Super Moderators Snoob Δημοσ. 8 Νοεμβρίου 2013 Super Moderators Δημοσ. 8 Νοεμβρίου 2013 Νομίζω ότι το θέμα της αμοιβής και από τα δύο μέρη σε συνδυασμό με τη σχετικότητα της αμοιβής είναι η πηγή της δυσπιστίας. Δε γνωρίζω αν αυτά που αναφέρει ο Joshua21 παραπάνω ισχύουν, αλλά εφόσον ισχύουν είναι πρόβλημα (αν υποτεθεί ότι η διαγραφή από τον όποιο "σύλλογο" δημιουργεί θέμα εργασίας στο μεσίτη -αυτά που έλεγα για τις συντεχνίες νωρίτερα). Επίσης, κάποτε κάποιες άλλες συντεχνίες κατέβαιναν στους δρόμους για να παραμείνουν στο αφορολόγητο (παρότι μια άδεια ασκήσεως επαγγέλματος σε αυτές τις συντεχνίες στοίχιζε πρακτικά τα 25πλασια του θεωρητικού ετησίου -τεκμαρτού- εισοδήματός τους). Ε, δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία το ότι ο νόμος "έτρεχε" από παλαιότερα, όταν κάποιοι έδιναν συστηματικό αγώνα για να διατηρηθεί αυτό το καθεστώς. 1
kirileman Δημοσ. 8 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 8 Νοεμβρίου 2013 Μερικές παρατηρήσεις, τα έχω ξαναγράψει. -Νόμος 4072/12: 7. Στη σύμβαση μεσιτείας πρέπει να αναγράφεται ρητά αν ο μεσίτης μπορεί να ενεργήσει και για τον αντισυμβαλλόμενο του εντολέα του. Αν, παρά την έλλειψη της πιο πάνω συμφωνίας, ο μεσίτης συμβληθεί και με το άλλο μέρος, ο εντολέας δικαιούται να αρνηθεί την καταβολή της συμφωνηθείσας αμοιβής ή να αξιώσει την επιστροφή της ήδη καταβληθείσας. Ας το διαβάσουν μερικοί δικηγόροι για να μη μας λένε μ@λακίες ότι απαγορεύεται να παίρνεις αμοιβή και από τις δυο πλευρές. -Εξακολουθώ να δουλεύω το 4-0% (4 από ιδιοκτήτη, 0 από αγοραστή) και κάθε φορά λειτουργεί τέλεια για όλους, ακόμα και για τον ιδιοκτήτη, μια και έχει περισσότερο κόσμο=περισσότερες προσφορές=υψηλότερες προσφορές="τα 'βγαλε τα λεφτά του, ουάου, ουάου, ουάου...." που λέει και η διαφήμιση. -Εξακολουθώ να δουλεύω μόνο με αποκλειστική εντολή (Ν. 4072/12: 4. Επιτρέπεται η σύμβαση αποκλειστικής μεσιτείας, στο πλαίσιο της οποίας ο εντολέας δεν έχει το δικαίωμα να αναθέσει εντολή με το ίδιο περιεχόμενο σε άλλο μεσίτη ούτε και να δραστηριοποιηθεί ο ίδιος ή τρίτος για λογαριασμό του για την αναζήτηση ευκαιρίας για όσο χρόνο ισχύει η σύμβαση, ο δε μεσίτης έχει την υποχρέωση να δραστηριοποιηθεί για την εκτέλεση της εντολής.) και εννοείται ότι δουλεύει καλύτερα από οτιδήποτε άλλο έχω δοκιμάσει. Γιατί; Το σύστημα "πάω σε 10 εστιατόρια της περιοχής μου, τους ζητάω να μου φτιάξουν μια μακαρονάδα αλλά τους ενημερώνω ότι θα πληρώσω μόνο την καλύτερη από τις 10, ενώ στο τέλος μπορεί να μην πληρώσω καμία γιατί θα τη φτιάξω μόνος μου", δηλαδή το σύστημα των πολλών ταυτόχρονων απλών -μη δεσμευτικών- εντολών, είναι ένα σύστημα της πλάκας, απαξιώνει εντελώς το επάγγελμα και εν τέλει, δουλειά δε γίνεται (βλέπε παρ. 4 περί υποχρέωσης του αποκλειστικού μεσίτη να "δραστηριοποιηθεί για την εκτέλεση της εντολής"). Είναι ο λόγος που ακούμε συχνά από ιδιοκτήτες "το έχω δώσει σε 5-6 γραφεία αλλά δε με έχει ξαναπάρει κανείς τηλέφωνο".... "-Μην αγχώνεσαι, θα σε πάρουν κάποια στιγμή...". Στο μεταξύ, όσο ο ιδιοκτήτης κοιμάται, η τύχη του γυρίζει, το διαδίκτυο έχει γεμίσει με αγγελίες του ακινήτου του με πολλές και διαφορετικές περιγραφές, σε πολλές διαφορετικές τιμές, τις οποίες, φυσικά, δεν ελέγχει. Σκέτο πανηγύρι. Μην τα ξαναλέω... Τί προτείνω; Για αρχή, τροποποίηση του νόμου για αμοιβή μόνο από ιδιοκτήτη. Επίσης, ξεκαθάρισμα του νόμου στο σημείο που αναφέρεται στη συμμετοχή περισσοτέρων του ενός μεσιτών, είναι ασαφής και με πολλά κενά. Ελπίζω σε αλλαγή νοοτροπίας (γενικότερα) και το σημαντικότερο, σε συχνότερη συνεργασία όλων των γραφείων. Θα είναι καλό για όλους μας. 1
Joshua21 Δημοσ. 8 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 8 Νοεμβρίου 2013 Δε γνωρίζω αν αυτά που αναφέρει ο Joshua21 παραπάνω ισχύουν, αλλά εφόσον ισχύουν είναι πρόβλημα (αν υποτεθεί ότι η διαγραφή από τον όποιο "σύλλογο" δημιουργεί θέμα εργασίας στο μεσίτη -αυτά που έλεγα για τις συντεχνίες νωρίτερα). Αυτό που ανάφερα ίσχυε, δεν νομίζω να ισχύει πλέον. Μετά τα πρόστιμα οι μεσιτικοί σύλλογοι σταμάτησαν αυτόν τον παράνομο εκβιασμό(από όσο ξέρω τουλάχιστον). Να και ένα σχετικό δημοσίευμα για του λόγου το αληθές: http://www.lawnet.gr/index.php?id=50&nid=24084 Μερικές παρατηρήσεις, τα έχω ξαναγράψει. -Νόμος 4072/12: 7. Στη σύμβαση μεσιτείας πρέπει να αναγράφεται ρητά αν ο μεσίτης μπορεί να ενεργήσει και για τον αντισυμβαλλόμενο του εντολέα του. Αν, παρά την έλλειψη της πιο πάνω συμφωνίας, ο μεσίτης συμβληθεί και με το άλλο μέρος, ο εντολέας δικαιούται να αρνηθεί την καταβολή της συμφωνηθείσας αμοιβής ή να αξιώσει την επιστροφή της ήδη καταβληθείσας. Ας το διαβάσουν μερικοί δικηγόροι για να μη μας λένε μ@λακίες ότι απαγορεύεται να παίρνεις αμοιβή και από τις δυο πλευρές. Προφανώς αναφέρεσαι σε μένα, αλλά κάπου χάθηκες. Έγραψα: "Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης(και στην Αμερική) απαγορεύεται ο ίδιος μεσίτης να εκπροσωπεί και τους δύο συμβαλλόμενους, εκ των πραγμάτων έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα." και εσύ τα βάφτισες μαλακίες παραθέτοντας μου την Ελληνική νομοθεσία... -Εξακολουθώ να δουλεύω το 4-0% (4 από ιδιοκτήτη, 0 από αγοραστή) και κάθε φορά λειτουργεί τέλεια για όλους, ακόμα και για τον ιδιοκτήτη, μια και έχει περισσότερο κόσμο=περισσότερες προσφορές=υψηλότερες προσφορές="τα 'βγαλε τα λεφτά του, ουάου, ουάου, ουάου...." που λέει και η διαφήμιση. Και πολύ καλά κάνεις, μακάρι να δούλευαν έτσι όλοι οι μεσίτες στην Ελλάδα. -Εξακολουθώ να δουλεύω μόνο με αποκλειστική εντολή (Ν. 4072/12: 4. Επιτρέπεται η σύμβαση αποκλειστικής μεσιτείας, στο πλαίσιο της οποίας ο εντολέας δεν έχει το δικαίωμα να αναθέσει εντολή με το ίδιο περιεχόμενο σε άλλο μεσίτη ούτε και να δραστηριοποιηθεί ο ίδιος ή τρίτος για λογαριασμό του για την αναζήτηση ευκαιρίας για όσο χρόνο ισχύει η σύμβαση, ο δε μεσίτης έχει την υποχρέωση να δραστηριοποιηθεί για την εκτέλεση της εντολής.) και εννοείται ότι δουλεύει καλύτερα από οτιδήποτε άλλο έχω δοκιμάσει. Γιατί; Το σύστημα "πάω σε 10 εστιατόρια της περιοχής μου, τους ζητάω να μου φτιάξουν μια μακαρονάδα αλλά τους ενημερώνω ότι θα πληρώσω μόνο την καλύτερη από τις 10, ενώ στο τέλος μπορεί να μην πληρώσω καμία γιατί θα τη φτιάξω μόνος μου", δηλαδή το σύστημα των πολλών ταυτόχρονων απλών -μη δεσμευτικών- εντολών, είναι ένα σύστημα της πλάκας, απαξιώνει εντελώς το επάγγελμα και εν τέλει, δουλειά δε γίνεται (βλέπε παρ. 4 περί υποχρέωσης του αποκλειστικού μεσίτη να "δραστηριοποιηθεί για την εκτέλεση της εντολής"). Είναι ο λόγος που ακούμε συχνά από ιδιοκτήτες "το έχω δώσει σε 5-6 γραφεία αλλά δε με έχει ξαναπάρει κανείς τηλέφωνο".... "-Μην αγχώνεσαι, θα σε πάρουν κάποια στιγμή...". Τα έχουμε ξαναπεί, μόνο τον μεσίτη βολεύει η αποκλειστική εντολή. Όσο για την υποχρέωση του μεσίτη να δραστηριοποιηθεί, αν δεν δραστηριοποιηθεί επαρκώς η και καθόλου, τι θα γίνει? Παρέχει η αποκλειστική εντολή καμιά εγγύηση απέναντι στον ιδιοκτήτη? Φυσικά και όχι! Μόνο για τον μεσίτη είναι εγγυημένη η αποκλειστικότητα! Όσο για το παράδειγμα με τις μακαρονάδες, είναι ατυχές. Στο μεταξύ, όσο ο ιδιοκτήτης κοιμάται, η τύχη του γυρίζει, το διαδίκτυο έχει γεμίσει με αγγελίες του ακινήτου του με πολλές και διαφορετικές περιγραφές, σε πολλές διαφορετικές τιμές, τις οποίες, φυσικά, δεν ελέγχει. Σκέτο πανηγύρι. Μην τα ξαναλέω... Το ότι τα έχεις ξαναπεί, δεν σημαίνει πως είμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνήσουμε μαζί σου... Οι πολλές αγγελίες δεν είναι απαραίτητα κακό, μπορεί να είναι καλό κιόλας, μεγαλύτερη προώθηση = μεγαλύτερες πιθανότητες να πουληθεί. Τί προτείνω; Για αρχή, τροποποίηση του νόμου για αμοιβή μόνο από ιδιοκτήτη. Επίσης, ξεκαθάρισμα του νόμου στο σημείο που αναφέρεται στη συμμετοχή περισσοτέρων του ενός μεσιτών, είναι ασαφής και με πολλά κενά. Ελπίζω σε αλλαγή νοοτροπίας (γενικότερα) και το σημαντικότερο, σε συχνότερη συνεργασία όλων των γραφείων. Θα είναι καλό για όλους μας. Για την τροποποίηση του νόμου ώστε να πληρώνει αμοιβή μόνο ο ιδιοκτήτης, συμφωνώ απόλυτα. Όπως και για τη βελτίωση του στα ασαφή κομμάτια. Όσο για τα υπόλοιπα, μόνο εσείς οι ίδιοι(οι μεσίτες) μπορείτε να τα βρείτε μεταξύ σας.
kirileman Δημοσ. 8 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 8 Νοεμβρίου 2013 (επεξεργασμένο) Τα έχουμε ξαναπεί, μόνο τον μεσίτη βολεύει η αποκλειστική εντολή. Όσο για την υποχρέωση του μεσίτη να δραστηριοποιηθεί, αν δεν δραστηριοποιηθεί επαρκώς η και καθόλου, τι θα γίνει? Παρέχει η αποκλειστική εντολή καμιά εγγύηση απέναντι στον ιδιοκτήτη? Φυσικά και όχι! Μόνο για τον μεσίτη είναι εγγυημένη η αποκλειστικότητα! Όσο για το παράδειγμα με τις μακαρονάδες, είναι ατυχές. Το ότι τα έχεις ξαναπεί, δεν σημαίνει πως είμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνήσουμε μαζί σου... Οι πολλές αγγελίες δεν είναι απαραίτητα κακό, μπορεί να είναι καλό κιόλας, μεγαλύτερη προώθηση = μεγαλύτερες πιθανότητες να πουληθεί. Επειδή έχουμε ξανασυζητήσει το θέμα, δε θα μπω ξανά στον κόπο να το κάνω, είμαι πεπεισμένος ότι έχεις τους λόγους σου να υπερασπίζεσαι ένα σάπιο σύστημα που αποτελεί και τον κύριο λόγο δυσπιστίας του κόσμου απέναντι στον κλάδο. (εκεί που λες ότι αναφέρομαι σε σένα, δεν αναφερόμουν σε σένα, είχα στο μυαλό μου μια δική μου περίπτωση προ μηνών) Εξηγούμαι μόνο στους υπόλοιπους. Νομίζω ότι το θέμα της αμοιβής και από τα δύο μέρη σε συνδυασμό με τη σχετικότητα της αμοιβής είναι η πηγή της δυσπιστίας. Υπάρχει σαφώς θέμα δυσπιστίας ως προς τους μεσίτες. Το εύλογο ερώτημα, ένα από τα πολλά, είναι: Τί ακριβώς κάνει για να αξιώνει αμοιβή της τάξεως του 2% της τιμής πώλησης ενός ακινήτου; Γιατί ρε φίλε να σε πληρώσω 1.000 ή 2.000 ευρώ; Επειδή έβαλες μια αγγελία και σου έκατσε ο κατάλληλος πελάτης; Αναρωτιέμαι και ρωτάω καθαρά τους φίλους του φόρουμ. Γνωρίζετε ποιές είναι οι ενέργειες που κάνει ένας τυπικός Έλληνας μεσίτης που δουλεύει με "απλές" εντολές σε μια πώληση; Αν δεν το γνωρίζετε, μπορείτε να φανταστείτε; Να το θέσω αλλιώς. Αν ήσασταν μεσίτης και εγώ ως ιδιοκτήτης σας ανέθετα την πώληση του ακινήτου μου με απλή εντολή την οποία έχω δώσει και σε άλλους 10, 100, σε 1000 μεσίτες (όσο περισσότεροι, τόσο καλύτερα, σύμφωνα με κάποιους), τι ακριβώς θα κάνατε για μένα; Πόσο χρήμα και χρόνο θα ξοδεύατε για το ακίνητό μου; Σκεφτείτε τώρα το εξής: Αν σας ανέθετα την πώληση του ακινήτου μου αποκλειστικά για 6 μήνες, τί θα κάνατε για το ακίνητό μου;. Σε ποιά από τις 2 περιπτώσεις θα αφιερώνατε περισσότερο χρόνο, χρήμα, ενέργεια; Στην 1η που οι πιθανότητές σας να πληρωθείτε θα ήταν 1/(Χ+1), όπου Χ ο αριθμός των μεσιτών (+1 ο ιδιοκτήτης που μπορεί να πουλήσει και μόνος του) ή στη 2η; Αυτά για το αστείο επιχείρημα του "όσο περισσότεροι, τόσο μεγαλύτερη η προώθηση ". Και να έλεγα πως κάθε μεσίτης έκανε μια μοναδική ενέργεια προώθησης! Όλοι κάνουν το ίδιο ακριβώς πράγμα. Μια αγγελία στο xe.gr, άλλη μια στο σπιτόγατο, οι πιο μερακλήδες κολλάνε και πωλητήρια στα ίδια σημεία που κολλάει και ο ιδιοκτήτης (και όταν μάλιστα βρουν πωλητήρια του ιδιοκτήτη ή άλλου μεσίτη, τα σκίζουν, να πώς μας βγαίνει το όνομα!). Αποτέλεσμα; Η λεγόμενη λαϊκή αγορά. Όσο για το "τί εγγυήσεις έχεις ένας πωλητής στην περίπτωση της αποκλειστικής ανάθεσης", σίγουρα περισσότερες από τις μηδενικές της περίπτωσης συνεργασίας με απλή "μη δεσμευτική" εντολή*. Ο μεσίτης οφείλει να μπορεί να αποδείξει ότι η πώληση ήταν αποτέλεσμα των δικών του ενεργειών, διαβάστε το νόμο. 4. ...Αν η κύρια σύμβαση καταρτίστηκε κατά τη διάρκεια της αποκλειστικής μεσιτείας, τεκμαίρεται ότι καταρτίστηκε με την υπόδειξη ή μεσολάβηση του αποκλειστικού μεσίτη, .... Αν η κύρια σύμβαση καταρτίστηκε μέσα στο τρίμηνο από τη λήξη του χρόνου της αποκλειστικής μεσιτείας και στο μεταξύ ο εντολέας έχει δώσει εντολή σε άλλο μεσίτη, τότε αμοιβή στον (πρώτο) αποκλειστικό μεσίτη οφείλεται μόνο αν αποδειχθεί ότι η κατάρτιση της σύμβασης οφείλεται σε δικές του ενέργειες. (και αν το συμβόλαιο καθυστερήσει 5 ή 6 μήνες;;; Και εδώ φυσικά ο νόμος χρειάζεται διορθώσεις και προσθήκες. Καλή συνέχεια. * Στα δικά μας τουλάχιστον έντυπα αναγράφονται κάποιες υποχρεώσεις απέναντι στον ιδιοκτήτη, πχ Χ αριθμός δημοσιεύσεων σε εφημερίδα το μήνα, συνεχείς δημοσιεύσεις στα sites, Ψ αριθμός open houses το μήνα κ.α. Από την άλλη, το να απαιτήσεις από μεσίτη που του έχεις δώσει απλή εντολή να δεσμευτεί ότι θα κάνει οτιδήποτε, μόνο γέλια θα του προκαλέσεις. Επεξ/σία 8 Νοεμβρίου 2013 από kirileman
Joshua21 Δημοσ. 8 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 8 Νοεμβρίου 2013 Επειδή έχουμε ξανασυζητήσει το θέμα, δε θα μπω ξανά στον κόπο να το κάνω, είμαι πεπεισμένος ότι έχεις τους λόγους σου να υπερασπίζεσαι ένα σάπιο σύστημα που αποτελεί και τον κύριο λόγο δυσπιστίας του κόσμου απέναντι στον κλάδο. (εκεί που λες ότι αναφέρομαι σε σένα, δεν αναφερόμουν σε σένα, είχα στο μυαλό μου μια δική μου περίπτωση προ μηνών) Εξηγούμαι μόνο στους υπόλοιπους. Το ότι είναι "σάπιο σύστημα" το λες εσύ, δεν είναι απαραίτητα και γεγονός. Τον κύριο λόγο δυσπιστίας απέναντι στον Έλληνα μεσίτη τον έγραψα παραπάνω, είναι ο ανήθικος τρόπος με τον οποίο δουλεύει η πλειοψηφία από εσάς, το ότι πληρώνεστε και από τους δύο συμβαλλόμενους. Επίσης ένας άλλος λόγος είναι το μεγάλο ύψος της αμοιβής που ζητάτε σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρετε. Και τέλος ο αντιεπαγγελματισμός που δείχνει μεγάλο μέρος από τους συναδέλφους σου. Αυτοί είναι οι λόγοι που είναι απαξιωμένο τόσο πολύ το επάγγελμα, δεν φταίει το ότι έχει επικρατήσει η απλή και όχι η αποκλειστική εντολή ανάθεσης. (Αν δεν αναφερόσουν σε εμένα και αναφερόσουν σε δική σου περίπτωση προ μηνών, ποιο το νόημα που παράθεσες τον νόμο εδώ? Δουλευόμαστε?) Εσύ μπορεί να εξηγείσαι μόνο στους υπόλοιπους και όχι σε μένα, αλλά και εμένα δεν με εμποδίζει τίποτα να σχολιάσω όσα γράφεις. Υπάρχει σαφώς θέμα δυσπιστίας ως προς τους μεσίτες. Το εύλογο ερώτημα, ένα από τα πολλά, είναι: Τί ακριβώς κάνει για να αξιώνει αμοιβή της τάξεως του 2% της τιμής πώλησης ενός ακινήτου; Γιατί ρε φίλε να σε πληρώσω 1.000 ή 2.000 ευρώ; Επειδή έβαλες μια αγγελία και σου έκατσε ο κατάλληλος πελάτης; Πρώτα από όλα αξιώνει 4% της τιμής πώλησης, όχι 2. Και ναι, στις περισσότερες περιπτώσεις μια αγγελία βάζει ο μεσίτης και κάθεται ο κατάλληλος πελάτης, ή εμφανίζεται ο πελάτης στο γραφείο και γίνεται η υπόδειξη που καταλήγει σε πώληση. Την ίδια δουλειά θα κάνει στην περίπτωση μιας παλιάς γκαρσονιέρας των 10.000 που θα πάρει 800€, την ίδια και σε μια μεζονέτα των 250.000 που θα πάρει 10.000€. Αναρωτιέμαι και ρωτάω καθαρά τους φίλους του φόρουμ. Γνωρίζετε ποιές είναι οι ενέργειες που κάνει ένας τυπικός Έλληνας μεσίτης που δουλεύει με "απλές" εντολές σε μια πώληση; Αν δεν το γνωρίζετε, μπορείτε να φανταστείτε; Να το θέσω αλλιώς. Αν ήσασταν μεσίτης και εγώ ως ιδιοκτήτης σας ανέθετα την πώληση του ακινήτου μου με απλή εντολή την οποία έχω δώσει και σε άλλους 10, 100, σε 1000 μεσίτες (όσο περισσότεροι, τόσο καλύτερα, σύμφωνα με κάποιους), τι ακριβώς θα κάνατε για μένα; Πόσο χρήμα και χρόνο θα ξοδεύατε για το ακίνητό μου; Σκεφτείτε τώρα το εξής: Αν σας ανέθετα την πώληση του ακινήτου μου αποκλειστικά για 6 μήνες, τί θα κάνατε για το ακίνητό μου;. Σε ποιά από τις 2 περιπτώσεις θα αφιερώνατε περισσότερο χρόνο, χρήμα, ενέργεια; Στην 1η που οι πιθανότητές σας να πληρωθείτε θα ήταν 1/(Χ+1), όπου Χ ο αριθμός των μεσιτών (+1 ο ιδιοκτήτης που μπορεί να πουλήσει και μόνος του) ή στη 2η; Όλα αυτά που γράφεις εξηγούν γιατί συμφέρει τον μεσίτη να έχει αποκλειστική εντολή. Ο ιδιοκτήτης με την αποκλειστική εντολή μόνο δεσμεύεται, δεν του προσφέρει τίποτα. Ίσα ίσα που του απαγορεύει να δραστηριοποιηθεί ακόμα και ο ίδιος στην εύρεση αγοραστή... Αυτά για το αστείο επιχείρημα του "όσο περισσότεροι, τόσο μεγαλύτερη η προώθηση ". Και να έλεγα πως κάθε μεσίτης έκανε μια μοναδική ενέργεια προώθησης! Όλοι κάνουν το ίδιο ακριβώς πράγμα. Μια αγγελία στο xe.gr, άλλη μια στο σπιτόγατο, οι πιο μερακλήδες κολλάνε και πωλητήρια στα ίδια σημεία που κολλάει και ο ιδιοκτήτης (και όταν μάλιστα βρουν πωλητήρια του ιδιοκτήτη ή άλλου μεσίτη, τα σκίζουν, να πώς μας βγαίνει το όνομα!). Αποτέλεσμα; Η λεγόμενη λαϊκή αγορά. Εκτός από τις αγγελίες και τα πωλητήρια, ο κάθε μεσίτης έχει και το δικό του πελατολόγιο. Με το να προτιμήσει ο ιδιοκτήτης αποκλειστική εντολή σε έναν μεσίτη, στην ουσία αποκλείει το πελατολόγιο των υπόλοιπων. Όσο για την τακτική σχισίματος των πωλητηρίων του ιδιοκτήτη και των άλλων, δεν φταίει ο ιδιοκτήτης, η νοοτροπία των μεσιτών φταίει. Οι ίδιοι βγάζετε τα μάτια σας(οκ, το διορθώνω, οι ίδιοι βγάζουν τα μάτια τους). Όσο για το "τί εγγυήσεις έχεις ένας πωλητής στην περίπτωση της αποκλειστικής ανάθεσης", σίγουρα περισσότερες από τις μηδενικές της περίπτωσης συνεργασίας με απλή "μη δεσμευτική" εντολή*. Ο μεσίτης οφείλει να μπορεί να αποδείξει ότι η πώληση ήταν αποτέλεσμα των δικών του ενεργειών, διαβάστε το νόμο. 4. ...Αν η κύρια σύμβαση καταρτίστηκε κατά τη διάρκεια της αποκλειστικής μεσιτείας, τεκμαίρεται ότι καταρτίστηκε με την υπόδειξη ή μεσολάβηση του αποκλειστικού μεσίτη, .... Αν η κύρια σύμβαση καταρτίστηκε μέσα στο τρίμηνο από τη λήξη του χρόνου της αποκλειστικής μεσιτείας και στο μεταξύ ο εντολέας έχει δώσει εντολή σε άλλο μεσίτη, τότε αμοιβή στον (πρώτο) αποκλειστικό μεσίτη οφείλεται μόνο αν αποδειχθεί ότι η κατάρτιση της σύμβασης οφείλεται σε δικές του ενέργειες. (και αν το συμβόλαιο καθυστερήσει 5 ή 6 μήνες;;; Και εδώ φυσικά ο νόμος χρειάζεται διορθώσεις και προσθήκες. Γράφεις ότι σίγουρα έχει περισσότερες εγγυήσεις, μόνο που ξέχασες να αναφέρεις ποιες είναι αυτές. Και το κυριότερο δεν απάντησες στο τι μπορεί να κάνει ο πωλητής/ιδιοκτήτης όταν δει πως ο μεσίτης δεν έχει κάνει τίποτα παραπάνω από μια απλή καταχώρηση αγγελίας πχ, ενώ ταυτόχρονα η εντολή τον δεσμεύει από το να το αναθέσει αλλού και να το προωθήσει ο ίδιος για 8 μήνες ή όσο διαρκεί η αποκλειστική... Το κομμάτι του νόμου που παράθεσες είναι άσχετο με τις εγγυήσεις του πωλητή. * Στα δικά μας τουλάχιστον έντυπα αναγράφονται κάποιες υποχρεώσεις απέναντι στον ιδιοκτήτη, πχ Χ αριθμός δημοσιεύσεων σε εφημερίδα το μήνα, συνεχείς δημοσιεύσεις στα sites, Ψ αριθμός open houses το μήνα κ.α. Από την άλλη, το να απαιτήσεις από μεσίτη που του έχεις δώσει απλή εντολή να δεσμευτεί ότι θα κάνει οτιδήποτε, μόνο γέλια θα του προκαλέσεις. Η υποχρέωση απέναντι στον ιδιοκτήτη/πωλητή για δημοσιεύσεις στον τύπο, internet, open houses δεν αποτελεί εγγύηση.
The_Colonel Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2013 Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει ο ενοικιαστής να πληρώσει τον μεσίτη (εκτος αν τον έβαλε να ψάξει...)Δηλαδή επειδή κάθισε 5 λεπτά να σηκώσει μια αγγελία και επειδή εγώ την διάβασα (γιατί μπήκα στην χρυσή ευκαιρία ας πούμε) θα πρέπει να τον πληρώσω?αν είναι να πληρώσω ένα η έστω μισό νοίκι επειδή κάθομαι με τις ώρες να ψάχνω και να παίρνω τηλεφωνα (έστω στους μεσίτες) και να πηγαίνω εδώ και εκεί για να βρω κάτι που θέλωτότε αν πήγαινα σε ένα μεσιτικό απευθείας και τους έλεγα θέλω το και το και να μου το βρείτε μέσα σε μια βδομάδα τότε τι θα έπρεπε να πληρώσω κάνα τριχίλιαρο?
MiDi_MiLiZ Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2013 Στους μισους που ποσταρουν εδω μεσα (ξερουν αυτοι ποιοι ειναι) θελω να θεσω ενα ερωτημα. Γιατι δεν γινεστε μεσιτες;
The_Colonel Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2013 καλά εγώ δεν ψάχνω πια για σπίτι αλλα υπήρχε εποχή που σχεδόν κάθε χρόνο άλλαζα...το θέμα είναι ότι δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει εγώ σαν τυχαίος πελάτης που είδα μια αγγελία να πληρώσω προμήθεια στον μεσίτη... ισα ισα να σου πω την αλήθεια πιο λογικό είναι αυτός να μου δώσει κάτι τις μιας και τον εξυπηρετώ με την απόφαση μου να νοικιάσω...πέρα από την πλακα όμως το θεωρώ εντελώς παράλογο ,εφόσον δεν ανάθεσα σε κανένα μεσιτικό γραφείο να μου βρει αυτό που ψάχνω και απλά πέφτω πάνω σε μια αγγελία στην οποια θα πρέπει να πάω συνήθως μονος μου στο σπίτι και να κανονίσω όλα τα τυπικά της υπόθεσηςο μονος που πρέπει να πληρώνει τον μεσίτη είναι αυτός που του αναθέτει την δουλειά (είτε είναι ο πωλητής και του λέει βρές μου κάποιον που να θέλει να αγοράσει το τάδε είτε είναι αγοραστής και λέει βρές μου το τάδε στην τάδε τιμή)το να ζητάς από κάποιον ενδιαφερόμενο που διάβασε την αγγελία να σε πληρώσει είναι εκμετάλλευση και χαζό εγώ πολύ δύσκολα θα το έκανα ...Μεσίτης δεν είναι ένας τύπος που έχει άδεια και σηκώνει αγγελίες στο internet και μετά βαράει μύγες... τουλάχιστον κατά την άποψη μου δεν θα έπρεπε να είναι έτσι..Ο μεσίτης θα έπρεπε να είναι κάτι σαν δικηγόρος να μάχεται δηλαδή για τον πελάτη του.. αν είναι πωλητής να προσπαθήσει να βρει τον κατάλληλο αγοραστή και να προσπαθήσει να πουλήσει όσο τον δυνατόν πιο ακριβά.. αν είναι ο πελάτης ενδιαφερόμενος αγοραστής να του βρει αυτό ακριβώς που του χρειάζεται όσο το δυνατόν πιο φτηνά...Τότε ναι λογικό να τους πληρώσεις και με το αζημίωτο..Αλλα μου φαίνεται οι περισσότεροι απλά περιμένουνε να γίνουν όλα μονα τους λόγω τύχης(κάποιος τυχαίος από μονος του να ενδιαφερθεί να πάρει τηλέφωνο να ρωτήσει αν νοικιάζεται.. και να τύχει να του αρέσει κτλ) και κοντά στον βασιλικό να ποτιστεί και η γλάστρα..
kirileman Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2013 Όλα αυτά που γράφεις εξηγούν γιατί συμφέρει τον μεσίτη να έχει αποκλειστική εντολή. Ο ιδιοκτήτης με την αποκλειστική εντολή μόνο δεσμεύεται, δεν του προσφέρει τίποτα. Ίσα ίσα που του απαγορεύει να δραστηριοποιηθεί ακόμα και ο ίδιος στην εύρεση αγοραστή... Εκτός από τις αγγελίες και τα πωλητήρια, ο κάθε μεσίτης έχει και το δικό του πελατολόγιο. Με το να προτιμήσει ο ιδιοκτήτης αποκλειστική εντολή σε έναν μεσίτη, στην ουσία αποκλείει το πελατολόγιο των υπόλοιπων. Όσο για την τακτική σχισίματος των πωλητηρίων του ιδιοκτήτη και των άλλων, δεν φταίει ο ιδιοκτήτης, η νοοτροπία των μεσιτών φταίει. Οι ίδιοι βγάζετε τα μάτια σας(οκ, το διορθώνω, οι ίδιοι βγάζουν τα μάτια τους). Γράφεις ότι σίγουρα έχει περισσότερες εγγυήσεις, μόνο που ξέχασες να αναφέρεις ποιες είναι αυτές. Και το κυριότερο δεν απάντησες στο τι μπορεί να κάνει ο πωλητής/ιδιοκτήτης όταν δει πως ο μεσίτης δεν έχει κάνει τίποτα παραπάνω από μια απλή καταχώρηση αγγελίας πχ, ενώ ταυτόχρονα η εντολή τον δεσμεύει από το να το αναθέσει αλλού και να το προωθήσει ο ίδιος για 8 μήνες ή όσο διαρκεί η αποκλειστική... Το κομμάτι του νόμου που παράθεσες είναι άσχετο με τις εγγυήσεις του πωλητή. Η υποχρέωση απέναντι στον ιδιοκτήτη/πωλητή για δημοσιεύσεις στον τύπο, internet, open houses δεν αποτελεί εγγύηση. Μάλλον έχεις έρθει τελευταία στον πλανήτη. Σε ποιά δουλειά παρέχονται εγγυήσεις; Σου δίνει εγγυήσεις ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπόθεσή σου ότι θα σου κερδίσει τη δίκη; Σου δίνει εγγυήσεις ο γιατρός ότι θα σε κάνει καλά; Σου δίνει εγγυήσεις ο μανάβης ότι το καρπούζι που αγόρασες δε θα είναι μάπα όταν πας σπίτι; Τί ακριβώς ζητάς; Αποζημίωση; Στην καλύτερη των περιπτώσεων, ας προβλεφθεί από το νόμο, αν ο ιδιοκτήτης βλέπει ότι ο αποκλειστικός μεσίτης του δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα, δε δουλεύει δηλαδή, να ακυρώνεται η σύμβαση εγγράφως. Επίσης, στο συμβόλαιο ο πωλητής μπορεί να αρνηθεί να πληρώσει, γι' αυτό και ο νόμος αναφέρει ότι ο μεσίτης οφείλει να μπορεί να αποδείξει τις ενέργειές του. Δεν θα κάτσω να εξηγήσω για πολλοστή φορά τα άπειρα καλά της αποκλειστικής για ΟΛΟΥΣ σε έναν άνθρωπο που δεν καταλαβαίνει ότι το καλό του πωλήτη συνδέεται άμεσα και "περνάει" από το καλό του μεσίτη του. Έτσι και αλλιώς, τα δικά σου επιχειρήματα είναι ανύπαρκτα (υπέρ του ενός ή του άλλου συστήματος), τα δικά μου έχουν αναλυθεί εκτενώς και με παραδείγματα. Στην τελική, ή θα πουλάς μόνο σου ή θα αναθέσεις την πώληση σε μεσίτη. Δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση. Η ενδιάμεση κατάσταση (οι απλές εντολές) είναι μια ουτοπία, μια πλάνη. Ας μην κοροιδεύουμε τον κόσμο οι οποίοι υπογράφουν εντολές και νομίζουν ότι οι μεσίτες θα δουλέψουν για εκείνους. Επίσης, με την αποκλειστική δεν αποκλείονται οι συνεργασίες, άρα δε χάνεις το πελατολόγιο των υπολοίπων, όπως λανθασμένα είπες. Φυσικά, όλοι γνωρίζουν (εκτός από εσένα) ότι σε ένα μεγάλο βαθμό, οι πελάτες είναι ίδιοι και γυρίζουν τα μεσιτικά βλέποντας τα ίδια και τα ίδια σπίτια. Αυτό που αλλάζει είναι η εμπειρία στο χώρο, ο κύκλος συνεργατών, η δουλειά που θα κάνει για σένα πριν αλλά και μετά την προκαταβολή κ.α. Η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Οι παράλληλες απλές εντολές με τον τρόπο που δουλεύονται στην Ελλάδα κάνουν κακό στο επάγγελμα (όχι πως δε βγάζεις και έτσι λεφτά) για τους λόγους που προανέφερα (προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό, δυσπιστία ως προς τη δουλειά και τις αμοιβές των μεσιτών, δε συντελεί στη δημιουργία συνθηκών συνεργασίας μεταξύ των μεσιτών κ.α.)
The_Colonel Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2013 kirileman εσύ συμφωνείς όμως ότι ο μεσίτης θα πρέπει να πληρώνεται μονο από αυτόν που του αναθέτει την δουλειά? (πώληση ή εύρεση)ή λες ότι αν σηκώσεις σαν μεσίτης μια αγγελία δωρεάν ας πούμε και τυχαία κάποιος την δει(και τελικά θέλει το σπίτι) θα πρέπει να σε αποζημιώσει όπως γίνετε τώρα ?και δεν μιλάω για το σενάριο που παντρεύεις και τις 2 περιπτώσεις.. δηλαδή έχεις έναν πωλητή που σου αναθέτει να βρείς αγοραστή και από την άλλη έχεις και έναν αγοραστή που σου ανέθεσε να βρείς κάτι και τελικά πουλάς το σπίτι του πωλητή στον ενδιαφερόμενο αγοραστή που σου είχε ανάθεση να του βρείς αυτό που θέλει..μιλάω για αυτό που γίνετε κυρίως στις ενοικιάσεις που απλά κάποιος τυχαίος βρίσκει την δωρεάν αγγελία που έβαλες.. τότε δεν θα έπρεπε μονο ο σπιτονοικοκύρης που σε έβαλε να το νοικιάσεις να σου δώσει προμήθεια και όχι ο τυχαίος ενδιαφερόμενος ενοικιαστής?
pournaras Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2013 kirileman εσύ συμφωνείς όμως ότι ο μεσίτης θα πρέπει να πληρώνεται μονο από αυτόν που του αναθέτει την δουλειά? (πώληση ή εύρεση) ή λες ότι αν σηκώσεις σαν μεσίτης μια αγγελία δωρεάν ας πούμε και τυχαία κάποιος την δει(και τελικά θέλει το σπίτι) θα πρέπει να σε αποζημιώσει όπως γίνετε τώρα ? και δεν μιλάω για το σενάριο που παντρεύεις και τις 2 περιπτώσεις.. δηλαδή έχεις έναν πωλητή που σου αναθέτει να βρείς αγοραστή και από την άλλη έχεις και έναν αγοραστή που σου ανέθεσε να βρείς κάτι και τελικά πουλάς το σπίτι του πωλητή στον ενδιαφερόμενο αγοραστή που σου είχε ανάθεση να του βρείς αυτό που θέλει.. μιλάω για αυτό που γίνετε κυρίως στις ενοικιάσεις που απλά κάποιος τυχαίος βρίσκει την δωρεάν αγγελία που έβαλες.. τότε δεν θα έπρεπε μονο ο σπιτονοικοκύρης που σε έβαλε να το νοικιάσεις να σου δώσει προμήθεια και όχι ο τυχαίος ενδιαφερόμενος ενοικιαστής? Ο μεσιτης θα παρει για καθε συναλλαγη ενα συγκεκριμενο ποσο, αυτο ειτε το παρει απο τον ιδιοκτητη, ειτε απο τον ενοικιαστη, ποσως τον ενδιαφερει. Εστω οτι εχει αποφασισει να παρει για ενα ακινητο, ενα ενοικιο ως αμοιβη. Αν παρει και απο τους δυο, δε θα παρει δυο ενοικια, θα παρει απο μισο απο τον καθενα. Το απο που θα πρεπει να πληρωνεται λοιπον για το μεσιτη δεν εχει και μεγαλη σημασια, οσο ο νομος του δινει το δικαιωμα. Σαφως και αυτο καποια στιγμη πρεπει να αλλαξει. Αλλα για να αλλαξει πρεπει ΟΛΑ τα ακινητα να εχουν αποκλειστικοτητα, ωστε ο μεσιτης να μπορεσει να πληρωθει απο τον ιδιοκτητη. Το να εχεις αποκλεισει την περιπτωση (εστω και μισης πληρωμης) απο τον αγοραστη-ενοικιαστη, και απο την αλλη ο ιδιοκτητς να εχει βαλει το ακινητο χωρις αποκλειστικοτητα σε καμμια 15αρια, και τελος να σε παρακαμψει και να το νοικιασει 'η να το πουλησει μονος του, δε νομιζω να ειναι το ζητουμενο. Και στην τελικη, ετσι δεν εχεις μεσιτη, εναν απλο συγγραφεα αγγελιας εχεις. Κανεις μεσιτης δεν προκειται να ασχοληθει παραπανω απο μια αγγελια με το ακινητο σου αν δεν το εχεις αποκλειστικο, και ξερει οτι την ωρα που αυτος ψαχνει για πελατη, ο αλλος μεσιτης (που επισης το εχει), μπορει να εχει δωσει ηδη. 1
Joshua21 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2013 Μάλλον έχεις έρθει τελευταία στον πλανήτη. Σε ποιά δουλειά παρέχονται εγγυήσεις; Σου δίνει εγγυήσεις ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπόθεσή σου ότι θα σου κερδίσει τη δίκη; Σου δίνει εγγυήσεις ο γιατρός ότι θα σε κάνει καλά; Σου δίνει εγγυήσεις ο μανάβης ότι το καρπούζι που αγόρασες δε θα είναι μάπα όταν πας σπίτι; Τί ακριβώς ζητάς; Αποζημίωση; Στην καλύτερη των περιπτώσεων, ας προβλεφθεί από το νόμο, αν ο ιδιοκτήτης βλέπει ότι ο αποκλειστικός μεσίτης του δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα, δε δουλεύει δηλαδή, να ακυρώνεται η σύμβαση εγγράφως. Επίσης, στο συμβόλαιο ο πωλητής μπορεί να αρνηθεί να πληρώσει, γι' αυτό και ο νόμος αναφέρει ότι ο μεσίτης οφείλει να μπορεί να αποδείξει τις ενέργειές του. Φάσκεις και αντιφάσκεις. Προηγουμένως υποστήριξες ότι υπάρχουν εγγυήσεις μόνο στις αποκλειστικές αναθέσεις, τώρα όμως υποστηρίζεις ότι σε κανένα επάγγελμα δεν υπάρχουν εγγυήσεις... αυτό που υποστηρίζω και εγώ από την αρχή δηλαδή. Επίσης όταν γράφεις "ας προβλεφθεί από το νόμο" παραδέχεσαι εμμέσως πλην σαφώς αυτό που ισχυρίστηκα εγώ, δηλαδή το ότι ο πωλητής παραμένει εγκλωβισμένος για τους 8 μήνες(ή όση διάρκεια έχει) της αποκλειστικής εντολής στην περίπτωση που ο μεσίτης δεν προωθήσει το ακίνητο σωστά. Δεν θα κάτσω να εξηγήσω για πολλοστή φορά τα άπειρα καλά της αποκλειστικής για ΟΛΟΥΣ σε έναν άνθρωπο που δεν καταλαβαίνει ότι το καλό του πωλήτη συνδέεται άμεσα και "περνάει" από το καλό του μεσίτη του. Έτσι και αλλιώς, τα δικά σου επιχειρήματα είναι ανύπαρκτα (υπέρ του ενός ή του άλλου συστήματος), τα δικά μου έχουν αναλυθεί εκτενώς και με παραδείγματα. Στην τελική, ή θα πουλάς μόνο σου ή θα αναθέσεις την πώληση σε μεσίτη. Δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση. Η ενδιάμεση κατάσταση (οι απλές εντολές) είναι μια ουτοπία, μια πλάνη. Ας μην κοροιδεύουμε τον κόσμο οι οποίοι υπογράφουν εντολές και νομίζουν ότι οι μεσίτες θα δουλέψουν για εκείνους. Δηλαδή με λίγα λόγια, θα παραθέσεις επιχειρήματα σε κάποιον μόνο αν συμφωνεί μαζί σου... αν δεν συμφωνεί δεν μπαίνεις στον κόπο. Και γαμώ τις λογικές! Όσες φορές πάντως προσπάθησες να αναλύσεις τα καλά της αποκλειστικής για όλους απέτυχες, μόνο τα καλά για τον μεσίτη απόδειξες. Στην τελική, οι πάντες πουλάνε τα πάντα και μόνοι τους και με τη βοήθεια τρίτων. Εγώ αν θέλω να πουλήσω το σπίτι μου ή το αυτοκίνητο μου ή γενικά κάτι σοβαρής αξίας θα το προωθήσω και μόνος μου, θα το ανακοινώσω και σε συγγενείς-φίλους-γνωστούς, και στη χειρότερη θα απευθυνθώ και στον εκάστοτε μεσίτη. Με τη λογική τη δική σου αν θέλω να πουλήσω το αμάξι μου πρέπει ή μόνος μου να το κάνω ή να το αναθέσω σε κάποιον μαντρά αλλά χωρίς το δικαίωμα να το αναθέσω και σε άλλον, ούτε να βάλω πωλητήριο πάνω, ούτε αγγελία να βάλω, ούτε να το ανακοινώσω πουθενά αλλού... Επίσης, με την αποκλειστική δεν αποκλείονται οι συνεργασίες, άρα δε χάνεις το πελατολόγιο των υπολοίπων, όπως λανθασμένα είπες. Φυσικά, όλοι γνωρίζουν (εκτός από εσένα) ότι σε ένα μεγάλο βαθμό, οι πελάτες είναι ίδιοι και γυρίζουν τα μεσιτικά βλέποντας τα ίδια και τα ίδια σπίτια. Αυτό που αλλάζει είναι η εμπειρία στο χώρο, ο κύκλος συνεργατών, η δουλειά που θα κάνει για σένα πριν αλλά και μετά την προκαταβολή κ.α. Σίγουρα με την αποκλειστική δεν αποκλείονται οι συνεργασίες μεταξύ μεσιτών, μόνο που το ποσοστό συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων μεσιτών είναι πολύ μικρό, εσύ ο ίδιος το παραδέχτηκες πριν λέγοντας πως ελπίζεις σε "αλλαγή νοοτροπίας και συχνότερη συνεργασία" μεταξύ μεσιτών. Η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Οι παράλληλες απλές εντολές με τον τρόπο που δουλεύονται στην Ελλάδα κάνουν κακό στο επάγγελμα (όχι πως δε βγάζεις και έτσι λεφτά) για τους λόγους που προανέφερα (προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό, δυσπιστία ως προς τη δουλειά και τις αμοιβές των μεσιτών, δε συντελεί στη δημιουργία συνθηκών συνεργασίας μεταξύ των μεσιτών κ.α.) Η θέση σου είναι ξεκάθαρη, δεν πείθει όμως για το ότι είναι συμφέρουσα και για τους πελάτες. Ή έστω δεν πείθει εμένα. Εγώ πάντως σταματάω την αντιπαράθεση εδώ. Τα έχω πει όλα πιστεύω.
kirileman Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2013 kirileman εσύ συμφωνείς όμως ότι ο μεσίτης θα πρέπει να πληρώνεται μονο από αυτόν που του αναθέτει την δουλειά? (πώληση ή εύρεση) ή λες ότι αν σηκώσεις σαν μεσίτης μια αγγελία δωρεάν ας πούμε και τυχαία κάποιος την δει(και τελικά θέλει το σπίτι) θα πρέπει να σε αποζημιώσει όπως γίνετε τώρα ? και δεν μιλάω για το σενάριο που παντρεύεις και τις 2 περιπτώσεις.. δηλαδή έχεις έναν πωλητή που σου αναθέτει να βρείς αγοραστή και από την άλλη έχεις και έναν αγοραστή που σου ανέθεσε να βρείς κάτι και τελικά πουλάς το σπίτι του πωλητή στον ενδιαφερόμενο αγοραστή που σου είχε ανάθεση να του βρείς αυτό που θέλει.. μιλάω για αυτό που γίνετε κυρίως στις ενοικιάσεις που απλά κάποιος τυχαίος βρίσκει την δωρεάν αγγελία που έβαλες.. τότε δεν θα έπρεπε μονο ο σπιτονοικοκύρης που σε έβαλε να το νοικιάσεις να σου δώσει προμήθεια και όχι ο τυχαίος ενδιαφερόμενος ενοικιαστής? Το έχω γράψει, να πληρώνει μόνο ο ιδιοκτήτης σε όλες τις περιπτώσεις. Ακόμα και αν πελάτης σου είναι μόνο ο αγοραστής/ενοικιαστής. Σε περίπτωση που συνεργάζονται δύο μεσίτες, ο ιδιοκτήτης να πληρώνει τον μεσίτη του και εκείνος με τη σειρά του να δίνει τα μισά στον μεσίτη που έφερε τον αγοραστή/ενοικιαστή (γιατί από κάποιον πρέπει να πληρωθεί και αυτός). Φάσκεις και αντιφάσκεις. Προηγουμένως υποστήριξες ότι υπάρχουν εγγυήσεις μόνο στις αποκλειστικές αναθέσεις, τώρα όμως υποστηρίζεις ότι σε κανένα επάγγελμα δεν υπάρχουν εγγυήσεις... αυτό που υποστηρίζω και εγώ από την αρχή δηλαδή. Δε μου αρέσει να διαστρεβλώνονται αυτά που λέω. Ρώτησες για εγγυήσεις και απάντησα "σίγουρα περισσότερες από τις μηδενικές της περίπτωσης συνεργασίας με απλή "μη δεσμευτική" εντολή*" Και μόνο τα συμφωνητικά να δεις (μια σελίδα στην απλή εντολή, 2 με 3 σελίδες στην αποκλειστική), καταλαβαίνεις ότι μιλάμε για άλλους είδους συμφωνία με όρους και προυποθέσεις που στην 1η περίπτωση απλά δεν υπάρχουν. Δε ξέρω αν το καταλαβαίνει ο κόσμος, γιατί κάνεις φιλότιμη προσπάθεια να τους αποπροσανατολίσεις. ----Με την απλή εντολή αγαπητέ ιδιοκτήτη ο μεσίτης "θα σε έχει απλά υπόψιν". Μην περιμένεις πολλά. Βασικά μην περιμένεις τίποτα. Και από αυτόν και από τους υπόλοιπους που πέρασαν και δε ξαναφάνηκαν. Δεν έχει καμία υποχρέωση να σου φέρει πελάτη και δεν έχεις κανένα δικαίωμα να τον κατηγορήσεις για αυτό ή να βγαίνεις στα φόρα και να κράζεις. Εσύ επέλεξες αυτή την εντελώς "φλου" συμφωνία που δε δεσμεύει κανέναν για τίποτα. Ο pournaras τα είπε μια χαρά. Κανεις μεσιτης δεν προκειται να ασχοληθει παραπανω απο μια αγγελια με το ακινητο σου αν δεν το εχεις αποκλειστικο, και ξερει οτι την ωρα που αυτος ψαχνει για πελατη, ο αλλος μεσιτης (που επισης το εχει), μπορει να εχει δωσει ηδη. (σημ. ή ο ιδιοκτήτης από μόνος του) Μόνο κακό μπορεί να σας κάνουν ανεβάζοντας όλοι τους την ίδια αγγελία στη χρυσή ευκαιρία. Ξαναβάζω ένα τυχαίο παράδειγμα μήπως και το καταλάβουν μερικοί. http://www.xe.gr/property/search?Geo.area_id_new__hierarchy=82475&Item.area.from=72&Item.area.to=72&Publication.level_num.from=2&Publication.level_num.to=2&System.item_type=re_residence&Transaction.price.from=120000&Transaction.price.to=200000&Transaction.type_channel=117518 2ο παράδειγμα http://www.xe.gr/property/search?Geo.area_id_new__hierarchy=82467&Item.area.from=92&Item.area.to=92&Item.bedrooms.from=2&Item.bedrooms.to=2&System.item_type=re_residence&Transaction.price.from=350000&Transaction.price.to=400000&Transaction.type_channel=117518 Τόσες σελίδες με το ίδιο ακίνητο από όλα τα μεσιτικά της περιοχής. Η περιγραφή αλλάζει, οι φωτογραφίες και η τιμή... Αυτό το πράγμα σύμφωνα με κάποιους είναι η καλύτερη προώθηση. Το δικό σου το σπίτι κορόιδο υπάρχει στο ίντερνετ με περιγραφές που δεν είδες ποτέ, με φωτογραφίες που δεν έλεγξες, με τιμές που δε γνωρίζεις. Κατά βάθος το ξέρεις ότι θα γίνει μπάχαλο, αλλά ήθελες να μπορείς να το πουλήσεις και μόνος σου και μετά να βγεις να κράξεις τους μεσίτες. Ας πρόσεχες. Είπαμε, όλα δε μπορούμε να τα έχουμε. ---Με την αποκλειστική τον δεσμεύεις γραπτώς ότι θα κάνει δουλειά για X μήνες και εκείνος θα το κάνει γιατί έχει υπογράψει για αυτό, ενώ του έχεις δημιουργήσει τις προυποθέσεις να δουλέψει σωστά και να έχει νόημα να τρέξει για σένα. Άλλο σύστημα για να τον "αναγκάσεις" να εργαστεί για το ακίνητό σου σοβαρά, δεν υπάρχει.
Moderators Malthador Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2013 Moderators Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2013 Και τέλος ο αντιεπαγγελματισμός που δείχνει μεγάλο μέρος από τους συναδέλφους σου. Για μένα αυτό είναι το σημαντικότερο point που έχει κάνει τη δουλειά του μεσίτη να θεωρείται ένα χάλι μαύρο στην Ελλάδα. Και το χειρότερο είναι ότι η κρίση αντί να βοηθάει στο να γίνεται «ξεκαθάρισμα» στο επάγγελμα (όπως στα περισσότερα επαγγέλματα), συντελεί στο ακριβώς αντίθετο. Λόγω της τεράστιας προσφοράς στα ακίνητα, έχει γίνει μεσίτρια και η Κουτσή Μαρία. Προσωπική εμπειρία: πριν ενάμιση χρόνο έψαχνα για σπίτι να νοικιάσω. Λόγω έλλειψης χρόνου είχα απευθυνθεί σε τέσσερα-πέντε μεσιτικά που δρούσαν στις περιοχές των Βορείων Προαστίων που με ενδιέφεραν. Είχα θέσει λοιπόν μερικά κριτήρια τα οποία ήθελα να πληροί το σπίτι το οποίο θα νοίκιαζα: να είναι καινούριο, να έχει αυτόνομη θέρμανση φυσικού αερίου και να βρίσκεται στον πρώτο ή στον δεύτερο όροφο. Οι πιο πολλοί μεσίτες δεν με έπαιρναν καν πίσω τηλέφωνο, αλλά ακόμα κι αυτοί που μου έδειξαν κάποια σπίτια ήταν άλλα αντί άλλων. Ενδεικτικά, ένα παιδάκι που νόμιζε πως είναι μεσίτης μου έδειξε διαμέρισμα κατασκευής του '80, με κεντρική θέρμανση πετρελαίου, στον τέταρτο όροφο. Δηλαδή σπατάλησε τον χρόνο που δεν είχα να διαθέσω για να μου δείξει κάτι εντελώς άσχετο με αυτό που ζητούσα.
kirileman Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2013 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2013 Λόγω της τεράστιας προσφοράς στα ακίνητα, έχει γίνει μεσίτρια και η Κουτσή Μαρία. Δεν ισχύει. Και η κουτσή Μαρία έγινε μεσίτρια την εποχή της αφθονίας. Τώρα κλείνουν γραφεία γιατί δεν υπάρχει δουλειά. Υπάρχει υπερπροσφορά ακινήτων αλλά όχι ζήτηση.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα