Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μάγκες όσον αφορά τα οικονομικά των χωραφιων ειστε εντελώς άσχετοι.

Ακουγονται αστεία πράγματα.

Δεν το αναλύω περισσότερο γιατί βαριέμαι...

Κατά τα αλλα αυτά που λέγαμε. Ο Έλληνας είναι άνεργος κλαιγεται όλη την μέρα για αυτό και την άτιμη την κοινωνία αλλα οταν φτάσει η στιγμή να δουλεψει θελει δουλεια όπως την ονειρεύεται και μεροκάματα Γερμανίας.

Οταν καταλάβετε πως οι εποχές άλλαξαν θα έχει περάσει καμία πενταετία που θα ζείτε από τα λεφτά της μαμάς...

• Απαντ. 320
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Και πεστε οτι η Μανωλαδα ειναι η Μανωλαδα. Εχει βεβαρυμενο παρελθον και δεν ζητηθηκε απο Ελληνες να δουλεψουν εκει. Σε αλλες περιοχες που εχει ακουστει πολλες φορες οτι ειχαν ζητηθει Ελληνες και δεν πηγε κανεις . Ψεμματα ειναι και εδω;

εσύ δηλαδή θα πήγαινες;ή έχεις πάει;

Δημοσ.

Πόσα 'κονομας απ' τα τριφύλλια;

Εγώ ευτυχως δεν κονομαω από αυτό γιατι δεν είμαι αγροτης. Λιγα χωραφακια έχω και απλά τα καλλιεργώ για συμπλήρωμα.

Άντε να σας πω όμως γιατι εσείς νομίζετε πως οι αγρότες βγάζουν χιλιάδες ευρώ.

Ένα στρέμμα βγάζει γυρω στα 1200-1500 κιλά τον χρόνο. Τιμή 0.14 το κιλό. Άρα 200 ευρώ το στρέμμα ακαθάριστα.

Βγάλε σπορο,λιπάσματα, φάρμακα, μηχανήματα, νοικι, νερα, πιθανά εργατικα και αλλά αν σου μεινουν 50-70 ευρώ το στρέμμα κανείς τον σταυρό σου.

Αν σου κατσει και καμία στραβή με τον καιρο μπήκες και μέσα...

Δημοσ.

Αν θα πηγαινα εγω στα χωραφια..ναι πιστευω οτι μπορει να πηγαινα αν ημουν της περιοχης και ανεργη στην περιοχη. Τωρα εμενα μπορει να μην με επαιρναν και λογω σωματοδομης. Αλλα εναν αντρα γιατι να μην τον παρουν.. τα 30 ευρω μεροκαματο ειναι 750 ρυρω το μηνα..βγαζεις ενα εισοδημα..

Δημοσ.

Και πεστε οτι η Μανωλαδα ειναι η Μανωλαδα. Εχει βεβαρυμενο παρελθον και δεν ζητηθηκε απο Ελληνες να δουλεψουν εκει. Σε αλλες περιοχες που εχει ακουστει πολλες φορες οτι ειχαν ζητηθει Ελληνες και δεν πηγε κανεις . Ψεμματα ειναι και εδω;

πριν από αρκετά χρόνια οι ροδακινοπαραγωγοί της πέλλας (έχω γνώση για την περιοχή γι' αυτό την αναφέρω) προτιμούσαν να πάνε τα ροδάκινα στην χωματερή για θάψιμο και να πάρουν την επιδότηση από το να τα δώσουν στον έμπορο για την αγορά. και αυτό γιατί στην χωματερή χωνανε τα πάντα (από σάπια μέχρι...πέτρες) ενώ αν τα δώσεις στον έμπορο ή για εξαγωγή εκεί τα κοιτάνε ένα-ένα. μπορεί να σου δίνουν καλύτερη τιμή από το θάψιμο αλλά τελικά θα πάρουν πολύ λιγότερα κιλά. συνεπώς συνέφερε το θάψιμο.

και τώρα πιστεύει κανείς ότι αυτός ο ίδιος (ή άλλος) αγρότης (ή και ο καθένας μας, για να μην βγάζουμε την ουρά μας απ' έξω) θα μπορούσε να κάνει την δουλειά του με 10 ευρώ τη μέρα (πχ με παράνομο μετανάστη) και θα έλεγε "όχι, εγώ θέλω έλληνα για να του δίνω 20+ ευρώ τη μέρα. για βάλτε μια ανακοίνωση στον ΟΑΕΔ";;;

• Like 2
Δημοσ.

Μπορει καποιοι να το κανανε.. να θελαν να βοηθησουν Ελληνες..ακουστηκε περσι οτι ειχαν ζητησει Ελληνες και πηγαν 20 μονο που οι πιο πολλοι ηταν και συνταξιουχοι που πηγαν για χαζι . Ακομη και συνταξιουχοι γιατροι. Οχι κανονικοι ανεργοι ομως..

Δημοσ.

Μπορει καποιοι να το κανανε.. να θελαν να βοηθησουν Ελληνες..ακουστηκε περσι οτι ειχαν ζητησει Ελληνες και πηγαν 20 μονο που οι πιο πολλοι ηταν και συνταξιουχοι που πηγαν για χαζι . Ακομη και συνταξιουχοι γιατροι. Οχι κανονικοι ανεργοι ομως..

i rest my case

Δημοσ.

Καθίστε ρε παιδιά.

Το θέμα ποιο είναι τελικά.

Το γεγονός ότι οι αγρότες δεν ζητάνε Έλληνες η ότι τα μεροκάματα δεν είναι καλσ.

Να καταλάβω γιατί μιλάμε δηλαδή.

Από αυτά που έχουν γραφει εδω εσείς τι συμπεραίνετε;

Εγώ συμπεραίνω αυτό που λεει ο τίτλος πάντως...

Δημοσ.

ωραία όποιος δε θέλει να πάει δεν πάει επειδή έχει τους λόγους του.

όταν θα φτάσει η στιγμή να ψοφήσει κάποιος από την πείνα θα αναγκαστεί να πάει.

τι το συζητάμε και αλληκατηγορούμαστε για το ποιος είναι ο πιο τεμπέλης;

ο καθένας κάνει ότι νομίζει

όσο για την σωματοδομή είναι λίγο άσχετο. στο μάζεμα

Δημοσ.

Ποσο σημασία έχει αν η είδηση είναι αληθινή η όχι;

Δηλαδή ακόμα και ψεύτικη να μην ήταν, πιστεύει κάνεις οτι θα γινόταν διαφορετικά;

Ας μην πάμε στα χωράφια, ας πάρουμε τις αστικές περιοχές....ποιοι εργάζονται στις μη δημοφιλής δουλείες; Όπως οικοδομοι, τεχνίτες, ντελιβερι, ψηστες, κλπ. Αλλοδαποί!

Και αν συγκρίνουμε τα μεροκάματα σε αυτές τις δουλείες, μπορεί να δει κάνεις οτι αμοιβώνταν τουλάχιστον με το μέσο μισθό που επικρατούσε ανα περίοδο.

Στην παρεα μου είμαστε 8 άτομα(παρεπιπτωντος όλοι σπουδάζουμε), από τους αλλοδαπούς όλοι δουλεύουμε.....από τους Έλληνες οι μισοί δεν ενδιαφέρονται για δουλεία και οι άλλοι μισοί έχουν μια δικαιολογία που δεν τους έκατσε δουλεία(με εξαίρεσή ένα παιδί).

Η αιτια αυτού του γεγοτος προφανώς είναι ο τρόπος που εχει μεγαλώσει κανείς από την οικογένεια του, όπως και η ανάγκη για χρήματα. Προφανώς ένας αλλοδαπός 25 ετών δεν έχει πόρους από πουθενά, ενώ ένας Έλληνας 25 ετών θα έχει γονείς με τουλάχιστον ένα σπίτι, ενδεχομενος χωράφια, παππούδες και γιαγιδες με συντάξεις κλπ κλπ........

Φίλε μου κάνεις λάθος...

Οι "μη δημοφιλείς δουλειές" που περιγράφεις μια χαρά μπορούν άνετα να γίνουν κι από Έλληνες. Αλλά:

1) Μια δουλειά που απαιτεί γνώση συγκεκριμένου τεχνικού αντικειμένου (π.χ. ψυκτικός, υδραυλικός, ψήστης), προφανώς δε μπορεί να την κάνει π.χ. ένας 25άρης δάσκαλος, λογιστής, κοινωνιολόγος. Όχι γιατί δεν καταδέχεται να λερώσει τα χέρια του όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά γιατί δεν ξέρει πως. Επίσης, τέτοιες δουλειές συχνά γίνονται μέσω γνωριμιών και στα μαύρα. Πόσο εύκολο είναι για κάποιον νέο στο χώρο να φτιάξει βάση πελατών και να ανταγωνιστεί μάστορες που δουλεύουν χρόνια; 

2) Κάποιες άλλες χειρονακτικές δουλειές (π.χ. οικοδομή, μηχανουργείο κ.λ.π.) δε μπορούν να γίνουν το ίδιο εύκολα από γυναίκες. Μια κοπελίτσα 45 κιλά και 1,60 προφανώς δε μπορεί να κουβαλάει κουβάδες με λάσπη πάνω σε σκαλωσιές...δεν είναι όλοι οι άνεργοι άντρες. Άσε ότι πλέον ούτε αυτοί οι κλάδοι αποδίδουν όπως παλιά. Μίλα με κάποιο οικοδόμο, θα σου πει σίγουρα πως απλά δεν χτίζονται σπίτια τόσο συχνά όσο την προηγούμενη δεκαετία.

3) Δεν ξέρω που μένεις, αλλά στην Αττική πλέον ούτε ως ντελιβεράς βρίσκεις εύκολα δουλειά. Θα σε πάρουν αν έχεις δικό σου μηχανάκι, μαύρα, κάποιες μέρες την εβδομάδα και κάποιες ώρες τη μέρα. Δε θα βγάλεις σε καμία περίπτωση καλά λεφτά. Για χαρτζιλίκι αν είσαι πιτσιρικάς/φοιτητής ίσως συμφέρει, για κάποιον που θέλει να ζήσει από την εργασία του απλά δεν παίζει.

Το συμπέρασμά σου "από τους Έλληνες οι μισοί δεν ενδιαφέρονται για δουλεία και οι άλλοι μισοί έχουν μια δικαιολογία που δεν τους έκατσε δουλεία" προκύπτει κατόπιν παρατήρησης της δικιάς σου παρέας και μόνο. Μιας παρέας φοιτητών, πιθανότατα μικρότερων σε ηλικία, των οποίων προτεραιότητα αποτελλούν οι σπουδές και όχι π.χ. το ξεκίνημα οικογένειας ή η ενοικίαση δικού τους σπιτιού. Στη φάση που είσαι, τα 300 μαύρα ευρώ είναι μια μικρή περιουσία. Όλοι όσοι δουλεύαμε ως φοιτητές κάπως έτσι τη βγάζαμε. Τα ίδια 300 ευρώ όμως όταν πλησιάζεις τα 30 είναι ψίχουλα και δεν αποτελούν κίνητρο για να κάνεις το χαμάλη του κάθε π@π@ρα ή να τρέχεις για εποχιακές δουλειές/μεροκάματα σε άλλη πόλη.

Όσο γι'αυτό που λες περί αλλοδαπού vs Έλληνα 25άρη. Το ότι ο Έλληνας ενδεχομένως έχει τη δυνατότητα να μείνει με τους δικούς του ή να πάρει κάποιο χαρτζιλίκι δεν τον κάνει αυτομάτως τεμπέλη και αφιλότιμο.

Ο αλλοδαπός, ειδικά αν είναι παράνομος, θα κάνει ό,τι περνά απ' το χέρι του για να επιβιώσει, απλούστατα δεν έχει άλλη επιλογή. Μάγκας είναι εφόσον δουλεύει και δεν π.χ. κλέβει εννοείται.

Μη μας φαίνεται όμως και παράξενο που ένας Έλληνας ίδιας ηλικίας έχει άλλες απαιτήσεις από τη ζωή του. Αν είχαμε πόλεμο φαντάζομαι θα το γυρνάγαμε κι εμείς το παραμύθι. Τώρα που -φαινομενικά έστω- ζούμε νόμιμα σε μια ελεύθερη χώρα και υπό ειρηνικές συνθήκες, είναι λογικό άμεσο στόχο μας να μην αποτελεί η επιβίωση αλλά η εξέλιξη, η δημιουργία οικογένειας κ.λ.π. Σίγουρα δεν πρέπει να υποτιμάμε τους αλλοδαπούς σε καμία περίπτωση, το ότι -για την ώρα έστω- όμως έχουμε άλλες προτεραιότητες ούτε νωθρότητα συνεπάγεται, ούτε αχαριστία.

• Like 1
Δημοσ.

Μα αυτο ακριβως λεμε pavlinara.

Όσοι έχουν όντως ανάγκη θα το ψάξουν.

Οι υπόλοιποι άνεργοι (οι πιο πολλοί) είναι άνεργοι στα λόγια.

Αυτοί περιμενουν την δουλεια και τον μισθό που ονειρευονται και βολεύονται με το χαρτζιλικι από τους γονείς.

Και αυτοί είναι που κλαιγονται περισσότερο βεβαίως βεβαίως..

Για μενα αυτοί δεν είναι άνεργοι πάντως. Αλλιώς λέγονται...

Δημοσ.

Καθίστε ρε παιδιά.

Το θέμα ποιο είναι τελικά.

Το γεγονός ότι οι αγρότες δεν ζητάνε Έλληνες η ότι τα μεροκάματα δεν είναι καλσ.

Να καταλάβω γιατί μιλάμε δηλαδή.

Από αυτά που έχουν γραφει εδω εσείς τι συμπεραίνετε;

Εγώ συμπεραίνω αυτό που λεει ο τίτλος πάντως...

Aπο εφημεριδα το ειχα δει..

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...