Προς το περιεχόμενο

Είναι σημαντική η ορθογραφία;  

126 μέλη έχουν ψηφίσει

1. 1. Είναι σημαντική η ορθογραφία;

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

το θέμα ειναι να καταλαβαίνεις τι σου γράφουν και να καταλαβαίνουν τι τους γράφεις

όλα τα άλλα υπάρχουν για να μας βασανίζουν στο σχολείο και να μας χαλάνε την ώρα του παιχνιδιού .

Οποτε καλυτερα θα ηταν να μην μας μαθαιναν τιποτα(οχι μονο εμας αλλα σε καμια χωρα) και να συννενοουμασταν με νοηματα.

• Like 1
  • Απαντ. 79
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

1. Δεν ειμαι grammar nazi οταν ζητω ευαναγνωστα κειμενα. Ουτε τεμπελης επειδη δεν καθομαι να κανω αποκωδικοποιηση την δυσλεξια ή τεμπελια του καθενος στα παιδικα του χρονια και απλως παραπονιεμαι ή ζητω λιγη προσπαθεια παραπανω απο τον γραφοντα.

2. Δεν ειμαι grammar nazi που αν μπω πχ στη σελιδα μιας επιχειρησης ως ενδιαφερομενος πελατης/συνεργατης και την με ορθογραφικα λαθη, θα την κλεισω και θα ψαξω για αλλη, γιατι ειναι σαφης ενδειξη προχειροτητας και επιπολαιοτητας. Το ιδιο κανω οταν βλεπω και αγγλικα κουκουρουκου, τυπου "Our company looks for new cooperators of Athens area", για να μη βγει κανεις και με πει χρυσαυγιτη χωρις λογο.

3. Η δυσλεξια δεν ειναι δικαιολογια για πολλα μαζεμενα λαθη που βγαζουν ματια, ειδικα οταν μιλαμε για Η/Υ οπου υπαρχουν ορθογραφοι καθε ειδους και γουστου. Εχω φιλους δυσλεκτικους που μεγαλωσαν, προσπαθησαν και πλεον γραφουν καλυτερα απο εμενα που δεν ειμαι δυσλεκτικος και γραφω στοιχειωδως καλα για μαθητης του 14 και (πρωην) φοιτητης & (νυν) αποφοιτος ΣΤΕΦ (σε σχεση με τον αντιστοιχο μεσο ορο που εβλεπα εκει μεσα τοσο απο φοιτητες οσο και απο καθηγητες). Κι εχω και φιλους δυσλεκτικους που συνεχιζουν να μου βγαζουν τα ματια με οτι γραφουν και οταν τους το επισημαινω μου λενε σχεδον εκνευρισμενοι οτι "ειναι δυσλεκτικοι". Το ποιος προσπαθει και ποιος δικαιολογειται , νομιζω οτι το μαντευω σωστα.

Ο redodin7 πχ, οταν πρωτοεμφανιστηκε στο φορουμ ανηκε στην 2η κατηγορια. Επειτα δεν ξερω αν βελτιωθηκε ο ιδιος ή αν εβαλε ορθογραφο στο pc του, παντως τα ποστ του δεν ειναι κρυπτογραφημενα πλεον και δεν χρειαζονται αποκωδικοποιηση. Εχουν τα λαθακια τους, αλλα διαβαζονται και μπραβο του τοσο που βοηθα τον εαυτο του οσο και εμας που θελουμε να τον διαβασουμε.

ΥΓ. Και τα γραφω εγω που βαριεμαι να βαζω τονους στα ποστ μου και -προφανως- κανω λαθη σε ποστς/κειμενα κλπ. Οχι ομως και στις επαγγελματικες μου δραστηριοτητες ή τα email μου κλπ. Στα οποια οχι απλα βαζω τονους αλλα τα περναω και 2-3 ελεγχους (ευτυχως χωρις να χρειαζομαι ορθογραφους) για τυχον ορθογραφικα, αλλα κυριως συντακτικα λαθη (αλλη, πιο πονεμενη ιστορια αυτη μετα το θεμα της ανορθογραφιας, αλλα ας ξεκινησουμε απο τα ευκολα πρωτα: την ορθογραφια).

• Like 5
Δημοσ.

Ευτυχώς που υπάρχετε κι εσείς που γράφετε σωστά ελληνικά: Περίπου 25 λάθη σε δύο γραμμές. Να τα εκατατοστήσεις.

Οτι να'ναι

Δημοσ.

Τιμον σορρυ φιλαρακι αλλά δείχνεις πως δε γνωρίζεις το τροπο λειτουργίας της δυσλεξίασ. Οσα addons και αν βάλει ο δυσλεκτικος δε τον βοηθάνε! Κατα τα αλλά έχω ήδη εντοπίσει 2 παιδιά εδώ που όντως έχουν τέτοιο πρόβλημα.

Κατα τα αλλά διαφωνώ με την επιχειρηματολογία της nenya όμως της δίνω συγχαρητήρια για το τροπο σκέψης και απόδοσης αυτού στο γραπτό λόγο! Διότι σημάδια δεν εχει να διαφωνεις με κάτι απλα αλλά να ξέρεις ακριβώς τι ειναι αυτό!

Sent from my iPhone using Insomnia

Αδερφέ, δεν με νοιάζει να μάθω τον τρόπο λειτουργίας και ούτε και χρειάζεται. Τα πράγματα είναι απλά.

Κάποιος κάνει ΜΟΝΟ ορθογραφικά λάθη ΣΕ ΕΝΑ FORUM. Του το λες και σου λέει ότι έχει δυσλεξία.

Πως στην ευχή ξέρει από τεχνολογία, ξέρει να γράφεται σε forums και να τα χρησιμοποιεί αλλά δεν ξέρει να χρησιμοποιεί έναν αρθρογράφο που βγάζει ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΣΗΜΑΔΙΑ στην οθόνη;

Πώς στην ευχή εμπλέκεται με το παραπάνω ο τρόπος λειτουργίας της δυσλεξίας; Θα μπορούσες να μου το εξηγήσεις;

Το να μπω στη διαδικασία να σου γράψω πως λειτουργεί η δυσλεξία θα ειναι κουτο αφού εύκολα μπορείς να το βρεις στον γουγλι! Θα σου γραψω μόνο ότι ο ορθογραφος θα σου πει το πιθανο λάθος χωρίς να σημαίνει αυτό ότι εσυ ως δυσλεκτικος θα αντιληφθείς το συγκεκριμένο λάθος, αφού θα πιστεύεις ότι ειναι σωστό!!Εγω πχ χρησιμοποιώντας τον αυτόματο ορθογραφο του αιφονιου, εκάνα 500 λάθη τα οποία δεν εντόπισα στο προηγούμενο μου ποστ! Ε φαντασου τον δυσλεκτικο που το βιώνει αυτό συνεχώς...Αυτό δε σημαίνει ότι όλοι όσοι γράφουν χάλια ειναι δυσλεκτικοι και όντως κάποιοι το χρησιμοποιούν ως φθηνή δικαιολογία!Γενικά οι ορθογραφοι δε βοηθάνε παντα τους δυσλεκτικους. Βοηθάνε όμως τους ανορθογραφους! Sent from my iPhone using Insomnia
  • Like 2
Δημοσ.

Παιδιά, η δυσλεξία έχει πολλές μορφές. Δεν είναι απαραίτητο όσοι έχουν δυσλεξία να κάνουν πολλά ορθογραφικά λάθη. Έχω μια μορφή δυσλεξίας και ξέρω πως είναι από πρώτο χέρι, αλλά στην ορθογραφία κειμένων ποτέ δεν είχα πρόβλημα. Υπάρχουν πολλών ειδών δυσλεκτικοί, μην τους βάζετε σε ένα σακί.

Τσιριμπιμ Τσιριμπομ

Δημοσ.

Παιδιά, η δυσλεξία έχει πολλές μορφές. Δεν είναι απαραίτητο όσοι έχουν δυσλεξία να κάνουν πολλά ορθογραφικά λάθη. Έχω μια μορφή δυσλεξίας και ξέρω πως είναι από πρώτο χέρι, αλλά στην ορθογραφία κειμένων ποτέ δεν είχα πρόβλημα. Υπάρχουν πολλών ειδών δυσλεκτικοί, μην τους βάζετε σε ένα σακί.

Τσιριμπιμ Τσιριμπομ

Εγώ ξέρω ακριβώς ποια μορφή δυσλεξίας έχεις! Είναι σπανιότατη και έχει μόνο ένα σύμπτωμα:

Δε σού επιτρέπει να αποφασίσεις, σε ποια συλλαβή τονίζεται το «Τσιριμπίμ» και σε ποια το «Τσιριμπόμ»... :P

• Like 1
Δημοσ.

Όπως και να 'χει, εδώ δε δικάζουμε τους δυσλεκτικούς. Αισθάνομαι πολύ άσχημα που έχει πάρει τέτοια τροπή το θέμα. 

Δε γίνεται να καταδικάζεις κάποιον για τη δυσλεξία του, ούτε μπορείς να γνωρίζεις σε ποιό βαθμό τον δυσκολεύει, ακόμα και με τη βοήθεια της αυτόματης διόρθωσης. Οπότε, ας αφήσουμε τις εξυπνάδες και τις εικασίες για τις ζωές των άλλων και το επίπεδο τεμπελιάς τους. Δε θα 'θελα να ήμουν δυσλεκτική και να διάβαζα τέτοιες χοντράδες.

Ούτε φυσικά έχει νόημα να καταδικάσουμε ανθρώπους ανορθόγραφους που δεν είχαν την ευκαιρία να μορφωθούν κατάλληλα. Κι αντί να τους περιθωριοποιούμε και να τους δημιουργούμε ενοχές για κάτι που δε φέρουν ευθύνη, θα πρέπει να τους δώσουμε κίνητρο να εξελιχθούν. 

Και θα μου πει κάποιος "Η ορθογραφία, η γραμματική και το συντακτικό μου θα ορίσουν την εξέλιξή μου ως άτομο;". Όχι. Αλλά είναι εργαλεία που θα σε βοηθήσουν. Οξύνουν τη σκέψη, υπάρχει μια αλληλουχία ανάμεσα στις λέξεις, υπάρχει μια επιστήμη μέσα στη γλώσσα.

• Like 2
Δημοσ.

Εγώ ξέρω ακριβώς ποια μορφή δυσλεξίας έχεις! Είναι σπανιότατη και έχει μόνο ένα σύμπτωμα:

Δε σού επιτρέπει να αποφασίσεις, σε ποια συλλαβή τονίζεται το «Τσιριμπίμ» και σε ποια το «Τσιριμπόμ»... :P

Με τσάκωσες

Δημοσ.

<p>Όπως και να 'χει, εδώ δε δικάζουμε τους δυσλεκτικούς. Αισθάνομαι πολύ άσχημα που έχει πάρει τέτοια τροπή το θέμα. </p>

<p> </p>

<p>Δε γίνεται να καταδικάζεις κάποιον για τη δυσλεξία του, ούτε μπορείς να γνωρίζεις σε ποιό βαθμό τον δυσκολεύει, ακόμα και με τη βοήθεια της αυτόματης διόρθωσης. Οπότε, ας αφήσουμε τις εξυπνάδες και τις εικασίες για τις ζωές των άλλων και το επίπεδο τεμπελιάς τους. Δε θα 'θελα να ήμουν δυσλεκτική και να διάβαζα τέτοιες χοντράδες.</p>

<p> </p>

<p>Ούτε φυσικά έχει νόημα να καταδικάσουμε ανθρώπους ανορθόγραφους που δεν είχαν την ευκαιρία να μορφωθούν κατάλληλα. Κι αντί να τους περιθωριοποιούμε και να τους δημιουργούμε ενοχές για κάτι που δε φέρουν ευθύνη, θα πρέπει να τους δώσουμε κίνητρο να εξελιχθούν. <br><br>

Και θα μου πει κάποιος "Η ορθογραφία, η γραμματική και το συντακτικό μου θα ορίσουν την εξέλιξή μου ως άτομο;". Όχι. Αλλά είναι εργαλεία που θα σε βοηθήσουν. Οξύνουν τη σκέψη, υπάρχει μια αλληλουχία ανάμεσα στις λέξεις, υπάρχει μια επιστήμη μέσα στη γλώσσα.</p>

Δυστυχως αυτη η συμπεριφορα μονοπωλει στο insomnia, η πλειοψηφια των χρηστων δεν ενδιαφερεται να βοηθησει τα αλλα μελη, ουτε να ενημερωθει πανω σε τεχνολογικα θεματα αλλα για να βγαλει το αχτι του και να προσβαλει η μειωσει τα αλλα μελη.

Καταλαβαινω οτι οι καιροι που διανυουμε ειναι δυσκολοι με καθημερινα προβληματα που μας κανουν την ζωη πολυπλοκη, αλλα δεν ειναι λογος αυτος να μπαινουμε εδω μεσα για να ξεσπασουμε ισοπεδωνοντας τους παντες και τα παντα εστω και αν εχουμε δικιο σε καποιο θεμα.

• Like 1
Δημοσ.

Point:

α) Ο προφορικός λόγος αποτελεί ένα μέσο για την μετάδοση μυνημάτων και εννοιών μέσω του ήχου σε άλλα άτομα.

β) Ο γραπτός λόγος έρχεται να υποκαταστήσει τον προφορικό όταν η επικοινωνία μέσω ήχου είναι αδύνατη.

Άρα:

1) Σκοπός και λόγος ύπαρξης του γραπτού λόγου είναι αποτύπωση του ηχητικού μυνήματος με τέτοιον τρόπο ώστε όταν κάποιος τον διαβάζει να "λαμβάνει" το αρχικό ηχητικό μύνημα.

2) Από την στιγμή που τα ι,η,οι... κτλπ δεν έχουν καμία διαφορά ως προς την προφορά τους έχουν ελάχιστη πρακτική εφαρμογή στον γραπτό λόγο. Είτε γράψω "βαριέμαι" είτε γράψω "βαρηέμε" είτε και "variemai", ο λήπτης αντιλαμβάνεται το μύνημα οπότε ο στόχος του γραπτού μυνήματος έχει επιτευχθεί στο 100%. Σαφώς και το "αυτί, αυτή και αυτοί" έχουν τελειώς διαφορετικό νόημα αλλά αν κάποιος δεν έχει IQ ζαμπονοτυρόπιτας μπορεί να καταλάβει από τα συμφραζόμενα τι σημαίνει η λέξη στην προκειμένη περίπτωση. Οπότε διαφορετικά γράμματα που αναπαριστούν τους ίδιους ήχους είναι περιττά κατ' εμέ.

Δημοσ.

Έχω μεγάλο κόμπλεξ με την ορθογραφία/σύνταξη/γραμματική των γιδοελληνικών.Η κομπλάρα μου πηγάζει από το γεγονός οτι Ελληνόφωνο σχολείο πήγα πολύ λίγα χρόνια.Αλλά ζμπούτσαμ,όταν δε θυμάμαι ή δε ξέρω κάτι στα ελληνικος τα χώνω εγγλεζέ κ όποιος καταλάβει

• Like 2
Δημοσ.

τι χρειάζεται για να αλλάξει η γλώσσα ?
δηλαδή αν έβγαζα ενα λεξικό απο ποιον θα έπρεπε να πάρει έγκριση και κατα πόσο θα μπορούσα να το επιβάλω στο λαό μας ?
υπάρχει νόμος? η θα μείνουμε για πάντα κολλημένη στα παλιά? :-)

μια απλή σκέψη ενός νέου ανθρώπου ειναι , μην εκνευριστούν κάποιοι χωρίς λόγο  .

Δημοσ.

Έχω μεγάλο κόμπλεξ με την ορθογραφία/σύνταξη/γραμματική των γιδοελληνικών.Η κομπλάρα μου πηγάζει από το γεγονός οτι Ελληνόφωνο σχολείο πήγα πολύ λίγα χρόνια.Αλλά ζμπούτσαμ,όταν δε θυμάμαι ή δε ξέρω κάτι στα ελληνικος τα χώνω εγγλεζέ κ όποιος καταλάβει

Και φυσικά όταν συμμετέχω σε μια κουβέντα δεν πρόκειται να κάτσω να παραθέσω κανένα επιχείρημα ή έστω την άποψή μου αλλά θα αναλωθώ στο να περιγράψω το πόσο χαζός είναι αυτός με το οποίο διαφωνώ.

Υ.Γ. δεν ξέρω αν απευθύνεσαι σε εμένα, ούτε και έχω διαβάσει τις προηγούμενες απαντήσεις. Το νήμα αποτελεί μια ερώτηση στην οποία απάντησα παραθέτωντας την γνώμη μου. Σε όποιον αρέσει...

Οπότε greeklish και άγιος ο θεός, αφού έχουν τον ίδιο ήχο.

Πρακτικά και λογικά αν το δείς το θέμα, νομίζω πως έτσι έχουν τα πράγματα (μιλώντας καθαρά για την γλώσσα ως εργαλείο επικοινωνίας). Από εκεί και πέρα αν προσθέσεις και άλλα στοιχεία στην εξίσωση όπως τον πολιτισμό/κουλτούρα κτλ κτλ αλλάζει το πράγμα. Όπως προείπα όμως, το ερώτημα του θέματος είναι "ποια η σημασία της ορθογραφίας για τον καθένα", οπότε η απάντησή μου τήνει προς το καμία.

Υ.Γ.2. Φυσικά έχω ήδη μετανιώσει για το ότι κάθησα και την έγραψα για ευνόητους λόγους...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...