Προς το περιεχόμενο

Τέλος στα γκολ φαντάσματα από τη FIFA με τη χρήση της τεχνολογίας


dimitris2006

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ύστερα από αρκετά χρόνια λανθασμένων σφυριγμάτων και διαιτητικών αποφάσεων, η FIFA προχώρησε στην έγκριση αξιοποίησης μιας τεχνολογίας καταγραφής της μπάλας σε ποδοσφαιρικούς αγώνες.Συγκεκριμένα θα γίνει χρήση του HawkEye έτσι ώστε να αποφευχθεί η καταμέτρηση των “γκολ φαντασμάτων”, ή αλλιώς των γκολ όπου η μπάλα φαίνεται ότι καταλήγει στην εστία αλλά αναπηδά έξω από αυτή. Πολλές φορές η οπτική επαφή των διαιτητών δεν είναι η κατάλληλη έτσι ώστε να παρθεί η σωστή απόφαση, η οποία πολλές φορές μπορεί να είναι ξεκάθαρη μόνο μέσω ενός replay της κάμερας . Δεν είναι λίγες οι φορές όπου λαθεμένες διαιτητικές αποφάσεις έχουν αλλοιώσει αποτελέσματα ποδοσφαιρικών και όχι μόνο αγώνων, κοστίζοντας έτσι εκατομμύρια στις ομάδες.

 

Το HawkEye έχει χρησιμοποιηθεί ορισμένες φορές στο παρελθόν και στο τέννις και πρόκειται να κάνει χρήση ειδικών καμερών μικροσκοπικού μεγέθους, οι οποίες θα τοποθετούνται στα δοκάρια των τερμάτων, έτσι ώστε να καταμετρείται ή όχι με ασφάλεια ένα τέρμα. Για μεγαλύτερη σιγουριά γίνεται χρήση μιας ακόμη τεχνολογίας με το όνομα GoalRef. Μέσω αυτής δημιουργείται χαμηλό μαγνητικό πεδίο το οποίο είναι σε θέση να μεταβάλλεται κατά την επίτευξη ενός γκολ, ειδοποιώντας αυτόματα το ρολόι του διαιτητή.

 

Αν και τα παραπάνω πρόκειται να εφαρμοστούν σύντομα στους αγώνες της FIFA και συγκεκριμένα το Δεκέμβριο στο Τόκυο, υπάρχουν ακόμη ορισμένες εφαρμογές της τεχνολογίας που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη λήψη σωστών αποφάσεων και σε άλλες "δύσκολες" περιπτώσεις όπως αυτή του offside. Για παράδειγμα μια τέτοια τεχνολογία θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη χρήση υπηρεσιών τοποθεσίας (όχι απαραίτητα GPS) στα παπούτσια των αθλητών, όπου σε συνδυασμό με τον υπολογισμό της γεωμετρικής τους θέσης να εντοπίζονται αυτόματα όταν βρίσκονται σε αντικανονική θέση.

 

Link.png Site: gizmodo.com

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 66
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Καλά όλα αυτά, αλλά δεν θα ήταν πιο απλό να τοποθετούταν μόνιτορ σε ορισμένο σημείο για τη παρακολούθηση των replays; Παράδειγμα, στο euro κάποιο γήπεδο είχε οθόνες στην οροφή για παρακολούθηση των τηλεοπτικών στιγμιοτύπων!

 

 

Μάλλον μου κάνει για κίνητρο κέρδους η υπόθεση... σκεφτείτε μόνο το κόστος του εξοπλισμού!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θα ήταν πιο απλό να αλλάξουν οι κανονισμοί του ποδοσφαίρου, ώστε να πρέπει ο διαιτητής να δει τα ριπλέι πριν κατοχυρώσει ή όχι ένα τέρμα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

τι μικροκάμερες και βλακείες.... πραγματικά δεν το κατάλαβα ποτέ αυτό το πραγμα... δλδ μια κανονική κάμερα δίπλα στο τέρμα που να καταγράφει και σε περίπτωση αμφιβολίας ο διαιτητής να έχει άμεση πρόσβαση στο replay είναι τόσο δύσκολο???????? ώρες ώρες λέω στον εαυτό μου γτ δεν έχουνε μια τηλεόραση να παίζει NOVA για να βλέπουν το replay? ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συμφωνώ με τους υπόλοιπους.

Θα μπορούσαν απλά να έβαζαν κάποια άτομα (ακόμα και ένας μπορεί) να βλέπει ένα replay και αναλόγως να επιβεβαιώνει ή να αλλάζει την άποψη του διαιτητή.

Τώρα για 2-3 δευτερόλεπτα που θα κάνει να πει δεν χάθηκε και ο κόσμος.

Εξάλλου δεν χρειάζεται να εφαρμόζεται πάντα αλλά μόνο σε δύσκολες φάσεις (offside) και πάντα σε πέναλτι :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ναι αλλά και πάλι με την χρήση ριπλέι είναι πολύ δύσκολο εδώ καθόμαστε 5 άτομα και διαφωνούμε με το ριπλέι έχοντας πέντε διαφορετικές γνώμες!! Αν είναι ένας που θα κοιτάει ποιος θα είναι αυτός θα είναι άνθρωπος εμπιστοσύνης όπως και να έχει όπου μεσολαβεί άνθρωπος υπάρχει και λάθος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το replay θα μπορούσε ίσως να χρησιμοποιηθεί αλλά με κάποιο περιορισμό όμως, πχ. κάθε ομάδα να έχει δικαίωμα να ζητήσει replay από τον διατητή μέχρι 3 φορές σε κάθε αγώνα ώστε να μην γίνεται κατάχρηση.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν μου έχει ξανατύχει να διαβάσω topic στο insomnia, να έχουν γραφτεί 10 σχόλια και να συμφωνώ και με τα 10. Κανένας φούρνος θα γκρέμισε!

Συζητούσαμε αυτό το θέμα τις προάλλες και δεν μου φαίνεται τόσο απλό. Αν αρχίσουν οι διαιτητές να κοιτάνε τα replays, τα λάθη θα λιγοστέψουν τρομερά, αλλά θα χαθεί μεγάλο μέρος του τυχαίου στο ποδόσφαιρο. Δεν ξέρω ποιό από τα δύο προτιμώ. Και εγώ είχα καταλήξει σε αυτό που λέει ο panospc.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

καλα εκαναν .... υπαρχει ομαδα που κατεκτησε παγκοσμιο κυπελλο με γκολ που μετα απο τοσες δεκαετιες δεν ξερει κανεις αν ηταν γκολ ή οχι . Καιρος ηταν να μην μπορει κανεις να περνει τιτλους απο τετοια τυχη . Για να μπει γκολ ΠΡΕΠΕΙ να γινει λαθος απο την αντιπαλη ομαδα . Αλλιως δεν μπαινει με τιποτα . Το να μπει απο λαθος του διαιτητη ειναι βλακεια

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...