Προς το περιεχόμενο

Αλλαγή optical drive με SSD σε Mac Mini Mid 2010 (A1347)


karhariasgr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια χαρά και χρόνια πολλά σε όλους, καλή χρόνια!!!

 

Έχω το Mac Mini Mid 2010 (A1347) και θέλω να αντικαταστήσω το dvd rom του με έναν SSD δίσκο ώστε να δουλέψω και το Fusion Drive της Apple. 

 

Μετά από searching είδα ότι το μοντέλο 2010 μπορεί να υποστηρίξει Fusion Drive αρκεί να γίνει αλλαγή του οπτικού δίσκου με έναν SSD.

 

Θα πάρω σκληρό δίσκο από την Crusial. Αλλά θα χρειαστώ και μια θήκη για να τον εγκαταστήσω και μετά από αναζήτηση κατέληξα σε αυτή από το ebay.

 

Η απορία μου είναι ότι δε ξέρω τον τρόπο σύνδεσης. Τι εννοώ.. η φωτογραφία δείχνει ότι η θήκη έχει αυτόν τον τρόπο σύνδεσης...

 

 

12-7mm-second-hdd-caddy-01_02.jpg

Από την άλλη έψαχνα να βρω θήκη για να κάνω το dvd rom εξωτερικό σε περίπτωση που χρειαστεί και είδα ότι οι εξωτερικές θήκες έχουν σύνδεση sata αντί για τον τρόπο σύνδεσης όπως είναι στην παραπάνω εικόνα. 

 

Στο iFixit έχει μια θήκη για το δικό μου Mac Mini και ο τρόπος σύνδεσης είναι ο sata

http://www.ifixit.com/Apple-Parts/12-7-mm-SATA-Optical-Bay-SATA-Hard-Drive-Enclosure/IF107-081?utm_source=ifixit_guide&utm_medium=wiki_text&utm_term=if107-081&utm_content=product_link

(2η φωτογραφία)

 

Δε μπορώ να βρω ξεκάθαρο θέμα που να λέει τελικά ποιος είναι ο τρόπος και οι οδηγίες που έχω βρει για αλλαγή δίσκου ή οπτικού μέσου δεν δείχνουν καθαρά τον τρόπο σύνδεσης του drive. ( πχ εδώ )

 

Μήπως τυχαίνει κανείς να ξέρει με σιγουριά αν είναι ο κλασικός SATA τρόπος ή τελικά αυτό που έχει η εικόνα ποιο πάνω (που το διάβασα κάπου ως PATA σύνδεση)

 

Κλώνο βρήκα ότι θα κάνουμε με το SuperDuper! . Το έχει δουλέψει κανείς? Πρέπει να το κάνω σε άλλο Mac με σύνδεση USB και των δύο δίσκων ή μπορεί να το κάνει αυτόματα (σαν το ghost δλδ) στο ίδιο το Mac Mini?

 

 

 

 

Επίσης το έχει δοκιμάσει κανείς το εγχείρημα αυτό? Αν ναι.. τι αποτελέσματα είχε?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ποιος ο λογος να προσπαθησεις να κανεις fusion drive και να μην εχεις ξεχωριστα τον ssd και τον hdd?

 

Επισης, δεν προτεινεται για κανενα λογο οταν βαζεις κανουριο ssd να κανεις clone(πχ με το superduper). Ειναι πολυ καλυτερα να στησεις το λειτουργικο απο την αρχη για να εισαι σιγουρος οτι δεν θα υποαποδωσει ο ssd.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλύτερα format,e? Το σκέφτηκα και εγώ αυτό, η αλήθεια είναι ότι το χρειάζεται αλλά "κωλώνω" λίγο στις 1-2 μέρες που θέλει το Logic 9 για να εγκατασταθεί.. :/

Από την άλλη σκέφτηκα ότι ο κλώνος θα αποδώσει ποιο γρήγορα, η αλήθεια είναι ότι δε μου μπήκαν στο νου ιδέες για κάποιο bug κατά την μεταφορά δεδομένων, που θα αποφέρει προβλήματα φυσικά, και τώρα μου τις φύτεψες. Αυτό όμως είναι το τελευταίο που με απασχολεί. Δλδ αν γίνουν όλα και δω ότι κάτι δε πάει καλά, θα φάω και ένα απόγευμα, ακόμη, για την επανεγκατάσταση του Mountain Lion. 

 

 

Δεν έχω λόγο για το Fusion Drive, η αρχική ιδέα ήταν να ήταν ξεχωριστός δίσκος, δλδ να βλέπει δύο δίσκους, μετά είδα ότι υπάρχει και το Fusion Drive και σκέφτηκα ότι ίσως να είναι καλύτερη λύση (Apple βλέπεις.. :D ) και απ ότι διαβάζω είναι καλύτερη λύση!!

 

"With Fusion Drive enabled, Apple creates a 4GB write buffer on the NAND itself. Any writes that come in to the array hit this 4GB buffer first, which acts as sort of a write cache. Any additional writes cause the buffer to spill over to the hard disk. The idea here is that hopefully 4GB will be enough to accommodate any small file random writes which could otherwise significantly bog down performance. Having those writes buffer in NAND helps deliver SSD-like performance for light use workloads.

That 4GB write buffer is the only cache-like component to Apple's Fusion Drive. Everything else works as an OS directed pinning algorithm instead of an SSD cache. In other words, Mountain Lion will physically move frequently used files, data and entire applications to the 128GB of NAND Flash storage and move less frequently used items to the hard disk. The moves aren't committed until the copy is complete (meaning if you pull the plug on your machine while Fusion Drive is moving files around you shouldn't lose any data). After the copy is complete, the original is deleted and free space recovered."

 

Μπορεί να κάνω και λάθος αλλά θα ήθελα να το δοκιμάσω. Στην ουσία θα κρατήσω τον 320gb που έχει μέσα το μηχάνημα και θα προσθέσω έναν ακόμη 128. Δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα να αυξήσω τον χώρο (γιατί χρησιμοποιώ dock με εσωτερικούς σκληρούς ενός τέρρα για αποθήκευση δεδομένων), θέλω μόνο να αυξήσω την ταχύτητα επεξεργασίας, αντιγραφής, δημιουργίας κ.ο.κ. 

 

Επίσης μου αρέσει το ότι θα αποφασίζει αυτό τι δεν χρησιμοποιώ και θα το μεταφέρει στον HDD και ότι χρησιμοποιώ θα υπάρχει στον SSD.

 

Cool! ;)

 

 

EDIT: επίσης διαβάζω ότι το Fusion Drive δουλεύει καλύτερα σε παλιά Mac αντί για τα καινούργια. Προφανώς θα εννοούν ότι εκεί είναι ακόμη ποιο αισθητή η διαφορά στην ταχύτητα, και με κάνει να το θέλω ακόμη περισσότερο :)

 

Τελικά γνωρίζει κανείς για τον τρόπο σύνδεσης του drive? Είναι SATA ή PATA (υπάρχει πράγματι αυτό?).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θα αναγκαστώ να το ανοίξω για να δω την συνδεσμολογία, να το κλείσω και να περιμένω τα μου έρθουν τα υλικά για αλλαγή. Το κακό είναι ότι το drive είναι το τελευταίο που πρέπει να βγάλεις, δλδ όλα έξω και πάλι όλα μέσα.. 

 

Όπως και να 'χει ευχαριστώ για το info. Θα το δοκιμάσω και θα σας πω, μου κάνει εντύπωση που δεν έχει περάσει κανείς Fusion Drive σε παλιότερο mac.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλύτερα format,e? Το σκέφτηκα και εγώ αυτό, η αλήθεια είναι ότι το χρειάζεται αλλά "κωλώνω" λίγο στις 1-2 μέρες που θέλει το Logic 9 για να εγκατασταθεί.. :/

 

1-2 μέρες θα εννοεις για την ,εγαλη εκδοση 80gb;;;

Κατι δεν παει καλα σίγουρα..

Παρ ολα αυτα με τον ssd θα το εγκαταστήσεις νεράκι...

Από εμένα βάλε ssd και hdd ξεχωριστά χωρις fusion..

Στον ssd  τα προγραμματα και ο hdd αποθηκη.

Θα εισαι super!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ναι αυτή την έκδοση εννοώ, το 1-2 μέρες είναι ειρωνικό, στην ουσία χρειάζεται 7-8 ώρες απ ότι θυμάμαι, που μεταφράζεται σε 2 απογεύματα, οπότε τις φάγαμε τις 2 μέρες.

 

Το έχω ανοίξει το mac mini μια φορά, δε το φοβάμαι, είναι πολύ απλό να ανοίξει, ειδικά με τους αναλυτικούς οδηγούς δε μπορείς να κάνεις λάθος. Θα ήθελα απλά πριν τον ανοίξω να έχω μια και καλή τα πράγματα έτοιμα να τα περάσω κιόλας. 

 

Βρίσκω σε site με ανταλλακτικά για mac να έχουν sata connectors οι θήκες του solid state οπότε μάλλον πάω για κάτι τέτοιο έτοιμο.

 

 

Γιατί λες όχι στο fusion drive? 

 

Στον ssd  τα προγραμματα και ο hdd αποθηκη.

 

αυτό δε θα κάνει και το Fusion Drive από μόνο του?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ο μονος λογος που λεω οχι είνα ότι προσωπικά θελω να έχω τον έλεγχο για τον διαχωρισμό των αρχείων μου..

Δεν έχω εμπειρία για fusion, μπορει να δουλευει καλά, εγω ποτιμω να ελέγχω που πει τι..

Κατά τ'αλλα εαν θέλεις τόσο αυτοματισμό δοκίμασε το δεν χανεις τιποτα..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 3 εβδομάδες αργότερα...
  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Επιτέλους ήρθαν τα πράγματα από ebay και χτες έκανα την αλλαγή του SuperDrive με τον SSD. Έκανα format οπότε δε μπορώ να κάνω σύγκριση κατά πόσο ποιο γρήγορος είναι ο SSD από τον HDD, πάντως φρεσκο-εγκατεστημένο και να τρέχει από τον SSD είναι πολύ καλή φάση.

 

Πάρα πολύ γρήγορος! 

 

Αυτό που με προβλημάτισε είναι ότι το Mountain Lion έπιασε 15 γίγα χώρο στον δίσκο? Είναι λογικό? Δεν μπορώ να βρω κάπου πόσο χώρο καταλαμβάνει το Mountail Lion αλλά θυμάμαι ότι το Snow Leopard ήταν 5γίγα, το Lion 7γίγα και το Mountain Lion 15γίγα? Σαν να μη κάθετε λογικό. Ο χώρος αυτός είναι μόνο για το Mountain Lion, δεν έχω στήσει τίποτα άλλο, ούτε iLife.

 

Η αλλαγή είναι piece of cake αλλά εγώ έκανα την κοτσάνα μου και να δω πως θα την διορθώσω.

Είναι η δεύτερη φορά που ανοίγω το Mac Mini και την πρώτη φορά έκανα κάποιο λάθος στην αφαίρεση του αισθητήρα θερμοκρασία του σκληρού δίσκου, από το Logic Board. Κάπου μου χάλασε το βυσματάκι όταν το τράβηξα αλλά το διόρθωσα κλείνοντας ξανά το Mac Mini και δεν είχα πρόβλημα. 

Χτες το είχα ξεχάσει ότι στο σημείο εκείνο είχα θέμα και το θυμήθηκα την ώρα που το τράβηξα και... την έκανα την κοτσάνα. Χάλασα όλο το βύσμα πάνω από το Logic Board και τώρα δεν υπάρχει υποδοχή για τον αισθητήρα. Δε ξέρω αν αυτό βραχυκύκλωσε τον έλεγχο θερμοκρασίας και τώρα νομίζει ότι ζεστό συνέχεια γιατί μόλις άνοιξε άρχισε το φουρφούρι του να δουλεύει στο maximum και δεν σταμάτησε.

Υπάρχει τρόπος να του πω να μην κάνει έλεγχο θερμοκρασίας στον σκληρό? Βασικά με πειράζει γιατί το φουρφούρι όταν δουλεύει στο full κάνει πολύ θόρυβο κατά τα άλλα δεν νομίζω να έχει άλλο πρόβλημα.

 

Τελικά Fusion Drive δεν έκανα γιατί χτες διάβαζα μερικά θέματα που έλεγαν ότι το Fusion Drive είναι για τα Mac του 2012 και μετά και όχι για τα προηγούμενα μοντέλα. Μπορείς να το εφαρμόσεις και εκεί αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα λειτουργήσει όπως πρέπει.

Από την άλλη σήμερα διάβασα άλλα θέματα και λέω όταν πάω σπίτι να το κάνω. Θα ξαναχρειαστεί format αλλά δε με πειράζει, 10 λεπτά υπόθεση είναι :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Νομίζω ότι το Mountain Lion γενικά πιάνει  >10GB στη μνήμη. Αν βάλεις τελικά το Fusion Drive ενημερωσέ για τυχόν προβλήματα γιατί σκέφτομαι να το βάλω και εγώ μόλις έρθουν αυτά που έχω παραγγείλει. Πήρα μια θήκη για να βάλω τον ssd σαν τη δικιά σου που γράφεις στο πρώτο post από Ιαπωνία και εγώ. Πόσο καιρό σου έκανε να ρθει Ελλάδα? Κανένα μήνα ή λιγότερο? Γιατί απ' ότι βλέπω εδώ από 23/1 μέχρι 19/2 είναι κοντά ένας μήνας, εκτός αν σου είχε έρθει νωρίτερα και περίμενες και άλλα πράγματα για να το συνδέσεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θα το δοκιμάσω σήμερα το Fusion Drive και θα σου πω. Αν και δε ξερω αν μπορώ να καταλάβω ότι λειτουργεί ή όχι.

 

Πάντως επίσημα οι τεχνικοί της Apple έχουν παραθέσει τα test που έκαναν σε παλιότερα μοντέλα και πως λειτούργησε το Fusion σε αυτά και δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά, παρ όλα αυτά θα το δοκιμάσω. 

 

Από Ιαπωνία πήρες την θήκη? Μήπως εννοείς Hong Kong? Περίπου στο μήνα κάνουν, λογικά από μέρα σε μέρα θα σου έρθουν.

Επίσης ελπίζω να μην πήρες την θήκη που έχω φωτο στο πρώτο post. Είναι με σύνδεση Atapi και δε θα σου κάνει, θα πρέπει το βύσμα να είναι SATA (αφού το μοντέλο σου λογικά υποστηρίζει SATA2). Αυτό προσπαθούσα να ξεκαθαρίσω στα πρώτα post. Το PATA που δεν ήξερα τι είναι δε θα κάνει δουλειά, θα πρέπει να είσαι SATA η θήκη.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όχι αυτή που πήρα είναι από τόκυο αλλά είναι σχεδόν ίδια με τη δικιά σου στη φωτογραφία. Πιστεύω ίδιο χρόνο παράδοσης έχουν πάνω κάτω. Κάτι usb hubs που είχα πάρει είχαν κάνει γύρω στον μήνα κ εμένα. Έχω βρει αυτό τον οδηγό για fusion drive από φίλο του φόρουμ http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=1530110 . Αν χρειαστεί να κάνεις και κάποιο άλλο βήμα σε παρακαλώ ανεφερέ το γιατί είμαι λίγο noob γενικά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

μπορείς να δώσεις οδηγίες πως το έκανες? 

 

οι οδηγίες που ακολούθησα εγώ είναι αυτές...

 

 

  • diskutil cs create bla disk1 disk7
  • diskutil cs list
  • diskutil coreStorage createVolume <ID from above> jhfs+ blub 500g

παντού αυτό έβλεπα και το έκανα και εγώ. Από το terminal κατά την διάρκεια εγκατάστασης του Mountain Lion, δλδ πριν την εγκατάσταση.

 

Το θέμα είναι ότι εγώ έχω έναν SSD με 128gb και έναν HDD με 320gb = ~450gb

 

Οπότε στην τελευταία εντολή δεν μπορούσα να δώσω "500g" γιατί ξεπερνούσε το όριο μου. Έδωσα "350g" .

Αυτό το έχω λίγο θολό.. τι ακριβώς έγινε εδώ? Τώρα θα έχω διαθέσιμα τα 350 ή και τα 450gb?

 

Έστεισα πάλι Mountain Lion μετά το merge των δίσκων και είδα ότι λέει χώρος του δίσκου 447gb , διαθέσιμος χώρος 71KB ?!?!?!?! WHAT!? Σήμερα θα το ξαναδώ γιατί με τσάτισε και το άφησα..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...