Προς το περιεχόμενο

[info] GNOME


mandos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δεν είχαμε θέμα για το gnome.
Δεν μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση μιας και σαν κοινότητα βλέπω οι περισσότεροι τίνουμε προς εναλλακτικές λύσεις (xfce, lxde έχουν την τιμητική τους εδώ μέσα φαίνεται).

Παω στο θέμα απευθείας: το gnome το ξέρουμε όλοι. Πολλοί το μισούμε, είτε γιατί στην v2 ήταν βαρύ και bloated είτε γιατί στην v3 αποφάσισε ότι πρέπει να αλλάξει τον τρόπο που επικοινωνούμε με το desktop και το σταυρώσαμε μαζί με τους developers του.

Εγώ είμαι παίδί του XFCE εδώ και πολλά πολλά χρόνια, και DWM στο netbook. Είχα πρόσφατα μια κουβέντα με έναν παλιό φίλο και μου είπε ότι το Gnome3 τελικά αξίζει. Με έβαλε σε περιέργεια. Επειδή δεν είναι από αυτούς που λένε παρόλες, ειδικά όταν μιλάμε για open source, με έβαλε σε μεγάλη περιέργια.

Σήμερα έκανα clean arch installation (το ήθελα καιρό) και αποφάσισα να μην βάλω XFCE που μου έχει σπάσει τα @@ ουκ ολίγες φορές αλλά να βάλω Gnome3. Θα μείνω με αυτό για λίγες μέρες σίγουρα, σαν test-drive, αν δω ότι δεν την παλεύει καστάνο θα αλλάξω.

Οφείλω όμως να πω πως φαίνεται να την παλεύει, και με το παραπάνω...

Πρώτες εντυπώσεις:
Όμορφο, όχι καγκούρικα όμορφο, απλά όμορφο. Μου αρέσουν πολύ τα "απλά όμορφα" πράγματα
Έχει dependencies, ΠΟΛΛΑΑΑΑΑΑ dependencies. Επειδή όμως το χάζευα το "-S gnome" αρκετά από τα πακέτα που βάζει τα είχα βάλει και εγώ στο xfce με το χέρι. Όχι όλα, αρκετά.
Επιτέλους όμορφο/πρακτικό configuration panel/menu/whatever. Σε 5 λεπτά είχα ρυθμίσει το συστημά μου. Υπάρχουν προβληματάκια σε αυτόν τον τομέα, αλλά τα ξεπέρασα γρήγορα.
Στοιχειώδες tiling (αλλά vista/7) χωρίς έξτρα ρυθμίσεις. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ στις μέρες που όλοι έχουμε κάτι αναλύσεις 1920*1080 και πάνω (ο tritonas θα πει δεν έχει, αλλά εγώ και στις 17αρες ήθελα στοιχειώδες tiling).
To gnome-extra στο Arch είναι full-bloated. Ότι σαβούρα μπορεί να φανταστεί κανένας την έχει... Ίσως να πρέπει να τα βάλω με το χέρι και όχι όλα μαζί. Κάπου είδα να μπαίνει και το mono και αρχίσα να απορώ.

Επίσης έκανε sync με το google-apps account μου και έφερε το ημερολόγιο (cool!) με ένα μόνο κλικ. Τώρα θα δοκιμάσω και λοιπά πράγματα στο sync καθώς και το evolution.

Δεν έχω πάρει οριστική απόφαση, αλλά το Gnome3 δείχνει να είναι αρκετά προσεγμένο. Σε αντίθεση με το XFCE που ακόμα και στην 4.10 δεν κατάφερε να βελτιωθεί.
Παίζει πριν 1-2-3-5 χρόνια να έλεγα άλλα πράγματα, μπορεί να είναι και στο φόρουμ καταχωρήμενα, αλλά ίσως να έχει αλλάξει το σκηνικό.

 

ΥΓ: ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ ΤΟ ΞΕΧΑΣΩ!!!

έχω ήχο μέσω displayport, κάτι που ήθελα να κάνω εδώ και 10 μήνες! Στο gnome πολύ απλά επέλεξα σαν output το displayport και τέλος. Προσκυνώ

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγω καθε φορα που ανοιγω το vbox με fedora που εχει gnome3, για να κανω κατι δοκιμες, βγαζω σπυρακια και φλυκταινες.

 

Δεν ξερω τι μπορει να γινει με extra configuration κλπ, αλλα η stock εμπειρια, κατ'εμε, ειναι απαραδεχτη.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και εγώ έτσι ήμουν, αλλά είμαι μερικά λεπτά (κυριολεκτικά) σε αυτό και ειλικρινά μου φαίνεται πιο user-friendly. Επίσης έχω σοβαρή υποψία ότι θα βοηθάει και στην παραγωγικότητα.

 

Τώρα θα του βάλω μερικά extensions (ενα για πιο advanced tiling σίγουρα) και όπως είπα θα μείνω μαζί του για όσο καιρό μπορέσω.

Θα κάνω και επόμενο report, μόλις δω λίγο τα ενδότερα και το φτιάξω του γούστου μου :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το xfce το θεωρώ αρκετά καλό, μην παρεξηγηθώ. Εξάλλου το χρησιμοποιώ πολλά χρόνια τώρα.

Αυτό που χαλάσε είναι ότι σε γενικές γραμμές έχανε τα settings του, ειδικά στην 4.6 και 4.8. Αυτό βελτιώθηκε αρκετά, ειδικά τα settings του πληκτρολογίου πλέον δεν τα χάνει.

 

Κατά τα άλλα δεν είναι κακό. Τα panels του είναι βολικά (όχι όμορφα, πρακτικά σίγουρα). Απλά από περιέργια έβαλα τo Gnome3, όχι γιατί απαραίτητα με χαλάει κάτι στο XFCE.

Θέλω σίγουρα έναν καλύτερο window-manager, με πιο καλό tiling. O xfwm-tling είναι καλός, αλλά δεν είναι dwm... Θέλω να δω και το gnome.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

και αρχίζει ο πόνος... το post αυτό δεν θα είναι μόνο του, θα ακολουθήσουν και άλλα, με τα καλά και τα κακά

 

ΚΑΚΟ GNOME:

1) για να αλλάξεις γλώσσες θα ταλαιπωρηθείς! Ναι, μέχρι και το XFCE τα κατάφερνε καλύτερα παρά τα χίλια bugs του στο συγκεκριμένο τομέα.

Η αλλαγή της γλώσσας με alt-shift δεν ρυθμίζεται σε κάποιο εμφανές σημείο. Ακόμα όμως και όταν την ρυθμίσεις με gnome-tweak είναι απίιιιιιστευτα αργή. Τώρα το πάτας και αυτό αλλάζει γλώσσα αφού γράψεις 1-2 ακόμα γράμματα. Σβήνε με delete και ξαναγράφε... FAIL

2) η γλώσσα στο πληκτρολόγιο είναι global, δεν την θυμάται ανά εφαρμογή... EPIC FAIL όταν πας στο terminal και γράφεις "πακμαν -Συ γνομε"

3) τα extensions ενώ είναι φοβερά είναι user-submitted. Τουλάχιστον 2-3 από αυτά έπρεπε να είναι settings στο gnome και μάλιστα ενεργά by-default... Αν γίνει update το gnome δεν ξέρουμε ποια σπάνε και ποια όχι

4) O nautilus δεν κάνει delete με το del και δεν πάει στο up-dir με το backspace. Κατά τα άλλα όλοι βρίζουν το gnome3 γιατί είναι φτιαγμένο για να δουλεύεις με το κeyboard.

5-προσωπική γνώμη) δεν καταλαβαίνω τι παίζει με αυτά τα keyrings και τι/πως δουλεύουν.

6) ξέρω ότι δεν είναι το τυπικό WM/DE αλλά το minimize button θα μπορούσαν να το έχουν αφήσει. Καθαρά για να διωχνει το παράθυρο από τη μέση χωρίς να το κλείνει.

7) ο telepathy, που είναι ο embeded-chat-client δεν έχει καμία επαφή με skype. Και το skype έχει άθλια επαφή με το gnome3. Σε αυτόν τον τομέα πάντως διαβάζω για βελτιώση, για να δούμε. Θεωρώ ότι το skype θα έπρεπε να το έχουν προσέξει λίγο περισσότερο, παρά το γεγονός ότι δεν με τρελάινει σαν εφαρμογή

8) ο nautilus εχει το preferences με κλικ στον τιτλο του στο taskbar (εκεί που είναι μόνο το ρολόι). Δεν το μαντεύεις εύκολα. Επίσης δεν έχει και τίποτα φοβερά settings... Κερδίζει ο thunar.

 

ΚΑΛΟ GNOME, ή μάλλον ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ:

1) evolution και τα μυαλλά στα κάγκελα! Έφερε τα contacts από το gmail, έφερε και το calendar. Δείχνει και τα tasks στο μικρό calendar του gnome. Ο evolution παίρνει δικιά του testing-περίοδο, ανεξάρτητα με το αν το gnome βγει αύριο. Δείχνει να είναι πολύ καλός.

2) για το audio-out σε hdmi/displayport είπα. Θα το ξαναπώ ξανά και ξανά και ξανά! Πόσο μάλλον που με ένα κλικ μπορώ και αλλάζω output.

3) παίζει το win-key, που στο XFCE είναι άχρηστο (γιατί?). Φυσικά ο μόνος που κάνει σωστή χρήση του win-key είναι το LXDE, σταθερά!

4) παίζει όμορφα και ωραία το volume στο keyboard και με εξαιρετικό OSD. Είχα ξεχάσει ότι είχα αυτό το κουμπί τόσο καιρό, και μάλιστα δεν έχει κουμπί αλλά knob το δικό μου keyboard το οποίο είναι κρίμα να μην δουλεύει.

5) παίζει και το calc key στο keyboard. Ουτε windows με intellitype να είχα!

6) με δεξί κλικ properties πολλά αρχεία/φακέλους βλέπεις τον όγκο. Με properties σε δισκο/φλασάκι βλέπεις τον άδιο χώρο. Κερδίζει ο nautilus έναντι του thunar.

n) η 3.8 θα έχει wayland support

 

επόμενο βήμα: dual-head / multi-head. Εδώ μπαίνουμε στα στρατόπεδα που το XFCE είναι μπροστά, πολύ μπροστά!

 

update: καλό 6 και κακό 8

Επεξ/σία από mandos
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

6) ξέρω ότι δεν είναι το τυπικό WM/DE αλλά το minimize button θα μπορούσαν να το έχουν αφήσει. Καθαρά για να διωχνει το παράθυρο από τη μέση χωρίς να το κλείνει.

 

1. gnome tweak tool -> windows -> action on title bar <X> -> minimize

 

2. dconf-editor

org.gnome.shell.overrides >> button-layout >> close,minimize,maximize: OR :maximize, minimize,close

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αχ ηρθε η ωρα να ανοιξω το ρημαδι μου :P

 

Για τα κακα

1) Γιατι δεν το κανεις system wide, απο τα περι xorg?

2) Νομιζω γινεται με τον ιδιο τροπο με παραπανω...

3) Απαιτηση πολλων χρηστων που περναει στο ντουκου απο τους gnome devs.

4) "Επειδη μπερδευονται οι χρηστες, οποτε εμεις (οι devs) βγαζουμε το feature για το καλο τους!" *

5) Το keyring εινια ενα μερος στο οποιο αποθηκευονται κωδικοι, κλειδια κλπ που πρεπει να μεινουν κρυφα, τουλαχιστον απο χρηστη σε χρηστη.

6) (δωθηκε απαντηση)

7) Δεν εχω να πω κατι

8) Για τον ιδιο λογο με το 4.

 

Για τα κακα

1) Δεν εχω να πω κατι. Απο την 2.1x που ειχα gnome, θυμαμαι το evolution σαν απαραιτητο κομματι του gnome, καιρος ειναι να αποκτησει καποιες λειτουργιεσ :P

2) Αυτο νομιζω ειναι feature του pavucontrol. Γινεται και μεσω alsamixer βεβαια, για οποιον δεν θελει pa.

3,4,5) Αυτο να το λαβω ως προβλημα αντι για feature? Δεν ειναι οτι τα 4-5 κουμπια πιανουν απο default, αλλα το οτι δεν υπαρχει καποιος τροπος να τα αλλαξεις ή να βαλεις δικα σου. Απο την εποχη του gnome 2.1x εχω το τερματικο στο ctrl+~. Στο gnome το εκανα απο καποιες ρυθμισεις του metacity στο gconf-editor, στα xfce και kde απο τις σχετικες ρυθμισεις για τα keyboard shortcuts και στο openbox (και lxde κατ επεκταση) απο το obkey.

6) Σημαντικοτατο feature που μπηκε προσφατα στον thunar στην 1.6. Οτα τα λεγα ομως...

http://www.insomnia.gr/topic/427378-xfce-desktop-environment-συζητήσεις-απορίες-info/?p=4662860

 

* Για τον ιδιο λογο, το gnome δεν εχει logout αν εισαι ο μονος χρηστης στο συστημα. Επειδη και μονος σου να εισαι, δεν υπαρχει περιπτωση να εχεις ταυτοχρονα πχ kde και να θες να μπεις εκει!

Επεξ/σία από jim_p
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εγώ που το δοκίμασα σε virtual box εκνευρίστηκα τόσο πολύ που έσβησα το δίσκο κατευθείαν, δε μου άρεσε καθόλου

 

 

κατα τα άλλα στο pc που δε μασάει KDE ΡΕ!



και έχει και tiling

αφού σε βλέπω ψήνεσαι

θα έχεις και Link.png Site: http://linux.slashdot.org/story/12/11/03/1243218/linus-torvalds-tries-kde-likes-it-so-far">wobbly windows :D

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

όσο bloated και να είναι τελικά είναι το πιο ξεκούραστο DE :P

εννοείτε ότι μιλάμε για την περίπτωση που το pc είναι πάνω του μετρίου

 

 

για το KDE μιλάω :P

 

και είμαι παιδί του gnome

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ωραίες οι απαντήσεις, βλέπω όλοι έχουμε ρίξει τουλάχιστον μια κλεφτή ματιά στο gnome3 :P

 

@jim πότε δεν ήθελα να έχω τις ρυθμίσεις του xorg keyboard στο xorg.conf, το θεωρώ πολύ χαζό να μην μπορώ εύκολα και άμεσα να τις αλλάξω από το GUI. Μου θυμίζει 2005 :)

Βέβαια αν δεν υπάρχει άλλη λύση θα το κάνω. Απλά xfce/lxde τα καταφέρνουν μια χαρά, το gnome που είναι κολοσσός γιατί όχι?

@martinoff με έκαψες, κρίση συνήδησης/προσωπικότητας?

@warlock έχω κακό παρελθόν με το KDE (πως λες να βρέθηκα στο xfce?) αλλά αμά έχει καλό tiling νομίζω πρέπει να πέσει δοκιμή

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ το θέμα:

μετά το reboot δεν μπορώ να λάβω τα mail μου. Προφανώς γιατί το άθλιο keyring δεν μου ανοίγει popup για να ξεκλειδωθεί και το κατά τα άλλα εξαιρετικός evolution ΔΕΝ αποθηκεύει τους κωδικούς μόνος του... έλεος :(

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

http://www.youtube.com/watch?v=faOQAgapQYQ

 

αυτό είναι αν το βάλεις σε tiling mode, αλλιώς έχει το άλλο που λες σαν τα windows από μόνο του όπου σέρνεις το παράθυρο

αν κλείσεις και κάτι strigiα και κάτι χαζά services που έχει, όλοι οι δρόμοι εκεί οδηγούν

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

θα δώσω μερικές ακόμα ώρες στο gnome και μετά θα ανοίξω thread για kde...

 

Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι από το προηγούμενο post μου ο evolution έχει κολήσει και δεν θέλει ούτε να κλείσει.

Και λειτουργικός να είναι λοίπον ΠΩΣ να τον συμπαθήσεις αν δεν δουλεύει?

 

update: παραλογισμού συνέχεια...

όταν κάποιο popup κλειδώσει το σύστημα, όπως το κeyring που περιμένει να ξεκλειδωθεί, δεν μπορείς να αλλάξεις γλώσσα με το alt-shift. Φυσικά το key έχει κωδικό στα αγγλικά οπότε δεν ξεκλειδώνει.

Αρχίζω να φοβάμαι ότι θα διαρκέσει λίγο η σχέση μου με το Gnome. Μπορεί να κρατήσω το Evolution, αλλά το Gnome δεν είναι ακόμα ώριμο, μοιάζει να είναι σε open-alpha

Επεξ/σία από mandos
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το ξήλωσα... ωραίες οι δοκιμές, πολύ ωραίες, αλλά αν μέσα σε τρεις μέρες δεν έχεις καταφέρει να βρεις τον δρόμο σου τότε κάτι άλλο παίζει.

 

Τα προβλήματα που ανέφερα είναι πολύ σημαντικά για εμένα. Σίγουρα το gnome3 είναι πολλά υποσχόμενο, και σίγουρα είναι όμορφο, αλλά έχει μέλλον μέχρι να γίνει λειτουργικό.

 

Δεν ξέρω τις εμπειρίες που έχετε οι υπόλοιποι. Εγώ δεν την πάλεψα όμως. Στην 3.8 σε μερικούς μήνες θα του ρίξω άλλη μια ματιά, αν και δεν έχουν πει να φτιάξουν τίποτα από αυτά που εγώ θεωρώ σοβαρά προβλήματα.

 

btw αφού στο pc θα έμπαινε καθαρό clonezilla-image έκανα και μια δοκιμή με KDE και E17. To kde δεν με ψήνει. Το Ε17 ναι καλό είναι, αλλά δεν είναι XFCE4. Κάθε 2 χρόνια την κάνω την σχετική δοκιμή, αλλά πάντα στο XFCE καταλήγω τελικά ;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...