Προς το περιεχόμενο

Θέλω ένα πρόγραμμα, τι να κάνω;


ippeas2010

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα σε όλους!
Θέλω να "φτιάξω" ένα πρόγραμμα και θέλω να σας κάνω μερικές ερωτήσεις: 

αρχικά θα πρέπει να σας πω πως δεν είμαι προγραμματιστής και ενδιαφέρομαι να δώσω την δουλειά είτε σε εταιρία είτε σε ιδιώτη. Και ρωτώ:

 

  1. ) Με συμφαίρει να το δώσω σε κάποιον προγραμματιστή ή σε κάποια εταιρία; το λέω και για το οικονομικό κομμάτι αλλά και γενικά από όλες τις απόψεις
  2. μου είπαν πως πρέπει να γίνει ένα συμβόλαιο μεταξύ εμου και του ατόμου ή της εταιρίας που θα το αναλάβει. Εκεί τι θα πρέπει να προσέξω ούτως ώστε να μην πέσω σε κάποια λακούβα;
  3. Ο κώδικας του προγράμματος είναι δικός μου μετά το πέρας της εργασίας ή του προγραμματιστή;
  4. Υπάρχουν προγράμματα τα οποία "πετάνε" και κάποια άλλα που καθυστερούν πολύ, σε τί οφείλεται αυτό; έχει να κάνει με την γλώσσα προγραμματισμού;
  5. Κάποιος γνωστός μου είπε πως πρέπει να πάω σε δικηγόρο και να αναφέρω με λεπτομέρειες τι θα κάνει και πως θα είναι το πρόγραμμα και αυτός μετά θα πρέπει να πάει να το κατοχυρώσει στο εμπορικό επιμελητήριο. (για να μην το φτιάξει κι άλλος). Ισχύει αυτό; γιατί παρατηρώ πως όλα τα προγράμματα τα φτιάχνουν ξανά και ξανά με διαφορετικό τρόπο πχ αντιγραφή cd γίνεται με πάρα πολλά προγράμματα.
  6. Πως μπορώ να προστατέψω την ιδέα μου (αφού θέλω να πάρω πολλές προσφορές) από τον προγραμματιστή ή τους εμπλεκόμενους για να μην το φτιάξει ο ίδιος ; πχ μου δίνει μία τεράστια προσφορά αλλά τις λειτουργίες του τις ξέρει ήδη και με λεπτομέρειες.
  7. Η υποστήριξη συνηθίζεται να γίνεται από τον ίδιο προγραμματιστή που έχει φτιάξει το πρόγραμμα ή ψάχνεις την καλύτερη προσφορά; Τι γίνεται σε περίπτωση που παίζει το πρόγραμμα τώρα αλλά μετά από ένα μήνα πχ βγάζει σφάλματα ή υπάρχει κάποια δυσλειτουργία;
  8. θα χαρώ πολύ να με ενημερώσετε για οτιδήποτε πιστεύετε πως θα μου φανεί χρήσιμο στο όλο εγχείρημα, αν αποφασίσω να το κάνω.

Ευχαριστώ

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

...όλα τα προγράμματα τα φτιάχνουν ξανά και ξανά με διαφορετικό τρόπο πχ αντιγραφή cd γίνεται με πάρα πολλά προγράμματα.

 

Δε γνωρίζω να σου απαντήσω επί τής ουσίας στο ερώτημα που θέτεις, αλλά ορμώμενος απ' αυτό που λες παραπάνω, θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι:

 

Το πρόγραμμα που έχεις στο μυαλό σου, πρόκειται να κάνει μια «δουλειά» - που είτε σου χρειάζεται εσένα προσωπικά, είτε θεωρείς πιθανό να τη χρειάζεται κάποιος κόσμος - για την οποία δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιο άλλο πρόγραμμα που την κάνει;

 

Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, προφανώς και πρέπει να διασφαλίσεις τις ιδέες σου. Αν όμως διατίθενται ήδη παραπλήσιες εφαρμογές στην αγορά, είτε επί πληρωμή, είτε ακόμα και δωρεάν (όπως π.χ. τα προγράμματα εγγραφής cd/dvd που αναφέρεις στο παράδειγμά σου), μόνο αν η δική σου ιδέα ενσωματώνει κάποιο πρωτοποριακό χαρακτηριστικό το οποίο την καθιστά σημαντικά πλεονεκτικότερη, αξίζει τον κόπο να ασχοληθείς. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρα δεν θελεις να κανεις ενα προγραμμα......θες να κατοχυρωσεις σαν πατεντα, το τι θα κανει αυτο το προγραμμα.

Και μετα θες να δωσεις την πατεντα αυτη προς υλοποιηση, χωρις τον φοβο να σου "φανε" την ιδεα, ωστε να μπορεσεις να το χρησιμοποιησεις.

Καλα μεχρι εδω?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θέλω να φτιάξω ένα πρόγραμμα ! μου είπαν όμως πως όπως το facebook έχει κατοχυρώσει το Like έτσι κι εγώ θα πρέπει να κατοχυρώσω την ιδέα μου. Είναι αναγκαίο αυτό; Δεν είχα στο μυαλό μου να το κατοχυρώσω...σιγά...έλεγα! αλλά μήπως πρέπει; Ναι, iniohos θέλω να διασφαλίσω την ιδέα μου να μην μου την "φάνε" ή αντιγράψουν! τουλάχιστον μεχρι να βγει το δικό μου πρόγραμμα.

deesnider

Ναι, υπάρχει κάτι ανάλογο αλλά όχι ΑΥΤΟ που θέλω εγώ. Δεν υπάρχει κάτι που να καλύπτει τις ανάγκες μου αλλά θεωρώ πως αξίζει τον κόπο.

Τώρα πρέπει να δω πόσος είναι αυτός ο "κόπος" που λέμε και πως πρέπει να ξεκινήσω τα πρώτα μου βήματα.... Βοήθειααα!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2) Ναι χρειάζεται συμβόλαιο.

 

3) Ότι λέει το συμβόλαιο. Αφού τους πληρώνεις για να το φτιάξουν, ο κώδικας είναι δικός σου και όχι δικός τους. Και δεν μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν ξανά αυτούσιο.

 

4) Εξαρτάται τον προγραμματιστή, πρόγραμμα. Όσον αφορά την γλώσσα όχι, αν η χρήση του σωστού εργαλείου για την προκειμένη περίπτωση. Αν μας πεις τί θέλει να φτιάξεις σε γενικές γραμμές, θα σου πω τί χρειάζεσαι ως τεχνολογία.

 

5) Δεν έχω ιδέα σχετικά. Αλλά δεν θες κιόλας να βγεί ο προγραμματιστής/εταιρία και πουλάει το ίδια ακριβώς λογισμικό που έγραψε για εσένα στην μισή τιμή. Και πληρώθηκε με δικό σου κόστος, που ποτέ δεν θα βγάλεις.

 

6) Αν αναφερώμαστε σε κάτι προτοποριακό, κατοχυρώνεις την ιδέα. Επίσης πριν τους πεις τί θες, θα πρέπει να υπογράψουν αντίστοιχο συμβόλαιο ώστε να μην χρησιμοποιήσουν τις ιδέες σου για να γράψουν αυτή εφαρμογή μόνη τους.

 

7) Αυτό θα πρέπει να το καθορίσεις εσύ. Δεν είναι υποχρεωσή τους να σου παρέχουν υποστήριξη τσάμπα. Θα πρέπει να τους πληρώνεις για υποστήριξη. Και γι αυτό σου είπα στο 4 για τεχνολογία επίσης.

Αν είναι common, π.χ. γραμμένο σε .ΝΕΤ, θα βρεις περισσότερο κόσμο για να μπορείς να το υποστηρίξεις. Αν το έχουν γραμμένο σε κάποια περίεργη τεχνολογία/βιβλιοθήκη, μπορεί να βρεθείς όμηρος του προγραμματιστή/εταιρία. Επίσης δεν έχω ιδέα αν μπορείς να βρεις στην Ελλάδα εταιρία που να παρέχει ανεξάρτητο QA. Και όταν αποδεχτείς την εφαρμογή, θα πρέπει να είσαι σίγουρος και εξασφαλισμένος από το συμβόλαιο ότι αυτή θα δουλεύει, και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις και ποινικές/οικονομικές ρήτρες, στον προγραμματιστή/εταιρία.

 

8) Δεν έχω ιδέα τί θες να κάνεις. Ρίξε ένα private μύνημα. Ίσως μπορώ να σε βοηθήσω περισσότερο από όσο μπορεί να νομίζεις.

 

1) Εξαρτάται τί θες να κάνεις. Θα σου κοστίσει, αλλά εξαρτάται τί θες, τον χρόνο που θα χρειαστεί όχι μόνο για να γράφτεί το πρόγραμμα αλλά και για ανάλυση, QA, testing, εκπαίδευση κλπ.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε γενικές γραμμές φίλε ιππέα, η δική μου άποψη είναι πως μπορείς να κινηθείς σε 2 βασικούς άξονες:

 

1. Κατοχυρώνεις και πουλάς την ιδέα σου με όσα περισσότερα χρήματα μπορείς, και δεν ξανασχολείσαι.

 

2. Κατοχυρώνεις την ιδέα σου, και ασχολείσαι με την υλοποίηση της στον όποιον βαθμό μπορείς κι ανάλογα το συμβόλαιο που θα κάνεις με όποιον αναλάβει το τεχνικό της κομμάτι, θα τον παρακολουθείς (καθώς και τους ανταγωνιστές της ιδέας σου) έτσι ώστε αν χρειαστεί να κινηθείς νομικά εναντίον τους.

 

Υπάρχουν κι άλλες παράμετροι, π.χ. θα μπορούσες να διαπραγματευτείς και ποσοστά επί των πωλήσεων (δεν ξέρω όμως για τι είδους πράγμα μιλάμε, μπορεί να μην ισχύει αυτό το τελευταίο).

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

το πρόγραμμα σαν λειτουργία υπάρχει όπως και μηχανές αναζήτησης υπάρχουν αλλά της google είναι αξιόλογη (για μένα). το ίδιο ισχύει και σε αυτό που θέλω να κάνω. Αρα φίλε migf1 ίσως να μην μπορώ να διεκδικήσω χρήματα χωρίς να το δουν πως παίζει.

 

χμμμμμ ωραία ιδέα και αυτό...ποσοστά επί των πωλήσεων! καλό κι αυτό! αλλά να ισχύει για πάντα αυτό; πως το εννοείς; και τι ποσοστο παίζει σε τέτοιες περιπτώσεις; 

 

αλήθεια, μπορώ να πουλήσω το πρόγραμμα ως ιδιώτης ή θα πρέπει να είμαι εταιρία; Σαν ιδιώτης μπορεί και πουλάει ο αγρότης τα προϊόντα του στην λαϊκή γιατί είναι δικά του, μήπως υπάρχει κάτι ανάλογο και για το λογισμικό; λέω τωρα...

Επεξ/σία από ippeas2010
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...