Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Σύντομα θα γίνω νονός και σήμερα με ενημέρωσαν πως ο ιερέας απαίτησε υπεύθυνη δήλωση θεωρημένη στην αστυνομία που αναφέρει πως είμαι χριστιανός ορθόδοξος και νυμφευμένος όχι με πολιτικό γάμο.

Σχετικά με την υπεύθυνη δήλωση έχω κάποιες απορίες:

Έχει δικαίωμα ο ιερέας και κατ´ επέκταση η εκκλησία να μου ζητάει υπεύθυνη δήλωση για το θρήσκευμα μου;

Το ρωτώ αυτό επειδή σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 1599/1986, η υπευθυνη δήλωση είναι προς κάποια "δημόσια αρχή". Θεωρείται η εκκλησία δημόσια αρχή; Αν ναι ποια δικαιώματα απορρέουν από αυτην της την αναγνώριση σχετικά με την απαίτηση για υπεύθυνη δήλωση;

Το θρήσκευμα μου αποτελεί ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο, και σύμφωνα με το Σύνταγμα και κάποιες αποφάσεις του ΣτΕ που βρήκα, δεν υποχρεούμαι να το αποκαλύψώ και επίσης ο εξαναγκασμός σε ακούσια αποκάλυψη του θρησκεύματος είναι παράνομος.

Εφόσον με αναγκάζουν να αποκαλύψω το θρήσκευμα μου, δεν παρανομούν;

Η νομική συνένωση μου με έναν άνθρωπο πως σχετίζεται με το ρόλο μου στη βάπτιση του παιδιού;

Επειδή θεωρώ πως οι θρησκευτικοί φορείς λειτουργούν με σκιώδεις διαδικασίες, στην περίπτωση που υπογράψω τη δήλωση πως μπορώ να ορίσω πως είναι μόνο για τη βάπτιση και πως θέλω να καταστραφεί μετά την τέλεση του μυστηρίου, ότι παρακρατώ όλα τα δικαιώματα μου, δεν τους επιτρέψω να ελέγξουν οτιδήποτε με αφορά (αυτο ορίζεται στο νόμο που ανέφερα παραπάνω), δε θέλω να καταγραφώ σε οποιοδήποτε αρχείο τους και πως αν τα παραραπάνω δεν τηρηθούν τότε θα κατατεθεί μήνυση στο δικαστήριο του λούμπεκ της Γερμανίας.

Τέλος, εφόσον κατα την τέλεση του μυστηρίου υποχρεούμαι να απαγγείλω την ομολογία της πίστης της ορθόδοξης ελληνικής εκκλησίας, δηλαδή αποδέχομαι με μάρτυρες, το θεό :·) και τους παρευρισκόμενους, πως είμαι ΧΟ, με προσβάλει και με μειώνει ως άτομο, η απαίτηση για υπεύθυνη δήλωση. Τι μπορώ να κάνω νομικά για αυτο;

Ολες οι απαντήσεις καλοδεχούμενες!

• Απαντ. 99
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Νομιζω επειδη ειναι θρησκευτικο μυστηριο, θελουν μονο ατομα με την ιδια θρησκεια. Τωρα για την δηλωση, ειναι τραβηγμενο.

• Moderators
Δημοσ.

Νομιζω πως το υπεραναλύεις.

Αν είσαι ΧΟ γιατί να εχεις πρόβλημα να το παραδεχτείς;

Αν δεν είσαι μπορείς να δηλώσεις οτι εισαι και μετα να μην εχεις τύψεις. Who cares.

• Like 1
Δημοσ.

Χα, καλά ξεμπερδέματα!

Κατά τη γνώμη μου, δύο είναι οι εναλλακτικές σου.

1. Να το κυνηγήσεις με βάση τη νομοθεσία και την κοινή λογική. Σε αυτή την περίπτωση είναι απολύτως βέβαιο ότι θα τσακωθείς με παπάδες και εκκλησιαστικούς υπαλλήλους. Θα έχεις αμφίβολα αποτελέσματα, αλλά σίγουρα θα δημιουργηθεί μεγάλη ένταση, κάτι που δεν ξέρω αν θέλεις για τους φίλους σου που σου ζήτησαν να βαφτίσεις.

2. Να αφήσεις τον εγκέφαλό σου στο σπίτι και να κάνεις ό,τι σου λένε. Να αλείψεις λάδια, να πεις το πιστεύω, να λες σε όλα ναι (ότι εξομολογείσαι, ότι δεν είχες προγαμιαίες σχέσεις κτλ).

Αν δεν μπορείς λόγω χαρακτήρα να κάνεις το δεύτερο, καλύτερα να πεις στους φίλους σου ότι δεν μπορείς να γίνεις νονός.

• Like 9
Δημοσ.

Καμιά σχέση δεν έχω με την εκκλησία και καθόλου δεν την συμπαθώ, αλλά αφού είσαι κατά γενικώς απ΄ ό,τι κατάλαβα, γιατί μπαίνεις στην διαδικασία να γίνεις νονός; Αφού δέχεσαι να πας στο πανηγυράκι τους, δεν θα πρέπει κατ' επέκταση να χορέψεις και τον χορό τους; Απ' την στιγμή που δέχεσαι να πας στο μαγαζί τους, δικαίωμα τους να ζητήσουν το κάθετι παράλογο.

Να είναι παράνομο αυτό που ζητάνε, δύσκολο το κόβω. Αυτά με τις μηνύσεις κτλ. τα βρίσκω λίγο υπερβολικά.

Προσωπικά, δεν θα τους έκανα καν την χάρη να πατήσω το πόδι μου εκεί. Από ευγένεια να πάω στην διαδικασία, καθαρά για

να τιμήσω τον φίλο μου, αλλά από 'κει και πέρα, νονός, sorry, δεν θα πάρω.

• Like 8
Δημοσ.

Δεν αμφισβητώ πως όσοι συμμετέχουν στο μυστήριο πρέπει να είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Ο προβληματισμός αφορά την απαίτηση για υπεύθυνη δήλωση. 

Είμαι βαπτισμένος ΧΟ, αυτό μπορούν να το ελέγξουν από τα αρχεία τους, και για αυτό συμμετέχω στη βάπτιση. Είναι όμως δικαίωμα και υποχρέωση μου, ως πολίτης και ως άτομο, να υπερασπιστώ τα δικαιώματα μου καθώς και των συμπολιτών μου. Εφόσον το κράτος αναγνωρίζει οποιαδήποτε θρησκεία με την κατάθεση της Ομολογία Πίστεως και ο νονός ομολογεί την πίστη του απαγγέλοντας το "Πιστεύω" κατά την τέλεση του μυστηρίου, δεν κατανοώ που βασίζεται η απαίτηση της εκκλησίας για την ύπαρξη θεωρημένης από την ΕΛΑΣ, υπεύθυνης δήλωσης.

Κατά τη δική μου κρίση, είναι εκβιαστική αυτή η απαίτηση και θέλω να ξέρω και την άποψη του νομοθέτη καθώς και της δικαστικής εξουσίας. 

Να σημειώσω πώς δε γνωρίζουμε πως χρησιμοποιούνται αυτές οι υπεύθυνες δηλώσεις, που αρχειοθετούνται και μετά από πόσο καιρό καταστρέφονται. Είναι τελείως νεφελώδης η διαχείριση τους. 

Τέλος, δε θέλω να στεναχωρήσω τους φίλους μου, απλά έχω 4 εβδομάδες να ξεκαθαρίσω το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο και να δράσω ανάλογα.

Δημοσ.

Από πότε το ζητάνε αυτό; damn. Πριν καμιά δέκα χρόνια, θυμάμαι, δε ζητούσαν κάτι τέτοιο, απλά ρωτούσαν.

Άκου υπεύθυνη δήλωση θεωρημένη!

Σε λίγο θα σου κάνουν και polygraph test.

Δημοσ.

Την υπευθηνη δηλωση στην ζητανε για να δουν αν εισαι χρηστιανος αν δεν εισαι και βαφτισεις το παιδι μπορει να υπαρχει αργοτερα προβλημα πχ λεω εγω να μην μπορει το παιδι να παντρευτει ή να πρεπει να βαφτιστει ξανα.

Για αυτο λοπον για να μην εχουν τιποτα νομικα προβληματα απο τους γονεις ή απο το ιδιο το παιδι αργοτερα σου ζητανε κατι τετοιο δεν νομιζω να υπαρχει κατι αλλο.

Τωρα για την υπευθηνη δηλωση αφου την εκκλησια την πληρωνει το κρατος και μπορει να χωρηγησει πιστοποιητικα για χρηση σε αλλες υπηρεσιες τοτε φανταζομαι οτι και αυτη θεωρειτε δημοσια υπηρεσια κατα καποιο τροπο.

Υ.Γ 

Το να γυνεις νονος ειναι κατι σοβαρο οποτε πριν το κανεις σκεψου αν θα μπορεις να εισαι ενταξυ απεναντι στο παιδι οταν αυτο μεγαλωσει.

Δημοσ.

Αν κολλάς στη δήλωση, να δω πώς θα αντιδράσεις όταν σου ζητήσει ο παπάς κάνα διακοσαρικάκι € "για τα έξοδα"

• Like 2
Δημοσ.

Αν κολλάς στη δήλωση, να δω πώς θα αντιδράσεις όταν σου ζητήσει ο παπάς κάνα διακοσαρικάκι € "για τα έξοδα"

Και φυσικα δεν θα δωσει αυτα κανουμε και τους καλομαθαίνουμε 

Αλλα τα δωρα για το βαφτιστήρι καθε χρονο δεν θα τα γλυτωσει... 

Δημοσ.

Άντε, την υπεύθυνη δήλωση ότι είσαι ΧΟ, πάει στα κομμάτια....

Για ποιον λόγο ζητάει να ΜΗΝ είσαι παντρεμένος με πολιτικό γάμο;

Έχεις πέσει σε μαλάκα παπά, αποκλείεται να το ζητάν όλοι αυτό.

Edit

Sorry, ΑΡΧΙΜΑΛΑΚΑ ήθελα να γράψω..

• Like 3
Δημοσ.

Βρήκα τη σχετική εγκύκλιο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Εγκύκ Σημείωμα 51/17-6-2011), όπου και ΔΕΝ αναφέρεται υπεύθυνη δήλωση ως απόδειξη βάπτισης του ανάδοχου. Αρκεί να πάω με το πιστοποιητικό γέννησης μου ή με το πιστοποιητικό βάπτισης μου, και μαντέψτε με ποιο θα πάω έχοντας εκτυπωμένη και την παραπάνω εγκύκλιο;

Ο ιερέας έχει παραστρατίσει από το δρόμο του Θεού του και βασανίζει τους συνανθρώπους του. Μόνο που έχει ήδη ενημερωθεί τόσο η εκκλησία της ελλάδος για τις πρακτικές του κυρίου όσο και ο συνήγορος του πολίτη.

• Like 4
Δημοσ.

Στο άρθρο 8 του ν. 1586/1986 αναφέρεται ότι:

1. Γεγονότα ή στοιχεία που δεν αποδεικνύονται με το δελτίο ταυτότητας ή τα αντίστοιχα έγγραφα του άρθρου 6, μπορεί ν' αποδεικνύεται ενώπιον ·κάθε αρχής ή υπηρεσίας του δημόσιου τομέα με υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου που συντάσσεται σε ειδικό σφραγιστό χαρτί αξίας 100 δραχμών. 
2. Ο τύπος και το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης και Οικονομικών.
3. Στοιχεία του δελτίου ταυτότητας που τυχόν έχουν μεταβληθεί δηλώνονται υποχρεωτικά με υπεύθυνη δήλωση της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού. Με ίδια δήλωση μπορεί να αποδεικνύονται τα νέα στοιχεία, καθώς και το επάγγελμα και η διεύθυνση κατοικίας.
4. Οι υπηρεσίες του δημόσιου τομέα στις οποίες υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση μπορούν να ελέγξουν την ακρίβειά της με διασταύρωσή της με το αρχείο άλλων υπηρεσιών.
5. Ειδικές διατάξεις που καθορίζουν υποχρεωτική απόδειξη με ορισμένο τρόπο εξακολουθούν να ισχύουν μέχρις ότου εκδοθούν οι αποφάσεις κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 10.

Από το 2001 δεν απαιτείται πλέον "ειδικό σφραγιστό χαρτί αξίας 100 δραχμών" και δεν υπάρχει κάποιο άλλο τέλος. Οι δημόσιες αρχές πρέπει να διαθέτουν δωρεάν τα σχετικά έντυπα. Η ΥΔ μπορεί να εκτυπωθεί σε χαρτί Α4 με κατάλληλο πρότυπο έντυπο

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι, αφού δεν αναγράφεται στις νέες ταυτότητες το θρήσκευμα και ο γάμος, ο παππάς και κατ' επέκταση ο Ιερός Ναός στον οποίο θα τελεστεί το μυστήριο της βάπτισης δικαιολογημένα ζητάει, κατ' αρχήν, την υπεύθυνη δήλωση για τα συγκεκριμένα στοιχεία. Ίσως είναι υπερβολική η απαίτηση για τον πολιτικό γάμο αλλά, όπως ειπώθηκε παραπάνω, αφού αποφάσισες να μπεις στο χορό, θα χορέψεις, πολύ περισσότερο για χάρη των φίλων σου που σου ζήτησαν να βαφτίσεις το παιδί τους και, κυρίως, για χάρη του παιδιού που θα βαφτίσεις. Η έννοια της βάφτισης στην ορθόδοξη εκκλησία δεν είναι μια απλή παρουσία σε ένα ναό, όπως πολλοί νομίζουν, αλλά η αποδοχή των υποχρεώσεών σου ως πνευματικού αναδόχου του παιδιού, με ότι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται. Δηλαδή ότι, θεωρητικά, είσαι υπεύθυνος, ως ανάδοχος, να ανατραφεί το παιδί σύμφωνα με τους κανόνες της θρησκείας. Εάν δεν είσαι αποφασισμένος να παίξεις το ρόλο αυτί, μην προχωρήσεις και εξήγησε, απλά, τους λόγους στους φίλους που σε επέλεξαν. Τώρα, το γεγονός ότι η έννοια του αναδόχου έχει ξεχαστεί στις μέρες μας, όπως και πολλά άλλα θέματα, αυτό δεν σημαίνει ότι ο παππάς που τελεί το μυστήριο πρέπει να τα ξεχάσει και αυτός.

Τέλος, το επιχείρημά σου ότι "μπορούν να βρουν από τα αρχεία τους" ότι είσαι βαπτισμένος ΧΟ, δεν είναι σωστό γιατί είναι προφανές ότι τα αρχεία του Ι.Ν. που βαφτίστηκες δεν τα γνωρίζει ο Ι.Ν. που θα βαφτίσεις εσύ.

Δημοσ.

Στο άρθρο 8 του ν. 1586/1986 αναφέρεται ότι:

1. Γεγονότα ή στοιχεία που δεν αποδεικνύονται με το δελτίο ταυτότητας ή τα αντίστοιχα έγγραφα του άρθρου 6, μπορεί ν' αποδεικνύεται ενώπιον ·κάθε αρχής ή υπηρεσίας του δημόσιου τομέα με υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου που συντάσσεται σε ειδικό σφραγιστό χαρτί αξίας 100 δραχμών. 

[...]

Είναι η Εκκλησία αρχή ή υπηρεσία του δημόσιου τομέα; Έχω θέσει και το ερώτημα παραπάνω.

Επίσης, σύμφωνα με τις αποφάσεις 2279-2286/2002 του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να μου ζητήση να φανερώσω το θρήσκευμα μου, εγώ πρέπει να το κάνω αυτοβούλως. Και μάλλον εκεί είναι το κόλλημα και στην εγκύκλιο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Εγκύκ Σημείωμα 51/17-6-2011) ως αποδεικτικά του θρησκευματός αναφέρονται το πιστοποιητικό γέννησης και το πιστοποιητικό βάπτισης (ένα από τα οποία πρέπει να φέρω μαζί μου για την τέλεση του μυστηρίου).

Όσο για το χορό, εννοείται πως θα χορέψω, όμως τα δικαιώματα μου θα τα υπερασπιστώ. Τουλάχιστον να μαι καλό παράδειγμα για το παιδί.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...