφτά για pc και δεν έχεις λεφτά για ADSL;". Τώρα με την κρίση που περνάμε, θα το καταλάβαινα... κάπως. Όπου και σε αυτή την τελευταία περίπτωση θα του πρότεινα να ρωτήσει στα ίσα τον γείτονά του αν θέλει να του δώσει. Δεν πιστεύω να είναι κανείς που να του αρνηθεί, με την προϋπόθεση ότι κάνει λογική χρήση του internet ο αιτών. Ακόμα Ελλάδα ζούμε εξάλλου. Δεν είμαστε τόσο αποξενωμένοι μεταξύ μας όσο άλλοι λαοί. Όπως είπα και στην αρχή, τα παραπάνω είναι απλά μια προσωπική γνώμη, πέρα από... το Καλό και το Κακό όπως αυτό σκιαγραφείτε τέλεια από την παροιμιώδη φράση πολιτικού μας "Ότι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό" Κοινώς πέρα από νομικίστικες @@ριες
tarantules Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2010 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2010 Ωραίος είσαι ρε bele... Μου αρέσει που μιλάς για ηθική και ανθρώπινο συναίσθημα και την ίδια ώρα όχι μόνο κλέβεις από το γείτονά σου αλλά το προχωράς και ένα επίπεδο παραπέρα και κατεβάζεις και παράνομο υλικό (τραγούδια).Και μην μου πεις οτι κατεβάζεις τα τραγούδια από youtube γιατί θα βάλω τα γέλια... Αν χρησιμοποιούσες μόνο το νετ του γείτονά σου για απλό σερφάρισμα θα έλεγα οκ , ναι μεν δεν είναι και πάλι σωστό αλλά τουλάχιστον δεν το χρησιμοποιείς για παράνομο κατέβασμα τραγουδιών. Το να κατεβάζεις παράνομα υλικό προστατευμένο από πνευματικά δικαιώματα από ελεύθερη σύνδεση γείτονα ΕΡΗΜΗΝ του είναι πολύ μεγαλύτερο έγκλημα κατά την άποψή μου από κάποιον που έχει ΔΙΚΗ του σύνδεση και κατεβάζει παράνομο υλικό και έχει επίγνωση του τι κάνει και έχει ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ευθύνη για τις πράξεις του. Για φαντάσου το τραβηγμένο μεν αλλά όχι και απίθανο σενάριο να γίνει κάποια καταγγελία από κάποια δισκογραφική εταιρία για παράνομο κατέβασμα υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα και να αρθεί το απόρρητο του ISP του γείτονά σου και να βρεθεί εξαιτίας σου στα δικαστήρια κατηγορούμενος... Θα πας να του συμπαρασταθείς; Ο σωστός τρόπος αν δεν έχεις τη δυνατότητα για δικό σου internet θα ήταν να πας στο γείτονά σου και να τον παρακαλέσεις ευγενικά εαν θέλει να σου "δανείζει" λίγο από το bandwidth της σύνδεσής του.Αυτό φίλε μου είναι ηθικό και όχι αυτό που κάνεις. Επειδή κάποιος πληρώνει πάγιο λογαριασμό δεν σημαίνει οτι έχουμε τη δικαιοδοσία να χρησιμοποιούμε και εμείς τη γραμμή του επειδή είναι απλά ξεκλείδωτη (είτε από άγνοια είτε από παράλληψη). Με το ίδιο σκεπτικό πήγαινε και ζήτα από τους γείτονές σου τα κλειδιά από τα αμάξια τους να κόβεις βόλτες όταν αυτοί δεν τα χρησιμοποιούν και κάθονται... Δεν είναι λογική αυτή.Απλά επειδή σε παίρνει να το κάνεις το κάνεις.Έτσι απλά. Και πριν προτρέξεις να μου μου πεις εαν έχω χρησιμοποιήσει σύνδεση από άλλον δωρεάν θα σου πω οτι μόνο από καφετέρεια με δωρεάν wifi έχω χρησιμοποιήσει και όχι για παράνομες ενέργειες
lexmark Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2010 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2010 Καλά, tarantules, εδώ είσαι λίγο too much! Δεν έχω πρόβλημα να κατεβάζει ο άλλος που του δίνω internet, όπως και έχω κάνει, απλά να με αφήνει κι εμένα να κατεβάζω. Και πάλι βέβαια, πάντα, σε συνεννόηση με τον δότη κάνεις το κατέβασμα. Ή πιο απλά: Τι πιο ωραίο και απλό να πεις στον γείτονα: "Ρε συ Μάνο. Έχω ένα θεματάκι με τον κύριο internet και δεν μπορώ να τον βάλω αυτή την περίοδο μέσα στο σπίτι. Τι λες να μου δώσεις λίγο από τον δικό σου για να βλέπω και καμιά ταινιούλα βρε αδερφέ;" Έτσι μου το είπε ένας (και όχι δεν με λένε Μάνο ) και του έδωσα. Με έναν άλλο δε, μαρτύρησα και βλαστήμησα την ώρα και τη στιγμή, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία... Γιατί, κακά τα ψέμματα, για ποιον άλλο λόγο θέλουμε τις 24αρες συνδέσεις και κάνουμε και ολόκληρη φασαρία αν δεν τις έχουμε; Μην μου πείτε ότι τις θέλετε να διαβάζετε το insomnia.gr!!
tarantules Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2010 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2010 Δεν είναι too much είναι σεβασμός πρώτα απόλα.Το τι κάνω σπίτι μου με τη δική μου τη γραμμή είναι αποκλειστικά δική μου ευθύνη. Δεν θέλω να πάρω στο λαιμό μου τον γείτονα χρησιμοποιώντας τη γραμμή του για παράνομα κατεβάσματα. Άλλο πράγμα να τον ενημερώσεις του τι θα κατεβάσεις κι εαν είναι παράνομο υλικό και να συμφωνήσει (οπότε είναι εν γνώση του και έχετε και οι 2 την ευθύνη) και τελείως ΑΛΛΟ πράγμα ΕΡΗΜΗΝ του.Είναι η νύχτα με τη μέρα
lexmark Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2010 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2010 Δεν είναι too much είναι σεβασμός πρώτα απόλα.Το τι κάνω σπίτι μου με τη δική μου τη γραμμή είναι αποκλειστικά δική μου ευθύνη. Δεν θέλω να πάρω στο λαιμό μου τον γείτονα χρησιμοποιώντας τη γραμμή του για παράνομα κατεβάσματα. Άλλο πράγμα να τον ενημερώσεις του τι θα κατεβάσεις κι εάν είναι παράνομο υλικό και να συμφωνήσει (οπότε είναι εν γνώση του και έχετε και οι 2 την ευθύνη) και τελείως ΑΛΛΟ πράγμα ΕΡΗΜΗΝ του.Είναι η νύχτα με τη μέρα Εννοείτε ότι δεν το κάνεις ερήμην του ποτέ. Γι' αυτό και λέω ότι τον ενημερώνεις. Αν και πλέον δεν νομίζω καν να χρειάζεται να μπεις στην διαδικασία να του πεις ότι το θες για να κατεβάζεις "επιμορφωτικό υλικό" από το www. Είναι αυτονόητο!
bele Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2010 Nα ξεκαθαρισω μερικα πραγματα σχετικα με την κατασταση μου: Αρχικα, οσον αφορα το παρανομο download καταλαβαινω οτι ειναι κατακριταιο, αλλα εαν οι δικαστικες και εκτελεστικες αρχες θελουν να δραστηριοποιηθουν ας αρχισουν πρωτα απο αυτους που ανεβαζουν απορρητα εγγραφα στο wikileeks και αν θελουν ας ασχοληθουν μετα με αυτους που κατεβαζουν παρανομα τραγουδια ή ταινιες.Φυσικα και τα δυο ειναι νομικα παρανομα,αλλα στη μια περιπτωση απειλουντα ευαισθητα κυβερνητικα-πολιτικα στοιχεια και στην αλλη το πολυ να ζημιωθουν μερικα δολαρια οι μεγαλες πολυεθνικες εταιρειες.Δε λεω οτι πρεπει να γινονται διακρισεις αλλα ισως μερικες φορες θα πρεπει να δινονται προτεραιοτητες. Οσον αφορα το θεμα οτι κλεβω internet, να επισημανω οτι ολη την εβδομαδα μπαινω με το internet που παρεχει ο δήμος μου,απλως το σαββατοκυριακο κατεβαζω κανενα τραγουδι ή ταινια απο το δικτυο του γειτονα γιατι με αυτο του δημου μπλοκαρονται μερικα url.Δεν καταχρωμαι το bandwith και δεν θα ειχα προβλημα να του το πω του γειτονα,αλλα δεν εχουμε και τις καλυτερες σχεσεις.Πολλοι αν ηταν στη θεση μου το ιδιο θα εκαναν...
NewProject Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2010 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2010 και το νοημα του thread ποιο ειναι ? Να σου πουμε οτι κανεις πολυ καλα για να μπορεσεις να κοιμιθεις ησυχος τα βραδια ? Δεν σε πιανω ... Εγω προσωπικα δεν εχω δωσει παραπανω απο 100Ε για παιχνιδια/μουσικη/ταινιες/software και ναι , ειμαι παρανομος γιατι εχω κατεβασει τα Χ1000 αλλα στο κατω κατω ... δικιά μου ειναι η συνδεση , εγω την πληρωνω και εγω θα παω μεσα .
lexmark Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2010 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2010 Και πάλι, bele, δεν είναι το θέμα του αν είναι παράνομο ή όχι και αν το λες έτσι, δηλαδή του στυλ "ας πιάσουν πρώτα τους καρχαρίες και μετά τα ψαράκια σαν κι εμένα" τότε πας γυρεύοντας και για άλλες πιο hardcore απόψεις. Κάτι μου λέει ότι ζητάς αυτό που λέει ο NewProject από πάνω μου. Να σε καθησυχάσουμε, δηλαδή, για αυτό που κάνεις. Sorry mate! You're wrong all the way!
bele Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2010 Ηρεμα παιδια !Δεν εχω αναγκη απο κανεναν να με καθησυχασει για το αν αυτο που κανω ειναι σωστο ή οχι.Ειμαι ευσυνειδητο ατομο και απολογια των πραξεων μου δινω μονο στον ευατο μου και στην ιδια την κοινωνια.Μη με παρεξηγησετε..δεν παιζω ουτε τον μαγκα ουτε τον εξυπνο..ειμαι και νεος στο foroum .Επισης, ζω στην πραγματικοτητα και βλεπω οτι καταγγελιες απο την αστυνομια σε ISP και σε καταναλωτες για παρανομο υλικο(ταινιες, μουσικη,προγραμματα και οχι κατι πιο σοβαρο π.χ. παιδικη πορνογραφια)δεν γινονται στην Ελλαδα και στο εξωτερικο γινονται σε παρα πολυ μικρη συχνοτητα.Αν γινοταν πιο συχνα ΟΛΟΙ μας θα ημασταν πιο προσεκτικοι("γειτονες" και τζαμπατζηδες).Το θεμα του topic ομως δεν ειναι το παρανομο download.Εγω στην αρχη εφερα τον εαυτο μου ως παραδειγμα για το οτι επελεξα να σπασω το γειτονικο δικτυο,και λυπαμαι που αυτο πηρε διαφορετικη τροπη και εκταση...απλως αναγκαστηκα να απαντησω σε παραπανω δηλωσεις σχετικα με το P2P download που κανω.Το πραγματικο θεμα παραμενει ως εξης και θετει ενα διλημα:εαν ενας που δεν εχει internet,αλλα εχει τις γνωσεις να σπασει ενα wifi,ειναι σωστο να επιτεθει σε γειτονικο δικτυο χρεισημοποιωντας τα sofware της αγορας ή οχι;Εγω απαντησα οτι αυτη η επιθεση ειναι παρανομη ,αλλα ισως μπορει να χαρακτηριστει ως ηθικη οταν δεν καταχραζεσε τον αλλο.Σας παρακαλω μην συγχεετε την δικη μου περιπτωση,που παραθεσα ως παραδειγμα, με αυτο το διλημα του topic.Συγγνωμη εαν δεν εκφραστηκα σωστα στην αρχη του θεματος και αφησα αιχμες για παραξηγηση.Φιλικα...
tarantules Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2010 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2010 ...δημιούργησα αυτό το θέμα για να ακουστούν οι απόψεις όλων μας μέσα σε πλαίσια ευπρέπειας.Σκοπός δεν είναι η επιβολή της άποψης μας με υβριστικό ή απειλητικό τρόπο,αλλά η διεξαγωγή μιας εποικοδομητικής συζήτησης.... Δημιούργησες ολόκληρο topic για να σου απαντήσουμε σε δίλλημα που έχει προφανή απάντηση; Μήπως περίμενες να βρεθεί κάποιος από εδώ μέσα και να σου πει οτι κάνεις σωστά; Επίσης για ποιο λόγο προλογίζεις το μήνυμά σου λέγοντας τα παραπάνω που έβαλα σε παράθεση; Μήπως (λέω ΜΗΠΩΣ) ήξερες οτι μάλον τέτοια τροπή θα πάρει η συζήτηση; Και εγώ έχω γνώσεις να σπάσω δίκτυα αλλά δεν το κάνω.Τη μαγκιά σου δεν τη δείχνεις εκεί. Τη μαγκιά σου (εαν το θέτεις έτσι) τη δείχνεις οταν ενημερώσεις τον αδαή οτι έχει χαμηλή ασφάλεια στο δίκτυό του και του υποδείξεις πως να το κάνει ποιο ασφαλές.Όχι να κάνεις κατάχρηση της γραμμής του. Επίσης κάτι άλλο σημαντικό που το έχω ξανααναφέρει σε ψευτόμαγκες που νομίζουν οτι με 3-4 προγραμματάκια γίνανε master στο σπάσιμο δικτύων : Έχετε υπόψην σας οτι υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που δείχνουν "θύματα" για να τσιμπήσουν οι "θύτες" στο "ευάλωτο" δίκτυό τους και μετά οι θύτες γίνονται θύματα... Δεν ζούμε σε αγγελικά πλασμένο κόσμο... Τίποτα δεν είναι ότι φαίνεται....
parsifal Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2010 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2010 Τί κακή συνήθεια μερικοί να «σταυρώνετε» συμφορουμίτες όποτε σας τη βαράει; tarantules, θέλεις να ηρεμήσεις λιγάκι... ;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.