Προς το περιεχόμενο

Ρομπότ-χειρουργός πραγματοποιεί κατασκευές σε μικροσκοπικό χαρτί


dimitris2006

Προτεινόμενες αναρτήσεις

βασικα δεν ειναι καθολου καινουριο κατι τετοιο.

 

και στην ελλαδα αν δεν κανω λαθος υπαρχουν 6 τετοια μηχανηματα, 1 εκ των οποιων ειναι στο Λαικο νοσοκομειο στην Αθηνα (αλλα δεν το λειτουργουν επειδη δεν υπαρχει το απαραιτητο team!). απορω παντως γιατι το ξεθαψαν τωρα

 

anyway, επειδη εχω βρεθει και εχω "παιξει" ως φοιτητης για λιγα λεπτα με ενα τετοιο μηχανημα στο λαικο, ειναι πολυ video game κατασταση.

 

δε διαβασα ολες τις παραπανω απαντησεις, αλλα καπου ειδα σε ενα ποστ για κβαντικους υπολογιστες και σκεπτομενα μηχανηματα.

 

αυτο δεν κανει τιποτα απ ολα αυτα. απλα αντι οι "λαβιδες" να ελεγχονται απευθειας απο το χερι του χειρουργου, ελεγχονται απο το μηχανημα που το ελεγχει ο χειρουργος. βεβαια αυτη η μικρη διαφορα, σου δινει τερααααστιες δυνατοτητες.

 

πχ

1) το μηχανημα μπορει να "αφαιρει/φιλτραρει" το "τρεμουλο" του χεριου που εχει καθε ανθρωπος οταν κανει πολυ λεπτες κινησεις (λογω κατασκευης του ανθρωπινου μυοσκελετικου συστηματος, δε μιλαμε για κανενα τρεμουλο, παρκινσονικου ατομου)

2) ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, μπορει να κανει scaling στις κινησεις. δηλαδη, εσυ να κουνας το χειριστηριο 10cm και αυτο να κανει 1mm πραγματικη κινηση (δλδ 100 φορες μεγαλυτερη ακριβεια-> αρα λιγοτεροι τραυματισμοι, αιμορραγιες,επιπλοκες, ειδικα αυτο χρησιμοποιειται στις εγχειρησεις προστατη οπου πολυ κοντα υπαρχουν νευρα τα οποια πρεπει να μενουν ανεπαφα για να διατηρει post-op ο ασθενης καλη στυτικη λειτουργια)

3) ειναι πλεον full HD, και 3D παρακαλω, αυτα να τα βλεπουν κατι γατακια στυλ nVidia.....

4) σου δινει πολλους βαθμους ελευθεριας, πχ να περιστρεφεις το εργαλειο που "κρατας" με το χερι σου περισσοτερες απο τις 180 μοιρες που μπορει να κανει ο καρπος σου (φοβερη ευκολια, σου δινει ταχυτητα κατα την επεμβαση). επιπλεον βαθμους ελευθεριας με επιπλεον "αρθρωσεις" που εχει ο ρομποτικος βραχιονας.( επισης ειναι και πολυ μικρος οποτε μπορεις να κανεις πολυ μικροτερα τραυματα

5) το μηχανημα ποτε δεν κουραζεται να κρατα αντισταση, με τις παραδοσιακες λαπαροσκοπικες τεχνικες το χερι του χειρουργου επρεπε σε καθε του κινηση να αντιμετωπισει την αντισταση των ιστων (που ειδικα σε παχυσαρκα ατομα δημιουργουσε μεγαλο μοχλο και δυσκολευει πολυ τις λεπτες και ακριβεις κινησεις. κουραζεσαι αυκολα)

6)force feedback, τα λογια ειναι περιττα (πρεπει να βελτιωθει ομως και αλλο και να δινει και texture sensing)

7) automation στις κινησεις δουλευται επισης και αυτο σαν feature

 

και πολλα αλλα τα οποια βαριεμαι να γραψω γιατι φανταζομαι οτι ακομα και οσοι μπουν στον κοπο να διαβασουν ενα μεγαλο ποστ, πιθανοτατα δεν θα καταλαβαουν περι τινος προκειται.

 

παντως γενικα ολη η χειρουργικη κατευθυνεται προς αυτη την κατευθυνση. ξεχαστε εγχειρησεις του στυλ Greys Anatomy, που ο χειρουργος ειναι μεσα στην κοιλια του ασθενη μεχρι τον αγκωνα. αυτες οι splatter-ιες ειναι πραγματα του παρελθοντος. τωρα πρεπει να χειρουργεις στο στυλ, ψεκαστε/σκουπιστε/τελειωστε και κανενας να μην παιρνει χαμπαρι τι και πως εγινε. ομορφα, συμμαζεμενα καθαρα πραγματα.

 

btw επι του παροντος κοσνολα ελεγχου-χειρουργος και ρομποτικος βραχιονας(ποθ ειναι σαν αραχνη ενα πραγμα)-ασθενης ειναι στο ιδιο δωματιο. (για προφανεις λογους). το μηχανημα ομως σου δινει τη δυνατοτητα να κανεις τηλε-χειρουργικη, κατι το οποιο εγινε πριν μερικα χρονια σε εναν ασθενη που βρισκοταν στην αμερικη και ο χειρουργος του βρισκοταν στην γαλλια (νομιζω). η εγχειρηση ονομαστηκε lindbergh, για προφανεις λογους.

 

και για να γινω και λιγο pesimistic οπως παντα, να με θυμηθειτε μια μερα, θα πας για εγχειρηση σε ενα χψ μεγαλο κεντρο και θα σου λενε. αν την εγχειρηση θες να στην κανω εγω (ο εδω χειρουργος) θα σου κοστισει πχ 10000Ε, αν ομως στην κανει την ιδια εγχειρηση, με το ιδιο μηχανημα, αλλα μεσω τηλε-χειρουργικης που ανεφερα πιο πανω, ο ινδος συναδελφος Dr Raminandran, απο την Ινδια θα σου κοστισει 5000Ε..........

 

καταλαβαινετε ποσο πληρωνονται οι γιατροι σε αλλα μερη του κοσμου........... αλλα αυτο θα αργησει καμια 1-2 δεκαετιες ακομη για ελλαδα

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
  • Απαντ. 31
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...