Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

1) Όταν κάποιος παρέχει τεχνική υποστήριξη υπολογιστών, δεν θεωρείται ελεύθερος επαγγελματίας αλλά ως ατομική επιχείρηση.

2) Αν κάποιος παρέχει υπηρεσίες προγραμματισμού η/υ, τότε είναι ελεύθερος επαγγελματίας.

Σωστά έτσι;

Η ερώτηση μου είναι... μπορεί κάποιος να τα ασκεί αυτά τα 2 ταυτόχρονα;

Δηλαδή αναλόγως την περίπτωση να θεωρείται το εισόδημα του είτε ως ελεύθερου επαγγελματία είτε ως επιτηδευματία;

Δημοσ.

Αν δε κανω λαθος ελευθεροι επαγγελματιες ειναι οι Δικηγοροι, Γιατροι κλπ. Οι κομμωτες, υδραυλικοι, τεχνικοι ειναι επιτηδευματιες. Αρα ουσιαστικα θα συνεχισει και θα ειναι επιτηδευματιας.

Δημοσ.

Ως ελεύθεροι επαγγελματίες θεωρούνται οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα το οποίο κατονομάζεται στο άρθρο 48 παρ. 1 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν.2238/1994), οι οποίοι αποκτούν εισόδημα της Ζ' πηγής.

(Άρθρο 48 παρ. 1: Εισόδημα από υπηρεσίες ελευθερίων επαγγελμάτων είναι οι αμοιβές από την άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, δικολάβου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου και εμπειρογνώμονα).

Δημοσ.

Μαλιστα. Προχτες ειχα διαφωνια με τον καθηγητη στο πανεπιστημιο για αυτο το θεμα παντως με το ποιοι και ποτε θεωρουνται.

Δημοσ.

καμία σχέση !!

ελεύθερος επαγγελματίας είναι αυτός που έχει ΑΤΟΜΙΚΗ επιχείρηση χωρίς ξεχωριστο ΑΦΜ, ανεξαρτήτως επαγγελματικού κλάδου..

Απλά η φοροδιαφυγή αφορά κυρίως κλάδους παροχής υπηρεσιών για αυτό αναφέρονται συνέχεια σε αυτό..

Εγώ που είμαι μέτοχος σε ΟΕ δεν θεωρούμαι ελ. επαγγελματίας με τη στενή έννοια του όρου, γιατί η εταιρία έχει δικό της ΑΦΜ και έδρα, και δικές της δηλώσεις κλπ.

Κι ας είναι το αντικείμενο μου στην παροχή υπηρεσιών πληροφορικής..

Δημοσ.

Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να είναι κάποιος και τεχνικός Η/Υ και προγραμματιστής , ένα άτομο δηλαδή να έχει γνώσεις και εμπειρία και στα δύο αντικείμενα.

Λογικά στην ατομική δε θα μπορείς να βάλεις πολλά ΚΑΔ ; Αυτά τα ξέρουν οι λογιστές καλύτερα, δεν ξέρω αν θα βρεις σοβαρή απάντηση εδώ...

Δημοσ.

επειδη καπου το διαβασα εδω μεσα...

αν κανεις εδρα βουλγαρια και δουλευεις εδω εισαι μια χαρα απο φορολογικης αποψης?!

δηλ.μπορεις να κοβεις αποδειξεις -τιμολογια?

Δημοσ.

επειδη καπου το διαβασα εδω μεσα...

αν κανεις εδρα βουλγαρια και δουλευεις εδω εισαι μια χαρα απο φορολογικης αποψης?!

δηλ.μπορεις να κοβεις αποδειξεις -τιμολογια?

Δεν θα κερδίσεις τίποτα από φόρους, αυτοί που κερδίζουν είναι αυτοί που έχουν δραστηριότητες σε πολλές χώρες π.χ. η ΦΑΓΕ.

Δημοσ.

κανε έναρξη ως ατομική επιχείρηση στην εφορία και θα 'σαι μια χαρα

Η ερώτηση μου ξεκινάει από ότι υπάρχει διαφορετική παρακράτηση φόρου για τον ελεύθερο επαγγελματία (20%) που δεν υπάρχει σε άλλες περιπτώσεις.

Στην φορολογική δήλωση μπορώ να δηλώνω π.χ εισόδημα 2000 ευρώ από ελεύθερο επάγγελμα και 1000 ευρώ από ατομική επιχείρηση;

Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να είναι κάποιος και τεχνικός Η/Υ και προγραμματιστής , ένα άτομο δηλαδή να έχει γνώσεις και εμπειρία και στα δύο αντικείμενα.

Λογικά στην ατομική δε θα μπορείς να βάλεις πολλά ΚΑΔ ; Αυτά τα ξέρουν οι λογιστές καλύτερα, δεν ξέρω αν θα βρεις σοβαρή απάντηση εδώ...

Η πληροφορική έχει ανύπαρκτο συνδικαλισμό σε σχέση με άλλους επαγγελματίες. Πράγμα που σημαίνει ότι όποιος θέλει κάνει ότι θέλει χωρίς καν να έχει πτυχίο (αν και δεν πολυχρειάζεται για να λέμε την αλήθεια)

Στο 2ο σκέλος θα συμφωνήσω. Ίσως να μην είναι το κατάλληλο μέρος εδώ. Ασε που οι λογιστές δεν είναι πληροφορικάριοι... ακόμη και τα φόρουμ τους επι πληρωμή είναι!

Δημοσ.

1) Όταν κάποιος παρέχει τεχνική υποστήριξη υπολογιστών, δεν θεωρείται ελεύθερος επαγγελματίας αλλά ως ατομική επιχείρηση.

2) Αν κάποιος παρέχει υπηρεσίες προγραμματισμού η/υ, τότε είναι ελεύθερος επαγγελματίας.

Σωστά έτσι;

Η ερώτηση μου είναι... μπορεί κάποιος να τα ασκεί αυτά τα 2 ταυτόχρονα;

Δηλαδή αναλόγως την περίπτωση να θεωρείται το εισόδημα του είτε ως ελεύθερου επαγγελματία είτε ως επιτηδευματία;

Έχεις μπερδευτεί λίγο.

Ελεύθερος επαγγελματίας θεωρείται αυτός που δεν έχει σχέση εξαρτημένης εργασίας με τον εργοδότη του, που δουλεύει τις ώρες και τις ημέρες που κρίνει ο ίδιος, που δεν είναι μισθωτός κτλ.

Ατομική επιχείρηση είναι η επιχείρηση που ανήκει σε ένα άτομο, ο ορισμός αυτός τη διαχωρίζει από τις εταιρείες κάθε είδους.

Συνεπώς είναι δυνατόν να έχει κάποιος ατομική επιχείρηση και ταυτόχρονα να είναι ελεύθερος επαγγελματίας.

Όσο για το αν κάποιος μπορεί ταυτόχρονα να παρέχει τεχνική υποστήριξη υπολογιστών και προγραμματισμού, ναι μπορεί.

• Like 1
Δημοσ.

Έχεις μπερδευτεί λίγο.

Ελεύθερος επαγγελματίας θεωρείται αυτός που δεν έχει σχέση εξαρτημένης εργασίας με τον εργοδότη του' date=' που δουλεύει τις ώρες και τις ημέρες που κρίνει ο ίδιος, που δεν είναι μισθωτός κτλ.

[/quote']

Τώρα τον ξεμπέρδεψες.

Δημοσ.

Ελευθέριο επάγγελμα είναι το επαγγέλμα που αναφέρεται στο άρθρο που αναφέρει ο The_Judas. Είναι ξεκάθαρος ο ορισμός.

Ελεύθερος επαγγελματίας θεωρείται αυτός που δεν έχει σχέση εξαρτημένης εργασίας με τον εργοδότη του, που δουλεύει τις ώρες και τις ημέρες που κρίνει ο ίδιος, που δεν είναι μισθωτός κτλ.

Καμία αναφορά στο άρθρο που κατονομάζει ακριβώς τα επαγγέλματα ;

Δημοσ.

Ελευθέριο επάγγελμα είναι το επαγγέλμα που αναφέρεται στο άρθρο που αναφέρει ο The_Judas. Είναι ξεκάθαρος ο ορισμός.

Καμία αναφορά στο άρθρο που κατονομάζει ακριβώς τα επαγγέλματα ;

Βασικά αυτό που παρέθεσε ο judas είναι μια λίστα επαγγελμάτων, δεν είναι ο ορισμός. Σου παραθέτω τον ορισμό περί ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων:

1. Έννοια Ελεύθερου Επαγγελματία - Ατομικής Επιχείρησης

1.α) Ελεύθερος επαγγελματίας θεωρείται ο επιτηδευματίας ο οποίος:

i) Προσφέρει ανεξάρτητες υπηρεσίες: Δηλαδή, δεν απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας (μισθωτός), έχει ελευθερία ενέργειας κατά την παροχή της εργασίας του, καθορίζει ο ίδιος το χρόνο και τα μέσα εκτέλεσης της εργασίας, χωρίς άμεσο έλεγχο του εργοδότη και φέρει τον κίνδυνο απ' αυτή ή εργάζεται με δική του κρίση και πρωτοβουλία, σε ημέρες και ώρες που καθορίζονται απ' αυτόν ελεύθερα ή ασχολείται παράλληλα και με άλλα επαγγέλματα, εξυπηρετώντας έναν ή πολλούς πελάτες του, έστω και έναντι μηνιαίου μισθού και μάλιστα για χρονικό διάστημα σχετικά μικρό.

ii) Οι υπηρεσίες που παρέχει χαρακτηρίζονται κυρίως από το πνευματικό και καλλιτεχνικό στοιχείο τους: Δηλαδή σύμφωνα με το άρθρο 8, του Ν.2589/2000 (κώδικας Φ.Π.Α) οι πράξεις του δεν συνιστούν παράδοση αγαθού.

1.β) Η ατομική επιχείρηση δεν έχει την ιδιότητα του νομικού προσώπου και αποτελείται από ένα φυσικό πρόσωπο, το οποίο ασκεί τη δραστηριότητά της. Το φυσικό πρόσωπο ενεργεί στο όνομά του και για λογαριασμό του και αναλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις της επιχείρησης έναντι τρίτων. Αυτό σημαίνει ότι το φυσικό πρόσωπο είναι αυτό που ευθύνεται για τυχόν χρέη της επιχείρησης σε δανειστές, προμηθευτές, κ.λπ.

πηγή: http://www.e-forolog...s.aspx?id=29437

Δημοσ.

Τα έχω διαβάσει όλα αυτά.

Ο διαχωρισμός δεν είναι μόνο νομικού ή γραφειοκρατικού περιεχομένου αλλά σαφώς παίζει ρόλο και το ασκούμενο επάγγελμα. Ο Ε.Ε συνήθως παρέχει εργασία με πνευματικό χαρακτήρα ενώ ο επιτηδευματίας έχει περισσότερο τεχνικό-πρακτικό χαρακτήρα.

Το ερώτημα μου είναι αν μπορώ να τα ασκώ ταυτόχρονα.

Για άλλη εργασία να θεωρούμε ως ελεύθερος επαγγελματίας και για άλλη ως ατομική επιχείρηση με ανάλογη παρακράτηση φόρου για το καθένα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...