Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μάλιστα..

Το συζήτησα λίγο με τον καθηγητή μου κ´ μου πε ότι δεν έχει προοπτικές για δουλειά..δεν ξέρω..:/ κ´ οι ηλεκτρόλοι μηχανικοί μου αρέσουν αλλά είμαι πολύ μπερδεμένος...

Δημοσ.

Μάλιστα..

Το συζήτησα λίγο με τον καθηγητή μου κ´ μου πε ότι δεν έχει προοπτικές για δουλειά..δεν ξέρω..:/ κ´ οι ηλεκτρόλοι μηχανικοί μου αρέσουν αλλά είμαι πολύ μπερδεμένος...

Πολυ καλή σχολή αλλα απο περιέργεια πως σου ήρθαν οι Ηλεκτρολόγοι μηχανικοί. Είμαι σίγουρος απο γονείς, θείους και καθηγητές. Ρίξε μία ΠΟΛΥ καλή ματιά στον κύκλο σπουδών, ψάξε για επαγγελματικές προοπτικές και δες αν υπάρχει κάτι που να θές να κάνεις. Τράβα και μια βόλτα απο τον πρόεδρο της σχολή και ρώτα τον πράγματα. Σίγουρα θα σε δεχτεί. Αυτά που έγραψα στο παραπάνω ποστ τα σκέφτηκες;

Υ.Γ. Στην σχολή μου όσοι μπήκαμε είχαμε γράψει πάνω 18500 ΑΛΛΑ παρόλαυτά απο τους 65, οι 10 την παράτησαν γιατι κατάλαβαν οτι δεν ήταν αυτό που ήθελαν. Τσάμπα τόσος κόπος, τσάμπα και τα 1-2 χρόνια μέχρι να το καταλάβουν. Θέλει προσοχή.

Δημοσ.

Μην κοιτας μονο τα μορια γιατι πολυ σπανια ειναι ανταξια της σχολης,συνηθως εχουν να κανουν κατα 70% με το image γιαυτο κ αν εχεις παρατηρησει υπαρχουν τμηματα(πολυτεχνικα) που μεσα σε 2-3 χρονια πεσανε 1.500-2.000 μορια ετσι απλα

επισης μην περιοριζεις τον εαυτο σου, σε ενα σωρο χωρες μπορεις να σπουδασεις χωρις διδακτρα(ή εστω με συμβολικο ποσο) και να εχεις πολυ καλυτερες πιθανοτητες να βρεις δουλεια..,για την ακριβεια μονο μεγαλη βρετανια νομιζω εχει διδακτρα..? δεν παιρνω και ορκο..

δες τα προγραμματα σπουδων πχ για ηλεκτρολογους ετοιμασου για μια γερη δοση μαθηματικων.... δες τι αποκατασταση εχουν οι σχολες αυτες και οταν λεω αποκατασταση δεν εννοω καποια στατιστικα νουμερα μονο..

πχ των ναυπηγων μηχανολογων αν δεν πας εξωτερικο ειναι δραματικα τα πραγματα και στο τελος θα δουλευεις σαν μηχανολογος γιατι πολυ απλα ναυπηγικη στην ελλαδα προς το παρον σκατουλιτσες..... μηχανικοι ορυκτων πορων παλι σκουρα τα πραγματα και ας εχουν το ταχα ιματζ του εμπ.... οταν και αν βγαλουμε τοσο πολλα πετρελαια ισως δουν κ αυτοι φως.. κλπ κλπ υπαρχουν πολλα τμηματα που το θεωρω ρισκο να μπεις..

Δημοσ.

Εγώ ως γιατρός δεν ξέρω να σου πω για αστροφυσική και πολυτεχνείο, αλλά ένα πράγμα έχω να πω για την ψυχιατρική. Αν σου αρέσει ΜΟΝΟ μία ειδικότητα και ειδικά η ψυχιατρική, μη γίνεις γιατρός. Δε θα αντέξεις τα 10 τουλάχιστον χρόνια ενασχόλησης με ιατρική εκτός ψυχιατρικής.

Δημοσ.

Εγώ ως γιατρός δεν ξέρω να σου πω για αστροφυσική και πολυτεχνείο, αλλά ένα πράγμα έχω να πω για την ψυχιατρική. Αν σου αρέσει ΜΟΝΟ μία ειδικότητα και ειδικά η ψυχιατρική, μη γίνεις γιατρός. Δε θα αντέξεις τα 10 τουλάχιστον χρόνια ενασχόλησης με ιατρική εκτός ψυχιατρικής.

και το αγροτικο στην μεση... και αντε και ειδικοτητα οταν καταφερεις και μπεις...

Δημοσ.

...

πχ των ναυπηγων μηχανολογων αν δεν πας εξωτερικο ειναι δραματικα τα πραγματα και στο τελος θα δουλευεις σαν μηχανολογος γιατι πολυ απλα ναυπηγικη στην ελλαδα προς το παρον σκατουλιτσες..... μηχανικοι ορυκτων πορων παλι σκουρα τα πραγματα και ας εχουν το ταχα ιματζ του εμπ.... οταν και αν βγαλουμε τοσο πολλα πετρελαια ισως δουν κ αυτοι φως.. κλπ κλπ υπαρχουν πολλα τμηματα που το θεωρω ρισκο να μπεις..

Αυτό που γράφεις δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η Ελλάδα έχει την μεγαλύτερη ναυτιλία και το επάγγελμα του ναυπηγού μηχανολόγου μέχρι και τώρα έχει μηδενική ανεργία και πολυ καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση απο ότι στο εξωτερικό. Επίσης τα οικονομικά των ναυτιλιακών δεν επηρεάζονται από την οικονομία της εκάστοτε χώρας (σίγουρα την αγγίζει βέβαια η παγκόσμια κρίση, όπως και κάθε επάγγελμα). Καλό είναι όταν δίνουμε συμβουλές να το ψάχνουμε λίγο.

Δημοσ.

το οτι εχει την μεγαλυτερη ναυτιλια δεν μου λεει κατι απτην στιγμη που ΔΕΝ ναυπηγουμε πλοια(και μη μου πεις για τα πτωχευμενα σκαραμαγκα.. εγω μιλαω για σοβαρη ναυπηγηση οπως γινεται κορεα κινα και προσφατα ακομα και τουρκια ..κλπ)

επισης για τις ναυτιλιακες εταιριες παλι δεν μου λεει κατι γιατι για να μπεις στα γραφεια(και οχι στα καραβια να ταξιδευεις) θες 80% βυσμα αν εχεις βυσμα γιατι το συζηταμε? ολες οι δουλειες καλες ειναι αν εχεις μεσον.... καταλαβαινω το υφος σου αλλα δεν "στην λεω" για την σχολη σου,απλα δηλωνω οτι θεωρω πως δεν απευθυνεται τοσο πολυ στην στεγνη ελληνικη αγορα

ps : τα οικονομικα των ελληνικων ναυτιλιακων μια χαρα επηρεαζονται :D

Δημοσ.

Άκου και την δική μου συμβουλή. Εμένα πολλά μου έλεγαν οι καθηγητές μου, ευτυχώς δεν άκουσα κανέναν. Εγω έκανα απλές σκέψεις και αποφάσισα σχεδόν αμέσως τι θέλω. Μία επιλογή είχα στο μυαλό μου και ευτυχώς έπεσα μέσα.

Θα σου δώσω ένα προσωπικό παράδειγμα:

Έκανα τις εξής ερωτήσεις στον εαυτό μου.

"Απο μαθήματα ποια γουστάρεις;;;" απαντάω "Φυσική (μηχανική περισσότερο) και εφαρμοσμένα (τότε το έλεγα "πρακτικά") μαθηματικά"

"Αν αφήσεις τα μαθήματα του σχολείου απ'έξω, τι γουστάρεις τρελά " απάντησα "Την θάλασσα και τα πλοία"

Ε τρείς επιλογές είχα στην Ελλάδα

1.Μηχανικός πλοίων

2.Πολεμικό Ναυτικό

3. Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός

Το πρώτο δεν με ενδιέφερε γιατι δεν θέλω να χαθώ με τους φίλους μου και θέλω να κάνω και οικογένεια, άρα το απέκλεισα

Το δεύτερο το απέκλεισα με την μία γιατι δεν γουστάρω τον στρατό

Άρα κυνήγησα το τρίτο και ευτυχώς το έπιασα...

Μην ακούς τις σου λένε οι καθηγητές και προσπάθησε στην τρίτη Λυκείο να ψαχτείς μέσα σου και να κάνεις αυτές τις βασικές και πολυ απλές ερωτήσεις που όμως δύσκολα απαντιούνται.

Πολύ σημαντική συμβουλή αυτό και να προσθέσω και μια επιπλέον δική μου συμβουλή. Κάνε μια αναζήτηση μήπως από μικρός είχες κάποιες τάσεις και ασχολίες που έδειχναν οτι σου άρεσε κάποιο συγκεκριμένο επάγγελμα ή κάποιος τομέας επαγγελμάτων. Τι θέλω να πώ, π.χ για τον εαυτό μου, όταν ήμουν μικρός μου άρεσε να ανοίγω και να σκαλίζω ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, μου άρεσε να βλέπω χώρους στα κτήρια όπως το κλιμακοστάσιο του ασανσέρ τους λέβητες κεντρικής θέρμανσης, ζωγράφιζα όλο τέτοια σχέδια σε μπλόκ ζωγραφικής και άλλες φορές αγόραζα βιβλία για τα νεοκλασικά κτήρια της Ιταλίας και μου άρεσε να ζωγραφίζω προσόψεις κτηρίων σε μπλόκ, αν μη τι άλλο είχα κάποια τάση για επαγγέλματα του κατασκευαστικού τομέα και αυτά χωρίς επίδραση/επιροή από γονείς και οικογενειακό περιβάλλον. Τελικα όταν έφτασα β,γ λυκείου μου άρεσε περισσότερο να γίνω μηχανολόγος/ηλεκτρολόγος, βέβαια στο μηχανογραφικό δήλωσα σχεδόν όλα τα τμήματα που είχαν σχέση με επαγγέλματα του κατασκευαστικού τομέα σε ΑΕΙ-ΤΕΙ στην Αθήνα.

Επίσης κάτι άλλο που πρέπει να λάβεις υπόψη σου είναι η βαθμολογίες που έχεις, γιατί μπορεί ο καθένας να προτείνει διάφορα, αλλά αν εσύ έβγαλες μέσο όρο στη β λυκείου 15, σχολές που έχουν 18000 και 19000 μόρια ξέχνα τες, οπότε κοιτάς για σχολές παρεμφερούς αντικειμένου λ.χ με Ιατρική.

Δημοσ.

Εάν σου αρεσει ο στρατος κυνηγεισε την στρατιωτικη ιατρικη μιας και θα εχεις αμεσο διορισμο λεφτα σταθερα ως υπαλληλος δημοσίου και αργοτερα ανοιγεις και ενα ιατρειο και θα εισαι και αξιωματικος :rolleyes: Μην σε ανησυχει ο στρατος οι δοκιμασίες είναι ευκολες :rolleyes:

Δημοσ.

Εάν σου αρεσει ο στρατος κυνηγεισε την στρατιωτικη ιατρικη μιας και θα εχεις αμεσο διορισμο λεφτα σταθερα ως υπαλληλος δημοσίου και αργοτερα ανοιγεις και ενα ιατρειο και θα εισαι και αξιωματικος :rolleyes: Μην σε ανησυχει ο στρατος οι δοκιμασίες είναι ευκολες :rolleyes:

+1 και γενικώς πλέον όλες οι στρατιωτικές μετράνε...

Δημοσ.

το οτι εχει την μεγαλυτερη ναυτιλια δεν μου λεει κατι απτην στιγμη που ΔΕΝ ναυπηγουμε πλοια(και μη μου πεις για τα πτωχευμενα σκαραμαγκα.. εγω μιλαω για σοβαρη ναυπηγηση οπως γινεται κορεα κινα και προσφατα ακομα και τουρκια ..κλπ)

επισης για τις ναυτιλιακες εταιριες παλι δεν μου λεει κατι γιατι για να μπεις στα γραφεια(και οχι στα καραβια να ταξιδευεις) θες 80% βυσμα αν εχεις βυσμα γιατι το συζηταμε? ολες οι δουλειες καλες ειναι αν εχεις μεσον.... καταλαβαινω το υφος σου αλλα δεν "στην λεω" για την σχολη σου,απλα δηλωνω οτι θεωρω πως δεν απευθυνεται τοσο πολυ στην στεγνη ελληνικη αγορα

ps : τα οικονομικα των ελληνικων ναυτιλιακων μια χαρα επηρεαζονται :D

Ποιος στα έχει πεί αυτά; Πραγματικά άμα ίσχυε δεν θα είχα κανένα θέμα να το παραδεχτώ. Απάντησε μου λιγάκι και άμα θές μπορώ να σου απαντήσω πιο συγκεκριμένα. Έχεις ιδέα απλά και μόνο σε τι τομείς μπορεί ο ναυπηγός Μηχανολόγος να δουλέψει (τομείς ναυτιλίας έτσι, όζι γενικά); Τα ναυπηγεία είναι το τελευταίο μέρος, ούτε καλα λεφτά έχει, ούτε ναυπηγεία στην Ελλάδα έχει.

Ξέρεις πόσες χώρες βγάζουνε Ναυπηγούς;;;; Ξέρεις πόσοι βγαίνουν τον χρόνο στην αγορά εργασία; Γύρω 10 με 13 άτομα ενω οι Ναυτιλιακές ζητάνε σε ετήσια βάση πολλαπλάσιους. Με λίγα λόγια, έχεις και την πολυτέλεια να επιλέξεις.

Δεν με νοιάζει να μου πεις για την σχολή μου το οτιδήποτε (εγω στα τελειώματα είμαι), απλα επειδή μιλάμε για επαγγέλματα με αποκατάσταση και μπορεί κάποιοι μαθητές ενδιαφέρονται. Εφόσον είμαι μέσα στα πράγματα και ξέρω τι πάιζει, πρέπει να αποκαταστήσω την αλήθεια.

Δημοσ.

Θα σου πω μια φράση για τους υπολογιστές και τον προγραμματισμό και αν θες σκέψου την.

Δεν θα έχεις ζωή με αυτό το επάγγελμα.

Ουάου, πολύ πιασάρικη η φράση σου αλλά άκρως εκνευριστική. Μήπως καλύτερα να έγραφες 'Δεν έχω ζωή με αυτό το επάγγελμα'; Έλεος με αυτές τις de facto καταστάσεις για οτιδήποτε αφορά τη ζωή κάποοιου!

Δημοσ.

Εγώ τουλάχιστον μιλάω από εμπειρία. Εσένα ποια είναι η εμπειρία σου; Οκ υπάρχουν και εξαιρέσεις αναλόγως το περιβάλλον, πόσο πάθος έχεις για τη δουλεια σου, ο επαγγελματισμός σου κτλ.

Μην πιστέυεις εμένα αλλα πίστεψε τουλάχιστον και άλλους προγραμματιστές που τα λένε...Μην μου πεις στο τέλος οτι όλα τα επαγγέλματα έχουν δυσκολίες. Μιλάμε τώρα για αυτό το επάγγελμα. Τα βάζεις στη ζυγαριά και αποφασίζεις.

http://www.dooyoo.co.uk/professions-occupations/computer-programmer/365457/

-The ability to work on your own for long periods of time

-Endless patience

-May have to work antisocial and long hours

-It's never easy

I often find myself lying in bed at the end of the day writing code in my head, still trying to solve programming problems. If you want an easy, stress free life, don't become a programmer.

http://jesseprice.com/a-very-stressful-industry/

Μάλιστα σε σελίδα προγραμματιστών προσφέρονται και συμβουλές πως να αποφύγεις το burnout και σε παροτρύνουν να κάνεις άλλα πράγματα εκτός από τον υπολογιστή:

http://java.dzone.com/articles/10-tips-for-avoiding-mental-burnout

-Find interests out of IT

-Read things that aren't IT related

http://java.dzone.com/articles/12-things-programmer-really

-Caffeine – You need to find your preferred caffeine delivery system. Mine is black coffee.

-Hours – Expect to be working a lot of them. Programming is one of those jobs that refuses to follow the 9 to 5 path. As you get closer to your deadline, the hours you work will increase quickly.

-Sleep – More importantly it is the lack of sleep that you need to be concerned with.

-24/7 support – Yes, you will be pulled into support at various times, even for something like a customer service site.

-Stress – Project failure is never an option. You cannot miss the deadline even though it was not the deadline you proposed.

http://architects.dzone.com/articles/psychology-programmers

-Programmers leave the organizations when their is no work to do and even sometime when their is no more creative work to do. In a lot of other professions, people love to stay when their is not work.

-We must remember, balance adds beauty in the life.

Με κόμικς για να το κάνουν πιο κομμικό:

http://www.developerfeed.com/humour/faq/programmer-and-beyond

Δημοσ.

Αυτό είναι το επάγγελμα μου, για αυτό και μιλάω. Εσύ τι είδους σχέση έχεις; Το πως θα εκμεταλλευτεί κάποιος το χρόνο του είναι άσχετο με το περιεχόμενο της δουλειάς του. Όσο για τα λινκς που στέλνεις, σε παραπέμπω στα αντίστοιχα ενός άλλου τυχαίου επαγγέλματος. Λένε τα ίδια με άλλα λόγια.

Το θέμα είναι το να λές σε ένα παιδί που προσπαθεί να διαλέξει επάγγελματικό προσανατολισμο:

Θα σου πω μια φράση για τους υπολογιστές και τον προγραμματισμό και αν θες σκέψου την.

Δεν θα έχεις ζωή με αυτό το επάγγελμα.

είναι αφενώς αχρείαστο γιατί γενικεύεις καταστάσεις και αναπαράγεις στερεότυπα και αφεταίρου τον αποθαρρύνεις χωρίς να του αναφέρεις οτι αυτή η δουλειά έχει ζήτηση και καλοπληρώνεται, απλώς και μόνο επειδή εσύ δεν κατάφερες να έχεις μια ισορροπημένη ζωή σαν επαγγελματίας ή ακόμα χειρότερα επειδή 'το λένε στο ιντερνετ'.

Δημοσ.

Και εγώ σχετικός είμαι. Μπορεί η ψυχολογία να επηρεάζει αλλά μετράνε και οι καταστάσεις. Μήπως όμως ξέρεις ποιο είναι το ποσοστό που αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα στο κλάδο? Έχεις δίκιο εγώ δε ξέρω, αλλά θεωρώ οτι θα είναι σεβαστό ώστε να δίνονται τέτοιες συμβουλές.

Ανέφερες δύο πλεονεκτήματα που το ένα ("καλοπληρώνεται") μάλλον δεν ισχύει στην Ελλάδα. Όλα είναι σχετικά. Το οτι έχει ζήτηση το συζητάμε. Οι συνθήκες εργασίας μετράνε πιο πολύ. Στο τέλος μάλλον μετράει κατά πόσο τα πλεονεκτήματα υπερτερούν τα μειονεκτήματα και πόσο σοβαρά είναι αυτά κατά την άποψη του παιδιού.

Το οτι 'το λενε στο ιντερνετ' τι σημαίνει; Οτι δεν ισχύει και οτι λένε μπαρούφες; Οι πηγές είναι από σελίδα προγραμματιστών άρα αυτά τα προβλήματα ισχύουν και πρέπει κανείς να τα λάβει υπόψη του. Το αχρείαστο θα το κρίνει και πάλι εκείνος που διαβάζει το thread.

Τελοσπάντων, για να ξεκαθαρίσει το θέμα η προηγούμενη φράση αντικατοπτρίζει τη γνώμη μου στο θέμα (που κατά τον totem_lost δεν μετράει γιατί αναπαράγω στερεότυπα) και λέω στον άνθρωπο να την σκεφτεί. Δεν θα μπω σε αντιπαράθεση για το ποιος έχει δίκιο και άδικο. Ας σκεφτεί και τις δυο απόψεις, ας το ψάξει περισσότερο και ας αποφασίσει.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...