Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

αν ηταν οι γονεις παντρεμενοι με πολιτικο γαμο.μου φαινετε θα τρωγαν ακυρο.

κοιτα γιατι δεν παιρνεις ενα τηλ.στην αρχιεπισκοπη ?

• Απαντ. 99
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Αν οι γονείς είναι παντρεμένοι με πολιτικό γάμο ή αλλόθρησκοι/αλλόδοξοι, την κατήχηση την αναλαμβάνει πλήρως ο πνευματικός ανάδοχος. Αν ο υποψήφιος πνευματικός ανάδοχος είναι παντρεμένος με πολιτικό γάμο ή συζεί εκτός γάμου, τότε του απαγορεύεται να γίνει και νονός. Έχω κάνει το homework μου.

Τόσο το θρήσκευμα όσο και η ερωτική ζωή είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, για τις συγκεκριμένες πληροφορίες υπάρχει αυστηρή νομοθεσία. Ο συγκεκριμένος ιερέας όχι μόνο απαίτησε υπεύθυνη δήλωση και για τα δύο, αλλά ουσιαστικά ζητάει τη γνωστοποίηση των πληροφοριών αυτών και στην αστυνομία.

Προσωπικά, θα κάνω καταγγελία και στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, για τη συγκεκριμένη απαίτηση, τις αδιαφανείς διαδικασίες τήρησης ενός τέτοιου αρχείου κλπ κλπ και θα πάω στη βάπτιση με τα πιστοποιητικά που ορίζει η ΔΙΣ. 

ΥΓ 

Έχω άδικο, ως προς το αν η εκκλησία ανήκει στο δημόσιο τομέα, διότι η Εκκλησία της Ελλάδος είναι ΝΠΔΔ. Ωστόσο εμμένω πως είναι παράνομο να ζητούν να φανερώσω το θρήσκευμα μου πριν το μυστήριο, ότι οι συνθήκες τήρησης μητρώου σχετικά με το θρήσκευμα και το γάμο είναι αδιευκρίνιστες, και η εγκύκλιος της εκκλησίας δεν αναφέρει το οτιδήποτε για υπεύθυνη δήλωση. 

• Like 1
  • Moderators
Δημοσ.

Όταν λες ο "συγκεκριμένος ιερέας" εννοείς ότι δεν είναι γενική πολιτική; Αν είναι έτσι γιατί δεν βρίσκετε κάποιον άλλον για να γλιτώσετε (αυτή -όχι τη γενικότερη βεβαίως) την σύγχυση;

Δημοσ.

Έχω άδικο, ως προς το αν η εκκλησία ανήκει στο δημόσιο τομέα, διότι η Εκκλησία της Ελλάδος είναι ΝΠΔΔ. Ωστόσο εμμένω πως είναι παράνομο να ζητούν να φανερώσω το θρήσκευμα μου πριν το μυστήριο, ότι οι συνθήκες τήρησης μητρώου σχετικά με το θρήσκευμα και το γάμο είναι αδιευκρίνιστες, και η εγκύκλιος της εκκλησίας δεν αναφέρει το οτιδήποτε για υπεύθυνη δήλωση. 

Κανένας δεν σου ζήτησε "να φανερώσεις το θρήσκευμά σου πριν από το μυστήριο" αλλά σου ζήτησαν να δηλώσεις ένα στοιχείο που δεν υπάρχει στην ταυτότητά σου και, σύμφωνα με το νόμο, ο μόνος τρόπος είναι με υπεύθυνη δήλωση.

Κανένας δεν σου είπε ότι θέλει να δημιουργήσει "μητρώο σχετικά με το θρήσκευμά σου", και το "επιχείρημα" αυτό δεν στέκει, δεδομένου ότι το πιθανότερο είναι να μην ξαναμπεις ποτέ στη ζωή σου στο συγκεκριμένο ναό.

Ακόμη, η εγκύκλιος της εκκλησίας, που αναφέρεις, δεν χρειαζόταν να επαναλάβει το νόμο που ισχύει και οφείλουν οι πάντες (και εσύ, επομένως) να ακολουθούν. Άλλωστε, τον ίδιο νόμο έχεις και έχουμε εφαρμόσει όλοι μας αμέτρητες φορές μέχρι σήμερα και θα συνεχίσουμε κάθε φορά που χρειάζεται η δήλωση ενός στοιχείου που δεν αναφέρεται στην ταυτότητά μας.

Τέλος, και το "επιχείρημα" ότι, με την επικύρωση του γνήσιου της υπογραφής από την αστυνομία, γνωστοποιείς το θρήσκευμά σου σ' αυτήν, το γνωρίζεις ότι δεν στέκει, όχι μόνο γιατί η αστυνομία μάς έχει όλους φακελωμένους αλλά και γιατί είναι η μόνη αρχή, μαζί με το ΚΕΠ, που το βεβαιώνουν.

Συμπερασματικά, έχω την εντύπωση ότι έχεις ξεκινήσει στραβά την υπόθεση της βάφτισης του παιδιού και μάλλον πρέπει να αναθεωρήσεις την απόφασή σου, όσο είναι καιρός για να βρουν οι γονείς άλλο νονό.

• Like 1
Δημοσ.

Όταν λες ο "συγκεκριμένος ιερέας" εννοείς ότι δεν είναι γενική πολιτική; Αν είναι έτσι γιατί δεν βρίσκετε κάποιον άλλον για να γλιτώσετε (αυτή -όχι τη γενικότερη βεβαίως) την σύγχυση;

σύμφωνα με την εγκυκλιο, δες παρακάτω, η ΔΙΣ δε ζητάει καμία υπευθυνη δήλωση. Ο νονός δε διαλέγει Ναό.

insomniaK, εσύ προσωπικά, πιστεύεις σε θεό ή όχι;

Πιστεύω σε ένα κράτος δικαίου που η λειτουργία του διέπεται από νόμους και οι πολίτες τους υπερασπιζόμαστε. 

1. Κανένας δεν σου ζήτησε "να φανερώσεις το θρήσκευμά σου πριν από το μυστήριο" αλλά σου ζήτησαν να δηλώσεις ένα στοιχείο που δεν υπάρχει στην ταυτότητά σου και, σύμφωνα με το νόμο, ο μόνος τρόπος είναι με υπεύθυνη δήλωση.

2. Κανένας δεν σου είπε ότι θέλει να δημιουργήσει "μητρώο σχετικά με το θρήσκευμά σου", και το "επιχείρημα" αυτό δεν στέκει, δεδομένου ότι το πιθανότερο είναι να μην ξαναμπεις ποτέ στη ζωή σου στο συγκεκριμένο ναό.

3. Ακόμη, η εγκύκλιος της εκκλησίας, που αναφέρεις, δεν χρειαζόταν να επαναλάβει το νόμο που ισχύει και οφείλουν οι πάντες (και εσύ, επομένως) να ακολουθούν. Άλλωστε, τον ίδιο νόμο έχεις και έχουμε εφαρμόσει όλοι μας αμέτρητες φορές μέχρι σήμερα και θα συνεχίσουμε κάθε φορά που χρειάζεται η δήλωση ενός στοιχείου που δεν αναφέρεται στην ταυτότητά μας.

4. Τέλος, και το "επιχείρημα" ότι, με την επικύρωση του γνήσιου της υπογραφής από την αστυνομία, γνωστοποιείς το θρήσκευμά σου σ' αυτήν, το γνωρίζεις ότι δεν στέκει, όχι μόνο γιατί η αστυνομία μάς έχει όλους φακελωμένους αλλά και γιατί είναι η μόνη αρχή, μαζί με το ΚΕΠ, που το βεβαιώνουν.

5. Συμπερασματικά, έχω την εντύπωση ότι έχεις ξεκινήσει στραβά την υπόθεση της βάφτισης του παιδιού και μάλλον πρέπει να αναθεωρήσεις την απόφασή

σου, όσο είναι καιρός για να βρουν οι γονείς άλλο νονό.

1. Ο ιερέας ζήτησε ρητά πριν το μυστήριο να έχει θεωρημένη υπευθυνη δήλωση τόσο για το θρησκευμα μου όσο και για το γάμο μου.

Για το πρώτο υπάρχει απόφαση του ΣτΕ, κατ'επεκταση ο ιερεας παρανομεί στη συγκεκριμένη περίπτωση. Έχει το δικαίωμα, αν εγώ αρνηθώ να διαβάσω το πιστεύω κατά τη διάρκεια του μυστηρίου να διακόψει το μυστήριο. 

2. Κανένας επίσης δε μου είπε πως θα μου δώσει πίσω τη υπευθυνη δήλωση μετά την αναγνωση της. Θέλω και διακιούμαι να γνωρίζω πως διαχειριζεται έγγραφα με ευαισθητα προσωπικά δεδομένα ο οποιοσδήποτε. Η αστυνομία και τα ΚΕΠ ελεγχονται για το πως διαχειρίζονται αυτά τα δεδομένα. Το ΝΠΔΔ με την ονομασία "Εκκλησία της Ελλάδος" δεν ελέγχεται. 

3. Η εγκύκλιος που αναφέρω, και μπορείς να διαβάσεις στη σελίδα που παραθέτω:

2011-06-17+%25CE%2595%25CE%2593%25CE%259

δεν αναφέρει οτιδήποτε για θεωρημένη υπεύθυνη δήλωση...

4. Το γνήσιο της υπογραφής δε χρειάζεται να είναι στην αστυνομία, εφόσον υπογράψω μπροστά του. Επίσης από τότε που άνοιξαν τα ΚΕΠ, η αστυνομία παραπέμπει σε αυτά. 

5. Το θέμα είναι νομικό, αν ήθελα συμβουλές για το αν κάνω καλά που γίνομαι νονός ενός παιδιού, θα είχα ανοίξει αντίστοιχο θέμα.  Συμπερασματικά, τα "έλα μωρέ πως κάνεις έτσι", "έτσι τα βρήκαμε έτσι πράττουμε", "οι νόμοι, οι κανόνες κλπ έτσι αλλά και λίγο γιουβέτσι" και οι αυθαιρεσίες του κάθε τυχάρπαστου κατάντησαν τον τόπο μου μπουρδέλο. Θέλω να τηρούνται οι νόμοι και στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν ενδείξεις για αυθαιρεσίες του συγκεκριμένου κληρικού. Ίσως κάνω λάθος, αλλά μέχρι στιγμής, ούτε τι γίνονται οι υπευθυνες δηλώσεις που απαιτεί, γνωρίζουμε, ούτε για ποιο λόγο απαιτεί κάτι που δεν έχει αποφάσισει η Ιερά Σύνοδος.

Και κάτι που ξέχασα παραπάνω, οι κανόνες της Εκκλησίας δεν αποτελούν νόμους.

• Like 5
Δημοσ.

Όταν ανοίγεις ένα θέμα και μάλιστα στην ενότητα Ψυχαγωγία/ Μπλα Μπλα, ενός, κατ' εξοχή, τεχνολογικού forum, όπως το insomnia, δεν μπορείς να απαιτείς να πάρεις μόνο νομικές συμβουλές. Να είσαι ικανοποιημένος, μάλιστα, που δεν ξέφυγε η συζήτηση, όπως γίνεται σε όλα σχεδόν τα θέματα αυτής της ενότητας.

Στην ουσία τώρα. Πέρα από το γεγονός ότι με τις παραπάνω απαντήσεις σου επιβεβαιώνεις το συμπέρασμα που έγραψα παραπάνω, βλέπω ότι απέφυγες να απαντήσεις ευθέως στη σημαντική ερώτηση του panagos, και δίνεις την εξήγηση με την τελευταία φράση "οι κανόνες της Εκκλησίας δεν αποτελούν νόμους".

• Like 1
Δημοσ.

Σιγά το θέμα. Λες και αποτυπώνεται η πίστη ενός ανθρώπου σ'ένα κωλόχαρτο. Αν σε πειράζει βέβαια τόσο πολύ είναι δικαίωμά σου που αντιδράς. Δεν λέω ότι έχεις άδικο.

Θα'θελα να δω δικη σου αντίδραση όταν ο καλός παππούλης (όπως η πλειοψηφία) ζητήσει κανα-δυο κατοστάρικα για την ευχη της παναγίας. Εκεί αντέδρασε, και άσε την χαρτούρα.

Δημοσ.

Περυσι το καλοκαιρι βαφτισαμε το μικρο ξαδερφο μου.

Ο θειος μου ειναι παντρεμενος με πολιτικο γαμο με την γυναικα του που ειναι χριστιανη αλλα παλαιοημερογητισσα..

Ο νουνος(παλι θειος μου) ειναι χριστιανος αλλα παντρεμενος με πολιτικο και αυτος.

Ουτε υπευθυνη δηλωση ζητησε ουτε κολπα τους εκανε. Κανονικοτατα εγινε η βαφτιση.

Να σημειωσω ο ιερεας του χωριου ειναι λιγο στριμμενος, αλλα οχι και ετσι..

Δημοσ.

Ο τράγος θέλει λάδωμα κι όχι το αναδεχτούδι.

Αλλάξ' τε εκκλησία.

Κι εμείς με τη γυναίκα μου με πολιτικό γάμο παντρευτήκαμε (ναι ρε,είχαν και τότε πολιτικό γάμο) και δεν μας ζήτησε ο εκεί παπάς κωλονοσκόπηση όταν χρειάστηκε να βαφτίσουμε ένα μωρούλι.

Δημοσ.

Όταν ανοίγεις ένα θέμα και μάλιστα στην ενότητα Ψυχαγωγία/ Μπλα Μπλα, ενός, κατ' εξοχή, τεχνολογικού forum, όπως το insomnia, δεν μπορείς να απαιτείς να πάρεις μόνο νομικές συμβουλές. Να είσαι ικανοποιημένος, μάλιστα, που δεν ξέφυγε η συζήτηση, όπως γίνεται σε όλα σχεδόν τα θέματα αυτής της ενότητας.

Στην ουσία τώρα. Πέρα από το γεγονός ότι με τις παραπάνω απαντήσεις σου επιβεβαιώνεις το συμπέρασμα που έγραψα παραπάνω, βλέπω ότι απέφυγες να απαντήσεις ευθέως στη σημαντική ερώτηση του panagos, και δίνεις την εξήγηση με την τελευταία φράση "οι κανόνες της Εκκλησίας δεν αποτελούν νόμους".

Ευαισθητο προσωπικο δεδομενο... ειναι ο λογος που γινεται και ολη η κουβεντα.

Δημοσ.

Ευαισθητο προσωπικο δεδομενο... ειναι ο λογος που γινεται και ολη η κουβεντα.

Εξαρτάται πώς βλέπει καθένας, ξεχωριστά, το συγκεκριμένο θέμα.

Προσωπικά, δεν θα με απασχολούσαι ποτέ το θέμα, αλλά αυτά είναι απόψεις.

ΥΓ

Συγχαρητήρια για την υπογραφή σου.

Μια από τις προηγούμενες δικές μου είχε σχέση με τον (plugin) ορθογράφο του firefox, ώστε να μειωθούν, όσο αυτό είναι δυνατόν, τα λάθη που βγάζουν μάτι.

Δημοσ.

βαφτισα πριν 2 χρόνια , και βαφτισα περυσι το γιο μου.

και στις 2 βαφτισεις, ειχαμε ντραβαλα με τους παπάδες.

στην 1η, δεν αναψε τα φώτα, γιατι δεν του εφταναν τα 30 ευρω, και ζητησε 80, με αποτελεσμα, ενώ του ειπα οτι θα τα δώσω (δεν τα είχε ζητήσει πιο πριν βεβαια), ο πατερας του παιδιού να εκνευριστεί και να τον πει γυφτο, με αποτέλεσμα να γίνει χαμός!

στη βαφτιση του γιου μου, ζήτησε προφορικά, οι νονοί να είναι ΧΟ και να μην έχουν κάνει πολιτικό γάμο. Φυσικά, κανένα χαρτί, τίποτα.

Επι του θέματος.

Συμφωνώ ότι κάπου κανεις τα στραβά μάτια για να μη στεναχωρήσεις τους γονείς του παιδιού, αλλά υπάρχουν και όρια.

Δεύτερον, εγω είμαι άθεος, αλλά συμμετείχα σε 2 βαφτίσεις. Μία του γιου μου,γιατι επέμενε πολύ η γυναικα μου,και μία στο βαφτιστήρι μου.

απαντώντας σε κάποιον προηγούμενο...

χεστηκα για τη διαδικασία. Το έκανα γιατί θεωρώ ότι ο "νονός" του παιδιού, έχει ενα σημαντικό ρόλο στη ζωή του, ΟΧΙ επειδή το βάφτισε, αλλά επειδή οι γονείς τον επέλεξαν για ενα πιο ξεχωριστό ρόλο...

Δημοσ.

Χωρις να επηρεαζομαι απο τι πιστευω και τι δεν πιστευω θελω να ρωτησω το εξης: Πως μπορεις να συμμετεχεις σε ενα ιερο μυστηριο (οχι σαν θεατης) χωρις να πιστευεις σε αυτο που συμβολιζει; Αναλαμβανεις εναν ρολο που δεν ειναι θεατρικος. Αν βαπτιζεις απλα για να λεγεσαι νονος και να πηγαινεις δωρα και λαμπαδα δεν εισαι υποχρεωμενος να το κανεις. Μπορεις να ενδιαφερεσαι για το παιδι και χωρις αυτο. Ουσιαστικα ζητας να δεχτουν να κανουν την δικια τους τελετη με τον δικο σου τροπο τελεσης.

• Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...