Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αν απαγορευθεί παντού δεν θα χάνει κανείς πελάτες.

Πόσοι λειτουργούν σαν εμένα απέναντι στη συγκεκριμένη απαγόρευση δε μπορώ να το ξέρω, αλλά τολμώ να υποθέσω ότι είναι λίγοι, οπότε η απουσία μας δεν αποτελεί απειλή για τη βιωσιμότητα των σχετικών επαγγελματικών χώρων.

Προσωπικά πάντως, ως καπνιστής, όσο λογικό θεωρώ - και το κάνω πράξη - το να μην καπνίσω εκεί που απαγορεύεται ή εκεί που ενοχλώ, άλλο τόσο προφανές θεωρώ - και το κάνω επίσης πράξη - το να πάψω να είμαι πελάτης τού μπαρ στο οποίο δε μπορώ να καπνίσω. Δε μού φταίει πουθενά ο μη καπνιστής πελάτης ώστε να τον υποχρεώνω να ανέχεται τον καπνό μου, αλλά δε φταίω κι εγώ πουθενά ώστε να υποχρεώνομαι να στερηθώ την απόλαυση που μού προσφέρει το τσιγαράκι μου, το οποίο για 'μένα είναι απαραίτητο συνοδευτικό τού ποτού μου και παρέα στο κεφάλι που φτιάχνω με την αγαπημένη μου μουσική. Ούτε δέχομαι να λειτουργώ σαν κατάδικος και να βγαίνω στο ψοφόκρυο για τη δόση μου. Από μακριά κι αγαπημένοι λοιπόν! Χίλιες φορές στο σπίτι μου...

• Like 3
Δημοσ.

Το ότι το κάνουν οι περισσότεροι πρέπει να κάνει πιο προσεκτικό το κράτος στην εφαρμογή του και πχ δίνοντας μια περίοδο χάριτος για να προετοιμαστούν τα μαγαζιά καταλλήλως, φτιάχνοντας καπνιστήρια. Μιλάμε ακόμα για κάτι που θεωρούταν αυτονόητο παντού στον κόσμο μέχρι πριν μερικά χρόνια. Η διαφορά με τις άλλες χώρες είναι ότι εκεί φοβούνται ότι θα τους πιάσουν και υπακούουν (όπως το ίσιο συμβαίνει και με την φοροαπαλλαγή πχ). Σε ξένη χώρα ζω που άλλαξε σχετικά πρόσφατα ο νόμος και τα ίδια ακριβώς ακούω, η διαφορά είναι ότι δεν τους παίρνει να μην ακούσουν γιατί ξέρουν ότι θα φάνε πρόστιμο.

Εδωσε 3 χρονια, ο νομος ειναι του 2011, αλλα δυστυχως, απο τη δευτερη μερα (μετα τις επισημανσεις), κανεις δεν το θεωρησε περιοδο χαριτος, αλλα "ελα μωρε, οπως ολοι οι νομοι, και αυτος δε θα εφαρμοστει".

• Like 2
Δημοσ.

Αυτο το "καταδικος" που λες Deesnider ηταν λογος να το κοψει ο πατερας μου μαχαιρι. Σε αεροπλανο εγινε η φαση πριν πολλα χρονια οπου χωριζαν τους καπνιστες και τους μη καπνιστες. Οι καπνιστες πηγαιναν πισω διπλα στην τουαλετα του αεροπλανου και γενικα ειχαν μια καπως αντιμετωπιση ενω οι μη καπνιστες ειχαν πολυ ομορφους χωρους, περισσοτερη εξυπηρετηση και γενικα ανθρωπινες καταστασεις. Απλα οταν προσγειωθηκε το αεροπλανο το πηρε πατριωτικα το ζητημα και θεωρησε οτι δεν θα του συμπεριφερθει ποτε κανεις ξανα ετσι μονο και μονο για χαρη του βρωμοτσιγαρου. Μαχαιρι λοιπον...

Δημοσ.

Βλέπω παντού συγκρίσεις με το εξωτερικό, αυτό που δεν παίρνει κανείς υπόψιν είναι ότι η Ελλάδα είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ χώρα στον κόσμο που οι καπνιστές είναι πλειοψηφία και το πνεύμα του νόμου θα έπρεπε να το λαμβάνει αυτό υπόψιν.

Τι λογική είναι αυτή? Στις ΗΠΑ (έστω) η πλειοψηφία είναι κάτοχοι/χρήστες όπλων. Πάει να πει ότι θα πρέπει να πυροβολάνε όπου βρουν ?

Πόσοι λειτουργούν σαν εμένα απέναντι στη συγκεκριμένη απαγόρευση δε μπορώ να το ξέρω, αλλά τολμώ να υποθέσω ότι είναι λίγοι, οπότε η απουσία μας δεν αποτελεί απειλή για τη βιωσιμότητα των σχετικών επαγγελματικών χώρων.

Προσωπικά πάντως, ως καπνιστής, όσο λογικό θεωρώ - και το κάνω πράξη - το να μην καπνίσω εκεί που απαγορεύεται ή εκεί που ενοχλώ, άλλο τόσο προφανές θεωρώ - και το κάνω επίσης πράξη - το να πάψω να είμαι πελάτης τού μπαρ στο οποίο δε μπορώ να καπνίσω. Δε μού φταίει πουθενά ο μη καπνιστής πελάτης ώστε να τον υποχρεώνω να ανέχεται τον καπνό μου, αλλά δε φταίω κι εγώ πουθενά ώστε να υποχρεώνομαι να στερηθώ την απόλαυση που μού προσφέρει το τσιγαράκι μου, το οποίο για 'μένα είναι απαραίτητο συνοδευτικό τού ποτού μου και παρέα στο κεφάλι που φτιάχνω με την αγαπημένη μου μουσική. Ούτε δέχομαι να λειτουργώ σαν κατάδικος και να βγαίνω στο ψοφόκρυο για τη δόση μου. Από μακριά κι αγαπημένοι λοιπόν! Χίλιες φορές στο σπίτι μου...

Αυτό που περιγράφεις δεν είναι κάποια ιδιαίτερη "στάση διμαρτυρίας", επιλέγεις το που θα χαλάσεις τα χρήματά σου εκεί που το ευχαριστιέσαι περισσότερο. Άλλος θέλει πχ ντε και καλά να παίζει ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής το μπαρ , επιλέγει ανάλογα και κάθε μαγαζί στοχευει στο κοινό του. Όπως άλλα μαγαζιά στοχευουν πχ στους σκυλάδες και άλλα στους μεταλλάδες, ένα μαγαζί μπορεί να στοχευει στου ΜΗ καπνιστές ... άλλο στους καπνιστές ... κανείς δεν κάνει κάτι κακό ή καλό ... επιλογές.

Δημοσ.

Άρα λες να υπάρχουν χώροι ή μαγαζιά ολόκληρα που να επιτρέπεται? Την προηγούμενη φορά που πήγε πάλι να απαγορευτεί δεν υπήρχε μια ρύθμιση που έλεγε ότι όποιο μαγαζί θέλει μπορεί να είναι "καπνιστών" πληρώνοντας ένα παράβολο? Αλλά και πάλι έτσι δεν λύνεται το πρόβλημα γιατί όλοι θα φοβούνται μη χάσουν πελάτες, θα επιτρέπουν το κάπνισμα και θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό...

Δημοσ.

Αυτο το "καταδικος" που λες Deesnider ηταν λογος να το κοψει ο πατερας μου μαχαιρι. Σε αεροπλανο εγινε η φαση πριν πολλα χρονια οπου χωριζαν τους καπνιστες και τους μη καπνιστες. Οι καπνιστες πηγαιναν πισω διπλα στην τουαλετα του αεροπλανου και γενικα ειχαν μια καπως αντιμετωπιση ενω οι μη καπνιστες ειχαν πολυ ομορφους χωρους, περισσοτερη εξυπηρετηση και γενικα ανθρωπινες καταστασεις. Απλα οταν προσγειωθηκε το αεροπλανο το πηρε πατριωτικα το ζητημα και θεωρησε οτι δεν θα του συμπεριφερθει ποτε κανεις ξανα ετσι μονο και μονο για χαρη του βρωμοτσιγαρου. Μαχαιρι λοιπον...

Συμφωνώ απολύτως με το ότι η καλύτερη δουλειά είναι να το κόψει κανείς, αλλά για τη βελτίωση τής υγείας του, όχι για να πείσει τους άλλους να τού συμπεριφέρονται ανθρώπινα. Ακούγεται απόλυτο και σίγουρα είναι καθαρά υποκειμενική επιλογή και στάση, αλλά δεν παρακάλεσα ποτέ και κανέναν να με αποδεχθεί όπως είμαι, ούτε άλλαξα συνήθειες ποτέ και για κανέναν. Είμαι αυτός που είμαι, με τα καλά και με τα στραβά μου, όπως ο καθένας. Γι' αυτόν που γουστάρει την παρέα μου (συνεπώς εμένα τον ίδιο ως χαρακτήρα) δίνω και την ψυχή μου. Γι' αυτόν που με θεωρεί «παρακατιανό» επειδή π.χ. καπνίζω, δε δίνω ούτε μια τρίχα απ' τ' α.... μου. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο λειτουργώ, τόσο σε προσωπικές σχέσεις ή κοινωνικές συναναστροφές, όσο και ως «πελάτης» ενός μπαρ εν προκειμένω. 

Άρα λες να υπάρχουν χώροι ή μαγαζιά ολόκληρα που να επιτρέπεται? Την προηγούμενη φορά που πήγε πάλι να απαγορευτεί δεν υπήρχε μια ρύθμιση που έλεγε ότι όποιο μαγαζί θέλει μπορεί να είναι "καπνιστών" πληρώνοντας ένα παράβολο? Αλλά και πάλι έτσι δεν λύνεται το πρόβλημα γιατί όλοι θα φοβούνται μη χάσουν πελάτες, θα επιτρέπουν το κάπνισμα και θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό...

Σε παλαιότερο thread είχα τοποθετηθεί συγκεκριμένα και συνεχίζω να υποστηρίζω τα ίδια ακριβώς. Κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να είναι στην απόλυτη επιλογή τού ιδιοκτήτη κάθε μαγαζιού, το αν θα επιτρέπεται ή όχι το κάπνισμα εντός αυτού. Αυτός πληρώνει φόρους, δημοτικά τέλη, νταβατζήδες τύπου Α.Ε.Π.Ι κι ένα σωρό άλλα κερατιάτικα, στο υποκριτικό κράτος που τον υποχρεώνει να στερηθεί το όποιο ποσοστό τής πελατείας του δεν είναι διατεθειμένο να αλλάξει συνήθειες, στο όνομα τής «δημόσιας υγείας».

Ανοίγω εγώ π.χ. ένα μαγαζί και αναρτώ σε εμφανέστατο σημείο στην είσοδο, ότι ο χώρος απευθύνεται σε καπνιστές. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι σ' αυτό, αποφασίζουν ενσυνείδητα να εργαστούν σ' αυτό, γνωρίζοντας ότι ο κόσμος εκεί μέσα καπνίζει. Τέλος! Όποιος ενοχλείται από τον καπνό, απλώς δε γίνεται πελάτης μου κι επιλέγει κάποιο άλλο. 

Ξέρεις γιατί το λέω υποκριτικό το κράτος και τους νόμους του πάνω στο συγκεκριμένο θέμα; Διότι, αν ενδιαφερόταν πραγματικά για την προστασία τής δημόσιας υγείας, πολύ απλά θα απαγόρευε την εμπορική διάθεση προϊόντων καπνού, ακριβώς όπως απαγορεύει - και πολύ σωστά κάνει - και την εμπορική διάθεση τής ηρωίνης, αντί να κοροϊδεύει με «προειδοποιητικά μηνύματα» 

«Το τσιγάρο σκοτώνει (αλλά όσο εισπράττω εγώ φόρους από την πώληση του, δε γαμιέται κι αν σκοτώνει...)»

σχετικά με το κακό που κάνει το κάπνισμα, πάνω στα πακέτα. Ούτε ανάγκη για ειδικές απαγορεύσεις θα υπήρχε, ούτε τίποτα. Δεν έχει όμως τα guts να χάσει τόσα έσοδα, οπότε περιορίζεται στο να το παίζει προστάτης τής υγείας μας. 

Αυτό που περιγράφεις δεν είναι κάποια ιδιαίτερη "στάση διμαρτυρίας"...

...ένα μαγαζί μπορεί να στοχευει στου ΜΗ καπνιστές ... άλλο στους καπνιστές

Δεν το θεωρώ στάση διαμαρτυρίας. Ακριβώς την επιλογή μου αναφέρω και δεν τη θεωρώ τίποτα περισσότερο από επιλογή. 

Βάσει ισχύοντος νόμου όμως - εντελώς παράλογα κατά τη γνώμη μου - ένα μαγαζί δε μπορεί να στοχεύει σε πελάτες καπνιστές.

• Like 2
Δημοσ.

Δεν είμαι καπνιστής, αλλά το τσιγάρο δε με ενοχλεί, παρά μόνο μόνο αισθητικά. Θεωρώ θεμιτό να απαγορεύεται το κάπνισμα σε δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία και άλλους παρόμοιους χώρους, αλλά θεωρώ επίσης καφρίλα να απαγορεύεται σε χώρους που δεν έχουν λόγο να βρίσκονται ανήλικοι, έγκυες και ασθενείς, όπως πχ σε μπαράκια μετά από κάποια ώρα το βράδυ.

Δηλαδή όλοι οι άλλοι δεν είναι παθητικοί καπνιστές?

είναι ενδεικτικό του ότι ο νόμος γράφτηκε στο πόδι από μια αγοραφοβική αμοιβάδα. Κάπου πρέπει να μπει μια γραμμή, για να είναι και πιο ρεαλιστική η όποια επιτυχία του μέτρου.

Ναι προφανώς αυτές οι αγοραφοβικές αμοιβάδες φίλε μου έχουν κάνει κάποια μασονική στοά και έχουν αναλάβει πόστα μέσα σε ΟΛΕΣ τις κυβερνήσεις του δυτικού κόσμου και το απαγορέψανε.

Δημοσ.

Επειδή καπνίζει η πλειοψηφία λέει ο άλλος, να το λάβει το κράτος υπ όψιν του.

Κανονικά τσιγάρα πίνετε;

Αν η πλειοψηφία οδηγάει μεθυσμένη δηλαδή να κάνουμε και εκεί το μαλάκα;

• Like 4
Δημοσ.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν το απαγορεύουν να ησυχάσουμε. Αποδεδειγμένα σκοτώνει. Και μην πει κανείς τη συνηθισμένη μαλακία "εγω γουστάρω να πεθάνω, εσυ τί πρόβλημα έχεις;"

Σας το εγγυώμαι οτι όταν θα σας πούνε οι γιατροί  "έχεις 1 χρόνο" δεν θα γουστάρετε καθόλου.

Δημοσ.

oφ τοπικ: Πηρα εδω και ενα μηνα ηλεκτρονικο και σωθηκα.Και οπου παω καπνιζω χωρις προβλημα.

Για οσους δε μπορουν να το κοψουν μαχαιρι καντε μια δοκιμη.

Φανατικος καπνιστης princakias 12 χρονια.

• Like 1
Δημοσ.

Και το αλκοόλ σκοτώνει. Και το κόκκινο κρέας. Κι εγώ αν κάποιος πάει να μου τα απαγορεύσει.

Wtf συγκριση ήταν αυτή τώρα; Αν είναι δυνατόν.

Επίσης δεν νομίζω το κρέας να σκοτώνει και τον διπλανό σου.

Δημοσ.

Και το αλκοόλ σκοτώνει. Και το κόκκινο κρέας. Κι εγώ αν κάποιος πάει να μου τα απαγορεύσει.

Παθητική κατανάλωση κρεάτος και έτσι; Επικίνδυνο! Να ληφθούν μέτρα!

• Like 1
Δημοσ.

Α ωραία, οπότε το πρόβλημα ξαφνικά ξανάγινε "ο διπλανός" και όχι ότι "σκοτώνει" γενικά.

Η ζεστή αγκαλιά της λογικής σας ξανακαλωσορίζει, μιλήστε για τη λογική απαγόρευση σε δημόσιους κλειστούς χώρους και αφήστε πίσω σας τον εφιάλτη της ανεγκεφαλίας και των απόλυτων λύσεων του στυλ "να απαγορευτεί η πώληση".

Εμπρός για έναν κόσμο καλύτερο.

• Like 2
Δημοσ.

1. γιατί τον διπλανό δεν τον σκοτώνει;

2. βλ. παράθεση.

Η ζεστή αγκαλιά της λογικής σας ξανακαλωσορίζει.

Επίσης με την δικιά σου λογική γιατί δεν φτιάχνουν χώρους που να επιτρέπεται η χρήση ναρκωτικών; Μήπως γιατί θεωρείται ταμπού; Και η νικοτίνη ναρκωτικό είναι. Δεν έχω δει να πουλάνε νικοτίνη άρα απαγορεύεται άρα πρέπει να απαγορευτεί και το τσιγάρο που την περιέχει.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...