Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θέλω να συνδέσω μια λάμπα LED, με ένα τροφοδοτικό που έχω βρει από μια άλλη συσκευή και θέλω να ρωτήσω αν ξέρει κανείς αν θα πρέπει να βάλω μια αντίσταση ή όχι.

Η λάμπα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Power - 10W

Rate Voltage - 12-14V

Current - 720mA

Και το τροφοδοτικό: 12V - 1.5A

Δημοσ.

Παίζει κανονικότατα χωρίς αντίσταση. Απλά να πετύχεις την πολικότητα. Το κοντό pin είναι το -.

λογικα δεν ειναι ενα led. 

Δημοσ.

Ευχαριστώ παιδιά. Σε περίπτωση που υπερθερμαίνεται (η το τροφοδοτικό) μια αντίσταση 1Ω είναι ικανοποιητική?

Οχι δεν είναι 1 LED, είναι μια λάμπα COB 1000lm

Δημοσ.

Εγω θα εβαζα. (μου φαινεται περιεργο να "κυκλωσω" μια διοδο)

Απευθείας στο τροφοδοτικό, πιστεύω ανάβει και λειτουργεί. Αλλά επειδή είναι για ενυδρείο, και θα λειτουργεί αρκετές ώρες ήθελα να βεβαιωθώ ότι δεν χρειάζεται κάποια αντίσταση για να μην υπερθερμανθεί είτε η LED είτε το τροφοδοτικό. 

Δημοσ.

τα Α του τροφοδοτικού δεν είναι λίγο πολλά για το led; Ειδικά χωρίς regulator; Απλά νομίζω ότι με τα led προσέχουμε τα A και όχι τα Volts όπως στις παραδοσιακές λάμπες. 

πχ http://support.luxeonstar.com/customer/portal/articles/175525-how-do-i-power-luxeon-leds-

σύμφωνα με αυτό θα καεί. Και με τα δικά μου καμώματα επίσης. 

Δημοσ.

τα Α του τροφοδοτικού δεν είναι λίγο πολλά για το led; Ειδικά χωρίς regulator; Απλά νομίζω ότι με τα led προσέχουμε τα A και όχι τα Volts όπως στις παραδοσιακές λάμπες. 

πχ http://support.luxeonstar.com/customer/portal/articles/175525-how-do-i-power-luxeon-leds-

σύμφωνα με αυτό θα καεί. Και με τα δικά μου καμώματα επίσης. 

Οπότε ή βρίσκω ένα τροφοδοτικό κοντά στα 700mΑ της LED, ή βάζω δυο LED σε αυτό?

Δημοσ.

Για ποιο λόγο να καεί;(το λινκ δεν παίζει)

Άμα τα βολτ είναι σωστά τότε η λάμπα θα τραβήξει όσα αμπέρ χρειάζεται.

Το να υπάρχει περίσσεια δεν πειράζει. Το να είναι κοντά όμως πειράζει, ταλαιπωρείται το τροφοδοτικό και μπορεί να καεί σε μια τραβηγμένη περίπτωση

Δημοσ.

Αποτι εμαθα τωρα προσφατα. Το 1.5A που σου λεει, ειναι το max που μπορει να σου δωσει η πηγη.

Εδω εχουμε ενα led το οποιο ειναι voltage drop που σημαινει οτι ριχνει τα βολτ (αναμενομενο ε; ). Δηλαδη αν βαλεις ενα led 2volt μετα την πηγη, τοτε μετα το led θαεχει τα βολτ της πηγης -2volts. Ετσι βγαινει η φορμουλα του υπολογισμου της αντιστασης των led που ειναι (Volt της πηγης - τα volt του led)/ τα A του led. Για αυτο σου λενε οτι δεν θελει αντισταση, εφοσον πηγη - led μας κανει 0, και το 0 με οτι και να το διαιρεσεις θα σου βγαλει 0 

Δημοσ.

Για ποιο λόγο να καεί;(το λινκ δεν παίζει)

Άμα τα βολτ είναι σωστά τότε η λάμπα θα τραβήξει όσα αμπέρ χρειάζεται.

Το να υπάρχει περίσσεια δεν πειράζει. Το να είναι κοντά όμως πειράζει, ταλαιπωρείται το τροφοδοτικό και μπορεί να καεί σε μια τραβηγμένη περίπτωση

Νομίζω πως οι LED, χρησιμοποιούν τα ηλεκτρόνια του ρεύματος για να παράγουν φως (σύνδεση τους με τις οπές του ημιαγωγού. Και χρησιμοποιούν όλα τα ηλεκτρόνια - ρεύμα που είναι διαθέσιμο μέχρι τον κορεσμό τους. Οπότε μεγαλύτερο ρέυμα, περισσότερες συνδέσεις ηλεκτρονίων που δεν μπορεί να χειριστεί η λάμπα και καίγεται.

Η τάση χρησιμοποιείται όχι για την παραγωγή του φωτός, αλλά για να μπορούν τα ηλεκτρόνια να μεταπηδήσουν ένα φράγμα δυναμικού ώστε να μπορούν να ενωθούν με τες οπές. 

Οπότε είναι μάλλον λογικό η τάση να μην παίζει ιδιαίτερο λόγο, αλλά η φωτεινότητα να ελέγχεται από την ένταση του ρεύματος που παρέχεται, οπότε με αρκετό ρεύμα καις τη λάμπα!

Δημοσ.

Πως δεν παιζει ρολο; Αν δεν εχεις βολτ τοτε δεν θα εχεις και αμπερ. 

Εννοούσα δεν παίζει ρόλο, φτάνει να δώσεις όσα βολτ χρειάζεται για να ξεπεραστεί το κατώφλι. Από κει και πέρα η φωτεινότητα επηρεάζεται από τα Α, και όχι από τα βολτ όπως οι κοινές λάμπες (αυξάνοντας τα βολτ, αυξάνονταν και τα Α λόγο σταθερής αντίστασης). Κάτι σαν το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο όπου το παραγόμενο ρεύμα (=φωτεινότητα λάμπας) εξαρτάται από το ρεύμα των φωτονίων (=ηλεκτρονίων) και όχι από τη συχνότητα (=τάση) τους!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...