FilipposMD Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2014 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2014 Τα ταξιδια ανοιγουν τους οριζοντες ? Με ποιο τροπο ? Με το να καθεται σε καποιο πολυτελες η μη ξενοδοχειο μερικες μερες ? Κανοντας μπανιο ?Βλεποντας μερικα αξιοθεατα ? Προτιμοτερο ειναι καποια ντοκυμαντερ με ολα τα σκοτεινα βρωμικα σημεια, αυτα που δεν θα δει συνηθως ποτε ενας τουριστας.Η καποιο ντοκυμαντερ για την τεχνη, σιγουρα προτιμοτερο απο την βιαστικη περιηγηση σε καποιο μουσειο. Ε αν το ταξίδι είναι να πας στο 5στερο ξενοδοχείο και να τρως ομελέτες, δεν ανοίγει τους ορίζοντες. Αν είναι ταξίδι όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, δηλαδή ως επαφή και επικοινωνία με έναν άλλο πολιτισμό, την ιστορία του και την καθημερινότητά του, με ανθρώπους πολύ διαφορετικούς από εσένα, τότε θεωρώ ότι είναι απείρως πιο ουσιαστικό από μια βιβλιοθήκη ολόκληρη. 1
Sova Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2014 Ν3Κ21, επέτρεψέ μου να μην αναλύσω ξανά το πώς όρισα το μορφωμένο (η χρήση του όρου έγινε συμβατικά για να αναφερθώ σε αυτό που εξηγώ με ακρίβεια στη σελίδα 8 νομίζω). Και ο συναισθηματικά αρτιμελής είναι αυτός ο ιδανικά μορφωμένος άνθρωπος/ ολοκληρωμένη προσωπικότητα που ονόμασα και στον οποίο η πανεπιστημιακή μόρφωση είναι απαραίτητα συνυφασμένη με την κοινωνική μόρφωση. Δεν προδικάζουμε κάποιον βάσει του αν τελειωσε ΤΕΙ, ΙΕΚ, λύκειο δημοτικό, ούτε τον θεωρούμε πνευματικά κατώτερο, απλά επικρατεί η εντύπωση ότι αυτές οι κατηγορίες ενδεχομένως να μην έχουν κοινά σε εγκεφαλικό επίπεδο με αυτόν που έχει μεταπτυχιακό από Harvard για παράδειγμα και ειδικά αν ο λόγος που επέξεξαν αυτό το είδος μόρφωσης για τον εαυτό τους είναι βάσει πνευματικών τους δυνατοτήτων. Θα διαβάσουν και οι 2 Irvin Yalom ή την αισθητική θεωρία του Schiller και ο ένας μπορεί και να μην καταλάβει σχεδόν τίποτα. Δεν το λέω σε καμία περίπτωση απαξιωτικά όμως, αν αυτό φάνηκε από τα ποστ μου και απολογούμαι αν άθελά μου έθιξα κάποιον. FilipposMD, και βέβαια τον γνώρισα υποτίθεται. Από το επίπεδο που αναλύει κάτι υποθέτουμε ότι φταίει η έλλειψη μορφωσης (βλ. σελ. 8 για το τί εστί μόρφωση στην προκειμένη περίπτωση), καθώς βάσει πείρας παρατηρώ ότι αυτό το επίπεδο υπάρχει σε όσους δεν προχώρησαν σε ολοκληρωμένη μόρφωση, επαναλαμβάνω όπως την όρισα πριν. Praetorianos, απλά δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο!
Lucifer Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2014 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2014 Ας πούμε ο Σίλερ και ο Γιάλομ στην ίδια πρόταση είναι σα να βγαίνει ραντεβού η Μητέρα Τερέζα με νταβατζή. 1
bluesattack Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2014 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2014 Ε αν το ταξίδι είναι να πας στο 5στερο ξενοδοχείο και να τρως ομελέτες, δεν ανοίγει τους ορίζοντες. Αν είναι ταξίδι όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, δηλαδή ως επαφή και επικοινωνία με έναν άλλο πολιτισμό, την ιστορία του και την καθημερινότητά του, με ανθρώπους πολύ διαφορετικούς από εσένα, τότε θεωρώ ότι είναι απείρως πιο ουσιαστικό από μια βιβλιοθήκη ολόκληρη. Επαφη και επικοινωνια μεσω τινος ? Ενος ταξιδιωτικου οδηγου ? Οση ''γνωση'' μπορει να αποκτησει καποιος για την κατασταση στην Ελλαδα ερχομενος για μια εβδομαδα διακοπες.Οση ''επαφη'' θα αποκτησει ενας τουριστας που δεν θα μπορεσει ουτε θα τολμησει να μπει σε μια φαβελα.
angmar Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2014 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2014 Ποιον αρτέμη λες; βρήκα τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο και τον Αρτέμη Σώρρα να σχετίζονται με τον Τράγκα. Στον γαμπρό αρτέμη αναφερόμουν. Αναρωτιέμαι αν πρόκειται για καλοσχεδιασμένο τρολλάρισμα Είναι τόσο κοινό το συγκεκριμένο κόμπλεξ, που αμφιβάλλω.
Επισκέπτης Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2014 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2014 Μπορεί να μην έχει λεφτά η οικογένειά σου στα 18 σου για να σε στείλει να σπουδάσεις και να αναγκαστείς να δουλέψεις από μικρός. Ε, στα 25 σου μπορεί να έχεις πιάσει την καλή και να κάνεις ταξίδια. Ή να μην έχεις πιάσει και τόσο την καλή, αλλά να κάνεις backpacking. Ή να δούλεψες χρόνια στο εξωτερικό και να ήρθες σε επαφή με πολυ-πολιτισμικές κοινωνίες. Έτσι κι αλλιώς υποθέσεις κάνουμε. Τα είδα πολύ γρήγορα τα posts και πήρα την εντύπωση ότι μιλάμε για πραγματικά στοιχεία 'κοπέλα harvard' με 'κομμωτή ελλάδα'. Η θέση σου είναι ότι το harvard (ή άλλο μεγάλο πανεπιστήμιο για να μην κολλάμε στο όνομα) δεν απέχει και πολύ από τον κομμωτή που δεν είχε λεφτά να σπουδάσει. Εκτός αν όντως έχει ασχοληθεί με το backpacking στο εξωτερικό, ως έχειν την δεδομένη στιγμή πιθανολογώ ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ τους. Πρόσεξε δεν λέω ότι ο κομμωτής είναι ή θα μείνει στούρνος. Καμμία σχέση. Απλά ο ένας πρέπει να το βάλει λίγο σε σκέψη και να πάρει την απόφαση για να βγει έξω (έστω και με backpacking). Για να μην πω ότι ενδέχεται να έχει καταπιεστικές επιρροές που δεν βοηθάνε ιδιαίτερα στην αύξηση οριζοντων. Η άλλη αυτομάτως έρχεται σε επαφή με δεκάδες διαφορετικές κουλτούρες κι ένα σωρό περίεργα/αξιόλογα πράγματα σε ένα περιβάλλον έξω από αυτό που μεγάλωσε (υποθέτω). Αν δεν έχει αντικρύσει κάποιος 2-3 διαφορετικές κοινωνίες/χώρους για εύλογο χρονικό διάστημα, τότε το 'λίγα σκαλιά πριν το harvard σε καλλιέργεια νου' το βρίσκω πολύ οξύμωρο. Εξού και το μικρό flaw.
Asmodeus21 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2014 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2014 Δεν προδικάζουμε κάποιον βάσει του αν τελειωσε ΤΕΙ, ΙΕΚ, λύκειο δημοτικό, ούτε τον θεωρούμε πνευματικά κατώτερο Αυτο το δεν τα λεει ολα. (Μ'αρεσει που εβαλες το ΤΕΙ μαζι με το δημοτικο και το λυκειο αυτο δειχνει αν ξερεις τι ειναι ακαδημαικη εκπαιδευση-μορφωση η οχι) Το φαινομενο ειναι στατιστικο απλα. 1
whodatinsomniaK Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2014 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2014 [...]Θα διαβάσουν και οι 2 Irvin Yalom ή την αισθητική θεωρία του Schiller και ο ένας μπορεί και να μην καταλάβει σχεδόν τίποτα. Δεν το λέω σε καμία περίπτωση απαξιωτικά όμως, αν αυτό φάνηκε από τα ποστ μου και απολογούμαι αν άθελά μου έθιξα κάποιον. [...] Ας πούμε ο Σίλερ και ο Γιάλομ στην ίδια πρόταση είναι σα να βγαίνει ραντεβού η Μητέρα Τερέζα με νταβατζή. Ή ακόμα χειρότερα, αν η του Χάρβαρντ διαβάσει Μπαζινά στο φίλαθλο, τι ακριβώς θα καταλάβει; insomniaK
Επισκέπτης Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2014 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2014 Ν3Κ21, επέτρεψέ μου να μην αναλύσω ξανά το πώς όρισα το μορφωμένο (η χρήση του όρου έγινε συμβατικά για να αναφερθώ σε αυτό που εξηγώ με ακρίβεια στη σελίδα 8 νομίζω). Και ο συναισθηματικά αρτιμελής είναι αυτός ο ιδανικά μορφωμένος άνθρωπος/ ολοκληρωμένη προσωπικότητα που ονόμασα και στον οποίο η πανεπιστημιακή μόρφωση είναι απαραίτητα συνυφασμένη με την κοινωνική μόρφωση. Δεν προδικάζουμε κάποιον βάσει του αν τελειωσε ΤΕΙ, ΙΕΚ, λύκειο δημοτικό, ούτε τον θεωρούμε πνευματικά κατώτερο, απλά επικρατεί η εντύπωση ότι αυτές οι κατηγορίες ενδεχομένως να μην έχουν κοινά σε εγκεφαλικό επίπεδο με αυτόν που έχει μεταπτυχιακό από Harvard για παράδειγμα και ειδικά αν ο λόγος που επέξεξαν αυτό το είδος μόρφωσης για τον εαυτό τους είναι βάσει πνευματικών τους δυνατοτήτων. Θα διαβάσουν και οι 2 Irvin Yalom ή την αισθητική θεωρία του Schiller και ο ένας μπορεί και να μην καταλάβει σχεδόν τίποτα. Δεν το λέω σε καμία περίπτωση απαξιωτικά όμως, αν αυτό φάνηκε από τα ποστ μου και απολογούμαι αν άθελά μου έθιξα κάποιον. sova πολύ το ψυρίζεις. Αν οι άνθρωποι περνάνε καλά, δεν πα να είναι απο διαφορετικούς πλανήτες. Παραθέτω την σειρά 'love sorry' των 90s σαν empirical evidence
FilipposMD Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2014 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2014 Επαφη και επικοινωνια μεσω τι ? Ενος ταξιδιωτικου οδηγου ? Οση ''γνωση'' μπορει να αποκτησει καποιος για την κατασταση στην Ελλαδα ερχομενος για μια εβδομαδα διακοπες.Οση ''επαφη'' θα αποκτησει ενας τουριστας που δεν θα μπορεσει ουτε θα τολμησει να μπει σε μια φαβελα. Άλλο ταξίδι, άλλο τουρισμός. Τα είδα πολύ γρήγορα τα posts και πήρα την εντύπωση ότι μιλάμε για πραγματικά στοιχεία 'κοπέλα harvard' με 'κομμωτή ελλάδα'. Η θέση σου είναι ότι το harvard (ή άλλο μεγάλο πανεπιστήμιο για να μην κολλάμε στο όνομα) δεν απέχει και πολύ από τον κομμωτή που δεν είχε λεφτά να σπουδάσει. Εκτός αν όντως έχει ασχοληθεί με το backpacking στο εξωτερικό, ως έχειν την δεδομένη στιγμή πιθανολογώ ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ τους. Πρόσεξε δεν λέω ότι ο κομμωτής είναι ή θα μείνει στούρνος. Καμμία σχέση. Απλά ο ένας πρέπει να το βάλει λίγο σε σκέψη και να πάρει την απόφαση για να βγει έξω (έστω και με backpacking). Για να μην πω ότι ενδέχεται να έχει καταπιεστικές επιρροές που δεν βοηθάνε ιδιαίτερα στην αύξηση οριζοντων. Η άλλη αυτομάτως έρχεται σε επαφή με δεκάδες διαφορετικές κουλτούρες κι ένα σωρό περίεργα/αξιόλογα πράγματα σε ένα περιβάλλον έξω από αυτό που μεγάλωσε (υποθέτω). Αν δεν έχει αντικρύσει κάποιος 2-3 διαφορετικές κοινωνίες/χώρους για εύλογο χρονικό διάστημα, τότε το 'λίγα σκαλιά πριν το harvard σε καλλιέργεια νου' το βρίσκω πολύ οξύμωρο. Εξού και το μικρό flaw. Δεν είπα ότι είναι λίγα σκαλιά πριν το Harvard σε καλλιέργεια νου. Είπα ότι αν επικεντρωθούμε αποκλειστικά στα διαβάσματα των σπουδών, η διαφορά δεν είναι τόσο χαώδης. Στην μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, ο Χαρβαρνταίος θα έχει διαβάσει καμιά 500αριά -εξωσχολικά- βιβλία παραπάνω από τον μέσο κομμωτή, οπότε και η διαφορά θα είναι χαώδης. Αυτό που λέω εγώ είναι ότι δεν μπορείς να κρίνεις με βάση την ταμπέλα και μου φάνηκε ότι η Sova έκανε αυτό ακριβώς. Γιατί με αυτή τη λογική, η φίλη της που τέλειωσε το Harvard δε θα έπρεπε να της κάνει παρέα (αν έχει τελειώσει οποιαδήποτε ελληνική σχολή), καθώς η διαφορά Harvard-ΑΣΟΕΕ είναι σίγουρα μεγαλύτερη από τη διαφορά ΑΣΟΕΕ-ΤΕΙ.
bluesattack Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2014 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2014 Άλλο ταξίδι, άλλο τουρισμός. Και αλλο ''ταξιδι'' και αλλο δημοσιογραφικη ερευνα.Οι καταρρακτες και τα υπαιθρια παραδοσιακα παζαρια δεν ανοιγουν τους οριζοντες , σιγουρα οχι οπως το εννοειτε
Επισκέπτης Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2014 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2014 Δεν είπα ότι είναι λίγα σκαλιά πριν το Harvard σε καλλιέργεια νου. Είπα ότι αν επικεντρωθούμε αποκλειστικά στα διαβάσματα των σπουδών, η διαφορά δεν είναι τόσο χαώδης. Στην μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, ο Χαρβαρνταίος θα έχει διαβάσει καμιά 500αριά -εξωσχολικά- βιβλία παραπάνω από τον μέσο κομμωτή, οπότε και η διαφορά θα είναι χαώδης. Αυτό που λέω εγώ είναι ότι δεν μπορείς να κρίνεις με βάση την ταμπέλα και μου φάνηκε ότι η Sova έκανε αυτό ακριβώς. Γιατί με αυτή τη λογική, η φίλη της που τέλειωσε το Harvard δε θα έπρεπε να της κάνει παρέα (αν έχει τελειώσει οποιαδήποτε ελληνική σχολή), καθώς η διαφορά Harvard-ΑΣΟΕΕ είναι σίγουρα μεγαλύτερη από τη διαφορά ΑΣΟΕΕ-ΤΕΙ. Δεν έγραψα πουθενά πως δεν γίνεται να κάνουν παρέα δυο άτομα με διαφορά harvard-ΑΣΟΕΕ ή ΑΣΟΕΕ-ΤΕΙ. Είπα απλά ότι στη πλειοψηφία των υποθέσεων θα υπάρχει σημαντική διαφορά γιατί όπως έγραψες κι εσύ Στην μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, ο Χαρβαρνταίος θα έχει διαβάσει καμιά 500αριά -εξωσχολικά- βιβλία παραπάνω από τον μέσο κομμωτή, οπότε και η διαφορά θα είναι χαώδης Πρόσθεσε και τα dominating social values που κυριαρχούν πχ ελλάδα όταν υπάρχουν συγκρίσεις όπως AEI vs ΤΕΙ, ΤΕΙ vs ΙΕΚ, κτλ. Που σημαίνει ότι με ευκολία πέφτει ο μέσος κομμωτής στη παγίδα 'το άλλο χειρότερο, αλλά δεν αξίζει εκτίμησης'. Αποδεδειγμένα ,σε πολυ-πολυτισμικές κοινωνίες, λάθος λογική που κατά συνέπεια εμποδίζει την ομαλή-ακομπλεξάριστη επικοινωνία μεταξύ αυτών των δύο που αναφέρθηκαν. Προσωπικά δεν βρίσκω νόημα να θέτεις ως μοναδικό παράγοντα 'τα διαβάσματα των σπουδών' συγκρίνοντας top-class πανεπιστήμιο με μέσο κομμωτή. Ξεφεύγουμε από την πραγματικότητα και πλάθουμε φανταστικά, μη ουσιώδη σενάρια. Και το θέμα δεν είναι απλά πόση είναι η διαφορά των δύο σημείων αλλά αν και οι δύο επαρκούν για μια ικανοποιητική επικοινωνία σε κάποιο βάθος χρόνου. Αυτό κατάλαβα εγώ.
Cryptic Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2014 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2014 Και αλλο ''ταξιδι'' και αλλο δημοσιογραφικη ερευνα.Οι καταρρακτες και τα υπαιθρια παραδοσιακα παζαρια δεν ανοιγουν τους οριζοντες , σιγουρα οχι οπως το εννοειτε Πιστεύω πως αν αντικαταστήσεις το "καταρράκτες" με "συλλογή από ερεθίσματα", θα είναι πιο κατανοητό που το πάει.
bluesattack Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2014 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2014 Η κομισσα του Χαρβαρντ και ο φτωχος πλην τιμιος μπαρμπερης.Σαν ελληνικη ταινια της δεκαετιας του 60
FilipposMD Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2014 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2014 triapoulakia, ανφέρομαι σε πράγματα που έχουν αναφερθεί σε προηγούμενες σελίδες. Η φίλη που ξεκίνησε το θέμα έλεγε ότι δεν μπορεί να υπάρχει εγκεφαλική επαφή ανάμεσα σε βαρβάτη σχολή και ΤΕΙ. Τέλος πάντων, γενικά συμφωνούμε, απλώς εγώ τονίζω ότι πρέπει να κρίνεις το άτομο και όχι την ταμπέλα που κουβαλάει. Κατά τα λοιπά, σχεδόν συμφωνώ και με την νηματοθέτρια.
Προτεινόμενες αναρτήσεις