naruto14 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2013 Αν και είμαστε μόλις στην αρχή της σχολικής χρονιάς, αποφάσισα να αρχίσω από τώρα να ψάχνομαι ώστε να μην έρθει όλο το άγχος στο τέλος και δεν ξέρω τι να πρωτοδιαλέξω. Ποτέ δεν είχα κάποιο επάγγελμα στο μυαλό μου. Το μόνο που ξέρω είναι πως μου αρέσει να ασχολούμαι με υπολογιστές. Δεν έχω φυσικά προγραμματιστικές γνώσεις ούτε ασχολούμαι με κάτι συγκεκριμένο στον υπολογιστή. Απλά στοιχειώδες γνώσεις για εξαρτήματα hardware και πολύ γενικά για το λογισμικό. Απλά ασχολούμαι αρκετές ώρες την ημέρα με τον υπολογιστή, χωρίς να κάνω κάτι όμως που μπορεί να με βοηθήσει σε κάποιο επάγγελμα (τουλάχιστον έτσι πιστεύω). Δεν βλέπω να μου ταιριάζει κανένα άλλο επάγγελμα που δεν έχει σχέση με υπολογιστές οπότε σκέφτομαι κάποιο από τα παραπάνω. Θα προσπαθήσω να γράψω όσο υψηλότερα μπορώ στις πανελλαδικές (όλοι μου λένε πως έχω βάσεις, θα δείξει αυτό) και θέλω να έχω από τώρα κάποιο στόχο για να ξέρω που βαδίζω. Πιο πολύ να πω την αλήθεια θα με ενδιέφερε ο προγραμματισμός. Το ιδανικό για μένα θα ήταν να εξειδικευτώ αργότερα σε ανάπτυξη video games. Δεν με ενδιαφέρει για την ώρα τουλάχιστον ούτε τα συστήματα τηλεπικοινωνιών αλλά ούτε η έννοια μηχανικού όπως μπορώ να την ερμηνεύσω (επισκευή μηχανημάτων, βλάβες κλπ στο hardware κομμάτι). Έχω στο μυαλό μου κυρίως τον προγραμματισμό. Και εδώ θέτω το ερώτημα: Πληροφορική ΑΕΙ ή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών? Ποιο έχει περισσότερες προοπτικές και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό? Θα είναι αρκετός ο προγραμματισμός που με ενδιαφέρει κυρίως στο ΗΜΜΥ ή καλύτερα να επιλέξω πανεπιστήμιο πληροφορικής? Με τι ακριβώς μπορώ να ασχοληθώ με το κάθε πτυχίο μετά στο χώρο εργασίας? Είμαι σίγουρος πως υπάρχουν άτομα εδώ μέσα που έχω αποφοιτήσει από αυτές τις σχολές και θα μπορούσαν να βοηθήσουν παραθέτοντας την γνώμη τους και την εμπειρία τους. Ευχαριστώ εκ των προτέρων 1
Νεφελιμ Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2013 Στην Ελλαδα κανενα απο τα 2 δεν εχει προοπτικες. 1
ChRis6 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2013 Πιστεύω οτι αν πας πληροφορική,θα μάθεις απλά να προγραμματίζεις.Αν πας σε κάποια σχολή μηχανικών υπολογιστών, δεν θα είσαι ένας απλός προγραμματιστής,αλλά "επιστήμονας" στον χώρο των υπολογιστών.Θα έχεις γνώσεις αρχιτεκτονικής πάνω σε hardware ( και θα γελάς με τις παπάτζες που λέει ο κάθε πικραμένος στα forum ) και γενικότερα θα είσαι θέση να πειραματιστείς από το πιο χαμηλό επίπεδο ( από ανάλυση κυκλώματων , ηλεκτρονική , στάδια δημιουργίας ολοκληρωμένων κυκλωμάτων μέχρι προγραμματισμό σε επίπεδο kernel , εφαρμογών ακόμα και παιχνιδιών ).Αν θέλεις να ασχοληθείς με video game dev, τότε νομίζω οτι η "σκέτη" πληροφική δεν θα σου δώσει τα εφόδια που θα χρειαστείς.Για παράδειγμα στην ανάπτυξη παιχνιδιών χρειάζεται να έχεις καλή γνώση μαθηματικών ( τα μαθηματικά λυκείου είναι παιδική χαρά σε σχέση με αυτά που χρειάζεσαι σε game dev).....Αν δεν είσαι καλός στις υπόλοιπες γνώσεις που είναι απαραίτητο να έχεις, ο προγραμματισμός σε game dev είναι το τελευταίο πράγμα που θα σε απασχολεί To sum up:Αν πας σε μια σχολή μηχανικών υπολογιστών,θα δεις μεγαλύτερο κομμάτι της επιστήμης και θα έχεις περισσότερες γνώσεις από έναν πληροφορικάριο,αν βέβαια ασχολείσαι με τα μαθήματα σου και δεν τα φορτώσεις όλα στον κόκκορα 1
naruto14 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2013 Οπότε δηλαδή σε κάθε περίπτωση το H.Μ.Μ.Υ. συμφέρει περισσότερο? Ακόμα και με προγραμματισμό αν θέλεις να ασχοληθείς? Αν θέλεις να ασχοληθείς με video game dev, τότε νομίζω οτι η "σκέτη" πληροφική δεν θα σου δώσει τα εφόδια που θα χρειαστείς.Για παράδειγμα στην ανάπτυξη παιχνιδιών χρειάζεται να έχεις καλή γνώση μαθηματικών ( τα μαθηματικά λυκείου είναι παιδική χαρά σε σχέση με αυτά που χρειάζεσαι σε game dev).....Αν δεν είσαι καλός στις υπόλοιπες γνώσεις που είναι απαραίτητο να έχεις, ο προγραμματισμός σε game dev είναι το τελευταίο πράγμα που θα σε απασχολεί Εδώ τι εννοείς? Ότι δεν κάνει η πληροφορική και μόνο το Η.Μ.Μ.Υ? Ότι πρέπει να γίνει μετά μεταπτυχιακό (που αν όλα πάνε καλά είναι και αυτό στα μακρινά μελλοντικά σχέδια)? Ή ότι πρέπει να σπουδάσεις μαθηματικός ή κάτι τέτοιο? (γιατί κάπου το άκουσα και αυτό..)
ChRis6 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2013 Οπότε δηλαδή σε κάθε περίπτωση το H.Μ.Μ.Υ. συμφέρει περισσότερο? Ακόμα και με προγραμματισμό αν θέλεις να ασχοληθείς? Εδώ τι εννοείς? Ότι δεν κάνει η πληροφορική και μόνο το Η.Μ.Μ.Υ? Ότι πρέπει να γίνει μετά μεταπτυχιακό (που αν όλα πάνε καλά είναι και αυτό στα μακρινά μελλοντικά σχέδια)? Ή ότι πρέπει να σπουδάσεις μαθηματικός ή κάτι τέτοιο? (γιατί κάπου το άκουσα και αυτό..) Οχι προσεξε.Δεν λεω οτι αν διαλεξεις πληροφορικη,δεν θα μπορεις να φτιαξεις παιχνιδια.Απλα θα πρεπει να αφιερωσεις περισσοτερη προσωπικη δουλεια για να μαθεις πραγματα που βρισκονται στο προγραμμα σπουδων μιας σχολης μηχανικων υπολογιστων. Απο την αλλη,αν πας σε μια σχολη μηχανικων Η/Υ, δεν σημαινει οτι με το που θα την τελειωσεις θα εισαι σε θεση να φτιαξεις ενα AAA παιχνιδι.Απλα θα εχεις τα εφοδια που χρειαζονται για να μπεις πιο γρηγορα στο νοημα edit: Νομίζω οτι θυμάμαι κάποιες ερωτήσεις σου στο section του προγραμματισμού ! Έχεις ξεκινήσει ήδη σαν hobby ;
hla Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2013 Στην Ελλαδα κανενα απο τα 2 δεν εχει προοπτικες. Η πληροφορική είναι το επάγγελμα του μέλλοντος
michael92 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2013 Εχμ και στα 2 θέλει ενασχόληση (πέρα από τη σχολή) για να πετύχεις. Το που θα πας πάνω κάτω το ίδιο είναι, αν θες για μούρη να λες είμαι στο ΕΜΠ τότε διάλεξε ΗΜΜΥ Βάλτα και τα 2 στο μηχανογραφικό όταν έρθει η ώρα. Η πληροφορική είναι το επάγγελμα του μέλλοντος Προπαγάνδα των Microsoft, Google, Valve κλπ (είχαν πει ότι θέλουν κι πολλούς περισσότερους programmers να σπουδάζουν) για να ρίξουν τα μεροκάματα Η πληροφορική είναι κορεσμένη στον δυτικό κόσμο, όχι ότι δεν έχει θέσεις αλλά δεν θα απορροφηθούν όλοι. Όσον αφορά τις Ασιατικές οικονομίες, όταν αυτές ανοίξουν πλήρως οι θέσεις εργασίας θα καλυφθούν από κινέζους/ινδούς programmers.
galil Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2013 Αν επιλέξεις σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών θα κάνεις αρκετά πράγματα που δεν έχουν άμεση σχέση με τους υπολογιστές (και κυρίως τον προγραμματισμό που λες οτι σε ενδιαφέρει) όπως ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, κυκλώματα και μαθήματα hardware. Φυσικά ένα πτυχίο Πολυτεχνείου έχει περισσότερο "κύρος", προσφέρει περισσότερες επαγγελματικές διεξόδους και οι γνώσεις που αποκτάς σίγουρα δεν πάνε χαμένες. Από την άλλη στις σχολές Πληροφορικής επικεντρώνεσαι στους υπολογιστές. Κάνεις όσο hardware χρειάζεται και μετά ασχολείσαι αρκετά με προγραμματισμό, μαθηματικά και γενικά περισσότερο με computer science. Ειδικά η Πληροφορική του Καποδιστριακού ξέρω οτι είναι αρκετά καλή σχολή. Επίσης στα συν βάλε οτι έχεις ένα χρόνο σπουδών λιγότερο.Σε κάθε περίπτωση περισσότερη σημασία έχει πόσο σοβαρά θα ασχοληθείς εσύ με την επιστήμη σου. Αν είσαι καλός όπου και να σπουδάσεις δε θα πας χαμένος. Κάνε το καλύτερο στις πανελλήνιες και ανάλογα με τα μόρια που θα έχεις βγάλει αποφασίζεις.Υ.Γ Θα μου επιτρέψετε να μη συμφωνήσω με τις υπερ-απαισιοδοξία σας για τις προοπτικές που έχει όποιος σπουδάζει Πληροφορική ή Ηλεκτρολόγος Μηχανικός. Σίγουρα δεν είναι όπως πριν 10-15 χρόνια αλλά όσοι έχουν ουσιαστικές γνώσεις δε θα δυσκολευτούν να βρουν μια δουλειά ακόμα και στην Ελλάδα της κρίσης. Στο εξωτερικό πάλι είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα. Σκανδιναβικές χώρες, Καναδάς ακόμα και Βρετανία ζητούν διαρκώς νέους μηχανικούς ή καλούς προγραμματιστές. 1
michael92 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2013 Υ.Γ Θα μου επιτρέψετε να μη συμφωνήσω με τις υπερ-απαισιοδοξία σας για τις προοπτικές που έχει όποιος σπουδάζει Πληροφορική ή Ηλεκτρολόγος Μηχανικός. Σίγουρα δεν είναι όπως πριν 10-15 χρόνια αλλά όσοι έχουν ουσιαστικές γνώσεις δε θα δυσκολευτούν να βρουν μια δουλειά ακόμα και στην Ελλάδα της κρίσης. Στο εξωτερικό πάλι είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα. Σκανδιναβικές χώρες, Καναδάς ακόμα και Βρετανία ζητούν διαρκώς νέους μηχανικούς ή καλούς προγραμματιστές. Δεν είπα αυτό αλλά όταν βγαίνουν οι πολυεθνικές και ζητάνε "εκατομμύρια" νέους programmers τότε κάτι παίζει
naruto14 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2013 Αν επιλέξεις σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών θα κάνεις αρκετά πράγματα που δεν έχουν άμεση σχέση με τους υπολογιστές (και κυρίως τον προγραμματισμό που λες οτι σε ενδιαφέρει) όπως ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, κυκλώματα και μαθήματα hardware. Φυσικά ένα πτυχίο Πολυτεχνείου έχει περισσότερο "κύρος", προσφέρει περισσότερες επαγγελματικές διεξόδους και οι γνώσεις που αποκτάς σίγουρα δεν πάνε χαμένες. Από την άλλη στις σχολές Πληροφορικής επικεντρώνεσαι στους υπολογιστές. Κάνεις όσο hardware χρειάζεται και μετά ασχολείσαι αρκετά με προγραμματισμό, μαθηματικά και γενικά περισσότερο με computer science. Ειδικά η Πληροφορική του Καποδιστριακού ξέρω οτι είναι αρκετά καλή σχολή. Επίσης στα συν βάλε οτι έχεις ένα χρόνο σπουδών λιγότερο. Σε κάθε περίπτωση περισσότερη σημασία έχει πόσο σοβαρά θα ασχοληθείς εσύ με την επιστήμη σου. Αν είσαι καλός όπου και να σπουδάσεις δε θα πας χαμένος. Κάνε το καλύτερο στις πανελλήνιες και ανάλογα με τα μόρια που θα έχεις βγάλει αποφασίζεις. Υ.Γ Θα μου επιτρέψετε να μη συμφωνήσω με τις υπερ-απαισιοδοξία σας για τις προοπτικές που έχει όποιος σπουδάζει Πληροφορική ή Ηλεκτρολόγος Μηχανικός. Σίγουρα δεν είναι όπως πριν 10-15 χρόνια αλλά όσοι έχουν ουσιαστικές γνώσεις δε θα δυσκολευτούν να βρουν μια δουλειά ακόμα και στην Ελλάδα της κρίσης. Στο εξωτερικό πάλι είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα. Σκανδιναβικές χώρες, Καναδάς ακόμα και Βρετανία ζητούν διαρκώς νέους μηχανικούς ή καλούς προγραμματιστές. Δηλαδή σε ποια από τις 2 σχολές έχεις αποφοιτήσει με περισσότερες γνώσεις πάνω στον προγραμματισμό? Σίγουρα θα τα βάλω και τα 2 πάντως, αλλά οι πρώτες επιλογές στο καθένα θα είναι Α.Π.Θ.. Έχει διαφορά? Γιατί βλέπω παρόμοιες βάσεις και στο ΕΜΠ και στο ΑΠΘ... Νομίζω οτι θυμάμαι κάποιες ερωτήσεις σου στο section του προγραμματισμού ! Έχεις ξεκινήσει ήδη σαν hobby ; Όχι φίλε δεν έχω μπει καθόλου στο section... Θα με μπέρδεψες με κάποιον άλλον
javavall Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2013 Υπάρχει και κάτι ενδιάμεσο.. το ceid. Είναι πολυτεχνική σχολή, ωστόσο, δεν προσφέρεται για game development, απλά θα ξενερώσεις. Άποψη μου είναι να πας σε κάποια σχολή Πληροφορικής και μετά να συνεχίσεις σπουδές στο εξωτερικό, όπου είναι πιο σοβαρά τα πράγματα στο game dev.. Γενικότερα, ισχύει το παρακάτω για αυτές τις σχολές... σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις. 1
Zaknafein Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2013 Σφαιρικές γνώσεις θα αποκτήσεις όπου και αν φοιτήσεις. Στο ΤΕΙ Πληροφορικής που ήμουν εγώ, είχαμε και Ηλεκτρονική και Τηλεπικοινωνίες κτλ. πέραν απ΄τα κλασσικά (προγραμματισμό & μαθηματικά). Από κει και πέρα, σαφέστα να πας ΕΜΠ αν μπορείς, αν μη τι άλλο για το εξτρά κύρος και πιθανή ευκολότερη είσοδο σε μεταπτυχιακά. Φυσικά όπου κι αν πας, θα χρειαστεί να σου αρέσει αυτό που κάνεις και να ασχολείσαι ανελλιπώς με τις εξελίξεις του κλάδου. Απλά για την ιστορία να σου πω ότι ο προγραμματισμός παιχνιδιών είναι ένα είδος εξειδίκευσης που αντιμετωπίζει λίγο διαφορετικές προκλήσεις αλλά μην νομίζεις ότι είναι κάτι εντελώς διαφορετικό απ'τον "απλό" προγραμματισμό. Επίσης για το θέμα επαγγελματικής αποκατάστασης, στο εξωτερικό σίγουρα θα υπάρχουν ευκαιρίες, για εντός Ελλάδας είναι λίγο λόττο. Δουλειά θα βρεις, απλά το θέμα ανταμοιβής/εξέλιξης είναι λίγο πονεμένο στην χώρα μας. Για μια πρώτη επαφή, μπορείς να ψάξεις το θέμα Game Modding, ψάχνωντας για κάποιο παιχνίδι με φιλικό περιβάλλον για modding/scripting.
ChRis6 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2013 @naruto14Ναι έχεις δίκιο.Με τον rafael μάλλον σε μπέρδεψα.@javaallΑν η κατανόηση της μηχανής turing είναι βουνό για τους φοιτητές που θέλουν να ασχοληθουν με gamedev,I have some bad news...
naruto14 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2013 Θα ήθελα να ασχοληθώ και με το game modding που λέτε αλλά αυτη τη περίοδο είναι σχεδόν αδύνατο λόγω του μεγάλο φόρτου εργασίας στο φροντηστήριο και στο σχολείο. Ακούω γενικά πως το game development είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά και για αυτό δεν σκοπεύω να πάω πληροφορική μόνο και μόνο για αυτό. Θα δω αργότερα πως θα πάει, δεν μπορώ να γνωρίζω από τώρα. Έχει μεγάλη διαφορά το ΕΠΜ με το ΑΠΘ? Γιατί οι βάσεις είναι πάνω κάτω οι ίδιες. Λίγο περισσότερες για το ΗΜΜΥ στο ΕΠΜ και λίγο περισσότερες για πληροφορική στο ΑΠΘ.
slipknot Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου 2013 Πρακτικά δεν έχω κάτι ουσιαστικό να γράψω, πέρα από το ότι... Δεν με ενδιαφέρει για την ώρα τουλάχιστον ούτε τα συστήματα τηλεπικοινωνιών αλλά ούτε η έννοια μηχανικού όπως μπορώ να την ερμηνεύσω (επισκευή μηχανημάτων, βλάβες κλπ στο hardware κομμάτι). πρέπει να επαναπροσδιορίσεις την έννοια του μηχανικού στο συγκεκριμένο κλάδο, δεν είναι απαραίτητα αυτός που θα πιάσει κατσαβίδι ή θα ασχολείται μια ζωή με πλακέτες. Ψάξε για network/software engineering και δες τι διαφορές έχει με ένα code monkey ας πούμε.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα