Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Τα νοίκια δεν προστίθενται στο συνολικό εισόδημα λέμε...είναι κάτι το αυτοτελές...το τεκμήριο του σπιτιού υπάρχει για τον πατέρα και σε περίπτωση που αυτό (μαζί με ότι άλλο τεκμηριο μπορεί να υπάρχει,αυτοκινητο,σκαφος,χωραδια κτλαπ)είναι μεγαλύτερο από το εισόδημα τότε πληρώνει φόρο για αυτό και όχι για το εισόδημα.Αλλιω΄ς πληρώνει μόνο για το εισόδημα..

Τα ενοίκια είναι έξω από όλα αυτά...είναι όπως είπαμε και πριν κάτι το αυτοτελές!!

Κι τότε γιατί ο πατέρας μου δεν το έπαιρνε γιατί με το ενοίκιο του μαγαζιού ξεπερνούσε το εισοδηματικό κριτήριο;

Και έγραψε την υψηλή κυριότητα στην μητέρα μου να πηγαίνει στο όνομά της η είσπραξη των ενοικίων, για να μειωθεί το δικό του εισόδημα και τα παίρνει το επιπλέον ποσό στην σύνταξη, που ακόμα δεν θυμάμαι πως ονομάζεται.

Το θυμήθηκα, ΕΚΑΣ

• Απαντ. 45
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Κι τότε γιατί ο πατέρας μου δεν το έπαιρνε γιατί με το ενοίκιο του μαγαζιού ξεπερνούσε το εισοδηματικό κριτήριο;

Και έγραψε την υψηλή κυριότητα στην μητέρα μου να πηγαίνει στο όνομά της η είσπραξη των ενοικίων, για να μειωθεί το δικό του εισόδημα και τα παίρνει το επιπλέον ποσό στην σύνταξη, που ακόμα δεν θυμάμαι πως ονομάζεται.

Το θυμήθηκα, ΕΚΑΣ

Μην λες ότι να ναι σε παρακαλώ...1ον αυτό με την αυτοτελή φορολόγηση ισχύει εδώ και κάναν χρόνο περίπου..

και δεύτερον αυτό που λες ότι ο πατέρας σου έγραψε στην μάνα σου την ψιλή κυριότητα (ψιλή όχι υψηλή) αν δεν ειναι μούφα είναι σκέτη ανοησία καθώς αυτός που έχει την ψιλή κυριότητα δεν μπορεί να κάνει ΤΙΠΟΤΑ!!!Ούτε νοίκια να πάρει ούτε καν να μείνει μέσα ο ίδιος αν δεν γουστάρει ο επικαρπωτής. Σταμάτα λοιπόν...αν δεν ξέρουμε κάτι δεν χρειάζεται να πετάξουμε μια παπαριά με την ημιμάθεια μας...και το "Δεν ξέρω" του θεού ειναι.

Δημοσ.

Το θυμήθηκα, ΕΚΑΣ

Τα εχεις μπερδεμένα, τα ενοικεια δεν χρεώνονται σε αυτον που εχει την υψηλή κυριότητα

Τεσπα ο πατερα σου σιγουρα εχει λογιστη πηγαινε αυριο εκει και ρωτα τον

• Like 1
Δημοσ.

Ρε παιδιά απλά είναι τα πράγματα..κάνει ένα συμβόλαιο με τον πατέρα με ένα συμβολικό μίσθωμα 20-30 ευρώ και τέλος το πήρε το μερισματάκι. Ας πάρει ένα τηλ και στον λογιστή του πατέρα του να του το επιβεβαιώσει να ησυχάσει και ο ίδιος. 

Δημοσ.

Μην λες ότι να ναι σε παρακαλώ...1ον αυτό με την αυτοτελή φορολόγηση ισχύει εδώ και κάναν χρόνο περίπου..

και δεύτερον αυτό που λες ότι ο πατέρας σου έγραψε στην μάνα σου την ψιλή κυριότητα (ψιλή όχι υψηλή) αν δεν ειναι μούφα είναι σκέτη ανοησία καθώς αυτός που έχει την ψιλή κυριότητα δεν μπορεί να κάνει ΤΙΠΟΤΑ!!!Ούτε νοίκια να πάρει ούτε καν να μείνει μέσα ο ίδιος αν δεν γουστάρει ο επικαρπωτής. Σταμάτα λοιπόν...αν δεν ξέρουμε κάτι δεν χρειάζεται να πετάξουμε μια παπαριά με την ημιμάθεια μας...και το "Δεν ξέρω" του θεού ειναι.

Για το 2ο ανάποδα τα είπα, κράτησε την ψιλή κυριότητα και έγραψε την επικαρπία, τα μπερδεύω πάντα αυτά τα δύο. Πάντως αυτό που σου λέω ισχύει, δεν έπαιρνε το ΕΚΑΣ και μετά που πέρασαν τα ενοίκια στην μάνα μου του το έδωσαν.

Αυτό με το 1ον δεν το γνωρίζω αν άλλαξε ο νόμος γιατί πέρσυ πέθανε ο πατέρας μου.

Την παπαριά δεν την σχολιάζω, γιατί δεν έχω όρεξη βραδυάτικα να κάνω αναφορές.

Δημοσ.

γιατι ηδη φετος εχω χασει και επιδομα ορεινου ογκου 500 ευρω και 750 ευρω μερισμα.

Τί είναι "επίδομα ορεινού όγκου" ?

Δημοσ.

Εδιναν 500 ευρω σε οσους διεμεναν σε καποιες ορεινες περιοχες και ειχαν χαμηλο εισοδημα

Αποστολή από το SM-N9005 με τη χρήση Insomnia App

Δημοσ.

εχω οικογενεια δικη μου και το σπιτι που διαμενω ειναι στο ονομα του πατερα μου.

ο πατερας μου εχει και μια γκαρσονιερα στο ονομα του η οποια ειναι ξενοικιαστη.

το ερωτημα μου ειναι αν δηλωσω στη φορολογικη μου δηλωση οτι την νοικιαζω εγω υπαρχει καποιο προβλημα?

ποιο μπορει να ειναι το ελαχιστο ποσο ενοικιασης μου μπορω να δηλωσω?

γιατι ηδη φετος εχω χασει και επιδομα ορεινου ογκου 500 ευρω και 750 ευρω μερισμα.

συμφαιρει να το κανω αυτο?

Αν δηλώσεις στη φορολογική σου δήλωση ότι νοικιάζεις την γκαρσονιέρα του πατέρα σου, θα συμβούν τα εξής:

1. Θα σε επιβαρύνει το τεκμήριο της κατοικίας.

2. Θα φορολογηθεί ο πατέρας σου για το υποτιθέμενο ενοίκιο που εισπράττει. Το πόσο θα φορολογηθεί δεν το ξέρουμε εμείς, είναι ανάλογα το ύψος και τον τύπο των υπόλοιπων εισοδημάτων που πιθανόν έχει, πιθανότατα να τον πιάσει ο φόρος αλληλεγγύης μόνο και μόνο από το υποτιθέμενο ενοίκιο που θα εισπράττει.

Το ελάχιστο ενοίκιο που μπορείτε να δηλώσετε χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα νομίζω πως είναι ετησίως το 3,5% της αντικειμενικής αξίας. Τόσο είναι τουλάχιστον το ελάχιστο ποσό για επαγγελματική στέγη, το είχα ψάξει προ διμήνου γιατί ήθελα να χρησιμοποιήσω κατάστημα που ανήκει στον πατέρα μου. Στην επαγγελματική στέγη πάντως σίγουρα δεν μπορεί να γίνει δωρεάν παραχώρηση από πατέρα σε γιο, κάτι που γίνεται σε σπίτι. Καλύτερα να ρωτήσεις λογιστή.

edit

Να υπολογίσεις και το κόστος ενεργειακού πιστοποιητικού, είναι απαραίτητο για τη μίσθωση.

Δημοσ.

Αν δηλώσεις στη φορολογική σου δήλωση ότι νοικιάζεις την γκαρσονιέρα του πατέρα σου, θα συμβούν τα εξής:

1. Θα σε επιβαρύνει το τεκμήριο της κατοικίας.

2. Θα φορολογηθεί ο πατέρας σου για το υποτιθέμενο ενοίκιο που εισπράττει. Το πόσο θα φορολογηθεί δεν το ξέρουμε εμείς, είναι ανάλογα το ύψος και τον τύπο των υπόλοιπων εισοδημάτων που πιθανόν έχει, πιθανότατα να τον πιάσει ο φόρος αλληλεγγύης μόνο και μόνο από το υποτιθέμενο ενοίκιο που θα εισπράττει.

Το ελάχιστο ενοίκιο που μπορείτε να δηλώσετε χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα νομίζω πως είναι ετησίως το 3,5% της αντικειμενικής αξίας. Τόσο είναι τουλάχιστον το ελάχιστο ποσό για επαγγελματική στέγη, το είχα ψάξει προ διμήνου γιατί ήθελα να χρησιμοποιήσω κατάστημα που ανήκει στον πατέρα μου. Στην επαγγελματική στέγη πάντως σίγουρα δεν μπορεί να γίνει δωρεάν παραχώρηση από πατέρα σε γιο, κάτι που γίνεται σε σπίτι. Καλύτερα να ρωτήσεις λογιστή.

1. Το τεκμήριο υπάρχει στον ιδιοκτήτη και όχι στον ενοικιαστή (άκου τεκμήριο για ενοίκιο...οι φοιτητές έχουν τεκμήρια μας λες δλδ?)

2. Το ξαναλέω γιατί προφανώς κανείς δεν διαβάζει...ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ...ΑΥΤΟΤΕΛΗ!!!Και είναι 11% μέχρι τις 12.000 ευρώ τον χρόνο.

Στα σπίτια δεν υπάρχει ελάχιστο ενοίκιο...εγώ νοικιάζω σπίτι στο χωριό των παπούδων μου σε χωριό στα σύνορα στο Κιλκίς στο συμβολικό ποσό των 40 ευρώ εδώ και 12 χρόνια...μόνο και μόνο για να είμαι καλυμμένος στο ενδεχόμενο της χρησικτησίας.

• Like 1
Δημοσ.

1. Το τεκμήριο υπάρχει στον ιδιοκτήτη και όχι στον ενοικιαστή (άκου τεκμήριο για ενοίκιο...οι φοιτητές έχουν τεκμήρια μας λες δλδ?)

2. Το ξαναλέω γιατί προφανώς κανείς δεν διαβάζει...ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ...ΑΥΤΟΤΕΛΗ!!!Και είναι 11% μέχρι τις 12.000 ευρώ τον χρόνο.

Στα σπίτια δεν υπάρχει ελάχιστο ενοίκιο...εγώ νοικιάζω σπίτι στο χωριό των παπούδων μου σε χωριό στα σύνορα στο Κιλκίς στο συμβολικό ποσό των 40 ευρώ εδώ και 12 χρόνια...μόνο και μόνο για να είμαι καλυμμένος στο ενδεχόμενο της χρησικτησίας.

1. Με ποια λογική το τεκμήριο διαβίωσης βαρύνει τον ιδιοκτήτη και όχι τον ένοικο? Αφού ο ένοικος μένει μέσα... πως είναι δυνατόν να επιβαρύνεται ο ιδιοκτήτης που ΔΕΝ μένει σε αυτό? Ο ένοικος πληρώνει ενοίκιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο κτλ. Δες απόσπασμα από σχετικό δημοσίευμα:

Το τεκμήριο διαβίωσης για τις κατοικίες ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και αφορά όχι μόνο όσους κατοικούν σε ιδιόκτητη κατοικία ή έχουν δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία. Αφορά και εκείνους που ζουν σε μισθωμένη κατοικία ή τους έχει παραχωρηθεί δωρεάν αφού συνηθίζεται πολλοί γονείς να παραχωρούν την κατοικία τους στα παιδιά τους ή το αντίστροφο, τα παιδιά στους γονείς.

πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27686&subid=2&pubid=113006839

Και ναι, οι φοιτητές που νοικιάζουν διαμέρισμα(στο ονομά τους εννοείται) επιβαρύνονται με το σχετικό τεκμήριο. Που το περίεργο?

2. Το ξέρω πως τα ενοίκια πλέον φορολογούνται αυτοτελώς. Αυτό που δεν ξέρω όμως είναι το τι ακριβώς θα πρέπει να πληρώσει ο πατέρας του ts γιατί δεν γνωρίζω τι άλλα και τι είδους εισοδήματα έχει. Αν δεν έχει άλλα εισοδήματα από ενοίκια τότε θα πληρώσει 11%, αν έχει άλλα 20.000 ξέρω γω από ενοίκια, θα πληρώσει 33%. Επίσης δεν ξέρω αν θα πληρώσει ή όχι φόρο αλληλεγγύης και πόσο μια και δεν ξέρω τι εισοδήματα έχει. Που ακριβώς διαφωνείς με την τοποθέτηση μου?

Όσο για το αν υπάρχει ελάχιστο ενοίκιο δεν το ξέρω, γνώμη εξέφρασα.

Δημοσ.

1. Με ποια λογική το τεκμήριο διαβίωσης βαρύνει τον ιδιοκτήτη και όχι τον ένοικο? Αφού ο ένοικος μένει μέσα... πως είναι δυνατόν να επιβαρύνεται ο ιδιοκτήτης που ΔΕΝ μένει σε αυτό? Ο ένοικος πληρώνει ενοίκιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο κτλ. Δες απόσπασμα από σχετικό δημοσίευμα:

πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27686&subid=2&pubid=113006839

Και ναι, οι φοιτητές που νοικιάζουν διαμέρισμα(στο ονομά τους εννοείται) επιβαρύνονται με το σχετικό τεκμήριο. Που το περίεργο?

2. Το ξέρω πως τα ενοίκια πλέον φορολογούνται αυτοτελώς. Αυτό που δεν ξέρω όμως είναι το τι ακριβώς θα πρέπει να πληρώσει ο πατέρας του ts γιατί δεν γνωρίζω τι άλλα και τι είδους εισοδήματα έχει. Αν δεν έχει άλλα εισοδήματα από ενοίκια τότε θα πληρώσει 11%, αν έχει άλλα 20.000 ξέρω γω από ενοίκια, θα πληρώσει 33%. Επίσης δεν ξέρω αν θα πληρώσει ή όχι φόρο αλληλεγγύης και πόσο μια και δεν ξέρω τι εισοδήματα έχει. Που ακριβώς διαφωνείς με την τοποθέτηση μου?

Όσο για το αν υπάρχει ελάχιστο ενοίκιο δεν το ξέρω, γνώμη εξέφρασα.

1. Στο πρώτο που λες σαν τεκμήριο θεωρείται η ιδιοκτησία..η μίσθωση έχει και φοροαπαλλαγή...και στο μέγεθος που θα πληρώνει αυτός (30 ευρώ τον μήνα αρα αρχίδια τεκμήριο...αυτά είναι κάτω από μισθούς και κάτω από αφορολόγητα ούτως ή άλλως πάντα άρα άκυρη η συζήτηση)

2. Ότι και να έχει ρε φίλε (που το παιδί δεν έχει ο πατέρας του τόσα λεφτά προφανώς για να τον νοιάζει το 500ευρω από το μέρισμα)..

Αλλά και πάλι 50.000 ευρώ να έχει ο πατέρας του από άλλα ενοίκια..τα 30 ευρώ τον μήνα αντί για 11% θα έχουν 33%...άρα αντί για 33 ευρώ τον χρόνο έξτρα φόρο θα πρέπει να πληρώσει 99...δηλαδή θα πληρώνει 33% φόρο για 38.000 ευρώ και θα τον νοιάζει τα έξτρα 100 ευρώ που θα δώσει για τον γιο του?Σκεφτείτε λίγο λογικά αυτά που λέτε και μην το μπερδεύεται το παιδί.

Ένα επιδοματάκι θέλει να πάρει και το κάνατε μεσανατολικό..

Δημοσ.

Τα πράγματα είναι απλά.Απο τη στιγμή που θέλεις να πάρεις το επίδομα θα πρέπει να δηλώσεις στη φετινή φορολογικη σου δήλωση ότι ο πατέρας σου παραχωρεί δωρεάν το σπίτι για να μείνεις.Εκεινος με τη σειρά του το δηηλώνει αυτό στο Ε2 και του και έτσι γίνεται η διασταύρωση απο την εφορΙα.Δε χρειάζεται συμβόλαια και ενοίκια απλά το δηλώνεις δωρεάν παραχώρηση αν ειναι συγγενής πρώτου βαθμού.Τώρα για τα τεκμήρια διαβίωσης οντως επιβαρύνουν αυτόν που κατοικεί μέσα στο σπίτι.Υπολογίζεις 3000 ευρώ τα έξοδα διαβίωσης + τα έξοδα στέγης που μπορείς να δεις πόσο είναι απο εδώ.http://www.econ-e.gr/tekmiria/.Στησυνέχεια πας στο Ε1 σου συμπληρώνεις τον πινακα 5.1 νομίζω στην ιδιοκατοίκιση γραφεις το σπίτι που σου παραχωρήθηκε.Μετα πριν πατήσεις υποβολή σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις δοκιμές και να δεις τι φόρος σου αναλογεί.Πολύ πιθανόν να σου ρθει χρεωστικός καποια ευρώ.Θέλω πάντως να πιστεύω οτι απο το υπουργείο θα λάβουν υπόψη τη δήλωση του 14 για τη φιλοξενία και όχι την περσινή.Εκεί παίζεται όλο το παιχνίδι για το αν θα πάρει κανείς το μέρισμα.

Δημοσ.

1. Στο πρώτο που λες σαν τεκμήριο θεωρείται η ιδιοκτησία..η μίσθωση έχει και φοροαπαλλαγή...και στο μέγεθος που θα πληρώνει αυτός (30 ευρώ τον μήνα αρα αρχίδια τεκμήριο...αυτά είναι κάτω από μισθούς και κάτω από αφορολόγητα ούτως ή άλλως πάντα άρα άκυρη η συζήτηση)

Μην μπερδεύεσαι, άλλο το τεκμήριο διαβίωσης, άλλο η ιδιοκτησία και άλλο η φοροαπαλλαγή ενοικίου. Το τεκμήριο δαπάνης διαβίωσης οικίας το χρεώνεται αυτός που μένει στο σπίτι, άσχετα αν είναι ιδιοκτήτης αν νοικιάζει ή αν του το παραχωρούν δωρεάν. Μόνο στην περίπτωση που φιλοξενείται το γλιτώνει. Επίσης το τεκμήριο αυτό ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ είναι ανάλογο με τα τετραγωνικά του σπιτιού, και όχι ανάλογα το ενοίκιο που πληρώνεις ή τη φοροαπαλλαγή ενοικίου που πιθανόν να έχεις αν είσαι ενοικιαστής. Πάρε και άλλο ένα link που ενισχύει τον ισχυρισμό μου και καταρρίπτει τον δικό σου:

http://www.forologikanea.gr/news/tekmiria-gia-idioktites-kai-enoikiastes/

2. Ότι και να έχει ρε φίλε (που το παιδί δεν έχει ο πατέρας του τόσα λεφτά προφανώς για να τον νοιάζει το 500ευρω από το μέρισμα)..

Εγώ δεν κάνω το λάθος να θεωρώ δεδομένο κάτι που αγνοώ. Ειδικά όταν χτες είδα στην τηλεόραση κάποιον που πήγε στην εφορία για να δει αν δικαιούται το κοινωνικό μέρισμα, παρόλο που είχε δηλώσει για το 2012 πάνω από 50.000€ εισόδημα.

Αλλά και πάλι 50.000 ευρώ να έχει ο πατέρας του από άλλα ενοίκια..τα 30 ευρώ τον μήνα αντί για 11% θα έχουν 33%...άρα αντί για 33 ευρώ τον χρόνο έξτρα φόρο θα πρέπει να πληρώσει 99...δηλαδή θα πληρώνει 33% φόρο για 38.000 ευρώ και θα τον νοιάζει τα έξτρα 100 ευρώ που θα δώσει για τον γιο του?Σκεφτείτε λίγο λογικά αυτά που λέτε και μην το μπερδεύεται το παιδί.

Δεν τα υπολογίζεις σωστά.

Αν έχει 50.000€ από ενοίκια και δηλώσει άλλα 30 μηνιαίως(δηλαδή 360 ετησίως) θα πληρώσει έξτρα 360x33%=118,80€ φόρο εισοδήματος και 360x3%=10,80€ φόρο αλληλεγγύης σύνολο 129,60€.

Δες όμως και μια ακραία περίπτωση, αν έχει εισόδημα από ενοίκια ακριβώς 12.000€ και δηλώσει άλλα 360, τότε θα πληρώσει έξτρα 360x33%=118,80€ και για φόρο αλληλεγγύης 12.360x1%=123,60€ σύνολο 242,40€

Η ουσία είναι πως ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ τι άλλα τυχόν εισοδήματα έχει, συνεπώς δεν γνωρίζω πόσο θα φορολογηθεί για το υποτιθέμενο έξτρα εισόδημα. Αυτό ακριβώς έγραψα και στο post #24, έγραψα πως γνωρίζω ότι θα φορολογηθεί, αλλά δεν ξέρω πόσο. Και σε ξαναρωτώ, που ακριβώς ήμουν λάθος στην τοποθέτηση μου? Έχεις απάντηση σε αυτό?

Ένα επιδοματάκι θέλει να πάρει και το κάνατε μεσανατολικό..

Δεν ξέρω τι έγραψαν οι άλλοι, εγώ απλά απάντησα στις ερωτήσεις που έκανε ο ts μια και τυχαίνει να ξέρω 2 πράγματα σχετικά.

Δημοσ.

μπερδευτικαν πολυ τα πραγματα.εγω μια πατεντα ηθελα να κανω να δηλωσω  οτι νοικιαζω τη γκαρσονιερα για 2-3 μηνες να παρω το επιδομα αν γινοταν.

αν καταθεσω στην εφορια αυριο πχ οτι νοικιαζω το εξης ακινητο και μεθαυριο κανω  τη φορολογικη θα δηλωσω οτι δεν ειμαι φιλοξενουμενος και οτι μενω σε νοικιασμενο απο εμενα σπιτι.και κατα τα γραφομενα δικαιουμε το κοινωνικο μερισμα σωστα?η προκυρηξη γραφει οτι δεν τους ενδιαφερει που μεναμε περυσι η προπερσυ.που μενω τωρα.και εφοσων το δηλωσω εγω στη δηλωση θα το δικαιουμαι.σωστα?

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...