phanispal Δημοσ. 8 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2013 Προσωπικα δεν κρινω κανεναν για τον τροπο ζωης του.Αλλα οταν ολη μερα κοπροσκυλιαζεις και μετα διαμαρτυρεσαι οτι δεν υπαρχουν δουλειες και για ολα φταινε οι πολιτοι/ξενοι/μεταναστες/ΔΝΤ/Τουρκοι κτλ τοτε εισαι αξιος της μοιρας σου και δεν σου φταιει κανενας. Α δηλαδή υπάρχουν δουλειές. 1
cyber_katsarida Δημοσ. 8 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2013 πληθαίνουν τα άρθρα που μας θέλουν τεμπέληδες εδώ το άρθρο μας λέει για κάτι καθυστερήσεις πληρωμών απ μέρους του ιδιοκτήτη. τώρα αν είχε αφήσει απλήρωτους εργαζόμενους για κανα εξάμηνο μην απορούμε γιατί δε πάει ο άλλος να δουλέψει. 1
phanispal Δημοσ. 8 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2013 Έλα μωρέ τώρα. Σε λίγο θα μας πουν ότι απ' το να καθόμαστε, καλύτερα να δουλέψουμε ακόμα και τσάμπα επειδή θα 'μαστε πιο δημιουργικοί. Ότι θα κάνουμε και γνωριμίες και ότι δε θα πάει χαμένος ο κόπος μας. 5
cyber_katsarida Δημοσ. 8 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2013 εμένα αυτά τα άρθρα που τονίζουν τη μια όψη του νομίσματος μόνο για να προκαλέσουν ντόρο δε μ αρέσουν. είναι σα να μας θεωρούν ηλίθιους. (καλά μας θεωρούν) ολίγον τεμπέληδες είμαστε. αλλά δεν υπάρχει περίπτωση αυτή τη στιγμή στην ελλάδα κάποιος να ζητάει εργαζομένους για σοβαρή δουλειά -το τονίζω το σοβαρή- και να μη βρίσκει. 2
phanispal Δημοσ. 8 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2013 αλλά δεν υπάρχει περίπτωση αυτή τη στιγμή στην ελλάδα κάποιος να ζητάει εργαζομένους για σοβαρή δουλειά -το τονίζω το σοβαρή- και να μη βρίσκει. I second that. Το χειμώνα η Πίττα του Παππού στην Ηλιούπολη είχε τουλάχιστον τρεις (3) μήνες αναρτημένο χαρτί στην είσοδο ότι έψαχνε για προσωπικό. Επικοινώνησα μαζί τους, μου είπαν να περάσω από εκεί και να μιλήσω με τον υπεύθυνο. Έψαχναν για ψήστες. Έχω σχετική εμπειρία, είμαι 28 ετών κ.λπ.. Πήγα, μίλησα με τον υπεύθυνο, τα είπαμε ωραία, μου είπε ότι θα με καλέσουν για δοκιμαστικό (για το οποίο δε θα πληρωνόμουν φυσικά). Ακόμα με καλούν από τότε. Εγώ το άφησα στους τρεις μήνες το χαρτί κολλημένο στην είσοδο. Παίζει αν περάσω να 'ναι ακόμα εκεί. Ας μου πει κάποιος, πώς είναι δυνατόν μέσα σε τόσους μήνες να μην έχει κλείσει η θέση και να μην έχει βρεθεί ο κατάλληλος ψήστης σε αλυσίδα fast food. Σίγουρα το πρόβλημα το έχουν οι ενδιαφερόμενοι για δουλειά; ^Ισχύει όμως σε πολλά επαγγέλματα. Δε σου το 'παν; Ο τσάμπας πέθανε. 4
De@th L0rd Δημοσ. 8 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2013 I second that. Το χειμώνα η Πίττα του Παππού στην Ηλιούπολη είχε τουλάχιστον τρεις (3) μήνες αναρτημένο χαρτί στην είσοδο ότι έψαχνε για προσωπικό. Επικοινώνησα μαζί τους, μου είπαν να περάσω από εκεί και να μιλήσω με τον υπεύθυνο. Έψαχναν για ψήστες. Έχω σχετική εμπειρία, είμαι 28 ετών κ.λπ.. Πήγα, μίλησα με τον υπεύθυνο, τα είπαμε ωραία, μου είπε ότι θα με καλέσουν για δοκιμαστικό (για το οποίο δε θα πληρωνόμουν φυσικά). Ακόμα με καλούν από τότε. Εγώ το άφησα στους τρεις μήνες το χαρτί κολλημένο στην είσοδο. Παίζει αν περάσω να 'ναι ακόμα εκεί. Ας μου πει κάποιος, πώς είναι δυνατόν μέσα σε τόσους μήνες να μην έχει κλείσει η θέση και να μην έχει βρεθεί ο κατάλληλος ψήστης σε αλυσίδα fast food. Σίγουρα το πρόβλημα το έχουν οι ενδιαφερόμενοι για δουλειά; Δε σου το 'παν; Ο τσάμπας πέθανε. Υπάρχει πιο απλή εξήγηση για το χαρτί, με το που πάει κάποιος να δουλέψει, τον πηδάνε τόσο άγρια με τα ωράρια, πληρώνουν όποτε τους καπνίσει κι έτσι έχει πολλές πιθανότητες να φύγει. Επομένως εκεί το χαρτί μένει για τον επόμενο, ανακύκλωση εργαζομένων. Δες πλαίσιο. 3
phanispal Δημοσ. 8 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2013 Εμένα με ρώτησε αν σκοπεύω να φύγω τις μέρες των Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς, και του είπα όχι, παρόλο που είχα κανονίσει, εκτός κι αν προέκυπτε δουλειά φυσικά. Μου είπε και για το ωράριο αν θα έχω πρόβλημα, επειδή θα είναι ζόρικο, του λέω κανένα πρόβλημα, για δουλειά ψάχνω, δεν είμαι σε θέση να τα θέλω όλα δικά μου εξάλλου. Ε, ακόμα με παίρνουν όπως είπα. Και να πεις ότι έχω κάποια δυσμορφία ή κάτι πάνω μου που παραπέμπει σε ενδεχόμενη αδυναμία εκτέλεσης καθηκόντων... Ξέρω τι κάνει και το Πλαίσιο, έχω πάει και εκεί, τσάμπα φυσικά. Απλά μάλλον στην Πίττα του Παππού ψάχνουν τον chef με τρία αστέρια Michelin που έχασε τη δουλειά του και το μισθό των 5.000€ επειδή έκλεισε το restaurant στο οποίο δούλευε, για να φτιάχνει σουβλάκια και burgers για 400€.
alan2 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2013 Το ρεπορτάζ: Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο η επιστολή ενός ανέργου που έχει, μάλιστα, σπίτι στη Μανωλάδα. Σε αυτήν, περιέγραφε την προσπάθειά του να πάρει πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις εργασίας και την απροθυμία, τόσο του ΟΑΕΔ, όσο και των υπευθύνων των συνεταιρισμών, να τον κατατοπίσουν σχετικά, με αποτέλεσμα να μη βγάλει άκρη και να μη δουλέψει, παρά την καλή του διάθεση. Επικοινώνησα με τον ΟΑΕΔ Αμαλιάδας, με υπεύθυνους του συνεταιρισμού ΥΡΜΙΝΗ, με έμπορο φρούτων, με γεωπόνο της περιοχής και με έναν εκ των βουλευτών που κατέθεσαν τη σχετική ερώτηση. Τα γεγονότα, όπως βγαίνουν από τις αφηγήσεις, αλλά και τα συμφραζόμενα, συνοψίζονται ως εξής: Στα τέλη Απριλίου, και μετά την κατακραυγή, οι παραγωγοί της Μανωλάδας επισκέφτηκαν τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, προκειμένου να βρεθεί μια μόνιμη λύση στις εποχικές ανάγκες για εργάτες γης. Σύμφωνα με παριστάμενο στη συνάντηση, ο Υπουργός είπε: «Να κάνετε πρώτα αίτηση στον ΟΑΕΔ. Να ζητήσετε Έλληνες εργάτες και μετά, αν δε δούμε αντίδραση, θα δούμε τι θα γίνει. Θα ζητήσουμε μετακλητούς (δηλαδή, εργάτες από Βουλγαρία ή Ρουμανία) κι αν δεν προχωρήσει αυτή η λύση θα προσπαθήσουμε να νομιμοποιήσουμε εργάτες από την Ασία.». Στις αρχές Ιουνίου, εκπρόσωποι των δυο συνεταιρισμών της Μανωλάδας πήγαιναν από χωράφι σε χωράφι ρωτώντας τους παραγωγούς «Αύριο, εσύ πόσους εργάτες χρειάζεσαι;». Έτσι, ΥΡΜΙΝΗ και ΗΛΙΔΑ μάζεψαν τον αριθμό των 4.468 ατόμων και, στις 6 Ιουνίου, κατέθεσαν αίτηση στον ΟΑΕΔ ζητώντας εργάτες γης για λογαριασμό 114 παραγωγών. Μετά από λίγες μέρες, ο ΟΑΕΔ τους απάντησε ότι οι εργάτες ΟΓΑ δεν περιλαμβάνονται στους καταλόγους τους, οπότε αδυνατούν να ανταποκριθούν στο αίτημα. Ωστόσο, άτυπα, ενημέρωσαν κάποιους ενδιαφερόμενους. Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, αυτούς τους λίγους ενδιαφερόμενους, οι παραγωγοί έκαναν τα πάντα για να τους αποθαρρύνουν, λέγοντας ότι η δουλειά είναι για λίγες μέρες, ότι η σεζόν τελείωσε και βρίσκοντας προφάσεις για να μην τους κρατήσουν. Σαν αποτέλεσμα, κανείς δεν εργάστηκε ολόκληρη ημέρα στα χωράφια, όπως παραδέχονται τόσο από τον ΟΑΕΔ όσο κι από την πλευρά των παραγωγών. Στα τέλη Ιουνίου, οι παραγωγοί έστειλαν φαξ στον ΟΑΕΔ ζητώντας «προσωρινή παύση της αίτησης» κι ενημερώνοντας ότι όταν έχουν ανάγκη θα επανέλθουν. Πάμε, τώρα, στην ιστορία ολόκληρη και τα παραλειπόμενά της. Διότι, δύσκολα μπορεί να πείσει κάποιος ότι χρειάζεται αύριο 4.500 εργάτες και να βασιστεί ότι ο ΟΑΕΔ θα τους βρει σήμερα. «Θελήσαμε να κάνουμε ένα τεστ στο σύστημα, να δούμε εάν μπορεί να ανταποκριθεί», λέει πηγή από την περιοχή που επιθυμεί να διατηρήσει ανωνυμία. Η ένσταση, εδώ, είναι ότι λογικά το σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Βέβαια, «σύστημα» είναι και οι παραγωγοί φράουλας, οι οποίοι μόλις στα μέσα Ιουνίου 2013 πληροφορήθηκαν ότι υπάρχουν άνεργοι ΟΓΑ οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στις λίστες του ΟΑΕΔ παρόλο που, λογικά, θα έπρεπε να το γνωρίζουν, καθώς δεν είναι χθεσινοί. Η αίτηση, όπως παραδέχονται οι πηγές μου, κατατέθηκε επειδή το ζήτησε ο Υπουργός Εργασίας, προκειμένου να προχωρήσει η επόμενη φάση. Οι παραγωγοί περίμεναν ότι δε θα υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση και ήθελαν να έχουν την επιβεβαίωση προκειμένου να πιέσουν το Υπουργείο και να βρεθεί μια λύση. Όπως λεν, όμως, περίμεναν μια κάποια μεγαλύτερη ανταπόκριση από κατοίκους της περιοχής κι ήταν έτοιμοι να μισθώνουν λεωφορεία από τις μεγάλες πόλεις προκειμένου να τους μεταφέρουν στη Μανωλάδα. Εννοείται ότι η προσωρινή λύση υπήρχε έτοιμη, διότι οι αλλοδαποί βρίσκονταν ήδη στην περιοχή για τις εργασίες. Μάλιστα, στην περίπτωση αυτή, αξιοποιήθηκαν εργάτες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, όπου λειτουργούν οργανωμένα γραφεία που παρέχουν προσωπικό. Το ζήτημα είναι εάν υπάρχουν περιθώρια αντιμετώπισης της κατάστασης με τόση προχειρότητα ή εάν υπάρχει η βούληση του κράτους να βρεθεί μια μόνιμη λύση στο ζήτημα της εποχικής απασχόλησης. Οι παραγωγοί της Μανωλάδας κάνουν λόγο για τζίρο 100.000.000 ευρώ από τη φράουλα ετησίως και για πόλεμο από άλλες χώρες για τις αγορές της Ρωσίας και της Γερμανίας. Πιστεύουν ότι, αν το κράτος δε βρει λύση, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την παραγωγή. Η κατάσταση παραείναι σοβαρή για να καθόμαστε και να σχολιάζουμε για «τον τεμπέλη Έλληνα που δεν πάει να μαζέψει φράουλες»... http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.terata&id=25885
phanispal Δημοσ. 8 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2013 Βλακείες, ο hashashin, o crupo και ο rezoma τα ξέρουν καλύτερα. 2
pavlinara Δημοσ. 8 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2013 καλά κι εγώ έχω πάει σε άπειρα μαγαζιά έδωσα συνεντεύξεις και δεν με πήραν ποτέ, ενώ έβλεπα για πολύ καιρό ακόμη τις αγγελίες τους(ειδικά σε κάποιες παρακμιακές καφετέριες- σε 2 πήγα την προηγούμενη εβδομάδα και φυσικά δεν με πήραν ποτέ τηλ) και ούτε άπειρη είμαι ούτε άσχημη- ίσα ίσα, ούτε απαιτήσεις έχω δεν ξέρουν τι θέλουν μου φαίνεται
phanispal Δημοσ. 8 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2013 Απλά εν μέσω κρίσης, και με πρόφαση αυτή, τους παίρνει να ψάχνουν τον υπέρτατο υπάλληλο για να του δίνουν ψίχουλα. Γι' αυτό ζητάνε προϋπηρεσία 5 χρόνια, αλλά θέλουν να είσαι και κάτω των 25 με πτυχία, να ξέρεις 7 γλώσσες, κι όλα αυτά για να φορτώνεις και να ξεφορτώνεις. 2
pavlinara Δημοσ. 8 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2013 Καλά εγώ όταν ζητάνε ηλικία μέχρι 25 πάλι πάω.Άλλωστε δείχνω πολύ μικρότερη.
deesnider Δημοσ. 8 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2013 Για τούς εργαζόμενους των επιχειρήσεων τού ιδιωτικού τομέα που έκλεισαν και κλείνουν, σαφώς και λυπάμαι. Για κάποια σκουλήκια επιχειρηματίες όμως, μόνο και μόνο επειδή καταστρέφονται, το πόσο χαίρομαι που μπαίνει λουκέτο στα τσαντίρια τους δεν περιγράφεται με λόγια. Αυτά που λέει ο phanispal, περί απαιτούμενης προϋπηρεσίας/ηλικιακού ορίου/γνώσεων σε συνδυασμό με την - άσχετη μ' αυτά - φύση τής εργασίας την οποία θέλουν να κάνεις, ισχύουν προφανώς, αλλά είναι τα πιο «ελαφρά»... - Ωράριο το οποίο τηρείται πιστά, αλλά μόνο όσο αφορά το άνοιγμα. Η ώρα κλεισίματος, είναι κάτι σχετικό... - Ένα, βία δύο ρεπό ανά μήνα - ασχέτως αν ο νόμος προβλέπει ένα ανά εβδομάδα - κι αυτά υπό συζήτηση κι άμα σ' αρέσει... - Απλήρωτες υπερωρίες - ή στην καλύτερη περίπτωση ψαλιδισμένες από πλευράς αμοιβής - διότι «η επιχείρηση δε βγαίνει»... ...κι η λίστα δεν τελειώνει...Αρκουδόγυφτοι τού κερατά! 2
liopyr Δημοσ. 8 Ιουλίου 2013 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2013 Οι Έλληνες, που θέλουμε να τους πληρώσουμε και να τους κάνουμε νόμιμη πρόσληψη μέσω ΟΑΕΔ δεν θέλουν να δουλέψουν στα χωράφια. Γι'αυτό κι εμείς αναγκαζόμαστε να προσλάβουμε ξένους, οι οποίοι όταν έχουν απαίτηση να τους πληρώσουμε, τους εκτελούμε. Δεν φταίμε εμείς όμως, οι Έλληνες φταίνε που είναι τεμπέληδες. Μανωλάδες, 2013. 5
Προτεινόμενες αναρτήσεις