Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πρέπει να δημιουργήσεις ατμό μεγάλης πίεσης και αυτό το καταφέρνεις είτε με ατομική ενέργεια είτε καίγοντας κάρβουνο. ...

Ως επιστήμονας της ΑΜΑΝ τηλεσόπινγκ σου εγγυώμαι ότι η μόνη σου ελπίδα να έχεις θερμοσίφωνα που να σου δίνει ζεστό νεράκι για το μπάνιο και παράλληλα στην ίδια συσκευή να παράγεται ρεύμα ειναι τα διαμπερή ηλιακά κύτταρα 

δηλαδή η ηλιακή ενέργεια δεν παράγει ατμό υψηλής πίεσης; πως λειτουργούν οι ηλιακοί σταθμοί παραγωγής;

στην αμαν δεν γνωρίζετε τα υβριδικά θερμικά φωτοβολταϊκά;

• Απαντ. 32
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

δηλαδή η ηλιακή ενέργεια δεν παράγει ατμό υψηλής πίεσης; πως λειτουργούν οι ηλιακοί σταθμοί παραγωγής;

στην αμαν δεν γνωρίζετε τα υβριδικά θερμικά φωτοβολταϊκά;

ένα υβριδικό θερμικό φωτοβολταϊκό σύστημα πρότεινα και εγώ που να μπορεί να δουλέψει μαζί με θερμοσίφωνα και να τοποθετείται με απλό τρόπο :) (τα υβριδικά θερμικά φωτοβολταϊκά ατμό υψηλής πίεσης δεν παράγουν όμως.... )

Πάντα με σεβασμό στον Έλληνα καταναλωτή !

Δημοσ.

H μαγεια ειναι στο ταξίδι, οχι στον προορισμο...

ναι αλλά να έχει και ένα προορισμό αν είναι να κάνεις κάτι που δεν θα δουλεύει ή θα δουλεύει αλλά θα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό απο αυτό που ήθελες να κάνεις τι νόημα έχει; 

Δημοσ.

ένα υβριδικό θερμικό φωτοβολταϊκό σύστημα πρότεινα και εγώ που να μπορεί να δουλέψει μαζί με θερμοσίφωνα και να τοποθετείται με απλό τρόπο :) (τα υβριδικά θερμικά φωτοβολταϊκά ατμό υψηλής πίεσης δεν παράγουν όμως.... )

Πάντα με σεβασμό στον Έλληνα καταναλωτή !

δεν νομίζω ότι έγραψα κάπου για παραγωγή ατμού υψηλής πίεσης από υβριδικά θερμικά φωτοβολταϊκά αλλά από ηλιακούς σταθμούς παραγωγής και έβαλα μια κενή γραμμή ενδιάμεσα

Δημοσ.

δεν νομίζω ότι έγραψα κάπου για παραγωγή ατμού υψηλής πίεσης από υβριδικά θερμικά φωτοβολταϊκά αλλά από ηλιακούς σταθμούς παραγωγής και έβαλα μια κενή γραμμή ενδιάμεσα

ε τότε να διαβάζεις καλύτερα γιατί ούτε το link μου είδες απότι φαίνεται αλλα ούτε και την απάντηση μου σε άλλο post για το πως παράγεται ατμός υψηλής πίεσης με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Δημοσ.

.......................Με την μόνη διαφορά οτι η ενέργεια του ήλιου ειναι αρκετή για να μην χρειάζεται να μετατραπεί 1:1 για να φέρει αποτέλεσμα.... ειναι τζάμπα και μπόλικη ..........................

Η πηγή μπορεί να είναι μεγάλη, συνεχής και (στο κοντινό μέλλον) αστείρευτη αλλά αυτό δε λύνει το πρόβλημα.

Και αυτό γιατί η εγκατάσταση που θα έχεις (στην προκειμένη περίπτωση η ιδιωτική/αστική εγκατάσταση του Ζόραν) μπορεί να έχει ένα πολύ συγκεκριμένο μέγεθος. Συνεπώς άσχετα αν η ενεργειακή ροή είναι συνεχής το αποτέλεσμα της εγκατάστασης είναι συγκεκριμένο στη μονάδα του χρόνου. Και άρα έχει σημασία το αν το οφέλιμο αποτέλεσμα σε σχέση με την (δωρεάν αν θες) εισερχόμενη ενέργεια είναι στο 90% ή στο 15%.

Δημοσ.

Η πηγή μπορεί να είναι μεγάλη, συνεχής και (στο κοντινό μέλλον) αστείρευτη αλλά αυτό δε λύνει το πρόβλημα.

Και αυτό γιατί η εγκατάσταση που θα έχεις (στην προκειμένη περίπτωση η ιδιωτική/αστική εγκατάσταση του Ζόραν) μπορεί να έχει ένα πολύ συγκεκριμένο μέγεθος. Συνεπώς άσχετα αν η ενεργειακή ροή είναι συνεχής το αποτέλεσμα της εγκατάστασης είναι συγκεκριμένο στη μονάδα του χρόνου. Και άρα έχει σημασία το αν το οφέλιμο αποτέλεσμα σε σχέση με την (δωρεάν αν θες) εισερχόμενη ενέργεια είναι στο 90% ή στο 15%.

Ναι έχει σχέση αλλα το ποσοστό απόδοσης μας ενδιαφέρει ανάλογα με την εφαρμογή...

Ο TS δεν ζήτησε κάτι συγκεκριμένο πχ έναν θερμοσίφωνα που παράλληλα να τροφοδοτεί όλο το σπίτι του και τους γείτονες με ρεύμα... απλά να παράγει ρεύμα.

Σκοπός εδώ είναι να παράγει ρεύμα, σκέτο.

Αλλα και 15% δεν είναι τόσο ευκαταφρόνητο ποσοστό...

Σε μια ηλιόλουστη μέρα η καθαρή ηλιακή ενέργεια που φτάνει στην επιφάνεια της γης είναι περίπου 1000watt ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τα διαμπερή ηλιακά κύτταρα (η ηλιακά γυαλιά) έχουν διαπερατότητα 70% 

άρα μιλάμε για 15% * 300 watt ανά τετραγωνικό μέτρο που είναι 45 watt..

με μια δεύτερη στρώση ηλιακού γυαλιού θα έχουμε 15% * 210 watt = 31.5 watt 

και η απόδοση πάει αθροιστικά. τέλος όλα αυτά είναι για επιφάνειες ενός τετραγωνικού μέτρου... οπότε όσο αυξάνεται η επιφάνεια αυξάνεται και η παραγόμενη ενέργεια.
Δημοσ.

Ίσως να έχεις δίκιο, σε θεωρητικό επίπεδο.

Και ο ζόραν δεν ξεκαθάρισε τελείως.

Αν έχεις όμως παρακολουθήσει θέματα του θα ξέρεις ότι συνήθως αναφέρεται σε diy ή άλλες εφαρμογές αλλά πάντα σε επίπεδο οικιακό και πάντα με χαμηλό κόστος.

Ακόμα και η φράση του στο αρχικό ποστ "εάν μπορεί να γίνει, με τι τρόπο και με τι κόστος" νομίζω παραπέμπει εκεί.

Δεν φαντάζομαι να ψάχνει το κόστος για πανελλαδική κάλυψη ;)

• Like 1
Δημοσ.

Υπαρχει λυση, Stirling engine ονομαζεται αυτο που θες, δουλευει με την διαφορα θερμοκρασιας στα 2 ακρα ενος "πιστονιου". Αν στο ενα ακρο περναει νερο 80βαθμων και το αλλο ακρο παραμενει κρυο τοτε θα παραξεις μηχανικη ενεργεια που μετα την μετατρεπεις σε ηλεκτρικη. Κοστος αγνωστο, οπως και το αν ο βαθμος αποδοσης θα ειναι μεγαλυτερος απο τα φωτοβολταικα.

Αυτό το έχω δεί να δουλεύει για παραγωγή από τον ήλιο με κάτοπτρο, χωρίς νερό κλπ. δεν ήξερα πως γίνεται και με νερό, ευχαριστώ πολύ φίλε!

Φαγωθήκατε οι υπόλοιποι ποιός θα μου την πρωτοπεί!  :mad:  :-D

Μπορει να αποθηκευει το νερο στον ηλιακο και ανα καποιες ωρες να το ανοιγει και να βαζει μπρος της stirling ωστε να παρει καποια ενεργεια. Υπαρχουν και μηχανες που μπορουν να δουλεψουν με χαμηλες θερμοκρασιακες διαφορες εχοντας ποιο μεγαλα πιστονια. Εδω ενα παραδειγμα http://www.bekkoame.ne.jp/~khirata/academic/kiriki/yama1/300strct.html

Μιλάμε τώρα έσκισες φίλε! respect!  B)

Παιδιά, πραγματικά σας ευχαριστώ αλλά και σας χαίρομαι όλους που "τσοντάρετε" ο καθένας με τον δικό του τρόπο στις "ρομαντικο ουτοπικές" αναζητήσεις μου στα threads που ανεβάζω  :-D.

Αυτό που με εντυπωσιάζει είναι πως σχεδόν όλοι σας είστε ψαγμένοι, ο καθένας στον τομέα του και αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό κα συνάμα δίνει την ελπίδα πως όταν δουλεύεις "μαζί" τότε "εκκολάπτονται" απίστευτα πράγματα!

Ελπίζω να μην σας κουράζω μόνο

Thanx  :-)

Δημοσ.

Guys ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Αυτό που γενικότερα ψάχνω να μάθω είναι αν χρειάζεται άδεια κλπ για φωτοβολταϊκό που θα λειτουργεί με συμπληρωματικό το δίκτυο της ΔΕΗ (δεν θέλω να ασχοληθώ με πώληση στη ΔΕΗ) καθώς και το αν γνωρίζει κάποιος πως γίνεται η σύνδεση)

Από έρευνα που έχω κάνει για ένα σύστημα 3kw το κόστος  των υλικών είναι χοντρά χοντρά περί τα 4500€ (φωτοβολταικά πάνελ - ρυθμιστής φόρτισης μπαταριών - inverter). Για 10 μπαταρίες των 33Ah είναι από 600 έως 1000άρικο.

Δημοσ.

Guys ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.....................

Επειδή το ποστ σου δείχνει να είναι λίγο lost in space σε σχέση με το υπόλοιπο νήμα, πιστεύω ότι μάλλον ποστάρισες κατά λάθος ενώ κανονικά ήθελες να απαντήσεις σε αυτό σου το θέμα

• Like 1
Δημοσ.

αυτόνομα ηλιακά χρησιμοποιούνται μόνο όταν δεν υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης με δεη αλλιώς δεν συμφέρουν ! 

και κυρίως λόγο των προβλημάτων στις μπαταριών , με λίγα λόγια δεν θα έχεις απόσβεση 

Δημοσ.

Από το ατμός -> ρεύμα πως θα πας ακριβώς, θα φτιάξεις μόνος σου κανέναν ατμοστρόβιλο; :shifty:

Aν ανοιξει ενα τοπικ για το πως κατασκευαζεις ανεμοστροβιλο απο τον ατμο, ολα ειναι πιθανα, για τον zoranb μιλαμε :P

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...