Προς το περιεχόμενο

παλιό ή καινούριο σπίτι - η γνώμη σας!

ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ ΣΑΝΤ

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

θα ήθελα τη βοήθεια όσων έτυχε να κατοικήσουν σε πολύ παλιά ή/και σε πολύ καινούρια σπίτια. τυχαίνει αυτή την εποχή να ψάχνω για να νοικιάσω και είμαι διχασμένη: το όνειρό μου από πάντα ήταν να μπω κι εγώ μια φορά στη ζωή μου σε ένα ολοκαίνουριο, να είμαι δλδ η πρώτη που μπαίνει. απ΄την άλλη, λατρεύω τα παλιά σπίτια με αέρα άλλης εποχής (μιλάμε για προπολεμικά) αλλά δεν έχω κατοικήσει ποτέ σε παρόμοια, ούτε και ξέρω τι δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίσω από άποψη κατασκευής-επισκευής-διαμόρφωσης (πώς ελέγχω πχ την κατάσταση των υδραυλικών και ηλεκτρικών εγκαταστάσεων? πώς μπορώ να ξέρω αν η μόνωση είναι καλή ή ανύπαρκτη?) μια που εδώ στο φόρουμ είναι αρκετοί που έχουν εμπειρία και από εξωτερικό, όπου τα παλιά σπίτια είναι και πολλά και πολύ παλιά, θα ήθελα τη βοήθειά σας ως προς το τι πιστεύετε πως πρέπει να προσέξω.

Δημοσ.

Μακριά από τα παλιά σπίτια που λές, εκτός κι αν έχεις ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ, υπομονή κι έναν άντρα πρόχειρο που ΠΙΑΝΟΥΝ τα χέρια του.

Δημοσ.

και το εντελώς καινούριο σπίτι όμως έχει τα ρίσκα του. Δηλαδή αν νοικιάσεις ένα ολοκαίνουριο σπίτι, ρισκάρεις:

- να βγούν μικροπροβληματάκια ή και χοντροπροβληματάκια κατασκευής, ή και ελλείψεις ίσως, όπως πχ ένα λούκι που στάζει, ένα καλοριφέρ που ξερωγώτι, μπλα μπλα. Είτε στο διαμέρισμά σου, είτε στα κοινόχρηστα.

- αν η καινούρια πολυκατοικία έχει άδεια διαμερίσματα, έχεις σημαντικά αυξημένα έξοδα στα κοινόχρηστα. Πχ αν τα μισά διαμερίσματα είναι άδεια, πληρώνεις σχεδόν διπλάσιο ποσό για καθαρίστρια, ανελκυστήρα κλπ, και αρκετά περισσότερα για θέρμανση.

Εγώ αν έψαχνα σήμερα να νοικιάσω, δεν θα νοίκιαζα με τίποτα ολοκαίνουριο. Θα νοίκιαζα σε σύγχρονη μεν οικοδομή, αλλά πλήρη και "μεταχειρισμένη", και σίγουρα θα ρωτούσα κάναν γείτονα ή τον διαχειριστή της οικοδομής για τυχόν προβλήματα που είχε ο προηγούμενος ένοικος, ή προβλήματα που έχει η οικοδομή, είτε τεχνικά είτε πχ με προβληματικούς ενοίκους (ένας μαλάκας αρκεί για να σπάσει τα νεύρα όλων).

Δημοσ.

Θεωρητικά, καλύτερα να πας σε καινούργιο, γιατί το παλιό θα σου βγάλει προβλήματα. Αλλά:

Εγώ έχω μπει πρώτος σε σπίτι (αυτό που μένω και τώρα) και έχω αναγκαστεί να αλλάξω σχεδόν όλα τα υδραυλικά, γιατί ο κατασκευαστής ήταν να μην πω τι. Έτσι, σταδιακά μου έσταζαν τα καλοριφέρ, έτρεχε νερό πίσω από τη λεκάνη της τουαλέτας και μέσα στα πλακάκια, είχαν υγρασία οι τοίχοι, έσπασε ο σωλήνας κάτω από τον νεροχύτη κτλ. Αν το έδινα τώρα όμως σε κάποιον, θα τα γλίτωνε όλα αυτα, αν και θα έπαιρνε διαμέρισμα 10ετίας.

Σε παλιό σπίτι (40+ χρόνια) έχω μείνει για μικρό διάστημα, αλλά δεν μου άρεσε καθόλου. Π.χ. για να πλύνεις τα πιάτα, είχε ειδικό θερμοσιφωνάκι, η πολυκατοικία δεν είχε αυτόνομη θέρμανση, τα ηλεκτρολογικά ήταν παλιά και αν είχες ανοιχτό PC, τηλεόραση, φούρνο και θερμοσίφωνο έπεφταν οι ασφάλειες και διάφορα άλλα.

Με λίγα λόγια, εγώ θα πρότεινα μια ενδιάμεση λύση. Βρες ένα σπίτι που να έχει χρησιμοποιηθεί λίγα χρόνια, έχει περάσει τα πρώτα crash tests, αλλά έχει και όλες τις προϋποθέσεις ενός σύγχρονου σπιτιού. Σκέψου π.χ. πόσο σπαστικό μπορεί να είναι ότι δεν έχεις κεραία τηλεόρασης ή πρίζα για τηλέφωνο σε κάθε δωμάτιο. Ακόμα και τίποτα να μην χαλάσει στο παλιό σπίτι, μερικά πράγματα απλά δεν υπάρχουν!

Δημοσ.

Φυσικά καινούργιο! Μιλάμε για ενοικίαση οπότε θες να μπεις να μείνεις όχι να ταλαιπωρήσαι. Αν το δίλημμα ήταν καινούργιο διαμέρισμα ή παλιά μονοκατοικία θα τα συζητούσα, αλλά και πάλι αφού δεν αφορά αγορά...

Δημοσ.

εξαρτάται απ'τους ιδιοκτήτες.

μπορεί το σπίτι να ναι παλιό αλλά να το φρόντιζαν.

απ'την άλλη, μπορεί να ναι ολοκαίνουριο -έτοιμο για νοίκιασμα- κι όλο το βράδυ ν'ακούς την ασφάλεια να σιγοκαίει

ή να σου μπαίνουν νερά απ'το μπαλκόνι όταν βρέχει...κτλ.

Δημοσ.

Κι εγώ ψάχνω σπίτι προς ενοικίαση και θα πάω σε κάτι παλιό, (όχι προπολεμικό) γιατί τα καινούρια είναι πανάκριβα. Πάντως σίγουρα το καινούριο είναι καλύτερο και ας μην είσαι ο 1ος ενοικιαστής, η σύγχρονη διαρρύθμιση και εγκαταστάσεις μετράνε πολύ...

Δημοσ.

Επειδη νοικιαζα 4 χρονια σπιτι δεκαετιας 70' ισως και λιγο παλιοτερο.

- Κεντρικη διαχειριση θερμανσης! Το καλοριφερ αναβε ακυρες ωρες για μενα π.χ. 6 το πρωι και εκλεινε στις 10 το βραδυ, αν ηθελες να ξενυχτησεις επρεπε να παρεις ενα αεροθερμο ή κατι αλλο. Πολλες φορες ειχα υπερβολικη ζεστη και αλλες πάγωνα. Πολλα κοινοχρηστα.

- Παλια κουζινα. κατι σαπια ντουλαπα που ειχαν βαφτει με λαδομπογια. πλακακια που οσο και να τα ειχες πλύνει εμοιαζαν βρόμικα.

- Θερμοσίφωνας που εκανε 40' να ζεστανει το νερο. Παλιο μπανιο.

- Ασφαλειες που επεφταν με το παραμικρο.

- Μωσαικο στο πατωμα.

- Ξυλα που ετριζαν στα αλλα δωματια.

- Μπαλκονοπορτες που εμπαζαν από παντου!

- Μηδενική ηχομόνωση. Οποιος μιλούσε δυνατα ακουγόταν παντου.

- βαμένα καλοριφερ με λαδομπογια...

- Σε ενα φιλο που εμενε σε παρομοιο σπιτι ειχε τρυπησει ενας σωληνας στο μπανιο και εσταζε στο μπανιο του κατω ορόφου. 3 μέρες εσκαβε ο υδραυλικος για να διορθώσει τη ζημια.

- Ψιλοχαλια διαρρύθμιση και αισθηση παλιου όπως και να το διακοσμούσες.

Δεν θα εμενα ποτε ξανα σε παλιο. Ενα σπιτι δεκαετιας 90+ ειναι οτι πρεπει νομιζω.

Δημοσ.

Το παλιό σπίτι έχει λογική κυρίως σε περίπτωση αγοράς, αν μπορείς να διαθέσεις πολλά χρήματα για να το επισκευάσεις - όσα πράγματα γίνεται να φτιαχτούν τέλοσπάντων, γιατί για τη θέρμανση πχ και το νερό δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα έτσι κι αλλιώς.

Αν απλώς σε ενδιαφέρει να νοικιάσεις για λίγα χρόνια, το καινούριο είναι σαφώς καλύτερη λύση, αρκεί να είναι αξιοπρεπής η κατασκευή, για τους λόγους που είπε ο leftermann πιο πάνω.

Πάντως, προφανώς εξαρτάται τελικά από το τι σε ενδιαφέρει περισσότερο.

Προσωπικά έχω μείνει και σε παμπάλαια και σε καινούρια σπίτια, και αν εξαιρέσω το θέμα της θέρμανσης, που είναι στοιχειώδες ας πούμε, τα βασικά μου κριτήρια είναι η ησυχία και η διαρρύθμιση.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...