DrLo Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2013 Αλήθεια ένας ελεύθερος επαγγελματίας τι κάνει; Βγάζει το μπλοκάκι του κρατάει η επιχείρηση 20% για φόρο και από ασφάλεια;;; Δε ξέρω αν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις αλλα εγώ πχ σαν μηχανικός όταν πληρόνομαι από την εταιρεία που παρέχω υπηρεσίες ναι συμβαίνει αυτό (όχι για ασφάλεια μόνο για φόρο). Τέλος πάντων ... αυτό είναι άσχετο με τη περίπτωσή σου. 15€ εργόσημο μου δίνει 0.5 μέρα ασφάλισης wow Εσύ πόσο ήθελες να σου δίνει. Πάντως θα έπρεπε να βρουν έναν πιο εύκολο τρόπο όπως πχ να αγοράζει το μπλοκάκι ο εργαζόμενος και ο εργοδότης απλά να του υπογράφει ή δεν ξέρω γω τι. Πώς είναι αυτό πιο εύκολο από το εργόσημο ? Το μόνο πιο εύκολο είναι να βγάλουνε και e-εργόσημο
pantelis21 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2013 Δηλαδή σε πληρώνουν -20% για φόρο. Από ασφάλεια τι κάνεις; Έχεις ασφάλεια από κάποια άλλη σου δουλειά που σου δίνει ΙΚΑ ή πληρώνεις ΟΑΕΕ; Τώρα τα μαθαίνω και εγώ. Γενικά ως φοιτητής δεν δουλεύω και δε θεώρω τα ιδιαίτερα δουλειά. Αν έκανα κάτι εκπαιδευτικά θα ήταν φροντιστήριο οπότε ας με ασφαλίσουν εκείνοι αν και νομίζω πλέον εκεί τους έχουν με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών... Πώς είναι αυτό πιο εύκολο από το εργόσημο ? Το μόνο πιο εύκολο είναι να βγάλουνε και e-εργόσημο Εννοώ το γεγονός ότι θα πρέπει ο εργοδότης να πάει να εκδώσει σε τράπεζα. Τι νομίζεις ότι όλοι έχουν πάρε δώσε με τράπεζες σε καθημερινή βάση; Για τον άλλο μπορεί να είναι ταλαιπωρία να πάει να το εκδώσει...
DrLo Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2013 Δηλαδή σε πληρώνουν -20% για φόρο. Από ασφάλεια τι κάνεις; Έχεις ασφάλεια από κάποια άλλη σου δουλειά που σου δίνει ΙΚΑ ή πληρώνεις ΟΑΕΕ; Τώρα τα μαθαίνω και εγώ. Γενικά ως φοιτητής δεν δουλεύω και δε θεώρω τα ιδιαίτερα δουλειά. Αν έκανα κάτι εκπαιδευτικά θα ήταν φροντιστήριο οπότε ας με ασφαλίσουν εκείνοι αν και νομίζω πλέον εκεί τους έχουν με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών... Μη μπρερδέυεσαι με πράγματα που δε σε αφορούν ακόμα. Πληροφοριακά και μόνο (δε σημαίνει ότι αυτό κάνουν όλοι οι Ελ. Επαγγελματίας) πληρώνω ο ίδιος τις ασφαλιστικές μου εισφορές στον Ασφαλιστικό μου φορέα (ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ αυτό που έχεις στο μυαλό σου σαν "ΙΚΑ") 2 φορές των χρόνο.
pantelis21 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2013 Λατρεύω το insomnia Μη μπρερδέυεσαι με πράγματα που δε σε αφορούν ακόμα. Πληροφοριακά και μόνο (δε σημαίνει ότι αυτό κάνουν όλοι οι Ελ. Επαγγελματίας) πληρώνω ο ίδιος τις ασφαλιστικές μου εισφορές στον Ασφαλιστικό μου φορέα (ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ αυτό που έχεις στο μυαλό σου σαν "ΙΚΑ") 2 φορές των χρόνο. Ναι έχεις δίκιο. Απλά μου αρέσει να είμαι ενήμερος γενικά για διάφορα... Αλλά αλλάζουν και συνεχώς... Δε βαριέσαι άστο να υπάρχει στα υπόψιν κάπου θα χρειαστεί και αυτό...
DrLo Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2013 Και ποιός μπορεί να πει τι υπηρεσία παρείχες; Σιγά. site σε γνωστό ήταν που θα μπορούσε να μου κόψει και αυτό που μου πρότεινες αλλά γιατί να μου κόψει απόδειξη δαπανών 20% ενώ μπορώ να του πω να μου κόψει κανένα εργόσημο για να πάρω ένσημα καλύτερα;;; Χωρίς να είμαι σίγουρος το εργόσημο είναι για να πληρώνουν ιδιώτες άλλους ιδιώτες Αν είναι εταιρεία ο γνωστός σου πιαθνότατα τον συμφέρει να σου ζητήσει ΔΠΥ γιατί θα αφαιρεθεί από τα έσοδά του και ίσως θα έχει μεγαλύτερη φοροαπαλλαγή.
pantelis21 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2013 Καλά δεν τα ξέρω καλά έτσι και αλλιώς. Αλλά χρήσιμη η ενημέρωση τουλάχιστον να ξέρω τι πρέπει να κάνω νομικά και ας μην το κάνω... Για την ώρα δε με απασχολει η ασφάλεια αφού θα έχω των γονιών μου όσο σπουδάζω... Επίσης δεν έχω ΙΚΑ. Και δεν ξέρω αν μπορώ να βγάλω ΙΚΑ λόγω εργόσημου ή θα βγει ΙΚΑ μόνο όταν μου το κάνει εργοδότης όταν πρωτοεργαστώ... Δεν έχω ιδέα...
Joshua21 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2013 Επίσης δεν έχω ΙΚΑ. Και δεν ξέρω αν μπορώ να βγάλω ΙΚΑ λόγω εργόσημου ή θα βγει ΙΚΑ μόνο όταν μου το κάνει εργοδότης όταν πρωτοεργαστώ... Τι εννοείς όταν λες δεν έχω ΙΚΑ? Για να εκδοθεί εργόσημο στο όνομα σου το μόνο που χρειάζεται είναι να έχεις ΑΜΚΑ. Αν δεν έχεις βγαίνει πανεύκολα, ακόμα και μέσω ΚΕΠ.
pantelis21 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2013 Ναι αλλά υποτίθεται ότι το εργόσημο αντιστοιχεί και σε μέρες ασφάλισης ΙΚΑ. Εγώ που δεν έχω ΙΚΑ δε θα πρέπει να βγάλω και ΙΚΑ για να μαζεύω ένσημα και να έχω βιβλιάριο ασθενείας κτλ κτλ
Joshua21 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2013 Πάμε πάλι... τι εννοείς όταν λες "δεν έχω ΙΚΑ"?
DrLo Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2013 Ναι αλλά υποτίθεται ότι το εργόσημο αντιστοιχεί και σε μέρες ασφάλισης ΙΚΑ. Εγώ που δεν έχω ΙΚΑ δε θα πρέπει να βγάλω και ΙΚΑ για να μαζεύω ένσημα και να έχω βιβλιάριο ασθενείας κτλ κτλ Δεν υπάρχει αυτό που λες "μέρες ασφάλισης ΙΚΑ". Υπάρχει μόνο "ημέρες ασφάλισης".
pantelis21 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2013 Εννοώ ότι δεν έχω δουλέψει ποτέ και δεν έχω ένσημα ή βιβλιάριο ΙΚΑ... Άρα αν εγώ πάρω εργόσιμο για να το εκμεταλευτώ και να αρχίσω να μαζεύω ένσημα δεν πρέπει με κάποιο τρόπο να βγάλω ΙΚΑ; Υποτίθεται ότι θα ήθελα εργόσημο για να έχω βιβλιάριο ασφάλισης (υγεία) και ένσημα... Ε για να τα έχω αυτά λογικά πρέπει να έχω βιλιάριο ΙΚΑ... Ε κάπως πρέπει να το βγάλω...
Joshua21 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2013 Τα ένσημα με τη παλιά τους μορφή(αυτοκόλλητα που τα κολλάς πάνω σε χαρτί) έχουν καταργηθεί, πλέον περνάνε στη μηχανογράφηση. Επίσης πρώτα μαζεύεις έναν μίνιμουμ αριθμό ενσήμων, και μετά έχεις δικαίωμα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αν δεν τα μαζέψεις πρώτα δεν βγάζεις βιβλιάριο υγείας.
DrLo Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2013 Εννοώ ότι δεν έχω δουλέψει ποτέ και δεν έχω ένσημα ή βιβλιάριο ΙΚΑ... Άρα αν εγώ πάρω εργόσιμο για να το εκμεταλευτώ και να αρχίσω να μαζεύω ένσημα δεν πρέπει με κάποιο τρόπο να βγάλω ΙΚΑ; http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/10186 Τα εργόσημα ΕΙΝΑΙ του "ΙΚΑ" Αν κατλάβα αυτό που ρωτάς είναι αν χρειάζεται να έχεις βιλβιάριο υγείας που να μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε ένα γιατρό ή σε ένα νοσοκομείο ? Ισως απλά χρησιμοποιείς την Κάρτα του ΑΜΚΑ σου ... ή βγάζεις βιλβιάριο με βάση τα ένσημα του προηγούμενου έτους.
black_widow Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2013 Εννοώ ότι δεν έχω δουλέψει ποτέ και δεν έχω ένσημα ή βιβλιάριο ΙΚΑ... Άρα αν εγώ πάρω εργόσιμο για να το εκμεταλευτώ και να αρχίσω να μαζεύω ένσημα δεν πρέπει με κάποιο τρόπο να βγάλω ΙΚΑ; Υποτίθεται ότι θα ήθελα εργόσημο για να έχω βιβλιάριο ασφάλισης (υγεία) και ένσημα... Ε για να τα έχω αυτά λογικά πρέπει να έχω βιλιάριο ΙΚΑ... Ε κάπως πρέπει να το βγάλω... Μπορείς να έχεις ΑΜΚΑ μέσω της ασφάλισης των γονιών ( ως προστατευόμενο μέλος ) .Έλεγξε εδώ http://www.amka.gr/AMKAGR/ Εάν δεν έχεις βγάζεις στα ΚΕΠ http://www.amka.gr/aparaitita.html ΑΜΚΑ έχουμε όλοι ανεξαρτήτως σε ποιό ταμείο είμαστε , υποτίθεται κάποια στιγμή πρέπει το ΑΜΚΑ να μπορεί να μας εξυπηρετεί παντού , να μην έχουμε χίλιους κωδικούς ο καθένας μας. Αν είσαι στο βιβλιάριο γονιών , όταν θα έχεις συμπληρώσει τα ένσημα που χρειάζονται διαγράφεσαι από των γονιών και πας και βγάζεις βιβλιάριο υγείας. Τα ένσημα που χρειάζονται για βιβλιάριο παίζονται κάθε χρόνο ( λόγω ανεργίας τα μειώνουν κάποια στιγμή λόγω διαμαρτυριών ). Από 1/3/2012 έως 29/2/2013 οι άνεργοι βγάζουν με 50 ένσημα, κανονικά είναι 80 νομίζω ; Εσύ ως φοιτητής μέχρι τα 26 σου μπορείς να είσαι στων γονιών σου ως έμμεσα ασφαλισμένος, όσο σπουδάζεις δηλαδή και έχεις και ένα περιθώριο νομίζω 2 ετών από την αποφοίτηση και μετά να παραμείνεις στων γονιών.Μετά τα 26 που δε θα υπάρχει η δυνατότητα να είσαι στων γονιών με 3 μήνες ανεργίας ( αν δεν έχει αλλάξει μέχρι τότε το καθεστώς ) πας στο ΙΚΑ και βγάζεις βιβλιάριο με την ιδιότητα του ανέργου μέχρι 29 ετών. Για τα εργόσημα δεν ξέρω πόσες ημέρες ασφαλιστικές πρέπει να έχεις για να βγάλεις βιβλιάριο.
pantelis21 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2013 Ρε παιδιά για να αρχίσω να μαζεύω ένσημα έστω και σε ηλεκτρονική μορφή δε θα πρέπει να έχω βιβλιάριο ΙΚΑ ή να έχω αριθμό ΙΚΑ ή κάτι τελοσπάντων; Όταν κάποιος δουλεύει για πρώτη φορά δεν βγάζει ΙΚΑ και δε μιλάω για την ιατρική ασφάλεια που ΟΚ καταλαβαίνω ότι θες μερικά ένσημα πριν σου δώσουν ιατρική κάλυψη αλλά μιλάω για να γραφτείς στο σύστημα μηχανοργάνωσης τους ώστε πλέον να σου περνιούνται τα ένσημα. Να υπάρχεις ως εργαζόμενος... Υποτίθεται πχ ότι όταν δουλεύεις πχ πωλητής, σερβιτόρος σου κρατάνε το 16% για ΙΚΑ... Και σου βγάζει ο εργοδότης ΙΚΑ αν δουλεύεις για πρώτη φορά... Ε αυτό το ΙΚΑ στην περίπτωση των εργοσήμων δε θα πρέπει να το βγάλω μόνος μου; και αν ναι γίνεται να πάω στο ικα να βγάλω αριθμό βιβλιάριο ή ότι τελοσπάντων; " Κάθε πρόσωπο που αναλαμβάνει για πρώτη φορά εργασία ασφαλιστέα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, υποχρεούται να εγγραφεί στο Μητρώο Ασφαλισμένων, προκειμένου να του αποδοθεί ένας μοναδικός Αριθμός Μητρώου Ασφαλισμένου." από το site του ΙΚΑ... Αλλά φταίω εγώ που βαριέμαι να ψάξω στο ίδιο το site του ικα... Αυτό αναρωτιέμαι αν μπορώ να βγάλω ικα βάση εργοσήμων... Γιατί λέει: που αναλαμβάνει για πρώτη φορά εργασία ασφαλιστέα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ε δεν ξέρω λοιπόν αν μπορώ να βγάλω μόνος μου το ΙΚΑ ή πρέπει να δουλέψω έστω μια φορά κάπου για να μου το δημιουργήσει ο εργοδότης μου...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα