ikaruga24 Δημοσ. 6 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 6 Ιουλίου 2013 Δηλαδή αν σε πόλη της Περιφέρειας υπάρχουν δύο δουλειές.Ή πρώτη είναι να μαζεύεις ντομάτες πχ σε ένα θερμοκήπιο ή σε χωράφι και αμείβεται 27€ + εργοσημο σύνολο 30€ κανονικό οχτάωρο και η δεύτερη δουλειά σε καφετέρια πχ 25 ευρώ ανασφάλιστα όμως οχτάωρο το οποίο δεν είναι και τόσο σταθερό.Πιστεύετε ότι ο Έλληνας άνεργος θα πηγαινε στην πρώτη; Το προβλημα της πρωτης δουλειας ειναι οτι ειναι εποχιακη. Εποχιακα ή θα δουλεψεις για να βγαλεις τα λεφτα ολοκληρου του χρονου ή θα προτιμησεις τη σταθεροτητα/ασταθεια της συνεχομενης ανασφαλιστης αλλα ολοχρονης δουλειας εστω και με λιγο χειροτερα φραγκα. Το να πληρωνει ομως εποχιακη δουλεια τοσο χαμηλα για να με γαμησει κατω απο τον ηλιο και στο τελος της εποχιακης αυτης καταπονησης να μην εχω κουραγιο να κανω κατι αλλο εεεε οχι φιλε. Δεν παω. 2
deesnider Δημοσ. 6 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 6 Ιουλίου 2013 Ρε παιδια αυτα τα ειπαμε και πριν. Αν το θελει ο εργατης ολα μπορουν να γινουν ανετα πληρως νομιμα.... ................................................................................................................. ...........Ολα ειναι απολυτως νομιμα ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΕΙ Ο ΕΡΓΑΤΗΣ. Αν ο εργάτης ...δε θέλει να εργαστεί νόμιμα, ο εργοδότης δε νομιμοποιείται να δεχτεί κάτι τέτοιο. Οφείλει να μη τον προσλάβει και να προσλάβει αυτόν που θέλει να εργαστεί νόμιμα. Είναι κάτι ανάλογο - για να φέρω ένα εύκολα κατανοητό παράδειγμα - με την έκδοση απόδειξης όταν αγοράζεις το οτιδήποτε. Αν εγώ έχω μαγαζί και ένας πελάτης μού πει ότι δε θέλει απόδειξη γι' αυτό που αγοράζει, εγώ δε νομιμοποιούμαι να μη την κόψω. Αυτό για να σταματήσουμε να βιάζουμε τη λογική και να ερμηνεύουμε τους νόμους όπως μας βολεύει. Μια κι εμείς λοιπόν δεν ξέρουμε και πετάμε αρλούμπες, εσύ πού ξέρεις, αντί να μας εξηγείς τι είναι το εργόσημο, κάνε μας την εξής χάρη: Παράθεσε εδώ το νόμο, ο οποίος ορίζει αφενός ότι ο εργαζόμενος - σε κάθε δουλειά - έχει δικαίωμα έστω και οικειοθελώς να εργαστεί «μαύρα» και αφετέρου ότι ο εργοδότης είναι καλυμμένος αν δεχτεί να τον προσλάβει και να τον έχει να δουλεύει υπό αυτό το καθεστώς, ή ότι οι «αγροτικές δουλειές» εξαιρούνται από το γενικό κανόνα. Έτσι για να μάθουμε κι εμείς πέντε πράγματα, μπας και πάψουμε να πετάμε αρλούμπες... 3
agligoros Δημοσ. 6 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 6 Ιουλίου 2013 Ρε παιδια αυτα τα ειπαμε και πριν. Αν το θελει ο εργατης ολα μπορουν να γινουν ανετα πληρως νομιμα. Σε αγροτικες δουλειες δεν πληρωνεις ασφαλεια και ενσημα στυλ ΙΚΑ κλπ. Πληρωνεις εργοσημο. Δηλαδη κανονιζεις με τον εργατη τι αμοιβη θα παρει. Πας κοβεις το εργοσημο απο ελτα το δινεις στον εργατη και πληρωνεται απο ελτα. Ειναι απλα τα πραγματα. Δεν φτανει που δεν ξερετε τι γινεται δεν το ψαχνετε και λιγο και πετατε αρλουμπες συνεχως. Ολα ειναι απολυτως νομιμα ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΕΙ Ο ΕΡΓΑΤΗΣ. Τονιζω το αν το θελει ο εργατης γιατι αν εξαιρεσεις αλλοδαπους που τα χρειαζονται ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ελληνες θελουν να κοψουν εργοσημο. Αν ειναι π.χ. καποιος ανεργος γραμμενος στον ΟΑΕΔ και παει και κανει μεροκαματα αγροτικα δεν υπαρχει περιπτωση να θελησει να κοψει την ανεργια για το τιποτα... Ας τελειωσει επιτελους αυτο το παραμυθι και αυτες οι δικαιολογιες.. Να σας φερω και ενα παραδειγμα γιατι εχω κουραστει να το εξηγω. Ειμαι εγω αγροτης. Θελω ενα εργατη. Κανονιζουμε αμοιβη. Π.χ. 30 ευρω για αυτη τη δουλεια. Παω ελτα σταζω 30 ευρω και παιρνω το εργοσημο. Δινω το ενα αποκομμα απο τα δυο στον εργατη και με αυτο ο εργατης παει και πληρωνεται απο το ελτα κατι λιγοτερο απο 30 ευρω π.χ. 28 ευρω γιατι εχει καποιες κρατησεις. Ολα νομιμα ωραια και απλα. Το προβλημα οπως εχω ξαναπει δεν ειναι η νομιμοτητα. Ειναι η νοοτροπια της σημερινης καλομαθημενης νεολαιας που εχει μαθει να τα βρισκει ολα ετοιμα απο τον καψερο τον πατερα... Ειμαστε γενια τεμπεληδων... απορω ρε φιλε πως καθεσε και ασχολεισαι.μα τη παναγια. 1
N3k21 Δημοσ. 6 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 6 Ιουλίου 2013 Δηλαδή αν σε πόλη της Περιφέρειας υπάρχουν δύο δουλειές.Ή πρώτη είναι να μαζεύεις ντομάτες πχ σε ένα θερμοκήπιο ή σε χωράφι και αμείβεται 27€ + εργοσημο σύνολο 30€ κανονικό οχτάωρο και η δεύτερη δουλειά σε καφετέρια πχ 25 ευρώ ανασφάλιστα όμως οχτάωρο το οποίο δεν είναι και τόσο σταθερό.Πιστεύετε ότι ο Έλληνας άνεργος θα πηγαινε στην πρώτη; Χαλαρά θα πήγαινα στην πρώτη. Γιατί; Γιατί δεν είμαι 20 χρονών ώστε να με ψήνει πλέον η μαύρη εργασία. Θέλω ένσημα - τελεία και παύλα. Άσε που δε γουστάρω να βλέπω καγκούρια κάθε μέρα... Αλλά όπως σου είπαν κι άλλοι, η πρώτη είναι εποχιακή - περιστασιακή εργασία. Στην καφετέρια από την άλλη θα δουλεύεις όλο το χρόνο, έστω και μερικές ημέρες την εβδομάδα. Ιδανικά θα δούλευα μαύρα στην καφετέρια, θα πήγαινα και νόμιμα στα χωράφια για το έξτρα μεροκάματο και θα είχα και μια μέρα ρεπό. Παράλληλα θα έστελνα βιογραφικά ελπίζοντας πως θα βρω μια θέση σχετική με το αντικείμενο που σπούδασα. Σου φαίνεται παράλογο; 1
saya Δημοσ. 6 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 6 Ιουλίου 2013 Οι Ελληνες που πηγαιναν στο εξωτερικο πηγαιναν με εγγραφα και ξεραν τι ρολο βαρουσε ο καθενας,δεν πηγαινε το καθε καρυδιας καρυδι που εμπαινε παρανομα στην χωρα.Πχ στην περιπτωση της Γερμανιας ειχαν αναγκη απο εργατικο δυναμικο και περναν μαζικα εργατες και τους πηγαιναν σε σπιτια που ειχαν κατασκευαστει για αυτους τους σκοπους,περνουσαν απο ιατρικες εξετασεις και γενικα υπηρχε ελεγχος απο το κρατος.Στην Ελλαδα μπαινει ο αλλος παρανομα,περναε απο το αστυνομικο τμημα περνει ενα χαρτι και μετα μενει στην Ελλαδα στα μουλωχτα μεχρι να καταφερει να βρει ακρη να κατσει εδω ή να φυγει προς τις αλλες χωρες τις Ευρωπης.Εδω εχουμε ξενους που ουτε τα ονοματα τους δεν ξερουμε,δεν υπαρχουν πουθενα ουτε εδω ουτε στην χωρα τους. Στην Γερμανια μπορει να ισχυε αυτο.. στην Σουηδια , στην Αμερικη και στην Αυστραλια πολλοι πηγαν παρανομα. Διαβασε το βιβλιο γνωστης δημοσιογραφου στην Σουηδια της Πασχαλιδου που ελεγε πως κρυβοταν η οικογενεια της για να μην τους διωξουν.. κρυφα.. και η Πασχαλιδου δεν ειναι και μεγαλη . Ειναι 40κατι η κοπελα;Την Γερμανια αστην . Εκει ειναι τοσο τυπικοι που δεν κανεις τιποτα παρανομα. Τσιγαρα πηγα να παρω απο το ψιλικατζιδικο και μου ζητησαν ταυτοτητα.. να δουν αν ειμαι ανηλικη.. εδω πηγαινει το 10χρονο και παιρνει τσιγαρα..δεν μιλαγε αγγλικα και η κοπελα στο ψιλικατζιδικο , προσπαθουσα να της δειξω που ηταν η ημερομηνια.. μεγαλες στιγμες..
crupo Δημοσ. 6 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 6 Ιουλίου 2013 Ρε παιδιά δεν πιανοσαστε πουθενά ειλικρινά. Μέχρι τώρα διαμαρτύρεστε επειδή οι δουλειες στα χωράφια είναι τάχα μου ανασφαλιστές. Μετά λέτε πως θα προτιμούσατε να πατε στην ανασφάλιστη δουλεια του σερβιτόρου από την νόμιμη της αγροτιάς. Μετά βρήκατε άλλο πως ακομα και να μη θελει ο εργάτης είναι παράνομο να μην τον ασφαλισεις. Σωστό αυτό αλλά ελεος!!! Το συμπερασμα που βγαίνει πάλι ποιο είναι; Πως ο Έλληνας νεολαιος τεμπέλης ακομα και χάρη να του κανείς και να μην του κόψεις εργοσημο στη δουλεια στα χωράφια δεν καταδέχεται να παει!!!
takis_koll Δημοσ. 6 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 6 Ιουλίου 2013 Οι εποχές με τους σκλάβους τελείωσαν. ...Εαν θες ελληνικά εργατικά χέρια. ..Πρέπει να τα πληρώσεις ανάλογα. ..Αλλιώς παρε στα αμπελωχοραφα ξένους...Αλλα άμα σε ληστεψουν μην παραπονεθείς.... Μην έχουμε την απαίτηση να κονομαμε στις πλάτες των άλλων! Δωσε 50ευρω μεροκάματο καθαρό και θα δεις εαν ερθουν ή οχι! Επισης μην περιμενεις εστω και για 50 ευρω να ερθει ο Αθηναιος στην Σπαρτη ή στον Έβρο. ..Τα ντόπια παιδιά θα κοιτάξεις. 1
saab_21 Δημοσ. 6 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 6 Ιουλίου 2013 πολυ μικρο το μεροκαματο στα χωραφια.20 ευρο καθαρα για 10-12 ωρες δουλεια μεσα στο λιοπυρι.αν δωσουν εστω ενα σοβαρο μεροκαματο των 30 ευρω μια χαρα θα παει κοσμος.εποχιακες δουλειες με 20 ευρω μεροκαματο βρισκεις για πλακα και με 8ωρο και με καλυτερες συνθηκες εργασιας. 1
crupo Δημοσ. 6 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 6 Ιουλίου 2013 Βρε μην κρίνετε μόνο από ορισμένες περιπτώσεις αγροτών. Ανέφερα παραδείγματα πριν. Για 3 ώρες δουλεια 20 ευρώ και άλλο παραδειγμα 150 ευρώ μεροκαματο για μια μέρα. Στη 2η περίπτωση μπορεί να δούλεψαν και 10-12 ώρες αλλα μιλάμε για 150 ευρώ!!! 1
N3k21 Δημοσ. 6 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 6 Ιουλίου 2013 Μέχρι τώρα διαμαρτύρεστε επειδή οι δουλειες στα χωράφια είναι τάχα μου ανασφαλιστές. Μετά λέτε πως θα προτιμούσατε να πατε στην ανασφάλιστη δουλεια του σερβιτόρου από την νόμιμη της αγροτιάς. Θα σχολιάσω τις παραπάνω γραμμές μόνο, γιατί θεωρώ πως με αφορούν. Ξαναλέω λοιπόν: Προσωπικά, ανάμεσα σε μια ανασφάλιστη δουλειά σε καφετέρια και σε μια νόμιμη στα χωράφια, ιδανικά, αν μπορούσα θα πήγαινα και στις δύο. Γιατί; Επειδή έχω ανάγκη από ρευστό σε μηνιαία βάση (καφετέρια) αλλά και από ένσημα (περιστασιακή - εποχιακή αγροτική εργασία). Το να πάω να κάνω το χαμάλη για φραγκοδίφραγκα, στου διαόλου τη μάνα, ανασφάλιστος, δεν με καλύπτει. Όχι γιατί είμαι ντίβα και το παίζω σπουδαγμένος αδερφέ, αλλά γιατί δε βγαίνω οικονομικά! Πάντως, καταλαβαίνω τι θες να πεις με τα posts σου, θεωρώ μάλιστα πως η τροπή της κουβέντας σε έχει αδικήσει παρότι μιλάς ρεαλιστικά... Αλλά το "οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και δεν καταδέχονται να δουλέψουν στα χωράφια" απέχει πολύ απ' όσα προτείνεις εσύ. 2
crupo Δημοσ. 6 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 6 Ιουλίου 2013 (επεξεργασμένο) Ν3k21 δεν χρειαζοταν διευκρίνηση απο σένα. Ησουν ξεκάθαρος από το 1ο σου ποστ...Εγώ παιδιά μιλάω από την προσωπική μου πείρα σε μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή τη Θεσσαλία.Νέοι ιδίως σπουδαγμενοι δεν πανε στα χωράφια. Και δεν μιλάω για περιπτώσεις (το λέω για 10η φορα ίσως) που μολις τελείωσε τη σχολή κάποιος η είναι στην αναμονή για κάποια δουλεια.Μιλάω για άτομα που είναι 2-3χρονια άνεργα χωρίς κάτι να φαίνεται στο τούνελ... Και χωρίς να είναι απαραίτητα φραγκατοι...Ανέφερα παράδειγμα χτες με πατερα 50χρονων ελαιοχρωματιστη που δεν βγαίνει και πηγε να μαζέψει και μπάλες τριφύλλι και κονομησε 150 ευρω για μια μερα δουλεια. Ο συγκεκριμένος έχει γιο γυρω στα 25 που έχει βγάλει ενα τει του κωλου, είναι 3 χρόνια άνεργος με εξαίρεση ένα τρίμηνο που έκανε στο δημο, και δεν πήγε και αυτος να βγάλει κανένα μεροκάματο και να σταματήσει να ξεζουμιζει τον πατερα του.Δυστυχως το συγκεκριμενο παράδειγμα δεν είναι εξαίρεση αλλά κανόνας...Εδω ρε μάγκες τα καλομαθημενα δεν πανε ακομα και τα χωράφια αν είναι δικά τους. Έχουν πατερα αγρότη είναι άνεργοι και δεν πανε να τον βοηθησουν.Τι μου λέτε τώρα για μικρά μεροκάματα,ασφαλισεις και μαλακιες. Λες και άλλου τα μεροκάματα είναι μεγαλύτερα. Παω σε χωραφια και μιλαω με αγροτες συνεχως. Ελληνας για δουλεια θα παει μονο ανθρωπος μεγαλος σε ηλικια. Σε ηλικιες 20-35 δεν προκειται να βρεις ακομα και να ψαχνεις με τα κυαλια! Εγω ακουω πως αυτες οι ηλικιες αντιμετωπιζουν το μεγαλυτερο προβλημα ανεργιας. Αλλα μαλλον προτιμουν να στελνουν τον πατερα τους για μεροκαματα απο το να πανε οι ιδιοι. Μην παρουν και απουσια στην καφετερια... Επεξ/σία 6 Ιουλίου 2013 από crupo 5
~mxls~ Δημοσ. 6 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 6 Ιουλίου 2013 Πίστεψέ με, αν εργαστείς σαν βοηθός χτίστη, όλα αυτά που ανέφερες θα σου φανούν χαλάρωση. Και πάει λέγοντας, σίγουρα υπάρχουν και πιο δύσκολες δουλειές. Όσο για τη φαγούρα και τον ήλιο, λίγο είναι? Όσο για τις "τακτικές μερικών" που γράφεις, δεν είναι μερικών. Είναι σχεδόν όλων των εργοδοτών. Δεν θα έλεγα ότι είναι ψίχουλα τα κέρδη από γεωργία. Παλιότερα δηλαδή πως έβγαιναν και πλήρωναν 50 και 70 ευρώ για μεροκάματο 7 ωρών? Τέλος πάντων, είναι άλλη συζήτηση αυτό, αν δεν βγαίνουν να πληρώσουν μεροκάματα δικό τους πρόβλημα. Ας αλλάξουν επάγγελμα. Δεν είναι λύση να πηδάνε τους εργαζόμενους για να τους μένει κέρδος. Όσο για τα 12ωρα που χτυπούσες, δεν μας είπες μαζί με τα tips πόσες φορές περισσότερα έβγαζες από αυτά που βγάζουν οι λαθρομετανάστες στα χωράφια σήμερα. Άρα ξέρεις για τι σου μιλάω. Δεν είπα ότι είναι λίγο, αλλά βάλε τα ίδια άτομα με τσιμέντα, πέτρες άμμο σανίδες κτλ και να δεις πως θα τους μοιάζει το χωράφι κήπος μετά. Αλλά δεν είναι όλοι οι εργοδότες έτσι. Μην τρελαθούμε. Υπάρχουν σε κάθε μέρος αρχ*δ*α αλλά αυτος δεν είναι ο κανόνας, σε μας δεν ήταν τουλάχιστον. 50-70 € μεροκάματο σε γεωργικά όμως; Που πότε πώς; Ακόμα και σε δραχμές πάνω από 10χίλιαρο κανεις δεν έδινε. Με καμια δύναμη. Εκτός αν πήγαινε με ποσοστά, τόσα για κάθε μπάλα τριφύλλι, ή τόσα για κάθε σακι ελιες, με ωράριο μέχρι να νυχτώσει. Οκέι, εκεί μπορεί να βγει καλο ποσο για τους εργάτες αλλά είναι διαφορετικη περίπτωση. Όχι ακριβώς μεροκάματο. Και όσο για τα τιπς, το να σου λέει ο άλλος έλα μιχαλάκη αγόρι κατσε καμια ωριτσα παραπανω και καθόμουν τετραωρίτσα, δεν είναι λίγο πράγμα. Και δεν σου εγγυάται κανεις φιλοδωρήματα (άσχετα αν σχεδόν πάντα έπαιρνα), αντιθέτως το κέρδος του μαγαζιου απ'την επιπλέον δουλεια είναι στάνταρ. Είναι όπως έχει μάθει κανείς, όπως προτιμα κανεις., Δεν θα δεις πολλά νέα παιδια να βοηθάνε τους γονεις στα χωράφια γιατί ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ. Αυτη είναι η αλήθεια, όσο άσχημα και αν μας κάθεται. Και εγώ αν έφευγα από Αθήνα μια μέρα, και τα έφερνε η μοίρα να ασχοληθώ με την παραγωγή, τρέμω στην ιδέα να πω στη δικια μου έλα να με βοηθήσεις να μαζέψουμε ντομάτες. Για ούφο θα της μοιάζω, εκτός ότι θα'χουμε ντοματοχυσίες απ'τα τεχνητα νύχια. Αντιθέτως για τις βουλγάρες που εργαζόταν κάθε καλοκαίρι για 600-700 € δεν ήταν κάτι τρομερό. Όπως έχει (κακο)μάθει κανεις. 1
michalisv Δημοσ. 6 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 6 Ιουλίου 2013 (επεξεργασμένο) Δεν ξέρω τι γίνεται στην Βόρεια Ελλάδα αλλά εδώ στην Κρήτη έχει αγροτικές δουλειές όλο το χρόνο.Άμα ο Έλληνας αγρότης δίνει 50€ όπως λέτε δεν θα μπορεί να ανταγωνιστεί τον Ιταλό συνάδελφο του που δίνει 25€ ανασφάλιστα σε λαθρομετανάστες εκτός αν νομίζετε ότι στα ιταλικά χωράφια δουλεύουν ιταλοί.Μην μιλήσουμε και για τους νέους αγρότες που έχουν έτοιμα χωράφια και μηχανήματα και δεν πάνε στα δικά τους χωράφια επειδή "δεν συμφέρουν μωρέ" άσχετα αν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων είναι πολύ υψηλές φέτος. Επεξ/σία 6 Ιουλίου 2013 από michalisv
saya Δημοσ. 6 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 6 Ιουλίου 2013 50 ευρω.. 1500 τον μηνα για την δουλεια στα χωραφια;Ενταξει τοτε οσοι πανε να σπουδασουν 10 χρονια για να γινουν γιατροι πρεπει να ειναι ηλιθιοι.. τι να πω;
Επισκέπτης Δημοσ. 6 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 6 Ιουλίου 2013 Εγώ ακόμα προσπαθώ να καταλάβω γιατί ο αγρότης πρέπει να προσλάβει τον μέσο overqualified Έλληνα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις