Praetorianos Δημοσ. 10 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 10 Ιουλίου 2011 Το νεκρό σώμα είναι υπόλεμμα της προσωπικότητας του ατόμου και η προστασία του ανάγεται στο σεβασμό της αξίας του ανθρώπου κατά το άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγματος. [...] Δεν αφορά τα δικαιώματα του νεκρού αυτή η υπόθεση. Αφορά τα δικαιώματα του ζωντανού ως μελλοντικού νεκρού. Διότι και μόνο που αφαιρείται το δικαίωμά του να δωρίσει τα όργανα του, αφού ο νόμος θα το έχει κάνει υποκαθιστώντας τη βούλησή του, ο ζωντανός αντιμετωπίζεται ως ανώριμος πολίτης που πρέπει να συνετισθεί. Για μένα το "γιατί το λέει ο νόμος/γιατί έτσι γουστάρω/γιατί έτσι λένε οι πολλοί", δεν είναι σοβαρή απάντηση στην ερώτηση γιατί να μην αφαιρούνται όργανα που είναι άχρηστα σε κάποιον, όταν μπορούν να σώσουν την ζωή κάποιου άλλου. Δεν λέω να αφαιρούμε όργανα από ετοιμοθάνατους, ούτε να παίρνουμε νεφρά και πνεύμονες που περισσεύουν, ούτε να αφαιρούμε όργανα από 50άρη για να σώσουμε ένα νέο στη θέση του. Λέω το πολύ απλό, εφόσον μπορείς να βελτιώσεις κάτι, χωρίς να επιβαρύνεις ούτε στο ελάχιστο κάποιον άλλο, να το κάνεις εφόσον του δίνεις και το δικαίωμα επιλογής. και πάλι νομίζω ότι μηδενίζοντας το ειδικό βάρος της άποψης ανθρώπων που έχουν όχι απλά σπουδάσει αλλά αφιερώσει τη ζωή τους όλη στην υπόθεση των μεταμοσχεύσεων κάπου κάνεις λάθος. Ειδικό βάρος έχει και η άποψη ενός γιατρού σε θέμα για μεταμοσχεύσεις σε τεχνολογικό φόρουμ. Ο FilliposMD είναι γιατρός, εσύ δεν είσαι, άρα "κάπου κάνεις λάθος". ή...?
Τοξοβολος_UK Δημοσ. 10 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 10 Ιουλίου 2011 υπερ,καθαρα κ ξαστερα.Παρτε συκωτια,καρδιες,ποδια,χερια οτι να ναι εφοσον υπαρχει η πιθανοτητα να σωσω καποιον ανθρωπο.Κ να τα παρω στον ταφο τι να λεει?Γουσταρω νομοθετημα αλα γρης λεμε
FilipposMD Δημοσ. 10 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 10 Ιουλίου 2011 Ειδικό βάρος έχει και η άποψη ενός γιατρού σε θέμα για μεταμοσχεύσεις σε τεχνολογικό φόρουμ. Ο FilliposMD είναι γιατρός, εσύ δεν είσαι, άρα "κάπου κάνεις λάθος". ή...? E καλά, μην το παραμπιπ κιόλας. Πρώτον, λέω ότι είμαι γιατρός. Δεν με ξέρει και κανείς από εδώ για να το βεβαιώσει. Δεύτερον, δεν ξέρεις αν η Φραντσέσκα είναι γιατρός. Τρίτον, η κοπέλα αναφέρεται στο ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, δηλαδή σε ανθρώπους που ομολογουμένως έχουν φάει τη ζωή τους στις μεταμοσχεύσεις. Τέταρτον, τις απόψεις μας σε μάλλον φιλοσοφικό επίπεδο εκφράζουμε εδώ. Η δική μου είναι υπέρ του νόμου, σε επίπεδο αρχών. Για το πόσο αποτελεσματικός θα αποδειχθεί, άμεσα τουλάχιστον, δεν είμαι βέβαιος. Νομίζω ότι και κάποιοι από τους ανθρώπους του ΕΟΜ μπορεί να συμφωνούν με την εικαζόμενη συναίνεση σε θεωρητική βάση, αλλά να διαφωνούν με τον νόμο γιατί θεωρούν ότι η ελληνική κοινωνία μπορεί να αντιδράσει αρνητικά αυτή τη στιγμή. Σεβαστό και μπορεί να έχουν και δίκιο.
Ceridwen Δημοσ. 10 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 10 Ιουλίου 2011 Διότι και μόνο που αφαιρείται το δικαίωμά του να δωρίσει τα όργανα του, αφού ο νόμος θα το έχει κάνει υποκαθιστώντας τη βούλησή του, ο ζωντανός αντιμετωπίζεται ως ανώριμος πολίτης που πρέπει να συνετισθεί. Ο νόμος επίσης μου επιβάλλει τη ζώνη ασφάλειας και δεν με αφήνει να επιλέξω πότε εγώ θεωρώ ότι χρειάζεται να τη φοράω ή όχι. Φαντάζομαι πως θα υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που το κοινό καλό ή η προσωπική ασφάλεια υπερβαίνει την ελεύθερη βούληση. Ο νόμος κανονικά θα έπρεπε να αντιμετωπίζει όλες τις περιπτώσεις με τον ίδιο τρόπο και να μην υποκύπτει σε ηθικά διλήμματα αλλά ταυτόχρονα να μην προσβάλει το αισθημα της ηθικής των πολιτών, γιατί αυτό που είναι ηθικά σωστό για κάποιον είναι ανήθικο για κάποιον άλλον. Δεν είναι και εύκολη δουλειά. Εγώ ας πούμε, με αυτό το νόμο ακούω, θα υπάρχουν μοσχεύματα οπότε θα βελτιωθεί η κατάσταση με τις μεταμοσχεύσεις, εσύ ακούς βεβήλωση σώματος και καταπάτηση ελευθερίων. Γι αυτό το λόγο, δεν σου επιβάλλει και τίποτα, αντίθετα με την περίπτωση της ζώνης που δεν έχεις επιλογή γιατί εκεί δεν είναι θέμα ηθικής αλλά plain common sense. Σου λέει απλώς ποια είναι η θέση του πάνω στο θέμα. Από κει και πέρα, σου δίνει το δικαίωμα να μη συμφωνήσεις. Αυτό για το θρήσκευμα, δεν το κατάλαβα. Που αναγράφεται;
Praetorianos Δημοσ. 10 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 10 Ιουλίου 2011 E καλά, μην το παραμπιπ κιόλας. Το "ή...?" δεν είδες στο τέλος που μαζί με τα εισαγωγικά στο "κάνεις λάθος" αλλάζουν τελείως το ύφος αυτών που έγραψα
ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ ΣΑΝΤ Δημοσ. 10 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 10 Ιουλίου 2011 Το "ή...?" δεν είδες στο τέλος που μαζί με τα εισαγωγικά στο "κάνεις λάθος" αλλάζουν τελείως το ύφος αυτών που έγραψα no offence taken απλά απόψεις λέμε και νομίζω πως μόνο καλό μπορεί να προκύψει από μια συζήτηση. και πάλι συμφωνώ απόλυτα με τον φίλιππο και, ίσως λίγο πιο επιφυλακτικά, βλέπω το ίδιο ποτήρι μισοάδειο και φοβάμαι πως σε μια κοινωνία βαθειά και ανώριμη και σε κρίση ακόμα και ένας δυνητικά σωστός νόμος ίσως οδηγήσει σε εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα. στο πανελλήνιο ιατρικό συνέδριο που έγινε τον περασμένο μάιο στο χίλτον είμασταν 3 κι ο κούκος στο τραπέζι για τον σχετικό νόμο και έκανε πραγματικά εντύπωση η απογοήτευση όλων για τον τρόπο με τον οποίο προέκυψε ο νέος νόμος, αυτό το γεγονός προσπάθησα να μεταφέρω με το προηγούμενο μήνυμά μου, χωρίς να σημαίνει ότι σε προσωπικό επίπεδο είμαι υπέρ ή κατά.
FilipposMD Δημοσ. 10 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 10 Ιουλίου 2011 Το "ή...?" δεν είδες στο τέλος που μαζί με τα εισαγωγικά στο "κάνεις λάθος" αλλάζουν τελείως το ύφος αυτών που έγραψα Όντως, το διάβασα λίγο επιπόλαια προηγουμένως.
FarCry Δημοσ. 10 Ιουλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 10 Ιουλίου 2011 υπερ,καθαρα κ ξαστερα.Παρτε συκωτια,καρδιες,ποδια,χερια οτι να ναι εφοσον υπαρχει η πιθανοτητα να σωσω καποιον ανθρωπο.Κ να τα παρω στον ταφο τι να λεει?Γουσταρω νομοθετημα αλα γρης λεμε στην αγγλια το εχουν συζητησει και δεν εχουν αλλαξει τη σχετικη νομοθεσια σε opt out εαν το γνωριζεις βεβαια. http://www.uktransplant.org.uk/ukt/newsroom/statements_and_stances/statements/opt_in_or_out.jsp NHSBT is neither against nor in favour of a change to presumed consent legislation Ο νόμος επίσης μου επιβάλλει τη ζώνη ασφάλειας και δεν με αφήνει να επιλέξω πότε εγώ θεωρώ ότι χρειάζεται να τη φοράω ή όχι. Φαντάζομαι πως θα υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που το κοινό καλό ή η προσωπική ασφάλεια υπερβαίνει την ελεύθερη βούληση. τι εννοεις σου επιβαλλει? δε σου επιβαλλει. απλα αν σε πιασουν θα φας προστιμο. το ξερεις το εχεις μαθει οταν πηρες το διπλωμα οδηγησης. εχεις τη γνωση. καμια σχεση με αυτο το πραγμα που λεμε εδω Νομίζω ότι και κάποιοι από τους ανθρώπους του ΕΟΜ μπορεί να συμφωνούν με την εικαζόμενη συναίνεση σε θεωρητική βάση, για τα υπολοιπα μελη που παραιτηθηκαν δε μπορω να μιλησω αλλα για τον πατερα νικολαο εχει εκφρασει ανοιχτα τη θεση του και ειναι κατα http://www.youtube.com/watch?v=AFFF5z5GMIc
BadBoy Δημοσ. 11 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2011 Με λίγα λόγια ωρύεσαι για το δικαίωμά σου να είσαι μισάνθρωπος. Κάνω λάθος;
pournaras Δημοσ. 11 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2011 Πιστευω οτι το μονο προβλημα ειναι στην ενημερωση. Σαφως και ειμαι υπερ του νεου αυτου νομου με τα χιλια. Απλα θα ηθελα (οχι για μενα, για τη φουκαριαρα τη μανα μου), λιγο καλυτερη ενημερωση, και καποια σωστα βηματα διαφημισης ωστε να ανατραπει το κλιμα και απο τους αδικως διαφωνουντες. Διοτι καλως η κακως ειναι ενα τεραστιο βημα, και μια σημαντικη αλλαγη, και κανεις δεν πρεπει να βρεθει προ απροοπτου σε μια ασχημη στιγμη. Σκεφτειτε ας πουμε να μην ξερετε τιποτε, και να πεθανει ο ανθρωπος σας (γονεας συζυγος παιδι κλπ), και την ωρα που εχετε χασει τη γη απ' τα ποδια να σας το ξεφουρνισει ο γιατρος μεσα στο νοσοκομειο ας πουμε... τραγικο. Απλα συνεχης και σωστη ενημερωση, και τιποτε αλλο. Κρατος ειναι, τα μεσα τα εχει, μπορει να το κανει πολυ ευκολα.
FarCry Δημοσ. 11 Ιουλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 11 Ιουλίου 2011 Με λίγα λόγια ωρύεσαι για το δικαίωμά σου να είσαι μισάνθρωπος. Κάνω λάθος; αυτο που ειπε ο pournaras. τον ιδιο δρομο διαλεξαν και στην γερμανια με την δεδηλωμενη συναινεση. να ενημερωνονται ολοι, ολοι ομως, οποτε να παιρνουν και τις αποφασεις τους υπερ η κατα. γιαυτο λεω οτι δεν προκειται να αλλαξει κατι. γιατι οσοι θελουν να δωσουν θα δωσουν οσοι δε θελουν δε θα δωσουν. ο μονος τροπος για να αλλαξει η κατασταση αυτη πλην της ενημερωσης ειναι μονο η μπαμπεσια αλλιως δεν εχει νοημα η εικαζομενη συναινεση. και θα το ξαναπω για ακομα μια φορα. ο σκοπος δεν αγιαζει τα μεσα.
μαφαλντα Δημοσ. 11 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2011 Όχι να μην γίνονται κοπριά τα μάτια,τα νεφρά κλπ.Να δίνονται και να σώζονται ζωές.Η προσφορά όμως δεν νοείται σαν εικαζόμενη συναίνεση, είναι επιεικώς τραγικό.Επίσης η χρονική στιγμή που ψηφίστηκε είναι άκυρη και γεννά ερωτήματα. Σ'ένα κράτος μπάχαλο, με την διαφθορά στο κόκκινο, και με την λογική των αγορών να κυριαρχεί στο σκηνικό, χωρίς καμμία ενημέρωση-γιατί άραγε;- Τέτοια πρεμούρα για ποιο λόγο; Μιλάμε για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα,σε μια κοινωνία εντελώς απροετοίμαστη,τι να πω.Θα ζήσουμε σκηνές απείρου κάλλους. Δικό μου άτομο κάνει αιμοκάθαρση,είναι στην λίστα αναμονής-πικρή ιστορία-και είμαι ευαίσθητη στο θέμα αυτό. Πιστεύω ότι το θέμα-δωρεά οργάνων-θα πάει δεκαετίες πίσω εξαιτίας τους. Δεν μπορώ να καταλάβω την λογική τους με τίποτα.
FarCry Δημοσ. 11 Ιουλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 11 Ιουλίου 2011 επισης αυτοι που με λενε μισανθρωπο ας μου εξηγησουν γιατι στο ανηλικο χρειαζεται συναινεση στο θεμα της ζωης δεν υπαρχουν νομοι ή κανονες. ή ολοι ή κανενας σωστα? Άρθρο 9Αφαίρεση οργάνων από θανόντα δότη 1. Η αφαίρεση ενός ή περισσότερων οργάνων από θα- νόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον είναι ενήλικο και συντρέχουν οι προϋποθέσεις της επόμενης παρα- γράφου. Η αφαίρεση από ανήλικο επιτρέπεται εάν συ- ναινούν σε αυτό οι γονείς ή ο γονέας, που έχουν την ε- πιμέλεια του τέκνου. Εάν δεν υπάρχουν ή έχουν εκπέσει από τη γονική μέριμνα, η συναίνεση παρέχεται από τον επίτροπο. Η συναίνεση δίνεται: α) με έγγραφο στο οποίο βεβαιώνεται η γνησιότητα της υπογραφής, β) με προφο- ρική δήλωση, που καταχωρίζεται σε ειδικό βιβλίο, το ο- ποίο τηρείται στον Οργανισμό Αφαίρεσης ή στη Μονάδα Μεταμόσχευσης. Κατά τη δήλωση παρίστανται δύο μάρ- τυρες, οι οποίοι συνυπογράφουν στο ειδικό βιβλίο. Η συ- ναίνεση πρέπει να είναι ρητή και ειδική. Τα έγγραφα υπό α΄ και β΄ φυλάσσονται στον ιατρικό φάκελο του δότη. 2. Η αφαίρεση ενός ή περισσότερων οργάνων από ε- νήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του σύμφωνα με την παράγραφο 3. Η έναρξη ισχύος της παρούσας παρα- γράφου αρχίζει από 1.6.2013 προκειμένου στο διάστημα αυτό να υπάρξει πλήρης ενημέρωση των πολιτών μέσω εφαρμογής συγκεκριμένης ενημερωτικής εκστρατείας. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλ- ληλεγγύης καθορίζεται ο τρόπος και κάθε τεχνική λε- πτομέρεια σχετικά με την εκδήλωση θετικής ή αρνητικής δήλωσης του κάθε ατόμου και ο τρόπος συγκέντρωσης αυτών από τον ΕΟΜ. 3. Στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων τηρείται αρχείο όπου καταχωρίζονται οι δηλώσεις των πολιτών περί αντίθεσής τους στην αφαίρεση οργάνων τους μετά θάνατον. Κάθε ενήλικος πολίτης μπορεί να αποστέλλει στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων σχετική δή- λωσή του, με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής. Για τη δήλωση δεν απαιτείται συγκεκριμένος τύπος, αρκεί να συνάγεται ρητά και αβίαστα η ακριβής βούληση του προσώπου. Η δήλωση αυτή είναι ελεύθερα ανακλητή. Η ανάκληση γίνεται με νεότερη δήλωση ανάκλησης, η ο- ποία αποστέλλεται ομοίως στον Εθνικό Οργανισμό Με- ταμοσχεύσεων. Η αρχική δήλωση διαγράφεται από το αρχείο και θεωρείται ως μη γενόμενη. 4. Η συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων που ε- μπεριέχονται στο αρχείο της παραγράφου 3 υπάγεται στις διατάξεις του ν. 2472/1997. Ιδιαίτερη έμφαση δίνε- ται στη διαφύλαξη του απορρήτου των πληροφοριών αυ- τών. Η πρόσβαση στο αρχείο αυτό επιτρέπεται μόνο στους αρμόδιους υπαλλήλους του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και τους Συντονιστές Μεταμοσχεύσε- ων. 5. Η αφαίρεση οργάνων από θανόντα δότη διενεργεί- ται μετά την επέλευση του θανάτου, κριτήριο για την ο- ποία είναι η νέκρωση του εγκεφαλικού στελέχους, σύμ- φωνα με τα ευρέως αποδεκτά και σύγχρονα δεδομένα της επιστήμης, όπως ορίζεται στην απόφαση του ΚΕ.Σ.Υ. περί διάγνωσης του εγκεφαλικού θανάτου (απόφαση 9 της 21/20.3.1985). Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζεται επακριβώς το κριτήριο επέλευσης του θανάτου, κατόπιν γνώμης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.). Με όμοιο τρόπο θεσπίζεται «Κώδικας Πρακτικής», σχετικά με τη διαδικα- σία διάγνωσης και επιβεβαίωσης του εγκεφαλικού θανά- του. 6. Όταν ο θεράπων ιατρός διαγνώσει νέκρωση του ε- γκεφαλικού στελέχους και εφόσον η λειτουργία ορισμέ- νων οργάνων διατηρείται με τεχνητά μέσα, υποχρεούται να προβεί από κοινού με έναν αναισθησιολόγο και έναν νευρολόγο ή νευροχειρουργό στη σύνταξη πιστοποιητι- κού θανάτου. Στην πιστοποίηση του θανάτου δεν συμμε- τέχει ιατρός που ανήκει στη μεταμοσχευτική ομάδα. Στη συνέχεια, ο θεράπων ιατρός υποχρεούται να ενημερώ- σει σχετικά, χωρίς καθυστέρηση, τον Συντονιστή Μετα- μοσχεύσεων, εφόσον υφίσταται στο νοσοκομείο και τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, προκειμένου να ε- νημερωθεί εάν το ενήλικο, θανόν πρόσωπο έχει δηλώσει την άρνησή του να γίνει δωρητής οργάνων μετά θάνα τον. Εάν ο θανών είναι ανήλικος, ο θεράπων ιατρός από κοινού με τον Συντονιστή Μεταμοσχεύσεων, εφόσον υ- φίσταται στο νοσοκομείο, υποχρεούται να μεριμνήσει για την ανεύρεση των προσώπων που είναι αρμόδια να συναινέσουν στην αφαίρεση των οργάνων, για την ενη- μέρωσή τους και τη λήψη της συναίνεσής τους. Εφόσον λάβει τη συναίνεση, ενημερώνει σχετικά, χωρίς καθυ- στέρηση, τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Εάν πρόκειται να πραγματοποιηθεί η μεταμόσχευση, συνεχί- ζεται η τεχνητή υποστήριξη του θανόντος προσώπου. 7. Η αφαίρεση οργάνων από θανόντα δότη γίνεται με τον προσήκοντα σεβασμό στο σώμα του νεκρού. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για την αποκατάσταση της εικόνας του. http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Psifisthenta-Nomoschedia?law_id=a3c27b08-9e8b-4f04-a737-df32c57f55fd
FilipposMD Δημοσ. 11 Ιουλίου 2011 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2011 επισης αυτοι που με λενε μισανθρωπο ας μου εξηγησουν γιατι στο ανηλικο χρειαζεται συναινεση στο θεμα της ζωης δεν υπαρχουν νομοι ή κανονες. ή ολοι ή κανενας σωστα? Γενικά στο δίκαιο, ο ανήλικος θεωρείται "ανώριμος" να αποφασίσει για πολλά ζητήματα. Εφόσον δίνεται το δικαίωμα να δηλώσεις ότι αρνείσαι να γίνεις δωρητής οργάνων, θεωρείται ότι ο ανήλικος δεν ήταν σε θέση να αποφασίσει για ένα τέτοιο ζήτημα, οπότε αποφασίζει ο κηδεμόνας.
FarCry Δημοσ. 11 Ιουλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 11 Ιουλίου 2011 Γενικά στο δίκαιο, ο ανήλικος θεωρείται "ανώριμος" να αποφασίσει για πολλά ζητήματα. Εφόσον δίνεται το δικαίωμα να δηλώσεις ότι αρνείσαι να γίνεις δωρητής οργάνων, θεωρείται ότι ο ανήλικος δεν ήταν σε θέση να αποφασίσει για ένα τέτοιο ζήτημα, οπότε αποφασίζει ο κηδεμόνας. εγω το ξερω. το ειπα γιαυτους που με λενε μισανθρωπο και για εκεινους που δεν δεχονται το συνταγμα και τους νομους ως σοβαρο λογο στο θεμα αυτο
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα