Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

ναι αυτά είναι χαζομάρες, να υπάρχουν βεβαίως ευκολίες στους οικονομικά ασθενέστερους φοιτητές, αυτό εννοείται, αλλά όχι η επιλογή σου να γίνεται με βάση αυτό το κριτήριο 

μέχρι και τις μετεγγραφές σε προπτυχιακό το καταλαβαίνω απόλυτα, αλλά για μεταπτυχιακό μου φαίνεται απλά φθηνός λαϊκισμός προς συγκεκριμένη μερίδα ανθρώπων/ψηφοφόρων

ελπίζω να μην είναι έτσι 

• Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

ναι αυτά είναι χαζομάρες, να υπάρχουν βεβαίως ευκολίες στους οικονομικά ασθενέστερους φοιτητές, αυτό εννοείται, αλλά όχι η επιλογή σου να γίνεται με βάση αυτό το κριτήριο 

μέχρι και τις μετεγγραφές σε προπτυχιακό το καταλαβαίνω απόλυτα, αλλά για μεταπτυχιακό μου φαίνεται απλά φθηνός λαϊκισμός προς συγκεκριμένη μερίδα ανθρώπων/ψηφοφόρων

ελπίζω να μην είναι έτσι 

Δε φαντάζομαι σε κάθε περίπτωση, ούτε μιλούσα για το πως θα γίνεται η επιλογή. Αλλά για το αν και πόσα δίδακτρα θα πρληρώνονται, πράγμα που μπορεί, υπό πορυποθέσεις να δημιουργεί και αυτό στρεβλώσεις.

Βέβαια ακόμα και αν μη παίζει άμεσα ρόλο στην επιλογή, αν το ίδρυμα/πρόγραμμα πρέπει/μπορει να βγαίνει με ένα Χ σύνολο διάκτρων δε θα μπορεί , ή τουλάιχστον θα έχει ευλογο λόγο να μη θέλει να έχει πολύ μεγάλο ποσοστό φοιτητών χωρίς δίδακτρα.

έτσι ακόμα και αν δεν γίνεται η επιλογή και με βάση το εισόδημα, εμμέσως πάντα θα παίζει ρόλο (ή τουλάχιστον θα υπάρχει η αμφιβολία).

Δημοσ.

δεν έχω διαβάσει σε βάθος τι λέει ο νόμος αλλά νομίζω ότι λέει ότι απλά οι σχολές θα πρέπει να παρέχουν δωρεάν μεταπτυχιακά και όχι να κάνουν τα υπάρχοντα δωρεάν.

οπότε σίγουρα θα είναι αμφιβόλου ποιότητας. Σαν να λέμε μεταπτυχιακά του ΕΑΠ

Δημοσ.

Εχουμε νεότερα για το θεμα...

"Για να υπάρχουν δίδακτρα, θα πρέπει το Πανεπιστήμιο να δηλώσει το κόστος βάση του οποίου μπαίνουν τα δίδακτρα. Και με αυτό θα είμαστε αυστηροί" ενώ για την είσοδο των φοιτητών σε αυτά ο κ.Γαβρόγλου είπε πως κριτήριο θα αποτελεί το οικογενειακό εισόδημα με βάση τη φορολογική δήλωση. "Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιο παιδί να μείνει εκτός μεταπτυχιακού λόγω οικονομικών" είπε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στα μεταπτυχιακά δεν εμφανίστηκε αρνητικός εφόσον λειτουργούν υπό τη σκέπη του ιδρύματος και διασφαλίζεται η ποιότητά τους. "Στόχος μας είναι κάποια στιγμή να είναι όλα τα μεταπτυχιακά δωρεάν. Ωστόσο, αν το κάναμε αυτό στην παρούσα φάση κάποια δε θα είχαν τους απαραίτητους πόρους για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους" υπογράμμισε.

http://news247.gr/eidiseis/koinonia/paideia/gavrogloy-sto-radiofwno-24-7-to-panepisthmio-einai-xwros-ideologikwn-zymwsewn.4707661.htm

Δεν βλεπω να λεει αλλο κριτηριο για την εισοδο στα 'δωρεαν' μεταπτυχιακα...άρα, οπως το φοβηθηκα θα ειναι μαλλον...

Δημοσ.

πάμε στην ελλάδα των πλουσίων και των κομματόσκυλων, οι υπόλοιποι να πάνε να πνιγούν 

Θα επρεπε κατα την αποψη σου να ειναι τα ΠΜΣ δωρεαν? Θα μπορουσες σε παρακαλω να μας αναλυσεις το σκεπτικο σου?

Δημοσ.

Τι ακριβώς εξυπηρετεί το να έχουν τα μεταπτυχιακά σε ελληνικά πανεπιστήμια διδακτρα;

Χωρίς να ασχοληθεί πολύ.

Τα χρήματα που δίνει το κράτος για τα πανεπιστήμια όλο και λιγοστεύουν. Τα μεταπτυχιακά είναι μια από τις άλλες πηγές εσόδων και μάλιστα αν "αξίζουν" και τα "προτιμάνε" βγάζουν αρκετά. Στην σχολή μου χτίσανε καινούριο κτήριο και άλλαξαν-αλλάζουν εξοπλισμό από αυτά.

Δημοσ.

Δηλαδή πιστεύεις ότι είναι λογικό να χρησιμοποιούνται τα δίδακτρα για κτήρια και εξοπλισμό;;;

Δηλαδή, αν δεν υπάρχουν για το Χ λόγο φοιτητες, μία χρονια, ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός ή ακόμα κι ένα σπασμένο παραθυρο δε θα αντικατασταθούν διότι δεν υπάρχουν να μηδαμινά* έσοδα από δίδακτρα.

*Μηδαμινά, σε σχέση με τον προϋπολογισμό ενός τμήματος.

Δε διαφωνώ να υπάρχουν διδακτρα, αλλά τα δίδακτρα θα πρέπει να πηγαίνουν για υπηρεσίες προς τους συγκεκριμένους φοιτητές που τα πλήρωσαν: Προσκεκλημένοι ομιλητές, εξοπλισμό για προτοτυπα, ατομικά projects, ασκήσεις πεδίου (όπου υπάρχουν), στελεχωμένο γραφείο διασύνδεσης, υποτροφίες για κάποιους, καλυμμένα έξοδα για συνέδρια ή κάποια εξωτερική εκπαίδευση στα πλαισια του αντικειμένου του μεταπτυχιακού, ακόμα και για μετεκπαιδευση των διδασκοντων. 

ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΚΤΗΡΙΑ και ΕΠΙΜΗΣΘΙΑ ή οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό έξοδο του πανεπιστημίου.

Και πριν αρχισουμε τα φιλελε ή τα αριστερά: Έχω εμπειρία από πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Αγγλίας, της Ταϊβάν και των ΗΠΑ.

Δημοσ.

^ τα μεταπτυχιακά δεν γίνονται για την ψυχή της μάνας μας... Μπορεί ο σκοπός τους να είναι η μεταλαμπάδευση της γνώσης αλλά κάπως πρέπει να συντηρηθεί και το πανεπιστήμιο.

Δημοσ.

Θα επρεπε κατα την αποψη σου να ειναι τα ΠΜΣ δωρεαν? Θα μπορουσες σε παρακαλω να μας αναλυσεις το σκεπτικο σου?

φίλε εγώ τα έσκασα και από τη στιγμή που τα έσκασα ο,τι και να λέω στη συνέχεια δεν έχει και πολύ νόημα 

Δημοσ.

Δηλαδή πιστεύεις ότι είναι λογικό να χρησιμοποιούνται τα δίδακτρα για κτήρια και εξοπλισμό;;;

Δηλαδή, αν δεν υπάρχουν για το Χ λόγο φοιτητες, μία χρονια, ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός ή ακόμα κι ένα σπασμένο παραθυρο δε θα αντικατασταθούν διότι δεν υπάρχουν να μηδαμινά* έσοδα από δίδακτρα.

*Μηδαμινά, σε σχέση με τον προϋπολογισμό ενός τμήματος.

Δε διαφωνώ να υπάρχουν διδακτρα, αλλά τα δίδακτρα θα πρέπει να πηγαίνουν για υπηρεσίες προς τους συγκεκριμένους φοιτητές που τα πλήρωσαν: Προσκεκλημένοι ομιλητές, εξοπλισμό για προτοτυπα, ατομικά projects, ασκήσεις πεδίου (όπου υπάρχουν), στελεχωμένο γραφείο διασύνδεσης, υποτροφίες για κάποιους, καλυμμένα έξοδα για συνέδρια ή κάποια εξωτερική εκπαίδευση στα πλαισια του αντικειμένου του μεταπτυχιακού, ακόμα και για μετεκπαιδευση των διδασκοντων.

ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΚΤΗΡΙΑ και ΕΠΙΜΗΣΘΙΑ ή οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό έξοδο του πανεπιστημίου.

Και πριν αρχισουμε τα φιλελε ή τα αριστερά: Έχω εμπειρία από πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Αγγλίας, της Ταϊβάν και των ΗΠΑ.

Διαφορετικο πράγμα να φτιάχνεις ένα παράθυρο που έσπασε από το να φτιάχνεις ένα καινούριο κτίριο (όχι απαραίτητο για την λειτουργία του τμήματος ) όπως επίσης άλλο να αλλάξεις ένα μηχάνημα παλιό και άλλο να βάλεις i7 και SSD σε εργαστήριο που όντως ΔΕΝ χρειάζονται τουλάχιστον για το 90% της χρήσης που γίνεται.

Και για εμένα αφού μπορεί και το κάνει extra την στιγμή που άλλες σχολές δεν έχουν ούτε να καθίσουν λόγω σπασμένων αιθουσών μαγκιά τους.

Πέρα από αυτό δεν γνωρίζω τι συμβαίνει από έρευνα αλλά για να μην χωρανε κάθε χρόνο στα μεταπτυχιακά κάτι θα κάνουν σωστά. Ακόμα από ότι έχω δει εξοπλισμός υπάρχει για διάφορα project που τρέχουν.

Γραφείο διασύνδεσης προσπαθεί να γίνει αλλά δεν γίνεται.(το γιατί,απαγορεύεται να συζητηθεί από τους κανόνες του φόρουμ)

Καταλαβαίνω ότι αυτά που περιγράφω είναι κυρίως η εξαίρεση στην Ελλάδα με τμήματα που υπολειτουργούν αλλά υπάρχουν.

• Like 1
Δημοσ.

^ τα μεταπτυχιακά δεν γίνονται για την ψυχή της μάνας μας... Μπορεί ο σκοπός τους να είναι η μεταλαμπάδευση της γνώσης αλλά κάπως πρέπει να συντηρηθεί και το πανεπιστήμιο.

Στη δημόσια πανεπιστήμια της Ελλάδας*, που τα λειτουργικά τους έξοδα καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του κράτους, τα διδακτρα ΔΕ θα έπρεπε να πηγαίνουν για τη συντήρηση του πανεπιστημιου.  Αλλά στην κάλυψη των εξόδων διδασκαλίας των φοιτητών του συγεκριμένου προγράμματος. 

Έχω κάνει μεταπτυχιακό και στην Ελλάδα (πριν νομοθετηθούν τα διδακτρα) και στη Γερμανία΄-σε δημόσιο πανεπιστημιο- όπου πληρωνα 200 ευρώ το εξάμηνο. Στη Γερμανία, μας έδωσαν διαλέξεις μεταξύ άλλων μέχρι και η τοτε επικεφαλής του τμήματος Economic and Social Affairs του ΟΗΕ, CEO εταιρείων που θα μπορούσαμε να κάνουμε διπλωματικές κλπ κλπ και πήγαμε για 4 εβδομάδες στο πεδίο με μηδενικό κόστος για τους φοιτητες και αρκετά παρόμοια. 

Επαναλαμβάνω, συμφωνώ με τα δίδακτρα, εφόσον αυτά διατίθονται προς όφελος των φοιτητών.

*Σημείωση: Σε ιδιωτικά πανεπιστήμια ή σε χώρες που τα ιδρύματα δε χρηματοδοτούνται από το κράτος, τα δίδακτρα καλύπτουν κι άλλες αναγκες του ιδρύματος.

Δημοσ.

...

Πέρα από αυτό δεν γνωρίζω τι συμβαίνει από έρευνα αλλά για να μην χωρανε κάθε χρόνο στα μεταπτυχιακά κάτι θα κάνουν σωστά...

μιλάς για τα δωρεάν τώρα? γιατί σε αρκετά επί πληρωμή δίνουν παράταση στην παράταση επειδή δεν μαζεύονται.

Στη δημόσια πανεπιστήμια της Ελλάδας*, που τα λειτουργικά τους έξοδα καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του κράτους, τα διδακτρα ΔΕ θα έπρεπε να πηγαίνουν για τη συντήρηση του πανεπιστημιου.  Αλλά στην κάλυψη των εξόδων διδασκαλίας των φοιτητών του συγεκριμένου προγράμματος. 

...

Έτσι είναι το προβλεπέ αλλά δεν γίνεται. Όταν ο προυπολογισμός δεν φτάνει ούτε για να βάλεις πετρέλαιο και μπαίνεις σε κάτι αίθουσες-ψυγείο, περιμένεις εξέλιξη του τμήματος? όχι! εκεί θα μείνεις με βιβλιογραφία του 2005 και 1gb ram!!!

PS: Προσοχή! δεν λέω να γίνουν όλα επι πληρωμή... το αντίθετο μάλιστα! απλά διατυπώνω τον προβληματισμό μου καθώς το κράτος @ λεφτά δίνει στην παιδεία.

ΥΓ: Δεν ξέρω αν υπάρχει τμήμα που έχει μόνο δωρεάν μεταπτυχιακά αλλά συνήθως έχουν κάποια καλά επί πληρωμή και έτσι συντηρούν και το δωρεάν.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...