Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ερώτηση νομικής φύσεως λοιπόν, περί χρησικτησίας.

Έστω ένα οικόπεδο που ανήκει στην Γιαγιά, η οποία έχει πεθάνει εδώ και 30 χρόνια. Δεν ξέρω τι έχει γίνει με τα κληρονομικά, μάλλον τίποτα, γιατί "το οικόπεδο είναι στο όνομα της Γιαγιάς".

Μέσα στο οικόπεδο ο Γιος (της Γιαγιάς) έχει χτίσει ένα σπίτι εδώ και 40 χρόνια, δηλαδή με την Γιαγιά εν ζωή ακόμα. Το σπίτι είναι κανονικά στο όνομα του Γιού, με φως-νερό-τηλέφωνο όλα στο όνομά του. Στο οικόπεδο δεν πατάει κανένας από τα υπόλοιπα παιδιά της Γιαγιάς, κανείς δεν έχει ασχοληθεί ποτέ, οπότε ο Γιος αποφασίζει να προσπαθήσει να πάρει το οικόπεδο με τα κόλπα της χρησικτησίας. Πάει ο Γιός λοιπόν στον γιό του, ας τον πούμε Εγγονό, και του λέει "θα γίνει δικαστήριο και θα προσπαθήσω να πάρω το οικόπεδο στο όνομά σου, και μετά να σου γράψω και το σπίτι". Ο Εγγονός δεν ψήνεται, φόροι, χαράτσια, φτώχεια γενικά, και του λέει "δεν θέλω, ευχαριστώ, κάνε ότι θες για την πάρτη σου".

Αρκετό καιρό μετά, πάει ο Γιος στον Εγγονό και του λέει "υπέγραψε εδώ και το οικόπεδο είναι δικό σου". "Δεν υπογράφω", λέει ο Εγγονός, "όχι θα υπογράψεις, γιατί το δικαστήριο έχει γίνει και όλα είναι έτοιμα και αν δεν υπογράψεις θα έχεις εκκρεμότητες και προβλήματα μπλα μπλα".

Απορίες:

-Τι μπορεί να έχει γίνει, σαν δικαστήριο, και τα πάντα να είναι έτοιμα και να θέλει την υπογραφή απλά του Εγγονού, χωρίς ο Εγγονός να ξέρει και να έχει κάνει τίποτα; Υπάρχει όντως πιθανότητα να λέει αλήθεια ο Γιος, ή μπλοφάρει για να υπογράψει ο Εγγονός και να ξεκινήσει η διαδικασία;

-υπάρχει περίπτωση να έχει γίνει κάτι με μαμουνιά, δηλαδή να υπέγραψε κάτι ο Γιος για λογαριασμο του Εγγονού χωρίς να το ξέρει ο ίδιος; Σε δικαστήριο;

-αν μουλαρώσει ο Εγγονός και τελικά πει "στα @@ μου, δεν υπογράφω τίποτα", υπάρχει περίπτωση να έχει όντος κάποιο θέμα με τον νόμο ξερωγώ;

Ευχαριστώωωω.

• Super Moderators
Δημοσ.

Διάβασε εδώ, έχει ενδιαφέρον (δεν εγγυώμαι για την εγκυρότητα, απλά για να βοηθήσω στο ψάξιμο):

"...Οταν λοιπόν υπάρχουν συνιδιοκτήτες, με αδελφομερίδια κυρίως απο κληρονομιές εξ αδιαρέτου ή με διαθήκες ακόμη που ορίζουν τι θα πάρει ο ένας τι ο άλλος ή τι εξ αδιαιρέτου δύο ή τρείς ή περισσότεροι,για να μπορέσει κάποιος να πάρει με χρησικτησία ολόκληρο το ακίνητο σαν συγκύριος  που έχει ένα ποσοστό μόνο του κοινού ακινήτου, χρειάζεται μία πρόσθετη προϋπόθεση, που δεν απαιτείται όταν κάποιος καταλαμβάνει ένα ξένο ακίνητο, στο οποίο δεν έχει ποσοστό συγκυριότητος.

Η επιπλέον  αυτή προϋπόθεση είναι οτι πρέπει προηγουμένως ρητά ή με τις πράξεις του  προς τους άλλους συγκυρίους ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΓΝΩΣΤΟ (ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙ)  ότι ο εν λόγω συγκύριος αρχίζει πλέον από τώρα  και στο εξής να ασκεί νομή σε ολόκληρο το ακίνητο, αρχίζει δηλαδή να το θεωρεί ως ολόκληρο δικό του, αντιποιούμενος τη νομή των υπολοίπων συγκυρίων.

Στην  περίπτωση αυτή οι υπόλοιποι συνιιδιοκτήτες  έχουν στην διάθεσή τους 20 χρόνια από τότε που θα τους γνωστοποιηθεί από τον συγκύριο η αντιποίηση της νομής τους, για να ασκήσουν όλα τα δικαιώματά τους με αγωγές και αιτήσεις στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν το ακίνητο τους ειτε είναι κτήμα είτε σπίτι ή διαμέρισμα.

Αυτο γίνεται ρητά και πάντα με έγγραφο [...]"

Αυτό σε αντιδιαστολή με την περίπτωση του "απλού" καταπατητή, για τον οποίο τα χρόνια χρησικτησίας αρχίζουν και μετράνε αμέσως.

Προφανώς, θέλεις συμβουλή δικηγόρου, αλλά μου φαντάζει τελείως τρελό να αποφαίνεται δικαστήριο για υπόθεση του Εγγονού χωρίς αυτός να εκπροσωπείται.
  • Like 1
Δημοσ.

Ερώτηση νομικής φύσεως λοιπόν, περί χρησικτησίας.

Έστω ένα οικόπεδο που ανήκει στην Γιαγιά, η οποία έχει πεθάνει εδώ και 30 χρόνια. Δεν ξέρω τι έχει γίνει με τα κληρονομικά, μάλλον τίποτα, γιατί "το οικόπεδο είναι στο όνομα της Γιαγιάς".

Μέσα στο οικόπεδο ο Γιος (της Γιαγιάς) έχει χτίσει ένα σπίτι εδώ και 40 χρόνια, δηλαδή με την Γιαγιά εν ζωή ακόμα. Το σπίτι είναι κανονικά στο όνομα του Γιού, με φως-νερό-τηλέφωνο όλα στο όνομά του. Στο οικόπεδο δεν πατάει κανένας από τα υπόλοιπα παιδιά της Γιαγιάς, κανείς δεν έχει ασχοληθεί ποτέ, οπότε ο Γιος αποφασίζει να προσπαθήσει να πάρει το οικόπεδο με τα κόλπα της χρησικτησίας. Πάει ο Γιός λοιπόν στον γιό του, ας τον πούμε Εγγονό, και του λέει "θα γίνει δικαστήριο και θα προσπαθήσω να πάρω το οικόπεδο στο όνομά σου, και μετά να σου γράψω και το σπίτι". Ο Εγγονός δεν ψήνεται, φόροι, χαράτσια, φτώχεια γενικά, και του λέει "δεν θέλω, ευχαριστώ, κάνε ότι θες για την πάρτη σου".

Αρκετό καιρό μετά, πάει ο Γιος στον Εγγονό και του λέει "υπέγραψε εδώ και το οικόπεδο είναι δικό σου". "Δεν υπογράφω", λέει ο Εγγονός, "όχι θα υπογράψεις, γιατί το δικαστήριο έχει γίνει και όλα είναι έτοιμα και αν δεν υπογράψεις θα έχεις εκκρεμότητες και προβλήματα μπλα μπλα".

Απορίες:

-Τι μπορεί να έχει γίνει, σαν δικαστήριο, και τα πάντα να είναι έτοιμα και να θέλει την υπογραφή απλά του Εγγονού, χωρίς ο Εγγονός να ξέρει και να έχει κάνει τίποτα; Υπάρχει όντως πιθανότητα να λέει αλήθεια ο Γιος, ή μπλοφάρει για να υπογράψει ο Εγγονός και να ξεκινήσει η διαδικασία;

-υπάρχει περίπτωση να έχει γίνει κάτι με μαμουνιά, δηλαδή να υπέγραψε κάτι ο Γιος για λογαριασμο του Εγγονού χωρίς να το ξέρει ο ίδιος; Σε δικαστήριο;

-αν μουλαρώσει ο Εγγονός και τελικά πει "στα @@ μου, δεν υπογράφω τίποτα", υπάρχει περίπτωση να έχει όντος κάποιο θέμα με τον νόμο ξερωγώ;

Ευχαριστώωωω.

Μονο αυτο (αλλα αυτο προϋποθετει και πουστια απο την πλευρα του συμβολαιογραφου). Αλλιως, δε βλεπω περιπτωση να απαιτηθει απο τον εγγονο να υπογραψει "γιατι θα εχει εκκρεμοτητες". Οσο εκκρεμοτητα θα εχει για ενα ηδη υπαρχον σπιτι ας πουμε (που μεχρι σημερα ανηκει στο γιο και μενουν ολοι μεσα μαζι), αλλο τοσο θα εχει και μετα. Αν λοιπον δεν υπογραψει τιποτε σημερα, αυτο παραμενει μεχρι να φυγει απο το ματαιο τουτο κοσμο ο μπαμπας, και να ακολουθηθει ο δρομος της αποδοχης κληρονομιας με ολα τα υπερ και τα κατα.

Αν λοιπον ο εγγονος δεν υπογραψει τιποτε, δεν ειναι δικο του τιποτε και δεν μπορει κανενα δικαστηριο να του πει "σου δινω με το ζορι ενα σπιτι, το οποιο εχει εκκρεμοτητες", οποτε μονο αν φτασει το θεμα στην αποδοχη κληρονομιας αρχιζει να ψαχνεται. Και αφου δεν το θελει με την καμμια, αν υπαρχει προβλημα, ας βαλει μεσα μια μπουλντοζα και ας το κανει "ριχτο Ηλια" το ολο θεμα να του μεινει απλα το οικοπεδο :) 

• Like 1
Δημοσ.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Νίκο, ναι,  και ναι.

Διαβάζω το λινκ του Σνουμπ. Λίγο φλου τα λέει τα περί αδερφών - συνιδιοκτητών. Αν έστειλε γράμμα, και ποιός να αποδείξει ότι έστειλε ή ότι δεν έλαβε γράμμα, κλπ. Πάντως, επειδή αυτό που μας καίει δεν είναι πώς θα πάρουμε το οικόπεδο, αλλά πώς δεν θα το πάρουμε (α ρε μνημόνιο, πού μας κατάντησες), και όπως τα καταλαβαίνω διαβάζοντας: αν υποθέσουμε ότι ο Εγγονός θέλει να πάρει το οικόπεδο, θα πρέπει να πάει στο δικαστήριο και να καταθέσει-αιτηθεί-δεν ξέρω πώς το λένε και να αποδείξει ότι "σε αυτό το οικόπεδο εγώ μένω, έχω σπίτι, το φροντίζω, το καλλιεργώ εδώ και 20 τουλάχιστον χρόνια". Τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει. Ούτε σπίτι έχει, ούτε δεη πληρώνει, ούτε τίποτα άλλο, αλλά και ούτε καν πήγε ποτέ στο δικαστήριο για να το ζητήσει. Οπότε,λογικά, δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση να έχει γίνει όλο αυτό, καταρχήν γιατί δεν πήγε-δεν υπέγραψε τίποτα (εδώ μπαίνει το ενδεχόμενο της μαμουνιάς, η οποία θα είναι χοντρή αν στο παιχνίδι θα πρέπει να συμμετέχει και συμβολαιογράφος), αλλά επίσης γιατί, όπως τα λέει στο λινκ, ο Εγγονός δεν δικαιούται καν να πάρει το οικόπεδο, αν κάποιος το δικαιούται αυτός είναι ο Γιος. Σωστά;

Δημοσ.

Απορίες:

Ερώτηση:

Τι ακριβώς γράφει το χαρτί που έδωσε ο υιός στον εγγονό να υπογράψει?

Κατά 99% η απάντηση στη δική μου ερώτηση θα σου λύσει όλες τις απορίες σου.

O γιος και εγγονός που λες, ειναι μπαμπάς και γιος?

Δηλαδη υπαρχει περίπτωση ο μπαμπας να θελει να ριξει τον γιο του.

Μπορεί να είναι θείος και ανηψιός...

Και ναι, υπάρχει περίπτωση να θέλει ο μπαμπάς να ρίξει το γιο του, έχει γίνει πολλές φορές.

Αν έστειλε γράμμα, και ποιός να αποδείξει ότι έστειλε ή ότι δεν έλαβε γράμμα, κλπ.

Αποδεικνύεται με την υπογραφή του παραλήπτη όταν παραλαμβάνει συστημένο.

Δημοσ.

δεν ξέρουμε τι γράφει το χαρτί, δεν το έδωσε ακόμα, απλά υπάρχει ένα αγχος και ψάχνουμε να δούμε τις πιθανότητες να αληθεύουν όλα αυτά μέχρι να δώσει το χαρτί. Πλας, θα ήταν τεράστια ηδονή αν του έλεγε "βάλτο στον πάτο σου, μην κάνεις καν τον κόπο να έρθεις να υπογράψω".

Οκ με την υπογραφή του παραλήπτη, ποιός ξέρει όμως τι γράφει μέσα το γράμμα; Γιατί, στην προκειμενη, θα υποστηρίζει ο ένας ότι "του έστειλα γράμμα και του είπα ότι παίρνω το οικόπεδο" και ο άλλος ότι "δεν μου έστειλε τίποτα" ή "μου έστειλε ένα συστημένο και μου έλεγε πόσο με αγαπάει" ξερωγώ. Τεσπά, δεν έχει σημασία.

Δημοσ.

δεν ξέρουμε τι γράφει το χαρτί, δεν το έδωσε ακόμα, απλά υπάρχει ένα αγχος και ψάχνουμε να δούμε τις πιθανότητες να αληθεύουν όλα αυτά μέχρι να δώσει το χαρτί. Πλας, θα ήταν τεράστια ηδονή αν του έλεγε "βάλτο στον πάτο σου, μην κάνεις καν τον κόπο να έρθεις να υπογράψω".

Οκ με την υπογραφή του παραλήπτη, ποιός ξέρει όμως τι γράφει μέσα το γράμμα; Γιατί, στην προκειμενη, θα υποστηρίζει ο ένας ότι "του έστειλα γράμμα και του είπα ότι παίρνω το οικόπεδο" και ο άλλος ότι "δεν μου έστειλε τίποτα" ή "μου έστειλε ένα συστημένο και μου έλεγε πόσο με αγαπάει" ξερωγώ. Τεσπά, δεν έχει σημασία.

Ε κακώς υπάρχει άγχος πριν δώσει ακόμα το χαρτί. Αν προσπαθήσει να σκεφτεί κάθε πιθανό/απίθανο σενάριο, το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να κουρελιάσει τα νεύρα του. Επίσης η ηδονή του "βάλτο στον πάτο σου" θα είναι μεγαλύτερη αν ο εγγονός γνωρίζει το περιεχόμενο του χαρτιού!

Όσο για την υπογραφή του παραλήπτη, έχει ισχύ. Αλλά και να μην είχε, υπάρχουν και άλλες μέθοδοι, απόδοση με δικαστικό επιμελητή πχ.

Δημοσ.

Μην τρελενεστε, οτι και να ειναι, με μια απλη υπογραφη στον ταχυδρομο για την παραλαβη του γραμματος, δε γινεται μεταβιβαση, δε σημαινει και αποδοχη του περιεχομενου του γραμματος. Αν ηταν ετσι να σου στειλω ενα συστημενο που μεσα να γραφει οτι μου κανεις δωρο το αμαξι σου, και μου χρωστας κι εκατο χιλιαρικα :)

Τα θεματα που βλεπω εγω ειναι τα εξης απλα.

Γινεται χρησικτησια απο τον πατερα, λογω χρησης επι 20 και ανω ετη, αυτο γινεται με υπογραφη 2 μαρτυρων σε ενα δικαστηριο. Απο κει και περα, και απο τη στιγμη που ο πατερας εχει στην κυριοτητα του το οικοπεδο με το ακινητο, για να περιελθει στον γιο, πρεπει οπωσδηποτε να γινει με τον κανονικο τροπο, με συμβολαια κλπ. Αρα χωρις να υπαρχει συμβολαιο, ο γιος δεν εχει "εκκρεμοτητες" διοτι απλα το ακινητο ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΝΗΚΕΙ.

Επισης προκυπτει κι ενα αλλο βασικο θεμα. Αν το σπιτι (λογω 40ετιας πιθανο το κοβω), δεν εχει αδεια, πρεπει να νομιμοποιηθει με τον ν 4178/13 (αντικαταστατης το ν 4014 περι αυθαιρετων), και να εκδοθει μετα και βεβαιωση μηχανικου, αλλιως δεν γινεται πλεον με τους νεους νομους να μεταβιβαστει (οσο ο πατερας ειναι εν ζωη). Αυθαιρετο ακινητο πλεον, δε μεταβιβαζεται.

Δημοσ.

Tελος παντων αυτο δεν μπορεί να λυθει σε ενα φορουμ, πρέπει με οτι χαρτιά εχεις να πας σε ενα δικηγόρο να σου πει τι ακριβώς πρέπει να κανεις.

Δημοσ.

εάν το ακίνητο δέν το διεκδικεί κανένας. "εμφανήστε" μία διαθήκη και κάντε αποδοχή κληρονομιάς.. εάν δέν την προσβάλει κάποιος το πέρνετε... άν έχει αυθέρετο μετά αφήστε το έτσι, αν όχι κάντε και μία σύσταση σε συμβολεογράφο για να μήν πληρόνετε το οικόπεδο..

( συνφορουμίτες σόρυ για την ορθογραφία αλλα βιάζομε )...

Δημοσ.

εάν το ακίνητο δέν το διεκδικεί κανένας. "εμφανήστε" μία διαθήκη και κάντε αποδοχή κληρονομιάς.. εάν δέν την προσβάλει κάποιος το πέρνετε... άν έχει αυθέρετο μετά αφήστε το έτσι, αν όχι κάντε και μία σύσταση σε συμβολεογράφο για να μήν πληρόνετε το οικόπεδο..

( συνφορουμίτες σόρυ για την ορθογραφία αλλα βιάζομε )...

Είσαι σίγουρος ότι αυτοί που θα εμφανιστούν ως οι κληρονόμοι της "διαθήκης" δεν θα μαλώσουν μετά από κάποια χρόνια, καρφώνοντας ίσως τον άλλο/τους άλλους για την παρανομία που έκαναν; Ή αν κάποιος τύχει και προσβάλλει την ψεύτικη διαθήκη δεν θα τρέχουν μετά και δεν θα έχουν προβλήματα με τον νόμο για απάτη;

Η χώρα κατά διαόλου έχει ήδη πάει, η παρανομία, οι απάτες και το κλέψιμο τι έγινε, ενσωματώθηκαν στα γονίδια;

Δημοσ.

Είσαι σίγουρος ότι αυτοί που θα εμφανιστούν ως οι κληρονόμοι της "διαθήκης" δεν θα μαλώσουν μετά από κάποια χρόνια, καρφώνοντας ίσως τον άλλο/τους άλλους για την παρανομία που έκαναν; Ή αν κάποιος τύχει και προσβάλλει την ψεύτικη διαθήκη δεν θα τρέχουν μετά και δεν θα έχουν προβλήματα με τον νόμο για απάτη;

Η χώρα κατά διαόλου έχει ήδη πάει, η παρανομία, οι απάτες και το κλέψιμο τι έγινε, ενσωματώθηκαν στα γονίδια;

αυτά τα κανονίζουν μεταξύ τους πρώτα και μετά τους βάζει μάρτηρες..

τα νταβατζιλίκια που πληρώνεις για την αποδοχή κληρονομιάς? ποιός τα τσιμπά?? εσύ σίγουρος οτι είναι απατεονιά ή παρθυρο που σου το επισιμένει πολεοδομία-δικιγόρος-συμβολεογράφος-πολιτικός μηχ-λογιστής??

μάθε 5 πράγματα και μετά πες με απατεόνα

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...