Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εχω παρατηρησει και αφου μου αρεσουν τα βιβλια παρα πολυ, αλωστε εχω στην κατοχη μου γυρω στα 1800, πως οι τιμες των ηλεκτρονικων βιβλιων, η' αλλιως ebooks,ειναι παρα πολυ ακριβες.

Η διαφορα με τα χαρτινα βιβλια ειναι πολυ μικρη, γυρω στα 3-4 ε, και αναρωτιεμαι αληθεια τη ακριβως πληρωνεις οταν αγοραζεις ενα ebook, στα κανονικα βιβλια πληρωνεις το χαρτι, τα εξοδα εκτυπωσης, τα εξοδα μεταφορας, το ποσοστο κερδους των βιβλιοπωλειων, τα συνγραφικα δικαιωματα και τελος αγοραζεις κατι που δουλεψαν αρκετοι ανθρωποι για να φτασει στα χερια σου.

Στα ebooks μ' ενα πατημα ενος κουμπιου φτανει το βιβλιο στα ματια σου για να παραμεινει σε μορφη φακελου στο tablet σου η' στο combuter σου, και ολο αυτο πανακριβα...

Μηπως κανω λαθος??

Δημοσ.

Ελα ντε πολύ σωστός ο προβληματισμός σου, να υποθέσω οτι όλα πάνε στους άπληστους εκδότες και οχι στους συγγραφείς οπως θα έπρεπε.

• Like 1
Δημοσ.

Ναι κάνεις λάθος. Πληρώνεις τον συγγραφέα, τον επιμελητή, τον proofreader, τον γραφίστα και το ποσοστό της εταιρίας που σου δίνει το δικαίωμα να τα διαβάζεις πχ amazon ή apple (30% επί της τιμής). Μπορεί να πληρώνεις και τον μεταφραστή αν πρόκειται για μεταφρασμένο.

Ένα μεγάλο μέρος της τιμής του κάθε βιβλίου (βασικά το σύνολο του κόστους παραγωγής πλην την εκτύπωση) είναι αυτό. 

Παρόλα αυτά η επαγγελματική μου άποψη είναι ότι τα ebook πρέπει να έχουν το 1/3-1/4 της τιμής του έντυπου. 

Τέλος υπάρχουν πολλά ebook ειδικά αυτά με multitouch στοιχεία πχ στην πλατφόρμα ibooks που απαιτούν άπειρες εργατοώρες για να στηθούν σωστά. 

Μπορεί να μην είναι υλικό προϊόν αλλά δεν παύει να έχει αξία. Όπως πχ έχουν αξία τα τραγούδια και σε mp3 μορφή ή τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που είναι downloadable. Απλά πράγματι έπρεπε να είναι πιο φθηνά. Στο εξωτερικό ισχύει, στην Ελλάδα που το ποσοστό ανάγνωσης από ηλεκτρονικές συσκευές είναι το 1/10 αυτού του εξωτερικού, δεν απασχολεί απλά ακόμα τους εκδότες. Αλλά θα αλλάξει...

Ελα ντε πολύ σωστός ο προβληματισμός σου, να υποθέσω οτι όλα πάνε στους άπληστους εκδότες και οχι στους συγγραφείς οπως θα έπρεπε.

Ειδικά με τις πωλήσεις ebook ο εκδότης είναι πολύ πιο δύσκολο ως αδύνατο να αποκρύψει πωλήσεις κι αυτό γιατί όλες οι μεγάλες πλατφόρμες έχουν σύστημα καταγραφής πωλήσεων. Ο συγγραφέας μπορεί απλά να ζητήσει να δει τις πωλήσεις των βιβλίων του. 

• Like 1
Δημοσ.

Εχω παρατηρησει και αφου μου αρεσουν τα βιβλια παρα πολυ, αλωστε εχω στην κατοχη μου γυρω στα 1800, πως οι τιμες των ηλεκτρονικων βιβλιων, η' αλλιως ebooks,ειναι παρα πολυ ακριβες.

Βασικα ολα τα ebook της αγορας ειναι δωρεαν ή κανουν 2 δολαρια. :P

Η διαφορα με τα χαρτινα βιβλια ειναι πολυ μικρη, γυρω στα 3-4 ε, και αναρωτιεμαι αληθεια τη ακριβως πληρωνεις οταν αγοραζεις ενα ebook, στα κανονικα βιβλια πληρωνεις το χαρτι, τα εξοδα εκτυπωσης, τα εξοδα μεταφορας, το ποσοστο κερδους των βιβλιοπωλειων, τα συνγραφικα δικαιωματα και τελος αγοραζεις κατι που δουλεψαν αρκετοι ανθρωποι για να φτασει στα χερια σου.

Δηλαδη για να γραφει το ebook(που εχει ιδιο ακριβως περιεχομενο με το εκτυπωμενο "χαρτινο" βιβλιο), δεν δουλεψαν αρκετοι ανθρωποι?

Για τα ιδια, εκτός απο το χαρτι και το κοστος εκτυπωσης/μεταφορας, πληρωνεις και για το ebook. Την δουλεια που εκανε ο συγγραφεας κυριως για να το γραψει.

Δημοσ.

Εϊπαμε συγγραφέας-->επιμελητής, φιλόλογος, proofreader--> γραφίστας --> εταιρία και κόστος drm (αν το εφαρμόζει ο εκδότης)--> ποσοστό βιβλιοπώλη 30%

δεν πληρώνεις την αποθήκευση και την εκτύπωση. Τα άλλα είναι ίδια. 

Εκτός αν εννοείς ως ebook ένα pdf που ανέβασες κάποτε στο scribd κι όχι μια αυστηρά επαγγελματική λογοτεχνική και εκδοτική δουλειά. 

Δημοσ.

Στα ebooks μ' ενα πατημα ενος κουμπιου φτανει το βιβλιο στα ματια σου για να παραμεινει σε μορφη φακελου στο tablet σου η' στο combuter σου, και ολο αυτο πανακριβα...

Μηπως κανω λαθος??

Μαζί με τις απαντήσεις που ανέφεραν πιο πάνω άλλοι χρήστες, να προσθέσω ότι επίτηδες η τιμή του ebook είναι παραπλήσια της τιμής των χάρτινων, λόγω "ανταγωνισμού". Αν πχ το χάρτινο έχει 20 ευρώ ενώ το ηλεκτρονικό 5, το αποτέλεσμα θα είναι η ηλεκτρονική μορφή να χτυπήσει ασύστολα την χάρτινη και να βάλει σε κίνδυνο εξαφάνισης ολόκληρη βιομηχανία. Φαντάσου πόσες επιχειρήσεις θα κλείσουν και πόσοι θα μείνουν εκτός δουλειάς αν τα βιβλία έχουν ως επί το πλείστον ηλεκτρονική μορφή. Βασικά πολλές φορές αυτοί που επιμένουν η ηλεκτρονική μορφή να έχει την ίδια τιμή με την χάρτινη είναι αυτοί που δεν έχουν κανένα κέρδος από τις πωλήσεις των ebook.

Δημοσ.

Τα ebooks τόσο ακριβά για άλλους λόγους,εκτός των προαναφερθέντων(που συμβάλουν,αλλά δεν είναι οι κύριοι).

Μπορούν πάρα πολύ εύκολα να κόψουν 50+% της τιμής των(όπως κάνουν σε "προσφορές" τα μεγάλα online και μη βιβλιοπωλεία του εξωτερικού),αλλά όπως ειπώθηκε υπάρχουν εξωτερικοί λόγοι που κρατάν τις τιμές ψηλά.Μάλιστα είναι μεγάλο θέμα και στο εξωτερικό σε ειδικευμένα φόρουμ(όπως το mobileread.com)που παραπονιούνται όλοι για το ότι πληρώνουν ένα αρχείο όσο ένα paperback(ίσως και περισσότερο).

Αυτό για τα βιβλία που βγαίνουν στο εξωτερικό.

Για το τι ισχύει σε μια μικρή και ασήμαντη αγορά σαν την Ελληνική(και τα βιβλία αυτής) δεν ξέρω και δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα.

Δημοσ.

Αυτό που ξέρω είναι ότι όταν πρωτοξεκίνησαν να διαθέτουν σε ηλεκτρονική μορφή τα κόμικς τους εταιρίες όπως η Marvel, DarkHorse κτλ, υπήρξε πληθώρα αντιδράσεων από τα comic book shops της Αμερικής, φοβούμενα ότι θα φέρουν την χαριστική βολή στον ήδη σε κρίση κλάδο τους. Το αποτέλεσμα ήταν οι εκδοτικές να προσφέρουν τα κόμικς σε ηλεκτρονική μορφή στην ίδια τιμή με τα χάρτινα. Ακόμα το ίδιο κάνουν, σε παλιότερα τεύχη χαμηλώνουν την τιμή, στα καινούργια πάντα η ίδια.

Δημοσ.

Για μια ακόμη φορά το τραγικό λάθος να προσπθεί κάποιος να υπολογισει την τιμή ενός μη-τυποποιημένου προιοντος με βάση το κόστος του.

Πέρα από το ότι ένα ebook μπορεινα μην εχει κάποια κόστη του χαφτινου βιβλιου αλλά μπορεί να έχει κάποοα αλλα ... σκέψου το εξής

Γιατί το χάρι πότερ κανει ξερωγω 50 ευρω αλλά ένα βιβλίο του λιακοπουλου πζ μποφεί να κάνει 5?

Εγώ στα θα στο έθετα αναπάποδα ...

Εφόσον στο μέλλον περισσότεροι άνθρωποι θα προτιμούν να έχουν ΄να βιβλίο σε ebook παρά σε χάρτινο (για διάφορους λόγους), το αναμενώμενο θα ήταν τα ebooks ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ.

simple as that

Δημοσ.

Πάντως εγώ στην επιχείρηση μου δεν το έχω δει αυτό. Το να κόβει το ebook από τις πωλήσεις του εντύπου. Αντίθετα έχω δει άτομα που δεν θα αγόραζαν το έντυπο στα 15Ε να αγοράζουν το ηλεκτρονικό στα 3.5Ε και άρα αύξηση του αγοραστικού κοινού. 

Στην τελική είναι λίγοι αυτοί που διαβάζουν ebook ακόμα στην Ελλάδα για να έχουμε στατιστικά. 

υγ Τέλος το ebook έχει 23% ΦΠΑ ενώ το έντυπο 6.5%

Δημοσ.

Πάντως εγώ στην επιχείρηση μου δεν το έχω δει αυτό. Το να κόβει το ebook από τις πωλήσεις του εντύπου. Αντίθετα έχω δει άτομα που δεν θα αγόραζαν το έντυπο στα 15Ε να αγοράζουν το ηλεκτρονικό στα 3.5Ε και άρα αύξηση του αγοραστικού κοινού. 

Στην τελική είναι λίγοι αυτοί που διαβάζουν ebook ακόμα στην Ελλάδα για να έχουμε στατιστικά. 

υγ Τέλος το ebook έχει 23% ΦΠΑ ενώ το έντυπο 6.5%

Μα το θέμα είναι ότι δεν κάνει το ebook 3.5€,αλλά κάπου 14,5-16€.Μια καθαρά πλασματική τιμή.

Το ebook είναι πραγματικότητα στο εξωτερικό(ιδιαίτερα στην Αμερική),στην Ελλάδα(και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες)είναι απλά υπαρκτό και σαν συμπληρωματικό μέσο.

Δημοσ.

Μίλησα για τη δική μου επιχείρηση όχι για τον κανόνα. Εγώ ακουλουθώ τις τάσεις του Εξωτερικού που σημαίνει ebook σε τιμή 1/4-1/3 του εντύπου. 

Δημοσ.

Μίλησα για τη δική μου επιχείρηση όχι για τον κανόνα. Εγώ ακουλουθώ τις τάσεις του Εξωτερικού που σημαίνει ebook σε τιμή 1/4-1/3 του εντύπου. 

Αυτό του εξωτερικού δεν ισχύει,αυτό λέω.

Ότι παντού έχουν τις τιμές των ebooks στα ίδια επίπεδα με τα paperbacks και σε ορισμένες εκδόσεις ακριβότερα από τα κανονικά βιβλία.

http://www.amazon.com/Why-Nations-Fail-Origins-Prosperity/dp/0307719227/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1402748205&sr=8-1&keywords=why+nations+fail

Π.χ.:

kindle:$10.82,

Paperback:$10.91

http://www.amazon.com/Beowulf-Translation-Commentary-J-R-R-Tolkien/dp/0544442784/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1402748306&sr=8-1&keywords=tolkien

kindle:$15.18

hardcover:$19.64

Αυτό η πρακτική συναντάται σε όλα σχεδόν τα βιβλία(εκτός προσφορών).

Δημοσ.

Ευχαριστω ολους που εχετε απαντησει,

αλλα η απορεια μου παραμενει,

ας μου εξηγησει καποιος ποσες φορες μπορει ενας εκδοτικος οικος

να πουλησει ενα κανονικο βιβλιο με το ιδιο κοστος δημιουργειας, οπως μπορει

να το πουλησει σε οσες φορες θελει στα ebooks,

και καθε φορα που αγοραζω-το κανω αρκετες φορες- απο το apple store ενα ebook

που αλλου μπορω να το δω η' να το μεταφερω εκτος απο τα προιοντα της Apple.

τορα θα μου πεις γιατι θελω Apple, αυτο ειναι αλλη ιστορια,

παντως ακομα και εκει μεσα βλεπω με ζηλια πολλες φορες, τιμες βιβλιων, κυριως

Αγγλοφωνων, του ιδιου συνγραφεα, αρκετα χαμηλωτερες απο τα αντιστοιχα Ελληνικα.

Ελπιζω καποια στιγμη να αλλαξουν τα πραγματα και στην Ελλαδα και μην μας αναγκαζουν,

με την οικονομικη πολιτικη τους, να γινομαστε xakers, παρανομοι.

σιγουρα αυτοι θα χασουν βραχυπροθεσμα,ας κοιταξουν τη μουσικη και τις ταινειες...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...