Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Τελικα ο μαμακας ο γιος εδωσε στον φιλο μου αντιγραφο συμβολαιογραφικης πραξης απο παλια που ελεγε οτι εχει την ψιλη κυροτητα και την επικαρπια μετα τον θανατο της μητερας του.

Αρνειται ομως πεισματικα να κανει νεο συμβολαιο λεγονατς "συμβολαιο εχεις" αλλα αυτο προφανως δεν ισχυει αφου αυτη που το υπεγραψε δεν ζει πια.

Ουτε φυσικα μπορει ο φιλος μου να δηλωσει εξοδα γαι ενοικιο σε ΑΦΜ πεθαμενης

Δεν καταλαβαινω γιατι..

Μαλιστα ειπε οτι πηγε στο παρακαταθηκων και του ζητανε τα προτοτυπα που εχει ο φιλος μου για να παρει τα δυο ενοικια....Δεν ξερω αν ισχυει αλλα αφου δεν εχει συμβολαιο μαζι του αρα δεν του δινει και αποδειξη δεν του τα εδωσε..

Μπερδεμα χωρις λογο αφου τελικα εχει την πληρη κυριοτητα....

Καταρχήν το παλιό μισθωτήριο ισχύει κανονικά. Λόγος να γίνει νέο μισθωτήριο έτσι όπως το βλέπω εγώ δεν υπάρχει. Τα έξοδα ενοικίου θα τα δηλώσει στο ΑΦΜ του "μακάκα". Το πολύ πολύ να χρειαστεί μαζί με τη δήλωση να επισυνάψει το αντίγραφο του συμβολαίου που του έδωσε.

• Απαντ. 72
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

κοιτα προφανως και υπαρχει στορυ(δεν υπηρχε συμβολαιο) απο πισω για να χει την δεη στο ονομα της ιδιοκτητριας...

μηπως ο γιος στραβωσε σε φαση εμεις τον διευκολυναμε τοσα χρονια και αυτος τωρα ξαφνικα εγινε ηθικος?

πως να συνεχιστει για καιρο αφου ειπατε 4ή 6 μηνες εχουν δικαιωμα να δεχτουν την κληρονομια.

μετα παει στο κρατος...

Ποιος το ειπε αυτο ? 4 μηνες ειναι για συγγενης 1ου βαθμου αν δε υπαρχουν παει 2ου και μεχρι 3ου νομιζω.

Περα απο αυτο υπαρχει και η διαθηκη εγω πχ δεν εκανα αποδοχη ακομα για να μην γινει μπερδεμα με την φορολογικη του 2012, τον δεκεμβρη που θα δημοσιοποιηθει η διαθηκη θα κανω τοτε αποδοχη και τοτε θα κανω και μεταβολη περουσιακων στοιχειων. 

Καταρχήν το παλιό μισθωτήριο ισχύει κανονικά. Λόγος να γίνει νέο μισθωτήριο έτσι όπως το βλέπω εγώ δεν υπάρχει. Τα έξοδα ενοικίου θα τα δηλώσει στο ΑΦΜ του "μακάκα". Το πολύ πολύ να χρειαστεί μαζί με τη δήλωση να επισυνάψει το αντίγραφο του συμβολαίου που του έδωσε.

Αμα ζουσε γιατι να μην την δηλωση ? Δηλαδη πχ 4 μηνες στην μανα και 8 στον γιο 

Δημοσ.

Είπα εγώ "να μην τη δηλωση"? Φυσικά και για όσο ζούσε η μάνα θα τα δηλώσει σε αυτήν.

Δημοσ.

Είπα εγώ "να μην τη δηλωση"? Φυσικά και για όσο ζούσε η μάνα θα τα δηλώσει σε αυτήν.

Συγνωμη τοτε καταλαβα λαθος :)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ποιος το ειπε αυτο ? 4 μηνες ειναι για συγγενης 1ου βαθμου αν δε υπαρχουν παει 2ου και μεχρι 3ου νομιζω.

Περα απο αυτο υπαρχει και η διαθηκη εγω πχ δεν εκανα αποδοχη ακομα για να μην γινει μπερδεμα με την φορολογικη του 2012, τον δεκεμβρη που θα δημοσιοποιηθει η διαθηκη θα κανω τοτε αποδοχη και τοτε θα κανω και μεταβολη περουσιακων στοιχειων.

Έχεις δικαίωμα μέσα σε 4 όχι να δεχτείς την κληρονομιά, αλλά να ΜΗΝ την δεχτείς.

Αν δεν κάνεις τίποτα, σημαίνει ότι την δέχεσαι (σιωπηλά). Και μέσα σε 6 μήνες από τον θάνατο δικαιούσαι να βάλεις μπρος για να γίνουν τα νέα συμβόλαια/μεταβιβάσεις. Μπορείς και μετά το 6μηνο, αλλά θα φας προστιματάκι από την εφορία.

Για την περίπτωση που υπάρχει διαθήκη, επειδή δεν μου έχει τύχει, δεν ξέρω λεπτομέρειες.

Όσον αφορά τους κληρονόμους, μέχρι πρώτα ξαδέρφια (του θανόντος) πάει. Φυσικά προηγούνται σύζυγοι/γονείς/τέκνα (1ου βαθμού), αν αρνηθούν την κληρονομιά μετά παν στους υπόλοιπους, μέχρι πρώτα ξαδέρφια όπως είπα (συγγένεια 2ου βαθμού δεν είναι τα πρώτα ξαδέρφια; )

Επεξ/σία από gigisoni
Δημοσ.

Έχεις δικαίωμα μέσα σε 4 όχι να δεχτείς την κληρονομιά, αλλά να ΜΗΝ την δεχτείς.

Αν δεν κάνεις τίποτα, σημαίνει ότι την δέχεσαι (σιωπηλά). Και μέσα σε 6 μήνες από τον θάνατο δικαιούσαι να βάλεις μπρος για να γίνουν τα νέα συμβόλαια/μεταβιβάσεις. Μπορείς και μετά το 6μηνο, αλλά θα φας προστιματάκι από την εφορία.

Για την περίπτωση που υπάρχει διαθήκη, επειδή δεν μου έχει τύχει, δεν ξέρω λεπτομέρειες.

Όσον αφορά τους κληρονόμους, μέχρι πρώτα ξαδέρφια (του θανόντος) πάει. Φυσικά προηγούνται σύζυγοι/γονείς/τέκνα (1ου βαθμού), αν αρνηθούν την κληρονομιά μετά παν στους υπόλοιπους, μέχρι πρώτα ξαδέρφια όπως είπα (συγγένεια 2ου βαθμού δεν είναι τα πρώτα ξαδέρφια ;)

Η συμβολαιογραφος μου ειπε να περιμενω να δημοσιευτει η διαθηκη και μετα να παω στην εφορεια.

Αν θημαμαι καλα αφου υπαρχει διαθηκη τοτε το 4μηνο παει μετα την δημοσιευση της 

Δημοσ.

Η συμβολαιογραφος μου ειπε να περιμενω να δημοσιευτει η διαθηκη και μετα να παω στην εφορεια.

Αν θημαμαι καλα αφου υπαρχει διαθηκη τοτε το 4μηνο παει μετα την δημοσιευση της

Όπως είπα, δεν μου έχει τύχει προσωπικά διαθήκη και δεν γνωρίζω ακριβώς.

Αλλά γιατί να σου πει ότι πας στην εφορία; Σε συμβολαιογράφο θα πας να κάνεις τα συμβόλαια, και από εκεί μετά τι θα σου πει να κάνεις, και του χρόνου θα δηλωθούν τα όποια κληρονομείς στο Ε9 και στην φορολογική σου δήλωση.

Τεσπα......

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πως ειναι δυνατον να ισχυει ενα συμβολαιο με μια πεθαμενη ?? Δεν περεπει να γινει νεο με τους ορους του αρχικου απο τον κληρονομο της ???

Δεν πρεπει να συνταχτει καινουργιο με την παρατηριση οτι ειναι συνεχεια του παλιου και ο γιος να το θεωρησει στην εφορια του ?

Επεξ/σία από Γιάννης Platano
  • Super Moderators
Δημοσ.

Πως ειναι δυνατον να ισχυει ενα συμβολαιο με μια πεθαμενη ?? Δεν περεπει να γινει νεο με τους ορους του αρχικου απο τον κληρονομο της ???

Δεν πρεπει να συνταχτει καινουργιο με την παρατηριση οτι ειναι συνεχεια του παλιου και ο γιος να το θεωρησει στην εφορια του ?

Όχι, δεν είναι απαραίτητο. 

Ο γιος στην προκειμένη περίπτωση, εκτός από το ακίνητο (ή τέλος πάντων την επικαρπία του) "κληρονόμησε" και την έννομη σχέση της μίσθωσης. Όπως είναι η νομική ορολογία, ο γιος υπεισέρχεται στη θέση της μητέρας ως διάδοχός της και η μίσθωση συνεχίζεται στο όνομά του, χωρίς την ανάγκη να συναφθεί νέο ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης. 

• Like 1
  • Moderators
Δημοσ.

Το σπίτι/διαμέρισμα έχει μεταβιβαστεί στο όνομα του γιου; Το ότι έδωσε απλά μια συμβολαιογραφική πράξη δεν λέει κάτι, για μένα.

Εγώ αν ήμουν στη θέση του φίλου, θα συνέχιζα να βάλω το ενοίκιο στο Παρακαταθηκών και Δανείων, τουλάχιστον μέχρι να επιβεβαίωνα ότι η μεταβίβαση είχε ολοκληρωθεί.

Από 'κει και πέρα δεν  καταλαβαίνω για ο φίλος σου ζορίζεται. Γιατί ζητάει να κάνουν νέο συμβόλαιο, όταν ήδη υπάρχει συμβόλαιο σε ισχύ;

Δημοσ.

Ο γιος στην προκειμένη περίπτωση, εκτός από το ακίνητο (ή τέλος πάντων την επικαρπία του) "κληρονόμησε" και την έννομη σχέση της μίσθωσης. Όπως είναι η νομική ορολογία, ο γιος υπεισέρχεται στη θέση της μητέρας ως διάδοχός της και η μίσθωση συνεχίζεται στο όνομά του, χωρίς την ανάγκη να συναφθεί νέο ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης. 

Μαλιστα...Ευχαριστω...Ειναι υποχερωμενος ο ιδιοκτητης να δωσει λογαριασμο  τραπεζας για καταθεση του ενοικιου ή εχει δικαιωμα να πηγαινει να το εισπρατει απο το διαμερισμα ή να υποχρεωνει τον φιλο μου να του το πηγαινει αυτος στο σπιτι του ?

Το σπίτι/διαμέρισμα έχει μεταβιβαστεί στο όνομα του γιου; Το ότι έδωσε απλά μια συμβολαιογραφική πράξη δεν λέει κάτι, για μένα.

Εγώ αν ήμουν στη θέση του φίλου, θα συνέχιζα να βάλω το ενοίκιο στο Παρακαταθηκών και Δανείων, τουλάχιστον μέχρι να επιβεβαίωνα ότι η μεταβίβαση είχε ολοκληρωθεί.

Από 'κει και πέρα δεν  καταλαβαίνω για ο φίλος σου ζορίζεται. Γιατί ζητάει να κάνουν νέο συμβόλαιο, όταν ήδη υπάρχει συμβόλαιο σε ισχύ;

Για πιο μεγαλη κατοχυρωση...Αυτο για την μεταβιβαση αν ενοεις αν εχει κανει αποδοχη κληρονομιας ή οχι εχει σημασια ? Η αποδοχη μπορει να γινει εντος 6μηνου απο τον θανατο απο φορολογικη αποψη (καταθεση δηλωσης φορου κληρονομιας ) . Μπορει να γινει και αργοτερα αλλα με προστιμο στον τυχον φορο.

• Moderators
Δημοσ.

Για πιο μεγαλη κατοχυρωση...Αυτο για την μεταβιβαση αν ενοεις αν εχει κανει αποδοχη κληρονομιας ή οχι εχει σημασια ? Η αποδοχη μπορει να γινει εντος 6μηνου απο τον θανατο απο φορολογικη αποψη (καταθεση δηλωσης φορου κληρονομιας ) . Μπορει να γινει και αργοτερα αλλα με προστιμο στον τυχον φορο.

Ναι, για την αποδοχή μιλάω. Το ότι έχει ένα χαρτί που λέει ότι το σπίτι του ανήκει δεν σημαίνει ότι δεν έχει κι ένας πρωτοξάδερφός του χαρτί που να λέει ότι το σπίτι του ανήκει. Το σπίτι θα του ανήκει όταν το πει το Υποθηκοφυλακείο, όχι όταν θα το πει ο ίδιος. Για αυτό πιστεύω, καλύτερα στο Παρακαταθηκών και Δανείων. On the other hand, αυτό θα δημιουργεί κόντρες με τον γιο, και εάν είναι ο επόμενος ιδιοκτήτης, δεν τον πολυβλέπω τον φίλο σου να συνεχίσει να μένει εκεί μετά το πέρας του συμβολαίου.

Δημοσ.

Τα ξαναγραφω για να βγει ακρη

Μαλιστα...Ευχαριστω...Ειναι υποχερωμενος ο ιδιοκτητης να δωσει λογαριασμο  τραπεζας για καταθεση του ενοικιου ή εχει δικαιωμα να πηγαινει να το εισπρατει απο το διαμερισμα ή να υποχρεωνει τον φιλο μου να του το πηγαινει αυτος στο σπιτι του ?

Για πιο μεγαλη κατοχυρωση...Αυτο για την μεταβιβαση αν ενοεις αν εχει κανει αποδοχη κληρονομιας ή οχι εχει σημασια ? Η αποδοχη μπορει να γινει εντος 6μηνου απο τον θανατο απο φορολογικη αποψη (καταθεση δηλωσης φορου κληρονομιας ) . Μπορει να γινει και αργοτερα αλλα με προστιμο στον τυχον φορο.

• Super Moderators
Δημοσ.

Τα ξαναγραφω για να βγει ακρη

[...]

Συνήθως προβλέπεται στη σύμβαση μίσθωσης εάν η καταβολή του μισθώματος (του ενοικίου δηλαδή) θα γίνει σε λογαριασμό στην Τράπεζα (όπου αναφέρεται συγκεκριμένος λογαριασμός και η Τράπεζα) οπότε το καταθετήριο λογίζεται ως απόδειξη ή θα γίνεται στα χέρια του εκμισθωτή (του ιδιοκτήτη) με την έκδοση απλής αθεώρητης απόδειξης. Εάν δεν προβλέπεται κάτι, το μίσθωμα καταβάλλεται στην κατοικία του εκμισθωτή. 

[...]

Για πιο μεγαλη κατοχυρωση...Αυτο για την μεταβιβαση αν ενοεις αν εχει κανει αποδοχη κληρονομιας ή οχι εχει σημασια ? Η αποδοχη μπορει να γινει εντος 6μηνου απο τον θανατο απο φορολογικη αποψη (καταθεση δηλωσης φορου κληρονομιας ) . Μπορει να γινει και αργοτερα αλλα με προστιμο στον τυχον φορο.

Προσωπικά θα ζητούσα συμβολαιογραφική αποδοχή ή έστω πιστοποιητικό μη αποποίησης της κληρονομιάς. Τουλάχιστον. 

• Like 1
Δημοσ.

Με μπερδεύει λίγο αυτό, οι συμβολαιογραφικές πράξεις δεν είναι ο τρόπος μεταβίβασης ακινήτων?

Τώρα αν ο φίλος του Γιάννη δεν μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς είναι το αντίγραφο συμβολαιογραφικής πράξης που του έδωσαν, ας το δείξει σε ένα δικηγόρο/συμβολαιογράφο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...