Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μου ήρθε να ανοίξω ένα light θεματάκι, το οποίο μ' έχει απασχολήσει αρκετά, εδώ και πολλά χρόνια. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ό,τι λέει ο τίτλος. Σε κάπως πιο «ειδικές», θα μπορούσαν να τεθούν κάποια υποερωτήματα. Για παράδειγμα:

Οδηγηθήκατε ποτέ στο να αγοράσετε κάποιο προϊόν, του οποίου τη χρησιμότητα και την ανάγκη απόκτησής του, δεν είχατε σκεφτεί από μόνοι σας, αποκλειστικά εξ αιτίας του ότι το είδατε να διαφημίζεται;

Η διαφήμιση «λειτουργεί» για εσάς ενημερωτικά (απλά σας γνωστοποιεί ότι υπάρχει προϊόν που κάνει την τάδε δουλειά), ή επηρεάζει - σε μικρό ή μεγάλο βαθμό - την ενδεχόμενη απόφασή σας να πραγματοποιήσετε μια αγορά, αλλά και την επιλογή σας, όσο αφορά στο ποιο απ' όλα τα παρεμφερούς χρησιμότητας προϊόντα θα αγοράσετε;

Προσωπικά, οι μόνες διαφημίσεις που μου κινούν το ενδιαφέρον, είναι αυτές που διαφημίζουν π.χ. κάποιο κατάστημα το οποίο εμπορεύεται είδη σχετικά με τη δουλειά ή τα hobby μου. Αν δω διαφήμιση κάποιου νέου καταστήματος (ή και ήδη υφιστάμενου, του οποίου την ύπαρξη τυχόν δε γνωρίζω), συνήθως επιδιώκω να το επισκεφτώ Κατά την επίσκεψή μου δε, είναι πολύ πιθανόν προβώ σε αγορά.

Οι διαφημίσεις των ίδιων των προϊόντων από την άλλη μεριά - εκτός κι αν γίνεται σε τέτοιο βαθμό υποσυνείδητα, ώστε να μην το αντιλαμβάνομαι... - δε μου κάνουν ούτε «κλικ»!

Οι δικές σας απόψεις;

Επεξ/σία από deesnider
  • Like 2
Δημοσ.

Εως τωρα οι διαφημίσεις σε μενα λειτουργούν απλά ως ενα είδος ενημέρωσης Δεν εχω πιάσει ποτε τον εαυτο μου να θέλω ενα προϊόν επειδή μου άρεσε η διαφήμιση.

Εχω τύχει ομως το αντίθετο. Δηλαδή να μην αγοράσω ενα οποιοδήποτε προϊόν απο ενα κατάστημα (Τζαμπο), επειδή δεν μου αρέσουν οι διαφημίσεις τους (συν του οτι διαφωνώ με την επιθετική διαφήμιση, το θεωρώ κατινιά). Κατα συνέπεια να το βρω απο αλλου.

Δημοσ.

Προσωπικά, οι μόνες διαφημίσεις που μου κινούν το ενδιαφέρον, είναι αυτές που διαφημίζουν π.χ. κάποιο κατάστημα το οποίο εμπορεύεται είδη σχετικά με τη δουλειά ή τα hobby μου. Αν δω διαφήμιση κάποιου νέου καταστήματος (ή και ήδη υφιστάμενου, του οποίου την ύπαρξη τυχόν δε γνωρίζω), συνήθως επιδιώκω να το επισκευτώ. Κατά την επίσκεψή μου δε, είναι πολύ πιθανόν προβώ σε αγορά.

Οι διαφημίσεις των ίδιων των προϊόντων από την άλλη μεριά - εκτός κι αν γίνεται σε τέτοιο βαθμό υποσυνείδητα, ώστε να μην το αντιλαμβάνομαι... - δε μου κάνουν ούτε «κλικ»!

Αυτο ακριβως .

Δημοσ.

σαν ειδος ενημερωσης τωρα πια γιατι οτι θελω το ψαχνω στο net αλλα παλια ειχε τυχει αρκετες φορες να αγοραζω οδοντοκρεμες που εβλεπα σε διαφημισεις για καποιο λογο

Δημοσ.

Νομίζω ότι συμφωνώ με τον OP. Αν και η έννοια της διαφήμισης ή της ανάγκης είναι πολύ γενικές. Πχ έχει τύχει να αγοράσω από κατάστημα επειδή άκουσα για αυτό καλά λόγια στο Skroutz (κάτι σαν διαφήμιση δηλαδή). Τώρα όσον αφορά τις ανάγκες, νομίζω ότι ο καθένας τις ορίζει και διαφορετικά, και ότι όλοι ξεφεύγουμε από τις βασικές μας ανάγκες.

Να αγοράσω προϊόν συγκεκριμένο μόνο και μόνο λόγω της διαφήμισης, δύσκολο.

Δημοσ.

Επηρεαζομαι ιδιως απο τις προσφορες (τις πραγματικες προσφορες). Εκει που δεν εχω στο νου μου να αγορασω κατι αν το δω ξαφνικα -50% θα το τσιμπησω αν το σηκωνει το πορτοφολι μου και αν ανηκει σε ειδος προιοντων που με ενδιαφερουν γενικως και ειχα στο νου μου να ψωνισω σε καποια φαση.

Κι επειδη οι περισσοτερες διαφημισεις παραπεμπουν σε προσφορες οπως επισης και οι προσφορες αποτελουν διαφημιση, θα ελεγα οτι επηρεαζομαι.

Δημοσ.

Η διαφήμιση ΠΑΝΤΑ επηρεάζει (είτε είναι κακή ή καλή διαφήμιση). Και τις περισσότερες φορές αυτό γίνεται υποσυνείδητα. Δεν το καταλαβαίνεις. Ακόμα ακόμα και το να δεις ένα προιον, και τα 2-3-5 λεπτά που μπορεί να αφιερώσεις για να το ψάξεις, να δεις αν συμφέρει, τι χαρακτηριστικά έχει κλπ τότε ναι η διαφήμιση σ'έχει επηρεάσει.

Δημοσ.

Τώρα όσον αφορά τις ανάγκες, νομίζω ότι ο καθένας τις ορίζει και διαφορετικά, και ότι όλοι ξεφεύγουμε από τις βασικές μας ανάγκες.

Το θεωρώ κι εγώ δεδομένο και απολύτως αναμενόμενο. Απλώς αναρωτιέμαι, αν και σε ποιο βαθμό, κάποιες μέθοδοι καταφέρνουν να δημιουργήσουν στους ανθρώπους «εικονικές» ανάγκες - όχι απαραιτήτως σχετικές με είδη «πρώτης προτεραιότητας» - και να τον κάνουν να πιστέψει ότι όντως πρέπει, ή έχει νόημα το να προβεί σε κάποιες αγορές.

Η διαφήμιση ΠΑΝΤΑ επηρεάζει (είτε είναι κακή ή καλή διαφήμιση). Και τις περισσότερες φορές αυτό γίνεται υποσυνείδητα. Δεν το καταλαβαίνεις. Ακόμα ακόμα και το να δεις ένα προιον, και τα 2-3-5 λεπτά που μπορεί να αφιερώσεις για να το ψάξεις, να δεις αν συμφέρει, τι χαρακτηριστικά έχει κλπ τότε ναι η διαφήμιση σ'έχει επηρεάσει.

Με απασχολεί κυρίως η επιρροή εκείνη, η οποία θα σε οδηγήσει τελικώς στο να καταναλώσεις. Το να αφιερώσεις «χ» χρόνο για να ψάξεις τα χαρακτηριστικά ενός προϊόντος, μπορεί να συμβαίνει και απλώς διότι σ' αρέσει να ενημερώνεσαι γενικά για το τι κυκλοφορεί στην αγορά. Το αν συμφέρει όμως, προσωπικά θα το εξέταζα αποκλειστικά για κάποιο προϊόν του οποίου η αγορά ούτως ή άλλως βρίσκεται στις προοπτικές μου. Δεν περιμένω τη διαφήμιση να με «ξυπνήσει». Η επιθυμία μου να το αγοράσω υφίσταται ήδη, δεδομένου ότι υφίσταται ήδη η ανάγκη την οποία θα καλύψει το συγκεκριμένο προϊόν.

Επηρεαζομαι ιδιως απο τις προσφορες (τις πραγματικες προσφορες). Εκει που δεν εχω στο νου μου να αγορασω κατι αν το δω ξαφνικα -50% θα το τσιμπησω αν το σηκωνει το πορτοφολι μου και αν ανηκει σε ειδος προιοντων που με ενδιαφερουν γενικως και ειχα στο νου μου να ψωνισω σε καποια φαση.

Κι επειδη οι περισσοτερες διαφημισεις παραπεμπουν σε προσφορες οπως επισης και οι προσφορες αποτελουν διαφημιση, θα ελεγα οτι επηρεαζομαι.

Το τονισμένο/υπογραμμισμένο, είναι πιστεύω και το πιο ουσιαστικό. Βέβαια, εσύ έβαλες στο τραπέζι έναν πολύ σημαντικό επιπλέον παράγοντα: Την περίπτωση που το αντικείμενο της διαφήμισης, είναι όχι το ίδιο το προϊόν ως αντικείμενο, αλλά η εκάστοτε τιμή του. Μ' άρεσε!

Δημοσ.

Θυμάμαι τον εαυτό μου να επηρεάστηκε από διαφήμιση όταν είχα αγοράσει το SE K750, γενικά όμως δεν επηρεάζομαι. Κυρίως αγοράζω μόνο ότι χρειάζομαι και κάνω την έρευνα μέσω νετ.

Δημοσ.

Η διαφήμιση σαφώς και θα με επηρεάσει προσελκύοντας αρχικά το ενδιαφέρον μου.

Ο σκοπός της άλλωστε είναι αρχικά η ενημέρωση και η δημιουργία της ανάγκης για τη χρίση του προιόντος.

Από κει και πέρα, είναι στο χέρι μου να κανω τη δική μου έρευνα αγοράς και να αντιληφθω τι είναι καλύτερο για εμένα, ή αν τελικά έχω ανάγκη το τάδε προιόν.

Έχω πιασει τον εαυτό μου αρκετές φορές να θέλω να πιω ένα αναψυκτικό, ή να φάω ένα πατατάκι τη στιγμή που το διαφημίζουν (μη πω για τις σοκολάτες). Βέβαια το θέλω μέχρι το μπορώ, δηλαδή το αν τελικά θα επιλέξω να αγοράσω είναι ένα θέμα.

Το σίγουρο ειναι πως δε με επηρέαζαν ποτέ οι διαφημίσεις "ιστοριούλες" τύπου Πίου (την οποία και θεωρώ μια εκ των πλέον αποτυχημένων διαφημίσεων στην ιστορία της Ελληνικής διαφήμισης, ανεξάρτητα με το ότι ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη).

Απ την άλλη, σίγουρα θα μου προσελκύσει αρκετά το ενδιαφέρον μια διαφήμιση με προσφορά ενός γνωστου προϊόντος, σε μια ασφαλή διαδικτυακή σελίδα.

Δημοσ.

Τις περισσότερες φορές μπορεί να μιλάμε για μια διαφήμιση, να καταλάβω ποια λέμε, και να μην μπορώ να πω όχι ποια μάρκα διαφημίζει, αλλά ούτε καν τι είδους είναι το προιον. (οδοντόκρεμα, αμάξι κ.λ.π) Αν δεν με ενδιαφέρει η διαφήμιση σπανίως θα με επηρεάσει και τα περισσότερα πράγματα που αγοράζω ή δεν διαφημίζονται ή τα παίρνω στην τύχη. Aim, colgate π.χ Στην τύχη. Δεν θα σκεφτώ ποια διαφήμιση ήταν η καλύτερη.

Δημοσ.

Οταν κανω λιστα για ψωνια με ανοιχτη TV συνηθως βαζω πιο πολλα σνακς/σοκολατες...

Κάτι παρόμοιο:

ibmyO13PR8zBBM.jpg

in5ziSbXUEX0Q.jpg

• Like 3
Δημοσ.

Εγώ πάλι που είναι εντελώς απίθανο να επηρρεαστώ από μια διαφήμιση έχω κάποιο πρόβλημα; Μόνο ενημερώνομαι και τίποτα άλλο...

Βέβαια είμαι κάπως καταναλωτικός αλλά συγκεκριμμένα πράγματα μου κινούν το ενδιαφέρον που καμία σχέση δεν έχουν με διαφημίσεις. Υπάρχουν αρκετά που με αφήνουν εντελώς αδιάφορο πχ προϊόντας νέας τεχνολογίας, ή extra αυτοκινήτων για παράδειγμα. Από την άλλη τρελαίνομαι για αγορά βιβλίων και εγκυκλοπαιδιών και θέματα διατροφής και υγείας γενικά.

Παρόλα αυτά γενικά προτού προβώ σε μια αγορά (για το οτιδήποτε) κάνω υπέρμετρη έρευνα αγοράς...

Μπαίνω σε site διαβάζω reviews για ώρες,αρνητικά σχόλια, γνώμες σε φόρουμ, συγκρίσεις, στατιστικά κτλπ κτλπ

Μικρός πάντως επηρρεαζόμουνα από διαφημίσεις τρελά και χάλαγα πολλά λεφτά αλλά λογικό λόγω ηλικίας (15-16). Πάντως και εγώ πιστεύω ότι μια διαφήμιση σε χτυπάει στο υποσυνείδητο και ας μην έχεις σκοπό να αγοράσεις σου μένει μια εικόνα που τη σκέφτεσαι συνέχεια...

Δημοσ.

Vk13 το να μην επηρεαζεσαι καθολου απο τη διαφημιση ειναι αδυνατον. Ακομα και το γεγονος οτι ψαχνεις να ενημερωθεις για κατι που ειδες σε διαφημιση, σημαινει πως ηδη εχεις επηρεαστει και εχεις γινει πιθανος πελατης.

Δες και ενα αλλο ποιντ στο οποιο επενδυουν οι επιχειρησεις.

Εισαι σε μια μακρινη πολη, πχ διακοπες. Θες να φας πιτσα. Η πολη εχει pizza hut και 2-3 αλλες no name πιτσαριςς με τις ιδιες τιμες. Απο που θα παραγγειλεις;

Εν ολιγοις πολλες διαφημισεις δε σκοπευουν στο να σε στειλουν αμεσα να αγορασεις κατι, αλλα στο να χτισουν απλως ενα brand name και να ανεβασουν ¨μετοχες¨ στο χωρο τους ωστε οταν ερθει η ωρα να χρειαστεις κατι, να ειναι η πρωτη εταιρεια που θα σου ερθει στο μυαλο.

Για να χρησιμοποιησω και ενα γραφικο παραδειγμα: θες να ξεκινησεις πιπα. Ποια μαρκα θα κοιταξεις πρωτα; (Αν ακους ραδιοφωνο και δη αθλητικους σταθμους, με πιανεις)

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...