Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εδω και μήνες αγοράζω ενα γάλα φρέσκο 1,5% απο το supermarket της γειτονιάς μου το οποίο λήγει στις 3-4 ημέρες απο την μέρα παραγωγής , σύμφωνα με την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης.

 

Το γάλα που χρησιμοποιώ όμως στο πρωινό μου δεν ξεπερνά τα 50ml την μέρα με αποτέλεσμα να λήγει πριν το πιώ. Δεν θέλω να το πετάξω όμως και συνεχίζω να πίνω μέχρι να τελειώσει η έστω να περάσει τις 10 μέρες ληγμένο.

 

Αυτό το κάνω εδω και 4-5 μήνες και δεν έπαθα τίποτα, ούτε η γευση του μου φαίνεται διαφορετική ή περίεργη αλλα και δεν μυρίζει , ομως σήμερα πίνοντας 7 ημερών ληγμένο νιώθω αναταραχές στο στομάχι μου οι οποίες ξεκίνησαν πριν απο καμιά ώρα και ακούω και παράξενους ήχους (κάτι αντίστοιχο με τους ήχους που κάνει το στομάχι μας οταν δεν έχουμε φαει και πεινάμε πολυ).

 

Υπάρχει περίπτωση να πάθω τίποτα? ειναι ασφαλές? και αν όχι τι μπορώ να πάθω στην χειρότερη ?

 

δεν άνοιξα το θέμα για να με κράξετε που πίνω ληγμένα η να κάνουμε πλάκα γιαυτό παρακαλώ όποιος ξέρει να απαντήσει σοβαρά.

 

ευχαριστώ.

  • Απαντ. 48
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Το πιο πιθανό είναι ότι δε φταίει το γάλα. Και τα ληγμένα δηλαδή, που γυρνάνε πίσω από τα μαγαζιά, απλά τα ξαναπαστεριώνουν και τα ξαναστέλνουν. Η ημερομηνία λήξης είναι αρκετά αυστηρή στις περισσότερες περιπτώσεις, το προϊόν είναι ασφαλές για αρκετά παραπάνω.

 

Το χειρότερο που μπορείς να πάθεις είναι να τα βγάλεις όλα πάνω στη γειτόνισσα που προσπαθείς να ρίξεις εδώ και δυο μήνες (οπότε αντίο ελπίδα), εκτός κι άμα πιεις γάλα που έχει βγάλει κέρατα απ'τον καιρό που τ' άφησες.

 

Πίνε εβαπορέ που έχει πιο μικρές συσκευασίες.

Δημοσ.

Το πιο πιθανό είναι ότι δε φταίει το γάλα. Και τα ληγμένα δηλαδή, που γυρνάνε πίσω από τα μαγαζιά, απλά τα ξαναπαστεριώνουν και τα ξαναστέλνουν. Η ημερομηνία λήξης είναι αρκετά αυστηρή στις περισσότερες περιπτώσεις, το προϊόν είναι ασφαλές για αρκετά παραπάνω.

 

 

 

1ον Οι επιστροφές από ληγμένα γάλατα πάνε για καταστροφή, ή στην χειρότερη για χρησιμοποίηση σε κάποια ανακατεργασμένα τυριά!

 

2ον Στην Ελλάδα λόγω του συστήματος που έχουν οι γαλακτοβιομηχανίες για την συγκέντρωση του γάλακτος (από τον παραγωγό σε μικρότερους σταθμούς συγκέντρωσης και μετά με βυτιοφόρα στο εργοστάσιο) εφαρμόζεται το θέρμισμα. Μια πιο ήπια θερμική επεξεργασία από την παστερίωση που όμως και αυτό συνεισφέρει στην μείωση του μικροβιακού φορτίου. Έτσι οι 3-4 μέρες που δίνουν οι βιομηχανίες για λήξη άνετα πάνε στις 5-6 αν και εφόσον έχει τηρηθεί η ψυκτική αλυσίδα.

Οι δέκα μέρες που αναφέρεις μου ακούγονται πολύς χρόνος για να πω την αλήθεια. Αλλά αν δεν σου μυρίζει ή αν δεν το δεις να έχει "κόψει" το γάλα θεωρητικά δεν υπάρχει πρόβλημα αλλοίωσης.

Για να πάθεις κάτι (δλδ τροφοδηλητηρίαση) παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο. Αν υποθέσουμε ότι το γάλα στις 7 μέρες που το ήπιες είχε αρκετό μικροβιακό φορτίο αλλά όχι τόσο ώστε να προκαλέσει εμφανή αλλοίωση, τότε πιθανόν μπορεί να οφείλεται ο οργανισμός σου. Λίγο η πιθανή κούραση, λίγο κάποια καταπόνηση του ανοσοποιητικού σου μπορεί αυτήν την φορά να μην ανταποκρίθηκε ο οργανισμός σου ικανοποιητικά όπως τις άλλες φορές( όπως προείπα 10 μέρες είναι πολύς χρόνος για μένα).

Στην χειρότερη δηλαδή θα έχεις συμπτώματα τροφοδηλητηρίασης (δλδ διάρροια και εμετός κύριως.)

Προσωπική μου άποψη να μην χρησιμοποιείς γάλα ληγμένο τόσες μέρες.

Η λύση του εβαπορέ είναι καλή αν βέβαια είσαι εντάξει με την γεύση. Αλλιώς αγόρασε του μισού λίτρου φρέσκο γάλα αν και όπως το σκέφτομαι αυτό κάνεις τώρα (50ml/μέρα * 10μερες = 500ml)

 

Όλα τα παραπάνω βέβαια είναι μόνο για το γάλα που ανέφερες. Μπορεί να έφαγες και κάτι άλλο και να σε πείραξε αλλά για να ανέφερες μόνο το γάλα ξέρωντας κι εσύ τι έφαγες έχουμε ως πρώτο πιθανό αίτιο το γάλα.

Δημοσ.

Το κόλπο που έκανε η μαμά μου για να καταλάβει αν το γάλα έχει χαλάσει είναι να το βράσει.

Βάζεις λίγο σε ένα καφελίκι, και το αφήνεις να βράσει. Αν βράσει και είναι υγρό και κάνει τις φυσιολογικές του φουσκάλες, όλα καλά. Αν έχει κόψει, θα δεις κομματάκια να έχουν ενωθεί σαν κρέμα, αυτό σημαίνει ότι έχει χαλάσει και δεν κάνει για κατανάλωση.

Δημοσ.

Εδω και μήνες αγοράζω ενα γάλα φρέσκο 1,5% απο το supermarket της γειτονιάς μου το οποίο λήγει στις 3-4 ημέρες απο την μέρα παραγωγής , σύμφωνα με την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης.

 

Το γάλα που χρησιμοποιώ όμως στο πρωινό μου δεν ξεπερνά τα 50ml την μέρα με αποτέλεσμα να λήγει πριν το πιώ. Δεν θέλω να το πετάξω όμως και συνεχίζω να πίνω μέχρι να τελειώσει η έστω να περάσει τις 10 μέρες ληγμένο.

 

Αυτό το κάνω εδω και 4-5 μήνες και δεν έπαθα τίποτα, ούτε η γευση του μου φαίνεται διαφορετική ή περίεργη αλλα και δεν μυρίζει , ομως σήμερα πίνοντας 7 ημερών ληγμένο νιώθω αναταραχές στο στομάχι μου οι οποίες ξεκίνησαν πριν απο καμιά ώρα και ακούω και παράξενους ήχους (κάτι αντίστοιχο με τους ήχους που κάνει το στομάχι μας οταν δεν έχουμε φαει και πεινάμε πολυ).

 

Υπάρχει περίπτωση να πάθω τίποτα? ειναι ασφαλές? και αν όχι τι μπορώ να πάθω στην χειρότερη ?

 

δεν άνοιξα το θέμα για να με κράξετε που πίνω ληγμένα η να κάνουμε πλάκα γιαυτό παρακαλώ όποιος ξέρει να απαντήσει σοβαρά.

 

ευχαριστώ.

Ε θα ξεμειναν απο τα καλα συντηριτικα στην τελευταια παρτιδα και θα ριξαν τιποτα της πλακας.

 

Παντως αφου τους καταφερνεις να πιστευουν οτι τα γραφεις και τα ρωτας σοβαρα ολα αυτα, και σου απαντανε και σοβαρα, μπραβο σου B)

Δημοσ.

Παιδια βρηκαμε τουλαχιστον οτι φταιει το γαλα και οχι κατι αλλο.

 

Μπορεί πάντα να είναι συνδυασμός. Αν και μόνο η αναταραχή που περιγράφει δεν είναι σύμπτωμα για να είσαι σίγουρος για τροφοδηλητηρίαση. Μπορεί να είναι απλή δυσπεψία.

Δημοσ.

Εδω και μήνες αγοράζω ενα γάλα φρέσκο 1,5% απο το supermarket της γειτονιάς μου το οποίο λήγει στις 3-4 ημέρες απο την μέρα παραγωγής , σύμφωνα με την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης.

 

Το γάλα που χρησιμοποιώ όμως στο πρωινό μου δεν ξεπερνά τα 50ml την μέρα με αποτέλεσμα να λήγει πριν το πιώ. Δεν θέλω να το πετάξω όμως και συνεχίζω να πίνω μέχρι να τελειώσει η έστω να περάσει τις 10 μέρες ληγμένο.

 

Αυτό το κάνω εδω και 4-5 μήνες και δεν έπαθα τίποτα, ούτε η γευση του μου φαίνεται διαφορετική ή περίεργη αλλα και δεν μυρίζει , ομως σήμερα πίνοντας 7 ημερών ληγμένο νιώθω αναταραχές στο στομάχι μου οι οποίες ξεκίνησαν πριν απο καμιά ώρα και ακούω και παράξενους ήχους (κάτι αντίστοιχο με τους ήχους που κάνει το στομάχι μας οταν δεν έχουμε φαει και πεινάμε πολυ).

 

Υπάρχει περίπτωση να πάθω τίποτα? ειναι ασφαλές? και αν όχι τι μπορώ να πάθω στην χειρότερη ?

 

δεν άνοιξα το θέμα για να με κράξετε που πίνω ληγμένα η να κάνουμε πλάκα γιαυτό παρακαλώ όποιος ξέρει να απαντήσει σοβαρά.

ευχαριστώ.

50ml???

γατι εισαι;

αυτη η ποσοτητα ειναι πολυ μικρη για να σου δημιουργησει αυτα που γραφεις.-

 

πες μας για κανα ονειρο...γιατι ο αλλος σε φαγε λαχανο

 

Δημοσ.

Αν το γάλα έχει φτάσει σε μια τάξη μικροβιακού φορτίου γύρω στα 106 - 107 cfu/ml (κύτταρα ανα ml) δεν νομιζω ότι 50 με 500 εκατομμύρια πρόσθετα μικρόβια στο στομάχι του θα τον άφηναν αδιάφορο.

Δημοσ.

προσωπικα δεν εχω παθει κατι απο ληγμενο γαλα..ουτε αλλος κοσμος που ξερω.αλλο θα ειναι..

και εγώ δεν είχα πάθει μέχρι σήμερα. Μια φορά μάλιστα είχα πιεί καταλάθος απο πιο παλιό γάλα και είχε κάτι κομμάτια άσπρα μέσα , λες και είχε πήξει κάπως αλλα το έφτισα.

 

7 ημέρες ληγμένο γάλα; :confused:

Αν θες την γνώμη μου, μην το ξανακάνεις!

 

δηλαδή κάνει κακό ? η να μην ξαναπιώ γιατι ίσως και να κάνει κακο?

 

Παιδια βρηκαμε τουλαχιστον οτι φταιει το γαλα και οχι κατι αλλο.

 

ναι αλλα πως ξέρω πως το γάλα μου δημιούργησε αυτό το πράγμα?

 

50ml???

γατι εισαι;

αυτη η ποσοτητα ειναι πολυ μικρη για να σου δημιουργησει αυτα που γραφεις.-

 

πες μας για κανα ονειρο...γιατι ο αλλος σε φαγε λαχανο

 

 

το ρίχνω στην σαλάτα μου , ειναι συνταγή, δεν πίνω σε ποτήρι απλα έγραψα πίνω γιατι ειναι το ίδιο πράγμα και δεν ήθελα να δώσω άχρηστες πληροφορίες.

 

Αν το γάλα έχει φτάσει σε μια τάξη μικροβιακού φορτίου γύρω στα 106 - 107 cfu/ml (κύτταρα ανα ml) δεν νομιζω ότι 50 με 500 εκατομμύρια πρόσθετα μικρόβια στο στομάχι του θα τον άφηναν αδιάφορο.

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

δηλαδή πίνω μικρόβια χωρίς να το γνωρίζω ?!!

νόμιζα πως όταν χαλάει απλά αποσυντίθεται και μουχλιάζει , αλλα θυμάμαι σε μια εκπομπή με περίεργα στο makedoniΤv που ένας τύπος έτρωγε επίτηδες μουχλιασμένα φαγητά και δεν πάθαινε τίποτα.

Δημοσ.

Ότι τρως/τρώμε έχει μικρόβια (εκτός από τις κονσέρβες αν και πάλι εκεί δεν είναι απόλυτο).

Το φρέσκο γάλα στην Ελλάδα από την νομοθεσία επιβάλλεται να έχει έως 100 κύτταρα(μικρόβια) / ml αν θυμάμαι καλά μετά την παστερίωση.

Από την στιγμή βέβαια που συσκευαστεί ξεκινάει και ο πολλαπλασιασμός των μικροβίων που περιέχει. Σ'αυτά οφείλεται η αλλοίωση του. Και ανάλογα με την θερμοκρασία που αποθηκεύεται ο ρυθμός είναι μικρότερος ή μεγαλύτερος. Πιθανώς ένα γάλα μιας μέρας εκτός ψυγείου να είναι ακατάλληλο για κατανάλωση.

 

νόμιζα πως όταν χαλάει απλά αποσυντίθεται και μουχλιάζει

Η αποσύνθεση και το μούχλιασμα οφείλονται σε μικρόβια. Σε βακτήρια και μύκητες δηλαδή.

 

Το ροκφόρ εμβολίαζεται με ένα συγκεκριμένο στέλεχος μύκητα το οποία μέσα από την "μούχλα" που δημιουργεί προσδίδει στο τυρί ορισμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Δημοσ.

Γιατί δεν παίρνεις μακράς παστερίωσης, είναι 30 με 40 λεπτά ακριβότερο αλλά κρατάει 1 μήνα, ενώ η γεύση του είναι σαν φρέσκο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...