Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Super Moderators
Δημοσ.

Θα σας παρακαλέσω θερμά, όλους, να αποφεύγετε τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους συνομιλητές σας, ειδικά όταν διαφωνείτε έντονα με την άποψη που εκφράζουν.

Το νήμα, ακριβώς επειδή εκφράζονται διαφωνίες σχετικά με το θέμα, μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμο, τουλάχιστον ως αφετηρία προβληματισμού. Επομένως, βοηθείστε ώστε να γίνει μια κατά το δυνατόν εποικοδομητική συζήτηση.

Εφόσον θεωρείτε κάποιο μήνυμα προβληματικό, στείλτε αναφορά ή αγνοείστε το.

• Απαντ. 216
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Η κατάθλιψη είναι νόσος και έχει βρεθεί ποια είναι η διαταραχή στη λειτουργία του οργανισμού που οδηγεί στην εκδήλωσή της. Το να λέει κανείς ότι η κατάθλιψη είναι θέμα επιλογής και ότι περνάει αν βλέπεις το ηλιοβασίλεμα είναι σαν να λέει ότι η τενοντίτιδα, το έλκος στομάχου ή η τερηδόνα θα περάσουν αν αλλάξεις τρόπο που βλέπεις τη ζωή.

Αν είστε από τους τυχερούς που δεν είχαν ποτέ ψυχική νόσο, μην κάνετε το λάθος να αμφισβητείτε ότι πρόκειται για νόσο. Όπως κάποιοι θα πάθουν τενοντίτιδα αν παίζουν τένις 1 ώρα τη μέρα, ενώ άλλοι δε θα πάθουν ακόμα κι αν παίζουν 6 ώρες, έτσι γίνεται και με την κατάθλιψη. Μπορεί η άσκηση, οι καλές προσωπικές και κοινωνικές σχέσεις να βοηθάνε, μπορεί τα άσχημα γεγονότα της ζωής να είναι επιβαρυντικοί παράγοντες, αλλά η βάση της νόσου είναι 100% βιολογική. ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ αυτός που έχει κατάθλιψη. Η ενοχοποίηση των ψυχικά ασθενών είναι λογική του 19ου αιώνα. Θα έπρεπε να την έχουμε ξεπεράσει αυτή τη φάση.

• Like 1
Δημοσ.

Θα σας παρακαλέσω θερμά, όλους, να αποφεύγετε τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους συνομιλητές σας, ειδικά όταν διαφωνείτε έντονα με την άποψη που εκφράζουν.

Το νήμα, ακριβώς επειδή εκφράζονται διαφωνίες σχετικά με το θέμα, μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμο, τουλάχιστον ως αφετηρία προβληματισμού. Επομένως, βοηθείστε ώστε να γίνει μια κατά το δυνατόν εποικοδομητική συζήτηση.

Εφόσον θεωρείτε κάποιο μήνυμα προβληματικό, στείλτε αναφορά ή αγνοείστε το.

Επισης να μην το παιζουν μερικοι επιστημονες ειδικα οταν γραφουν και δειχνουν οτι δεν εχουν ιδεα για τι πραγμα μιλανε, ειδικα για ενα τοσο λεπτο θεμα.

Δημοσ.

Η κατάθλιψη είναι νόσος και έχει βρεθεί ποια είναι η διαταραχή στη λειτουργία του οργανισμού που οδηγεί στην εκδήλωσή της. Το να λέει κανείς ότι η κατάθλιψη είναι θέμα επιλογής και ότι περνάει αν βλέπεις το ηλιοβασίλεμα είναι σαν να λέει ότι η τενοντίτιδα, το έλκος στομάχου ή η τερηδόνα θα περάσουν αν αλλάξεις τρόπο που βλέπεις τη ζωή.

Πας για νομπελ και εσυ? =P

Υπαρχουν μονο θεωριες περι σεροτνινης, αλλα ειναι μονο θεωριες.Υπαρχουν δεδομενα υπερ τους αλλα ειναι ελλιπεις ;)

Μπορεί η άσκηση, οι καλές προσωπικές και κοινωνικές σχέσεις να βοηθάνε, μπορεί τα άσχημα γεγονότα της ζωής να είναι επιβαρυντικοί παράγοντες, αλλά η βάση της νόσου είναι 100% βιολογική. ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ αυτός που έχει κατάθλιψη.

Σιγουρα λαθος.... Βιοψυχοκοινωνικα ειναι τα αιτια ;)

Σε αλλες περιπτωσεις περισσοτερο το ενα, σε αλλες το αλλο

Δημοσ.

Δυο χτυπήματα στην πλάτη πρώι βράδυ μετά φαγητού και ενα ''Τι τα θες ρε μαλακα, ολοι θα πεθάνουμε μια μέρα'', και γίνεσαι περδίκι.

Θα έπρεπε να την έχουμε ξεπεράσει αυτή τη φάση.

Την έχουμε ξεπεράεσει αυτήν την φάση γιατρέ. Τώρα ζούμε στην φάση ''Ξέρω τα πάντα, για τα πάντα'' που απλά σε κάποια σημεία τυγχάνει να έχει ίδια συμπτώματα με την προηγούμενη.

Δημοσ.

Πας για νομπελ και εσυ? =P

Υπαρχουν μονο θεωριες περι σεροτνινης, αλλα ειναι μονο θεωριες.Υπαρχουν δεδομενα υπερ τους αλλα ειναι ελλιπεις ;)

Σιγουρα λαθος.... Βιοψυχοκοινωνικα ειναι τα αιτια ;)

Σε αλλες περιπτωσεις περισσοτερο το ενα, σε αλλες το αλλο

1. Σε φόρουμ γενικού περιεχομένου γράφουμε, θες να γράψω για τους νευροδιαβιβαστές και τη μεταβολή στην ευαισθησία των υποδοχέων; Αυτό που θέλω να πω είναι ότι έχουν εντοπιστεί βιολογικές διαδικασίες που σχετίζονται με την κατάθλιψη, δεν είναι μια "ψυχολογική" αόριστη κατάσταση, με την έννοια του αφηρημένου που δίνουν κάποιοι.

2. Το σίγουρα λάθος ποιο είναι;

Δημοσ.

Σιγουρα λαθος οτι η βαση ειναι 100% βιολογικη. Απο οσο ξερω στην επιστημη επικρατεστερο ειναι το βιοψυχοκοινωνικο μοντελο εξηγησης της καταθλιψης.

Ναι γραψε για νευροδιαβιβαστες αν θες. Δεν λεω οτι δνε επηρεαζουν ΣΑΦΩΣ και αν παρεις καποια ουσια που ξερω γω αυξανει την ποσοτητα σεροτονινης,ντοπαμινης και νορεπινεφρινης στο συναπτικο χασμα θα εχεις πολλες ψυχοσυναισθηματικες μεταβολες. ΟΜΩΣ , ξεχνας οτι και η ψυχολογια μας εξαρταται απο την αλληλεπιδραση μας με το περιβαλλον,τα ερεθισματα που παιρνουμε,τις σκεψεις μας, τους αλλους ανθρωπους ... ΟΛΑ αυτα επηρεαζουν και αυτα τη νευροχημεια μας, ασχετα που δεν εχουμε προσδιορισει το ΠΩΣ, λογω απιστευτητας πολυπλοκοτητας.

Για μια απλη αναλογια, ακομα και το γονιδια εκφραζονται διαφορετικα σε διαφορετικα περιβαλλοντα

Δημοσ.

Σιγουρα λαθος οτι η βαση ειναι 100% βιολογικη. Απο οσο ξερω στην επιστημη επικρατεστερο ειναι το βιοψυχοκοινωνικο μοντελο εξηγησης της καταθλιψης.

Το βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο μια χαρά είναι και επί της ουσίας δεν έρχεται σε αντίθεση με αυτό που εννοώ. Πχ πεθαίνουν όλοι οι συγγενείς κάποιου ξαφνικά. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα να πάθει κατάθλιψη. Ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες θα πεις. Σωστό, αλλά αυτό που συμβαίνει είναι ότι γίνεται κάποια βιολογική μεταβολή, η οποία οδηγεί στην κατάθλιψη. Μπορεί να μην ξέρουμε επακριβώς ποια, αλλά ξέρουμε ότι η ψυχολογική κατάσταση του καθενός είναι το αποτέλεσμα των βιολογικών διεργασιών στο κεντρικό νευρικό του σύστημα (κυρίως).

Το θέτω έτσι όχι για να μειώσω τις ψυχοκοινωνικές διαστάσεις του θέματος, αλλά για να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι η ψυχολογία μας δεν είναι κάτι το μεταφυσικό και το αόριστο. Όταν κάποιος είναι ευτυχής ή καταθλιπτικός ή μανιακός, αυτό είναι η εκδήλωση μιας ισορροπίας ουσιών στον οργανισμό του. Και όταν ο ψυχολόγος κουβεντιάζει μαζί μας και μας βοηθάει, αυτό που κάνει είναι με έμμεσο τρόπο να αλλάξει προς το καλύτερο το κοκταίηλ των χημικών στον εγκέφαλό μας (ας πούμε).

Ελπίζω να είναι σαφές αυτό που θέλω να πω.

Δημοσ.

Ναι φιλιππε, αν διαβασες αυτο λεω και εγω ακριβως. Στην ουσια υποστηριζεις πως οτιδηποτε νιωθουμε εχει μια νευροβιοχημικη αντιστοιχηση. Και εγω το ιδιο πιστευω, αν και δεν ειναι αποδεδειγμενο ;)

Αυτο ομως πως δικαιολογιε τις πραξεις καποιου? Δηλαδη ενας μπορει πανω στην φρικη του να βγει παγανια να σφαξει και να βιαζει, τι θα πουμε "ααα, δεν φταιει αυτος, φταινε οι GABA υποδοχεις του?"

Μεγαλη συζητηση

Δημοσ.

Αυτο ομως πως δικαιολογιε τις πραξεις καποιου? Δηλαδη ενας μπορει πανω στην φρικη του να βγει παγανια να σφαξει και να βιαζει, τι θα πουμε "ααα, δεν φταιει αυτος, φταινε οι GABA υποδοχεις του?"

Μεγαλη συζητηση

Όντως μεγάλη. Προσωπικά πάντως, από όταν γνώρισα κάποιους ψυχικά ασθενείς, σταμάτησα να κρίνω τόσο εύκολα τους ανθρώπους. Δεν ξέρεις τι κρύβει ο καθένας και αν θα μπορούσε να είναι διαφορετικός, ακόμα κι αν το ήθελε.

Τέλος πάντων, άλλο θέμα αυτό.

Δημοσ.

Γνωριζω φιλιππε. Δεν εχω καμμια απολυτως προκαταληψη απεναντι τους, εχω ατομα φιλους και εχω κανει και σχεση.

Δημοσ.

Μια επισημανση γι αυτα που διαβαζα στην αρχη του θρεντ:

Το προθεμα κατα- δεν ειναι πλεονασμος. Αλλαζει το νοημα της λεξης.

Για αυτο το κρεβατι σας ενω εχει στρωμα δεν εχει καταστρωμα.

Ετσι και η θλιψη δεν ειναι συνωνυμη της καταθλιψης.

Παρακαλω συνεχιστε.

Δημοσ.

Γνωριζω φιλιππε. Δεν εχω καμμια απολυτως προκαταληψη απεναντι τους, εχω ατομα φιλους και εχω κανει και σχεση.

Υπάρχει κάποια μειωνότητα που να μην έχεις κάνει σχέση; :huh:

Δημοσ.

Υπάρχει κάποια μειωνότητα που να μην έχεις κάνει σχέση; :huh:

Δεν εχω κανει ποτε σχεση με μουσουλμανα.

Βγαινεις οφφτοπικ ομως

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...