antonl Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Ναι φίλε μου θα έπρεπε να ξέρει τι θα κάνει με την ζωή του για να μην γίνει 30 και δεν ξέρει τι του γίνεται [...] Και γω κάπως υπερβολικό το βλέπω αυτό για άτομο που πάει ακόμα πρώτη λυκείου. Οι μόνοι συμμαθητές μου που ξέραν τι θα κάνουν είναι αυτοί που χαν στρωμένες δουλειές απ τους γονείς, αυτοί που χαν αποφασίσει να συνεχίσουν την οικογενειακή επιχείρηση/παράδοση. Εγώ πάντως ακόμα κι όταν τέλειωσα τη σχολή (πληροφορική), δεν ήξερα τι δουλειά θα κάνω. Το ίδιο νομίζω ίσχυε για την πλειοψηφία των συμφοιτητών. Ίσως αυτή τη στιγμή θα πρέπει ν αποφασίσει τι δουλειά δεν θέλει να κάνει. Πιο λογικό κι εφικτό μου ακούγεται.
viper2005 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Το οτι πρέπει να ξέρεις τι θέλεις να κανεις πριν απο την εφηβεία ειναι τουλάχιστον τραγικό. Επίσης Αν ψάχνεις για μια μια δουλειά, μπορείς να πάρεις μερικά certification και να ξεκινήσεις την δική σου επιχείρηση. Δεν μιλάμε για Ελλάδα μιας και εχει σβήσει απο τον χάρτη. 1
alex_000 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Δεν είναι καθόλου τραγικό. Δεν λέω ότι κάποιος πρέπει να ξέρει αν θα είναι "system administrator" η "business development manager", η "sales executive" στα 15. Αυτό είναι απλά αδύνατο. Πρέπει όμως να ξέρει "είμαι κομπιουτεράς" , "Θελω να αχοληθώ με οικονομικά και επιχειρήσεις" , " είμαι πολύ κοινωνικός θέλω να κάνω μια δουλειά που έχει να κάνει με επικοινωνία και ανθρώπους". Το να μην γνωρίζει αυτά για τον εαυτό κάποιος είναι το τραγικό.
antonl Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 [...] Το να μην γνωρίζει αυτά για τον εαυτό κάποιος είναι το τραγικό. Τραγικό δεν μου φαίνεται με την καμία. Λίγο τραγικό μου φαίνεται να δίνεις αυτόν τον χαρακτηρισμό σ έναν 15χρονο που απλά δεν έχει κάνει ακόμα το πλάνο της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας. Αντίθετα μου φαίνεται πολύ θετικό το γεγονός ότι ψάχνεται και δεν περιμένει το μηχανογραφικό για να πετάξει στην τύχη 30 σχολές που του ακούγονται ωραίες. Επίσης δεν έχει σχέση τι θέλει να κάνει σ αυτή την ηλικία με το τι πραγματικά θ αποφασίσει να κάνει. Εμένα μ αρέσουν τ άλογα και η χειρωνακτική εργασία. Οπότε γουστάρω να γίνω πεταλωτής αλόγων. Δε μου πε κανείς όμως πως πλέον δεν υπάρχει και πολύ ζήτηση γι αυτό το επάγγελμα. Ναι υπάρχει το internet και πλέον ζούμε στην εποχή της ενημέρωση και μπλαμπλα αλλά το σχολείο ίσως θα πρεπε να δίνει παραπάνω ερεθίσματα προς την κατεύθυνση του (σύγχρονου) επαγγελματικού προσανατολισμού. Τέσπα, το πάμε προς offtopic και ξεφεύγουμε απ τα ερωτήματα του OP. 4
bilakos10 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Φίλε μην σκέφτεσαι από τώρα που θα περάσεις σε 3 χρόνια, γιατί είναι σίγουρο ότι θα απογοητευτείς στην 3η Λυκείου. Όσοι φίλοι μου σκέφτονταν ανάλογα έφαγαν άκυρο. Τις 2 πρώτες χρονιές στο λύκειο θα είναι όλα φλου και στα @@ σου.Στην τρίτη λυκείου όμως θα καταλάβεις τι εννοώ. Να εύχεσαι να πέσεις σε χρονιά που οι υπεύθυνοι για τα θέματα δεν περνάν κλιμακτήριο.
alex_000 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Εμένα μ αρέσουν τ άλογα και η χειρωνακτική εργασία. Οπότε γουστάρω να γίνω πεταλωτής αλόγων. Δε μου πε κανείς όμως πως πλέον δεν υπάρχει και πολύ ζήτηση γι αυτό το επάγγελμα. Ακυρο παράδειγμα για κάποιον που βγάζει 18.5 γενικό μεγάλε. Το δικό μου παράδειγμα είναι πολυ πιο ρεαλιστικό πιστεύω. Δεν μπορώ να καταλάβω πως όλοι χτυπιουνται οτι το διάβασμα και η "προετοιμασία" για το ιερο πανεπιστήμιο αρχίζει απο τα νήπια αλλά το τί θέλουμε να κάνουμε το αποφασίζουμε στο μηχανογραφικό. τι να πω.
antonl Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Ακυρο παράδειγμα για κάποιον που βγάζει 18.5 γενικό μεγάλε. Το δικό μου παράδειγμα είναι πολυ πιο ρεαλιστικό πιστεύω. Δεν μπορώ να καταλάβω πως όλοι χτυπιουνται οτι το διάβασμα και η "προετοιμασία" για το ιερο πανεπιστήμιο αρχίζει απο τα νήπια αλλά το τί θέλουμε να κάνουμε το αποφασίζουμε στο μηχανογραφικό. τι να πω. Προφανώς δεν είναι ρεαλιστικό παράδειγμα, μου φάνηκε περιττό να το αναφέρω. Την έλλειψη ενημέρωσης για την επαγγελματική κατάρτιση σε σχέση με τις προσωπικές κλίσεις του ατόμου ήθελα να συγκρίνω. Και δεν είμαι απ αυτούς που «χτυπιούνται» για το πανεπιστήμιο, γι αυτό θα πρεπε να υπάρχει σχολική ενημέρωση απ το γυμνάσιο ακόμα. Δεν είναι ανάγκη να πάνε όλοι λύκειο και σε ανώτερη/ανώτατη εκπαίδευση. Τέλος το offtopic από μένα.
lxde Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Δεν είναι καθόλου τραγικό. Δεν λέω ότι κάποιος πρέπει να ξέρει αν θα είναι "system administrator" η "business development manager", η "sales executive" στα 15. Αυτό είναι απλά αδύνατο. Πρέπει όμως να ξέρει "είμαι κομπιουτεράς" , "Θελω να αχοληθώ με οικονομικά και επιχειρήσεις" , " είμαι πολύ κοινωνικός θέλω να κάνω μια δουλειά που έχει να κάνει με επικοινωνία και ανθρώπους". Το να μην γνωρίζει αυτά για τον εαυτό κάποιος είναι το τραγικό. Προφανως παιζεις σε αλλη κατηγορια, αλλα στο ευρυ κοινο τα πραγματα ειναι αλλιως. Οταν μεταναστευσα στη Γαλλια δεν μπορουσα να ακολουθησω τους ρυθμους με αποτελεσμα να βρισκω πολλες πορτες κλειστες. Επειτα βαλθηκα να ξεπερασω το προβλημα, αλλα εβαλα ψηλα τη μπαρα με αποτελεσμα τωρα οι Γαλλοι να μου φαινονται χελωνες. Μαλλον θα εισαι πολυ δυναμικο ατομο και κρινεις εξ ιδιων τα αλλοτρια.
SilkyN Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Κοίτα, πήγαινε θετική κατεύθυνση που θέλεις. Όταν με το καλό έρθει η ώρα να διαλέξεις σχολή, μπες στα site των σχολών που σ' ενδιαφέρουν και δες ποια σου αρέσει περισσότερο.
alex_000 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Προφανως παιζεις σε αλλη κατηγορια, αλλα στο ευρυ κοινο τα πραγματα ειναι αλλιως. Οταν μεταναστευσα στη Γαλλια δεν μπορουσα να ακολουθησω τους ρυθμους με αποτελεσμα να βρισκω πολλες πορτες κλειστες. Επειτα βαλθηκα να ξεπερασω το προβλημα, αλλα εβαλα ψηλα τη μπαρα με αποτελεσμα τωρα οι Γαλλοι να μου φαινονται χελωνες. Μαλλον θα εισαι πολυ δυναμικο ατομο και κρινεις εξ ιδιων τα αλλοτρια. αν μιλάμε επαγγελματικά, στατιστικά ναι είμαι πολύ δυνατός. Αυτό όμως δεν έρχεται μόνο του φίλε μου. ΕΙναι ένας συγκεκριμένος τρόπος σκέψης και νοοτροπιας. Προσπαθώ να του περάσω την συγκεκριμένη νοοτροπία, να πάρει τουλάχιστον κάποιο διαφορετικό ερέθισμα... Αν δεν του αρέσει δεν έγινε και τίποτα.. χαλαρά και ας περιμένει να βρει το δρόμο στην πορεία.. στο κάτω κάτω οι περισσότεροι έτσι κάνουνε. Μου μιλάνε λες και είμαι κανας "ναζιστής" ή λες και το παλικάρι είναι 5 χρονών όχι 15, η οτι είναι δεδομένο οτι πρέπει να φτάσει κάπιος 25 για να καταλάβει αν θέλει να είναι μπασκεντμπολίστας η οδοντίατρος. Anyway φίλε ptheolo δεν θέλω καθόλου να σε θίξω η να σε προσβάλω. Το μόνο που θέλω είναι να σε ενργοποιήσω αν γίνεται ωστε να μεταφέρεις λίγη απο την προσπάθεια σου (που είναι σοβαρή για να είσαι του 18.5) προς την σωστή κατεύθυνση αντί απλά να διαβάζεις για να διαβάσεις. Ουσιαστικά λέω το ίδιο που λέει και ο lucifer δτο 1ο post.. 1
lxde Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 αν μιλάμε επαγγελματικά, στατιστικά ναι είμαι πολύ δυνατός. Αυτό όμως δεν έρχεται μόνο του φίλε μου. ΕΙναι ένας συγκεκριμένος τρόπος σκέψης και νοοτροπιας. Ειναι βασικα αυτο που χωριζει τους winners απο τους losers. Μου μιλάνε λες και είμαι κανας "ναζιστής" ή λες και το παλικάρι είναι 5 χρονών όχι 15, η οτι είναι δεδομένο οτι πρέπει να φτάσει κάπιος 25 για να καταλάβει αν θέλει να είναι μπασκεντμπολίστας η οδοντίατρος. Παρολο που ειμαι γενικα ευχαριστημενος απο τη ζωη μου, αν την ξαναρχιζα τωρα θα πηγαινα με πιο γρηγορους ρυθμους. Γρηγορους οχι σε ενταση, αλλα σε ληψη αποφασεων. Περναει πολυ γρηγορα η ζωη κι οποιος καθυστερει χανει πραγματα. Εμπειριες που οι αργοσχολοι δεν θα γνωρισουν ποτε. Ναι ο φιλος μας θα ειχε συμφερον να παρει πιο γρηγορα τις αποφασεις του.
Muchacho Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 (και για γιατρός σκεφτόμουν, για το prestige, αλλά θέλει αρκετά χρόνια) Αμα ησουν λιγο μεγαλυτερος θα σου ελεγα να ψοφησεις,αλλα αφου εισαι 15 χρονων ας πουμε σε δικαιολογω.Ενα πραγμα θα σου πω αλλαξε τροπο σκεψης. Υγ.Οχι,μην κανεις το λαθος να πας πρωτα στρατο.
viper2005 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Δεν είναι καθόλου τραγικό. Δεν λέω ότι κάποιος πρέπει να ξέρει αν θα είναι "system administrator" η "[/size]business development manager", η "sales executive" στα 15. Αυτό είναι απλά αδύνατο. Πρέπει όμως να ξέρει "είμαι κομπιουτεράς" , "Θελω να αχοληθώ με οικονομικά και επιχειρήσεις" , " είμαι πολύ κοινωνικός θέλω να κάνω μια δουλειά που έχει να κάνει με επικοινωνία και ανθρώπους". Το να μην γνωρίζει αυτά για τον εαυτό κάποιος είναι το τραγικό. Πρέπει πρώτα να ζήσει και μετά να αποφασίσει. Αυτό δείχνετε να ξεχνάτε όλοι εσείς που μιλάτε σαν Γερμανοί. "Στα 18 θα παραπέμπει να φύγει το παιδί απο το σπίτι και τα σχετικά" Επίσης το 18,5 δεν φέρνει την επιτυχία ή την οικονομική *puke* εξασφάλιση...
Imagine Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Η δουλειές για μηχανικούς στην Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένες. Τώρα, εσύ θα βγεις στην αγορά το ελάχιστο σε 8 χρόνια, λίγο νωρίτερα αν θα θέλεις κάνα χαρτζιλίκι και δουλεύεις part time σε κάνα γραφείο. Τώρα, "μηχανικοί" είναι όλοι στα κατασκευαστικά. Πολιτικός Μηχανικός: Στο εξωτερικό ο "civil engineer" είναι αυτός που εργάζεται πάνω στην μελέτη για τα χωματουργικά, χαράζει δρόμους, κανάλια, απορροές/διαχείρηση βρόχινου νερού στο οικόπεδο κτλ. Σε εμάς είναι λίγο απ΄όλα. Το πιο σημαντικό κομμάτι έιναι ότι είναι "stuctural engineer" = "Στατικός Μηχανικός"...υπολογίζει δυνάμεις βαρυτικές / σεισμικές / αέρα και σχεδιάζει τον σκελετό του κτιρίου ώστε να αντιστέκεται σε όλα τα παραπάνω όσο πιο επιτυχημένα γίνεται, όσο πιο οικονομικά γίνεται - και το πιο σημαντικό - σε περίπτωση που το κτίριο "αποτύχει" (καταστραφεί σε σεισμό π.χ.) καταφέρουν οι χρήστες που ήταν μέσα να διαφύγουν (=το κτίριο δε πρέπει να καταρεύσει πάνω τους). Τοπογράφος Μηχανικός: καταγράφει μικρές ή μεγάλες εκτάσεις με μεγάλη ακρίβεια, και παράγει "χάρτες/διαγράμματα" με ακριβείς υψομετρικές διαφορές κτλ. Μηχανολόγος Μηχανικός. Σχεδιάζει τα μηχανολογικά - σωληνώσεις, ανελκιστήρες, συστήματα πυρόσβεσης, θέρμανσης, κλιματισμού κτλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός. Ηλεκτρολογικά κ Ηλεκτρονικά για όλα τα παραπάνω Αρχιτέκτονας Μηχανικός. Θεωρητικά επιβλέπει και οργανώνει τους παραπάνω, είναι ο μεσάζωντας / εκπρόσωπος του πελάτη. Καταγράφει τα "θέλω του" και τα μεταφράζει σε χώρους που θα τα καλύψουν, λειτουργικά και αισθητικά. Από τους παραπάνω, κανείς δεν κάνει ουσιαστικές σπουδές για αισθητική σχεδίαση, αλλά ούτε και λειτουργικότητα παρά ο Αρχιτέκτονας...αυτό δε σημαίνει ότι οι Αρχιτέκτονες είναι "καλόγουστοι και πραγματιστές" και οι υπόλοιποι μηχανικοί δεν είναι...απλά... Αρχιτέκτονας και μάλιστα καλόγουστος δεν απαιτεί να είσαι κανείς. Οι παραπάνω μηχανικοί μπορούν να παρακάμψουν το αρχιτέκτονα και να φτιάξουν ό,τι θέλουν λίγο-πολύ. Η νομοθεσία επιβάλει να πληρεί προδιαγραφές ασφαλείας, όχι αισθητικής, ούτε λειτουργικότητας. Το πιο σημαντικό είναι - σαν αρχιτέκτονας - να μάθεις να σκέφτεσαι αναλυτικά και δημιουργικά. Οι περισσότεροι "καλοί" αρχιτέκτονες, μπορούν να μεταπηδήσουν σε άλλα επαγγέλματα ακριβώς γιατί έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται και να επανα-προσδιορίζουν όχι μόνο προβλήματα, αλλά και τον τρόπο σκέψης τους. Τώρα, το "καλός" είναι πάντα σχετικό με το τι βλέπει ο καθένας. Σε γενικές γραμμές όλα τα παραπάνω επαγγέλματα περνάνε κρίση. Οι γονείς μου είναι και οι 2 Αρχιτέκτονες και δουλειά δεν έχουν καθόλου τα τελευταία χρόνια. Συμφοιτητές μου, δε δουλεύει κανείς πλήρες 8ωρο, και αν το κάνει τα λεφτά είναι για κλάματα. Εγώ είμαι στο εξωτερικό εδώ και χρόνια - κυριολεκτικά στην άλλη άκρη του κόσμου και όσο και αν το θέλω δε το βλέπω να γυρίζω εκτός και αν αλλάξει η κατάσταση ριζικά. Το χειρότερο? Δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσα να κάνω, πραγματικά. Οι σπουδές αρχιτεκτονικής σχεδόν παντού (Ελλάδα, Αγγλία, Αμερική - έχω εμπειρία) είναι από τις πιο απαιτητικές και κουραστικές. Τα λεφτά παντού, είναι λιγότερα από ό,τι βγάζουν οι παραπάνω μηχανικοί, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες. Όμως νομίζω είναι και το πιο ενδιαφέρον και δημιουργικό. Από "κουμπιουτερίστικα" είναι σχεδόν απαραίτητο να μάθεις AutoCAD/Revit/Sketchup/3D Studio κτλ. Αλλά για να "μπεις" και να αρχίσεις τα πάντα σχεδιάζονται στο χέρι. Κάποια λύκεια την εποχή την δική μου (32 είμαι, σνιφ) δίδασκαν σχέδιο, και τα περισσότερα Τεχνικά Λύκεια (υπάρχουν ακόμα?) ίσως διδάσκουν ακόμα. Οι περισσότεροι που πάνε για αρχιτεκτονική κάνουν φροντηστήριο για σχέδιο, αφού τα πράγματα είναι αρκετά απαιτητικά και συγκεκριμένων απαιτήσεων. Γενικά, όλα τα παραπάνω δεν είναι επαγγέλματα για να "βγάλεις λεφτά" πολλά. Μπορείς να είσαι "οκ", αλλά καμία σχέση με το κύρως και τη φήμη κτλ...αυτά είναι κατάλοιπα του '50-'60 που το να πάς στο πανεπιστήμιο/πολυτεχνείο ήταν πράγμα σπάνιο. Οι μηχανικοί που βγάλαν πολλά λεφτά ή ήταν τυχεροί με γνωριμίες κτλ, ή έπαιξε λαμογιά με δημόσια & ιδιοτικά έργα και λεφτά κάτω από το τραπέζι. 4
alex_000 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 28 Αυγούστου 2013 Πρέπει πρώτα να ζήσει και μετά να αποφασίσει. Αυτό δείχνετε να ξεχνάτε όλοι εσείς που μιλάτε σαν Γερμανοί. "Στα 18 θα παραπέμπει να φύγει το παιδί απο το σπίτι και τα σχετικά" Επίσης το 18,5 δεν φέρνει την επιτυχία ή την οικονομική *puke* εξασφάλιση... τι σχέση έχουν αυτά που λές ρε συ, εδώ μιλάμε για μια απόφαση επαγγελματικού προσανατολισμού, ποιος είπε να φεύγουν τα παιδιά από το σπίτι στα 18? Εγώ έμεινα μέχρι τα 26 δεν υπήρχε φράγκο να φύγω μέχρι να τελειώσω μεταπτυχιακό και στρατό , σπουδασα και στην πόλη μου, ασχετα αν τώρα το νοικι που δίνω είναι ενας μισθός Ελλάδας. Σε ποια ζωη αναφέρεσαι ? Στα 18 - 19 πας πανεπιστήμιο, μέχρι τότε τι ζωή πρέπει να κάνεις που θα βοηθήσει τον επαγγελματικό προσανατολισμό σου? Θα πιεις ένα μπαφο στα 17 μια μέρα και ξαφνικά θα πεις "Ναι ξέρω θα γίνω αρχιτεκτονας" ! Η θα γυρνας στις καφετέριες μέχρι τα 25 όπου θα σου έρθει η επιφοίτηση να γίνεις πιλότος? Το 18,5 δεν φέρνει απολύτως τίποτα, και γύρους μπορεί να τυλίγει στο μέλλον. Δείχνει όμως ότι είναι κάποιος που ενδιαφέρεται για το επαγγελματικό μέλλον του.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα