Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Moderators
Δημοσ.

Υπάρχει μια έννοια που λέγεται Purchasing Power Parity. Αυτό που κάνουν ουσιαστικά είναι να φτιάχνουν ένα "καλάθι" προϊόντων και υπηρεσιών και να βλέπουν με πόσα λεφτά τα αγοράζεις σε κάθε χώρα.

Αν δεις σε αυτόν τον χάρτη, έχουν πάρει ως βάση τα 100 δολλάρια. Σου λέει λοιπόν, έστω ότι έχεις 5 πράγματα που στις ΗΠΑ τα αγοράζεις με 100 δολλάρια. Πόσα αμερικάνικα δολλάρια θα χρειαζόσουν για να αγοράσεις τα ίδια ακριβώς πράγματα σε άλλες χώρες;

800px-PPP2003.svg.png

Έτσι, βλέπεις ότι, αν έχεις δολλάρια, θα σου φανούν πολύ ακριβά τα πράγματα στην Ελβετία, την Ιαπωνία, τη Σουηδία (κόκκινα), αλλά πολύ φθηνά στην Αιθιοπία, την Ινδία και το Βιετνάμ (μπλε). Ο χάρτης είναι για δολλάρια βέβαια, αλλά ίσως σε βοηθάει στο ερώτημά σου.

Πολύ ενδιαφέρων ο χάρτης, αλλά πιστεύω πως δεν εφάπτεται ακριβώς στην πραγματικότητα. Δεν ξέρω ποιά προϊόντα και ποιές υπηρεσίες χρησιμοποίησαν για να φτάσουν σε αυτά τα συμπεράσματα, αλλά στις χώρες με πολύ φθηνή ζωή ισχύουν δύο πραγματάκια που πρέπει να ληφθούν οπωσδήποτε υπόψιν:

1) Έχουν έλλειψη σε πολλά προϊόντα. Ξέρω γω οι Κινέζοι μπορεί να μην έχουν κρακεράκια στα super markets τους or smth. Γενικά τα δυτικής προελεύσεως προϊόντα είναι δυσεύρετα σε τέτοιες χώρες. Λογικό, γιατί τα προϊόντα που παράγονται σε δυτικές χώρες είναι χαρακτηριστικά ακριβότερα, αφού έχουν ακριβότερα εργατικά.

2) Τα ακριβά προϊόντα παραμένουν ακριβά, ακόμα και σε φθηνές χώρες. Το ότι μία χώρα έχει το 1/5 της αγοραστικής αξίας που έχει η Ελλάδα, δε σημαίνει ότι υπάρχει περίπτωση κάποιος να βρει iPad με 100 ευρώ ή Λαμποργκίνι με 30 χιλιάρικα.

• Απαντ. 44
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Πρόκειται όντως για τελείως διαφορετικό θέμα. Λογικά, πιο κοντά στους Έλληνες, σα νοοτροπία και ιδιοσυγκρασία, υποθέτω ότι είναι οι υπόλοιποι μεσογειακοί λαοί (ιδιαίτερα για τους Ιταλούς - τουλάχιστον κάποιους φίλους που έχω από 'κει και χωρίς φυσικά να αποτελεί κανόνα για όλους αυτό- μπορώ να σου το επιβεβαιώσω)

Υ.Γ. Σοβαρά τώρα... αναζητάς πολιτικό σύστημα που να μοιάζει με αυτό της Ελλάδας;;;

βασικα εννοω δημοκρατια(αλλο πως την κατεντησαν εδω)..ας πουμε δεν γουσταρω με τιποτα βασηλιαδες ξερω εγω ή τιποτα τετοια..

Δημοσ.

βασικα εννοω δημοκρατια(αλλο πως την κατεντησαν εδω)..ας πουμε δεν γουσταρω με τιποτα βασηλιαδες ξερω εγω ή τιποτα τετοια..

Δυστυχώς δε νομίζω ότι είναι εύκολο να βρεις "φθηνή" χώρα με συνθήκες ζωής παρόμοιες με της Ελλάδας. Από γαλάζια και κάτω στον χάρτη έχεις:

Αφρική δεν το συζητάμε.

Ασία δεν βλέπω φως.

Λατινική Αμερική μπορεί να βρεις σχετικά δημοκρατικές χώρες, αλλά με πολλή φτώχεια και τεράστιες ανισότητες.

Ίσως θα μπορούσε να γίνει συζήτηση για χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που ανήκουν στην Ε.Ε. (οπότε έχεις εξασφαλισμένα κάποια στάνταρ δημοκρατίας, κοινωνικού κράτους και μη ακραίας βίας), αλλά ακόμα έχουν χαμηλό κόστος ζωής.

Δημοσ.

Η ισοτιμία με το τοπικό νόμισμα, το οποίο κυρίως σε απασχολεί εδώ, μια και οι συναλλαγές - εκτός ίσως από περιπτώσεις αγοραπωλησίας ακινήτων ή αυτοκινήτων, όπου προτιμούνται τα $ - γίνονται με χρήση του τοπικού, είναι συνεχώς κυμαινόμενη αλλά στο περίπου, η κατάσταση είναι καλή. Ας πούμε, σήμερα, δίνοντας €1000,00 σε τοπική τράπεζα, παίρνεις 2200 lari (το νόμισμα της Γεωργίας), ή περίπου $1400,00. Έχει υπάρξει όμως και περίοδος - όχι πολύ καιρό πριν - που τα €1000,00 αντιστοιχούσαν σε περίπου 2900-3000 lari. Αν σκεφτείς ότι με 200 - 250 lari νοικιάζεις ικανοποιητικότατο για μια μέση οικογένεια διαμέρισμα, ακόμα και με τη σημερινή ισοτιμία που δεν είναι και η καλύτερη που θα μπορούσε, τα πράγματα μόνο άσχημα δε μπορείς να πεις ότι είναι...

...καλά ολ' αυτά, αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι κάποιος που αποφασίζει να υποστεί το σοκ του να προφέρει (και να αναγνωρίζει γραμμένο/να γράφει/καταλαβαίνει ακούγοντάς το) ხაჭაპური όταν θέλει πεϊνιρλί, θα έχει κάθε μήνα εισοδήματα από Ελλάδα, διότι οι μισθοί εκεί είναι αστείοι, η κρατική πρόνοια (υπό οποιαδήποτε μορφή, όπως υγεία, ασφάλιση, παροχές, παιδεία κλπ) σχεδόν ανύπαρκτη, και οι δουλειές δυσεύρετες. Πόσο μάλλον για κάποιον ξένο. Διόρθωσέ με αν έχω κάνει κάποιο σοβαρό λάθος...

Δημοσ.

...καλά ολ' αυτά, αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι κάποιος που αποφασίζει να υποστεί το σοκ του να προφέρει (και να αναγνωρίζει γραμμένο/να γράφει/καταλαβαίνει ακούγοντάς το) ხაჭაპური όταν θέλει πεϊνιρλί, θα έχει κάθε μήνα εισοδήματα από Ελλάδα, διότι οι μισθοί εκεί είναι αστείοι, η κρατική πρόνοια (υπό οποιαδήποτε μορφή, όπως υγεία, ασφάλιση, παροχές, παιδεία κλπ) σχεδόν ανύπαρκτη, και οι δουλειές δυσεύρετες. Πόσο μάλλον για κάποιον ξένο. Διόρθωσέ με αν έχω κάνει κάποιο σοβαρό λάθος...

Σε τι - και κυρίως γιατί - να σε διορθώσω; Όντως, δεν έχεις κάνει κάποιο σοβαρό λάθος. Αν όμως ρίξεις ένα βλέφαρο στα προηγούμενα post μου, θα διαπιστώσεις ότι και στο "σοκ" της γλώσσας αναφέρθηκα και στους αστείους μισθούς και στο ότι μιλώ με δεδομένο ότι κάποιος έχει εισοδήματα από Ελλάδα (εντάξει, εμένα μου έκατσε αλλιώς η φάση, η κίνηση που έκανα τότε εξελίχθηκε καλά και πλέον δεν εξαρτώμαι από κάποιο εισόδημα, από Ελλάδα μεριά, αλλά μπορεί να ήμουν και τυχερός...)

Αν δεν αναφέρθηκα στη γενικότερη κρατική οργάνωση - ή οποία όντως πάσχει σε αρκετά σημεία ακόμα - ήταν διότι αφενός σε αρκετούς τομείς τα πράγματα έχουν βελτιωθεί αρκετά σε σχέση με το πως ήταν προ πενταετίας (προγράμματα νοσηλείας "μη προνομιούχων", εκπτώσεις στο λογαριασμό του ρεύματος για όσους δεν έχουν κάποιο "τρελό" εισόδημα, δηλαδή σχεδόν για όλους και διάφορα άλλα που δεν είναι της παρούσης) και αφετέρου διότι υπάρχουν - από τότε που ήρθα και ίσως από πιο πριν, δεν έγιναν τώρα - και κάποια ιδιαίτερα θετικά, τουλάχιστον βάσει των δικών μου προτεραιοτήτων.

Για παράδειγμα, ανύπαρκτη διαφθορά κρατικών λειτουργών και υπηρεσιών (τουλάχιστον στο επίπεδο που αυτή θα μπορούσε να αγγίζει τον πολίτη), σχεδόν μηδενική εγκληματικότητα (η αστυνομία είναι ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, όχι τρίχες και οι ποινές αυστηρότατες - τι σου λέει το "3 χρόνια φυλακή" για κλοπή πορτοφολιού; Με το "φυλακή" δε, εννοώ "μέσα" για 3 χρόνια. Για τα βαριά παραπτώματα ή εγκλήματα, δε το συζητάω καν. Σε τρώει το μαύρο σκοτάδι...) και συνεπώς αίσθημα ασφάλειας οπουδήποτε κι αν κυκλοφορήσεις, οποιαδήποτε ώρα κι αν σου τη δώσει να το κάνεις, ακόμα και στο πιο έρημο στενάκι, τρεις η ώρα τη νύχτα (μπορεί να μη συναντήσεις ...γάτα στο δρόμο, πεζές και εποχούμενες περιπολίες όμως, θα συναντήσεις πολλές... κι αν για κάποιους αυτή η κατάσταση δε φαίνεται τόσο "γλυκιά", για 'μένα που δεν έχω λερωμένη τη φωλιά μου, είναι ιδανική. Όποιος ψάχνεται για μπελάδες, συγνώμη κιόλας, αλλά τα θέλει ο κώλος του...)

Πάντως, για να επιστρέψουμε και στο θέμα που άνοιξε ο άνθρωπος, προσωπικά δε τον παρότρυνα να την κάνει κατά 'δω (είναι πολλά αυτά με τα οποία πρέπει να συμβιβαστεί κανείς, αν είναι νορμάλ άνθρωπος και όχι βλαμμένος όπως η αφεντιά μου! ) Απλά του έδωσα μια εικόνα τιμών συγκριτικά με την Ελλάδα.

Υ.Γ. : Άσε που έχουμε και ...οπτικές πλέον, στο Batumi!

21mbps down/5 mbps up με ...70 lari το μήνα (και τηλεόραση με εννιακόσια δισεκατομμύρια κανάλια απ' όλο τον κόσμο και ταινίες ppv με 50 tetri το 24ωρο, στο ίδιο πακέτο...)

Δημοσ.

...το "τί" θα μπορούσε να ήταν το οτιδήποτε από όσα "οικονομικής φύσεως" ισχυρίστηκα - όντας κάτοικος και ζώντας τα καθημερινά. Το "γιατί", ε γιατί άλλο : αν υπήρχε λόγος αποκατάστασης της πραγματικότητας.

Και ναι, ούτε εγώ νομίζω ότι "προσπάθησες να προσελκύσεις" τον ts προς τα 'κει - απλά είπα ν' αναδείξω το "κενό" που διαφαινόταν, στην περιγραφή της κατάστασης, ΑΚΡΙΒΩΣ για να μην του ανοίξει από μόνου του του ts η όρεξη για μετακόμιση...(έστω κι αν είναι "βελτιωμένα" πια τα πράγματα).

Το δε "σοκ της γλώσσας", το ξέρω ότι το ανέφερες (...αφού ξέρεις ότι σε διαβάζω, βρε...). Απλά το ξανατόνισα (σε μια προσπάθεια απόδοσης ενός "ρεζουμέ" της κατάστασης -μαζί με τα λοιπά- για έναν ξένο). Το περί μισθών ήθελα να το ξανατονίσω επίσης, για να το κολλήσω σε σχέση με την ανεργία, ή αλλιώς την ράθυμη ανάπτυξη (...ειδικά σε σχέση με κάποιον ξένο εκεί), μιας και δεν είναι "τόπος ευκαιριών", αλλά περισσότερο λέει για κάποιον αυτόχθονα που επαναπατρίζεται παρέα (απαραίτητα) με τα δολλάριά του (ή έστω για κάποιον που θα πάει υπό ειδικές συνθήκες).

Τέλος, χα, πάρε πίσω τον αυτοχαρακτηρισμό. Νομίζω δηλαδή, χωρίς να είμαι κι απόλυτα σίγουρος, ότι μεγάλη κουβέντα είπες, αν καλοσκεφτείς (δε νομίζω να μην έχεις πλήρως αντιληφθεί την εδώ παρούσα κατάσταση) τί παίζει, και κυρίως τί ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να παίξει Ελλάδα (αλλά και γενικά Ευρώπη, πλην Σκανιναυίας ίσως) τα επόμενα ποιός-ξέρει-πόσα χρόνια... Μάλλον την καλύτερη κίνηση -ή έστω μια από τις καλύτερες- που θα μπορούσες να κάνεις, έκανες...

Δημοσ.

800px-PPP2003.svg.png

Αν διακρίνω καλά τo σκούρο μπλε ΒΑ της Τουρκίας είναι Αρμενία και Γεωργία.Deesnider πριν πας μάλλον είχες μελετήσει τον χάρτη. :-D

Δημοσ.

Αν διακρίνω καλά τo σκούρο μπλε ΒΑ της Τουρκίας είναι Αρμενία και Γεωργία.Deesnider πριν πας μάλλον είχες μελετήσει τον χάρτη. :-D

Αν και η απόφασή μου να βρεθώ εδώ, δεν είχε να κάνει αποκλειστικά με «οικονομικούς υπολογισμούς» - ασχέτως του ότι και αυτοί έπαιξαν το ρόλο τους - θα σου πω κάτι, με το οποίο μάλλον θα γελάσεις...

...πριν έρθω εδώ, δεν ήξερα καν που βρίσκεται. Θέλεις λόγω των κάκιστων σχέσεών μου με τη γεωγραφία από μαθητής ήδη, θέλεις λόγω του ότι είναι πολύ μικρή σε έκταση χώρα, ξεκίνησα πηγαίνοντας κυριολεκτικώς στο ...άγνωστο. Το αστείο της υπόθεσης όμως, δεν είναι αυτό. Είναι το ότι, μόλις προσγειώθηκε το αεροπλάνο και είδα τις επιγραφές του αεροδρομίου στην τοπική γλώσσα, το πρώτο που πέρασε από το μυαλό μου, ήταν ότι ο πιλότος έχασε το δρόμο και βρεθήκαμε κατά ...Αραβία μεριά! Το αλφάβητο δεν υπάρχει, φίλε! Πιστεύω ότι - εκτός κι αν είναι η μητρική γλώσσα κάποιου - πρέπει να είναι από τις πλέον δύσκολες στην εκμάθηση, τόσο σαν ομιλία/προφορά, όσο και σαν γραφή.

Συμπέρασμα: Όχι! Δεν είχα μελετήσει το χάρτη...

Δημοσ.

Χεχεχε κάποτε είχα κάνει λίγα αραβικά οπότε σε καταλαβαίνω απόλυτα. Να σου πω την αλήθεια και εγώ με τη βοήθεια ενός κανονικού χάρτη κατάλαβα που βρίσκεσαι καθώς πριν νόμιζα ότι η Γεωργία πέφτει κοντά στη Βαλτική. :shock:

Δημοσ.
πριν νόμιζα ότι η Γεωργία πέφτει κοντά στη Βαλτική. :shock:

Ευκολάκι ρε. Αν ήταν Βαλτική, κατά πάσα πιθανότητα θα ονομαζόταν Αλιεία.

Δημοσ.

Σου είπα νωριτερα για Νικαράγουα αλλά δε με ακους! :cry: :mrgreen:

http://www.youtube.com/watch?v=gHQlgmNtK1Y

http://www.nuwireinvestor.com/articles/nicaragua-cost-of-living-is-one-of-lowest-in-the-56764.aspx

Φτηνό και καλό μέρος.Και είσαι και δίπλα στις ΗΠΑ..Μιλάνε και ισπανικά.

Τι άλλο θες;

Δημοσ.

Βρήκα ένα site που δείχνει τις τιμές σε κάθε χώρα http://www.numbeo.com/cost-of-living/ Πέρα από το κόστος ζωής παραθέτει και άλλα στοιχεία όπως εγκληματικότητα και εκεί είδα κάτι και μου έπεσαν τα μαλλιά.Δείχνει υψηλότερο δείκτη εγκληματικότητας στη Γενεύη από την Μπογκοτά. :shock:

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...