μαφαλντα Δημοσ. 13 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2012 Δεν χορεύω παραδοσιακούς χορούς αλλά μου αρέσει να βλέπω άλλους να το κάνουν-που να ξέρουν. Σε γάμους που έχω πάει θέλω να πεθάνω.Μου αρέσουν οι κρητικοί,οι ποντιακοί και το τσάμικο.Δεν αντέχω το τσιφτετέλι -ειδικά από άντρες.Το ζεμπέκικο αν ξέρει ο άλλος να το χορεύει μου αρέσει.Αλλά παραδοσιακή μουσική δεν ακούω δλδ είμαι σπίτι και βάζω τα σαράντα παλικάρια.Αμα τύχει.
deesnider Δημοσ. 13 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2012 Δεν αντέχω το τσιφτετέλι -ειδικά από άντρες. Συμφωνώ απολύτως με το «ειδικά από άντρες»... Το ζεμπέκικο αν ξέρει ο άλλος να το χορεύει μου αρέσει. ...και θεωρώ δεδομένο ότι η θέση σου είναι η ίδια, απέναντι στο «έγκλημα» να χορεύει ζεϊμπέκικο ...γυναίκα.
status Δημοσ. 13 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2012 Γαμάτοι είναι, όσοι απαρνούνται τους παραδοσιακούς χορούς είναι βλακάκια, με την κακή έννοια του όρου, νεόπλουτοι και βαθύβλακες.
geowizard Δημοσ. 13 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2012 Γαμάτοι είναι, όσοι απαρνούνται τους παραδοσιακούς χορούς είναι βλακάκια, με την κακή έννοια του όρου, νεόπλουτοι και βαθύβλακες. Εγω παλι θεωρω οτι οσοι τους αρεσουν ειναι τα στολιδια που ειπες....
ΝικήταςΤ Δημοσ. 13 Αυγούστου 2012 Μέλος Δημοσ. 13 Αυγούστου 2012 Δεν χορεύω παραδοσιακούς χορούς αλλά μου αρέσει να βλέπω άλλους να το κάνουν-που να ξέρουν. Σε γάμους που έχω πάει θέλω να πεθάνω.Μου αρέσουν οι κρητικοί,οι ποντιακοί και το τσάμικο.Δεν αντέχω το τσιφτετέλι -ειδικά από άντρες.Το ζεμπέκικο αν ξέρει ο άλλος να το χορεύει μου αρέσει.Αλλά παραδοσιακή μουσική δεν ακούω δλδ είμαι σπίτι και βάζω τα σαράντα παλικάρια.Αμα τύχει. Μέγιστη αμαρτία να μη σηκώνεσαι! Ο πατροπαράδοτος τρόπος εκμάθησης ήταν να είσαι μέρος του κύκλου και πιασμένος προς το τέλος να ακολουθείς όπως μπορείς, μέχρι να μάθεις. Ο χορός είναι έκφραση και αυτός που πασχίζει να μάθει, απαιτεί σεβασμό και μόνο για την προσπάθεια. Πριν δύο χρόνια ήλθε σε μένα να μάθει ο σύζυγος μίας συναδέλφου (συνταξιούχος καλοστεκούμενος) ο ο οποίος δεν χόρευε καθόλου. Έλα που τώρα κάνει κάτι χτυπήματα σε ζειμπέκικο, μπάλο, σιγανό και εγώ το φχαριστιέμαι πιο πολύ από αυτόν. Ιδίως όταν σκέφτομαι ότι μου είχε πει πως έβλεπε τους άλλους να χορεύουν και αυτός καθόταν και μαράζωνε.
status Δημοσ. 13 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2012 Εγω παλι θεωρω οτι οσοι τους αρεσουν ειναι τα στολιδια που ειπες.... Κοίτα, δεν ξέρω τι κάνουν στο χωριό σου, αλλά εδώ που ζω οι άνθρωποι κρατάνε μερικές παραδόσεις ζωντανές, όχι σαν την Πελοπόννησο που το να είσαι "κλαρινατζής" ή οποιοδήποτε παραδοσιακό όργανο είναι προσβολή, πόσο μάλλον να τα χορεύουν. Τέτοια πράγματα είναι ντροπή γκεο(βαγκεο)γουίζαρντ, ντροπή.
geowizard Δημοσ. 13 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2012 Κοίτα, δεν ξέρω τι κάνουν στο χωριό σου, αλλά εδώ που ζω οι άνθρωποι κρατάνε μερικές παραδόσεις ζωντανές, όχι σαν την Πελοπόννησο που το να είσαι "κλαρινατζής" ή οποιοδήποτε παραδοσιακό όργανο είναι προσβολή, πόσο μάλλον να τα χορεύουν. Τέτοια πράγματα είναι ντροπή γκεο(βαγκεο)γουίζαρντ, ντροπή. Στο χωριο μου μια χαρα κρατανε τις παραδοσεις απλα δεν ειμαι υποχρεωμένος να μου αρεσουν. Ετσι οπως εσενα (π.χ.) δεν σου αρεσουν τα μπακλαβαδακια ετσι και σε μενα δεν μου αρεσουν οι παραδοσιακοι χοροι. Γουστα ειναι αυτα. Δηλαδη πρεπει σε καθε Ελληνα να του αρεσει το καλαματιανό;
μαφαλντα Δημοσ. 13 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2012 ...και θεωρώ δεδομένο ότι η θέση σου είναι η ίδια, απέναντι στο «έγκλημα» να χορεύει ζεϊμπέκικο ...γυναίκα. Εχω δει γυναίκες να χορεύουν άψογα το ζεϊμπέκικο .Οι περισσότερες βέβαια είναι χάλια ,εντελώς χάλια.Το ίδιο ισχύει και για τους άντρες-οι περισσότεροι είναι χάλια.Απλά δεν φοράνε γόβες και γι'αυτό φαίνονται λιγότερο γελοίοι. Μέγιστη αμαρτία να μη σηκώνεσαι! Θα δεχτώ τις συνέπειες.Δεν υπάρχει περίπτωση.
ΝικήταςΤ Δημοσ. 13 Αυγούστου 2012 Μέλος Δημοσ. 13 Αυγούστου 2012 Εχω δει γυναίκες να χορεύουν άψογα το ζεϊμπέκικο .Οι περισσότερες βέβαια είναι χάλια ,εντελώς χάλια.Το ίδιο ισχύει και για τους άντρες-οι περισσότεροι είναι χάλια.Απλά δεν φοράνε γόβες και γι'αυτό φαίνονται λιγότερο γελοίοι. Δεν ταιριάζει το ζεϊμπέκικο σε γυναίκα. Η επικρατέστερη άποψη, (και ορθότερη κατ' εμέ) είναι ότι η ονομασία κατάγεται από την φυλή των ζεϊμπέκιδων οι οποίοι αναφέρεται ότι ζούσαν βόρειοανατολικά της Θράκης. Αργότερα όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν τα εδάφη κατέβηκαν πιο νότια, στα παράλια της Μικράς Ασίας. Η φυλή ήταν πολεμοχαρής και αντιμαχόταν τους Τούρκους γι αυτό και ήταν ιδιαίτερα αγαπητοί από τους Έλληνες. Ο χορός πιθανώς προέρχεται από την προσπάθεια επίδειξης ανδρείας και οπλομαχίας (Εγκυκλοπαίδεια των Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών-Άλκης Ράφτης).
μαφαλντα Δημοσ. 14 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 14 Αυγούστου 2012 . Ο χορός πιθανώς προέρχεται από την προσπάθεια επίδειξης ανδρείας και οπλομαχίας (Εγκυκλοπαίδεια των Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών-Άλκης Ράφτης). Δεν ξέρω.Πάντως για επίδειξη ανδρείας και οπλομαχίας δεν μου κάνει.Μου φέρνει σε χορό-τελετουργία ,για μια ήττα,ένα θρήνο,κάτι ανεκπλήρωτο.
deesnider Δημοσ. 14 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 14 Αυγούστου 2012 Εχω δει γυναίκες να χορεύουν άψογα το ζεϊμπέκικο .Οι περισσότερες βέβαια είναι χάλια ,εντελώς χάλια.Το ίδιο ισχύει και για τους άντρες-οι περισσότεροι είναι χάλια.Απλά δεν φοράνε γόβες και γι'αυτό φαίνονται λιγότερο γελοίοι. Προφανώς δεν ήμουν κατανοητός. Δεν εννοούσα ότι μια γυναίκα δε μπορεί να μάθει να χορεύει «σωστά» (εντός εισαγωγικών, διότι δεν έχει συγκεκριμένα «βήματα», όπως οι περισσότεροι χοροί) το ζεϊμπέκικο. Μια χαρά μπορεί, όπως μια χαρά μπορεί κι ένας άντρας να μάθει πλέξιμο. Αμφότερες όμως οι περιπτώσεις είναι, ως θέαμα, τουλάχιστον αστείες. «Ο ζεϊμπέκικος, είναι χορός αποκλειστικά αντρικός και αυστηρά μοναχικός. Γι' αυτό και δε χώνεψα ποτέ τις γυναίκες που πάνε να τον χορέψουν, αλλά ούτε και τους ηλίθιους, που σηκώνονται σαράντα μαζί στην πίστα και κάνουν σβούρες...» (Γιώργος Ζαμπέτας) Από την άλλη μεριά, ισχύει όντως και το ότι οι περισσότεροι άντρες δεν τον χορεύουν σωστά. Αρκεί το δείγμα που παίρνουμε για να σχηματίσουμε τη συγκεκριμένη άποψη, να μην προέρχεται απ' όσους βλέπουμε σε τηλεοπτικά «πανηγύρια» και σε μοδάτα κλαμπάκια που «παίζουν ...ελληνικά». Διότι, όταν σηκώνεται ο κάθε φλώρος και θεωρεί ότι χορεύει ζεϊμπέκικο ...λικνίζοντας τη μεσούλα του και κουνώντας το κωλαράκι του, οι περισσότεροι που τον βλέπουν - ειδικά οι νεότεροι σε ηλικία - δεν κατανοούν ότι η επιεικέστερη αντίδραση που θα του άρμοζε, είναι ένας κεσές πρόβειο στη μάπα...
ΝικήταςΤ Δημοσ. 14 Αυγούστου 2012 Μέλος Δημοσ. 14 Αυγούστου 2012 Διότι, όταν σηκώνεται ο κάθε φλώρος και θεωρεί ότι χορεύει ζεϊμπέκικο ...λικνίζοντας τη μεσούλα του και κουνώντας το κωλαράκι του, οι περισσότεροι που τον βλέπουν - ειδικά οι νεότεροι σε ηλικία - δεν κατανοούν ότι η επιεικέστερη αντίδραση που θα του άρμοζε, είναι ένας κεσές πρόβειο στη μάπα... Άκομψο μεν, σωστό δε...
deesnider Δημοσ. 14 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 14 Αυγούστου 2012 Άκομψο μεν, σωστό δε... Το ομολογώ ταπεινά! Το τακτ μου πάει περίπατο ώρες ώρες... :devil:
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα