Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

20 euro είναι το όριο παιδιά. Τουλάχιστον στην θεωρία.

Δεν ξέρω αν αναφέρεσαι στην ατέλεια ή σε κάτι άλλο.

Πάντως, όλα τα θέματα για τον εκτελωνισμό αντικειμένων περιγράφονται στη σχετική εγκύκλιο της ΕΕΤΤ και μια κωδικοποίησή τους επιχειρείται στο κεφάλαιο 8 του οδηγού της υπογραφής μου.

Η ατέλεια, λοιπόν, τυπικά είναι 22€ για αντικείμενα εμπορικού χαρακτήρα και 45€ για μη εμπορικού χαρακτήρα (από ιδιώτη σε ιδιώτη), και έχει επικρατήσει η εφαρμογή του δεύτερου.

Δημοσ.

Δεν ξέρω αν αναφέρεσαι στην ατέλεια ή σε κάτι άλλο.

Πάντως, όλα τα θέματα για τον εκτελωνισμό αντικειμένων περιγράφονται στη σχετική εγκύκλιο της ΕΕΤΤ και μια κωδικοποίησή τους επιχειρείται στο κεφάλαιο 8 του οδηγού της υπογραφής μου.

Η ατέλεια, λοιπόν, τυπικά είναι 22€ για αντικείμενα εμπορικού χαρακτήρα και 45€ για μη εμπορικού χαρακτήρα (από ιδιώτη σε ιδιώτη), και έχει επικρατήσει η εφαρμογή του δεύτερου.

Ναι αυτό εννοούσα, το 22. 

Αν αγοράσεις με κούριερ δεν υπάρχει τίποτα που να σε σώζει αν είσαι πάνω από 22 ακόμα και άνευ τιμής. Αν είναι ταχυδρομείο και πάλι τυπικά 22 είναι, αν και έχω παραλάβει μικρά δέματα που κόστιζαν πολύ παραπάνω με αναγραφόμενη τιμή. 

Δημοσ.

Μέχρι πρότινος ότι ερχόταν από Κϊνα (μέσω hong kong post ή τον άλλο τον Κινέζικο courier) , είχε ανταποκριτή τα ΕΛΤΑ.

Στο κουτί ο Κινέζος συνήθως γράφει COMPUTER PARTS 20 EUROS με μεγάλα γράμματα και δεν έχει τιμολόγια μέσα.

Και δεν πέρναγε τελωνείο. Φαντάζομαι ότι είναι και θέμα όγκου το αν θα το τσεκάρουν.

Ελπίζω να μην άλλαξε αυτό.

Από Αμερική , γενικά από ebay-amazon κλπ. δεν έχει τύχει ποτέ να πάρω κάτι που δεν πέρασε από τελωνείο, ανεξαρτήτως τρόπου αποστολής.

Σε αυτή την περίπτωση αγοράζω πάντα μόνο σε μαγαζιά που έχουν στο κόστος estimated customs fees..

Δημοσ.

Ναι αυτό εννοούσα, το 22. 

Αν αγοράσεις με κούριερ δεν υπάρχει τίποτα που να σε σώζει αν είσαι πάνω από 22 ακόμα και άνευ τιμής. Αν είναι ταχυδρομείο και πάλι τυπικά 22 είναι, αν και έχω παραλάβει μικρά δέματα που κόστιζαν πολύ παραπάνω με αναγραφόμενη τιμή. 

Δεν συμφωνώ μαζί σου στο δεύτερο σκέλος, δεδομένου ότι η διατύπωση της εγκυκλίου έχει προφανή σφάλματα και η λογική της ερμηνεία είναι αυτή που λέει μεν αλλά τη μπερδεύει δε και συγκεκριμένα ότι για αντικείμενα μη εμπορικού χαρακτήρα η ατέλεια είναι 45€ και, επομένως, ΦΠΑ επιβάλλεται σε αντικείμενα αξίας πάνω από 45 € ανεξάρτητα αν εισάγονται μέσω courier ή ταχυδρομείου, αφού αυτό δεν απασχολεί τη νομοθεσία.

Τέλος, το θέμα της ατέλειας αναλύεται στο κεφάλαιο 8 του οδηγού της υπογραφής μου, στο οποίο παραθέτω και τους Κανονισμούς της ΕΕ. 

Δημοσ.

Δεν αναφέρομαι στη νομοθεσία. Στην έως τώρα εμπειρία μου αναφέρομαι με dhl, ups, fedex. Τα 22Ε είναι το όριο τους, μετά σε χρεώνουν τα τέλη συν εκτελωνιστή. 

Δημοσ.

Οι εταιρείες courier λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και, αν μπορούσαν, θα χρέωναν από το πρώτο ευρώ.

• Like 1
Δημοσ.

Ρε παιδια απο γνωστους τελωνιακους που ρωτησα μου ειπαν οτι το οριο ειναι 80 ευρω και οχι 150..Τι γινεται??Μου ειπαν επισης οτι ο συστημα τους με υπολογιστη και κωδικο βγαζουν την σχετικη τιμη του προιοντος και εκει θετουν και την τιμη εκτελψνισμου..Ισχυουν αυτα?Ή να παω τελωνιο να βρω τους ιδιους?

Δημοσ.

Από όσα γνωρίζω, δεν έχει αλλάξει τόσο η νομοθεσία της ΕΕ, όσο και η εθνική στο θέμα των ειδών που προέρχονται από τρίτες χώρες.

Μάλιστα, στο νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Τελωνείων (ICIS net), που ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 3/12/2013 (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων), αλλά και στο Εγχειρίδιο των συνηθέστερων ερωτημάτων που υποβάλλονται από τους πολίτες και των αντίστοιχων απαντήσεων σε τελωνειακά θέματα (το link αναγράφεται ΕΔΩ), και ειδικά στην ερώτηση 198, οι απαντήσεις στην ερώτηση "Ποια είναι η δασμοφορολογική επιβάρυνση των προερχόμενων από τρίτη χώρα ειδών" είναι ακριβώς αυτές που ήδη γνωρίζουμε:

→ Για αποστολές μη εμπορικού χαρακτήρα:

α) για είδη μέχρι 45 € δεν καταβάλλονται δασμοί, Φ.Π.Α. και λοιποί φόροι,

β) για είδη των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 700 €, υπόκεινται σε κατ‟ αποκοπή δασμό 2,5%, εκτός εάν ο ενδιαφερόμενος ζητήσει τον τελωνισμό με βάση τη δασμολογική κατάταξη του είδους..

γ) για είδη των οποίων η συνολική αξία είναι άνω των 700 €, καταβάλλονται οι ισχύοντες δασμοί και φόροι.

→ Για αποστολές εμπορικού χαρακτήρα καταβάλλονται κανονικά οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις. Τα είδη των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει τα 22 € απαλλάσσονται από το Φ.Π.Α. Tα είδη των οποίων η πραγματική αξία δεν υπερβαίνει τα 150 € ανά αποστολή, απαλλάσσονται από το δασμό.

Σημείωση: Για την κατανόηση των παραπάνω διευκρινίζουμε ότι: ως «αποστολές μη εμπορικού χαρακτήρα» νοούνται τα δέματα για τα οποία συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

α. παρουσιάζουν ευκαιριακό χαρακτήρα,

β. προορίζονται για προσωπική ή οικογενειακή χρήση των παραληπτών και δεν μπορούν να προκαλέσουν από τη φύση ή την ποσότητά τους οποιαδήποτε αμφιβολία για το μη εμπορικό τους χαρακτήρα,

γ. αποστέλλονται χωρίς καμία πληρωμή από τους παραλήπτες.

Δημοσ.

Οι εταιρείες courier λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και, αν μπορούσαν, θα χρέωναν από το πρώτο ευρώ.

Εδώ έχεις ένα λάθος. Αν αύριο καταργούνταν τα τελωνεία, οι κούριερ θα ήταν οι πρώτοι που θα έκαναν πάρτυ.

Δημοσ.

Εδώ έχεις ένα λάθος. Αν αύριο καταργούνταν τα τελωνεία, οι κούριερ θα ήταν οι πρώτοι που θα έκαναν πάρτυ.

Δεν νομίζω ότι κάνω λάθος, δεδομένου ότι συζητάμε για την αντιμετώπιση του Έλληνα παραλήπτη στην περίπτωση ενός δέματος που προέρχεται από τρίτη χώρα.

Τόσο η αυθαίρετη χρέωση με την αμοιβή του εκτελωνιστή όσο και οι λοιπές (αυθαίρετες) χρεώσεις για τον εκτελωνισμό του δέματος οδήγησαν πολλούς στο να καταγγείλουν αυτές τις ενέργειες και η η Δ/νση 19η Τελ. Διαδικασιών του Υπ. Οικονομικών αναγκάστηκε να εκδώσει το έγγραφο της 24/10/2013, στο οποίο διευκρινίζει θέματα σχετικά με το κόστος εκτελωνισμού των εταιρειών ταχυμεταφορών (courier).

• Like 1
Δημοσ.

Παιδια μου την εδωσε πηγα εσκασα τα 60 ευρω και το παρελαβα..Και να πα να ...Ετσι και αλλιως και παλι γλιτωσα 100 ευρω και τμηχανημα φυσαι και τα σπαει...Οποτε αξιζει τα λεφτα του  μετ ο παραπανω αλλη αισθηση..Το θεμα ειναι οτι απο γνωστους οπως εμαθε το οριο στην τιμη ειναι 80 ευρω παιδια και οχι 150..Οποτε ψαξτο λιγο φιλε εσυ απο πανω...Τελος παιδια στο δεμα επανω η usps εγραφε την τιμη 218$ US και εγραφε και i pad mini κτλ..Oποτε δν εκαναν λαθος αυτοι στο τελωνιο οτι ειδαν χρεωσαν οι αλλοι ειναι μλκς...Τελος το μονο λαθος που μπορω ναα εντοπισω τελικα ειναι οτι αν δειτε και στην πρωτη σελιδα στον λογαριασμο στις πραξεις προσθετουν δυο φορες 2,5% της τιμης που δν το καταλαβαινω αα και μην ξεχναμε και τα 12 ευρω νταβαντζιλικι στα κωλοελτα για το τπτ...

Δημοσ.

Εγώ το έχω ψάξει και έγραψα παραπάνω (#26) όλα όσα αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών (3/12/2013) στα links που έδωσα.

Εσύ μάλλον δεν τα διάβασες, αφού αναφέρεται ο κατ' αποκοπή δασμός 2,5% για τα αντικείμενα μη εμπορικού χαρακτήρα,

Όπως γράφεις αναλυτικά στο 1ο post, σε χρέωσαν το 2,5% ΜΙΑ φορά και όχι 2.

Σε ότι αφορά στο όριο των 80 ευρώ, μάλλον αυτός που σου το είπε είτε δεν γνωρίζει είτε δεν κατάλαβε το θέμα σου.

Εν πάση περιπτώσει, εύχομαι να το χαρείς.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...