deesnider Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2013 βαζεις τη Βουλγαρια ως παραδειγμα, το οποιο το δεν ταιριαζει. Διοτι η Βουλγαρια ηταν ετσι, παντα ειχε 100-200 ευρω μηνιατικο (η παλιοτερα αναλογικα στο δικο της νομισμα δε χρειαστηκε καμμια κριση και κανενα σχεδιο "αφανισμου", απλα μπηκε στην ευρωπη και ολα εγιναν οπως "επρεπε". Μαζι με αυτη, υπαρχουν πολλες χωρες στην ιδια μοιρα κανοντας εκατομμυρια χερια ευκολα προσβασιμα, οποτε μου βγαινει παραξενο το να εχεις ετοιμο τον υπακουο εργατη, αλλα εσυ να παλευεις 30 χρονια να κανεις υπακουο αυτον που δεν ειναι, και παραλληλα στο συνολο να μην εχεις πανω απο 1-2 εκ εργατικο δυναμικο. Να σού πω γιατί θεωρώ ότι το παράδειγμα τής Βουλγαρίας ταιριάζει; Διότι η Βουλγαρία, ενώ όντως ήταν ανέκαθεν όπως περιγράφεις, δεν αποτελούσε «χώρα ευκαιρίας» για τους ισχυρούς τής Ευρώπης, όσο δεν ήταν μέλος τής Ε.Ε., ακριβώς λόγω τελωνείων και «κλειστών» συνόρων. Αν μπήκε στην Ευρώπη, δεν ήταν διότι πληρούσε όρους και δεδομένα, αλλά διότι αυτό ήταν το μόνο που χρειαζόταν, για να γίνει τέτοια. Σχέδιο λοιπόν υπήρχε, αλλά φορούσε διαφορετική μάσκα. Για την Ελλάδα, η οποία δεν ήταν ανέκαθεν έτσι, το σχέδιο ξεκίνησε από άλλη βάση: Τη βάζουμε στην Ε.Ε., τής κοτσάρουμε το € να 'χει να καμαρώνει, τη φέρνουμε σε επίπεδα Βουλγαρίας και ...επεκτείνουμε το διαθέσιμο προς εκμετάλλευση έδαφος, αυξάνοντας παράλληλα και το φθηνό εργατικό δυναμικό. Δεν είπα ότι δεν υπάρχουν ήδη εκατομμύρια χέρια, εύκολα και ανέξοδα προσβάσιμα. Αυτό που είπα - ή που εννοούσα, τέλος πάντων... - ήταν για το σκεπτικό «...και γιατί να μη γίνουν ακόμα περισσότερα, κέρδος δε θα είναι;» Απλοϊκά τελείως: Για τον τελικό καταναλωτή, δεν είναι πάντα προτιμότερο το να υπάρχουν πολλά μαγαζιά με φθηνά προϊόντα, αντί λίγα; Αυξάνονται οι επιλογές του, μπορεί να επιλέξει αυτό που τον εξυπηρετεί π.χ. λόγω απόστασης από τη βάση του και ποτέ δε ρισκάρει το να μην ψωνίσει τελικώς φθηνά. Όπου «μαγαζιά» βάλε «χώρες», όπου «φθηνά προϊόντα» βάλε «χαμηλό κόστος παραγωγής» και όπου «τελικός καταναλωτής» βάλε «Επενδυτής/Εργοδότης/Βιομήχανος» και τα σχετικά. Ίσως να φαίνεται - ή και να είναι όντως - ισοπεδωτικά απλοϊκός παραλληλισμός, αλλά προσωπικά τον βρίσκω ρεαλιστικό. Ίσως διότι ανέκαθεν σκεπτόμουν απλά... Εδώ που βρίσκομαι εγώ π.χ. - όπου «εδώ», βάλε όποια χώρα τής πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. σού έρχεται στο μυαλό, η οποία είναι εκτός Ε.Ε. - είναι τα πάντα, ακόμα πιο φθηνά απ' ό,τι στη Βουλγαρία και οι μισθοί είναι ακόμα χαμηλότεροι. Τόσο πιο φθηνά και τόσο χαμηλότεροι, ώστε αντισταθμίζουν άνετα το κόστος που συνεπάγεται η μεγαλύτερη απόσταση. Δεν ήρθε όμως - προφανώς! - κανένας από Ευρώπη (εκτός από 'μένα το μεγάλο κεφαλαιοκράτη ) να επενδύσει τα λεφτά του. Από Τουρκία όμως που είναι δίπλα, γίνεται τής τρελής, ακόμα και με μη «ανοιχτά» σύνορα. Όλες οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, τα νυχτερινά μαγαζιά, τα ...καζίνο και γενικά, κάθε υπολογίσιμου εκτοπίσματος επιχειρηματική κίνηση, ανήκουν σε Τούρκους. Ακόμα και για βενζίνη, ή γιατρούς έρχονται, όπως κάνουν οι βορειοελλαδίτες με τη Βουλγαρία. Αν υποθετικά ήταν εντός Ε.Ε. - όπως εκτιμούν σχεδόν όλοι οι Τούρκοι που δραστηριοποιούνται εδώ - θα ήταν χαζός όποιος δεν το εκμεταλλευόταν. Η Γεωργία δε - αυτή κι αν είναι κουτσουλιά στο χάρτη... - έχει συνολικό πληθυσμό (προσοχή, όχι αξιοποιήσιμο εργατικό δυναμικό, αλλά συνολικό πληθυσμό...) μόλις διπλάσιο από το αξιοποιήσιμο εργατικό δυναμικό πού ανέφερες για την Ελλάδα (4,5 εκατομμύρια, από τα οποία το μισό εκατομμύριο, προσμετράται μεν πληθυσμιακά, αλλά πρακτικά πρόκειται για μετανάστες ανά τον κόσμο). Η πλάκα δε είναι, ότι οι κυβερνώντες των τελευταίων ετών, επιδιώκουν την ένταξή τής χώρας στην Ε.Ε. και στο € αλλά - ευτυχώς για τους κατοίκους, λέω εγώ... - αυτή η προοπτική φαίνεται τουλάχιστον πολύ μακρινή, αν όχι εντελώς ουτοπική. Ο βασικος επι δραχμης ηταν 150 χιλ. και ο βασικος επι ευρω 700 ευρω (238 χιλιαρικα), αρα ειχες αυξηση "μεσα σε μια νυχτα" οπως συνηθιζεται να λεγεται της ταξης του 60%. Αν λοιπον βγαλεις ολα τα παραπανω, μια χαρα σε καλυπταν (παντα στην ιδια κλιμακα του βασικου, χαμηλος ηταν και τοτε, χαμηλος κι επι ευρω). Για την πτωση στα 580 δεν το συζητω, προφανως και υπαρχει προβλημα, τι να λεμε τωρα. Αύξηση μισθού 60% «σε μια νύχτα», αυξήσεις όμως μέχρι και ...200% σε ένα κάρο προϊόντα καθημερινής ανάγκης, μέσα στην ίδια νύχτα. Το «χαμηλός τότε, χαμηλός κι επί ευρώ», δε μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μεμονωμένο δεδομένο, ασύνδετο με το πόσο άρχισε να κοστίζει η ζωή - άσε το πού έφτασε, δεν είναι για να κλαίμε βραδιάτικα... - αμέσως μετά την υιοθέτηση τού νέου νομίσματος. Την απλη λογικη μην τη βαζεις στην κουβεντα, γιατι για σενα, και σωστα, απλη λογικη ειναι αυτα που περιγραφεις, αλλα αν ειχαμε αυτη την απλη λογικη, δε θα ειχαμε δις χαμενα στο χρηματιστηριο, δις χαμενα απο θαλασσοδανεια, κλπ. Δυστυχως η δικη σου απλη λογικη για ολους του αλλους ειναι παραλογη Αυτό αναρωτιέμαι (...όχι!) εδώ και κάτι χρόνια: Βρε, λες τελικώς να ήμουν ηλίθιος που δεν τα έχωσα στη Σοφοκλέους και που δεν πήρα ...Τενεριφοδάνειο; για τα αυτοκινητα κλπ δε διαφωνω καπου. Όχι, διαφώνησε ρε άμα έχεις guts και πάμ' έξω να καθαρίσουμε!!! Ε. Μπαι δε γουει, οπως ξαναπα, ειναι που θα ψωνισεις, και σε ποια πολη ζεις. Στην πολη μου το 2ευρω για πιτογυρο θεωρειται σχετικα ακριβο και δεν προτιμαται, τα μισα γυραδικα εχουν ακομη 1,8 το κομματι, και οχι αθηναικη που θες δεκα για να ξεκινησεις να τρως, αλλα φυσιολογικοτατη, που με 2 εισαι υπερκαλυμμενος. Η δε κρεπα που ετυχε να κουβεντιαζω προχτες, αλμυρη με 4 ευρω δυσκολα την καταφερνουν ολοι. Καλαμακι 1,5 ευρω γενικα, και καποιοι το εχουν και προσφορα στο 1 ευρω. Προφανως υπαρχουν και κανα δυο που νομιζουν οτι ειναι στο κολωνακι και εχουν τις τιμες στα υψη, αλλα νιωθουν ηδη το κλεισιμο να ερχεται απο τη γωνια. Βεβαια υπαρχουν κι αλλα πλεον που μπορεις να απολαυσεις σε πολυ χαμηλες τιμες, για αυτο και ο κοσμος πλεον γεμιζει τα καφενεια και τα τσιπουραδικα, γιατι βλεπεις τιμες στο τσιπουρο 1-1,5 ευρω το καραφακι (2 ρακοποτηρα τουλαχιστον), 2-2,5 ευρω το τεταρτακι το κρασι, 2 ευρω οι μπυρες, και ολα αυτα με απειρους και χορταστικοτατους μεζεδες (μεσα στην τιμη). Άλλα σκηνικά στις επαρχιακές πόλεις αδερφέ! Δεν ξέρω αν απλώς έτυχαν σ' εμένα μεμονωμένες περιπτώσεις, δεν ξέρω αν ισχύει ακόμα μια και λείπω πολύ καιρό, αλλά αυτό που θυμάμαι απ' όσες φορές βγήκα από την Αθήνα (δε λέμε να πάω Λουτράκι, έτσι; Μιλάμε π.χ. για αποστάσεις όπως ο δικός σου τόπος), είναι ότι έβγαινα έξω και δεν πίστευα ότι πλήρωνα όσα πλήρωνα, για αυτά που είχα φάει και πιει. Δεν πήγαινα βέβαια σε «μοδάτες» τουριστοπαγίδες - δεν τις γούσταρα ποτέ, ούτως ή άλλως - αλλά έτρωγα κι έπινα σαν κροκόδειλος, σε μαγαζιά που πραγματικά μού έφτιαχναν κεφάλι, πληρώνοντας αστείους λογαριασμούς, συγκριτικά με την Αθήνα. Στη γειτονιά που είναι το πατρικό μου πάντως, ένα βήμα από το κέντρο τής Αθήνας, από τα πέντε ψητοπωλεία που είδα σε μικρή ακτίνα από το σπίτι, τα τέσσερα ήταν σχεδόν πάντα άδεια, την τελευταία φορά που βρέθηκα εκεί. Το ένα, το οποίο είναι και το πιο παλιό, είχε το πιτόγυρο στο €1,60, ήταν νοστιμότατο (για ποιότητες δεν ξέρω, αλλά μια χαρά μου φάνηκε) και το καθένα κόντευε να είναι μισό κιλό που λέει ο λόγος. Εγώ που με λιγότερα από πέντε δεν καθάριζα ποτέ, με δύο απ' αυτόν ήμουν τίγκα! Με κουρασες παλι... Φροντίζω να σε κρατάω σε φόρμα, ρε 'συ!
Timonkaipumpa Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2013 Καλά... αφού και εσείς το καταλαβαίνετε πως αυτό που γράφετε είναι off topic και το βάζετε σε spoiler... Γιατί δεν συνεχίζετε σε pm; 1
pournaras Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2013 Καλά... αφού και εσείς το καταλαβαίνετε πως αυτό που γράφετε είναι off topic και το βάζετε σε spoiler... Γιατί δεν συνεχίζετε σε pm; Ποιο οφ τοπικ, ολοκληρη παραγραφο 5 γραμμες εγραψα για το τιμημενο πιτογυρο (και 3 γραμμες για εκει που θα παω τωρα)
walkerr Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2013 Διοτι η Βουλγαρια ηταν ετσι, παντα ειχε 100-200 ευρω μηνιατικο (η παλιοτερα αναλογικα στο δικο της νομισμα δε χρειαστηκε καμμια κριση και κανενα σχεδιο "αφανισμου", απλα μπηκε στην ευρωπη... Ναι αλλα ποσο κανουν τα αγαθα στη Βουλγαρια? Μηπως ειναι σε καλυτερη κατασταση απ οτι ειμαστε εμεις σημερα?
deesnider Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2013 Ναι αλλα ποσο κανουν τα αγαθα στη Βουλγαρια? Μηπως ειναι σε καλυτερη κατασταση απ οτι ειμαστε εμεις σημερα? Όχι ακόμα, αλλά κοντά είμαστε. Υπομονή... 1
Anorymous Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2013 Όχι ακόμα, αλλά κοντά είμαστε. Υπομονή... Εγω εχω δυο γνωστους ο ενας κοντα στα συνορα με την Αλβανια στην Θεσπρωτια και ο αλλος στις Σερρες , ε για βενζινη και ψωνια εκτος συνορων πανε. Ο φιλος του αδερφου μου παντρευτηκε βουλγαρα βγηκε στην συνταξη και πηγαν εκει να μεινουν σε ενα σπιτι κοντα στα συνορα και ειναι Βασιλιας!
michael92 Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2013 Ναι αλλα ποσο κανουν τα αγαθα στη Βουλγαρια? Μηπως ειναι σε καλυτερη κατασταση απ οτι ειμαστε εμεις σημερα? Αυτό με τα αγαθά είναι μύθος, οι διαφορές στη τιμή του "ίδιου" αγαθού είναι μικρές. Και εδώ μπορείς να πάρεις μακαρόνια με 20 λεπτά, ποιότητα Δ βέβαια. 1
deesnider Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2013 Αυτό με τα αγαθά είναι μύθος, οι διαφορές στη τιμή του "ίδιου" αγαθού είναι μικρές. Και εδώ μπορείς να πάρεις μακαρόνια με 20 λεπτά, ποιότητα Δ βέβαια. Όσο αναφερόμαστε σε σύγκριση τιμών, μεταξύ «φτωχών» και μη χωρών - σαν «ξερά» νούμερα, χωρίς τον απαραίτητο παραλληλισμό με τούς μισθούς - δεν είναι πάντα μύθος. Εδώ που βρίσκομαι εγώ π.χ., ένα πακέτο τσιγάρα (κατηγορίας Marlboro, Camel κ.τ.λ.), το αγοράζεις με ...€1,00 (ακριβώς το ίδιο τσιγάρο, ακριβώς το ίδιο πακέτο, με αυτό που κυκλοφορεί στην Ελλάδα). Για τον επισκέπτη που έρχεται από ευρωπαϊκή χώρα, είναι τσάμπα. Για τον ντόπιο, που ο μισθός του είναι €70,00, είναι πανάκριβο.
noob Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2013 http://londonstreetfoodie.co.uk/sellers Έρχομαι Λόντον. 1
michael92 Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2013 Όσο αναφερόμαστε σε σύγκριση τιμών, μεταξύ «φτωχών» και μη χωρών - σαν «ξερά» νούμερα, χωρίς τον απαραίτητο παραλληλισμό με τούς μισθούς - δεν είναι πάντα μύθος. Εδώ που βρίσκομαι εγώ π.χ., ένα πακέτο τσιγάρα (κατηγορίας Marlboro, Camel κ.τ.λ.), το αγοράζεις με ...€1,00 (ακριβώς το ίδιο τσιγάρο, ακριβώς το ίδιο πακέτο, με αυτό που κυκλοφορεί στην Ελλάδα). Για τον επισκέπτη που έρχεται από ευρωπαϊκή χώρα, είναι τσάμπα. Για τον ντόπιο, που ο μισθός του είναι €70,00, είναι πανάκριβο. Καλά το ακριβώς το ίδιο τσιγάρο δεν ισχύει πάντα. Επειδή έχει το ίδιο label δεν σημαίνει ότι είναι και ίδια ποιότητα. Είδαμε και τα βουλγάρικα super market που είχαν επώνυμα μισοτιμής, η ποιότητα ήταν σαφώς κατώτερη. Δεν νομίζω ότι μπορείς να βρεις εύκολα κάτω από το 50% της τιμής ένα προιόν ακριβώς ίδιας ποιότητας. Επίσης μην ξεχνάμε ότι τα τσιγάρα είναι ειδικά προιόντα και εδώ τα φουσκώνουν στους φόρους, λογικά ο φόρος στην Βουλγαρία για να κάνουν 1e είναι πολύ μικρότερος. 1
pournaras Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2013 Τσιγαρο ποτο (αγορα μπουκαλιου απο καβα η σ/μ) και βενζινη, δε γινεται να συγκριθουν εχοντας πανω τους τους κρατικους φορους.
deesnider Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2013 Καλά το ακριβώς το ίδιο τσιγάρο δεν ισχύει πάντα. Επειδή έχει το ίδιο label δεν σημαίνει ότι είναι και ίδια ποιότητα. Πιθανότατα δεν ισχύει πάντα, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση που αναφέρω ισχύει 100%. Πήρα μαζί μου 2 κούτες Marlboro σκληρό την τελευταία φορά που πήγα Ελλάδα και τις έδωσα σ' ένα κολλητό μου, ο οποίος καπνίζει εδώ και 20 χρόνια αποκλειστικά το συγκεκριμένο τσιγάρο. Μού είπε ότι δεν είχαν την παραμικρή διαφορά. Επίσης, πριν έρθω εγώ εδώ, κάπνιζα Winston μαλακό για πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Τα Winston που έπαιρνα εδώ όταν πλέον εγκαταστάθηκα, ήταν επίσης ακριβώς τα ίδια. Τσιγαρο ποτο (αγορα μπουκαλιου απο καβα η σ/μ) και βενζινη, δε γινεται να συγκριθουν εχοντας πανω τους τους κρατικους φορους. Σωστό αυτό. Τα τσιγάρα τα ανέφερα σαν ένα εύκολο παράδειγμα καθημερινού εξόδου, για έναν καπνιστή. Πάντως και τα τρόφιμα, τα καθαριστικά, τα καλλυντικά και γενικότερα τα συνήθη προϊόντα που καταναλώνονται σ' ένα μέσο σπίτι, έχουν τουλάχιστον τη μισή τιμή απ' ό,τι στην Ελλάδα. Είπα βέβαια, ότι αυτό δε σημαίνει πως για τον ντόπιο είναι φθηνά. Φθηνά είναι αν τα δεις σα «σκέτο» νούμερο.
Mirlogria Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2013 Τα fast food ειναι ακριβα? Στην Ελλαδα? Ακριβο φαγητο στην Ελλαδα = μυθος. Πριν κάτι μέρες που ήμουν Βουκουρέστι,το chicken burger των KFC εκεί έκανε 3,9 lei (κάτω από 1€)...το ίδιο burger στο Mediterranean Cosmos πωλείται 3,2 €! Δε πα'να κελαηδάς...
Moderators Malthador Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2013 Moderators Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2013 Επειδή νομίζω ότι η σύγκριση με χώρες του εξωτερικού νομίζω ότι είναι άτοπη, να σας πω πως εγώ εννοώ ότι τα fast food στην Ελλάδα είναι ακριβά. Όταν λέω ότι όλα είναι ακριβά (πλην των σουβλακίων) το θέτω σε σύγκριση με τα υπόλοιπα μη-fast food εστιατόρια. Γιατί π.χ. να δώσω 10-12 ευρώ στα Γκούντις (τόσα πρέπει να ξοδέψω για να χορτάσω εκεί) για junk food, όταν σε ένα εστιατόριο μπορώ να αγοράσω τουλάχιστον την ίδια ποσότητα φαγητού -και μάλιστα καλύτερης ποιότητας και με καλύτερη εξυπηρέτηση- με 15-17 ευρώ; Αυτό είναι που βρίσκω παράλογο στα junk foodάδικα, ότι δεν έχουν την σωστή αναλογία τιμής/ποιότητας σε σχέση με τα υπόλοιπα φαγάδικα.
walkerr Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2013 Αυτό με τα αγαθά είναι μύθος, οι διαφορές στη τιμή του "ίδιου" αγαθού είναι μικρές. Και εδώ μπορείς να πάρεις μακαρόνια με 20 λεπτά, ποιότητα Δ βέβαια. Μυθος ειναι φιλε τα βασικα αγαθα να εχουν τεραστια διαφορα? Ποσο κανει το ψωμι και το γαλα εδω και ποσο εκει? Δεν ειναι θεμα ποιοτητας.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα