Προς το περιεχόμενο

Είναι σημαντική η ορθογραφία;  

126 μέλη έχουν ψηφίσει

1. 1. Είναι σημαντική η ορθογραφία;

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αχ το αιώνιο ζήτημα. Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να το συζητάμε υποθέτω.

Μετά από πολύ διάβασμα πάνω στο αντικείμενο καταλήγω να συμφωνώ με τον David Crystal (αξίζει ο κόπος να τον δείτε να μιλάει, είναι απολαυστικός) στα εξής:

Spellings are made by people. Dictionaries -eventually- reflect popular choices.

&

The story of English spelling is the story of thousands of people -some well-known, most totally unknown- who left a permanent linguistic fingerprint on our orthography.

Αυτά που λέει ταιριάζουν και στην ελληνική πραγματικότητα. Αργά ή γρήγορα, οι άνθρωποι είναι αυτοί που διαμορφώνουν την ορθογραφία και τα λεξικά ακολουθούν την επιλογή του κόσμου.

Ήδη το έχουμε δει να συμβαίνει, π.χ. στη λέξη τραίνο-->τρένο.

Προσωπικά δεν με ενοχλεί αυτή η 'απλοποίηση' και ούτε νιώθω ότι ξαφνικά χάνω την ταυτότητά μου ως Ελληνίδα. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να θέλουν να γράφουν όπως ακούνε. Με ένα 'ι', ένα 'ο', ένα 'ε' και όχι 100 παραλλαγές τους που δεν επηρεάζουν την προφορά.

Άλλο που στα αρχαία ελληνικά όντως διαβαζόταν αλλιώς το 'η', το 'ω', το 'ε' κλπ. και είχε σημασία να γράφονται με τα συγκεκριμένα γράμματα οι λέξεις. Αυτό το σύστημα όμως αντιστοιχίας γραφής-προφοράς έχει καταργηθεί στην γλώσσα μας και μας έχουν μείνει μόνο κάποια στοιχεία της ορθογραφίας που τα διατηρούμε για τον χι ψι λόγο (που όμως δεν είναι η προφορά).

Οπότε θα ψηφίσω 'όχι', γιατί για μένα δεν έχει σημασία η ορθογραφία πλέον διότι η γλώσσα έχει αλλάξει.

Και θα ρωτήσει κάποιος: Και γιατί μωρή προσέχεις την ορθογραφία σου λοιπόν και δεν γράφεις μόνο με 'ο' και 'ι' παντού;

Μα φυσικά επειδή η ορθογραφία είναι άλλη μία κοινωνική σύμβαση με 1002 προεκτάσεις και έχω πέσει κι εγώ στην λούμπα από μικρό παιδί να την ακολουθώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: δεν θα με προσλάμβανε κανένας εργοδότης αν είχα ανορθόγραφο βιογραφικό, δεν θα μ'έπαιρνε η επιστημονική κοινότητα στα σοβαρά αν δημοσίευα ανορθόγραφο journal κ.ο.κ. Επομένως, συνεχίζω να ακολουθώ την ορθογραφία όχι επειδή γουστάρω αλλά για λόγους επιβίωσης στην κοινωνία :P

Όσον αφορά το τραίνο ο κανόνας άλλαξε από φιλόλογους. Στην αρχή ήταν train - τραίνο (όπως γράφεται στα αγγλικά). Όμως οι φιλόλογοι αποφάσισαν ότι οι ξένες λέξεις είναι πιο σωστό να μεταφέρονται φωνητικά και όχι όπως γράφονται.

• Απαντ. 79
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καμία απολύτως σημασία σε ορθογραφία όσον αφορά τα ελληνικά για εμένα καθώς τα χρησιμοποιώ μόνο στα φρουμ. Χωρις να θέλω να θίξω κανέναν , και χωρίς να περιμένω οτι αυτά που πιστεύω εγώ πρέπει με το ζόρι να τα ασπαστούν άλλοι, θεωρώ την ελληνική μια νεκρή γλώσσα που η μόνη της χρήση είναι για όσους θέλουν να ζήσουν στην ελλάδα (προφανώς), πέραν τον συνόρων , και στο internet είναι τελείως άχρηστη. Το να κάθεται να το παίζει ο κάθε ανθοπώλης επιστήμονας στο internet επειδή είναι grammar nazi και έμαθε καλή ορθογραφία στα 10, είναι κάτι που προσβάλει πάνω απο όλα αυτόν που το κάνει (όσο προσβλητικό είναι για κάποιον να είναι τελείως αγραμματος φυσικά)

Η αποψή μου αυτή δεν είναι στοχεύει μόνο τα ελληνικά, πιστεύω οτι ο πλανήτης χρειάζεται μια η έστω 2-3 παγκόσμιες γλώσσες και οτιδήποτε χρησιμοποιείται κάτω απο 100.000.000 ανθρώπους πρέπει να βρίσκεται μόνο στα μουσεία. Αυτό νομίζω είναι αναπόφευκτο έτσι και αλλιως λόγω της τεχνολογίας, πόσα χρόνια θα επιβιώσουν ακόμα οι γλώσσες? 200? 300? 

Όλα αυτά τα σκέφτηκα όταν σε μια εταιρία software ήμουν μανατζερ μιας ομάδας που ήταν μέρος ενός συνόλου, με κύρια γλώσσα επικοινωνίας τα τραγικά - σπαστά - ντροπιαστικά αγγλικά. Ε με τα σπαστά αγγλικά κάναμε παπάδες που ο ανθοπώλης και ο φιλόλογος στο σχολείο δεν μπορεί να τα δει ουτε στον ύπνο του. Εκεί κατάλαβα οτι η γλώσσα παίζει πολύ μικρότερο ρόλο όταν υπάρχει το μυαλό απο πίσω και πολλοί grammar nazis επικεντρώνονται σε λάθος πράματα

Α και μην πεσετε να με φάτε, δεν τρολλαρώ και ο καθένας έχει την άποψη του που βγαίνει απο τα δικά του βιώματα.. 

Επεξ/σία από alex_000
Δημοσ.

Μιας και είναι ένα θέμα που απασχολεί και το δικό μας forum (ανάμεσα στο υπόλοιπο internet), είπα να ανοίξω το νήμα για να πει ο καθείς το μακρύ και το κοντό του.

Η σημασία της ορθής χρήσης της γλώσσας είναι αμφιλεγόμενη.

Η πρώτη άποψη υποστηρίζει ότι σημασία δεν έχει η ορθογραφία σου ή οι κανόνες της γραμματικής που ακολουθείς, αλλά να σε καταλαβαίνουν οι άλλοι και να τους καταλαβαίνεις γραπτά αλλά και προφορικά. Γιατί, όπως υποστηρίζει η άποψη, η γλώσσα πρέπει να 'ναι εργαλείο επικοινωνίας, όχι μια ακόμα εξουσία των "μορφωμένων".

Η άλλη άποψη υποστηρίζει ότι η γλώσσα είναι κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού μας και μαθαίνοντάς την ερχόμαστε κοντά στις ρίζες μας. Ακόμα υποστηρίζει ότι είναι μια βασική μορφή μόρφωσης όπως η αριθμητική κι ότι η ορθή χρήση της είναι εξίσου αναγκαία με τον υπολογισμό απλών μαθηματικών πράξεων.

Εσείς τι πιστεύετε; Και ποιοί είναι πιο ενοχλητικοί για εσάς; Οι ανορθόγραφοι ή οι λεγόμενοι "grammar nazis";

Έχει δημιουργηθεί και poll που μπορείτε να ψηφίσετε

Όταν διάβασα χθες το μήνυμα αυτό, μόλις άνοιξες το θέμα, είπα στον εαυτό μου "να ακόμη ένας/μια που γράφει χρησιμοποιώντας σωστά την ελληνική γλώσσα". Δεν συμμετείχα, όμως, στη συζήτηση, από την αρχή, λόγω άλλων ασχολιών και υποχρεώσεων.

Δεν συμφωνώ απόλυτα με την περιγραφή της δεύτερης άποψης, στην οποία προσχωρώ και υποστηρίζω, γιατί νομίζω ότι, η γλώσσα είναι το βασικό χαρακτηριστικό κάθε λαού, πολιτισμένου ή μη, και από αυτήν πηγάζουν τα βασικά στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν και τον ξεχωρίζουν από άλλους λαούς. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στους Έλληνες κλασσικούς συγγραφείς και ούτε σε εκείνους των νεώτερων εποχών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι μεγάλος αριθμός ελληνικών λέξεων είναι ενσωματωμένος στο λεξιλόγιο άλλων λαών. 

Όπως ειπώθηκε ήδη, οι νέοι άνθρωποι (Έλληνες) εκπαιδεύτηκαν και ίσως συνήθισαν να μιλάνε μια διαφορετική γλώσσα από αυτή που έμαθαν οι παλαιότεροι. Επίσης, όσοι προχώρησαν σε ανώτερες και ανώτατες σπουδές, "αναγκάστηκαν" να μάθουν καλλίτερα τη γλώσσα και να εκφράζονται πιο σωστά, τόσο στο γραπτό όσο και στον προφορικό λόγο.

Ομολογώ ότι με ενοχλεί όταν διαβάζω ένα κείμενο που βρίθει λαθών, ηθελημένων ή αθέλητων, αλλά, εάν είναι αξιόλογο και έχει ενδιαφέρον και ουσία, θα το διαβάσω μέχρι το τέλος.

• Like 1
Δημοσ.

Μιας και είναι ένα θέμα που απασχολεί και το δικό μας forum (ανάμεσα στο υπόλοιπο internet), είπα να ανοίξω το νήμα για να πει ο καθείς το μακρύ και το κοντό του.

Η σημασία της ορθής χρήσης της γλώσσας είναι αμφιλεγόμενη.

Η πρώτη άποψη υποστηρίζει ότι σημασία δεν έχει η ορθογραφία σου ή οι κανόνες της γραμματικής που ακολουθείς, αλλά να σε καταλαβαίνουν οι άλλοι και να τους καταλαβαίνεις γραπτά αλλά και προφορικά. Γιατί, όπως υποστηρίζει η άποψη, η γλώσσα πρέπει να 'ναι εργαλείο επικοινωνίας, όχι μια ακόμα εξουσία των "μορφωμένων".

Η άλλη άποψη υποστηρίζει ότι η γλώσσα είναι κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού μας και μαθαίνοντάς την ερχόμαστε κοντά στις ρίζες μας. Ακόμα υποστηρίζει ότι είναι μια βασική μορφή μόρφωσης όπως η αριθμητική κι ότι η ορθή χρήση της είναι εξίσου αναγκαία με τον υπολογισμό απλών μαθηματικών πράξεων.

Εσείς τι πιστεύετε; Και ποιοί είναι πιο ενοχλητικοί για εσάς; Οι ανορθόγραφοι ή οι λεγόμενοι "grammar nazis";

Έχει δημιουργηθεί και poll που μπορείτε να ψηφίσετε

Καταρχάς, το δίλημμα που θέτεις είναι λάθος. Γιατί είναι "grammar nazi" όποιος συμφωνεί με την δεύτερη άποψη; 

Επίσης, υπάρχει και τρίτη άποψη. Αυτή που λέει ότι γράφοντας σωστά δείχνεις ότι αφενός σέβεσαι τον αναγνώστη σου και αφετέρου ότι ξέρεις τι λες και άρα σέβεσαι τον εαυτό σου (γιατί εάν δεν ξέρεις τι λες και όμως πας να πεις κάτι... ε, όλο και κάποιος χαρακτηρισμός υπάρχει για αυτό και εμένα μου έρχονται καν'να δυο πρόχειροι). 

Δικαιολογίες για δυσλεξία κτλ, απλά είναι για γέλια και ειδικά μέσα σε αυτό το forum. Ο λόγος είναι ότι οι ορθογράφοι στους web browsers μπορούν να εγκατασταθούν με "ένα κλικ". Οπότε, σε ένα forum που ασχολείται με τεχνολογία το να λέει κάποιος ότι είναι δυσλεκτικός και για αυτό γράφει εντελώς ανορθόγραφα είναι απλά κοροϊδία στους αναγνώστες. 

Από εκεί και πέρα, το άλλο άκρο (i.e. αυτό που ψειρίζουν τα πάντα, π.χ. << αντί για " ) είναι νομίζω πάλι προβληματικό. 

Δηλαδή, πόσο δύσκολο είναι να υπάρξει μία κοινή λογική για μία ορθή χρήση της γλώσσας; Πρέπει είτε να γράφουμε το "μπορώ" ως "μπωρό" είτε να μάθουμε ακόμα και την συντόμευση για την άνω τελεία στο πληκτρολόγιο; 

Το να γράφουμε ορθογραφημένα ελληνικά αλλά με ό,τι νεοτερισμό υπάρχει (γιατί μέσα σε αυτό τον κόσμο ζούμε) δεν στέκει; 

Δημοσ.

Ίσως παρεξηγήθηκα. Με το "ανορθόγραφος" και "grammar nazi" δεν χαρακτηρίζω τους υποστηρικτές των δύο απόψεων αντιστοίχως. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

Όσο για τη δυσλεξία, ΕΙΝΑΙ πρόβλημα, δε γίνεται να τους κατηγορείς γι'αυτό, ακόμα κι αν γράφουν ένα κείμενο σε forum, ακόμα κι αν υπάρχει αυτόματος έλεγχος, δε γίνεται να τα διορθώνουν όλα. Δεν είναι τεμπελιά, είναι μία μαθησιακή δυσκολία. 

Δε μ'ενοχλούν οι ανορθόγραφοι. Μ'ενοχλούν αυτοί που τα κατακερματίζουν όλα. Δεν είμαι σοβινίστρια ή κάτι τέτοιο, αλλά όπως διατηρούμε την ιστορία μας (το παρελθόν δυστυχώς μας έχει μείνει μόνο), έτσι θα πρέπει να διατηρήσουμε και τη γλώσσα μας. Το να αλλάζει η γλώσσα, είναι ένα φυσικό επόμενο. Το να απλοποιείται τυφλά, όχι. Γιατί δεν είναι απλώς φθόγγοι, σύμβολα και ήχοι. Είναι κώδικες επικοινωνίας, ακόμα και η ορθογραφία που σχετίζεται άμεσα με την ετυμολογία, προσφέρει πληροφορίες. Προσωπική μου άποψη.  

Δημοσ.

Όσο για τη δυσλεξία, ΕΙΝΑΙ πρόβλημα, δε γίνεται να τους κατηγορείς γι'αυτό, ακόμα κι αν γράφουν ένα κείμενο σε forum, ακόμα κι αν υπάρχει αυτόματος έλεγχος, δε γίνεται να τα διορθώνουν όλα. Δεν είναι τεμπελιά, είναι μία μαθησιακή δυσκολία. 

Το να έχει κάποιος λάθος το "τις" αντί για "της"... ΟΚ. Θα μπορούσα να το παραβλέψω. Αλλά το να έχει λάθος το "μπορώ" γράφοντάς το ως "μπωρό", αυτό δεν μπορώ να το παραβλέψω και είναι τεμπελιά. 

Ειδικά όταν υπάρχουν εργαλεία ευρέως γνωστά και εύκολα στην εγκατάσταση. Πόσο μάλλον δε όταν κάποιος είναι γνώστης ή ασχολείται με την τεχνολογία. 

Σε ένα forum ιστορικών, εκεί ναι. Δεχτό. Σε ένα forum με μηχανές, επίσης δεκτό. Σε ένα forum με ψάρεμα, το ίδιο. Σε ένα forum με τεχνολογία, όχι. Δεν το δέχομαι. Είναι καραμπινάτη τεμπελιά. 

Δημοσ.

Απλώς δεν είμαι εγώ κατάλληλη να κρίνω τους δυσλεκτικούς, αν είναι τεμπέληδες ή όχι. Και για να είμαστε και ειλικρινείς, κανείς μας δεν είναι.

Καμία απολύτως σημασία σε ορθογραφία όσον αφορά τα ελληνικά για εμένα καθώς τα χρησιμοποιώ μόνο στα φρουμ. Χωρις να θέλω να θίξω κανέναν , και χωρίς να περιμένω οτι αυτά που πιστεύω εγώ πρέπει με το ζόρι να τα ασπαστούν άλλοι, θεωρώ την ελληνική μια νεκρή γλώσσα που η μόνη της χρήση είναι για όσους θέλουν να ζήσουν στην ελλάδα (προφανώς), πέραν τον συνόρων , και στο internet είναι τελείως άχρηστη. Το να κάθεται να το παίζει ο κάθε ανθοπώλης επιστήμονας στο internet επειδή είναι grammar nazi και έμαθε καλή ορθογραφία στα 10, είναι κάτι που προσβάλει πάνω απο όλα αυτόν που το κάνει (όσο προσβλητικό είναι για κάποιον να είναι τελείως αγραμματος φυσικά)

Η αποψή μου αυτή δεν είναι στοχεύει μόνο τα ελληνικά, πιστεύω οτι ο πλανήτης χρειάζεται μια η έστω 2-3 παγκόσμιες γλώσσες και οτιδήποτε χρησιμοποιείται κάτω απο 100.000.000 ανθρώπους πρέπει να βρίσκεται μόνο στα μουσεία. Αυτό νομίζω είναι αναπόφευκτο έτσι και αλλιως λόγω της τεχνολογίας, πόσα χρόνια θα επιβιώσουν ακόμα οι γλώσσες? 200? 300? 

Όλα αυτά τα σκέφτηκα όταν σε μια εταιρία software ήμουν μανατζερ μιας ομάδας που ήταν μέρος ενός συνόλου, με κύρια γλώσσα επικοινωνίας τα τραγικά - σπαστά - ντροπιαστικά αγγλικά. Ε με τα σπαστά αγγλικά κάναμε παπάδες που ο ανθοπώλης και ο φιλόλογος στο σχολείο δεν μπορεί να τα δει ουτε στον ύπνο του. Εκεί κατάλαβα οτι η γλώσσα παίζει πολύ μικρότερο ρόλο όταν υπάρχει το μυαλό απο πίσω και πολλοί grammar nazis επικεντρώνονται σε λάθος πράματα

Α και μην πεσετε να με φάτε, δεν τρολλαρώ και ο καθένας έχει την άποψη του που βγαίνει απο τα δικά του βιώματα.. 

Αναφέρεις τον ανθοπώλη. Ε, ο ανθοπώλης μπορεί ν'αγαπάει τη γλώσσα του ή κάποια άλλη γλώσσα και να ενδιαφέρθηκε να τη μελετήσει ώστε να τη χειρίζεται ορθά. Το πρόβλημά μας είναι ότι είναι ανθοπώλης και μιλάει πιο σωστά από εμάς; Τι διαφορά θα είχε αν ήταν φιλόλογος;

Δημοσ.

Τιμον σορρυ φιλαρακι αλλά δείχνεις πως δε γνωρίζεις το τροπο λειτουργίας της δυσλεξίασ. Οσα addons και αν βάλει ο δυσλεκτικος δε τον βοηθάνε! Κατα τα αλλά έχω ήδη εντοπίσει 2 παιδιά εδώ που όντως έχουν τέτοιο πρόβλημα.

Κατα τα αλλά διαφωνώ με την επιχειρηματολογία της nenya όμως της δίνω συγχαρητήρια για το τροπο σκέψης και απόδοσης αυτού στο γραπτό λόγο! Διότι σημάδια δεν εχει να διαφωνεις με κάτι απλα αλλά να ξέρεις ακριβώς τι ειναι αυτό!

Sent from my iPhone using Insomnia

Δημοσ.

Απλώς δεν είμαι εγώ κατάλληλη να κρίνω τους δυσλεκτικούς, αν είναι τεμπέληδες ή όχι. Και για να είμαστε και ειλικρινείς, κανείς μας δεν είναι.

Αναφέρεις τον ανθοπώλη. Ε, ο ανθοπώλης μπορεί ν'αγαπάει τη γλώσσα του ή κάποια άλλη γλώσσα και να ενδιαφέρθηκε να τη μελετήσει ώστε να τη χειρίζεται ορθά. Το πρόβλημά μας είναι ότι είναι ανθοπώλης και μιλάει πιο σωστά από εμάς; Τι διαφορά θα είχε αν ήταν φιλόλογος;

Το προβλημα είναι οτι ο ανθοπώλης βγαίνει παγανιά να διορθώσει άλλους στο ιντερνετ. Ας αγαπάει και ας ασχολείται με την γλώσσα του όσο θέλει σπίτι του. 

Οταν το κανουν αυτό και πετάγονται χωρίς να τους έχει μιλήσει κανείς χαλάνε την ροή ενός thread. Οταν το κανουν αυτό αμυνόμενοι των μαλακιών που λενε και επιτιθενται την ορθογραφία του αλλου είναι απλά καθυστερημένοι

Δημοσ.

Τιμον σορρυ φιλαρακι αλλά δείχνεις πως δε γνωρίζεις το τροπο λειτουργίας της δυσλεξίασ. Οσα addons και αν βάλει ο δυσλεκτικος δε τον βοηθάνε! Κατα τα αλλά έχω ήδη εντοπίσει 2 παιδιά εδώ που όντως έχουν τέτοιο πρόβλημα.

Κατα τα αλλά διαφωνώ με την επιχειρηματολογία της nenya όμως της δίνω συγχαρητήρια για το τροπο σκέψης και απόδοσης αυτού στο γραπτό λόγο! Διότι σημάδια δεν εχει να διαφωνεις με κάτι απλα αλλά να ξέρεις ακριβώς τι ειναι αυτό!

Sent from my iPhone using Insomnia

Αδερφέ, δεν με νοιάζει να μάθω τον τρόπο λειτουργίας και ούτε και χρειάζεται. Τα πράγματα είναι απλά.

Κάποιος κάνει ΜΟΝΟ ορθογραφικά λάθη ΣΕ ΕΝΑ FORUM. Του το λες και σου λέει ότι έχει δυσλεξία. 

Πως στην ευχή ξέρει από τεχνολογία, ξέρει να γράφεται σε forums και να τα χρησιμοποιεί αλλά δεν ξέρει να χρησιμοποιεί έναν αρθρογράφο που βγάζει ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΣΗΜΑΔΙΑ στην οθόνη; 

Πώς στην ευχή εμπλέκεται με το παραπάνω ο τρόπος λειτουργίας της δυσλεξίας; Θα μπορούσες να μου το εξηγήσεις; 

Δημοσ.

Το προβλημα είναι οτι ο ανθοπώλης βγαίνει παγανιά να διορθώσει άλλους στο ιντερνετ. Ας αγαπάει και ας ασχολείται με την γλώσσα του όσο θέλει σπίτι του. 

Αν έχουν δικαίωμα κάποιοι να γράφουν όπως θέλουν και ένα μέρος εξ αυτών να μη δέχεται να διορθωθεί, τότε δικαίωμα έχει κι ανθοπώλης να προσπαθεί να διορθώσει. Αρκεί δε, να το κάνει ευγενικά. 

Κι επειδή όπως είπα, κάποιοι αρνούνται να διορθωθούν (δεν αναφέρομαι σε ανθρώπους με φυσικές δυσκολίες, αλλά σε ξεροκέφαλους) κι αυτό ακόμα μπορεί να θεωρηθεί προσβολή προς τους υπόλοιπους.

Δημοσ.

και ποιος ειναι ο Μπαμπινιώτης τέλος πάντων που θα μου πει πως θα γράφω ?
σοβαρά τώρα , επειδή με εκνευρίζει η λογική μερικών
απο που και ως που ενας άνθρωπος έχει περισσότερο δίκιο απο εναν αλλο άνθρωπο
λες και έστειλε κανα λεξικό ο θεός ...

tbh το θέμα ειναι να καταλαβαίνεις τι σου γράφουν και να καταλαβαίνουν τι τους γράφεις
όλα τα άλλα υπάρχουν για να μας βασανίζουν στο σχολείο και να μας χαλάνε την ώρα του παιχνιδιού .

και τα πιστευω αυτά που λεω.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...