sofiabndi Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 Καλησπέρα ονομάζομαι Σοφία και είμαι δευτεροετής της ιατρικής.Έχω όνειρο να συνεχίσω τις σπουδές μου στην Αμερική. Μήπως κάποιος θα μπορούσε να μου απαντήσει υπεύθυνα τι εξετάσεις απαιτούνται ώστε να μπω σε κάποιο αμερικανικό πανεπιστήμιο για να πάρω ειδικότητα; Επίσης θα ήταν πολύ χρήσιμο να μου αναφέρει κάποιος αν ξέρει πόσο κοστίζει η ζωή εκεί και που κυμαίνονται τα δίδακτρα των πανεπιστημίων. Τελευταίο και πολύ σημαντικό μήπως κάποιος γνωρίζει τρόπους που θα μπορούσα από τώρα να ξεκινήσω την προετοιμασία μου για τις εξετάσεις και τις συνεντεύξεις που απαιτούνται για να γίνω δεκτή σε κάποιο πανεπιστήμιο της Αμερικής;Το ξέρω ότι είναι πολύ νωρίς να τα σκέφτομαι όλα αυτά από τώρα αλλά είναι υπερβολικά σημαντικό για εμενα να σπουδάσω εκει!!!
geowizard Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 Αρχικα απο οτι καταλαβα θελεις μεταπτυχιακό και διδακτορικό εκει, ετσι; Η ζωη εκει ειναι λιγο (εως και αρκετα) πιο φτηνη απο εδω αλλα ειναι λιγο ανεβασμενα (σε καποιες περιοχες) τα νοίκια και εννοείται οτι ασφάλεια ζωης ουτε που την σκέφτεσαι!
sofiabndi Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 Μέλος Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 Ναι θέλω μεταπτυχιακό και διδακτορικό εκει, αλλά και ειδικότητα.Δεν μου αρέσει καθόλου η ιδέα να γεράσω περιμένοντας στις τεράστιες λίστες ειδικότητας της Ελλάδας!Σε ευχαριστώ πολύ για την απαντησή σου.
FilipposMD Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 Σοφία, τα λες λίγο μπερδεμένα νομίζω. Αν θες να κάνεις ειδικότητα στην Αμερική είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τα μεταπτυχιακά. Το μεταπτυχιακό το πληρώνεις (ακριβά) και κάθε πανεπιστήμιο μπορεί να ζητάει διαφορετικά πράγματα. Αντιθέτως, αν κάνεις ειδικότητα στην Αμερική θα πληρώνεσαι κανονικά. Δουλειά είναι εξάλλου και μάλιστα πολύωρη και σκληρή. Για να μπορείς να κάνεις ειδικότητα στις ΗΠΑ όμως πρέπει να έχεις άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Για να την πάρεις, πρέπει να δώσεις τις εξετάσεις USMLE. Χρειάζονται διάβασμα και προετοιμασία και έχει 3 διαφορετικές εξετάσεις. Το step 1 είναι τα προκλινικά μαθήματα, το step 2 είναι τα κλινικά και το step 3 είναι δοκιμασία με ασθενή/ηθοποιό. Καλό είναι να προτετοιμάζεσαι όσο είσαι ακόμα στη σχολή, αλλά πρώτα ρώτησε και διάβασε πολύ για τα υπέρ και τα κατά της ειδικότητας στις ΗΠΑ. Υπάρχουν και εξειδικευμένα ιατρικά fora, στα οποία γράφουν και αρκετοί γιατροί που δουλεύουν στις ΗΠΑ. edit: για μεταπτυχιακό στις ΗΠΑ φεύγω εγώ (είμαι γιατρός) σε 1 μήνα, οπότε σε αυτό το κομμάτι μπορώ να σου δώσω περισσότερες πληροφορίες, αλλά μάλλον πρέπει να έχεις κάποια πιο συγκεκριμένη εικόνα στο μυαλό σου.
partblah1990 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 Σίγουρα χρειάζεσαι κάποιο πτυχίο που να πιστοποιεί την άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας. Έπειτα κάνεις αίτηση στα πανεπιστήμια που σε ενδιαφέρουν και περιμένεις να κάνουν δεκτή αίτηση σου.Ακόμα, θα πρέπει να περάσεις και κάποιες εξετάσεις που διεξάχονται απο το πανεπιστήμιο που θα διαλεχθείς, τόσο στο γνωστικό αντικείμενο που έχεις διαλέξει όσο και στο επίπεδο των αγγλικών σου.
sofiabndi Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 Μέλος Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 Χίλια ευχαριστώ παιδιά είστε πολύ βοηθητικοί.
Επισκέπτης Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 Σίγουρα χρειάζεσαι κάποιο πτυχίο που να πιστοποιεί την άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας. προτεραιότητα σε IELTS εδώ, αν δεν υπάρχει (ή δεν δέχονται) κάποιο από τα γνωστά certificates
fylatos Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 Λοιπόν, αρχικά πρέπει να καταλάβεις ότι πας εκτός ευρώπης και άρα το πτυχίο σου δεν τυγχάνει άμεσης αναγνώρισης. Πρέπει να δώσεις τα τρία στάδια του usmle και να τα περάσεις επιτυχώς. Είναι δύσκολες και απαιτητικές πρακτικές και θεωρητικές εξετάσεις. Μπορείς να προετοιμαστείς σχετικά εύκολα αν αρχίσεις τώρα. Προτείνω τα βιβλία της kaplan medicine. Αφού περάσεις τις εξετάσεις, θα κάνεις αιτηση για να μπείς στο nrmb αυτό είναι το πρόγραμμα αντιστοίχισης στις ειδικότητες. Όλοι περνάνε από αυτό. Μερικά πανεπιστήμια ανα ειδικότητα δεν δέχονται άτομα που δεν έχουν αποφοιτήσει από usa based medical school. Άλλες ειδικότητες είναι εύκολες άλλες δύσκολες. Η διαδικασία μοιάζει λίγο με το μηχανογραφικό. Ακολουθούν συνεντεύξεις. Εκεί καλό είναι να δείξεις προϋπηρεσία είτε από εργασία τα καλοκαίρια είτε από παρακολούθηση έξτρα εφημεριών. Επίσης καλή είναι μια ή περισσότερες δημοσιεύσεις σε υψηλού impact factor περιοδικού. Επίσης βλέπουν το class rank σου και τις συστατικές. Πολύ σημαντικός ο βαθμός στο usmle, ίσως το πιο σημαντικό. Βοηθάει να έχεις GRE, ένα πιστοποιητικό γλωσσομάθειας. Αν φτάσεις στην συνέντευξη έχεις ένα 20% σαν ξένη να γίνεις δεκτή (το επίσημο νούμερο είναι γύρω στο 18%). Μετά αφού τελειώσεις το πρώτο έτος (internship) δίνεις εξετάσεις για να μπείς στο μεγαλύτερο έτος. Θα έλεγα ότι σε μερικές ειδικότητες δεν έχουν δεχτεί σχεδόν ποτέ ξένους, εκτός αν έκαναν το md εκεί. Υπάρχουν προγράμματα που ουσιαστικά παρακολουθείς για να πάρεις μετά από 3 χρόνια md εκεί. Αλλά κοστίζουν και είναι σπάσιμο γιατί ξανακάνεις την μισή ιατρική. Αν τυχόν σε κάνουν δεκτή πρέπει να βγάλεις βίζα. Αν τελειώσεις την ειδικότητα και πάλι δεν έχεις άδεια άσκησης. Πρέπει να περάσεις τις εξετάσεις της ειδικότητας και πάλι μερικές πολιτείες δεν δέχονται και δεν αναγνωρίζουν το πρώτο πτυχίο από την Ελλάδα. Άρα θέλει πάλι ψάξιμο, ως προς το ποιοί το δέχονται. Μετά αφού περάσεις τις εξετάσεις εγγράφεσαι στον ιατρικό σύλλογο της κάθε περιοχής. Πρέπει να βγάλεις πράσινη κάρτα και τα συναφή. Μετά μπορείς να κάνεις υποεξειδίκευση. Το μεταπτυχιακό είναι άσχετο με την ειδικότητα και είναι σαν στην Ελλάδα. Δεν αποτελεί τίτλο ειδικότητας. Το ίδιο και το διδακτορικό. Τα δίδακτρα για την ειδικότητα είναι γύρω στις 150000-250000 σύνολο (μόνο δίδακτρα) αλλά ισοσκελίζονται μερικώς με το stipend που θα παιρνεις επειδή δουλεύεις. Θα χρωστάς γύρω στα μισά στο τέλος, αφού θα πρέπει να πληρώνεις και διαμονή και διατροφή. Το πρώτο πιο ακριβό το δεύτερο πιο φθηνό από εδώ. Ανάλογα με την περιοχή και το πως θα ζεις. Γενικά θα έλεγα ότι αξίζει αν είσαι πολύ αφοσιωμένη και μόνο. Καλό είναι να επιδιώξεις να πας σε ένα καλοκαιρινό externship σε μεγάλο έτος για να δεις την κατάσταση από κοντά. Να περιμένεις πολύ περισσότερες ώρες δουλειάς από έναν ειδικευόμενο εδώ, λόγω αναλογίας ιατρών/ασθενών. Ρώτα ελεύθερα.
insomniaK Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 Χίλια ευχαριστώ παιδιά είστε πολύ βοηθητικοί. Ναι σαν ρόδες. Για ειδικότητα δώσε βάση σε αυτά που ανέφερε ο Φίλιππος. Για μεταπτυχιακό είναι διαφορετική η διαδικασία. Και μία συμβουλή, αν μπορείς πήγαινε ωσ επισκεπτρια έστω για ένα μήνα σε κάποια ιατρική σχολή στις ΗΠΑ, προσμετράει στην αξιολόγηση σου. Για τα κόστη κλπ κλπ διαφέρει αρκετά από πόλη σε πόλη και έχεις 3-4 χρόνια μπροστά σου.
FilipposMD Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 Και 1-2 γενικές συμβουλές. Στις ΗΠΑ και όχι μόνο αξιολογούνται υπέρ σου και κάποιες δραστηριότητες που στην Ελλάδα δεν τις έχουμε σε μεγάλη υπόληψη. Πχ στη σχολή σου υπάρχει μια φοιτητική οργάνωση που λέγεται HELMSIC. Πήγαινε και ασχολήσου και κάνε τα καλοκαίρια όσες περισσότερες ανταλλαγές στο εξωτερικό μπορείς. Αν μπορούν να είναι στη Βόρεια Αμερική οι ανταλλαγές, ακόμα καλύτερα. Και όπως σου είπαν, ψάξε πώς μπορείς να περάσεις χρόνο στις ΗΠΑ. Πχ, στα μεγάλα έτη, δικαιούσαι να κάνεις την πρακτική άσκηση κάποια κλινικής σε άλλο πανεπιστήμιο. Μπορείς δηλαδή αντί να κάνεις 3 μήνες παθολογία στη σχολή σου, να πας να κάνεις 3 μήνες παθολογία στις ΗΠΑ (αρκεί να σε δεχτούν) και να έρθεις να δώσεις εδώ τις εξετάσεις. Σίγουρα θα είναι πιο δύσκολο και θα σου κοστίσει και σε χρήματα, αλλά αν σκοπεύεις να πας Αμερική, θα σου είναι απίστευτα χρήσιμο. Θα δεις πώς είναι τα πράγματα εκεί, θα μπορείς να πάρεις συστατικές για αργότερα κτλ. Καλό είναι επίσης να συμμετάσχεις σε εθελοντικές δραστηριότητες. Πχ ιατρείο των γιατρών του κόσμου στην Αθήνα. Μετράνε στο βιογραφικό σου, πέρα από το γεγονός ότι σου προσφέρουν πολύτιμες εμπειρίες.
sofiabndi Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 Μέλος Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 Παιδιά είστε αστέρια. Δε ξέρετε πόσο με βοηθήσατε. Με τρόμαξε αυτό που άκουσα για τις περιορισμένες ειδικότητες που μπορείς να γίνεις δεκτός αν έχεις πτυχίο ιατρικής εκτός της Αμερικής!!!Δηλαδή αν θες χειρουργική τι γίνεται;Μήπως είναι καλύτερα να πάρω εδώ ή σε καποια χώρα εντός ευρωπαϊκής ένωσης ειδικότητα και να αφήσω την Αμερική για μεταπτυχιακό ή διδακτορικο;
fylatos Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 Παιδιά είστε αστέρια. Δε ξέρετε πόσο με βοηθήσατε. Με τρόμαξε αυτό που άκουσα για τις περιορισμένες ειδικότητες που μπορείς να γίνεις δεκτός αν έχεις πτυχίο ιατρικής εκτός της Αμερικής!!!Δηλαδή αν θες χειρουργική τι γίνεται;Μήπως είναι καλύτερα να πάρω εδώ ή σε καποια χώρα εντός ευρωπαϊκής ένωσης ειδικότητα και να αφήσω την Αμερική για μεταπτυχιακό ή διδακτορικο; Γενικα σε χειρουργικες ειδικοτητες ειναι λιγο δυσκολο και σε μερικες αδυνατο γιατι δινουν λιγες θεσεις. Μπορεις να το δεις ανα σχολη. Μην τρομαζεις, απλα προσπαθησε το. Γενικα ευρωπη δεν ειναι καθολου ασχημα και σε πολλα σημεια της διαδικασιας πιο καλα, αγγλια, γερμανια, σουηδια. πχ. Απλα ξεφευγεις απο ζορι. Sent from my MotoA953 using Insomnia
sofiabndi Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 Μέλος Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 Όταν λες ότι ξεφεύγω από το ζόρι με το να πάρω ειδικότητα εντός ευρώπης τι εννοείς;Τι απαιτήται για παράδειγμα αν θελήσω να κάνω την προσπαθειά μου στη Σουηδία;Μήπως ξέρεις σε ποια ειδικότητα προσφέρονται πολλές θέσεις στην Αμερική;
geowizard Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 Εγω θα ελεγα να παρεις ειδικότητα εδω και μετα κατευθείαν εκει για μεταπτυχι και δοκτορατο. Αν μπλεξεις εκει με ειδικοτητες κτλ ζητω που καηκαμε!
fylatos Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2012 Όταν λες ότι ξεφεύγω από το ζόρι με το να πάρω ειδικότητα εντός ευρώπης τι εννοείς;Τι απαιτήται για παράδειγμα αν θελήσω να κάνω την προσπαθειά μου στη Σουηδία;Μήπως ξέρεις σε ποια ειδικότητα προσφέρονται πολλές θέσεις στην Αμερική; Πολλες θεσεις σε ξενους; Απλα δεν μπορω να σου απαντησω. Ανα ετος και σχολη θα δεις διαφορα. Ευρωπη αναγνωριζεται το πτυχιο και τα εργασιακα σου δικαιωματα. Για Σουηδια απο φιλο που κανει ειδικοτητα στο Karolinska (που δεν εχει κατι να ζηλεψει απο τα καλυτερα στην αμερικη) ξερω οτι παλι απαιτειται καλος βαθμος, προσοντα, γενικο βιογραφικο και καλα αγγλικα, ενω θα πρεπει σε ενα χρονο και κατι να δωσεις και σουηδικα. Αγγλια ειναι πιο ευκολα και γερμανια αυτη τη στιγμη εχει ζητηση. Λεπτομερειες μπορω να σου πω μονο για αμερικη και μια ειδικοτητα. Σορρυ. Sent from my MotoA953 using Insomnia
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα