Προς το περιεχόμενο

D3200 ή 5200 και τι φακο?


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπερες!

Εχω μια lumix tz10 την οποια ειχα παρει μετα απο αρκετο ψαξιμο και μ εχει αφησει πολυ ευχαριστημενη. Θα ηθελα πλεον να περασω σε dslr, για ερασιτεχνικη χρηση βεβαια. Θα μ ενδιεφερε να ασχοληθω με τη φωτογραφια, να διαβασω, να παρακολουθησω ισως και καποια σεμιναρια, για να βελτιωθω. Χρησιμοποιω αρκετα το ζουμ της μηχανης μου, οπως και το βιντεο. Φωτο βγαζω σε ταξιδια, τα σκυλια μου, τη παιρνω και στο γηπεδο καποιες φορες.

 

Εχω καταληξει σε nikon, διαβαζω καλες κριτικες για τις 2 μηχανες που αναφερω. Βασικα εχω καταληξει στην 5200 , αλλα καποιοι μου λενε οτι και με την 3200 ευχαριστημενη θα μεινω. Ειναι ελαχιστες οι διαφορες τους και δε θα τις καταλαβω, ή τη στιγμη που θελω να κρατησω κιολας το σωμα πολλα χρονια, καλυτερα να παω στην 5200;

 

Επισης δευτερο θεμα ειναι ο φακος. Αυτη τη στιγμη για τις δυο μηχανες τα διαθεσιμα κιτς ειναι με 18-55 ή 18-105. Απ αυτα που εχω διαβασει , ο δευτερος ειναι καλυτερη επιλογη. Σκεφτομαι οτι ακομα και μ αυτον ομως δε θα φτανω το ζουμ που χω τωρα. Γι αυτο θα χρειαζεται ενας μεχρι τα 250-270mm ετσι δεν ειναι? το σεναριο ομως να κουβαλω δυο φακους δε μ αρεσει, θα θελω δηλ εναν πχ 18-250.

Εδω ομως εχουμε δυο "προβληματα": οι nikkor ειναι απλησιαστοι, προς το παρων τουλαχιστον δε μπορω να δωσω +500-600ε για φακο, αυτο θα μπορουσε να γινει σε κανα χρονο, απο την αγορα. Κατι σε tamron/sigma ειναι πιο προσιτο. Δε γνωριζω ομως πως ειναι απο πλευρας ποιοτητας, και αν χανω πολυ σ αυτο, και σε βαρος. Αξιζει να παρω σωμα + εναν ζουμ, ή το κιτ με τον 18-105;

 

Αν θα μπορουσαν οσοι ξερουν να βοηθησουν!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ο γενικός κανόνας είναι δεν θες να κουβαλάς πολλούς φακούς δεν παίρνει dslr. Επίσης το x6 σχεδόν που σου δίνει ο 18-105 είναι μια χαρά ζουμ ενώ και κάποιος  70-300 δεν είναι τόσο ακριβός και έχω ακούσει καλά λόγια

 

Και η 2 μηχανές είναι εξαιρετικές θα τραβάς καλύτερες φωτογραφίες από τη compact σου αλλά τη διαφορά την κάνουν οι καλοί φακοί και αυτοί κοστίζουν στα περισσότερα είδη φωτογραφίας. Πάρε τον 18-105 και θα δεις τι σου αρέσει. Εγώ tele zoom χρησιμοποιώ σπάνια

Επεξ/σία από TAKE5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για βίντεο πάντως προτείνω ασυζητητί τον:

Nikon AF-S DX Nikkor 35mm f/1.8G

 

http://www.skroutz.gr/s/1796228/Nikon-AF-S-DX-Nikkor-35mm-f-1-8G.html

http://www.dpreview.com/lensreviews/nikon_35_1p8g_n15

 

Εξαιρετικός φακός και αρκετά οικονομικός.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας

 

Το f number τι ειναι? ειπαμε τωρα μαθαινω :P

 

Αν πουμε οτι αρχικα καταληγω στον18-105, για το σωμα τι λετε? να παω για την 5200 ή θα ναι τζαμπα τα παραπανω χρηματα?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το f εκφράζει το διάφραγμα του φακού. Πόσο φως επιτρέπει να περάσει μέσα στον αισθητήρα. Μικρότερο f, περισσότερο φως. Περισσότερο φως, μικρότερος χρόνος λήψης. Μικρότερος χρόνος λήψης, μεγαλύτερη ταχύτητα. Έτσι, το διάφραγμα ( f ) προσδιορίζει και το πόσο γρήγωρος θεωρείται ένας φακός.

 

Ταυτόχρονα, όσο πιο γρήγωρος είναι ένας φακός, σε τόσο μικρότερο βάθος πεδίου θα εστιάζει (λιγότερα εστιασμένα στην φωτογραφία, γύρω από το σημείο εστίασης σου). Επίσης, προφανώς, σου επιτρέπει να δουλεύεις σε συνθήκες χαμηλότερου φωτός με μεγαλύτερη άνεση.

 

Μεταξύ των δύο σωμάτων, οι διαφορές δεν είναι τρομακτικά σημαντικές. Πρακτικά, είναι δύο, που παίζουν κάποιο ουσιώδες ρόλο (και μπορεί να γίνουν αισθητές).

 

1. Το AF (autofocus) σύστημα της 5200 έχει 39 σημεία AF εκ των οποίων 9 τύπου σταυρού έναντι των 11 σημείων με μόνο 1 τύπου σταυρού, της 3200. Αν έχεις σκοπό να μπλέξεις με αθλητική φωτογράφηση οποιουδήποτε είδους ή αν έχεις πολλά μικρά παιδάκια που κυνηγάς όλη την ώρα, θα το θες οπωσδήποτε. Αλλιώς, καλό είναι, αλλά προσωπικά, δεν το βλέπω να δικαιολογεί τη διαφορά. Και το AF σύστημα της D3200 είναι αξιοπρεπέστατο.

 

2. Η οθόνη που φέρνει βόλτες στο πίσω μέρος της 5200 που είναι ενσωματομένη στην 3200. Λήψεις video σε ψυχεδελικές γωνίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα εποφελούνται. Φαντάζομαι ότι, αν τραβάς συνεχώς με live view είναι επίσης ωραίο να μπορείς να βλέπεις από οποιαδήποτε γωνία. Κατά τ'άλλα, μου φαινόταν ανέκαθεν ολίγον τι ποζεριά. (Βέβαια, όταν κλείνει, φυλλάει και από μέσα την οθόνη σου προς το σώμα, για να την προστατεύσει. Προσωπικά, έχω βάλει screen protector και κουβαλάω τη μηχανή μου σε τσάντα, οπότε δεν σκάω, αλλά είναι μεγάλο προσόν για πολλούς.)

 

Απ' τη στιγμή που έχεις καταλήξει σε Nikon και είσαι ανάμεσα στις παραπάνω δύο, αν δεν σε κάει κάποιος από τους παραπάνω λόγους, είναι, πρακτικά, κρίμα να δώσεις τα παραπάνω λεφτά για την D5200.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν τα θέματα που θα τραβάς είναι κινούμενα με το που μάθεις τη χρήση τα 9 crosstype focus points της 5200 είναι τεράστια διαφορά με το 1 της 3200. Σαν κατασκευή είναι επίσης πολύ καλύτερη και έχει και την κινούμενη οθόνη που αρκετοί την χρησιμοποιούν. Εχει bracketing (για hdr) και 50fps video που επίσης χρήσιμο σε action style video. Και παίρνει και εξωτερικό μικρόφωνο

Τι οικονομική διαφορά έχουν? Αν την αντέχει η τσέπη σου και χρειάζεσαι κάτι από τα παραπάνω η απάντηση είναι ναι αν όχι μια χαρά θα είσαι και με την 3200

Επεξ/σία από TAKE5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

<p>Αν τα θέματα που θα τραβάς είναι κινούμενα με το που μάθεις τη χρήση τα 9 crosstype focus points της 5200 είναι τεράστια διαφορά με το 1 της 3200. Σαν κατασκευή είναι επίσης πολύ καλύτερη και έχει και την κινούμενη οθόνη που αρκετοί την χρησιμοποιούν. Εχει bracketing (για hdr) και 50fps video που επίσης χρήσιμο σε action style video. Και παίρνει και εξωτερικό μικρόφωνο</p>

<p>Τι οικονομική διαφορά έχουν? Αν την αντέχει η τσέπη σου και χρειάζεσαι κάτι από τα παραπάνω η απάντηση είναι ναι αν όχι μια χαρά θα είσαι και με την 3200</p>

 

Μήπως η 5100 είναι πιο συμφέρουσα λύση;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η διαφορα που εχουν με τον 18-105 ειναι στα 300ε.

 

Σας ευχαριστω για τα ποστς σας ειναι κατατοπιστικα!!

Απ αυτα που γραφετε μαλλον για τη χρηση που τη θελω το af της 5200 θα ναι καλυτερο.. Ακομα κι αν πουμε οτι δε φωτογραφιζα αθλητικα γεγονοτα, βγαζω ΠΟΛΛΕΣ φωτο τα σκυλια μου που τρεχουν, παιζουν, κολυμπανε.. τι λετε? Ειδα επισης οτι ο συγκεκριμενος φακος εχει και σταθεροποιητη, να ξεκινησω μ αυτον κ αν χρειαστει παιρνω εναν ζουμ?

 

Αποστολή από το GT-I9300 με τη χρήση Insomnia App

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ο 18-105 θα σε καλύψει στο μεγαλύτερο ποσοστό της χρήσης της μηχανής, τουλάχιστον στα πρώτα χρόνια χρήσης της (σε δεύτερη φάση προτείνω να πάρεις κι έναν 35mm f/1.8 για καλύτερες λήψεις σε χαμηλό φωτισμό). :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ενα φωτεινος φακος που προτεινει ο georgeadams ειναι σιγουρα εξαιρετικος για πορτρέτα και κανει θαυματα με λιγο φως

Επεξ/σία από disqualified
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επίσης, επειδή η 5200 είναι κι αυτή κάμερα με aps-c αισθητήρα και όχι full frame, ο 18-105 δεν γίνεται επί 1.5;

δλδ 27-157;

 

Η κάνω κάπου λάθος;

 

Τα παραπάνω είναι απλά νούμερα. Για κάποιον που δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ φιλμάτη slr, τα νούμερα δεν λένε απολύτως τίποτα.

 

Σε περίπτωση που κάποιος στο παρελθών έχει ασχοληθεί με φωτογραφία και είναι εξοικειωμένος με φακούς σε φιλμάτη ή ψηφιακή full frame τότε αυτά τα νούμερα θα τον βοηθήσουν να καταλάβει περίπου τι θα βλέπει από το view finder με τον συγκεκριμένο φακό.

 

Σε κάθε άλλη περίπτωση τα νούμερα υπάρχουν για να προκαλούν σύγχυση.

 

Αυτό που πρέπει να γνωρίζει κάποιος είναι ότι ένας φακός σε 18mm είναι αρκετά ευρυγώνιος, στα 16 mm ρουφάει πολύ πράμα στο κάδρο.

 

Επίσης οτιδήποτε πάνω από 50mm λειτουργεί σαν τηλεφακός, δηλαδή φέρνει τα πράγματα αισθητά ποιο κοντά (αλλά για να παίρνεις μάτι την γειτόνισσα χρειάζεσαι 300mm).

Επεξ/σία από nickelodeon
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πηγα σε γνωστο φωτογραφικο μαγαζι χτες και ο κυριος μου ειπε να παιξω αναμεσα στην 5100 και την 5200 λογω σπαστης οθονης. Η διαφορα μεταξυ τους, με τον 18-105, ειναι στα 230ε. Εκεινου η γνωμη ηταν να παω για την παλια γιατι δε θα καταλαβω διαφορες, εγω ομως αφενος σκεφτομαι οτι μπορει να το λεγε γιατι ηθελε να σπρωξει το στοκ που του χει μεινει, αφετερου το σωμα που θα παρω θελω να το κρατησω αρκετα χρονια, δεν αξιζει η διαφορα να παω στην 5200;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...