Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχεις αρκετά μόρια, που πάει να πει πως διάβαζες.

Μην πας σε χώρα των βαλκανίων, θα χαραμιστείς. Δοκίμασε να στείλεις σε γερμανία-ελβετία-αγγλία να δεις τι θα σου απαντήσουν. Καλές λύσεις είναι και σουηδία, ιταλία.

• Απαντ. 48
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

;)

και τη σημαινει αυτο?

αν εγω θελω μονο ιατρικη γιατι μονο η ιατρικη με γεμιζει θα δηλωσω μονο ιατρικη,και οχι και ηλεκτρολογια.

Δημοσ.

Όντως με την προοπτική του εξωτερικού αξίζει αλλιώς στην Ελλάδα τι να κάνεις να παίρνεις 900-1000 ευρώ σαν ειδικευόμενος γιατρός μετά από τόσα χρόνια διάβασμα όσα λεφτά δηλαδή παίρνουνε ή μάλλον έπαιρναν οι νοσηλευτές ? γτ τώρα παίρνουν 600-700

• 2 εβδομάδες αργότερα...
  • 4 μήνες μετά...
Δημοσ.

Και εγώ είμαι τριτοετής στο μαθηματικό Κρήτης, αλλα πρώτη μου επιλογή ήταν η Ιατρική.

Το μόνο που θέλω να κανω είναι να είμαι γιατρος και θα το πετύχω.

Φίλε κατατακτήριες θα δώσω εγώ, αλλα θα δώσω και για το μεταπτυχιακό της Ιατρικής Εγκέφαλος και Νους.

Δηλαδή, Ιουλιο 2013 για το μεταπτυχιακό και Δεκεμβριο του 2013 κατατακτήριες.

Απαιτείται σκληρό διαβασμα, αλλα αξίζει τον κόπο αμα σου αρέσει και είναι αυτο που θες να κανεις, δεν σε γεμίζει τίποτα αλλο.

Δίνεις για την Κρήτη, Βιολογία Α, Βιολογία Β, Χημεία, Ιατρική Φυσική. Η Χημεια κόβει κόσμο και κοσμάκι. Βιολογίες θέλουν απλά ...παπαγαλία και να ξέρεις όλο το βιβλίο απ' έξω.

Απο ΤΕΙ οι εισακτέοι αντιστοιχούν στο 5% ενω απο ΑΕΙ στο 4%. Δεν ξέρω για ποιον λόγο γίνεται αυτό.!!!

Αλλα απ' ότι εχω μιλήσει με παιδιά που εχουν δώσει κατατακτήριες και μπήκαν αρχισαν ενα εξάμηνο και παραπάνω πριν δώσουν. Ειδικά αυτο το παπαγαλία μεχρι να το κανεις όλο το βιβλίο κτήμα σου, είναι κάπως δύσκολο πρακτικά.Θέλει λιώσιμο πραγματικό.

Αλλα θεωρώ πως αν είναι όνειρο ζωής, όπως εμένα, αξίζει πραγματικά τον κόπο.

Θα δώσω και για το μεταπτυχιακό καθώς αν κατι παει στραβά με την Ιατρική και δεν μπω την πρώτη χρονιά, δεν μπορώ να κάθομαι ενανο ολοκληρο χρόνο μεχρι τον επόμενο Δεκεμβριο. Παντως αν το γουστάρεις πολύ δώσε....

Αλλα θέλει αδιαμφισβήτητα πολλές θυσίες!!!

Αλλα αν είσαι όπως στην περίπτωση μου και η κοπελιά που γουστάρεις θέλει επίσης Ιατρική αξίζει να δώσετε παρεάκι.;);););)

Καλα να περνάς.Αν θες τιποτα πληροφορίες για Κρήτη στείλε π.μ να σου στείλω ό,τι ξέρω.!!!

Τα βιβλία δεν ειναι και τα πιο φθηνά, τα εχω παρει και τσουζουν οι τιμές λίγο.!!!

Φιλικά Κωνσταντίνος

Δημοσ.

Το θέμα είναι και τί αντέχει η τσέπη.Εγώ θα έλεγα να ψαχτείς λίγο προς μία καλή χώρα του εξωτερικού όπως αγγλία, γερμανία κλπ.Με την βαθμολογία που έβγαλες μπορείς έξω να πάρεις και καμμιά υποτροφία.

Δεν νομίζω ότι αξίζει να περιμένεις 4-5 χρόνια να βγάλεις εδώ ένα πτυχίο για να δώσεις μετά κατακτήριες.

Δημοσ.

psy_simon και kostasrousmath, αν δε βαριέστε, εξηγείτε και λίγο το λόγο που σας κάνει τόσο κλικ αυτό το επάγγελμα;

Δεν αμφιβάλλω πως πιστεύετε στα λεγόμενά σας, απλώς είμαι λίγο καχύποπτος όταν τα όνειρα ζωής είναι γιατρός, δικηγόρος, πολιτικός μηχανικός κτλ.

Δημοσ.

E.R, Greys Anatomy, House κλπ φαντάζομαι. :-D

Πέρα από την πλάκα πάντως υπάρχει γενικά ένα κλισε στην ελληνική κοινωνία( γιατρός,δικηγόρος,μηχανικό) από εποχής Ξανθόπουλου.

Από τις δικές μου εμπειρίες πάντως, λίγοι ξέρουμε στα 18 τί πραγματικά θέλουμε να ακολουθήσουμε επαγγελματικά και πολλές φορές η επιλογή βασίζεται σε πιέσεις απο οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον ή από μία ιδανική εικόνα που έχουμε για κάποια επαγγέλματα.

Φυσικά δεν εννοώ ότι σίγουρα ισχύει κάτι τέτοιο για τα παιδιά.

Δημοσ.

Η γνώμη μου είναι να κάτσεις να ψάξεις ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού και να είναι από τα καλά όχι κάτι ρουμανίες και βουλγαρίες. Για Ελλάδα είτε κάτσε πέρασε κατεθείαν γιατρική είτε κάνε κάτι άλλο, πάντως από την δική μου εμπειρία μην προσπαθήσεις να περάσεις σε κάτι παρεμφερές (που πιθανόν να μην σου αρέσει καθόλου) και μετά κατατακτήριες, γιατί στοιχηματίζω οτι όταν θα τελειώσεις αυτή την παρεμφερή σχολή θα τα έχεις παίξει μέχρι τότε και δεν θα αντέχεις άλλες σπουδές προπτυχιακού επιπέδου ειδικά όταν μιλάμε για γιατρική και όχι οτιδήποτε άλλο. Δεν λέω οτι ωραίο είναι να κάνεις οράματα και όνειρα για τον εαυτό σου να λές θα σπουδάσω το τάδε θα κάνω το άλλο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις η πραγματικότητα αλλάζει την προσχεδιαζόμενη πορεία σου.

Δημοσ.

psy_simon και kostasrousmath, αν δε βαριέστε, εξηγείτε και λίγο το λόγο που σας κάνει τόσο κλικ αυτό το επάγγελμα;

Δεν αμφιβάλλω πως πιστεύετε στα λεγόμενά σας, απλώς είμαι λίγο καχύποπτος όταν τα όνειρα ζωής είναι γιατρός, δικηγόρος, πολιτικός μηχανικός κτλ.

Dat feeling οταν χρειαστεί να φροντίσεις άγνωστα σε σένα άτομα και νιώσεις οτι όντως σε γεμίζει.

Περίεργο πράγμα.

Δημοσ.

Ξερω γω, μπορει να είναι και ένστικτο. Όπως εγώ αποφάσισα να γίνω πληροφορικός την πρώτη φορά που άναψε υπολογιστής μπροστά μου. Δεν ήξερα τότε για νευρωνικά δίκτυα και ενσωματωμένα συστήματα και πολυπλοκότητα αλγορίθμων αλλα ήξερα οτι θα μου αρέσει πανω κατω.

Δημοσ.

Ναι, αλλά αυτό είναι που εξηγώ στο ποστ παραπάνω, το να λες "έχω όνειρο ζωής να γίνω γεωλόγος/πληροφορικάριος/νοσοκόμα/εστιάτορας" δεν ακούγεται τόσο "oh really, how original." όσο γιατροδικηγορομηχανικοί. Το τελευταίο είναι το κλασσικό greek dream, αλλά σπανίως το "όνειρο" έχει να κάνει με το αντικείμενο και όχι με το ΚΥΡΟΣ.

Δημοσ.

Προς τον φίλο που έκανε την αρχική ερώτηση:

Έχοντας τελειώσει την ιατρική, θα έλεγα ότι οι κατατακτήριες δεν μου φαίνονται καλή ιδέα. Πρώτον γιατί η ιατρική έχει μεγάλη ζήτηση και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα περάσεις με την πρώτη και δεύτερον γιατί τα χρόνια περνάνε. Στα 18 σου φυσικά και δεν σε απασχολεί το δεύτερο, αλλά πήγαινε σε ένα νοσοκομείο και ρώτα τους ειδικευόμενους, που είναι 30 και 35 ετών. Αυτή είναι η καλύτερη συμβουλή (όχι επειδή την λέω εγώ). Μίλα με άτομα που έχουν κάνει αυτό που θες να κάνεις. Αν θες μπορώ να σου το αναλύσω κι εγώ περισσότερο.

Το να ξαναδώσεις πανελλήνιες μου φαίνεται πιο λογικό. Ή το να ψάξεις για εξωτερικό, αλλά για χώρες σοβαρές, μια που φαίνεται ότι ήσουν και άξιος μαθητής. Αν είναι να πας σε πανεπιστήμιο της συμφοράς, καλύτερα καθόλου. Θα το μετανιώσεις πικρά στο μέλλον.

Τελευταίο. Όποιος λέει ότι η ιατρική είναι καλό επάγγελμα, γιατί θα τα κονομήσεις και θα μπεις στο δημόσιο, προφανώς δεν έχει κανένα φίλο γιατρό. Ο γιατρός (στην Ελλάδα) τρώει τα νιάτα του στα βιβλία απομνημονεύοντας χιλιάδες σελίδες και στις κλινικές, την ώρα που άλλοι φοιτητές περνάνε ζωή και κότα (όχι όλοι). Επίσης, έχει 3-5 χρόνια υποαπασχόλησης και ανεργίας μετά τη σχολή, περιμένοντας να ανοίξει η θέση του για ειδικότητα. Επίσης, όταν κάνει ειδικότητα, παίρνει 1000 ευρώ μισθό συν λεφτά από τις εφημερίες. Όταν εφημερεύει, πχ νύχτα στα επείγοντα, λαμβάνει το αστρονομικό ποσό των 4 με 5 ευρώ καθαρά την ώρα. Δηλαδή ρισκάρει την καριέρα του και τις ζωές των ασθενών, αφήνει τη γυναίκα και το παιδί του και ξενυχτάει δουλεύοντας για να πάρει τα μισά από όσα ζητάει μια καθαρίστρια στο σπίτι. Μετά την ειδικότητα, είναι ξανά άνεργος (χωρίς καν δικαίωμα για επίδομα ανεργίας) και ψάχνει. ΑΝ (όλο και πιο δύσκολο) μπει στο ΕΣΥ, θα παίρνει έναν μισθό λίγο καλύτερο, αλλά και πάλι θα δουλεύει 75 ώρες την εβδομάδα μέσα σε τρισάθλιο περιβάλλον και θα πρέπει να διαβάζει συνέχεια.

Άρα, ως επάγγελμα με την προοπτική "να μπεις στο δημόσιο" είναι το χειρότερο δυνατό. Τεράστιος κόπος με ελάχιστη ανταμοιβή.

Ο μόνος λόγος να γίνεις γιατρός σήμερα είναι να είσαι τρελός και παλαβός με την ιατρική και να μην μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτή. Αυτό σπανίως το ξέρεις στα 18 σου, αλλά μπορείς να το υποψιαστείς μιλώντας με γιατρούς διαφόρων ηλικιών. Ψάξε και βρες. Οι περισσότεροι έχουν το ψώνιο να θέλουν να σε επηρεάσουν. Εκμεταλλεύσου το και δες αν αυτό που στην πράξη είναι η ιατρική σε τρελαίνει.

Εννοείται ότι αν αποφασίσεις από τώρα ότι θα ζήσεις μια ζωή στο εξωτερικό, η κουβέντα αλλάζει. Ελπίζω να βοήθησα.

Δημοσ.

Για τις κατατακτήριες κάθε ΑΕΙ ή ακόμα και Τμήμα έχει τους δικούς του κανόνες.

πχ στο ΟΠΑ που είχα κοιτάξει πολύ παλαιότερα σε άλλα τμήματα έμπαινες με εξετάσεις σε άλλα με βαθμό πτυχίου. Επίσης σε κάποια τμήματα παίζει να υπάρχουν θέσεις ανάλογα με την αρχική σου σχολή.

Η εντύπωσή μου είναι ότι οι κατατακτήριες (και ιδιαίτερα στην Ιατρική) είναι πιο δύσκολη υπόθεση από Πανελλήνιες.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...