Astynax Δημοσ. 27 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 27 Αυγούστου 2013 Καλησπέρα σε όλους. Θα ήθελα μια απάντηση στο παρακάτω ερώτημα γιατί δεν ξέρω τι να πιστέψω. Είναι αρκετός ένας αντιηλεκτροπληξιακός διακόπτης στον πίνακα ενός σπιτιού στην περίπτωση που μία πρίζα ΧΩΡΙΣ ΓΕΙΩΣΗ εμφανίσει διαρροή? Στο σπίτι που μένω τώρα (νοικιάζω) έχω αυτό ακριβώς το πρόβλημα. Στο μπάνιο (πρίζα πλυντήριου) και την κουζίνα (μόνο στο φούρνο, και όχι στις πρίζες) υπάρχει γείωση, αλλά όχι και στα δωμάτια (ξύλινα πατώματα). Θέλω να είμαι ασφαλής. Υπάρχει λόγος να μην βάλω γείωση στα δωμάτια? Οι γνώσεις μου είναι λίγες για να μπορώ να απαντήσω αλλά αρκετές για να καταλάβω όταν κάτι δεν πάει καλά. Μου φαίνεται ρίσκο η όλη υπόθεση αν και στο προηγούμενο σπίτι που ήμουν ήταν ίδια η κατάσταση, αλλά το κατάλαβα αργά... Επίσης το ηλεκτρολογικό σχέδιο έχει κατατεθεί εκ νέου στην ΔΕΗ πριν 2 χρόνια, και με βάση αυτά που έμαθα θα έπρεπε να έχει υποχρεωτικά γείωση ΠΑΝΤΟΥ, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς. Το πως "πέρασε" το σχέδιο μπορείτε να το φανταστείτε... Πας στην ΔΕΗ, σου ζητάνε νέο σχέδιο, κατεβαίνεις στο ισόγειο στο δίπλα γραφείο που κάνουν ηλεκτρολογικά. Σε ρωτάνε τα βασικά, πόσα δωμάτια και πρίζες έχεις και σου δίνουν στο πεντάλεπτο καινούργιο σχέδιο... Αν ο κανονισμός που έμαθα ισχύει (πείτε μου αν το γνωρίζετε) σκοπεύω να πάω στο γραφείο που έκανε το σχέδιο και να δώσω μια μάχη, πρωτού κάνω τις αλλαγές στο σπίτι. Ευχαριστώ.
haris_216 Δημοσ. 27 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 27 Αυγούστου 2013 για να μην σου λέμε ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του, και επειδή τίθεται θέμα ασφάλειας αλλά και τεχνικών γνώσεων, πιστεύω ότι είναι καλύτερα να θέσεις το ίδιο ερώτημα σε αυτό το φόρουμ: http://www.hlektronika.gr/
firewalker Δημοσ. 27 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 27 Αυγούστου 2013 Δεν υπάρχει λόγος να μην έχουν γείωση όλες οι πρίζες. Θα έπρεπε να έχουν. Είναι το σπίτι ποιο παλιό από το 1980; Μόνο το RCD/ELCB δεν είναι αρκετό.
gdask Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Ο αντιηλεκτροπληξιακός θα δουλέψει κανονικά. Ούτως ή άλλως δεν τσεκάρει το καλώδιο της γείωσης. Καλό θα είναι φυσικά να υπάρχει γείωση σε όλους τους ρευματοδότες. Παλιά ο κανονισμός από όσο ξέρω δεν απαιτούσε γείωση για τους χώρους με μη αγώγιμα δάπεδα όπως το παρκέ γι αυτό και είναι έτσι η εγκατάστασή σου. Αν η ηλεκτρική εγκατάσταση έχει γίνει σωστά με σωλήνες/κουτιά για τα καλώδια τότε δεν θα χρειαστεί μεγάλη φασαρία με μερεμέτια και τέτοια για να δώσεις γείωση σε όλους τους ρευματοδότες. Αν σε ενδιαφέρει τόσο πολύ το θέμα της ασφάλειας της ηλεκτρικής σου εγκατάστασης (και καλά κάνεις) , πρώτα και κύρια φρόντισε ο ηλεκτρολόγος που θα φωνάξεις να τσεκάρει την συνδεσμολογία του πίνακα για να σιγουρέψει πως όλες οι γραμμές περνάνε από τον αντιηλεκτροπληξιακό διακόπτη. Πολλές φορές κακοί ηλεκτρολόγοι σε περιπτώσεις διαρροών μιας γραμμής ή συσκευής που έριχναν τον αντιηλεκτοπληξιακό, αντί να φτιάξουν την βλάβη απλά έβγαζαν την γραμμή από τον αντιηλεκτροπληξιακό και όλα "καλά" . Και φυσικά να τσεκάρει την αντίσταση γείωσης, αλλιώς δεν θα έχει και πολύ νόημα το να βάλεις καλώδιο γείωσης παντού. 1
firewalker Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Πρόβλημα προκύπτει κυρίως στις μη γειωμένες πρίζες από τα σύγχρονο παλμοτροφοδοτικά. Π.χ. ηλεκτρονικοί υπολογιστές.
REDODIN7 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Ρε παιδιά να ρωτήσω κάτι άλλο επειδή δεν έχω την εμπειρία την δικιά σάς. Ο φίλος πιο πάνω λέει ότι εχει μπριζα στο μπάνιο αυτό είναι σωστό γιατί απο τα λίγα που ξερω αυτό δεν επιτρέπεται.
andreapaog328 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 συνήθως τα καλώδια όλα περνανε στο διπλανο δωμάτιο και "βγάζουν" την πρίζα στο μπάνιο, πάντα όμως με ΜΣ 1:1. αμφιβαλλω βεβαια αν βαζουνε ολοι, αλλα τεσπα... 2
nvel Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 οι ρευματοδότες στα λουτρά επιτρέπονται αρκεί να τηρούνται αυτά που ορίζουν οι κανονισμοί ΕΗΕ για τις εγκαταστάσεις λουτρών
firewalker Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Έχω την εντύπωση πως πρίζες στα μπάνια επιτρέπονται και με την χρήση RCD σε συγκεκριμένα σημεία. Αν τηρηθεί σωστά ο κανονισμός δεν υπάρχει θέμα.
veteranos123 Δημοσ. 29 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 29 Αυγούστου 2013 Γείωση πρέπει να υπάρχει πάντα. Αν για παράδειγμα γίνει ένα βραχυκύκλωμα στο τροφοδοτικό του υπολογιστή και δεν υπάρχει γείωση τότε οι δυκλίδες ασφαλείας του τροφοδοτικού δεν θα δουλέψουν
Astynax Δημοσ. 29 Αυγούστου 2013 Μέλος Δημοσ. 29 Αυγούστου 2013 Σας ευχαριστώ παιδιά για τις απαντήσεις. Καλά το φανταζόμουν, και ο κύριος λόγος που δεν εμπιστεύομαι την εγκατάσταση είναι οι υπολογιστές και το βραχυκύκλωμα στα τροφοδοτικά. Και από ότι καταλαβαίνω ο RCD δεν προστατεύει από τέτοιου είδους βραχυκύκλωμα. Ελπίζω να είναι καλή η υπόλοιπη εγκατάσταση και να μην χρειαστεί να σκάψουμε τοίχους για την γείωση. Προς το παρόν ώσπου να το κανονίσω μπορώ να είμαι ήσυχος για τον Η/Υ που βρίσκεται σε δωμάτιο με παρκέ? Δεν θέλω να το παρακάνω αλλά όσο και να προσέχω εγώ δεν μπορώ να είμαι υπεύθυνος και για τους υπόλοιπους στο σπίτι...
firewalker Δημοσ. 29 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 29 Αυγούστου 2013 Επίσης αν δεν υπάρχει γείωση μπορεί να αισθάνεσαι τσίμπημα/γαργάλημα από το "σασί" λόγο του EMI φίλτρου στα παλμοτροφοδοτικά. 1
status Δημοσ. 29 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 29 Αυγούστου 2013 Ρε παιδιά να ρωτήσω κάτι άλλο επειδή δεν έχω την εμπειρία την δικιά σάς. Ο φίλος πιο πάνω λέει ότι εχει μπριζα στο μπάνιο αυτό είναι σωστό γιατί απο τα λίγα που ξερω αυτό δεν επιτρέπεται. Μ/Σ αποκοπής. (1:1) που λέει ακριβώς από κάτω σου ο andreapaog328, επιτρέπεται, εάν υπάρχει.;ρ
veteranos123 Δημοσ. 29 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 29 Αυγούστου 2013 Σας ευχαριστώ παιδιά για τις απαντήσεις.Καλά το φανταζόμουν, και ο κύριος λόγος που δεν εμπιστεύομαι την εγκατάσταση είναι οι υπολογιστές και το βραχυκύκλωμα στα τροφοδοτικά.Και από ότι καταλαβαίνω ο RCD δεν προστατεύει από τέτοιου είδους βραχυκύκλωμα.Ελπίζω να είναι καλή η υπόλοιπη εγκατάσταση και να μην χρειαστεί να σκάψουμε τοίχους για την γείωση.Προς το παρόν ώσπου να το κανονίσω μπορώ να είμαι ήσυχος για τον Η/Υ που βρίσκεται σε δωμάτιο με παρκέ?Δεν θέλω να το παρακάνω αλλά όσο και να προσέχω εγώ δεν μπορώ να είμαι υπεύθυνος και για τους υπόλοιπους στο σπίτι... και εγώ το pc μου το έχω σε μπρίζα χωρίς γείωση (το Σεπτέμβρη που γυρνάω από διακοπές θα το φτιάξω) δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα μέχρι τώρα και το έχω πάνω σε παρκέ.
REDODIN7 Δημοσ. 29 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 29 Αυγούστου 2013 Μ/Σ αποκοπής. (1:1) που λέει ακριβώς από κάτω σου ο andreapaog328, επιτρέπεται, εάν υπάρχει.;ρ Αυτο ξερω οτι το βαζουν οπου υπαρχει υγρασια νερο πχ στα συντριβανια στο μπανιο ομως οχι, τουλαχιστον σε εμας στη σχολη στο σχεδιο αν εβαζες μπιζα στο μπανιο κοβοσουν..
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα