Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Προσπαθήστε πάντα να κάνετε συμβόλαια 'αμοιβή' + ΦΠΑ. Στις εταιρίες δεν κοστίζει τίποτα το ΦΠΑ. Οι πελάτες πάντα το πληρώνουν.

Δηλαδή π.χ. στην περίπτωσή μου, τι να μου δίνει 1100 με τον ΦΠΑ μέσα, τι να μου δίνει 1100+ΦΠΑ=1.353, για τον εργοδότη είναι το ίδιο;!

Δημοσ.

*sigh*

Κατ' αρχήν όταν διαπραγματεύεσαι/συζητάς σαν επαγγελματίας για την αμοιβή σου, θα μιλάς με τους όρους που πρέπει. Τι εννοώ:

Όταν λέμε αμοιβή εννουμε καθαρή αξία, και σε τέτοιο επίπεδο είναι καλό να μάθεις να συννενοείσαι.

Δεν είσαι μισθωτός, οπότε άσε τα μικτά.

Αυτοί για να σου είπαν μικτά 1.100,00 εννούν καθαρή αξία + ΦΠΑ = 1.100,00

Αυτό είναι επικίνδυνο σαν λογική γιατί αν πχ. αύριο αυξηθεί το ΦΠΑ από 23% σε 25%, η αμοιβή σου θα μειωθεί από 894,31 σε 880,00.

Κατά τα άλλα με τα τωρινά δεδομένα 1.100,00 μικτά σημαίνει:

Αμοιβή 894,31 ευρώ (που είναι και το φορολογητέο ποσό), ΦΠΑ 205,69 ευρώ, παρακρατούμενος φόρος εισοδήματος 178,86 ευρώ, λεφτά που θα σου δίνουν στο χέρι: 921,14.

Δημοσ.

Σωστός ο Physics.

Μην συζητάτε μικτά/καθαρά.

Είστε επαγγελματίες πλέον, και ως αυτοί θα πρέπει να υπολογίζετε ΠΑΝΤΑ 'αμοιβή' + ΦΠΑ

Ποτέ μαζί. Όταν κάποιος (δικηγόρος π.χ) σας λέει 'τόσα' + ΦΠΑ, γιατί εσείς να τα πάτε μαζί;

Και 25% δεν είναι τίποτα. Τί θα γίνει αν πάει το ΦΠΑ στο 40% για παροχή υπηρεσιών; Θα βγείτε ζητιανιά;

Επίσης, αν έχετε έξοδα (ιδίως εδώ Αγγλία, δεν ξέρω τι παίζει Ελλάδα), π.χ έξοδα για να πάτε στην δουλειά, μπορείτε να απαιτήσετε το ΦΠΑ πίσω (λ.χ. βενζίνη). Το ίδιο και αν θέλετε π.χ Η/Υ για να κάνετε την δουλειά. Το περνάτε στην δική σας εταιρία, και πέρνετε το ΦΠΑ πίσω από το Κράτος.

Κλείνωντας, ίσως σας συμφέρει περισσότερο να κάνετε εταιρία στην οποιά θα υπογράψετε το συμβόλαιο. Ώστε να μπορείτε να βάζετε μερικά έξοδα στην επιστροφή φόρου.

• 2 μήνες μετά...
Δημοσ.

Από αύριο ξεκινάω διαδικασίες για έναρξη επαγγέλματος με έδρα το σπίτι και εγγραφή στον ΟΑΕΕ.

Ξέρει κανένας που μπορώ να βρω αν ο κωδικός επαγγέλματος (63.99.10.02 Υπηρεσίες αρθρογράφου) χρειάζεται εγγραφή στο επαγγελματικό επιμελητήριο; Γενικά που μπορούμε να δούμε ποιά επαγγέλματα χρειάζονται εγγραφή σε κάποιο επιμελητήριο;

Ευχαριστώ :)

Δημοσ.

*sigh*

Κατ' αρχήν όταν διαπραγματεύεσαι/συζητάς σαν επαγγελματίας για την αμοιβή σου, θα μιλάς με τους όρους που πρέπει. Τι εννοώ:

Όταν λέμε αμοιβή εννουμε καθαρή αξία, και σε τέτοιο επίπεδο είναι καλό να μάθεις να συννενοείσαι.

Δεν είσαι μισθωτός, οπότε άσε τα μικτά.

Αυτοί για να σου είπαν μικτά 1.100,00 εννούν καθαρή αξία + ΦΠΑ = 1.100,00

Αυτό είναι επικίνδυνο σαν λογική γιατί αν πχ. αύριο αυξηθεί το ΦΠΑ από 23% σε 25%, η αμοιβή σου θα μειωθεί από 894,31 σε 880,00.

Αμοιβή 894,31 ευρώ (που είναι και το φορολογητέο ποσό), ΦΠΑ 205,69 ευρώ, παρακρατούμενος φόρος εισοδήματος 178,86 ευρώ, λεφτά που θα σου δίνουν στο χέρι: 921,14.

Στο κλάδο μου που κατά κανόνα η μηχανικοί αμοίβονται με ΔΠΥ πολλές εταιρείες συμφωνούν αμοιβή και ξεχωριστά το ΤΣΜΕΔΕ, συνεπώς αρκετές φορέ ο όρος "μεικτά" αναφέρεται στο ότι το ποσό που θα πάρεις θα έχει μέσα και το ΤΣΜΕΔΕ σου που θα πληρώνεις μετά εσύ (έτσι ώστε αν αλλάξει πχ το ΤΣΜΕΔΕ ή αλλάξεις κλίμακα αυτό να μη νοιάζει την εταιρεία).

Δεν έχω τύχει σε περίπτωση που το "μεικτά" να σημαίνει "μαζί με το ΦΠΑ".

Ίσως αυτό να συμβαίνει.

• 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Γεια σας γεια σας

Ενημερώθηκα από τον λογιστή της εταιρείας στην οποία εργάζομαι με σύμβαση ως υπάλληλος με μπλοκάκι (ανεξάρτητος δημοσιογράφος) πως λόγω του επαγγέλματος έχω απαλλαγή ΦΠΑ.

Έχω μπερδευτεί λίγο γιατί μόλις σήμερα έκανα έναρξη στην ΔΟΥ (πριν το μάθω) ενώ η λογίστρια μου λείπει εξωτερικό και δεν μπορεί να βοηθήσει άμεσα.

Το θέμα είναι το εξής, το τελευταίο που βρήκα επί του θέματος στο διαδίκτυο γράφει ακριβώς το ίδιο, αλλά είναι του 2000! (ΠΟΛ.1279/27.11.2000)

4. Εν όψει των ανωτέρω, η παροχή δημοσιογραφικών υπηρεσιών προς το Δημόσιο, Δήμους, Κοινότητες, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη ερδοσκοπικού χαρακτήρα, Δημόσιες επιχειρήσεις και Δημόσιους Οργανισμούς, την ΕΡΤ ή σε επιχειρήσεις έκδοσης εφημερίδων, περιοδικών, ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, καθώς και σε οποιονδήποτε άλλον εργοδότη, από δημοσιογράφους, με σύμβαση έργου ή με οποιαδήποτε άλλη νομική σχέση π.χ. εντολής ή ανεξάρτητων υπηρεσιών, που παρέχονται κατά τρόπο τακτικό, με όρους που καθορίζει ο εργοδότης (π.χ. χρόνος παράδοσης ανατιθέμενης εργασίας ) ανεξάρτητα από τον τρόπο καθορισμού της αμοιβής (με το κομμάτι, με τη σελίδα κλπ.) του δικαιούχου, εφόσον δημιουργεί δεσμούς εξάρτησης, κατά τα ανωτέρω, δεν υπόκειται σε Φ.Π.Α.

Αύριο τρέχω ΔΟΥ για μεταβολή μαζί με την ίδια χαρτούρα (Μ1/Μ2) που είχα στην έναρξη σωστά; Μήπως έχει κάνει κανείς την ίδια διαδικασία να μας πει αν έφαγε "τρέξιμο" από την ΔΟΥ;

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

Τώρα σχετικά με το 20%. Προσωπικά πάντα όλο το έπαιρνα. Βέβαια μια χρονιά μου κράτησαν γύρω στα 2.200 και τα πήρα μετα απο ΔΥΟ χρόνια. Απο την άλλη πέρυσι που μου επέστρεψαν 800 τα πήρα σε 6 μήνες.

Τώρα που το αφορολόγητο είναι και πιο χαμηλό και έχεις και τέλος επιτηδεύματος (500 ευρώ) προφανώς θα συμπψηφιστούν τα χρωστούμενα...οπότε δεν βλέπω να παίρνεις και τίποτα πίσω.

Τέλος η εφορία ναι μετράει ΟΛΟ το ποσό με βάση το ΔΠΥ ως εισόδημα. Το ΦΠΑ περιλαμβάνεται δηλαδή στα έσοδά σου (καλό εwink.gif.

Απο τον ΟΑΕΕ γλιτώνεις κάτι ψιλούλια και γενικότερα μπορείς να βάλεις κάποια έξοδά σου ως έξοδα της "επιχείρησης". Π.χ. μετακινήσεις, τηλεπικοινωνίες κτλ.

Καταρχάς, μια μεγάλη καλημέρα σε όλους!!

Επιβάλλεται, νομίζω, να "ψειρίσουμε" το ζήτημα "Μισθωτός με μπλοκάκι",

αφού, ο "Μισθωτός" που κάποτε γνωρίζαμε, τείνει να μετατραπεί σε "Μουσειακό είδος"...... :unsure: :unsure:

Κάποια σημεία, που δεν πολυ-καταλαβαίνω,

και θα ήθελα, νομίζω χρήσιμο θα ήταν για όλους μας τους "μπλοκάκηδες", να τα διευκρινίσουμε κάπως παραπάνω... :(

Καταρχάς,

1) Το "Τέλος Επιτηδεύματος", αν δεν κάνω λάθος, δεν υφίσταται για τα τρία πρώτα (ή τα πέντε πρώτα...?) χρόνια από την Ημερομηνία

Έναρξης Ελευθερου Επαγγέλματος (= Έναρξη στην Εφορία).

2) Η Εφορία, νομίζω, ΔΕΝ μετράει ΌΛΟ το Ποσό -δηλαδή, ο ΦΠΑ δεν λογίζεται ως "Έσοδα" και γι αυτό,

η Παρακράτηση Φόρου -το 20%, υπολογίζεται στο (υποτίθεται) "καθαρό" Ποσό, έχοντας αφαιρέσει τον ΦΠΑ...? :unsure:

3)Αυτά τα "ψιλούλια" :) , που γλυτώνει κανείς από τις Εισφορές Αυτασφάλισής του (Ο.Α.Ε.Ε.),

σε τί συνίστανται...??

Γιατί, στην Επιστροφή Φόρου,

δεν νομίζω να παίζουν κάποιον ιδιαίτερο ρόλο τα 200+ (x12) = 2400+ ευρώ το χρόνο, που λόγω της Αυτασφάλισης,

υποχρεωτικά καταβάλλεις στο Ασφαλιστικό σου Ταμείο...? :unsure:

welcome to the club

Απλά θα πρέπει να καταλάβεις πριν συμφωνήσεις σε ένα καθαρό ποσό, πως λειτουργεί το σύστημα, ώστε να σιγουρευτείς ότι θα υπολογιστεί σωστά στην σύμβαση έργου σου το μεικτό, καθώς εκεί θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τα πάντα. (καθαρά+ταμείο+φπα). Μην δεχτείς να σου πουν θα στο δίνουν extra το ταμείο ή το ΦΠΑ. Να είναι υπολογισμένα μέσα στο συνολικό ποσό της σύμβαση έργου όλα.

ανάλογα.

αν γράφει ποσό συμβασης x συμπεριλαμβανομένου φπα και νόμιμων κρατήσεων τo περιλαμβάνει προφανώς

Φίλε Guido, να 'σαι καλά! -όπως και τα υπόλοιπα παιδιά στο παρόν Topic εννοείται...! :)

Είναι πάρα πολύ σημαντικό, μιας και το "μπλοκάκι" αποτελεί πια Μονόδρομο (...),

να διασφαλίσουμε,

τα όποια, έστω και ΕΛΑΧΙΣΤΑ Δικαιώματα του Μισθωτού αυτού του "νέου τύπου"...

Ως εκ τούτου,

έχει ΑΠΟΛΥΤΗ σημασία, να επιμείνουμε σε συγκεκριμένες κρισιμότατες Διατυπώσεις που θα αναγράφονται πάνω στη Σύμβαση Έργου που θα υπογράψουμε,

και που δυστυχώς, θα μας τα περάσουν "στο ντούκου" ως "ψιλά γράμματα"...... :(

Για παράδειγμα, η παραπάνω Διατύπωσή σου, πώς "μεταφράζεται"...?

Προσωπικά, θα την ερμήνευα ως :

"...στο αναγραφόμενο, επί του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών, Ποσό,

συμπεριλαμβάνεται ο Ισχύον Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (1), και οι σχετικές Νόμιμες Κρατήσεις (2)..."

Άρα :

1) Στο πιθανό σενάριο, που κάποια μέλη, ήδη επεσήμαναν, του να αυξηθεί ο ΦΠΑ, από 23 σε 25% κλπ,

μάλλον φαίνεται, να είσαι καλυμένος...?!!

2) Αυτό το "Νόμιμες Κρατήσεις", δεν καταλαβαίνω τί περιλαμβάνει...??

Θα μπορούσε για παράδειγμα,

να περιλαμβάνει τον Παρακρατηθέντα Φόρο (το 21% -σύμφωνα με την πιο πιθανή προοπτική για το 2013)...??

Ποιές άλλες "Νόμιμες Κρατήσεις" υπάρχουν, στο καθεστώς εργασίας ενός "μπλοκάκια"...?? :unsure:

*sigh*

Να ρωτήσω κάτι??

Είμαι, εννοείται, εντελώς "νεούδι" στη Λογική του "μπλοκ"...

Δεν το έχω ανοίξει ακόμη...αλλά το βλέπω μονόδρομο...

Και μάλιστα, ίσως τελικά, να εξελιχθεί, στο "σύγχρονο" Καθεστώς Εξαρτημένης Εργασίας... :huh:

Στην Εφορία, οφείλει ο Επιτηδευματίας -"μπλοκάκιας",

να καταβάλλει ΦΠΑ και Παρακρατηθέντα Φόρο, κάθε μήνα ή κάθε 3μηνο...??

Ειλικρινά, συγνώμη,

για το ενδεχόμενο "βλακώδες σκέλος" της ερώτησής μου...! :rolleyes:

Δημοσ.

Τον παρακρατηθέντα φόρο, τον παρακρατάει και τον αποδίδει στην εφορία αυτός που σε πληρώνει. Οταν κάνεις φορολογική δήλωση θα σου επιστραφεί ο φόρος (θα αφαιρεθεί από το φόρο εισοδήματος).

Το ΦΠΑ το πληρώνεις εσύ ανα τρίμηνο.

Δημοσ.

Tι να λέμε τώρα, ακόμα το μελετάνε το φορολογικό. Υποτίθεται ότι κάποια πράγματα θα γίνουν πιο ευνοικά για τα άτομα με μπλοκάκι με έναν εργοδότη ότι θα αναγνωρίζονται πιο πολλά έξοδα, ότι δε θα υπάρχει τέλος για αυτούς κ.λ.π. Το τι θα ισχύει πραγματικά άγνωστο, όλο στα πειράματα είναι...

Δημοσ.

Για να μην μπούμε σε φοροτεχνικές λεπτομέρειες, προτείνω σε όλους όσους υπογράψουν συμβάσεις έργου διαρκείας μεγαλύτερης του 9μηνου, να σιγουρεύουν ότι η σύμβαση αναφέρει συγκεκριμένο ωράριο και τόπο εργασίας, για να μπορέσουν να τακτοποιηθούν αν γίνει καμιά στραβή.

Δημοσ.

Τον παρακρατηθέντα φόρο, τον παρακρατάει και τον αποδίδει στην εφορία αυτός που σε πληρώνει. Οταν κάνεις φορολογική δήλωση θα σου επιστραφεί ο φόρος (θα αφαιρεθεί από το φόρο εισοδήματος).

Το ΦΠΑ το πληρώνεις εσύ ανα τρίμηνο.

Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας! :)

Να ρωτήσω κάτι...?

Υπάρχει περίπτωση, ο Εργοδότης, όχι απλά να "παρακρατήσει" το προς απόδοση στην Εφορία, ποσό,

αλλά να το "παρα(πολύ)κρατήσει",

χωρίς να το καταβάλλει με τον προβλεπόμενο τρόπο...??

Πώς μπορεί ο υπάλληλος, να ελέγχει αυτό το ενδεχόμενο...? :unsure:

Για να μην μπούμε σε φοροτεχνικές λεπτομέρειες, προτείνω σε όλους όσους υπογράψουν συμβάσεις έργου διαρκείας μεγαλύτερης του 9μηνου, να σιγουρεύουν ότι η σύμβαση αναφέρει συγκεκριμένο ωράριο και τόπο εργασίας, για να μπορέσουν να τακτοποιηθούν αν γίνει καμιά στραβή.

Γειά σας! :)

Ως προς το "Ωράριο",

τηρείται, σήμερα, το όποιο συμφωνηθέν Ωράριο...?? :unsure:

Γιατί θα ήταν σκόπιμο (= προφυλάσσει από "κακοτοπιές"...), η έστω και τυπική αναγραφή "Ωραρίου"

και "Τόπου Εργασίας"...??

Δημοσ.

Γιατί θα ήταν σκόπιμο (= προφυλάσσει από "κακοτοπιές"...), η έστω και τυπική αναγραφή "Ωραρίου"

και "Τόπου Εργασίας"...??

Διότι υποκρύπτει εξαρτημένη σχέση εργασίας :)

Δημοσ.

Διότι υποκρύπτει εξαρτημένη σχέση εργασίας :)

Αυτός είσαι!! ;) -εννοείται, καλοπροαίρετος ο "ενικός"... :)

Να πώ κάτι όμως...?

Η καταρτισμένη και υπογεγραμμένη (και από τις δυο πλευρές) Σύμβαση Έργου,

δεν αποτελεί το καλύτερο Τεκμήριο "Εξαρτημένης Εργασίας"...??

Παρόλα αυτά,

ποιές άλλες χαρακτηριστικές Διατυπώσεις, στο Πλαίσιο μιας Σύμβασης Έργου, για παροχή υπηρεσιών με "μπλοκάκι",

είναι αυτές που "κάνουν τη διαφορά"......?!! :huh: :huh:

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...