Προς το περιεχόμενο

Μία ή δύο RAM;


DaDiRa

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα.Σκέφτομαι για μια αναβάθμιση στον υπολογιστή μου και μου γεννήθηκε η εξής απορία: Είναι το ίδιο αν έχω δύο μνήμες RAM 3GB με το να έχω μία 6GB;Αν όχι πιο είναι προτιμότερο και γιατί; Edit: Κοίταξα στο speccy και λέει ότι έχω 2 slots.Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι έχω 2 κάρτες RAM, ή έχει να κάνει με τα chip που έχει πάνω της η κάρτα; Επίσης έχω την ίδια απορία με τον επεξεργαστή.Αν θέλω να πετύχω καλύτερο αποτέλεσμα σε ένα παιχνίδι είναι καλύτερα να έχω (π.χ.) έναν διπύρηνο 1.3GHz επεξεργαστή ή έναν μονοπύρηνο 2.6GHz (αν και νομίζω πως δεν υπάρχει τόσο, μιλάμε υποθετικά).Τέλος, υπάρχει περίπτωση να μπουν δύο επεξεργαστές σε έναν υπολογιστή και αν και θα έχουν καλύτερη απόδοση με έναν διπύρηνο αντίστοιχης συχνότητας; Ελπίζω να μην σας έπριξα, αλλά από μια απορία μου δημιουργήθηκαν πολλές ακόμα :X

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ποιο καλά με δυο ram για να έχεις dual channel
για τον επεξεργαστή, ο 2πύρηνος στο 1,3 θα πάει ποιο καλά σε σχέσει με τον 1πύρηνο!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχικα για τις μνημες ειναι μεγεθους, 1,2,4,8,16,32. Το καθε στικακι ειναι πολ/σιο του2. Απο κει και  περα, αναλογα το ποσα Gb σηκωνει η μητρικη σου αναλογα κινησαι. Αν πχ. σηκωνει 8 γιγα, με 2υποδοχες, τοτε πας σε 4+4. Αν σηκωνει 16 πας σε 8+8. Ωστε να εκμεταλευτεις ολες τις δυνατοτητες που σου παρεχει η μητρικη.

Για τον επεξεργαστη νομιζω ειναι καλυτερα να ναι 2πυρηνος, αλλα αυτο θεωρω πως δεν ειναι παντα σε ολα τα προγραμματα-παιχνιδια το ιδιο. Αναλογως τις απαιτησεις, του προγραμματος, αλλα μπορει να ναι πολυπλοκα και να χρειαζονται πολλους πυρηνες και αλα να χρειαζονται ταχυτητα απο εναν μονο πυρηνα.

 

Δεν ξερω αν αυτα που λεω ειναι σωστα, αλλα ετσι εχω την εντυπωση οτι ειναι. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γεια χαρα!λοιπον δεν μας ειπες γιατι μνημες μιλας.ddr-ddr2-ddr3?αλλα ασχετα απο αυτο αν εχεις σκοπο να πας μεχρι 6gb τοτε καλητερα ειναι να τα μοιρασεις.αλλα να ξερεις οτι αν θες συγκεκριμενα 6 δεν γινεται γιατι απο οσο ξερω 3gb dimmaki δεν υπαρχει.οποτε πας για 8 η 4 gb.οποτε 2x4 η 2x2.αυτο για καλητερη λειτουργια-ψυξη των μνημων και για να λειτουργουν σωστα και τα καναλια στην μητρικη σου.

ο ενας πυρηνας ειναι λογικο να εχει μηκροτερη θερμοκρασια απο τους δυο.αλλα αυτο ισχυει(φυσικα οχι πια) για της παλεας γενιας cpu.τωρα με την τεχνολογια που εχουμε πετυχαινουμε χαμηλες θερμοκρασιες και σε πολυπυρηνα cpu.

Δυο cpu  συστημα φυσικα και υπαρχει αλλα νομιζω δεν σε αφορα γιατι αυτο απευθυνεται σε server.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πρέπει να διευκρινήσω κάτι για να πάρω τις απαντήσεις που περιμένω.Μιλάω θεωριτικά περισσότερο, παρά πρακτικά.Αφήνω για λίγο το τι υπάρχει και τι όχι και ρωτάω, με λίγα λόγια: 2 είναι καλύτερα από ένα;Θέλω να πω πως είναι καλύτερα να μοιράζονται οι "ευθύνες" ή να το κάνω όλα σε ένα;Να προτιμώ να παίρνω 2 RAM αν έχω την δυνατότητα, ή είναι καλύτερα να τα παίρνω όλα σε ένα;Αν για παράδειγμα έχω στο μυαλό μου ότι θέλω 5GHz cpu (το ξέρω πως δεν υπάρχει, μιλάω όπως είπα θεωριτικά)  -όχι παραπάνω, όχι λιγότερο.Αν λοιπόν θέλω το παραπάνω,θα έχω καλύτερη απόδοση/ταχύτητα (όπως θέλετε πείτε το) με έναν διπύρηνο των 2.5 ή με έναν μονοπύρηνο των 5;(υποθέστε αντίστοιχο παράδειγμα για τις RAM)

Όσο για τις RAM, απ' ότι κατάλαβα τα 2 slots/channels που διαβάζω είναι προφανώς 2 διαφορετικές RAM των 1GB η καθεμιά (γιατί έχω 2GB στο σύνολο).

Και τέλος, οκ, Ορφέα, ίσως να μην με αφορά για να βάλω στο PC μου, αλλά ρωτάω αν (έστω οι servers) πετυχαίνουν μεγαλύτερη ταχύτητα με 2 (διαφορετικούς, όχι διπύρηνους) επεξεργαστές π.χ. 3,3 GHz ο καθένας (δεν ξέρω τις αναλογίες, και πάλι τυχαία νούμερα βάζω για να δημιουργήσω παράδειγμα) ή με έναν στα 6,6-αν και νομίζω πως εδώ η απάντηση είναι λίγο προφανής.
Ευχαριστώ για το χρόνο που ήδη αφιερώσατε :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δε μπορώ να σου απαντήσω με σιγουριά σε όλα αυτά που ρωτάς, αλλά να σου πω ότι τα Slot που βλέπεις είναι οι υποδοχές της μητρικής σου και όχι απαραίτητα πόσες μνήμες έχεις πάνω σε αυτή. Μπορεί κάποιο slot να είναι κενό. Αν κατεβάσεις το CPUZ στην καρτέλα SPD σου έχει λίστα με όλα τα slots της μητρικής και βλέπεις σε ποιο από αυτά έχεις τοποθετημένη μνήμη.

 

Για τον επεξεργαστή είμαι σχεδόν σίγουρος ότι είναι καλύτερος ένας πολυπύρηνος αρκεί οι εφαρμογές να είναι σωστά γραμμένες ώστε να αξιοποιούν τους πυρήνες. Γιατί αν για παράδειγμα έχεις ένα 4πύρηνο CPU και παίζεις ένα παιχνίδι που δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει πάνω από 2 πυρήνες, τότε οι άλλοι 2 θα κοιμούνται :P οπότε αμφιβάλλω αν θα δεις διαφορά στις επιδόσεις σε σύγκριση με έναν 2πύρηνο. Βασικά δεν λειτουργεί ακριβώς έτσι γιατί και το λειτουργικό σύστημα νομίζω μοιράζει τις διεργασίες στον κάθε πυρήνα. Τέσπα ας μην λέω άλλα γιατί αρχίζω να μην πιστεύω αυτά που γράφω :lol: (ας επιβεβαιώσει κάποιος)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φιλικά στο λέω, αφού έχεις τέτοιες ανησυχίες (και καλά κάνεις), ψάξε στον γούγλη και θα βρεις πολλά άρθρα. Το Wikipedia είναι πάντα μια άριστη πηγή γνώσεων, γιατί αυτά που διαβάζεις σε ένα fora δεν σημαίνει ότι είναι και σωστά πάντα :-(

 

Περιγραμματικά σου απαντάω σε αυτά που ρωτάς:

 

- RAM

Μετράει η συνολική ποσότητα παρά ο αριθμός των Dimms που έχεις. Είτε δλδ έχεις 8GB σε ένα stick είτε 2x4 είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Υπάρχουν τώρα ΜΒ (σχεδόν όλα τα καινούρια) που αν βάλεις τις μνήμες σε ζεύγη υποστηρίζουν dual-channel (και με το 2011 socket quad-channel). Παλιότερα υπήρχε και το 1366 socket για τους i7 που υποστήριζε triple-channel (3 ίδιες μνήμες δηλαδή). Τώρα τα πλεονεκτήματα του dual-triple-quad channel περισσότερο θεωρητικά είναι παρά πραγματικά. Μαρκετίστικα κόλπα δλδ, που τα αντιλαμβάνεσαι μόνο με μετροπρογράμματα και όχι real-life. Μάλιστα κάποιες φορές έχει μετρηθεί (πάλι με προγράμματα) ότι το dual... αργεί περισσότερο παρά βοηθάει. Οπότε εγώ τι συστήνω: Αν θέλεις να πάρεις ΧGB μνήμη, πάρε την πιο φθηνή, είτε σε ένα stick, είτε σε ένα σετ των 2. Ειδικότερα αυτοί που έχουν 2 μόλις slot στην μητρική τους, προτιμητέο το ένα stick ώστε να υπάρχει και η δυνατότητα αναβάθμισης

 

-CPU

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω από τον Panosem, έχει να κάνει καθαρά με την εφαρμογή, για το αν ένας μονοπύρηνος πυρήνας με διπλάσια Hz είναι πιο γρήγορος από έναν διπύρηνο με τα μισά ή όχι. Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για ακριβώς την ίδια γενιά επεξεργαστών γιατί ειδάλλως δεν έχει νόημα η σύγκριση. Δεν μπορείς να συγκρίνεις ας πούμε τον PentiumIV με τον Core2Duo. Άτοπο.

 

Αν είναι full-multithreaded η εφαρμογή τότε ο διπύρηνος ΜΠΟΡΕΙ να πάει και καλύτερα. Σε όλες τι άλλες περιπτώσεις, ακόμα και σε πολλές full-multithreaded θα πάει ο μονοπύρηνος. Και πολλοί απαντάνε ο διπύρηνος γιατί κάπου το έχουν διαβάσει, χωρίς να ξέρουν γιατί το λένε. Τi σημαίνει λοιπόν η συχνότητα της CPU? Σημαίνει τον αριθμό των εντολών που μπορεί να εκτελέσει σε ένα δευτερόλεπτο ο επεξεργαστής. Οπότε ένας επεξεργαστής με διπλάσια Hz, θεωρητικά μπορεί να εκτελέσει ΑΚΡΙΒΩΣ τον ίδιο αριθμό εντολών με έναν διπύρηνο με τα μισά Hz. Στην πραγματικότητα όμως ο πρώτος (ο μονοπύρηνος) θα καταφέρει να εκτελέσει περισσότερες, αφού σε έναν διπύρηνο αρκετά από τα στοιχεία στο die της CPU είναι κοινά. Μπορεί ας πούμε να μοιράζονται την cache, ή τον Integer Processor ή πολλά άλλα. To BUS σίγουρα το μοιράζονται. E, όλος αυτός ο διαμοιρασμός προκαλεί latency (καθυστέρηση). Ως συμπέρασμα των παραπάνω θα σου πω, πως κατά 99,9% η μονοπύρηνη CPU θα είναι γρηγορότερη (ακριβώς όπως το θέτεις, έτσι?...). Αλλά όπως θα δεις ΠΟΤΕ ένας πχ διπύρηνος δεν είναι διπλάσια χρονισμένος από τον αντίστοιχο τετραπύρηνο. Συνήθως είναι 200-400 MHz παραπάνω. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όλες οι multi-threaded εφαρμογές (πχ καινούρια Games) θα πάνε καλύτερα στους περισσότερους πυρήνες. Οι single threaded θα συνεχίζουν να πηγαίνουν καλύτερα στον επεξεργαστή με τους πιο υψηλά χρονισμένους πυρήνες, είτε αυτοί είναι μονοπύρηνοι, είτε dual, είτε quad είτε...

 

Τώρα για το αν δύο φυσικές CPU μονοπύρηνες είναι γρηγορότερες από μια διπύρηνη, η σύγκριση είναι άδική. Μιλάμε για εντελώς άλλη αρχιτεκτονική στο HW (πρόκειται και server μηχανήματα) και με άλλα λειτουργικά να τα ελέγχουν. Σε αυτήν την περίπτωση ΠΑΝΤΑ 2 φυσικές CPU είναι πιο γρήγορες. Σε τέτοιοι είδους συστήματα έχεις πλήρη έλεγχο του HW. Την κάθε CPU μπορείς να την ορίσεις να εκτελεί εντελώς διαφορετικές εφαρμογές, και να δεσμεύει ξεχωριστά resources του συστήματος. Εκεί έχει νόημα η πλήρης έννοια του Multi-Tasking

 

Περισσότερα στον γούγλη όπως είπαμε :-D

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φιλικά στο λέω, αφού έχεις τέτοιες ανησυχίες (και καλά κάνεις), ψάξε στον γούγλη και θα βρεις πολλά άρθρα. Το Wikipedia είναι πάντα μια άριστη πηγή γνώσεων, γιατί αυτά που διαβάζεις σε ένα fora δεν σημαίνει ότι είναι και σωστά πάντα :-(

ο λόγος που δεν ήθελα να καταφύγω στο google ήταν ο τεράστιος όγκος πληροφοριών που θα έβρισκα και η (καλώς ή κακώς) αδυναμία μου να ξεχωρίσω ποιες από αυτές απαντούν στις ερωτήσεις μου και ποιες όχι.

Μπορώ να πω πάντως πως κάλυψες πλήρως τα "κενά" μου και θα κάνω μια τελευταία ερώτηση, όχι πλέον για ιδανικές περιπτώσεις που χρησιμοποίησα πριν. αλλά για πραγματική χρήση.

Είναι πρτιμότερο να πάρω έναν διπύρηνο 1.3GHz ή έναν μονοπύρηνο 2.5GHz, για απλή χρήση (internet, τα office, κανένα πρόγραμμα) και ελάχιστο multitasking;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Είναι πρτιμότερο να πάρω έναν διπύρηνο 1.3GHz ή έναν μονοπύρηνο 2.5GHz, για απλή χρήση (internet, τα office, κανένα πρόγραμμα) και ελάχιστο multitasking;

Από τα παραπάνω συμφραζόμενα βγαίνει ότι δεν μπορείς να βρεις κάτι τέτοιο. Εξάλλου μονοπύρηνοι επεξεργαστές δεν υπάρχουν πλέον.

 

Αν έχεις κάτι πιο συγκεκριμένο στο μυαλό σου ρώτα με ακριβή μοντέλα

Επεξ/σία από ninos30
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...