N3k21 Δημοσ. 19 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 19 Μαρτίου 2014 (...)Με σπουδές σε κάποιο τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενός ΤΕΙ, Lower και χρήση MS Office. Χωρίς προϋπηρεσία (ούτε καν part-time στα χρόνια των σπουδών), χωρίς ενδιαφέροντα ή οτιδήποτε που να δείχνει ένα δραστήριο άνθρωπο, με μοναδική «εμπειρία» τη συμμετοχή σε ένα συνέδριο με τίτλο: «Ενέργεια και Τοπική Αυτοδιοίκηση-προβλήματα και προοπτικές». Δεν θα έγραφα αυτό το κείμενο αν το συγκεκριμένο βιογραφικό ήταν μια εξαίρεση. Είναι δυστυχώς ο κανόνας. (...) (...) Οι νέοι που σήμερα είναι 22-30 ετών και βγαίνουν στην αγορά εργασίας, χαρακτηρίζονται ως γενιά που «η κρίση και τα μνημόνια καταδίκασαν στην ανεργία». Εν μέρει ισχύει. Χωρίς αμφιβολία, οι απόφοιτοι των σχολών αυτών, με τα ECDL και τις ξένες γλώσσες, δύσκολα θα μπορέσουν να διοριστούν στο δημόσιο, όπως τόσοι άλλοι στο παρελθόν. Όμως δεν είναι χαμένη γενιά αυτή, ακριβώς το αντίθετο. Είναι η γενιά που με βάρβαρο τρόπο και μέσα σε τρομακτικά δύσκολες συνθήκες, συνειδητοποιεί την πραγματικότητα, έχοντας όμως και τις δυνάμεις και τον τρόπο να την αλλάξει. Οι περισσότεροι νέοι που αποφοίτησαν από ένα τέτοιο τμήμα, έχουν πια συνειδητοποιήσει ότι δεν θα κάνουν καριέρα στην πολιτική επιστήμη, τη δημόσια διοίκηση ή την κοινωνιολογία και αναζητούν εργασία σε άλλους τομείς. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι δυστυχώς δεν είχαν ποτέ καθοδήγηση μέσα από τη σχολή ή το περιβάλλον τους, σχετικά με το πώς θα μπορέσουν να αναζητήσουν μια θέση εργασίας στη νέα πραγματικότητα. Την ίδια στιγμή, σε όλο το δυτικό κόσμο των 75 εκατ. νέων ανέργων, το 57% των εργοδοτών δηλώνει αδυναμία εύρεσης κατάλληλα καταρτισμένου προσωπικού για τις περισσότερες θέσεις εργασίας*. Αυτή η εικόνα δεν διαφέρει από την ελληνική και σίγουρα απαιτεί σημαντικές τομές στο εκπαιδευτικό σύστημα για να αλλάξει, πολλές από τις οποίες είχε αναφέρει πέρυσι ο Χρύσανθος Δελλαρόκας, στην ομιλία του στο TedX Academy. Καθώς όμως τα αποτελέσματα τέτοιων αλλαγών θα φανούν μετά από πολλά χρόνια, είναι σημαντικό να δούμε -καθένας από τη δική του οπτική- τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα, για να γεφυρώσουμε το κενό ανάμεσα στους άνεργους νέους και τις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα που δυσκολεύονται να βρουν κατάλληλους ανθρώπους από την αγορά.(...) (...)Στην Ελλάδα σήμερα, δραστηριοποιούνται πολλές εταιρείες τεχνολογίας, νέες και παλαιότερες, με μεγάλο ποσοστό του τζίρου τους να προέρχεται από πωλήσεις στο εξωτερικό. Είναι μάλιστα τόσο σημαντική η εξαγωγική δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής λογισμικού, που ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ ετησίως (όταν οι εξαγωγές αγνού παρθένου ελαιόλαδου είναι 300 εκατ., όπως χαρακτηριστικά λέει ο Μάρκος Βερέμης της Upstream). Επειδή ο κλάδος αυτός αναπτύσσεται διαρκώς, οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες αναζητούν σήμερα πολλούς νέους προγραμματιστές, εξοικειωμένους με το internet και τις τεχνολογίες ανάπτυξης εφαρμογών για το web και τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα.(...) (...)Στον αγαπητό απόφοιτο του τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έστειλε το βιογραφικό του σε μια εταιρεία που αναζητά web developers, έχω να κάνω μια πρόταση: με την τακτική που ακολουθείς σήμερα, είναι αδύνατο να βρεις δουλειά. Αντί να στέλνεις βιογραφικά στην τύχη, αφιέρωσε χρόνο για να μάθεις να προγραμματίζεις στο web. Κατέβασε στον υπολογιστή σου κάποια εργαλεία (Apache, PHP, MySQL, Βοοtstrap...είναι όλα δωρεάν!), διάβασε μόνος σου και αναζήτησε στο google άπειρα παραδείγματα και δωρεάν μαθήματα. Την επόμενη φορά που θα στείλεις ένα βιογραφικό, περιορίσου στο να αναφέρεις δύο πράγματα: Το λογαριασμό σου στο Github με projects που έφτιαξες μόνος σου ή συμμετείχες και ένα λόγο για τον οποίο πιστεύεις ότι είσαι ο κατάλληλος υποψήφιος για το προφίλ της εταιρείας στην οποία κάνεις αίτηση. Δεσμεύομαι προσωπικά να σε καλέσω σε συνέντευξη.(...) (http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=32434) Το παραπάνω κείμενο αγγίζει χαλαρά τα όρια της γραφικότητας, μην αρχίσω να μιλάω για κοινωνικούς ρατσισμούς και τέτοια - θα μπλέξουμε. Ο συγγραφέας φαίνεται να αγνοεί γενικότερα τις συνθήκες στην σύγχρονη ελληνική αγορά εργασίας, ενώ η μόνη ουσιαστική του πρόταση -όπως σωστά αναφέρθηκε από τον Viper2005-, ήταν αυτή σχετικά με το GitHub. Μια πρόταση βέβαια που αφορά σχεδόν αποκλειστικά ανθρώπους οι οποίοι είτε τελείωσαν κάποια Σχολή Πληροφορικής, είτε ενδιαφέρονται για τον προγραμματισμό γενικότερα. Άντε λοιπόν για τους παραπάνω υπάρχει το GitHub, το codecademy κ.λ.π., οι υπόλοιποι πως ακριβώς θα εμπλουτίσουν ή αποδείξουν τις γνώσεις τους; Δεν τέλειωσαν όλοι τμήματα Πληροφορικής, υπάρχουν και Βρεφονηπιοκόμοι, Κοινωνιολόγοι, Δημοσιογράφοι, Διοικητές Επιχειρήσεων, Οικονομολόγοι, Δάσκαλοι κ.λ.π. Ή μήπως να αρκεστούμε σε κάτι του στυλ "Κοινωνιολόγος, ε; Tough luck αδερφέ, δεν πειράζει όμως, τα Mikel ζητούν σερβιτόρους". Αλήθεια, την εσκεμμένη χρήση "ΤΕΙ Τοπικής Αυτοδιοίκησης" ως παράδειγμα θέλετε να τη σχολιάσω, ή το πιάσατε το υπονοούμενο; Ναι αγαπητοί φίλοι, μέσα σε λίγες γραμμές περιγράφεται ο -κατά τους γιάπηδες απόφοιτους τους Ντιρί- underqualified Έλληνας άνεργος: Πτυχίο ΤΕΙ, μόνο Lower, χωρίς γνώσεις ιππασίας. Στην πυρά! Να τον βάλουμε να φτυαρίζει βόθρους, μόνο γι' αυτό κάνει! Από εκεί και πέρα: - Καταλαβαίνεις πως μια κοινωνία έχει φτάσει σε σημείο υπέρτατης ξεφτίλας και όταν το Πτυχίο Πανεπιστημίου μιας συγκεκριμένης ειδικότητας δεν αρκεί ως τεκμήριο γνώσεων, αλλά ο εργοδότης θέλει να βλέπει portfolio και συμμετοχή σε online courses. Τώρα το τι portfolio μπορεί να διαθέτει ο 23χρονος απόφοιτος, προφανώς και είναι λεπτομέρεια που δεν ενδιαφέρει κανέναν. - Τη φάση με την προϋπηρεσία ακόμα δε μπορώ να την καταλάβω. Τι προϋπηρεσία ρε αλάνια; Που; Αν δούλευα δηλαδή πακετάς στα 22 μου ενώ σπούδαζα, θέλετε να το βάλω στο βιογραφικό; Αν δούλευα στα μαύρα; Πως θα σας το αποδείξω; Τι σας νοιάζει στην τελική αν μοίραζα πιτόγυρα προ πενταετίας, εφόσον τώρα κάνω αίτηση π.χ. για πωλητής/junior developer/τεχνικός κ.λ.π. Να μιλάγαμε για τίποτα μανατζαροθέσεις υψηλής ευθύνης, όπου είναι λογικό να απαιτείται προϋπηρεσία στο αντικείμενο, το καταλαβαίνω. Αν όμως είμαι 23 ετών και όντως δεν έχω δουλέψει ποτέ στη ζωή μου διότι -guess what-, ΣΠΟΥΔΑΖΑ ΓΙΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΗΓΑ ΦΑΝΤΑΡΟΣ, τι ακριβώς θέλετε να κάνω; Δε ζητώ θέση CEO άλλωστε, "πωλητής" έγραφε η αγγελία! - Η άλλη γραφικότητα "μας ενδιαφέρει η οποιαδήποτε προϋπηρεσία, ώστε να κρίνουμε αν είσαι εργατικός" πρέπει επίσης να σταματήσει. Θέλετε να μάθετε αν είμαι εργατικός; Δοκιμάστε με για 2-3 μέρες, παρέχοντας βέβαια και την απαραίτητη εκπαίδευση. Κοινώς, όχι, δε σας ενδιαφέρει αν μοίραζα κεμπάπ στα 20 μου και αν το έκανα, δε σημαίνει ότι είμαι περισσότερο εργατικός ή υπεύθυνος άνθρωπος. - Αυτό με τα χόμπι στο βιογραφικό κ.λ.π δε θέλω να το σχολιάσω ιδιαίτερα. Ρωτώ απλά, σε φάση "χόμπι: γουστάρω ν' ακούω Burzum υπό το φως μαύρων κεριών, διαβάζοντας παράλληλα τα άπαντα του Aleister Crowley", ή ίσως "να λιώνω στο Skyrim" έχετε δει τίποτα; Προφανώς και όχι, ΚΑΝΕΝΑΣ δε θα γράψει τι πραγματικά γουστάρει να κάνει, αλλά θα προτιμήσει μια φιλογιάπικη προσέγγιση του θέματος, γράφοντας κάτι εύπεπτο του στυλ "Κινηματογράφος, Μουσική, Τένις, φιλοζωικές δραστηριότητες". Ε, ας μην κοροϊδευόμαστε λοιπόν κυρίες και κύριοι. Το τι ακριβώς ήθελε να πετύχει ο απόφοιτος ΤΕΙ τοπικής αυτοδιοίκησης στέλνοντας βιογραφικό σε εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού, μόνο ο ίδιος το γνωρίζει φαντάζομαι. Πιθανότατα ο συγκεκριμένος ανήκει στην κατηγορία "είδα φως και μπήκα". Αρνούμαι να δεχτώ πάντως πως το σύνολο των βιογραφικών που αποστέλλονται σε ελληνικές επιχειρήσεις εν έτη 2014, παρότι ίσως μπορούν να χαρακτηριστούν ως "φτωχά", είναι αυτής της μορφής. 8
defacer Δημοσ. 19 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 19 Μαρτίου 2014 Σιγά ρε κούλαρε που μαθες και τις πίπες..Αντύπα σε λένε και θίχτηκες και απτο ύφος? Όχι, απλά δε μου αρέσει να ακούω πίπες. Εγώ έχω πόσα άτομα που τους έχουν ζητήσει 3-4 γλώσσες τι να κάνουμε δλδ..να βγάλουμε τις γνωριμίες μας και τις εμπειρίες μας να τις μετρήσουμε? Βρες μου μία αγγελία που να ζητάει 3-4 γλώσσες (πόσο μάλλον τέλεια) και πόσταρε link (hint: HTML, CSS, MySQL, ASP.NET MVC δεν είναι γλώσσες προγραμματισμού). Διαφορετικά και γω έχω πόσες γκόμενες που τους έδωσα φωτιά για το τσιγάρο και σαν ένδειξη ευγνωμωσύνης αντί να πουν ευχαριστώ μου πήραν πίπα. Τι να κάνουμε δηλαδή να τις μετρήσουμε; Με την ησυχία σου έτσι; Δε βιάζομαι. Να βοηθήσω κιόλας αν δυσκολεύεσαι. Εγώ προσωπικά την έχω κάνει για έξω εδώ και αρκετά χρόνια και είμαι πολύ καλά..αλλά εσύ οταν "πεινάς" να δέχεσαι να σε εκμεταλλεύονται κιόλας...μην έχεις απαίτηση να το δέχονται και άλλοι. Εντάξει, αφού εσύ την έχεις κάνει και είσαι πολύ καλά αλλά εμείς εδώ πεινάμε και μας εκμεταλλεύονται μας τάπωσες. Απλά τελικά δεν κατάλαβα αν ήθελες να τις βγάλουμε να τις μετρήσουμε ή όχι.
DrLo Δημοσ. 19 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 19 Μαρτίου 2014 - Τη φάση με την προϋπηρεσία ακόμα δε μπορώ να την καταλάβω. Τι προϋπηρεσία ρε αλάνια; Που; Αν δούλευα δηλαδή πακετάς στα 22 μου ενώ σπούδαζα, θέλετε να το βάλω στο βιογραφικό; Ναι Αν δούλευα στα μαύρα; Φυσικά και Ναι Πως θα σας το αποδείξω; Μη σε απασχολεί αυτό, θα το καταλάβω εγώ Τι σας νοιάζει στην τελική αν μοίραζα πιτόγυρα προ πενταετίας, εφόσον τώρα κάνω αίτηση π.χ. για πωλητής/junior developer/τεχνικός κ.λ.π. Με νοιάζει ότι έχεις δουλέψει. Αν δεν έχεις κατι άλλο να το δείχνει αυτό ... δείξ'το μου όπως μπορείς ... και άσε με εμένα να κρίνω Να μιλάγαμε για τίποτα μανατζαροθέσεις υψηλής ευθύνης, όπου είναι λογικό να απαιτείται προϋπηρεσία στο αντικείμενο, το καταλαβαίνω. Αν όμως είμαι 23 ετών και όντως δεν έχω δουλέψει ποτέ στη ζωή μου διότι -guess what-, ΣΠΟΥΔΑΖΑ ΓΙΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΗΓΑ ΦΑΝΤΑΡΟΣ, τι ακριβώς θέλετε να κάνω; 1. internships 2. οτιδήποτε ενδιαφέρον 3. χαμαλοδουλειές 4. Τι έκανες καλοκαίρια ? 5. Τι έκανες στο στρατό ? Δε ζητώ θέση CEO άλλωστε, "πωλητής" έγραφε η αγγελία! Αν ψάχνω πωλητή με ενδιαφέρει τι έκανες τα καλοκαίρια, χαμαλοδουλειά κλπ .... αν έψαχνα CEO εκτός ότι δε θα τον έβρισκα από αγγελία θα ήξερα ήδη τι μπορεί/έχει κάνει .... και σίγουρα δε θα του ζήταγα βιογραφικό - Η άλλη γραφικότητα "μας ενδιαφέρει η οποιαδήποτε προϋπηρεσία, ώστε να κρίνουμε αν είσαι εργατικός" πρέπει επίσης να σταματήσει. Θέλετε να μάθετε αν είμαι εργατικός; Δοκιμάστε με για 2-3 μέρες, παρέχοντας βέβαια και την απαραίτητη εκπαίδευση. Κοινώς, όχι, δε σας ενδιαφέρει αν μοίραζα κεμπάπ στα 20 μου και αν το έκανα, δε σημαίνει ότι είμαι περισσότερο εργατικός ή υπεύθυνος άνθρωπος. Για μένα πάλι σημαίνει. Αν και δεν είμαι σε θέση που "επιλέγω βιογραφικά" μου έχει ζητηθεί η γνώμη μου για ανθρώπους και μου έχει ζητηθεί να "προτείνω" ανθρώπους. Τα κριτήριά μου δεν ήταν μόνο αυτά που νομίζεις εσύ οπότε κράτα και μια πισινή ... - Αυτό με τα χόμπι στο βιογραφικό κ.λ.π δε θέλω να το σχολιάσω ιδιαίτερα. Ρωτώ απλά, σε φάση "χόμπι: γουστάρω ν' ακούω Burzum υπό το φως μαύρων κεριών, διαβάζοντας παράλληλα τα άπαντα του Aleister Crowley", ή ίσως "να λιώνω στο Skyrim" έχετε δει τίποτα; Προφανώς και όχι, ΚΑΝΕΝΑΣ δε θα γράψει τι πραγματικά γουστάρει να κάνει, αλλά θα προτιμήσει μια φιλογιάπικη προσέγγιση του θέματος, γράφοντας κάτι εύπεπτο του στυλ "Κινηματογράφος, Μουσική, Τένις, φιλοζωικές δραστηριότητες". Ε, ας μην κοροϊδευόμαστε λοιπόν κυρίες και κύριοι. Δε θα σε προσλάβει κανείς για ταα χόμπυ σου ... δε τα βάζεις για αυτό το λόγο. Το τι ακριβώς ήθελε να πετύχει ο απόφοιτος ΤΕΙ τοπικής αυτοδιοίκησης στέλνοντας βιογραφικό σε εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού, μόνο ο ίδιος το γνωρίζει φαντάζομαι. Πιθανότατα ο συγκεκριμένος ανήκει στην κατηγορία "είδα φως και μπήκα". Αρνούμαι να δεχτώ πάντως πως το σύνολο των βιογραφικών που αποστέλλονται σε ελληνικές επιχειρήσεις εν έτη 2014, παρότι ίσως μπορούν να χαρακτηριστούν ως "φτωχά", είναι αυτής της μορφής. 2
Johny Q Δημοσ. 19 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 19 Μαρτίου 2014 "γουστάρω ν' ακούω Burzum υπό το φως μαύρων κεριών, διαβάζοντας παράλληλα τα άπαντα του Aleister Crowley" Αν ήταν αλλιώς οι εποχές και υπήρχαν δουλειές θα έστελνα ένα βιογραφικό με αυτή τη φράση για το χαβαλέ! 3
defacer Δημοσ. 19 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 19 Μαρτίου 2014 Άντε λοιπόν για τους παραπάνω υπάρχει το GitHub, το codecademy κ.λ.π., οι υπόλοιποι πως ακριβώς θα εμπλουτίσουν ή αποδείξουν τις γνώσεις τους; Δεν τέλειωσαν όλοι τμήματα Πληροφορικής, υπάρχουν και Βρεφονηπιοκόμοι, Κοινωνιολόγοι, Δημοσιογράφοι, Διοικητές Επιχειρήσεων, Οικονομολόγοι, Δάσκαλοι κ.λ.π. Ή μήπως να αρκεστούμε σε κάτι του στυλ "Κοινωνιολόγος, ε; Tough luck αδερφέ, δεν πειράζει όμως, τα Mikel ζητούν σερβιτόρους". Έχεις δίκιο. Άκου εκεί το μαλάκα να μην έχει να προσφέρει συμβουλές για όλους ανεξαιρέτως. Εγώ λέω μάλιστα να πάμε το "όλα ή τίποτα" ένα βήμα παραπέρα και να κλείσουμε και όλους τους παιδικούς σταθμούς γιατί δεν υπάρχουν θέσεις για όλα τα παιδάκια, να κλείσουμε όλους τους θαλάμους των νοσοκομείων μιας και δεν υπάρχουν κρεβάτια για όλους τους ασθενείς κλπ. Αλήθεια, την εσκεμμένη χρήση "ΤΕΙ Τοπικής Αυτοδιοίκησης" ως παράδειγμα θέλετε να τη σχολιάσω, ή το πιάσατε το υπονοούμενο; Ναι αγαπητοί φίλοι, μέσα σε λίγες γραμμές περιγράφεται ο -κατά τους γιάπηδες απόφοιτους τους Ντιρί- underqualified Έλληνας άνεργος: Πτυχίο ΤΕΙ, μόνο Lower, χωρίς γνώσεις ιππασίας. Στην πυρά! Να τον βάλουμε να φτυαρίζει βόθρους, μόνο γι' αυτό κάνει! Σωστά. Δε φταίει το πολιτικό σύστημα που άνοιγε ΤΕΙ του κώλου σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με μηδενικό επίπεδο σπουδών και (το κυριότερο) χωρίς ρεαλιστική διέξοδο στην αγορά εργασίας για τους αποφοίτους του, προκειμένου να βολέψει τους πολιτικούς του πελάτες. Φταίει ο γιάπης του Ντιρί που δεν τους προσλαμβάνει. Λογικό. By the way, η γυναίκα μου είναι απόφοιτος πολιτικών επιστημών από το Πάντειο. Και έχει μόνο Lower. Και δεν ξέρει ιππασία. Βέβαια δε φτυαρίζει βόθρους στη δουλειά της αλλά ΑΠΑΙΤΩ ΝΑ ΤΗΣ ΒΡΟΥΝ ΘΕΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΩΡΑ. - Καταλαβαίνεις πως μια κοινωνία έχει φτάσει σε σημείο υπέρτατης ξεφτίλας και όταν το Πτυχίο Πανεπιστημίου μιας συγκεκριμένης ειδικότητας δεν αρκεί ως τεκμήριο γνώσεων, αλλά ο εργοδότης θέλει να βλέπει portfolio και συμμετοχή σε online courses. Τώρα το τι portfolio μπορεί να διαθέτει ο 23χρονος απόφοιτος, προφανώς και είναι λεπτομέρεια που δεν ενδιαφέρει κανέναν. Εσύ δηλαδή όταν ψάχνεις γιατρό για σένα, τον πατέρα σου ή το παιδί σου, σαν τεκμήριο των ικανοτήτων του χρησιμοποιείς το ότι πάνω στην πόρτα γράφει "γιατρός" και τέλος; Όταν θέλεις να πάρεις κάτι να φας μπαίνεις στο πρώτο μαγαζί που έχει ταμπέλα "γυράδικο"; Ή μόνο ο εργοδότης τα κάνει αυτά; Επίσης, αν θέλω να καλύψω 2 θέσεις και μου έρθουν 10 υποψήφιοι που καλύπτουν τα τυπικά προσόντα (πολύ μικρό νούμερο, έτσι για τις ανάγκες της συζήτησης) πώς προτείνεις να επιλέξω; First come first served? Γιατί εγώ μέσα στη νεοφιλελέ θολούρα μου θα έψαχνα να δω και το ποιόν του καθενός. - Τη φάση με την προϋπηρεσία ακόμα δε μπορώ να την καταλάβω. Τι προϋπηρεσία ρε αλάνια; Που; Αν δούλευα δηλαδή πακετάς στα 22 μου ενώ σπούδαζα, θέλετε να το βάλω στο βιογραφικό; Αν δούλευα στα μαύρα; Πως θα σας το αποδείξω; Πραγματικά πιστεύεις ότι ένας που έχει κάνει τη δουλειά δε μπορεί να αναγνωρίσει άλλον που έχει κάνει τη δουλειά χωρίς αποδεικτικά έγγραφα ή απλά μας ψήνεις; Φέρε μου αν θέλεις 700 πτυχία, ή μη φέρνεις και κανένα. Δεν τα έχω ανάγκη για να καταλάβω αν ξέρεις προγραμματισμό, όπως και ο τάδε ο γνωστός μου δεν τα έχει ανάγκη για να καταλάβει αν ξέρεις από δημόσιες σχέσεις και η γυναίκα μου δεν τα έχει ανάγκη για να καταλάβει αν ξέρεις από πώληση. Να μιλάγαμε για τίποτα μανατζαροθέσεις υψηλής ευθύνης, όπου είναι λογικό να απαιτείται προϋπηρεσία στο αντικείμενο, το καταλαβαίνω. Αν όμως είμαι 23 ετών και όντως δεν έχω δουλέψει ποτέ στη ζωή μου διότι -guess what-, ΣΠΟΥΔΑΖΑ ΓΙΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΗΓΑ ΦΑΝΤΑΡΟΣ, τι ακριβώς θέλετε να κάνω; Δε ζητώ θέση CEO άλλωστε, "πωλητής" έγραφε η αγγελία! Εγώ δηλαδή πρέπει να πάρω εσένα κι όχι άλλον που έχει όντως προϋπηρεσία επειδή... επειδή... επειδή.... χμμμμ. - Η άλλη γραφικότητα "μας ενδιαφέρει η οποιαδήποτε προϋπηρεσία, ώστε να κρίνουμε αν είσαι εργατικός" πρέπει επίσης να σταματήσει. Θέλετε να μάθετε αν είμαι εργατικός; Δοκιμάστε με για 2-3 μέρες, παρέχοντας βέβαια και την απαραίτητη εκπαίδευση. Κοινώς, όχι, δε σας ενδιαφέρει αν μοίραζα κεμπάπ στα 20 μου και αν το έκανα, δε σημαίνει ότι είμαι περισσότερο εργατικός ή υπεύθυνος άνθρωπος. Όταν προσλαμβάνεις εσύ μπορείς να το κάνεις ακριβώς έτσι και μπράβο σου. Το να υπαγορεύεις στους άλλους πώς να κάνουν τη δουλειά τους πώς ακριβώς χαρακτηρίζεται;
Backpacker Δημοσ. 19 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 19 Μαρτίου 2014 Όχι, απλά δε μου αρέσει να ακούω πίπες. Βρες μου μία αγγελία που να ζητάει 3-4 γλώσσες (πόσο μάλλον τέλεια) και πόσταρε link (hint: HTML, CSS, MySQL, ASP.NET MVC δεν είναι γλώσσες προγραμματισμού). Διαφορετικά και γω έχω πόσες γκόμενες που τους έδωσα φωτιά για το τσιγάρο και σαν ένδειξη ευγνωμωσύνης αντί να πουν ευχαριστώ μου πήραν πίπα. Τι να κάνουμε δηλαδή να τις μετρήσουμε; Με την ησυχία σου έτσι; Δε βιάζομαι. Να βοηθήσω κιόλας αν δυσκολεύεσαι. Εντάξει, αφού εσύ την έχεις κάνει και είσαι πολύ καλά αλλά εμείς εδώ πεινάμε και μας εκμεταλλεύονται μας τάπωσες. Απλά τελικά δεν κατάλαβα αν ήθελες να τις βγάλουμε να τις μετρήσουμε ή όχι. Αυτά καμάρι μου δεν θα στα ζητήσει στην αγγελία ο άλλος..όπως στην αγγελία δεν σου λέει και τον μισθό όπως επίσης στην αγγελία δεν σου λέει για τις (απλήρωτες) υπερωρίες που θα κάνεις... Εγώ είμαι στο εξωτερικό άλλοι δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας της ελλάδας μου φαίνεται... Επίσης εσύ είπες ότι αν του άλλου του πετάνε ένα κομμάτι ψωμί (aka βασικός μισθός με απλήρωτες υπερωρίες εκτελών χρέη διαφόρων καθηκόντων και αρκετές φορές όλα αυτά μαύρα και ανασφάλιστα) πρέπει να χαίρεται κιόλας...εγώ αυτό το βλέπω δουλοπρέπεια απτην πλευρά του εργαζόμενου και τρελή εκμεταλεύση απτην πλευρά του εργοδότη ΥΓ Όχι μεταφορική ήταν η έκφραση....τζάμπα χάρηκες..δεν θα δεις πουλάκι σήμερα...
defacer Δημοσ. 19 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 19 Μαρτίου 2014 Αυτά καμάρι μου δεν θα στα ζητήσει στην αγγελία ο άλλος.. Ε πες το έτσι. Γιατί εγώ νόμιζα πως αν έχεις απαιτήσεις που δεν τις λες στην αγγελία και σου έρχονται άσχετοι υποψήφιοι χάνεις το χρόνο σου και συ και αυτοί και δεν βολεύει αυτό κανέναν. Μη συνεχίζεις, κατάλαβα ότι δεν πρέπει κανείς μας να πιστέψει ούτε την απλή λογική ούτε την προσωπική του εμπειρία. Αφού μας τα λες εσύ που ξεκινάς την επιχειρηματολογία σου με το 100% αμερόληπτο "βρήκε τομέα ο νεοφιλελές" πάμε όλοι πάσο. όπως στην αγγελία δεν σου λέει και τον μισθό όπως επίσης στην αγγελία δεν σου λέει για τις (απλήρωτες) υπερωρίες που θα κάνεις... Πολύ ωραίο αυτό το κόλπο που στηρίζεις κάτι ανυπόστατο βάζοντάς το στην ίδια πρόταση με κάτι άσχετο που όντως ισχύει. Κάτσε να το προπονήσω: είσαι μαλάκας, όπως είσαι και άνθρωπος, όπως είσαι και άντρας. Πώς τα πήγα; Επίσης εσύ είπες ότι αν του άλλου του πετάνε ένα κομμάτι ψωμί (aka βασικός μισθός με απλήρωτες υπερωρίες εκτελών χρέη διαφόρων καθηκόντων και αρκετές φορές όλα αυτά μαύρα και ανασφάλιστα) πρέπει να χαίρεται κιόλας... Αυτό δεν το είπα πουθενά, και είναι χαρακτηριστικό τόσο του επιπέδου σου όσο και της διαλεκτικής μεθόδου που χρησιμοποιείς το ότι μεταφράζεις τα λεγόμενά μου όπως θες και τα αποδίδεις πίσω σε μένα. Quote ή σκασμός παρακαλώ.
N3k21 Δημοσ. 19 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 19 Μαρτίου 2014 Μη σε απασχολεί αυτό, θα το καταλάβω εγώ Μέσω του βιογραφικού; Δε μιλάμε για την περίπτωση συνέντευξης εδώ. Με νοιάζει ότι έχεις δουλέψει. Καταλαβαίνω το για ποιο λόγο θα προτιμηθεί κάποιος ο οποίος έχει δουλέψει, ακόμα και σε άσχετο με την υπό συζήτηση θέση αντικείμενο. Το ερώτημά μου όμως παραμένει, αν κάποιος δεν έχει δουλέψει, τι γίνεται; Πως κρίνεις την ικανότητά του από ένα χαρτί, ειδικά αν είναι μικρός στην ηλικία; Αν δεν έχεις κατι άλλο να το δείχνει αυτό ... δείξ'το μου όπως μπορείς ... και άσε με εμένα να κρίνω Ξαναρωτώ, πως; Μέσω του βιογραφικού; 1. internships 2. οτιδήποτε ενδιαφέρον 3. χαμαλοδουλειές 4. Τι έκανες καλοκαίρια ? 5. Τι έκανες στο στρατό ? Δεκτά τα παραπάνω, υποθέτω όμως πως όποιος διέθετε π.χ. κάποιο συγκεκριμένο πόστο στο Στρατό ή ήταν δικαιούχος κάποιου internship, θα τα αναφέρει έτσι κι αλλιώς στο CV του. Τα περί "χαμαλοδουλειών" και "καλοκαιριών" παρότι δέχομαι το ότι ίσως υποδεικνύουν ζήλο και όρεξη για δουλειά, δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο είναι απαραίτητο να αναφέρονται σε ένα βιογραφικό για εντελώς άσχετη θέση, ειδικά από τη στιγμή που πρακτικά η αναφορά τους αυτή, ισοδυναμεί πρακτικά με ομολογία μαύρης εργασίας. Όπως και να 'χει όμως, εδώ δε συζητάμε αποκλειστικά για το πως συντάσσεται ένα καλό βιογραφικό, αλλά και για τα αντικειμενικά προσόντα των Ελλήνων ανέργων συναρτήσει των όσων ζητούνται από εργοδότες. Ε, για παράδειγμα οι περισσότεροι Έλληνες στο Στρατό δεν έκαναν τίποτα το αξιοσημείωτο, σκοπέτα βάραγαν. Τι νόημα έχει μια τέτοια πληροφορία για κάποιον π.χ. που ψάχνει πωλητές για προϊόντα Ήχου - Εικόνας; Αλλά ακόμα κι αν είχε κάποιος συγκεκριμένο πόστο (π.χ. Επιλοχάς), αλλάζει κάτι σε περίπτωση που αιτηθεί για την ίδια θέση πωλητή; Αν ψάχνω πωλητή με ενδιαφέρει τι έκανες τα καλοκαίρια, χαμαλοδουλειά κλπ .... αν έψαχνα CEO εκτός ότι δε θα τον έβρισκα από αγγελία θα ήξερα ήδη τι μπορεί/έχει κάνει .... και σίγουρα δε θα του ζήταγα βιογραφικό Ναι, εννοείται πως δε θα έψαχνες CEO μέσω αγγελιών, σαρκαστική ήταν η αναφορά μου. Για μένα πάλι σημαίνει. Αν και δεν είμαι σε θέση που "επιλέγω βιογραφικά" μου έχει ζητηθεί η γνώμη μου για ανθρώπους και μου έχει ζητηθεί να "προτείνω" ανθρώπους. Τα κριτήριά μου δεν ήταν μόνο αυτά που νομίζεις εσύ οπότε κράτα και μια πισινή ... Κρατάω ρε παιδί μου, όχι μια αλλά εκατό πισινές. Το θέμα είναι πως δεν κρίνουν π.χ. όλοι όπως εσύ. Σόρυ αλλά έχω σοβαρότατες αμφιβολίες για την ικανότητα αλλά και την αντικειμενικότητα των Ελλήνων recruiters. Όσο καλοπροαίρετος κι αν είσαι λοιπόν εσύ συγκεκριμένα, όσο λογικά κι αν είναι αυτά που γράφεις, καλώς ή κακώς βασίζομαι περισσότερο σε όσα έχω ζήσει προσωπικά. Πάντως κατά τ' άλλα σεβαστή η συμβουλή σου και να ξέρεις πως -όσον αφορά εμένα τουλάχιστον-, δεν πήγε στο βρόντο. Δε θα σε προσλάβει κανείς για ταα χόμπυ σου ... δε τα βάζεις για αυτό το λόγο. Προφανώς. Το point είναι πως ακόμα και οι αναφορές σε χόμπι, στα περισσότερα CV είναι κατά βάσει ψευδείς. Εσύ προτείνεις να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς δηλαδή εδώ πέρα; Αν εμένα το χόμπι μου π.χ. είναι τα video games, πως μπορεί ο recruiter να κρίνει το αν είμαι "παθιασμένος μ' αυτό που κάνω" ή "no lifer σπαστικός nerd"; Αν παίζω μπάσο σε Black Metal μπάντα, πως θα κρίνει ότι δεν είμαι ξέρω 'γω αντικοινωνικός με ακραίες πολιτικές πεποιθήσεις; Στη Σουηδία ίσως τέτοιες λεπτομέρειες να ήταν χρήσιμες στον recruiter, εδώ όμως -φοβάμαι- πως μόνο κακό κάνουν στον υποψήφιο εργαζόμενο. 1
viper2005 Δημοσ. 19 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 19 Μαρτίου 2014 Πάντως ισχύει οτι στην ελλαδα δεν ξέρουν τι θελουν και παίζουν άπειρα παραδείγματα. Ενα απο αυτα ήταν σε μια επιχείρηση που ζητάτε υπάλληλο αλλα οταν αρχίσαμε να μιλάμε μου είπανε οτι ζηταγανε entrepreneur. Στην Πραγματικότητα, ζηταγανε intrapreneur... Επίσης Ηρεμία.
defacer Δημοσ. 19 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 19 Μαρτίου 2014 @Ν3κ: Ρωτάς πολλές φορές "πώς θα γίνει αυτό μέσω του βιογραφικού". Δεν θα γίνει (μέσω του βιογραφικού). Το βιογραφικό είναι ένας τρόπος όχι για να βρεις ποιός σου κάνει αλλά για να κόψεις τους φανερά άσχετους και να μη χάσεις περισσότερο χρόνο μαζί τους. Άμα μου στέλνει ο άλλος email με το CV του και δεν έχει βάλει ούτε subject, λυπάμαι πολύ αλλά δε θα το διαβάσω καν. Η ίδια λογική: αν φαίνεσαι από το βιογραφικό ότι είσαι ούγκανος, το πετάω όπως είναι και πάω στο επόμενο. Το βιογραφικό είναι σαν τη βιτρίνα του μαγαζιού. Αν είναι όμορφη και περιποιημένη αυτό δε σε εξασφαλίζει πως μέσα δε σου σερβίρουν ποντίκι σουβλάκι. Θα μπεις για να δεις πώς είναι και μέσα. Αλλά αν η βιτρίνα η ίδια είναι λερωμένη και με σπασμένα τζάμια, ε φίλε δε θα κάνω τον κόπο να περάσω την πόρτα. Θεωρούσα πως αυτά τα έχουμε όλοι δεδομένα. Ίσως κακώς. 3
Backpacker Δημοσ. 19 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 19 Μαρτίου 2014 Ε πες το έτσι. Γιατί εγώ νόμιζα πως αν έχεις απαιτήσεις που δεν τις λες στην αγγελία και σου έρχονται άσχετοι υποψήφιοι χάνεις το χρόνο σου και συ και αυτοί και δεν βολεύει αυτό κανέναν. Μη συνεχίζεις, κατάλαβα ότι δεν πρέπει κανείς μας να πιστέψει ούτε την απλή λογική ούτε την προσωπική του εμπειρία. Αφού μας τα λες εσύ που ξεκινάς την επιχειρηματολογία σου με το 100% αμερόληπτο "βρήκε τομέα ο νεοφιλελές" πάμε όλοι πάσο. Πολύ ωραίο αυτό το κόλπο που στηρίζεις κάτι ανυπόστατο βάζοντάς το στην ίδια πρόταση με κάτι άσχετο που όντως ισχύει. Κάτσε να το προπονήσω: είσαι μαλάκας, όπως είσαι και άνθρωπος, όπως είσαι και άντρας. Πώς τα πήγα; Αυτό δεν το είπα πουθενά, και είναι χαρακτηριστικό τόσο του επιπέδου σου όσο και της διαλεκτικής μεθόδου που χρησιμοποιείς το ότι μεταφράζεις τα λεγόμενά μου όπως θες και τα αποδίδεις πίσω σε μένα. Quote ή σκασμός παρακαλώ. Εδώ εσύ χαρακτηρίζεις τα δικά μας απλά και όμορφα με μια λέξη (ΠΙΠΕΣ) και μας κάνει και κήρυγμα το πως μεταφράζουμε τα δικά σου? Το αν σου δώσει ο άλλος ψωμί εσύ θα ζητάς μπριζόλα τι ήταν δλδ? Δεν ήταν του στυλ φάε του ψωμί σου και σκάσε? Επίσης που είναι το ανυπόστατο?Στις απλήρωτες υπερωρίες ή στο ότι δεν σου λέει τον μισθό?γιατί όποιος έχει δουλέψει έστω και ελάχιστα στην τραγική αγορά εργασίας της ελλάδας τα έχει ζήσει αυτά. Επίσης μετράνε τρελά και οι ηλικίες...αν εσύ είσαι στα 32-40 τότε έχεις προλάβει τα καλά χρόνια και δεν έχεις ιδέα πως λειτουργεί πλέον το περιβάλλον για έναν φρεσκοπτυχιούχο οπότε μιλάς με ληγμένα δεδομένα. 2
defacer Δημοσ. 19 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 19 Μαρτίου 2014 Εδώ εσύ χαρακτηρίζεις τα δικά μας απλά και όμορφα με μια λέξη (ΠΙΠΕΣ) και μας κάνει και κήρυγμα το πως μεταφράζουμε τα δικά σου? Ναι, γιατί εγώ χαρακτηρίζω αυτό που διαβάζω ώς ψέματα και φαίνεται πως είναι δική μου άποψη. Ενώ εσύ δεν έχεις το θάρρος της άποψής σου και καταφεύγεις σε παιδικού επιπέδου λογικές πλάνες για να μειώσεις τη δική μου. Έχω χάσει το μέτρημα πόσες φορές έχω βάλει αυτό το link. Το αν σου δώσει ο άλλος ψωμί εσύ θα ζητάς μπριζόλα τι ήταν δλδ? Δεν ήταν του στυλ φάε του ψωμί σου και σκάσε? Όχι, δεν ήταν. Αν δε μπορείς να το καταλάβεις μόνος σου, ρώτα. Πώς ρωτούσες όταν ήσουν μικρός τι πάει να πει μπαμπά "του δίνουν δώρο άλογο και το κοιτάει στα δόντια"; Έτσι. Επίσης που είναι το ανυπόστατο?Στις απλήρωτες υπερωρίες ή στο ότι δεν σου λέει τον μισθό?γιατί όποιος έχει δουλέψει έστω και ελάχιστα στην τραγική αγορά εργασίας της ελλάδας τα έχει ζήσει αυτά. Το ότι είσαι μαλάκας πού είναι ανυπόστατο; Στο ότι είσαι άνθρωπος ή στο ότι είσαι άντρας; Γιατί όποιος διαβάζει το topic τα έχει καταλάβει αυτά. Επίσης μετράνε τρελά και οι ηλικίες...αν εσύ είσαι στα 32-40 τότε έχεις προλάβει τα καλά χρόνια και δεν έχεις ιδέα πως λειτουργεί πλέον το περιβάλλον για έναν φρεσκοπτυχιούχο οπότε μιλάς με ληγμένα δεδομένα. Sorry. Δεν είχα καταλάβει ότι τις έξτρα απαιτήσεις τις γράφουν μόνο στις αγγελίες που διαβάζω εγώ και τις ζητάνε μόνο από τους μικρότερους υποψηφίους. Νόμιζα το ίδιο ζητάνε απ' όλους.
Backpacker Δημοσ. 19 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 19 Μαρτίου 2014 Ναι, γιατί εγώ χαρακτηρίζω αυτό που διαβάζω ώς ψέματα και φαίνεται πως είναι δική μου άποψη. Ενώ εσύ δεν έχεις το θάρρος της άποψής σου και καταφεύγεις σε παιδικού επιπέδου λογικές πλάνες για να μειώσεις τη δική μου. Έχω χάσει το μέτρημα πόσες φορές έχω βάλει αυτό το link. Όχι, δεν ήταν. Αν δε μπορείς να το καταλάβεις μόνος σου, ρώτα. Πώς ρωτούσες όταν ήσουν μικρός τι πάει να πει μπαμπά "του δίνουν δώρο άλογο και το κοιτάει στα δόντια"; Έτσι. Το ότι είσαι μαλάκας πού είναι ανυπόστατο; Στο ότι είσαι άνθρωπος ή στο ότι είσαι άντρας; Γιατί όποιος διαβάζει το topic τα έχει καταλάβει αυτά. Sorry. Δεν είχα καταλάβει ότι τις έξτρα απαιτήσεις τις γράφουν μόνο στις αγγελίες που διαβάζω εγώ και τις ζητάνε μόνο από τους μικρότερους υποψηφίους. Νόμιζα το ίδιο ζητάνε απ' όλους. Προφανώς δεν υπάρχει συνεννόηση ή κατανόηση ούτε στο ελάχιστο και έτσι απλά σταματάω να απευθύνομαι...συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Όταν μάθεις να μην αποδίδεις χαρακτηρισμούς σε απόψεις που απλά διαφωνείς μαζί τους ίσως μπορέσεις μετά να τις κατανοήσεις κιόλας.Άκου εκεί δεν μαρέσει να ακούω πίπες..λες και ήρθαμε στο σπίτι σου και αρχίσαμε να στα λέμε...σε φόρουμ λέει ο καθένα την άποψη του και πετάγεσαι εσύ και αρχίζεις να χαρακτηρίζεις πίπες ότι δεν σε βρίσκει σύμφωνο...Καλή τύχη και καλά μυαλά...ελπίζω να μάθεις τρόπους μια μέρα...
headbanger Δημοσ. 19 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 19 Μαρτίου 2014 Ντάουν μποηζ. Σε ένα πράγμα θα συμφωνησω, ότι η πλειονότητα στέλνει ΤΡΑΓΙΚΑ βιογραφικα. όχι μόνο στην Ελλάδα. Και εγώ ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΩΤΟΣ. με το που πήγα σε recruiter Να μου κάνει resume είδα σημαντική διαφορά στην ανταπόκριση από τους εργοδότες. Εκτός Ελλάδας αυτό, με συνήθως αξιοπρεπή HR τμήματα.
Backpacker Δημοσ. 19 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 19 Μαρτίου 2014 Ντάουν μποηζ. Σε ένα πράγμα θα συμφωνησω, ότι η πλειονότητα στέλνει ΤΡΑΓΙΚΑ βιογραφικα. όχι μόνο στην Ελλάδα. Και εγώ ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΩΤΟΣ. με το που πήγα σε recruiter Να μου κάνει resume είδα σημαντική διαφορά στην ανταπόκριση από τους εργοδότες. Εκτός Ελλάδας αυτό, με συνήθως αξιοπρεπή HR τμήματα. Μα εννοείτε ότι στην Ελλάδα και οι δυο πλευρές είναι σε τραγικότατα επίπεδα..και οι υποψήφιοι και τα εκάστοτε τμήματα HR...δεν υπάρχει γνώση και παιδεία στις περισσότερες των περιπτώσεων σε καμία από τις δύο πλευρές. 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα